Statistici pe sărăcia din România 2016

Asta e România de dincolo de mica noastră bulă, a celor care câștigăm binișor, avem un telefon spălat și o mașină decentă:

Câștigul salarial mediu net la nivel național, care include atât salariile, cât și bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajații, a crescut în luna iunie cu 0,7%, sau 15 lei, față de luna precedentă, până la 2.078 lei (460 euro), iar ritmul anual de creștere a accelerat până la un nou nivel maxim după 2008, potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS).

Peste 2,5 milioane de salariați români rămân cu cel mult 1.000 de lei în mână, după taxare, potrivit datelor din declarațiile angajatorilor trimise Ministerului Muncii, iar încă un milion câștigă între 1.000 de lei și 1.500 de lei net, însemnând în total două treimi din totalul celor cu un contract de muncă. (sursa)

Din cei 4,74 milioane de angajați cu normă întreagă de opt ore, alte 1,3 milioane aveau salarii nete între 1.400 de lei și 2.800 de lei. În tranșele superioare de salarizare se aflau 360.000 angajați, care obțineau între 2.800 de lei și 4.200 de lei net, 189.000 de angajați erau în categoria celor cu 4.200 de lei – 7.000 de lei, iar 100.000 de salariați reușeau să sară peste 7.000 de lei.

65% din cei aproape 4,7 milioane de angajaţi, câţi are România, primesc în mână la final de lună mai puţin de 2.000 de lei. Aici intră majoritatea angajaţilor din industrie, sănătate, educaţie, comerţ, construcţii, hoteluri şi restaurante. (sursa)

Jumătate dintre românii cu vârsta între 25 și 50 de ani au luat, în ultimii zece ani, între unul și patru credite de la bănci, relevă un studiu al Provident. Peste 35% dintre ei spun că singura mare realizare a ultimului deceniu este familia, în timp ce aproape 31% regretă că nu au părăsit definitiv România.

Un român care deține un automobil de nivel mediu și care se află în situația fericită de a nu plăti rate pentru respectiva mașină cheltuiește anual între 8.500 de lei (fără asigurare CASCO) și 11.000 de lei(cu asigurare CASCO) fără să exagereze cu deplasările în exteriorul orașului în care trăiește. (sursa)

Veniturile românilor le ajung acestora doar pentru a-și acoperi nevoile de zi cu zi, astfel că dorința de a investi în lucruri noi rămâne scăzută, arată studiul companiei de cercetare de piață GfK privind climatul de consum din 15 țări europene. Reticența de a cheltui contrastează puternic cu creșterea economică susținută înregistrată de România în ultimii ani. (sursa)

O treime dintre gospodăriile din România, respectiv 32,8%, nu au putut face față cheltuielilor cu venitul total net lunar realizat, în 2015, informează Institutul Național de Statistică (INS), potrivit Agerpres.

Oameni necalificați, salarii mici, cheltuieli imposibile. O țară îmbătrânită, de oameni care alunecă ușor spre neant. Noroc că nu avem cărți de credit, ca americanii, să trăim din datorie în datorie.

Și nu poți să trăiești bine în dezechilibrul ăsta, că fiecare tabără, și săracii, și “bogații”, au nevoie unii de alții.

Mă întreba cineva aseară de ce patronii își plătesc angajații atât de prost și dădea exemplul unei persoane care aduce contracte de pe urma cărora rămâne firmei un profit de 60.000€ lunar și ea e plătită cu 450€.

În Sud n-a mai plouat de două luni. Urmează o iarnă grea și lungă.

 

las-fierbinti-1

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

58 comentarii

  1. Aviz bogatasilor falsi, care invart milioane de euro, masini de lux, inchid si deschid firme, si au case in 4 tari diferite, care iti umplu rubrica de comentarii, de ma fac sa cred ca milionarii Romaniei au ca punct de reper zoso.ro, nu Forbes, Bloomberg sau altele de gen, si care ironizeaza in comentarii pe cate unul care este onest si isi spune aici problemele unui om de conditie medie . Asta este realitatea majoritatii dintre voi, cand plecati din spatele monitorului, omul de succes si plin de bani care totusi isi gaseste timp sa dea cate zece comentarii pe zi pe bloguri, devine omul mediu care isi regaseste situatia in articolul de mai sus. Let the hate and the dislikes flow, ca avem asta pe suflet :) .

    00
  2. Dacă aia aduce atâta profit firmei din acele contracte, de ce nu îşi face ea o firmă? Ar da flit şi la revedere.

    Dar dacă vorbim de o fabrică, unde înainte să poţi valorifica contractele alea de 60,000 euro pe lună, e nevoie de investiţii de câteva milioane de euro, vorbim de altceva.

    Dar dacă e vorba de scriere de proiecte şi alte cele, ar putea mâine să înfiinţeze un srl, să ia ceva apartament în chirie, 2-3 angajaţi şi gata, e patroană.

    Doar zic, depinde de contextul acelor 60,000 eur.

    00
    • Ba mai mult, daca isi deschide firma ei, ar putea sa demonstreze celorlalti cum este cu platitul „corect” al angajatilor! Si le-ar lua fata la fLaierii care platesc prost.

      00
    • Zici tu ca e asa usoara intrarea pe piata la scrierea de proiecte?

      00
    • Dădeam doar un exemplu de business care se poate începe fără investiţii masive, luând în calcul că te pricepi, şi că lumea te ştie că te pricepi deci ai putea face rost uşor de câţiva clienţi de început.

      Puteam la fel de bine zice programare, traduceri, sau alte chestii unde vinzi servicii atâta tot.

      Habar n-am care e piaţa proiectelor :)

      00
  3. Am vazut asta de curind: un apartament, o masina in fata blocului, sa te tarai de pe o luna pe alta, o iesire la mare / an, ceva escapade de weekend in timpul anului, mai cite-o nunta/cumetrie care te da inapoi cu 2-3 luni de zile – cam asta e standardul de viata al romanului.

    Plecati, bre! Pt ca Romania e o tara moarta care nu se lasa. In zvircolirea ei ia vietile celor care sint asa de naivi sa creada ca e ceva de capul ei.

    http://tiuk.reea.net/index.php?option=com_content&view=article&id=1358

    00
    • Deprimant

      00
    • @Florian: Deprimant de adevarat, nu? Alt exemplu care nu l-am mentionat: aventurile lui zoso cu acel kkt de autorizatie. Si e Brasov, nu Cucuietii din Deal. Ce fel de stat e ala care-ti baga bete-n roate in asa mod? Functional? De viitor?
      Sau Dragnea ieri: ca da, Ponta o sa fie pe listele PSD, e candidat de mina intaia. Da, e deprimant.

      00
    • @DanC

      aventurile lui zoso cu acel kkt de autorizatie. Si e Brasov, nu Cucuietii din Deal. Ce fel de stat e ala care-ti baga bete-n roate in asa mod? Functional? De viitor?

      1) Acelaşi stat care nu lasă UBER să presteze pt că e fără autorizaţie şi nu cu diferit faţă de ţepari & ţuţeri.
      Întrebarea corectă e asta: de ce s-a ajuns să ai nevoie de autorizaţie; oare nu cumva existau şi încă există derbedei care au găsit lagune şi reuşeau să fenteze? Zoso, în cel mai rău caz, e victimă colaterală tocmai din cauză că există acei derbedei care nu pot să se abţină în a fenta [din] ceva.

      Înainte să ne văităm de ceva, hai să-i înţelegem rostul, mai întâi şi mai întâi. Ce zici? Sau e incontestabil să nu crezi că totul -dar ABSOLUT TOTUL- e numai şi numai împotriva ta/noastră?

      2) Cucuieţii din Deal îţi dau muie-n gură. De ce? Pentru că regionalismul nu e argument.

      Revin la comentariul tău original:

      >>Plecati, bre! Pt ca Romania e o tara moarta care nu se lasa. In zvircolirea ei ia vietile celor care sint asa de naivi sa creada ca e ceva de capul ei.

      Râde ciob de oală spartă.

      De dragul discuţiei şi a raţionamentului de grădiniţă: Dacă lumea pleacă „pentru că n-ai cu cine”, atunci cum pizda mă-sii să se rezolve ceva, vreodată, dacă soluţia e mereu „Să plecăm” ??? Nu eşti mai diferit de suedezul gravid, cu radierea şi numerele din Italia.

      00
    • Nea Alupi, nu iti impui punctul de vedere cu limbaj de cocalar.
      Esti funny, adica saracu’ stat a facut toata hartogaraia asta ca sa previna fraudele :) Nu, tata, uite in tari de Doamne-ajuta se rezolva chestii de astea un-doi, fara munti de documente si copii legalizate. In Romania insa e un contopism endemic mostenit de la comunisti. Care si-asa nu merge, a se vedea cum a ars maternitatea aia. Sau Colectiv.
      Si nu e vb ca regionalismul, spuneam ca nici in Brasov (care ar trebui sa fie mai expeditivi si mai pro-cetatean) nu se rezolva chestii atit de banale ca cea a lui Zoso.
      Iar despre clasicul ‘daca pleaca toti cum sa se mai rezolve ceva’, sorry, dar e o prostie. De altfel am stat vreo 7 ani dupa revolutie, poate-poate. Nimica, tata. Da, exemplul personal, sa ridic mucurile de tigari, hirtutele la gunoi etc si lumea cu ochii in lacrimi o sa se regleze. Esti ironic? Nu vezi ca nici macar o clasa politica normala nu e? Dupa 27 de ani acusi, Dumnezeule! Ca opozitia mimeaza joc de glezne si PSD-ul (care ar trebui de fapt scos in afara legii) face toate jocurile? Ciolos tremura ca timpitii tot ameninta sa-i voteze out – nu ti se pare penibil si disfunctional? Si ma rog de ce as plati taxe si impozite unor hoti care nu fac nimic si isi baga banii in buzunar?

      00
    • @ Alupii….”lagune” albastre….

      00
    • @Dan Colectiv si altele de gen s-au intamplat pt ca nu s-a respectat legea, ca nu-i asa? Romania e naspa si legile sunt naspa si de ce sa le respectam?

      iar taxele si impozitele le platesti pt ca vrei sa vina politia sau salvarea sau pompierii daca, Doamne fereste, patesti ceva, astea fiind cele mai evidente motive

      toata lumea vrea sa se schimbe ceva, dar sa se schimbe altii. Inteleg din ce zici mai sus ca ai incercat sa fii si tu un cetatean bun dar ca ai fost cam singur. Cum te astepti sa vrea lumea sa faca ceva daca tot ce se promoveaza e ca Romania e de cacat si nu merita sa faci ceva bun…cine o sa faca ceva bun atunci?

      00
    • @Claudia: „daca se promoveaza ca Romania e de cacat cine o sa faca ceva bun atunci?” Bai chiar sunteti funny, asta e, probabil ca unii si-o merita…
      Nu, bre, vorba cantecului: avem tara ca o floareee, mai, mai! Nu s-a mers pe ideea ca ce misto e pe vremea lui Ceasca? Eu stiu ca step 1 la orice e sa recunosti ca ai o problema. Si Romania are o problema mare, e disfunctionala.
      Maternitatea, Colectiv etc s-au intamplat pt ca hirtogaraia pt stat e disfunctionala. Contopistii ignora (ii doare la basca de importanta unor chestii), iar omul de rind stie ca sant prea multe acte si ghisee si ca trebuie sa dea dreptul. Dar nah, e misto totul, munti si vai, transhumanta, chestii…

      00
  4. Lol, hai sa fim seriosi, datele alea nu sunt reale

    00
    • Nu sariti cu minusuri la om, ca zice bine.
      Mai bine de 30-40% dintre salariati inca iau „in mana” mai mult decat e declarat in acte.

      00
    • nu stiu prin alte parti cum o fi, dar (eu ca un defavorizat al sortii care locuieste in bucuresti) numar smartphoanele, masinile, bicicletele, hainele de firma, terasele si mall-urile pline, aglomeratiile de pe a2 si dn1 din fiecare nenorocit de weekend… si la final compar cu situatia descrisa de statisticile astea. si da cu virgula…sau oi fi eu mai norocos si ma intalnec zilnic cu exact aceiasi oameni, restul pana la 20 de milioane ferindu-se sfios din calea mea.

      00
  5. Sa vezi ce-o sa te sparga la buci aia la parnaie.

    00
  6. NOU
    #18

    Legat de „rămâne firmei un profit de 60.000€ lunar”. De ce nu-si face propria firma si ii raman 60.000€ lunar. Plateste 20.000€ taxe, dar ii raman 40.000€ in mana.

    00
    • Cum de ce? Pentru ca nu are bani, d-aia o si plateste cu 450 pe luna, sa nu-si faca propria firma…
      Si pentru ca in loc sa faca ceva se plange.

      00
    • Daca aduci 60K lunar profit curat pre-taxare, constant, de o maniera predictibila ca si cashflow, intr-o nisa legala (gen nu etnobotanice) te asigur ca orice banca din Romania iti da 1 milion credit pe evaluarea 15X EBITDA lunar.

      00
  7. Faza cu cartile de credit la americani e din cauza cacatului de credit history. Ca sa iti iei o casa sau o masina, se uita la credit history (punctajul lui peste pentru cat de bine sau mult iti platesti cheltuielile cu cartea de credit) si in functie de asta iti seteaza dobanda la casa/masina si accepta creditul. Daca nu ai carte de credit, nici nu te baga in seama. Pe scurt, te forteaza sa iti faci carte de credit.

    00
    • Începe sa apară si la noi moda asta. Am patit-o anul trecut cu bcr-ul. Am avut nevoie de un credit de valoare mică si am fost refuzat din cauza ca nu aveam nici un fel de istoric. Asta-i ca la angajare, nu te angajează fără experiență, dar nici nu te primește nimeni ca sa o faci.

      00
    • @cristi – Nu te forteaza nimeni la nimic, nu este obligatoriu sa ai un job, sa iti cumperi casa sau masina, tu vrei acele lucruri. Stii cum functioneaza un credit card?
      Banca iti da un card, sa spunem o mie de dolari credit. Tu platesti ce vrei cu el si ai 20 de zile sa platesti banii aia inapoi bancii. Daca faci asta, nu te costa nimic si primesti tot felul de recompense (puncte, bani, air miles, etc). Daca uiti, din ziua 21 nu incepe sa curga o dobanda uriasa, gen 20% si nu e bine.
      Stii de ce injura oamenii cardurile? Pentru ca daca Gigel se duce cu 5 lei in buzunar la magazin isi cumpara paine si parizer de 5 lei si vine asa, daca are insa card Gigel isi cumpara paine, salam, cascaval si rosii de 30 de lei, ca nu simte banul. Cand dupa 20 de zile banca ii spune ca are sa ii dea 30 de lei (sau 200 intre timp) Gigel injura sistemul care il fura. Dupa ce uita sa plateasca in ziua 20 factura si vrea sa plateasca pe 23 injura si mai tare, ca nu mai sunt 20 de lei si sunt 22, clar e furt pe fata.
      Viata e grea, mai ales cand nu intelegi regulile.

      00
    • @bigbear, inteleg ce zici, explicatia ta e corecta. Insa ce am explicat eu este strict de ce in America este faza cu cardul de credit, din cauza credit history-ului mai mult. De la 750 de puncte in sus este excelent. Intr-adevar cu debit sau cash te limitezi la cat ai. Doar ca, unele banci cer sa ai credit history de 2 ani si punctaj foarte bun. Ala nu-l poti face intr-o luna. Pe scurt, garantia pentru aia ca esti bun platnic e istoricul cumparaturilor cu cardul de credit. Altfel nu te baga in seama.

      00
  8. Statisticile astea sunt egale cu zero. Sunt o grămadă de bani negri pe piață pe care nu-i contabilizează nimeni. Din toate cunoștințele mele care lucrează în firme de apartament, niciuna nu are salariul real pe CM, salariul net fiind uneori triplu față de ce e trecut în CM. Plus banii de la rudele plecate afară.

    00
    • Sa vezi cum o sa planga cand o sa primeasca o pensie de 2 lei, peste 30-40 de ani. O sa iasa in strada si o sa se dea cu curul de asfalt: „am muncit o viata intreaga si statul imi da o pensie de mizerie”, iar PSD-2050 ii va invarti pe degete prin Antena 3 si Rromania TV. The end!

      00
    • Sandu, iti dai seama sau nu, dar, rudele tale fac parte din problema, nu fac parte din solutie.

      Si ai scris asta dintr-un ton de mandrie. #zicdoar

      00
    • @Sandu
      Doua aspecte:
      1) da, cifrele nu sunt tocmai corecte, ci umflate – pt ca in venitul salarial au inclus si bonuri de masa, tichete cadou si … venituri in natura (abonamente la sali de fitness, asigurare medicala – exista o gramada de firme conduse de retarzi care inregistreaza astea ca venituri si le IMPOZITEAZA la salariat).
      2) exista venituri la negru/gri, dar nu sunt asa multe pe cat crezi tu, si nici nu vor mai exista multi ani de aici incolo. Controalele se vor intensifica (deja se intampla), si pe noua lege, angajatorul risca puscarie pentru asa ceva.

      00
    • Bă, cred că mă las de comentat. Cunoștință rudă. Nu sunt mândru că statul nu încasează taxe. Geez, cred că e ceva în aer în perioada asta.

      00
    • @Ionut
      Hai să facem un exercițiu. Îți dau 2500 pe carte, adică 1800 în mână, sau 2500 în mână, dar 1000 pe carte. Ce alegi? Renunți la 28%? Dacă ai fi fost vreodată pus în situația asta, n-ai mai fi vorbit.

      @Alexx
      Fix din statistici îi poți dibui pe ăia care au salariul diminuat în acte – ori poate crezi că „[…] circa 44% dintre angajaţii români au venituri de sub 1.000 de lei net pe lună (adică peste 2 milioane de salariaţi) […]”. O parte din ei au salariul mic, dar nu 44%.

      00
    • Alexxx, dacă se dau bonuri sau alte chestii „în natură” cum zici tu salariaților de către angajator, alea TREBUIE impozitate pentru că AȘA E LEGEA!

      00
    • Şi dacă va plăti masiv contribuţii, ce te face să crezi că statul le va da pensie pe măsură? :) Sistemul de pensii se zice că se va prăbuşi undeva prin 2030-2035 cu indulgenţă.

      Doar zic.

      Eu sunt fix în situaţia aia, primesc de dincolo prin factură lunar o sumă. Dacă ar fi să trec tot în cartea de muncă, aş rămâne cu 45% din sumă. Mi-am calculat şi cu pensie privată, asigurare de sănătate privată, impozit 3% pe venit, cheltuieli şi ce rămâne dividende.

      Nu am pretenţii de la statul român, decât să fiu lăsat în pace. Cu pensia mă descurc, pensie privată, fonduri de investiţii pentru ăştia micuţii, încet încet în 10 – 20 de ani se adună.

      Şi discutăm de valută, nu de RON, unde cine ştie ce valoare o să aibe RON-ul când o să ies eu la pensie peste 40 de ani.

      Personal, nu am înţeles niciodată de unde siguranţa asta a românilor că statul va avea grijă de tine, cât timp plăteşti, o să fie bine la bătrâneţe.

      Dacă era un stat civilizat, gen Germania, Austria, etc, înţelegeam. Dar în România? Şi fără să fiu sarcastic, chiar întreb, se bazează lumea concret pe pensia de la stat din anul 2040?

      Când popendulaţia lucrătoare a româniei scade cu câteva sute de oameni pe zi, iar tinerii care ar trebui să intre în câmpul muncii, pleacă direct dincolo?

      00
    • @manu144x
      Probabil la un moment dat se va implementa și la noi un sistem similar cu 401(k).

      00
    • @manu144x

      De nemţălăi nu ştiu, dar austriecii se află în aceeaşi situaţie ca şi noi.

      00
    • @L
      Bonurile da, dar abonamentele la sala de fitness ???

      00
  9. daca o persoana isi pune semnatura pe un contract in numele firmei.. nu insemna ca e meritul ei exclusiv.
    partenerii semneaza contractul pentru ca branding si marketing, pentru ca istoric pozitiv si incredere, pentru ca pret si alte conditii economice, pentru ca produs / serviciu si knowhow, pentru ca oportunitate, pentru ca etc.
    ghici cate din conditiile astea sunt create exclusiv de acea persoana care „aduce” contractul?
    apoi ghiceste cate dintre conditiile astea n-au nici cea mai mica legatura cu acea persoana?

    00
  10. Da, statistica e corecta. Peste 80% din salariatii romani nu-si permit sa cumpere suficienta carne/ produse din carne, legume, fructe sa puna pe masa. Romania e Bangladesh-ul Europei.

    00
  11. NOU
    #38

    Daca ai stii cati patroni se calicesc pana la ultimul leu, nu dau salarii de 1000-2000 lei (la timp), dar se plimba in masini de 10k+ si o tin numai din concediu in concediu…

    Se pare ca daca esti bogat trebuie sa-ti tratezi angajatii/colaboratorii ca niste sclavi, altfel nu te poti imbogati.

    00
    • Masina de 10K e un Logan cu optiuni si nu e tocmai definitia unor „succesuri” ca sa citam din Elene.
      _____
      Daca un om produce 100 RON incasari (multi confunda profitul cu incasarile si li se rupe grav filmul) si ai sa zicem 20% marja comerciala cu forta de munca exclusa dupa taxe, sa zicem ca ca 10% ii tine firma si 10% ii ia angajatul. Din astia 10 RON, 5.88 RON reprezinta salariul net. De unde deseori apare o preceptie eronata de tipul – mama ce tepar e seful am produs 100 lei de ce iau 5.88! Vad gandirea asta ZILNIC.
      _____
      Nu spun ca nu sunt o graaaamada de patroni tepari. Ca sunt! Dar exista si patroni si angajati tepari. Uscaturi in padure exista, dar nu cred ca e o regula in a afirma ca patronul roman e mai tepar decat ala bulgar, turc, sau ungur. Tepar inseamna sa nu platesti. Daca bateti palma pe 5.88 RON si ala iti da 5.88 RON, e tepar? Adica na ziceti voi.

      00
  12. Cum face strainu bani pe spinarea noastra..se duce la client si zice ca treaba X costa 350k euro / 2 ani. Treaba X e facuta de 2 romani platiti cu aprox. 20 k euro / an / roman (taxe incluse)…rezulta 80k euro/ 2 ani. La final strainu ramane cu 270k euro…si te mai intrebi de unde au Franta, Germania, etc bani garla la ei acolo’sa.

    00
  13. Firma care vinde de 1.500.000 cu un profit de 10% adica are un profit de 150.000 plateste comision la vanzator 25.000. Apoi mai are de platit chiria, salariile la alti 20 de angajati cara toti muncesc sa fie posibil sa faca acei bani, masinile, benzina, asigurari, credite…..
    Daca esti bun ceri mai mult,mergi la concurenta sau mergi pe drumul tau dar nu stai sa te plangi ca nu te plateste. Multi sunt obisnuiti sa stea sa astepte sa li se ofere, trebuie sa stii sa te vinzi si sa stii cat valorezi, daca ea crede ca valoreaza 2000 se vinde la 2000 nu sta la 450.

    00
  14. Maine poimaine se da liber la Canada. Si America e pe teava. In 3 ani mai pleaca un milion de apti de munca. Daca se mai si nasoleste pe aici cu Rusia Turcia si ne vand iar vesticii ca sa le fie bine ajungem ca in Moldova. Oricum ar fi viitor de aur tara noastra are

    00
    • „Maine poimaine se da liber la Canada.”

      Deci cum?

      00
    • Crezi ca sunt asa de multe locuri de munca disponibile in Canada la ora asta.
      De cand a cazut pretul petrolului in provincia Alberta de exemplu sunt miii de disponibilizati.
      Cei care erau din alte provincii veniti la munca aici (au ramas fara lucru) si-au facut bagajele si au plecat spre locurile lor natale.
      Stiu ca, Canada nu se rezuma la provincia Alberta dar albertanii contribuie cel mai mult la bunastarea tuturor canadienilor.
      Momentan cam putini au sanse acum sa vina aici sa o porneasca de la zero.

      00
    • Nu mai are cine sa plece. Daca ai vedea pregatirea multora din generatiile nascute dupa 90, ai ramane frapat. Un om cu nota 3 in BAC (generatia nascuta in 80-88), il rupe ca pregatire pe unul cu 8.5 in BAC nascut dupa 90. Plus dorinta de munca tinde spre 0. Si neamtul sau americanul nu prea tolereaza mersul la WC de 16 ori pe zi, si 22 de pauze de tigara. Si nici d-alea cu „nu ating caramida ca mi se ia praf rosu pe geaca de 800 de euroi fratiwere”.

      00
    • @Emil

      Emile, mare grijă, de la un „frapat” la alt „frapat”, trendul în a te pişa împotriva vântului pentru că aşa te obligă alţii, prin nuanţe, nu demonstrează tărie sau determinare.

      00
    • @Alupigus productivitatea muncii in Romania e praf. Stim doar sa ne vaitam ca nu luam bani. Piata e mica + productivitatea e mica. Din asta iese un efect combinat destul de kinky. Poti sa ma ataci oricat vrei nu e personal. E o constatare. Am lucrat si cu spinarea, si cu capul, si la ei si la noi. 90% din cacaturile care sunt acceptate in Romania nu trec in alte tari. Ia incearca tu sa ajungi zilnic la 9.30 ca „a fost trafic” sa vezi ce te ia la p* americanul si iti taie ore din salariu. Sau incearca sa te duci pe santier la o tuica dupa colt cu echipa, sa vedem ce zice neamtu’.

      Sa nu ratam o chestie importanta. Astia care au plecat din tara, marea majoritate au plecat sa munceasca. Nu sa o arda aiurea pe FB de la job toata ziua.

      Eu nu cred ca un om care produce 600K pe an, nu ia bani. Cand spun produce ma refer profit, nu cifra de afaceri. Ca daca vinde minisubmarine care costa 620.000 euro la fabricatie pe 600.000 euro nu produce nimic.

      00
  15. Apropo de patroni carese zgarcesc. Nu imi e rusine nici cu angajatii. Am o firma mica de tot si am cautat angajati, fara salar fix, cu castiguri bazate pe performanta (gen comision). Eu am facut ce ar trebui ei sa faca si s-ar ajunge, cu interes, pe la 1800-2000/luna. Ce credeti, n-am gasit in doua saptamani o persoana care sa accepte. In 3 zile, am gasit 1 angajat (pe alese), cu salar fix de 1200. Atunci de ce sa ne plangem? Toti vor ceva sigur, sa fie acolo fix ceva. Daca e sa faca ei cat pot, nu le mai convine. In concluzie, pentru cazul de la sf articolului, sunt multe de discutat, nu e chiar asa negru/alb cu profitul ala de 60.000.

    00
    • ce vinzi tu exact? Nu de alta, dar unul dintre motivele pentru care eu personal prefer (inca) statutul de angajat celui de „antreprenor” este ca nu impart riscurile cu patronul. Nu mi-ai platit salariul? Pa si faliment placut. Ideea ca salariatul are vreo datorie sfanta sa imparta doar riscurile, nu si profitul e cretina.
      Iar daca tu vinzi lucruri care au grad mare de variatie in cerere, sezonier de exemplu….apoi pa.
      Si mai conteaza si cum cuantifici „ceva interes”. Un heirup de doua zile in care dai 400 de telefoane nu e repetabil la infinit. dar ceva imi spune ca nu te-ai gandit la asta.

      00
  16. 100.000 oameni cu salarii peste 7.000 lei? Nu-i rau. Sunt curios cati din ei sunt din Bucuresti.

    00
  17. Statistica in Romania e ceva de genul baba si mitraliera.
    Cred ca prin 1997 s-a fact un studiu care a arata ca barbatii din romania fac in medie de doua ori mai mult sex pe saptamina fata de femei. Desigur ca nu erau homosexuali.

    00
  18. Uinter iz caming.

    00
  19. Mamaia, Neptun, Saturn, Jupiter, Olimp: ocupate 98% pe booking weekendul urmator :)

    00
  20. Hai sa ne mai scuteasca astia cu statisticile facute la birou. Iesi pe strada si nu ai loc de masini, mergi in magazine si stai la cozi imense. La mare avem record de turisti. Peste tot unde mergi in tara sunt cozi la obiective turistice. Nu e dracul asa negru cum il vad aia pe statisticile lor de pe calculatoare.

    Domeniile unde pe hartie sunt salarii mici…infloreste plata la negru. Dar e placerea noastra sa citim ca sunt altii care stau mai rau decat noi. Doar asa te simti mai bine cu salariul tau mai mic decat ar trebui sa fie…comparandu-te cu niste inventii ale unora de la statistica, ce iti baga in cap ca restul stau si mai rau decat tine.

    00
    • @john
      pai da, pe strada, la mall si la mare vezi cam aceleasi cateva sute de mii de persoane care traiesc foarte bine in RO.
      CElelalte 18.5 – 19 milioane nu le vezi – nu ai cum, nu sunt acolo.

      00
    • Argumentul cu cozile din hipermarketuri este unul tembel, chiar daca e folosit de multi, incepand cu mass-media. Daca ati studia comportamentul consumatorului ati afla ca omul sarac obisnuieste sa cumpere mult: nu pentru ca ar avea bani ci pentru ca vrea sa castige respect de sine, sa-si demonstreze ca poate, sa vada frigiderul si camara plina. E atitudinea iobagului in asteptarea concedierii de pe plantatie. Albinele, cand le dai cu fum pe la nas, nu se reped la agresor ci dau navala la proviziile cu mancare. Asa e si cu aia care fac cozi in magazine. E singurul lucru pe care il pot face in viata sa aiba si ei o satisfactie de pe urma muncii… sa bage in fizic.

      00
  21. Cauza saraciei din Romania o reprezinta cadrul legislativ in relatiile de munca, conceput de catre decidentii politici,in cei 27 de ani de la evenimentele din 1989. Cadrul legislativ, care din Mai 2011 au creat in relatile de munca, practicata in perioada sclavagista.In prezent in Romania, in relatia de munca se fac abuzuri de tip tortura,abuzuri la care decidenti politici si nu numai tac pentru ca in Romania nu e platit cel ce produce plus valoare ci cel ce imparte . Nu de putine ori uni mici dumnezei(magistrati)prin hotararile lorsprijina practicile sclavagiste. S-a ajuns in foarte multe societati private unde sindicalismul e interzis. si aceasta pentru ca interesele celor ce au calitatea de salariat nu conteaza, asa cum reprezentarea acestora nu exista deoarece au desfiintato Curtea constitutionala prinanularea protectiei liderilor de sindicat printr-o motivare dea dreptul batjocaritoare facand comparatia ca : dreptul de proprietate e mai important practicile sclavagiste, sau drepturile omului. Le recomand acestor indivizi sa studieze tratatele si conventiile semnate de Romania in jn domeniul relatiilor de munca si carta drepturilor omului, cu conditia daca acesti indivizi considera ca atat patroni cat si cei ce au calitatea de salarieti sunt tot oameni.ma surprinde ca avocatul poporului nu are nici o reactie.Practicile in relatiile de munca sunt asemanatore din perioada sclavagista.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)