Statul ajută cetățenii cu energie ieftină…

update: am reparat cifrele

Schema aia cu plafonarea prețului la energie a fost bună pentru toată lumea, mai puțin pentru fraierul de cetățean

Bugetul de stat a câștigat 67,7 miliarde de lei în perioada 2022-2023 din creșterea prețului la energie, în timp ce suma decontată către furnizori în baza mecanismului de plafonare/compensare a facturilor a fost de 25 miliarde de lei, conform estimărilor Asociația Furnizorilor de Energie din România (AFEER). Statul încă mai are restanțe de plată de 2,5 miliarde de lei. (sursa)

Statul a luat 13,6 miliarde euro de la cetățeni și a plătit 5 miliarde către producătorii de energie. În timp ce se lăuda că îi apără pe cetățeni de producătorii de energie hrăpăreți.

Dar cine să negocieze pentru români? Politicienii votați de români? Partidele care pretind că nu dorm noaptea de grija cetățenilor? N-au ei timp de prostiile astea.

Încă o dată, pentru cine nu înțelege, lucrurile trebuie să funcționeze așa: vindeți pe piața internă la preț controlat cât să fie acoperit necesarul și cu ce rămâne faceți ce vreți.

energie-wind-turbines-blooming-fields-sunset

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

32 comentarii

  1. „Hotnews sunt idioți, nu au putut transforma toate sumele, ăia 67,7 miliarde sunt 13,6 miliarde euro.”

    O mușcasem.

    Dap. E ușor să-ți fugă ochii (și mintea să rămână mai in urmă. C-așa-s băieții…)

    Comentariu apreciat.492
  2. NOU
    #2

    Si tu ai muscat, muscatura Hotnews:

    Suma totală verificată de ANRE și transmisă spre decontare a depășit 24,5 miliarde RON
    anre punct ro/suma-totala-verificata-de-anre-si-transmisa-spre-decontare-a-depasit-245-miliarde-ron/

    205
  3. NOU
    #4

    An de an veniturile statului din ceea ce insemna productie, transport si vanzare de energie erau substantiale. Vorbesc de perioada in care piata nu era reglementata. Acum, vin niste unii, iau toti banii pe care statul i-a incasat din sectorul energiei, si-i considera castiguri rezultate din cresterea preturilor energiei. Pe bune? Pentru a avea niste sume corecte, ar trebui sa iei incasarile statului de pe urma tva-ului din energie, dividentelor de la toti producatorii de energie, toate taxele platite de companii, in 2019 sau 2020, si sa le scazi din acel total de 60 de miliarde de lei. Dar nimeni nu face asta, pentru ca de fapt daca ar face-o, s-ar descoperi ca statul iesi pe minus, dupa ce plateste compensarile si plafonarile catre furnizori. Reusind un singur lucru, sa creasca in mod artificial PIB-ul.

    Indecis. Tu ce zici?1918
    • E interesant cum arunci cu diferite subiecte aici la comentarii fără să ai habar sau să verifici ceva. Caută cifrele și o să vezi că statul nu a ieșit deloc pe minus. Aia că germanii ne-ar cumpăra producția e top ignoranță, să nu mai zic că românii nu au producție să acopere consumul 100% din timp și trebuie să importe. Dar pt dacii liberi, când românii exportă gaze/curent ne vindem țara, când importa de la alții se fac că nu știu nu văd. Când prețul crește cer controlul prețului dar când companiile de stat vând curentul la preț mic către băieții deștepți care îl vând mai departe iar se fac că nu văd. E din cauza că ești troll plătit sau nu îți place să recunoști că te-ai dus după fentă?

      Indecis. Tu ce zici?286
    • NOU
      #6

      „E interesant cum arunci cu diferite subiecte aici la comentarii”

      Pare că nu prea înțelegi cum funcționează lucrurile. Comentariile apar ca o interacțiune cu articolele scrise de Vali. Ce-am scris eu mai sus care nu are legătură cu subiectul? Am spus că anual, așa cum încasează din accizele pe carburanți, statul încasa morman din sectorul energetic. Acum unii vin, și ignorând complet veniturile din trecut, prezintă niște sume, pe care nu le pun deloc în context, doar pentru a convinge cetățenii că de fapt statul, adică noi, am câștigat din liberalizarea pieței de energie. Chit că nu găsești niciun articol care să arate veniturile din 2022, 2023, raportat la veniturile din 2020 sau 2019.

      „Aia că germanii ne-ar cumpăra producția e top ignoranță”

      Cum adică e ignoranță? Asta înseamnă piața liberalizată de energie. Iar România e interconectată energetic cu Austria și Germania. Deci teoretic, dacă ar exista legături de transport capabile să suporte cantități mari de energie, ar fi posibil. Căci spre deosebire de perioada în care piața era reglementată, iar toți furnizorii de stat erau obligați să acopere necesarul de energie intern, și doar surplusul să-l exporte, azi nu mai avem o astfel de prevedere. Deci tu ești complet pe lângă.

      „să nu mai zic că românii nu au producție să acopere consumul 100% din timp și trebuie să importe. Dar pt dacii liberi, când românii exportă”

      Importăm la fel cum și exportăm, doar că despre export nu pomenești nimic. Anyway, una peste alta, România își acoperă cam 90% din necesarul de energie din producție proprie. Există și un raport la nivel de UE, nu dau link-ul pentru a nu intra în moderare, legat de independența energetică, iar România e printre primele țări, cu un scor extrem de ridicat privit independența energetică.

      „Dar pt dacii liberi, când românii exportă gaze/curent ne vindem țara, când importa de la alții se fac că nu știu nu văd.”

      Bați câmpii cu grație, și te adresezi persoanei greșite. Exporturile și importurile sunt absolut firești. Fii pe pace, că nu ne cumpără nimeni din Europa 1 MWh cu aproape 4.000 de lei, cu cât s-a tranzacționat pe bursa Opcom în vara lui 2022.

      ” Când prețul crește cer controlul prețului dar când companiile de stat vând curentul la preț mic către băieții deștepți care îl vând mai departe iar se fac că nu văd.”

      Încă o dată, bați câmpii cu grație, și nu pricep de ce mi te adresezi mie cu astfel de baliverne. Într-o piață reglementată de către anre, care stabilește prețul de vânzare pe MWh, în funcție de producător, prețul n-are cum să crească artificial doar pentru că niște traderi vând energia între ei. La fel cum, ce s-a întâmplat cu hidroelectrica pe vremea lui Petrov, când hidroelectrica a vândut energie către băieții deștepți din energie, a fost caz penal, și s-au luat condamnări. Doar că acum, ceea ce era penal la acea vreme, pentru că piața e liberalizată, se numește normalitate.

      „E din cauza că ești troll plătit sau nu îți place să recunoști că te-ai dus după fentă?”

      N-ai făcut decât să bați câmpii cu grație, fără să vii cu argumente valide sau cifre. N-ai aduc nimic util sau revelator în această dezbatere, decât să mă ataci pe mine. Chit că nu eu sunt subiectul în cauză. Încearcă să înveți să dezbați idei, nu oameni.

      139
  4. > Încă o dată, pentru cine nu înțelege, lucrurile trebuie să funcționeze așa: vindeți pe piața internă la preț controlat cât să fie acoperit necesarul și cu ce rămâne faceți ce vreți.

    Pai mai merge asa de cand cu UE si liberalizarea?

    171
    • NOU
      #8

      Vali habar n-are ca de fapt asa functiona piata pe vremea cand ANRE stabilea pretul pe fiecare producator, in functie de costul de productie. Si doar surplusul se vindea pe piata libera. Si e fireste sa fie asa. Acum, pe noile reglementari, daca am avea capacitati si legaturile necesare, ne-am putea trezi ca toata energia de la hidroelectrica e cumparata de furnizori din germania sau austria, pentru clientii lor.

      1811
  5. Din pacate, piata de energie e deliberat complicata si are un singur castigator. Statul. Cel mai mare producator de energie electrica din Romania e statul prin Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Complexul Energetic Oltenia si Romgaz, si o buna bucata din OMV Petrom. Pretul, contrar parerii populare e foarte reglementat. In sensul ca e controlat de grangurii din OPCOM si din BRM, singurele platforme de vanzare/cumparare de energie din Romania, contractele directe dintre producatori si consumatori fiind practic inexistente. Acum, pretul se formeaza din mai multe elemente. Ai energia activa, aia la care se face reclama, gen 0.25lei la Hidroelectrica plus taxe de transport si distributie, restul pana la 0.74lei, cat este pretul efectiv pe care il plateste consumatorul ATENTIE – CASNIC. Pretul deci se formeaza din pretul de achizitie (care se duce direct la stat), marja de profit a funizorului (maxim 5%, de asta au plecat din Romania si CEZ si Enel si s-au dus pe copca multi furnizori – Getica 95, Axpo, si nici restul nu o duc prea bine, in afara de Hidroelectrica). La acestea se adauga taxele (pe care le incaseaza tot statul). La consumatorii industriali, sunt alte preturi, in functie de consum, perioada-zi/noapte, banda sau nu, etc. Preturile nesimtite la kw care se gasesc pe comparatorul ANRE la unii furnizori sunt acolo pentru ca nu vrea nici un furnizor consumatorii casnici, plus ca statul face tot posibilul sa ia casnicii (vezi pretul le Hidroelectrica) de la alti furnizori.

    Comentariu apreciat.294
    • NOU
      #10

      Ai dreptate, esti destept foc. Statul castiga care vinde 1 Mwh in medie cu 500 de lei, de catre Hidroelectrica, MWh care ajunge mai apoi sa fie vandut pe bursa la 4.000 de lei. Si tot statul castiga cand pretul energiei se dubleaza in tara, ca asta s-a intamplat, inainte de liberalizare era undeva la 0,5 lei pe kwh, iar dupa 1 leu pe kwh, statul platind mii de facturi de energie la scoli, primarii, spitale, judecatorii, sectii de politie etc. Ca nu vine asociatia vietii, care a dat cifrele din articolul lui Vali sa ne prezinte datele legate de costurile pe care statul il are, pentru toate institutiile din subordine cu plata facturilor de energie electrica. Astfel incat apar ametiti din astia ca tine care, fara sa-nteleaga mare lucru, ne explica cum de fapt statul castiga, adica castigam noi toti. Asta-n timp ce cu totii am platit facturi mai mari de energie, cu totii am suportat costurile energiei indirent prin inflatie, dar cumva, nu stiu cum, din toata ecuatia asta a castigat statul. Doamne fereste!

      Indecis. Tu ce zici?822
    • Nu am scris ca noi castigam. Castiga aia care iau salarii babane pe la stat. Banii pe care ii castiga statul, ii iroseste sau ii fura. Cei sub semnatura carora sunt banii respectivi trebuie sa explice unde se duc. Vanzarea aia pe bursa de 4000 de lei e pe piata zilnica de echilibrare (PZU). Aceea e o tranzactionare pentru termen scurt, pentru ziua urmatoare. Furnizorii sunt obligati de lege sa faca achizitie de energie iar cand nu au suficienta achizitie pentru consumul clientilor lor, sunt obligati sa cumpere din PZU, de multe ori la preturi de genul celui mentionat mai sus. Atunci cand au achizitie prea mare pentru ziua urmatoare, ei o vand, tot pe OPCOM de multe ori, in pierdere. Preturile alea de 4000 de lei in PZU sunt rarisime si bineinteles ca „jurnalistilor” le place sa se arunce ca rata la muci. Poate totusi ar trebui sa citim mai departe de titlul articolelor si sa nu ii numim pe altii „ametiti” ca poate noi suntem aia.

      Indecis. Tu ce zici?255
    • NOU
      #12

      „Castiga aia care iau salarii babane pe la stat.”

      Deci tu îmi spui mie, și-o faci așa, foarte senin, că un angajat al statului, care ia 2000 de euro salariu generează statului venituri în plus de multe miliarde, când ar putea să genereze aceste venituri pentru niște companii private care i-ar întoarce parandărăt de sute de mii de euro. Bun, îmi place logica ta. Ești isteț foc.

      „Vanzarea aia pe bursa de 4000 de lei e pe piata zilnica de echilibrare (PZU). Aceea e o tranzactionare pentru termen scurt, pentru ziua urmatoare. Furnizorii sunt obligati de lege sa faca achizitie de energie iar cand nu au suficienta achizitie pentru consumul clientilor lor, sunt obligati sa cumpere din PZU, de multe ori la preturi de genul celui mentionat mai sus. Atunci cand au achizitie prea mare pentru ziua urmatoare, ei o vand, tot pe OPCOM de multe ori, in pierdere. Preturile alea de 4000 de lei in PZU sunt rarisime si bineinteles ca „jurnalistilor” le place sa se arunce ca rata la muci. Poate totusi ar trebui sa citim mai departe de titlul articolelor si sa nu ii numim pe altii „ametiti” ca poate noi suntem aia. ”

      Sau poate ar fi trebuit să știm, dacă tot avem păreri pe subiect, faptul că în 2022 au fost perioade în care pe pzu se tranzacționa peste 50% din energia consumată în România.
      ” Astfel, luna trecută, cota PZU, adică volumul tranzacțiilor spot raportat la consum a ajuns la doar 30%, un procent care nu a mai fost întâlnit de multă vreme, piața spot fiind în trecut destul de lichidă. Pentru comparație, luna precedentă, în aprilie, cota PZU fusese de 39%, iar cu un an în urmă, în mai 2022, ea fusese de 50%. ” asta e dintr-un articol din economica. Așadar, ceea ce tu vrei să consideri o chestie minoră, care n-ar trebui luată în seamă, e de fapt cam 50% din totalul consumului zilnic din țară.

