Statul nu e doar naiv, e și prost: vrea ca samsarii să își declare singuri impozitele

Fiți atenți la schema asta:

Baza legala exista, pentru ca in Romania Codul Fiscal prevede ca orice activitate de comert trebuie declarata la ANAF si impozitata. Iar atunci cand un singur om aduce intre 200 si 500 de vehicule pe an in tara si le vinde, este o afacere cu potential. Ca sa scape si de cele mai mici cheltuieli, unii samsari apeleaza la tot felul de scheme, ilegale dupa cum sustin inspectorii antifrauda. (sursa)

Practic, Statul așteaptă ca ăia să declare ei singuri că au de plătit impozite și să le plătească, pentru că altfel…nimic. Fix nimic.

Pentru că o conversație de genul ăsta ar fi prea de tot pentru statul prost și naiv:

– bună ziua, am venit să trec mașina pe numele meu.
– sigur. contractul de vânzare cumpărare. da, dvs. aveți de plătit X lei și vânzătorul Y lei. trecem noi aici la catastif.

Pentru că vânzătorul ăla are și el un nume și un CNP. Și mai are treabă cu statul, de aia nu prea are cum să scape de plata acelor obligații.

Dar e mai frumos să te plângi că unii fac fraude decât să te apuci să-i urmărești. Pentru că ești naiv și prost.

say-stimulating

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

12 comentarii

  1. Iti scapa din vedere un mic amanunt.
    Multe din masinile aduse nu ajung inscrise vreodata in circulatie pe numele samsarului. Mai ales alea aduse la comanda.
    In plus, alea careajung inscrise pe numele samsarului s-ar putea sa nu constituie niciodata mai mult de o masina inscrisa la un moment dat. Orice om are dreptul la o masina, nu ? :P

    00
  2. In teorie, ceea ce spui tu suna bine, insa in practica, asta tine foarte mult de ANAF si aici e o alta mare discutie(sunt satul de ANAF, iar la ora actuala mi se pare cea mai nereformata institutie cu care toti cetatenii au de-a face). Si intrebarea care trebuie pusa foarte direct este, cum iese ANAF/statul in castig, prin preventie(ceea ce inseamna ca functionarul de la ghiseu trebuie sa munceasca un pic mai mult, sistemul informatic gandit pentru aceste chestii etc.) sau prin japca si actiuni de acest gen?

    Nu de alta, dar toate legile din Romania sunt interpretabile nu este nimic batut in cuie, iar ceea ce este legal azi, maine poate fi ilegal, eventual aplicat si retroactiv.

    Iar in cazul de fata, statul nu este naiv si prost, ci pervers, sigur este foarte simplu sa jecmanesti cetatenii tai si sa le ceri mai multi bani prin diverse tertipuri, decat sa simplifici totul, iar cetatentii sa iti dea banii aia multi pe care tu ii ceri, pe baza unui serviciu prestat, dar este o alta discutie.

    00
  3. NOU
    #4

    faptul ca au intrat in ei este un pas inainte
    faptul ca inca nu sunt bazele de date coordonate e un pas inapoi
    faptul ca incet incet intra frica n bisnitari e un pas inainte
    faptul ca lumea inca se plimba in ferarri uri pe strada dar nu au venituri sau biznisuri pe numele lor si nu i ia nimeni la intrebari e un pas inapoi

    insa cred ca incetul cu incetul se face otetul

    00
    • Nu mă înţelege greşit, sunt de-acord cu a pune ordine şi a face un mecanism prin care toţi să fim egali, dar nu înţeleg setea asta de a lua oamenii de pe stradă şi de a-i întreba de venituri.

      Aşa de comunistă mi se pare treaba asta, şi aşa de uşor de abuzat. Practic statul trebuie să controleze tot? Orice mişcă, pentru că asta înseamnă stat civilizat în ziua de azi, control absolut? Şi chiar vrei asta în românia, unde orice bălos care s-a angajat pe linie de partid să te poată trage pe dreapta şi purica la venituri că lui i se pare că nu-ţi permiţi maşina care o conduci?

      Asta e doar o lene şi o impotenţă a autorităţilor de a-i prinde pe cei care fac chestii ilegale.

      De exemplu, dacă un terorist a folosit un camion să omoare nişte oameni, interzicem camioanele, doar pentru că nu suntem în stare ca autorităţi să-l oprim dinainte de a face ceva?

      Fix la fel şi aici, doar pentru că autorităţile nu-s în stare să-i prindă pe suedejii ce se ocupă de trafic de carne vie, care au ferrari-uri, asta înseamnă că toţi ce 16 milioane de români au venituri ilicite şi dăm o lege că oricine te poate legitima şi verifica veniturile pe stradă?

      Eu zic să avem grijă ce ne dorim, s-ar putea să primim…

      00
  4. Mno asta-i buna, asta da stirea zilei :))
    Intre 200 si 500 de masini cica dar si 100 de masini pe an poate fi afacere cu potential ..
    Statul, puncte puncte puncte

    00
  5. acesta este un alt exemplu de „toti stim ca e o ilegalitate undeva acolo si unii jmekeri profita” dar nu avem relementare legala clara asa ca.. aia e

    00
  6. S-ar putea vedea cine vinde mai mult de X masini pe ani.
    Dar „baza de date” reprezinta un tabu. Se refera la o forma secreta de magie, inaccesibila guvernelor de rand.

    00
  7. Nu știu unde o să ajungem în țara asta! Nu mai poate omul să facă un ban cinstit că gata impozit. Ieri mâncam semințe în tramvai și îmi spune unul să nu mai scuip pe jos. Mai ceva să scap țigarea din mână când am auzit!

    00
  8. Mai ţine minte operaţiunea iniţiată de ANAF, că o să-nceapă să taxeze maneliştii şi alţi contractori care nu scot bon fiscal? Sau nunţile de suedeji cu maşini scumpe, „muncite” la greu?

    Exact.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile