Toată lumea opinează și căiește bieții oameni care vor trebui să depună cerere undeva pentru a plăti mai puțini bani pentru energie. Nimeni nu vrea să explice de ce se întâmplă asta, dar de asta citiți blogul ăsta…
Statul știe foarte bine situația acelor oameni, are destule mecanisme și agenții de la care poate extrage informații. Nu o face. Nu pentru că există birocrație și datele astea sunt la diverse instituții ale statului care nu discută între ele. Asta e explicația ușoară.
Nu. Face asta pentru ca omul de rând să nu uite de statutul lui de milog. Asta e drumul și cererea aia. Te duci tu frumos cu căciula în mână și depui o cerere, să nu cumva să uiți cine și unde ești și cine îți dă. Atât de simplu e.
Ce o să faci? O să zici că e degradant? O să faci scandal că nu e normal? Sau o să taci, că vrei scutirea aia? Exact.
Oi avea tu doua case, dar tot la mila noastra esti, sclavule!
ala din poza e Habarnam?
De fapt prin mecanismul ăsta stufos fac lumea să renunțe și într-un final rămân cu buget..
Adevărul e că ei știu dar e greu sa afle.
Mai vă aduceți aminte de scandalul cu semaforul de pe Antiaeriană?
DE CE erau necesare săptămâni de proteste ale celor din zonă că să se rezolve o problemă care se putea rezolva după 24h?
Răspuns: că nu cumva pulimea (care avea dreptate) să înțeleagă că o schimbare a ceva se face în stradă. Nici cu una suta mii de oameni în stradă nu se rezolva problema a doua zi.
Că după semafor vrei căldură, vrei șosele, să dispară șpaga de peste tot etc.
Doamne ferește!
Mai temporizăm, mai așteptăm, vine frigul mai dispar din dobitocii din stradă, mai se uită și după aia zbang!
Na vitelor, să mai spuneți că ….
Cred ca le cautam prea multe scuze unor incompetenti puturosi. Nu cred in teoria conspiratiei, cred in prostie.
Indolența a fost PÂNĂ la demonstrații.
După aia refuzul a devenit o problemă de principiu:
„Ia uite la porcii ăștia, vor semafor. Te pomenești că de mâine vor să nu mai furăm.
Haida sictir peizanilor!”
poate nu ar trebui uitat ca dreptul de a bate campii pe aici a fost castigat in strada
O sa-ti bagi mustiucu si scoti tot din priza cand pleci de la a doua casa. Sau le plangi de mila chiriasilor ca nu stii de ce sunt scumpe utilitatile.
Sau te pisi pe plafonarea lor si te duci la Hidroelectrica.
Am doua locuri de consum (o casa si un apartament).
Nu am inteles daca furnizorul de energie iti aplica automat plafonarea pentru locul de consum care coincide cu adresa din buletin sau trebuie sa faci cerere la ei. Pe internet informatiile sunt contradictorii asupra acestui subiect, asa ca azi am incercat sa iau legatura cu ENEL.
La telefon, nu pot sa imi raspunda la intrebare „din cauza unor probleme tehnice”.
Am apelat la chat-ul lor, am pus intrebarea, a aparut ca „pentru aceasta intrebare trebuie sa fiu transferat la un alt consultant” (uman, banuiesc), a scris pe chat ca m-a transfera. Am asteptat o ora, nu m-au transferat, chat-ul era blocat, nu puteam sa mai scriu nimic in casuta respectiva.
Mai au si un formular de contact, am incercat sa imi expun problema si acolo, doar ca, ce sa vezi, acolo sunt permise doar cateva intrebari standard, iar intrebarea mea nu se regasea printre ele.
Nu am nicio concluzie, doar am expus ce mi s-a intamplat.
P.S. Nu am inchiriat vreuna din locuinte, nici mai mult de 3 copi i etc., ma incadrez la „clienţii finali casnici cu mai multe locuri de consum”.
Eu sunt in aceeasi situatie.
Am trimis o cerere la ambii furnizori- in care am solicitat ca la locul X sa se aplice si la locul Y sa nu se aplice (Hidro, curent ieftin).
Fiecare loc de consum are asociat un cod unic (POD) deci nu au cum sa se incurce
Nu disperați, scopul este să încurce cît mai mult lumea ca să plătească subvențiile promise cît mai puțin posibil. Cu cît haosul e mai mare, este mai convenabil pentru ei…
Aaaa, urmează și mai multe taxe mărite, că s-au mărit prețurile și nu le mai ajung lefurile parlahoților pentru toate fițele…
F. la Hidro oricum nu se aplica nicio plafonare pentru ca tariful lor este sub tariful de la care intra plafonul in vigoare. Prin urmare, ai un singur contract pentru care se aplica plafonarea asa ca nu aveai de ce sa mai trimiti vreo cerere.
Menţionăm că, în cazul clienţilor finali casnici, preţul final plafonat se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reşedinţă, astfel:
clientul final casnic cu un singur loc de consum, beneficiază automat de preţul plafonat la care se încadrează conform consumului lunar,
clientul final casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu, poate beneficia de preţul plafonat la care se încadrează conform consumului lunar, fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii depuse la furnizorul de energie electrică, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum.
Faci
cereredeclaratie, este model pe site, sub comunicat:https://www.anre.ro/ro/presa/comunicate/comunicat-de-presa-14-12-2022
@cristi: la hidro depasesti 0.68 lei pe kwh. Ori sunt multi care consuma mai putin de 100 kwh pe luna si care se vor incadra la 0.68 (gandeste-te la batrani)
E nevoie de un mecanism mai eficient decat alegerile democratice pentru ca muistii aia sa percuteze in interesul poporului.
De fiecare data cand sunt trasi la raspundere, majoritatea dau din umeri dar se gaseste tot timpul cate un nesimtit cu tupeu care sa spuna fie „legea permite” sau, mai rau, „daca nu e ok, alegatorii ne vor pedepsi la urmatoarele alegeri”.
Chestia asta se numeste „acting with impunity” si in mod normal ar trebui sa ii crucificam urgent cand se intampla.
Unul din obiectivele razboaielor a fost sa curete din cei care ar putea gandi sau mai rau ar putea actiona in directia asta. Selectie..ca la animalele pe care le-am domesticit – pastrezi genetica mai blanda mereu.
Deci daca am un singur loc de consum nu mai trebuie trimis nimic nu?
Poti trimite cerere ca mai vrei un loc de consum !
Ba da, trebuie să demonstrezi că ești sărac și pentru locul ăla de consum.
Enel( nu am contract la ei) zice altceva:
Ce trebuie să fac dacă am un singur loc de consum?
Plafonarea se aplică automat în cazul în care ai singur loc de consum.
Daca ai doar un singur loc de consum, poti cere un loc de veci!!!
Nope, e doar prostie si mentalitate invechita.
Nu e nici un grup diabolic care a gandit treaba asta cu declaratia in mod special ca sa iti arate ei cum esti tu umil si te supui.
Asa gandesc ei pur si simplu, asa li s-a parut normal, atat s-a putut.
Rezultatul este compus din niste sedinte formate din incompetenti, delasatori, fara empatie si care si-au facut treaba cu minimul posibil.
Nu e vreo grupare speciala pe acolo care gandeste astfel de strategii malefice. Mi se pare cel putin amuzant. Dupa atata timp de lucrat cu oamenii, de la stat la corporatii, pot sa spun doar ca asta e rezultatul. Prostie, indolenta, pile, incompetenta.
Asta e poporul, atat poate cand e vorba sa se organizeze.
Corect, e reflexul default:
Să muncim noi și să dăm o lege care să fie și constituțională, să fie și ok cu UE să nu ne dea infringement, să fie și aprobată rapid să n-o poată ataca opoziția și să ne strice șpaga electorală?
Nu.
Să depună ei o cerere care vor și dă-i mă-sa.
Eu zic ca raspunsul este simplu: incompetenta, prostie si o mare durere in cur. Timpul trece, leafa merge.
E doar prostie pură. Din partea alegătorilor. Nu s-au săturat de luat muie? Să mai ia una…
Marinel – defineste muia, pt ca nimeni nu isi schimba votul daca nu are ceva de castigat de la ceilalti.
Ori, daca tot timpul se voteaza aceeiasi politruci, probabil ca alegatorii lor sunt multumiti, sau cel putin considera ca alternativa e mai rea.
Sa nu uitam ca multi fiind batrani/necunoscatori/stau in zone greu accesibile nu vor avea posibilitatea sa ajunga la furnizor.
bătrâni cu multe case?
cu ocazia asta aflăm cât de mulți români sunt chiaburi cu 2-3 case
Tot la capitolul milogeala, eu sunt acum la stadiul de refinantare al unui credit prima casa. Toate bune si frumoase, doar ca pe langa foaia de la banca actuala ca sunt de acord ei cu refinantarea, astept si din partea minunatului nostru stat, ca asa era imparteala, 50% isi asuma banca, 50% isi asuma statul. Si desi am depus cererea la inceput de noiembrie, inca nu s-a solutionat nimic. De ce? Ei zic ca au fix 45 zile la dispozitie sa raspunda, data care pica fix in ajun de Craciun. Sigur, nu ma astept sa primesc ceva inainte de mijlocul lunii ianuarie, asta daca nu cumva gasesc ei vreo virgula pusa gresit si ma pun sa refac iar actele si sa mai stau 45 zile. Why? Because fuck you, that’s why!
Doar de curiozitate, care sunt avantajele daca treci la credit ipotecar clasic, in afara ca se elimina ipoteca de gradul 2 in favoarea Statului ?
Mihai C: credit ipotecar cu dobanda fixa pe urmatorii 5 ani, rata cu 20-25% mai mica in momentul de fata fata de robor, nu mai platesc 400 lei/an comision stat ca asa vrea pula lor cum e la prima casa, sunt satul de bataia de joc a bancii actuale si trec la una putin mai prietenoasa care accepta plati anticipate partiale fara sa ma duc la sediul lor.
Multumesc, si noi suntem tot cu Prima Casa, si ne gandeam sa incercam ceva de genul.
Ce nu-mi convine, dar asta tine in general de cum functioneaza la noi sistemul de ipotecare, e ca atunci cand se va face evaluarea casei, mi s-ar fi parut normal ca banca sa imi dea banii pe care ii face casa azi, nu restul din credit.
Mihai C: corect, dar eu n-am vrut altceva decat refinantarea unui credit luat in 2014, cand oricum preturile erau mult mai jos. Pur intamplator, am auzit o discutie ca banca ar da doar 75% din valoarea data de evaluator (vorbim de alt dosar), deci si ele recunosc umflarea preturilor. Nu stiu cat e de adevarat, era o discutie din care eu am prins finalul.
O alta magarie facuta de banca. Imi expira asigurarea „facultativa” a imobilului (asa o imbraca toate bancile, dar nu e facultativa deloc si nu ma refer la PAD) si primesc mail de la banca. Toate bune si frumoase, numai ca vad acolo ca valoarea imobilului meu a crescut cu 10 000 de euro, deci polita de asigurare trebuie sa fie facuta pentru noua suma. Desi eu am semnat creditul pentru suma x, anul acesta (e al 4-lea an de credit si prima data cand mi se intampla), brusc banca imi cere asigurare pentru suma x + 10 000 euro ca si cum as vinde apartamentul la o valoare mai mare.
E normal?
Problema aici e presa plina de analfabeti functional, ca daca iei tu legea si o citesti sau daca gasesti declaratiile celor de la ANRE, vei afla cum sta treaba: ai un singur contract pe numele tau, nu trebuie sa faci nimic. Ai 2 contracte si un loc de consum coincide cu adresa de domiciliu si acela este cel unde vrei plafonarea, nu trebuie sa faci nimic. Trebuie sa depui cerere doar atunci cand vrei ca plafonarea sa fie aplicata pe un alt loc de consum decat cel din adresa de domiciliu. Si mi se pare absolut firesc sa fii tu cel care trebuie sa depui aceasta cerere. Statul stie ca ai 2 sau mai multe proprietati, dar nu stie si la care din ele iti doresti plafonarea. Nu e nicio conspiratie, nu te pune nimeni pe drumuri doar de dragul de a te pune pe drumuri. Apoi mai e si partea cu chiriile nedeclarate, iar acum statul are o parghie in plus sa poata verifica mai usor cine isi declara veniturile si cine nu.
Asta pe logica aia, zis de o cunostinta, ca portiunile mici nefinalizate pe autostrazi sunt din cauza ca sa nu uitam unde suntem cand trebuie sa coboram de pe autostrada pentru 10 – 15 km apoi iarasi sa urcam daca vrem sa continuam drumul :))
Nu stiu cum cobori si urci tu de pe/pe o autostrada dar in fine….
”Este” din alea suspendate, bre, ca în poveștile Semiramidei…
Ma pis pe scutirea lor!
Nu e nimic malefic aici.
Functionarul nu face nimic de capul lui, nu decide el pe baza documentelor lui si alea altor insitutii cui ii da ceva. Ca daca greseste, e vina lui.
Acu, daca te pune pe tine sa aduci copii ale actelor, sa completezi cereri, si ti-a dat ceva ce nu meriti, se acopera ca „tu ai adus actele si tu ai completat cererea, fals in acte, ai declarat pe propria raspundere, nenorocitule”. El nu e tras la raspundere pt. nimic. El nu isi va pune piele la bataie pt. tine.
Problema mea este ca toate cererile cu „vreau sa imi aplicati plafonarea la locul de consum de la adresa X” vor fi procesate manual de Maricica de la Enel si depinzi de capacitatea ei de atentie si concentrare intre atatea clipuri cu pisici si mesaje de „Buna dimineata la cafeluta”.
Plus comunicatele alea cu „cererile pot fi depuse fizic la furnizor sau trimise prin email”. OK, ce adresa de email? …[blue screen]… Inca o dovada ca ii doare in cur.
Si pana la urma unde dracu’ se depune foaia? Fizic la sediu? On sula line… N-am gasit nimic pe Electrica.
Vrem ceva capuri in teapa!
Uuu ce dragut
Mircea Man – Vicepresedinte ANRE – Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei
CV
1987 – inginer stagiar SMA Oarta de jos, Maramureş;
1988 – şef secţie SMA Tg. Lăpuş, Maramureş;
1990 – Vicepreşedinte FSN Maramure
1990 – 1992 Deputat FSN
1992 – 1996 Deputat
2000 – 2004 Deputat
2004 – 2008 Deputat
2008 – 2012 Presedinte consiliu Judetean
2012 – 2016 Deputat
2022 – Vicepresedinte ANRE
https://www.anre.ro/ro/despre-anre/conducere/man-mircea
https://ro.wikipedia.org/wiki/Mircea_Man
https://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=197&leg=2012&cam=2&pag=0
Nu stiu daca s-a zis / scris sau nu, dar se pare ca ministrul energiei ar fi anunțat că chiriașii nu mai trebuie să treacă contorul de curent pe numele lor și că vor plăti în funcție de cît consumă (după cum se încadrează în beremele stabilite de lege).
https://economie.hotnews.ro/stiri-energie-25977484-elimina-declaratiile-proprie-raspundere-dar-nu-pentru-toti-cine-trebuie-mai-completeze-cereri-pentru-preturi-plafonate-energie.htm