Cele 3 alveole goale de Cernavoda tind sa fie de acord cu Greenpeace. Lasind gluma – ce se mai aude cu reactorul 3,4 si 5 de la Cernavoda? Deja se pare că s-a lamurit ce era cu știrea panicardă din articolul lui Cristici. Chiar așa e tehnologia este inca experimentala. Pe site-ul lor nu am gasit nici macar o implemntare a solutiei oferite de ei. .Pana si polonezii tatoneaza ideea, noi am sarit deja la implementare. Ce frumos se muleaza povestea cu implementarea pe locul unor termocentrale si cu pastrarea locurilor de munca, termocentrale care produceau oricum mai multă energie decit reactoarele. Cred ca sedintele alea de golf din state au fost altceva. Presedintele nostru isi pregateste un loc sub soare pentru perioada de dupa.
NOU
#5
Bailverne
PAi… suntem printre putinii are avem acces la tehnologiile americane si care avem si uraniul nostru.
Canada si Franta au designul propriu de reactoare, sunt in competitie cu US.
Restul sunt tari africane si asiatice, care oricat de prietene cu US devin, nu le dai cu una cu doua pe mana tehnologia asta.
Daca te uiti bine la dimensionare, unu d’ala poate inlocui fiecare CET din jurul Bucurestiului. Sa vezi atunci ce te va obliga ELCEN sa conectezi fiecare bloc nou facut la termoficarea publica, ca altfel strici randamentul.
Realitatea este ca, in ciuda eforturilor de a face reactoare clasice pe Somes, fluxul instabil de apa pentru racire te lasa cu ochii in soare in miezul verii. Raurile din Romania care nu sunt Dunarea, nu suporta reactoare de mari dimensiuni. Dar probabil fac fata cu brio la mai multe mai mici.
NOU
#6
Cocco Bello
Reactoare-şmeactoare, dar îmi place cum zici de parcă noi suntem atât de evoluaţi, încât tot ce ne pică pe mâini, este în siguranţă maximă. În altă ordine de idei, o să dea cu veto bor şi haur la astea şi – csf, n-ai csf – nu le vom putea folosi, că doar nu te caci în gura lu’ şi a poporului!!!
NOU
#7
kilroy
Procentul de fizicieni cu studii aprofundate de mecanica cuantica din BOR este de invidiat
NOU
#8
stefanb
La noi o sa fie in siguranta, ajunge doar un gard de sarma ghimpata sa se vada bine maidanezii cu 3 capete de dincolo de gard.
NOU
#9
miticosul
Nu conteaza tehnologia. E vax-albina. Conteaza povestea de langa. Daca nu poti baga o conspiratie mica (gen radioactivitatea afecteaza potenta sau marimea), degeaba.
NOU
#10
Ov
@kilroy. Ai fi surprins :), chiar , dar am intalnit la o manastire taici cu PHd in stiinte fixe, mai multi, unul dintre ei avea in fizica (sic!). Un altul avea matematica. Si nu, nu aveau teologic ca prima facultate.
Au avut un singur coleg fara bac… au facut meditatie cu el sa isi dea bacalaureatul, apoi a finalizat si teologicul, iar la momentul respectiv era la Vatican sa isi dea doctoratul.
NOU
#11
Boris
Eu zic sa te mai documentezi legat de explorarea de uraniu din Romania. Si nu, subiectul asta nu e la fel ca ala cu vaccinuri pline de cipuri. Cate SMRuri d-astea sunt functionale in lume? Cand o sa fie primul functional in SUA?
Momentan relatia romania sua merge f. bine. romania da bani pentru cernavoda si investitia vietii care de faapt e impurmut, mai o autostrada transilvania in pom, „smbp” astea pentru care oricum tot o sa platim, niste armament. Cum ar zice bcr „buni de plata”
NOU
#12
thebblack
:))) presupun ca stiti cu toti ca cernavoda sunt CANDU, tehnologie canadiana…
NOU
#13
kilroy
Ov, la un moment dat il admiram pe staretul de la manastirea Gura Motrului. Om cu facultate (geologie, parca, nu sunt sigur), om cu o cultura, la o predica ii dadea exemplu pe musulmani, pentru faptul ca sunt practicanti multi dintre ei (spre deosebire de multi ortodocsi, doar din gura). Pana cand a iesit Iohannis presedinte, a inceput sa spuna la predica ca nu e normal sa fim condusi de un strain, a inceput sa explice cum vaccinurile produc autism (ca la ProVita la Cluj aia fac studii – genul studii pe 50 de oameni). Asa ca, indiferent de studii, abordez cu precautie ceea ce scot pe gura distinsii reprezentanti BOR
Dar tehnologia nucleara e sigura, nu-i asa? În plus pfizer/biontech lucrează la un vaccin împotriva radiațiilor.
Totuși de remarcat ca greenpeace ii cam da la gioale lui kwi.
NOU
#16
Sammy
Iti place la oliță, ai început de mic sa mănânci maro iar acum cand ai ajuns mare, doar te joci.
Sau sa isi ofere parerea pe blackout electricitate. Cunosc 2 dispeceri SNT electricitate pe inalta si medie. Parerea mea este ca nivelul de profesionalism este urias in acest caz, doar 2 oameni pe tura, pe intreaga Romanie, ce balanseaza tensiunea din clicuri pe un ecran. Uriasa responsabilitatea cu cel putin 2 sisteme de automatizare in spate, 90% din timp este interventie umana pt fluctuatiile de tensiune intrare iesire din tara, tensiune pe inel national, intrare-iesire centrale electrice. Jos palaria!
NOU
#20
Lupin
Nu vreau sa fiu rau sau ceva, dar daca e asa cum zici tu, ar trebui automatizat dispeceratul.
NOU
#21
Gustav
@Lupin. Cand EC 2020 au dat drumul la lumini, sau cand Untold 2019 au testat luminile in ziua de dinaintea festivalului (actiuni neinformate catre SSDE Transilvania Nord) au creat un dezechilibru major in Cluj ce exagerat scriind au dezechlibrat in cascada aval reteaua pana la 2-3 judete in zona. Un sistem auto, balanseaza sau suplimenteaza consumul cu productia, dar a fost nevoie atunci de un telefon catre centrala de la Ludus-Iernut de a „baga niscai barbuni pe foc” si…dispeceratele de pe distributii sa managerieze fluctuatiile in PT-uri.
NOU
#22
H
De 5 ge nimic? Activare cipuri vaccin? Doar cobai? Trist ..
NOU
#23
Alin(a)
Portez cip 5G indiferent de rețea, pe loc, convenabil, accept bitcoini fără număr.
NOU
#24
Anda
chiar…Eftimie mai traieste?
NOU
#25
AlexCD
Muhahahahaha. Nu si-a revenit dupa cronica la Dune.
NOU
#26
Gamblin
L-a dat in judecata pe Villeneuve
NOU
#27
Ion
Am auzit zvonuri ca AUR vor sa renunte la labagiul ala de Calin Georgescu, ca nu e suficient de legionar rusofil antiUE pt ei, si il vor propune pe Eftimie ca premier.
NOU
#28
Alin(a)
Dacă ajunge Eftimie premier, eu îl iau pe Fluture de nevastă.
NOU
#29
N
@Anda din ce zicea vali intr-un video, Eftimie a decis sa nu mai scrie aici dupa o cearta cu Coloja. Redactia zoso a fost prea mica ca sa ii cuprinda pe amandoi :))))
NOU
#30
Gamblin
Imposibil, fluture o arde sihastru.
NOU
#31
Perkele
Eftimie iar a scris un roman in care demonteaza documentarul ala cu marele alb, are si puncte valide trei sferturi din zidul ala de text e logoreea lui obisnuita plina de gauri logice si de whatabout. Am impresia ca nici n-are comentarii la blog, dar nu stiam ca e asa fulg de nea ca nu mai scrie din cauza lui Coloja, la conservatorismul lui credeam ca e mai puternic.
NOU
#32
Sammy
@N Iti era dor de IPS ?
NOU
#33
Ion
„Știi ce zic?” Nu credeam că cineva poate fi atât de prost încât să ia de bun ca manierism verbal o replică dintr-o reclamă, dar Eftimie… :))
NOU
#34
Boris
Eftimie isi cheltuie multumit rublele, revine cand I se face foame.
NOU
#35
Ted
Nu sunt ingrijorat de ce o sa faca conspirationisti, sunt ingrijorat betele in roate pe care le va pune Uniunea Europeana. Pai cum SMR nu panouri si elici pe dealuri? SMR mai au o latura interesanta, au o durata de viata indiferent ca produc curent electric la 100% din capacitate sau la 30%. Vom vedea preturi mai mici pentru consum mai mare, adica incurajeaza risipa. SMR sunt reactoarele de pe portavioane, submarine si spargatoare de gheata nucleare. Testate cu succes de min 50 ani.
NOU
#36
Vali N.
Asa este. Sunt o solutie pe termen mediu spre lung. Ma intreb cand or sa ajungem sa facem reactoarele cu fuziune nucleara, acest unicorn al fizicii nucleare.
NOU
#37
kilroy
Vali N. la fuziune este tot greu de spus, dar s-au mai facut niste pasi in directia buna. Sau directiile bune, tinand cont ca vestile sunt de la doua proiecte. Ar fi misto sa reuseasca sa produca in urmatorii 10 ani
Nu UE ci nemții vor avea probleme poate. Prin nemți înțeleg ăia care au job asigurat la gazprom după și fac lobby contra orice nu e gaz sau verde. Verde în ideea că e tot gaz de fapt.
NOU
#39
Bugsy
Nu pot fi finanțate cu bani europeni. Atât, deocamdată.
Da ai si tu dreptate – implementate pana acum doar de rusi si chinezi. Ale rusilor chiar asta sunt doua reactoare nucleare pentru spargatoare de gheata de 35 MWe. Ce promit aia de la Nuscalepower ar fi de centrale cu 4,6 și 12 module cu puteri nete de 293,441,884MWe cu o putere de 77MWe pe modul. Deci pentru 1 GWe instalat vom plati 3,5 miliarde de dolari iar in stire se vorbeste despre un imprumut de pana la 7 miliarde. Asta ar insemna doua centrale de 12 module. Realist vorbind 1,8-1,9GWe. Cam la aceeasi suma s-ar obtine si punerea in functiune a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda cu doar 1,2-1,3GWe. Matematic suna bine. Doar matematic din moment ce ei nu au produs, inca, nici macar, un singur modul.
NOU
#41
Eugen
Sunt convins că în niște birouri cu plăcuțe cu chirilice pe ușă se trasează chiar acum liniile pentru articole în care să se facă legătura între reactoarele astea și vaccinuri…
NOU
#42
Radu
Si niste baeti care fac softul pentru anulat filtrele cand da reactorul eroare si intra in modul avarie.
NOU
#43
Ionut M
Bun, nu punem reactoare de dimensiuni mari.
Dar câteva centrale nucleare care să alimenteze local provinciile sau câteva județe grupate, ce ar fi? Că avem râuri destule cu debit decent, unde se pot pune.
Cuplate la sistemul național, dar și să asigure local redundanță și alimentare.
NOU
#44
Eugen
Asta zice și Baliverne mai sus, că probabil n-o să mai avem o Cernavodă, decât eventual tot pe Dunăre. Dar niște pui mai mici ar putea să crească pe Siret de exemplu, sau pe Olt.
NOU
#45
Radu
Venea o moara pe Siret. Cine omoara pe Siret? Venea. Si voi vreti reactoare…
NOU
#46
Eugen
Lasă că nu e în junglă Siretul ăsta, trebuie să fie și porțiuni unde e îndiguit controlat etc. Nu face chiar ce vrea el.
NOU
#47
Petro V
Reactoarele astea mici au răcire pe aer. Nu ai nevoie da râuri in preajma …
NOU
#48
xtz
Da ce ba, sunt Oltcit-uri?
NOU
#49
Mihai
Bună asta cu Olsitu’
NOU
#50
Sarpele
Porsche
NOU
#51
Petro V
Nu era o gluma chiar e pe bune…
Citez:
„George Griffith, the Small Modular Reactor project manager at the Idaho National Laboratory, said, “The ability to use air cooling for a nuclear power plants represents a technological advance and demonstrates that nuclear power can be sited even in locations with limited access to cooling water.”
NOU
#52
cristi
cele NuScale folosesc apa. Racirea cu aer intervine doar in urgente.
NOU
#53
Radu
Racirea cu aer e risipa de energie, energie care altfel poate fi folosita, fie si numai la apa calda si caldura.
NOU
#54
Petro V
Căldură vara nu prea ai nevoie, iar de apa calda nu are nimeni nevoie 24 ore, plus ar trebui plasate lângă orașele mari. Răcirea cu aer e viitorul.
NOU
#55
Radu
>>iar de apa calda nu are nimeni nevoie 24 ore
Adevarul e ca sunteti deja obisnuiti fara deloc, dar in afara Romaniei oamenii se mai spala si cu apa calda.
NOU
#56
Petro V
Apa calda de la reactor face parul mai mătăsos, dar mai ales mai strălucitor.
In general consumul de apa calda la ora 3am e mai mica decât la 21pm
NOU
#57
Radu
Dar tu stii ca apa calda produsa de centralele nucleare si apa care circula in reactor sunt ape complet diferite care nu se amesteca niciodata? Si ca tie tie-e frica de apa calda de reactor dar nu ai o problema sa respiri aerul de la reactoarele oltcit? Hai, spune sincer, n-ai mai vazut apa calda de atata timp ca ti-e si frica de ea.
NOU
#58
MosOpinca
Eu zic ca ar trebui sa se bucure lumea si, cand se duc la Parascheva sa se frece de cutie, sa se roage sa scape și niște radiații din reactor…nu de alta da cipurile 5G din vaccin nu se înțeleg cu radiațiile și o sa îl bruieze pe gheiț. Mi-a zis mie, din surse sigure, unu care vinde ciorapi.
NOU
#59
Nicu
La politica fotbal si electricitate se pricepe orice roman. In alta ordine de idei orice miscare ecologista pacifista isi are radacinile in laboratoarele kgb. Si sursele initiale de finantare.
NOU
#60
Ionut M
Eu sunt de acord cu măsurile ecologiste, cu mediul protejat, cu a reduce poluarea și tot, dar făcute cu cap și să ținem cont și de impactul socio-economic. Făcut tot gradual, ușor, ușor trecem de la ceva poluant și nonfrienfly pentru mediu, către tehnologii ecologice și mai puțin poluante, dar nu brusc. Pentru că tăiem și punem în loc nimic.
NOU
#61
marinel
Chestia e că și rușii au demontat o parete din reactoarele de pe submarine și le-au dus cu barjele pe rîuri ”la deal” ca să alimenteze orașele mari și mai indepărtate din rețeaua lor națională.
@marinel – inca din 1973 – ar urma sa le dezafecteze prin 2024. Amuzant e ca singurele astfel de reactoare functionale sunt in ordinea puterii – chinezesti (CNP-300), indiene (PHWR-220) si rusesti(EGP-6,KLT-40,RITM-200)
NOU
#63
Zz
Pai trebuie sa incarce bateria cipului din vaccin.
NOU
#64
kilroy
Se incarca prin fotosinteza, la nivel de derma
NOU
#65
Sauron
Nu vreau sa cobesc, dar ia Aur 50% lejer la alegeri, făcând scandal pe vaccin, imigranți (se mărește cota anuala de la 50k la 100k) și pe cât de ‘daunatoare’ sunt centralele nucleare. Prind maxim astea la proști.
NOU
#66
Alex
Ce nu spun conspirationistii este faptul ca reactoarele modulare mici sunt o amenintare pt. gazele rusesti :))
NOU
#67
Fisherman
Tu vrei să te calce o Volga neagră?
NOU
#68
Sorin
Uai si stai sa vezi acuma cum se muta toti expertii de pe vaccinologie pe sisteme nucleare.
NOU
#69
marinel
Deja au început habarniștii să-și dea cu părerea pe la tembelizor.
NOU
#70
kilroy
Astept laureatii Nobel: Becaly si Gelu Visan sa ne lamureasca exact cum stau lucrurile
NOU
#71
Bruta
Eu abia astept sa se duca Sosoaca peste aia cand s-or apuca sa construiasca un reactor :)))
Cam greu să procedeze precum Manole. De unde atâta material încât să zidească Șoșzilla?
NOU
#74
Vasi
Mda, deci hai sa ne împărțim iarăși în două : pro și contra ca la vaccin. Chiar dacă habar nu avem despre ce vorbim, sa fii pro înseamnă că ești mai deștept, sa fii contra la fel.
#nonsensetalking
NOU
#75
N
Man e posibil sa avem prea mult timp liber pe mana, prea putina telenovela in viata etc. Nici seriale ca lumea nu prea au mai iesit cu pandemia asta, Trebuie sa ne uscam gura cu diverse subiecte, sa intre berea mai bine.
NOU
#76
vladone
Nu-mi plac gazele rusesti dar nici n-as vrea sa fiu cobai de tehnologii nucleare; si poate ar trebui sa ne intrebam si cat de scumpe sunt – inafara de faptul ca nu au fost inca nicaieri puse in productie.
NOU
#77
cristi
Daca erati curiosi de ce suntem la coada Europei cand vine vorba de inovare, e pentru ca nu vrem sa fim cobai.
NOU
#78
Connex
Nu am auzit niciodata de tehnologia asta dar, Google este prietenul meu. Se pare ca sunt in productie de prin anii 60 in diferite parti ale globului produse de chinezi, americani, rusi, indieni. Tehnologia asta este folosita se pare si pentru submarine si portavioane nucleare. Intr-adevar, racirea nu se face neaparat cu apa dar nici cu aer cumm spunea cineva mai sus. Se jura toti ca este iefina si eficienta. Am vazut un exemplu de 4 centrale din astea in fundul Siberiei, merg bine mersi din 1976 in conditii climatice de Siberia si tin ceva orase pe linga ele, caldura si electricitate. Sunt complet off the grid, nu sunt racordate la reteaua rusa de electricitate.
NOU
#79
N
Nu o sa fim nici cobai, nici centrala nu o sa avem. Se vantura niste bani pe niste studii de fezabilitate si aia a fost tot. Intre timp se schimba culoarea guvernului, alte guri de hranit si tot asa. Americanii vor fi impacati ca au ramas cu bani pentru munca putina *cough* Bechtel *cough* , politicienii romani multumiti ca nu au rezolvat o problema care va necesita noi studii de fezabilitate
Ar fi frumos sa se construiasca, dar mie imi da cu virgula cum de au acceptat sa contruiasca asa ceva la noi. Mai au tehnologii noi de care congresul lor tine cu dintii sa ramana doar pe plan intern. Mie imi miroase a vrajeala, Iohanis a mai dat de fapt niste bani ca sa isi faca niste poze dand mana cu Biden.
NOU
#80
marinel
@cristi
Ia vezi ce de beneficii a avut Capră care a inovat o grămadă de chestii… (podul plin de mulțumesc)
NOU
#81
vladone
de pe wikipedia:
„While there are dozens of modular reactor designs and yet unfinished demonstration projects, the floating nuclear power plant Akademik Lomonosov, operating in Pevek in Russia’s Far East, was as of the end of 2019 the first and only completed working prototype in the world connected to the grid. The plant has two reactors, each with a capacity of 35 MWe. The concept was based on the design of nuclear icebreakers.[5] The construction of the world’s first commercial land-based SMR started in July 2021 with the Chinese power plant „Linglong One”. The operation of this prototype is due to start by the end of 2026.[6]”
.. deci clar, e plina lumea de jucarii d-astea; „racite cu aer” !?! cu plm sa-ti pui problema sa racesti in SIGURANTA un reactor nuclear cu aer ?!?
NOU
#82
Pixel
Rant. Greenpeace să se atârne de un copac în Hargita. Fir întins. De la noi n-am pretenții, de unde nu e nici Dumnezeu nu cere, dar Deutch Institute for Common Knowledge and Science a hotărât să închidă centralele nucleare. Merită un premiu Carol cel Mare.
NOU
#83
jay
Care copaci in Harghita? Au avut grijă unii să radă pădurile și să spună la nu știu ce intâlneală pe teme de climă că la noi nu există defrișări.
NOU
#84
Fisherman
Deci nemții au decis să închidă centralele nucleare. Nu pentru că sunt în pat cu rușii și că nu au unde depozita deșeurile. Pentru că nu sunt „ecologice”. MDA. Are sens……
NOU
#85
Cristici
Reactoarele nucleare au pereti grosi de beton.
Dupa ce uraniul ala saraceste, si nu mai poate fi folosit in centrala, trebuie depozitat undeva, corect?
Unde gasim in natura echivalentul peretilor grosi de beton? De exemplu, in foste mine de sare, in inima muntelui…
Daca s-a putut pune sarcofag peste Cernobîl, cred totusi ca s-ar putea rezolva si problema deseurilor de la centrale…
NOU
#86
marinel
Nemții au închis centralele nucleare deoarece iau gaz mai ieftin de la ruși, pretenii lor încă de pe vremea reginei Caterița a 2-a…
NOU
#87
Cristici
Acum 100 de ani am vrut sa fiu voluntar Greenpeace. Repet: volulntar. Adica, moka, sa ma duc moka sa ma leg de baleniere (asta facea Greenpeace pe atunci, luptau impotriva balenierelor – un lucru bun!).
Am scris la sediul Greenpeace (in Olanda, parca), mi-au raspuns. Au fost impresionati ca vreau sa fiu voluntar, dar au spus ca au suficienti voluntari, asa ca mai bine le dau niste bani, in contul XXXX.XXXX deschis la banca…
A fost singura experienta personala cu Greenpeace, la care am tras linia si concluzia despre ei.
–
Acum cativa ani am citit despre fostul sef de la Greenpeace, care spunea ca nu stiu ce ierbicid e super safe, incat poti bea apa in care dizolvi ierbicidul ala.
Ghici ce, s-a dus un reporter cu camera de filmat dupa el, in fata televiziunilor a scos o punga de ierbicid, a pus o lingurita in pahar, apoi i-a intins fostului sef de la Greenpeace sa bea: Dovediti ce ati spus, put your money where your mouth is.
E pe youtube incidentul, ca a fost chiar un incident.
So… Greenpeace… cand eram mic si mai usor de prostit chiar credeam in ei.
NOU
#88
Cristici
cautati pe youtube:
GMO Advocate Says Monsanto’s Roundup Safe to Drink, Then Refuses Glass
CBC News: The National
Patrick Moore said glyphosate, a key ingredient in the Monsanto pesticide Roundup, was safe to drink. But he balked when offered a glass of it.
–
Ala de la Greenpeace, omul care, practic, a infiintat Greenpeace, e/era platit de Monsanto.
Tare, nu?
Tare si cat de prost eram acum jde ani. Dar… eram, oare, prost? Sau doar un tanar visator plin de sperante, manipulat de rechini?
NOU
#89
Cristici
Tot ala de la Greenpeace, „Patrick Albert Moore (born June 15, 1947) is a Canadian industry consultant, former activist, and past president of Greenpeace”, tot gagiul asta spune ca nu exista incalzire globala, ca sunt manipulari de media.
Inendii, furtuni, inundatii, mini-tornade in Europa (unele chiar in Romania!) sunt „manipulari de media”.
Greenpeace, president of Greenpeace.
NOU
#90
alxzen
da gigel sa nu comenteze daca greenpeace o face?
NOU
#91
Silviu
Nuclearele astea mici sunt visul umed al lui Bill Gates. Francezii tot acolo se indreapta.
Abia astept sa dezbat aceasta tema cu instalatorul meu.
Francezii fac centrale nucleare de dinainte de Bill Geiț. De dinainte de a se naste Bill Geiț!
–
Nuclear power is the largest source of electricity in France, with a generation of 379.5 TWh, or 70.6% of the country’s total electricity production of 537.7 TWh, the highest percentage in the world.
France has a long relationship with nuclear power, starting with Henri Becquerel’s discovery of natural radioactivity in the 1890s and continued by famous nuclear scientists such as Pierre and Marie Skłodowska Curie.
Before World War II, France had been mainly involved in nuclear research through the work of the Joliot-Curies. In 1945 the Provisional Government of the French Republic (GPRF) created the Commissariat à l’Énergie Atomique (CEA) governmental agency, and Nobel prize winner Frédéric Joliot-Curie, member of the French Communist Party (PCF) since 1942, was appointed high commissioner. He was relieved of his duties in 1950 for political reasons contingent upon the Cold War, and later was one of the 11 signatories to the Russell-Einstein Manifesto in 1955. The CEA was created by Charles de Gaulle on 18 October 1945.
Sammy, femeia vrea sa arate ca se imbolnaveste lumea de la vaccinuri. Stii cum e cu fisa postului
NOU
#96
Robert
Stai sa vezi ce campanie va face rusia impotriva acestor actiuni. Pe langa ce le mai coace romanilor cu 8 clase tartacuta. O sa fie iar un deliciu.
NOU
#97
hash
Tartacuta cu 8 clase nu coace nimic, stie doar unde sa apese pe buton sa deschida televizorul, are ala grija sa-i lamureasca. Ii folosesc trolii aia pe post de portavoce.
NOU
#98
Simona
Sau nespalatii care au investigat taierile de lemne din Suceava si au luat baiate. Cand au doua surse oficiale care le-au spus ca acolo nu se taie ilegal: Guvernul Romaniei si multinationalele ce cumpara lemnul taiat. Plin de idioti care isi dau cu parerea si investigheaza. Trebuie sa acceptam varianta oficială si gata! Ar trebui la cei ce protesteaza cu mediul sa nu le mai dăm acces in mall-uri sau magazine neesențiale. Si nici sa nu mai poata lucra
NOU
#99
Radu
Simona, manca-te-ar tata de desteapta, orice prost poate sa vada drujba cum taie copacul, dar asta nu inseamna ca poate sa-si dea cu parerea despre reactoare nucleare.
Sau, poate intelegi asa:
Ca sa te duci sa vezi copacii taiati ilegal trebuie sa stii unde sa te duci, sa te poti deplasa, si sa ai vederea cat de cat in regula. Adica sunt niste conditii minime, niste abilitati si cunostinte necesare.
Ca sa iti dai cu parerea despre reactoare trebuie sa ai inteligenta si cunostintele necesare. De exemplu nu e suficient ce ai vazut in Chernobyl serialul, si sa nu fii atat de prost incat sa compari reactoarele nucleare cu taiatul copacilor.
NOU
#100
Simona
Deci după tine orice chestie mai complexă ce necesită o muncă mai elaborată, cu „specialiști” este neapărat si bună? Mai ales pe termen mediu si lung? Si o luam ca adevar absolut, irefutabil ce nu il mai putem discuta fara sa fim cenzurați si stigmatizați ? Ai mult prea multa incredere in niște primate. Ia uita-te putin la istoria omenirii, cate rahaturi au facut „specialiștii” de-a lungul ei. De nu erau cei care puneau la indoiala orice eram tot vânători-culegători.
NOU
#101
Radu
Simona, din contra, daca oamenii nu aveau incredere in aia care stiu ce fac ramaneam culegatori. Dar nu a fost asa, au fost lideri care au ajuns lideri pentru ca aveau abilitatile necesare, lideri care au impins inainte omenirea, chiar daca omenirea nu prea vroia. Ca era cald in pestera, si afara erau tigrii.
Fenomenul asta in care parerea ta de om fara cunostinte in domeniu are vreo valoare e ceva nou. Sigur, nu te opreste nimeni sa ti-o exprimi, dar multi te vor considera proasta daca o faci.
NOU
#102
Simona
Liderii care distrugeau civilizatii in numele creștinismului? Sau mustaciosul care omora evrei? Sau Coca-Cola care a distrus oceanele? Adevarat progres. Ce nu ințeleg eu ca oaie pe boostere e de unde sa imi iau informatia? De la guvern? Care e prins cu minciuna nu doar in cazul padurilor din Suceava. Dar sa ii cred cand vor sa sa ma vaccineze. Din mas media care cenzureaza orice nu e pe narativa oficială? Din blogul lui zoso? Explica-mi
NOU
#103
Radu
Simona, lideri nu sunt doar aia, ai ales niste exemple punctuale de oameni care au facut rau ignorand mii si sute de mii de oameni care au facut bine. Uite, chestia care ne ajuta acum sa discutam exista din cauza liderilor aia buni. Lider nu e numai ala care conduce un imperiu, e si ala care pe patratica lui isi aduce o contributie la progres.
Surse de informare exista si e treaba ta sa le gasesti. In functie de cat de mult vrei sa aprofundezi, exista biblioteci si facultati in care te poti informa. Dar sa zici ca nu vrei X pentru ca nu stii cat de sigur e X, asta inseamna sa lasi ignoranta sa te conduca. Sau sa zici orice despre X cat timp tu nu stii nimic despre X.
NOU
#104
hash
Asaltul prostilor asupra profesionistilor.. Timpuri ‘bune’ ne asteapta, da-le naibii de centrale nucleare, ne intoarcem la lumanare, plug de lemn si caruta, sunt mai ‘bio’.
NOU
#105
Robert
Simona, este proasta rau. Nu vreau sa te jignesc, e doar o concluzie
NOU
#106
Sammy
Nu e proasta, e homeschooled.
NOU
#107
Rumbu
Simona, nu te lua după toți neaveniții care vor sa faca ceva complicat din fizica nucleara, numai ca să nu îți poți da tu cu părerea.
Plm, daca ai un detector de fum pe-acasa, scoate niște Americiu din el și fa-ti singura un reactor nuclear, am vazut io în Young Sheldon, inspirat dintr-un caz real.
Te aștept pe fusor.net sa dezbatem.
NOU
#108
Titus
@Simona
Ai fost muuult prea subtila. N-au inteles nimic.
Nu fi suparata. Trece
NOU
#109
raw
sa vezi ca ajunge in YouTube trending printre toate manelele alea si viitorul video Diana Sosoaca X Greenpeace
NOU
#110
anonim
Conspiraționistii tocmai ce au băgat site-ul g4media la 504.
NOU
#111
Necris
Centrale nucleare? Am vazut un video de 5 minute pe Youtube si is expert in asa ceva.
Pai nu?
NOU
#112
androidul cu sobolani
repede, luaț’ brevetu’ „centrale nucleare de apartament”.
NOU
#113
Simona
Am o proprietate sa iti vand la Fukushima sau una la Chernobyl. Ieftina!
NOU
#114
Fisherman
Eu am centrală ce folosește plasma pentru încălzire!
NOU
#115
Cristici
Simona, in Franta ai proprietati? Au 56 de centrale nucleare, una chiar la granita cu Belgia. Spune-ne daca ai proprietati si in Franta sau Belgia…
NOU
#116
Simona
Cristici, deci ii faci pe japonezi sau rusi idioti? Sau care e logica ta? Japonia mi se pare mult peste Franța mai ales dpdv tehnologic.
NOU
#117
Cristici
Rusii au fost prosti, da, la japonezi a fost un groaznic accident – tsunami.
Prostie avem destula in Romania, mai greu cu tsunami.
–
Simona, deci ii faci pe francezi sau americani si canadieni idioti? Sau care e logica ta?
NOU
#118
Simona
Ca sa-ti razpunzi singur la intrebare gandeste-te daca motorul pe combustie interna mai e bun, intr-o planeta ce poate deveni curand nelocuibila din cauza incalzirii globale.Da a fost revolutionar la vremea lui..dar vremurile s-au schimbat. La fel vad eu treaba si cu centralele, nu e prea mare riscul in cazul unui accident sa ai zone vaste ce nu mai pot fi locuite zeci, sute de ani?
NOU
#119
Cristici
Raspunde-ti tu singura la intrebare, ca tu ai pus-o. Mergi in Franta, pe langa alea 56 de reactoare ale lor, si explica-le tu, roman rupt in cur, ca nu e bine cu reactoarele, ca stii tu.
Francezii e prosti, de asta si-au umplut tara cu reactoare…
NOU
#120
kilroy
Cristici, individa se comporta fix ca un trol: ignora orice argument de bun simt si/sau doumentat si ridica alte si alte obiectii false. „japonezii mi se par peste francezi” Este o afrimatie atat de generalista, ca si cum ar spune „Soarele mi se pare mai fierbinte decat o stea din Alfa Centauri”. Pe langa faptul ca este opinia unei oarecare cu nu se stie ce studii si care, foarte probabil, traieste din comentarii platite. Jalnic
NOU
#121
Cristici
„Tehnologie insuficient testată.”
Au „testat” pe reactoare foarte mari, acum vor sa le faca mai mici. Crede cineva ca acestea mai mici sunt mai periculoase decât cele mari? E mai greu de controlat X cantitate de uraniu decat 10X cantitate de uraniu?
Tocmai, am senzația că va fi chiar un spor de siguranță!
NOU
#122
thebblack
:))))) simona :)))) si rusii si japonezii au zeci de centrale nucleare in functiune, fara planuri sa le opreasca prea curand.
fukushima si cernobal au fost doar rezultatul unor forte naturale covarsitoare. prima, al doilea cel mai puternic cutremur de pamant de cand sunt inregistrate, care printre altele a miscat intreaga planeta vreo 20 de centimetri, urmat de un tsunami care a afectat practic intregul ocean planetar, a doua, prostia omeneasca.
NOU
#123
Vali N.
Interesant concept. Avand in vedere ca prin facultate am facut fizica nucleara, am viztat centrala de la Cernavoda si licenta a fost in domeniul fizicii nucleare, as spune am ceva cunostinte in domeniu. Aceste reactoare de dimensiuni mici au puteri cuprinse intre 10-100 MW / unitate. Sunt modulare cam de dimensiunea unui container de 40 foots. Un ciclu al combustibilului de aproximativ 20 de ani ( asta inseamna ca, baghetele de combustibil nuclear se schimba odata la 20 de ani). Chestia e sa avem operatori bine instruiti si Dorei de la scularie si sisteme de siguranta bine puse la punct.
NOU
#124
kilroy
Daca se bazeaza pe tehnologia folosita la submarinele americane, atunci este super testata si destul de sigura. Poate chiar mai sigura decat la centralele nucleare de marime obisnuita. In afara de schimbarea de combustibil la 20 de ani, pe parte de racire si operare interventia umana este minima
NOU
#125
vladone
bre, nu mai comparati cu submarinele si portavioanele ! – ca alea au agent de racire la discretie ! .. daca pui SMR-ul la poplaca din deal o sa-l racesti cu un rahat !
NOU
#126
kilroy
Vladone – Becaly, tu esti?
NOU
#127
vladone
@kilroy – nu-s el .. eu ma duceam in tinerete la olimpiada nationala de fizica .. becaly plimba oile pe marginea bucurestilor pe vremea aia.
NOU
#128
Sammy
Vladone te duceai sa faci galerie la aia care participau la Olimpiada Nationala de Fizica?
NOU
#129
vladone
„Dacă te bagi în troacă, te mănâncă porcii”
NOU
#130
Sammy
Uite ma unde statea un stand-up philosopher.
NOU
#131
kilroy
Vladone, tu erai omul de serviciu care descuia salile?
NOU
#132
Cristici
Istorie: cand a inceput constructia reactorului de la Cernavoda, a venit si Ceausescu „sa inspecteze”. Nu stiu ce sa fi inspectat prostul ala la constructia unui reactor nuclear, dar na, era presedintele.
Incepuse plata datoriilor, se faceau multe economii peste tot, in toate sectoarele.
A venit ceasca, a vazut peretii reactorului – grosi, de beton:
– Risipa, tovarasi! Sa fie mai subtiri cu 30%!
Atat il ducea capul, sa opreasca curentul la populatie doua ore pe zi, si sa subtieze peretii de beton ai reactorului de la Cernavoda.
Au trebuit sa stea sa-i explice ca nu se poate face economie chiar la orice, la orice.
–
Alta chestie de istorie: sfatuit de oameni seriosi, a ales modelul canadian de reactor, nu cel rusesc – adica fix modelul de la Cernobil. Cine stie ce Cernobil 2 am fi avut?
NOU
#133
Ciocanul
Buba reactorului de la Cernobil a fost gasita si corectata. In rest nu au mai fost probleme . Gandeste-te ca bulgarii au o clona de Cernobil.
NOU
#134
marinel
Întîmplător am lucrat pe la Cernavodă puțin înainte și puțin după loviluție. Alea cu ”pereți mai subțiri” sau ”fier beton mai rar la armătură” sînt glume de radioșanț…
Că s-au găsit mănuși, cizme și cîrpe uitate pe țevile de răcire sau alimentare cu apă de ”meseriașii” noștri, e adevărat, dar apoi au demontat tot și răsverificat de către canadieni.
NOU
#135
Cristici
Ai fost in birou cu Ceusescu cand a spus, sau in echipa de oameni din jurul lui, sau in echipa de ingineri si specialisti care au decis cum sa faca?
Ai vazut finalul, pe teren. Asta DUPA ce s-a decis ce si cum.
Bineinteles ca reactorul e sigur, asta dupa ce gagiul a fost convins de cei din jurul lui ca nu pot face ce vrea el.
NOU
#136
marinel
Au ”coborît din palatul de cleștar”” vreo 2 directori CEN de au stat de vorbă cu noi amărăștenii care eram veniți să spargem batardoul de la bazinul de răcire al reactoarelor și tinînd cont de utilajele pe care le aveam, că puteam pune la pămînt podul de cale ferată și cel auto, s-a făcut ”planul de bătaie”cu toți.
NOU
#137
Ciocanul
Asa se spera o data prin 60-70 si chiar 80, pana a fost accidentul de la Cernobil. Se spera ca reactoarele se vor micsora in asa masura incat vom avea masini ce vor merge pe fuziune nucleara.
NOU
#138
neaorin
Noua medicină germană funcționează în continuare, da? Să fiu eu liniștit.
Ruble sa fie, ca in rest se gasesc subiecte de controversa, ticalosi gornisti si prosti care se uita in gura lor si recita mai departe. Pandemia recenta a aratat ca procedeul functioneaza, si mai ales in ce fel de societati functioneaza cel mai bine.
NOU
#144
hash
Ma da’ nu mai apare un Einstein din asta de casa, sa ne invete el cum a descoperit motorul cu apa, da’ nu-l lasa oculta sa-l patenteze si sa-l vanda pe scara larga? Ca e plin pe Youtube de tot felul de ‘inventatori’ d-astia care nu stiu sa scrie o ecuatie integrala.
NOU
#145
kilroy
Chiar. Pe principiul leacurilor minune si naturiste impotriva Covid. As vrea sa vad unul care pretinde ca a obtinut fisiunea in laboratorul din pivnita
NOU
#146
Costi
Dacă vreți, vă pot oferi cu plăcere informații, azi am pornit și eu reactoru’
deja simt ceva furnicaturi …
E de la cip, boss. Nu s-a adaptat. Se poate folosi tuica drept catalizator
Recomand cu caldura o cura cu Cesiu 137, eventual una bucata pastila de combustibil uzat. Face bine la cip.
Cele 3 alveole goale de Cernavoda tind sa fie de acord cu Greenpeace. Lasind gluma – ce se mai aude cu reactorul 3,4 si 5 de la Cernavoda? Deja se pare că s-a lamurit ce era cu știrea panicardă din articolul lui Cristici. Chiar așa e tehnologia este inca experimentala. Pe site-ul lor nu am gasit nici macar o implemntare a solutiei oferite de ei. .Pana si polonezii tatoneaza ideea, noi am sarit deja la implementare. Ce frumos se muleaza povestea cu implementarea pe locul unor termocentrale si cu pastrarea locurilor de munca, termocentrale care produceau oricum mai multă energie decit reactoarele. Cred ca sedintele alea de golf din state au fost altceva. Presedintele nostru isi pregateste un loc sub soare pentru perioada de dupa.
PAi… suntem printre putinii are avem acces la tehnologiile americane si care avem si uraniul nostru.
Canada si Franta au designul propriu de reactoare, sunt in competitie cu US.
Restul sunt tari africane si asiatice, care oricat de prietene cu US devin, nu le dai cu una cu doua pe mana tehnologia asta.
Daca te uiti bine la dimensionare, unu d’ala poate inlocui fiecare CET din jurul Bucurestiului. Sa vezi atunci ce te va obliga ELCEN sa conectezi fiecare bloc nou facut la termoficarea publica, ca altfel strici randamentul.
Realitatea este ca, in ciuda eforturilor de a face reactoare clasice pe Somes, fluxul instabil de apa pentru racire te lasa cu ochii in soare in miezul verii. Raurile din Romania care nu sunt Dunarea, nu suporta reactoare de mari dimensiuni. Dar probabil fac fata cu brio la mai multe mai mici.
Reactoare-şmeactoare, dar îmi place cum zici de parcă noi suntem atât de evoluaţi, încât tot ce ne pică pe mâini, este în siguranţă maximă. În altă ordine de idei, o să dea cu veto bor şi haur la astea şi – csf, n-ai csf – nu le vom putea folosi, că doar nu te caci în gura lu’ şi a poporului!!!
Procentul de fizicieni cu studii aprofundate de mecanica cuantica din BOR este de invidiat
La noi o sa fie in siguranta, ajunge doar un gard de sarma ghimpata sa se vada bine maidanezii cu 3 capete de dincolo de gard.
Nu conteaza tehnologia. E vax-albina. Conteaza povestea de langa. Daca nu poti baga o conspiratie mica (gen radioactivitatea afecteaza potenta sau marimea), degeaba.
@kilroy. Ai fi surprins :), chiar , dar am intalnit la o manastire taici cu PHd in stiinte fixe, mai multi, unul dintre ei avea in fizica (sic!). Un altul avea matematica. Si nu, nu aveau teologic ca prima facultate.
Au avut un singur coleg fara bac… au facut meditatie cu el sa isi dea bacalaureatul, apoi a finalizat si teologicul, iar la momentul respectiv era la Vatican sa isi dea doctoratul.
Eu zic sa te mai documentezi legat de explorarea de uraniu din Romania. Si nu, subiectul asta nu e la fel ca ala cu vaccinuri pline de cipuri. Cate SMRuri d-astea sunt functionale in lume? Cand o sa fie primul functional in SUA?
Momentan relatia romania sua merge f. bine. romania da bani pentru cernavoda si investitia vietii care de faapt e impurmut, mai o autostrada transilvania in pom, „smbp” astea pentru care oricum tot o sa platim, niste armament. Cum ar zice bcr „buni de plata”
:))) presupun ca stiti cu toti ca cernavoda sunt CANDU, tehnologie canadiana…
Ov, la un moment dat il admiram pe staretul de la manastirea Gura Motrului. Om cu facultate (geologie, parca, nu sunt sigur), om cu o cultura, la o predica ii dadea exemplu pe musulmani, pentru faptul ca sunt practicanti multi dintre ei (spre deosebire de multi ortodocsi, doar din gura). Pana cand a iesit Iohannis presedinte, a inceput sa spuna la predica ca nu e normal sa fim condusi de un strain, a inceput sa explice cum vaccinurile produc autism (ca la ProVita la Cluj aia fac studii – genul studii pe 50 de oameni). Asa ca, indiferent de studii, abordez cu precautie ceea ce scot pe gura distinsii reprezentanti BOR
Am si eu un PhD, dar in stiinte mobile.
Deja se rumega știrea de vreo 2 zile.
https://www.national.ro/news/sua-vor-construi-in-romania-un-reactor-nuclear-de-mici-dimensiuni-741032.html
Dar tehnologia nucleara e sigura, nu-i asa? În plus pfizer/biontech lucrează la un vaccin împotriva radiațiilor.
Totuși de remarcat ca greenpeace ii cam da la gioale lui kwi.
Iti place la oliță, ai început de mic sa mănânci maro iar acum cand ai ajuns mare, doar te joci.
Se joaca cu el, inainte de a-l manca
Lasa-i in pace anonim. Ai dreptate, daca ei sunt ignoranti nu e si cazul tau. Sau e ordin de zi pe unitate. La ora 9 e chiar oficial.
https://newsroom.nuscalepower.com/press-releases/news-details/2021/NuScale-and-Nuclearelectrica-Reach-Agreement-at-COP26-to-Initiate-the-Deployment-of-the-First-Small-Modular-Reactor-in-Europe/default.aspx
Iar stirile de mai jos sunt de marti seara.
https://www.agerpres.ro/politica/2021/11/02/romania-va-include-pana-in-anul-2028-reactoare-modulare-mici-in-sistemul-national-de-producere-a-energiei–807622
https://www.agerpres.ro/economic-intern/2021/11/02/sua-acest-pas-vizionar-al-romaniei-de-a-construi-primul-smr-va-da-un-impuls-semnificativ-reducerii-emisiilor-de-carbon-in-europa–807652
Sau sa isi ofere parerea pe blackout electricitate. Cunosc 2 dispeceri SNT electricitate pe inalta si medie. Parerea mea este ca nivelul de profesionalism este urias in acest caz, doar 2 oameni pe tura, pe intreaga Romanie, ce balanseaza tensiunea din clicuri pe un ecran. Uriasa responsabilitatea cu cel putin 2 sisteme de automatizare in spate, 90% din timp este interventie umana pt fluctuatiile de tensiune intrare iesire din tara, tensiune pe inel national, intrare-iesire centrale electrice. Jos palaria!
Nu vreau sa fiu rau sau ceva, dar daca e asa cum zici tu, ar trebui automatizat dispeceratul.
@Lupin. Cand EC 2020 au dat drumul la lumini, sau cand Untold 2019 au testat luminile in ziua de dinaintea festivalului (actiuni neinformate catre SSDE Transilvania Nord) au creat un dezechilibru major in Cluj ce exagerat scriind au dezechlibrat in cascada aval reteaua pana la 2-3 judete in zona. Un sistem auto, balanseaza sau suplimenteaza consumul cu productia, dar a fost nevoie atunci de un telefon catre centrala de la Ludus-Iernut de a „baga niscai barbuni pe foc” si…dispeceratele de pe distributii sa managerieze fluctuatiile in PT-uri.
De 5 ge nimic? Activare cipuri vaccin? Doar cobai? Trist ..
Portez cip 5G indiferent de rețea, pe loc, convenabil, accept bitcoini fără număr.
chiar…Eftimie mai traieste?
Muhahahahaha. Nu si-a revenit dupa cronica la Dune.
L-a dat in judecata pe Villeneuve
Am auzit zvonuri ca AUR vor sa renunte la labagiul ala de Calin Georgescu, ca nu e suficient de legionar rusofil antiUE pt ei, si il vor propune pe Eftimie ca premier.
Dacă ajunge Eftimie premier, eu îl iau pe Fluture de nevastă.
@Anda din ce zicea vali intr-un video, Eftimie a decis sa nu mai scrie aici dupa o cearta cu Coloja. Redactia zoso a fost prea mica ca sa ii cuprinda pe amandoi :))))
Imposibil, fluture o arde sihastru.
Eftimie iar a scris un roman in care demonteaza documentarul ala cu marele alb, are si puncte valide trei sferturi din zidul ala de text e logoreea lui obisnuita plina de gauri logice si de whatabout. Am impresia ca nici n-are comentarii la blog, dar nu stiam ca e asa fulg de nea ca nu mai scrie din cauza lui Coloja, la conservatorismul lui credeam ca e mai puternic.
@N Iti era dor de IPS ?
„Știi ce zic?” Nu credeam că cineva poate fi atât de prost încât să ia de bun ca manierism verbal o replică dintr-o reclamă, dar Eftimie… :))
Eftimie isi cheltuie multumit rublele, revine cand I se face foame.
Nu sunt ingrijorat de ce o sa faca conspirationisti, sunt ingrijorat betele in roate pe care le va pune Uniunea Europeana. Pai cum SMR nu panouri si elici pe dealuri? SMR mai au o latura interesanta, au o durata de viata indiferent ca produc curent electric la 100% din capacitate sau la 30%. Vom vedea preturi mai mici pentru consum mai mare, adica incurajeaza risipa. SMR sunt reactoarele de pe portavioane, submarine si spargatoare de gheata nucleare. Testate cu succes de min 50 ani.
Asa este. Sunt o solutie pe termen mediu spre lung. Ma intreb cand or sa ajungem sa facem reactoarele cu fuziune nucleara, acest unicorn al fizicii nucleare.
Vali N. la fuziune este tot greu de spus, dar s-au mai facut niste pasi in directia buna. Sau directiile bune, tinand cont ca vestile sunt de la doua proiecte. Ar fi misto sa reuseasca sa produca in urmatorii 10 ani
Nu UE ci nemții vor avea probleme poate. Prin nemți înțeleg ăia care au job asigurat la gazprom după și fac lobby contra orice nu e gaz sau verde. Verde în ideea că e tot gaz de fapt.
Nu pot fi finanțate cu bani europeni. Atât, deocamdată.
Da ai si tu dreptate – implementate pana acum doar de rusi si chinezi. Ale rusilor chiar asta sunt doua reactoare nucleare pentru spargatoare de gheata de 35 MWe. Ce promit aia de la Nuscalepower ar fi de centrale cu 4,6 și 12 module cu puteri nete de 293,441,884MWe cu o putere de 77MWe pe modul. Deci pentru 1 GWe instalat vom plati 3,5 miliarde de dolari iar in stire se vorbeste despre un imprumut de pana la 7 miliarde. Asta ar insemna doua centrale de 12 module. Realist vorbind 1,8-1,9GWe. Cam la aceeasi suma s-ar obtine si punerea in functiune a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda cu doar 1,2-1,3GWe. Matematic suna bine. Doar matematic din moment ce ei nu au produs, inca, nici macar, un singur modul.
Sunt convins că în niște birouri cu plăcuțe cu chirilice pe ușă se trasează chiar acum liniile pentru articole în care să se facă legătura între reactoarele astea și vaccinuri…
Si niste baeti care fac softul pentru anulat filtrele cand da reactorul eroare si intra in modul avarie.
Bun, nu punem reactoare de dimensiuni mari.
Dar câteva centrale nucleare care să alimenteze local provinciile sau câteva județe grupate, ce ar fi? Că avem râuri destule cu debit decent, unde se pot pune.
Cuplate la sistemul național, dar și să asigure local redundanță și alimentare.
Asta zice și Baliverne mai sus, că probabil n-o să mai avem o Cernavodă, decât eventual tot pe Dunăre. Dar niște pui mai mici ar putea să crească pe Siret de exemplu, sau pe Olt.
Venea o moara pe Siret. Cine omoara pe Siret? Venea. Si voi vreti reactoare…
Lasă că nu e în junglă Siretul ăsta, trebuie să fie și porțiuni unde e îndiguit controlat etc. Nu face chiar ce vrea el.
Reactoarele astea mici au răcire pe aer. Nu ai nevoie da râuri in preajma …
Da ce ba, sunt Oltcit-uri?
Bună asta cu Olsitu’
Porsche
Nu era o gluma chiar e pe bune…
Citez:
„George Griffith, the Small Modular Reactor project manager at the Idaho National Laboratory, said, “The ability to use air cooling for a nuclear power plants represents a technological advance and demonstrates that nuclear power can be sited even in locations with limited access to cooling water.”
cele NuScale folosesc apa. Racirea cu aer intervine doar in urgente.
Racirea cu aer e risipa de energie, energie care altfel poate fi folosita, fie si numai la apa calda si caldura.
Căldură vara nu prea ai nevoie, iar de apa calda nu are nimeni nevoie 24 ore, plus ar trebui plasate lângă orașele mari. Răcirea cu aer e viitorul.
>>iar de apa calda nu are nimeni nevoie 24 ore
Adevarul e ca sunteti deja obisnuiti fara deloc, dar in afara Romaniei oamenii se mai spala si cu apa calda.
Apa calda de la reactor face parul mai mătăsos, dar mai ales mai strălucitor.
In general consumul de apa calda la ora 3am e mai mica decât la 21pm
Dar tu stii ca apa calda produsa de centralele nucleare si apa care circula in reactor sunt ape complet diferite care nu se amesteca niciodata? Si ca tie tie-e frica de apa calda de reactor dar nu ai o problema sa respiri aerul de la reactoarele oltcit? Hai, spune sincer, n-ai mai vazut apa calda de atata timp ca ti-e si frica de ea.
Eu zic ca ar trebui sa se bucure lumea si, cand se duc la Parascheva sa se frece de cutie, sa se roage sa scape și niște radiații din reactor…nu de alta da cipurile 5G din vaccin nu se înțeleg cu radiațiile și o sa îl bruieze pe gheiț. Mi-a zis mie, din surse sigure, unu care vinde ciorapi.
La politica fotbal si electricitate se pricepe orice roman. In alta ordine de idei orice miscare ecologista pacifista isi are radacinile in laboratoarele kgb. Si sursele initiale de finantare.
Eu sunt de acord cu măsurile ecologiste, cu mediul protejat, cu a reduce poluarea și tot, dar făcute cu cap și să ținem cont și de impactul socio-economic. Făcut tot gradual, ușor, ușor trecem de la ceva poluant și nonfrienfly pentru mediu, către tehnologii ecologice și mai puțin poluante, dar nu brusc. Pentru că tăiem și punem în loc nimic.
Chestia e că și rușii au demontat o parete din reactoarele de pe submarine și le-au dus cu barjele pe rîuri ”la deal” ca să alimenteze orașele mari și mai indepărtate din rețeaua lor națională.
@marinel – inca din 1973 – ar urma sa le dezafecteze prin 2024. Amuzant e ca singurele astfel de reactoare functionale sunt in ordinea puterii – chinezesti (CNP-300), indiene (PHWR-220) si rusesti(EGP-6,KLT-40,RITM-200)
Pai trebuie sa incarce bateria cipului din vaccin.
Se incarca prin fotosinteza, la nivel de derma
Nu vreau sa cobesc, dar ia Aur 50% lejer la alegeri, făcând scandal pe vaccin, imigranți (se mărește cota anuala de la 50k la 100k) și pe cât de ‘daunatoare’ sunt centralele nucleare. Prind maxim astea la proști.
Ce nu spun conspirationistii este faptul ca reactoarele modulare mici sunt o amenintare pt. gazele rusesti :))
Tu vrei să te calce o Volga neagră?
Uai si stai sa vezi acuma cum se muta toti expertii de pe vaccinologie pe sisteme nucleare.
Deja au început habarniștii să-și dea cu părerea pe la tembelizor.
Astept laureatii Nobel: Becaly si Gelu Visan sa ne lamureasca exact cum stau lucrurile
Eu abia astept sa se duca Sosoaca peste aia cand s-or apuca sa construiasca un reactor :)))
Pot sa procedeze si ei precum Manole
Cam greu să procedeze precum Manole. De unde atâta material încât să zidească Șoșzilla?
Mda, deci hai sa ne împărțim iarăși în două : pro și contra ca la vaccin. Chiar dacă habar nu avem despre ce vorbim, sa fii pro înseamnă că ești mai deștept, sa fii contra la fel.
#nonsensetalking
Man e posibil sa avem prea mult timp liber pe mana, prea putina telenovela in viata etc. Nici seriale ca lumea nu prea au mai iesit cu pandemia asta, Trebuie sa ne uscam gura cu diverse subiecte, sa intre berea mai bine.
Nu-mi plac gazele rusesti dar nici n-as vrea sa fiu cobai de tehnologii nucleare; si poate ar trebui sa ne intrebam si cat de scumpe sunt – inafara de faptul ca nu au fost inca nicaieri puse in productie.
Daca erati curiosi de ce suntem la coada Europei cand vine vorba de inovare, e pentru ca nu vrem sa fim cobai.
Nu am auzit niciodata de tehnologia asta dar, Google este prietenul meu. Se pare ca sunt in productie de prin anii 60 in diferite parti ale globului produse de chinezi, americani, rusi, indieni. Tehnologia asta este folosita se pare si pentru submarine si portavioane nucleare. Intr-adevar, racirea nu se face neaparat cu apa dar nici cu aer cumm spunea cineva mai sus. Se jura toti ca este iefina si eficienta. Am vazut un exemplu de 4 centrale din astea in fundul Siberiei, merg bine mersi din 1976 in conditii climatice de Siberia si tin ceva orase pe linga ele, caldura si electricitate. Sunt complet off the grid, nu sunt racordate la reteaua rusa de electricitate.
Nu o sa fim nici cobai, nici centrala nu o sa avem. Se vantura niste bani pe niste studii de fezabilitate si aia a fost tot. Intre timp se schimba culoarea guvernului, alte guri de hranit si tot asa. Americanii vor fi impacati ca au ramas cu bani pentru munca putina *cough* Bechtel *cough* , politicienii romani multumiti ca nu au rezolvat o problema care va necesita noi studii de fezabilitate
Ar fi frumos sa se construiasca, dar mie imi da cu virgula cum de au acceptat sa contruiasca asa ceva la noi. Mai au tehnologii noi de care congresul lor tine cu dintii sa ramana doar pe plan intern. Mie imi miroase a vrajeala, Iohanis a mai dat de fapt niste bani ca sa isi faca niste poze dand mana cu Biden.
@cristi
Ia vezi ce de beneficii a avut Capră care a inovat o grămadă de chestii… (podul plin de mulțumesc)
de pe wikipedia:
„While there are dozens of modular reactor designs and yet unfinished demonstration projects, the floating nuclear power plant Akademik Lomonosov, operating in Pevek in Russia’s Far East, was as of the end of 2019 the first and only completed working prototype in the world connected to the grid. The plant has two reactors, each with a capacity of 35 MWe. The concept was based on the design of nuclear icebreakers.[5] The construction of the world’s first commercial land-based SMR started in July 2021 with the Chinese power plant „Linglong One”. The operation of this prototype is due to start by the end of 2026.[6]”
.. deci clar, e plina lumea de jucarii d-astea; „racite cu aer” !?! cu plm sa-ti pui problema sa racesti in SIGURANTA un reactor nuclear cu aer ?!?
Rant. Greenpeace să se atârne de un copac în Hargita. Fir întins. De la noi n-am pretenții, de unde nu e nici Dumnezeu nu cere, dar Deutch Institute for Common Knowledge and Science a hotărât să închidă centralele nucleare. Merită un premiu Carol cel Mare.
Care copaci in Harghita? Au avut grijă unii să radă pădurile și să spună la nu știu ce intâlneală pe teme de climă că la noi nu există defrișări.
Deci nemții au decis să închidă centralele nucleare. Nu pentru că sunt în pat cu rușii și că nu au unde depozita deșeurile. Pentru că nu sunt „ecologice”. MDA. Are sens……
Reactoarele nucleare au pereti grosi de beton.
Dupa ce uraniul ala saraceste, si nu mai poate fi folosit in centrala, trebuie depozitat undeva, corect?
Unde gasim in natura echivalentul peretilor grosi de beton? De exemplu, in foste mine de sare, in inima muntelui…
Daca s-a putut pune sarcofag peste Cernobîl, cred totusi ca s-ar putea rezolva si problema deseurilor de la centrale…
Nemții au închis centralele nucleare deoarece iau gaz mai ieftin de la ruși, pretenii lor încă de pe vremea reginei Caterița a 2-a…
Acum 100 de ani am vrut sa fiu voluntar Greenpeace. Repet: volulntar. Adica, moka, sa ma duc moka sa ma leg de baleniere (asta facea Greenpeace pe atunci, luptau impotriva balenierelor – un lucru bun!).
Am scris la sediul Greenpeace (in Olanda, parca), mi-au raspuns. Au fost impresionati ca vreau sa fiu voluntar, dar au spus ca au suficienti voluntari, asa ca mai bine le dau niste bani, in contul XXXX.XXXX deschis la banca…
A fost singura experienta personala cu Greenpeace, la care am tras linia si concluzia despre ei.
–
Acum cativa ani am citit despre fostul sef de la Greenpeace, care spunea ca nu stiu ce ierbicid e super safe, incat poti bea apa in care dizolvi ierbicidul ala.
Ghici ce, s-a dus un reporter cu camera de filmat dupa el, in fata televiziunilor a scos o punga de ierbicid, a pus o lingurita in pahar, apoi i-a intins fostului sef de la Greenpeace sa bea: Dovediti ce ati spus, put your money where your mouth is.
E pe youtube incidentul, ca a fost chiar un incident.
So… Greenpeace… cand eram mic si mai usor de prostit chiar credeam in ei.
cautati pe youtube:
GMO Advocate Says Monsanto’s Roundup Safe to Drink, Then Refuses Glass
CBC News: The National
Patrick Moore said glyphosate, a key ingredient in the Monsanto pesticide Roundup, was safe to drink. But he balked when offered a glass of it.
–
Ala de la Greenpeace, omul care, practic, a infiintat Greenpeace, e/era platit de Monsanto.
Tare, nu?
Tare si cat de prost eram acum jde ani. Dar… eram, oare, prost? Sau doar un tanar visator plin de sperante, manipulat de rechini?
Tot ala de la Greenpeace, „Patrick Albert Moore (born June 15, 1947) is a Canadian industry consultant, former activist, and past president of Greenpeace”, tot gagiul asta spune ca nu exista incalzire globala, ca sunt manipulari de media.
Inendii, furtuni, inundatii, mini-tornade in Europa (unele chiar in Romania!) sunt „manipulari de media”.
Greenpeace, president of Greenpeace.
da gigel sa nu comenteze daca greenpeace o face?
Nuclearele astea mici sunt visul umed al lui Bill Gates. Francezii tot acolo se indreapta.
Abia astept sa dezbat aceasta tema cu instalatorul meu.
https://www.france24.com/en/france/20211013-france-unveils-nuclear-power-overhaul-with-eye-on-china
Francezii fac centrale nucleare de dinainte de Bill Geiț. De dinainte de a se naste Bill Geiț!
–
Nuclear power is the largest source of electricity in France, with a generation of 379.5 TWh, or 70.6% of the country’s total electricity production of 537.7 TWh, the highest percentage in the world.
France has a long relationship with nuclear power, starting with Henri Becquerel’s discovery of natural radioactivity in the 1890s and continued by famous nuclear scientists such as Pierre and Marie Skłodowska Curie.
Before World War II, France had been mainly involved in nuclear research through the work of the Joliot-Curies. In 1945 the Provisional Government of the French Republic (GPRF) created the Commissariat à l’Énergie Atomique (CEA) governmental agency, and Nobel prize winner Frédéric Joliot-Curie, member of the French Communist Party (PCF) since 1942, was appointed high commissioner. He was relieved of his duties in 1950 for political reasons contingent upon the Cold War, and later was one of the 11 signatories to the Russell-Einstein Manifesto in 1955. The CEA was created by Charles de Gaulle on 18 October 1945.
https://www.notonthebeeb.co.uk/post/surge-of-sports-people-worldwide-suffering-unexpected-ill-health
Si tu vrei sa spui de fapt ce ?
Sammy, femeia vrea sa arate ca se imbolnaveste lumea de la vaccinuri. Stii cum e cu fisa postului
Stai sa vezi ce campanie va face rusia impotriva acestor actiuni. Pe langa ce le mai coace romanilor cu 8 clase tartacuta. O sa fie iar un deliciu.
Tartacuta cu 8 clase nu coace nimic, stie doar unde sa apese pe buton sa deschida televizorul, are ala grija sa-i lamureasca. Ii folosesc trolii aia pe post de portavoce.
Sau nespalatii care au investigat taierile de lemne din Suceava si au luat baiate. Cand au doua surse oficiale care le-au spus ca acolo nu se taie ilegal: Guvernul Romaniei si multinationalele ce cumpara lemnul taiat. Plin de idioti care isi dau cu parerea si investigheaza. Trebuie sa acceptam varianta oficială si gata! Ar trebui la cei ce protesteaza cu mediul sa nu le mai dăm acces in mall-uri sau magazine neesențiale. Si nici sa nu mai poata lucra
Simona, manca-te-ar tata de desteapta, orice prost poate sa vada drujba cum taie copacul, dar asta nu inseamna ca poate sa-si dea cu parerea despre reactoare nucleare.
Sau, poate intelegi asa:
Ca sa te duci sa vezi copacii taiati ilegal trebuie sa stii unde sa te duci, sa te poti deplasa, si sa ai vederea cat de cat in regula. Adica sunt niste conditii minime, niste abilitati si cunostinte necesare.
Ca sa iti dai cu parerea despre reactoare trebuie sa ai inteligenta si cunostintele necesare. De exemplu nu e suficient ce ai vazut in Chernobyl serialul, si sa nu fii atat de prost incat sa compari reactoarele nucleare cu taiatul copacilor.
Deci după tine orice chestie mai complexă ce necesită o muncă mai elaborată, cu „specialiști” este neapărat si bună? Mai ales pe termen mediu si lung? Si o luam ca adevar absolut, irefutabil ce nu il mai putem discuta fara sa fim cenzurați si stigmatizați ? Ai mult prea multa incredere in niște primate. Ia uita-te putin la istoria omenirii, cate rahaturi au facut „specialiștii” de-a lungul ei. De nu erau cei care puneau la indoiala orice eram tot vânători-culegători.
Simona, din contra, daca oamenii nu aveau incredere in aia care stiu ce fac ramaneam culegatori. Dar nu a fost asa, au fost lideri care au ajuns lideri pentru ca aveau abilitatile necesare, lideri care au impins inainte omenirea, chiar daca omenirea nu prea vroia. Ca era cald in pestera, si afara erau tigrii.
Fenomenul asta in care parerea ta de om fara cunostinte in domeniu are vreo valoare e ceva nou. Sigur, nu te opreste nimeni sa ti-o exprimi, dar multi te vor considera proasta daca o faci.
Liderii care distrugeau civilizatii in numele creștinismului? Sau mustaciosul care omora evrei? Sau Coca-Cola care a distrus oceanele? Adevarat progres. Ce nu ințeleg eu ca oaie pe boostere e de unde sa imi iau informatia? De la guvern? Care e prins cu minciuna nu doar in cazul padurilor din Suceava. Dar sa ii cred cand vor sa sa ma vaccineze. Din mas media care cenzureaza orice nu e pe narativa oficială? Din blogul lui zoso? Explica-mi
Simona, lideri nu sunt doar aia, ai ales niste exemple punctuale de oameni care au facut rau ignorand mii si sute de mii de oameni care au facut bine. Uite, chestia care ne ajuta acum sa discutam exista din cauza liderilor aia buni. Lider nu e numai ala care conduce un imperiu, e si ala care pe patratica lui isi aduce o contributie la progres.
Surse de informare exista si e treaba ta sa le gasesti. In functie de cat de mult vrei sa aprofundezi, exista biblioteci si facultati in care te poti informa. Dar sa zici ca nu vrei X pentru ca nu stii cat de sigur e X, asta inseamna sa lasi ignoranta sa te conduca. Sau sa zici orice despre X cat timp tu nu stii nimic despre X.
Asaltul prostilor asupra profesionistilor.. Timpuri ‘bune’ ne asteapta, da-le naibii de centrale nucleare, ne intoarcem la lumanare, plug de lemn si caruta, sunt mai ‘bio’.
Simona, este proasta rau. Nu vreau sa te jignesc, e doar o concluzie
Nu e proasta, e homeschooled.
Simona, nu te lua după toți neaveniții care vor sa faca ceva complicat din fizica nucleara, numai ca să nu îți poți da tu cu părerea.
Plm, daca ai un detector de fum pe-acasa, scoate niște Americiu din el și fa-ti singura un reactor nuclear, am vazut io în Young Sheldon, inspirat dintr-un caz real.
Te aștept pe fusor.net sa dezbatem.
@Simona
Ai fost muuult prea subtila. N-au inteles nimic.
Nu fi suparata. Trece
sa vezi ca ajunge in YouTube trending printre toate manelele alea si viitorul video Diana Sosoaca X Greenpeace
Conspiraționistii tocmai ce au băgat site-ul g4media la 504.
Centrale nucleare? Am vazut un video de 5 minute pe Youtube si is expert in asa ceva.
Pai nu?
repede, luaț’ brevetu’ „centrale nucleare de apartament”.
Am o proprietate sa iti vand la Fukushima sau una la Chernobyl. Ieftina!
Eu am centrală ce folosește plasma pentru încălzire!
Simona, in Franta ai proprietati? Au 56 de centrale nucleare, una chiar la granita cu Belgia. Spune-ne daca ai proprietati si in Franta sau Belgia…
Cristici, deci ii faci pe japonezi sau rusi idioti? Sau care e logica ta? Japonia mi se pare mult peste Franța mai ales dpdv tehnologic.
Rusii au fost prosti, da, la japonezi a fost un groaznic accident – tsunami.
Prostie avem destula in Romania, mai greu cu tsunami.
–
Simona, deci ii faci pe francezi sau americani si canadieni idioti? Sau care e logica ta?
Ca sa-ti razpunzi singur la intrebare gandeste-te daca motorul pe combustie interna mai e bun, intr-o planeta ce poate deveni curand nelocuibila din cauza incalzirii globale.Da a fost revolutionar la vremea lui..dar vremurile s-au schimbat. La fel vad eu treaba si cu centralele, nu e prea mare riscul in cazul unui accident sa ai zone vaste ce nu mai pot fi locuite zeci, sute de ani?
Raspunde-ti tu singura la intrebare, ca tu ai pus-o. Mergi in Franta, pe langa alea 56 de reactoare ale lor, si explica-le tu, roman rupt in cur, ca nu e bine cu reactoarele, ca stii tu.
Francezii e prosti, de asta si-au umplut tara cu reactoare…
Cristici, individa se comporta fix ca un trol: ignora orice argument de bun simt si/sau doumentat si ridica alte si alte obiectii false. „japonezii mi se par peste francezi” Este o afrimatie atat de generalista, ca si cum ar spune „Soarele mi se pare mai fierbinte decat o stea din Alfa Centauri”. Pe langa faptul ca este opinia unei oarecare cu nu se stie ce studii si care, foarte probabil, traieste din comentarii platite. Jalnic
„Tehnologie insuficient testată.”
Au „testat” pe reactoare foarte mari, acum vor sa le faca mai mici. Crede cineva ca acestea mai mici sunt mai periculoase decât cele mari? E mai greu de controlat X cantitate de uraniu decat 10X cantitate de uraniu?
Tocmai, am senzația că va fi chiar un spor de siguranță!
:))))) simona :)))) si rusii si japonezii au zeci de centrale nucleare in functiune, fara planuri sa le opreasca prea curand.
fukushima si cernobal au fost doar rezultatul unor forte naturale covarsitoare. prima, al doilea cel mai puternic cutremur de pamant de cand sunt inregistrate, care printre altele a miscat intreaga planeta vreo 20 de centimetri, urmat de un tsunami care a afectat practic intregul ocean planetar, a doua, prostia omeneasca.
Interesant concept. Avand in vedere ca prin facultate am facut fizica nucleara, am viztat centrala de la Cernavoda si licenta a fost in domeniul fizicii nucleare, as spune am ceva cunostinte in domeniu. Aceste reactoare de dimensiuni mici au puteri cuprinse intre 10-100 MW / unitate. Sunt modulare cam de dimensiunea unui container de 40 foots. Un ciclu al combustibilului de aproximativ 20 de ani ( asta inseamna ca, baghetele de combustibil nuclear se schimba odata la 20 de ani). Chestia e sa avem operatori bine instruiti si Dorei de la scularie si sisteme de siguranta bine puse la punct.
Daca se bazeaza pe tehnologia folosita la submarinele americane, atunci este super testata si destul de sigura. Poate chiar mai sigura decat la centralele nucleare de marime obisnuita. In afara de schimbarea de combustibil la 20 de ani, pe parte de racire si operare interventia umana este minima
bre, nu mai comparati cu submarinele si portavioanele ! – ca alea au agent de racire la discretie ! .. daca pui SMR-ul la poplaca din deal o sa-l racesti cu un rahat !
Vladone – Becaly, tu esti?
@kilroy – nu-s el .. eu ma duceam in tinerete la olimpiada nationala de fizica .. becaly plimba oile pe marginea bucurestilor pe vremea aia.
Vladone te duceai sa faci galerie la aia care participau la Olimpiada Nationala de Fizica?
„Dacă te bagi în troacă, te mănâncă porcii”
Uite ma unde statea un stand-up philosopher.
Vladone, tu erai omul de serviciu care descuia salile?
Istorie: cand a inceput constructia reactorului de la Cernavoda, a venit si Ceausescu „sa inspecteze”. Nu stiu ce sa fi inspectat prostul ala la constructia unui reactor nuclear, dar na, era presedintele.
Incepuse plata datoriilor, se faceau multe economii peste tot, in toate sectoarele.
A venit ceasca, a vazut peretii reactorului – grosi, de beton:
– Risipa, tovarasi! Sa fie mai subtiri cu 30%!
Atat il ducea capul, sa opreasca curentul la populatie doua ore pe zi, si sa subtieze peretii de beton ai reactorului de la Cernavoda.
Au trebuit sa stea sa-i explice ca nu se poate face economie chiar la orice, la orice.
–
Alta chestie de istorie: sfatuit de oameni seriosi, a ales modelul canadian de reactor, nu cel rusesc – adica fix modelul de la Cernobil. Cine stie ce Cernobil 2 am fi avut?
Buba reactorului de la Cernobil a fost gasita si corectata. In rest nu au mai fost probleme . Gandeste-te ca bulgarii au o clona de Cernobil.
Întîmplător am lucrat pe la Cernavodă puțin înainte și puțin după loviluție. Alea cu ”pereți mai subțiri” sau ”fier beton mai rar la armătură” sînt glume de radioșanț…
Că s-au găsit mănuși, cizme și cîrpe uitate pe țevile de răcire sau alimentare cu apă de ”meseriașii” noștri, e adevărat, dar apoi au demontat tot și răsverificat de către canadieni.
Ai fost in birou cu Ceusescu cand a spus, sau in echipa de oameni din jurul lui, sau in echipa de ingineri si specialisti care au decis cum sa faca?
Ai vazut finalul, pe teren. Asta DUPA ce s-a decis ce si cum.
Bineinteles ca reactorul e sigur, asta dupa ce gagiul a fost convins de cei din jurul lui ca nu pot face ce vrea el.
Au ”coborît din palatul de cleștar”” vreo 2 directori CEN de au stat de vorbă cu noi amărăștenii care eram veniți să spargem batardoul de la bazinul de răcire al reactoarelor și tinînd cont de utilajele pe care le aveam, că puteam pune la pămînt podul de cale ferată și cel auto, s-a făcut ”planul de bătaie”cu toți.
Asa se spera o data prin 60-70 si chiar 80, pana a fost accidentul de la Cernobil. Se spera ca reactoarele se vor micsora in asa masura incat vom avea masini ce vor merge pe fuziune nucleara.
Noua medicină germană funcționează în continuare, da? Să fiu eu liniștit.
Eu am avut un fior de bucurie cand am citit articolul. Nucleara e singura energie cu adevarat verde si sustenabila.
Vreau.
(Cernobîl a fost triumful aroganței asupra științei).
La Cernobîl a fost eroare umană. Că n-o fi cea mai sigură tehnologie, e altceva.
Aici este lista cu incidentele si accidentele nucleare de cand s-a apucat omenirea de asa ceva. Cu scoruri, unde 7 e cel mai grav (Cernobil si Fukusima).
Comparati lista de accidente si incidente cu numarul de reatoare de pe Glob (includeti si submarinele atomice, de exemplu):
https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_and_radiation_accidents_and_incidents#Radiation_and_other_accidents_and_incidents
Conspirationistii: not great, not terrible.
Ruble sa fie, ca in rest se gasesc subiecte de controversa, ticalosi gornisti si prosti care se uita in gura lor si recita mai departe. Pandemia recenta a aratat ca procedeul functioneaza, si mai ales in ce fel de societati functioneaza cel mai bine.
Ma da’ nu mai apare un Einstein din asta de casa, sa ne invete el cum a descoperit motorul cu apa, da’ nu-l lasa oculta sa-l patenteze si sa-l vanda pe scara larga? Ca e plin pe Youtube de tot felul de ‘inventatori’ d-astia care nu stiu sa scrie o ecuatie integrala.
Chiar. Pe principiul leacurilor minune si naturiste impotriva Covid. As vrea sa vad unul care pretinde ca a obtinut fisiunea in laboratorul din pivnita
Dacă vreți, vă pot oferi cu plăcere informații, azi am pornit și eu reactoru’
https://photos.app.goo.gl/VKmeEKNqtcTRFfKLA
Am fost însărcinat de familie să mă ocup de quality control.
Au aflat deja:
https://www.mediafax.ro/editorialistii/comentariu-adrian-onciu-statul-bananier-romania-poligon-de-incercare-pentru-noile-tehnologii-nucleare-americane-20326046
Stind strimb si judecand drept nu exista un pic de dreptate in ce spun ?
https://www.world-nuclear.org/information-library/nuclear-fuel-cycle/nuclear-power-reactors/small-nuclear-power-reactors.aspx
Americanii ne-au cam vindut, sau urmeaza sa ne vinda, pielea ursului din padure.
Articol din septembrie 2021.
E cu mici, va fi primit bine.