      25
    • NOU
      #13

      Ah, și încă ceva. Tu și alții ca tine, când vorbiți că statul a câștigat, zic să verificați, așa de curiozitate, cu un manager de spital, cât era factura prin 2019-2020, și cât e după liberalizare. Înmulțește diferența cu toate spitalele din țară, cu toate școlile, judecătoriile, și absolut toate spațiile pe care statul le deține și pentru care plătește lunar facturi de curent. Să vedem, când tragem linie, cât și cum a câștigat statul.

      37
    • @Mihnea: e un moment bun să respiri și să taci, poate se uită aberațiile goșiste cu care ai împuțit mai sus – Puiu a prezentat fapte și le-a interpretat (după mine, corect, darnu asta e chestia). Tu, din avânt etatist, te-ai apucat să contești interpretarea și ai sfârșit negând faptele. Demn de Bârladeanu și Dan Marțian

      42
  6. Trei comentarii de-ale lui Mihnnea si nicio referinta la USR. Bravos, ti-am dat mana verde :D

    Indecis. Tu ce zici?2113
  7. Statul are nevoie mare de bani. De aia avem cea mai mare inflație din Europa, de aia tot creste prețul benzinei, motorinei .
    Pentru că trebuie să se fure, sa fie recompensați membrii de partid, sa fie plătite salariile a 1 milion jumate de bugetari, pentru că, pentru că ..
    Așteptăm cu interes 2026, sa vedem daca o sa ajungem cum a fost Grecia…

    Comentariu apreciat.342
  8. e normal sa se intample asa, e liberalizata piata

    116
    • NOU
      #23

      tocmai ca nu e liberalizata! Statul a stabilit un pret maximal pe care s-a angajat sa il plateasca asa ca preturile au crescut pana la nivelul ala. Fix ca la imobiliare cu prima casa.

      Vali/multe persoane nu vor sa inteleaga ca intodeauna dorinta binevoitoare de a avea niste preturi mici pentru cetateni, pentru orice produs sau serviciu, va duce fie la:
      1. servicii proaste/bunuri de calitate slaba sau lipsuri pe piata
      2. preturi MAI MARI!

      Sa fie platite! si sa mai incercam o data, cu absolut orice serviciu sau bun cu preturile controlate de stat.

      04
  9. N- am înțeles nimic din atâtea comentarii. De gaz nu zice nimeni, nu e tot energie?

    110
  10. Dați-mi cel mai sărac cătun din România și o centrală nucleară.
    https://x.com/tvo_fi/status/1647374942009282562
    Mulți nu înțeleg legătura între energie ieftină și abundentă, dezvoltare și prosperitate.
    https://x.com/ConceptualJames/status/1790913171928105451

    Să nu ne uităm mai atent, s-ar putea să vedem că nu avem un stat ci doar niște găști.

    61
  11. @zoso: vezi că e ca tine, dar invers: plățile au fost de 25 miliarde RON, nu EUR, după cum greșit au scris ăia prima oară (după aia și-au revenit)
    Bref, statul a avut venituri de 67 mld și a aprobat prin ANRE plăți (compensări) de 25 mld (din care mai sunt de plată 2,5 mld) . Toate exprimate în RON

    Din afacerea asta furnizorii n-au pierdut (au avut doar sincope de flux de numerar, dar majoritatea erau și sunt cash rich, deci nu aveau o problemă), statul a câștigat (din gros) pe seama populației care e singura ce a pierdut. Așa e cu comuniștii: când cică plafonează, de fapt. pe total iau banii oamenilor

    170
  12. Nu stiu daca stiti dar in Romania se lucreaza la un baraj inceput in anii 80 si inca nu e gata nici 90%. De unde energie?!

    Barajul Runcu 47°47’57.7″N 23°46’02.1″E

    10
  13. Mulți au aruncat cu carne în articolul despre stat-energie-privați scris de către Fluture. Acum decontăm legal firmelor.

    11
  14. Vali, a fost un typo si au corectat. Corectezi si tu?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube