Starea politică la zi, joi, 11 octombrie 2018

Analizele și editorialele pe marginea victoriei rușinoase de la referendum dau semne că se termină. Au analizat tot ce se putea analiza, analiștii neamului par obosiți și încep să-și îndrepte atenția către alte subiecte, cum ar fi after-school-ul amantelor și alte asemenea. S-a trecut deja prin toată istoria alegerilor, prin toate unghiurile victoriei rușinoase, momentan se bate un cal mort cu previziuni despre nimic.

PSD și Dragnea aruncă fumigene. Ba cu tatăl lu’ botoasa aia opărită, ba cu partidul CPF, ba cu o prostie nouă făcută de Dăncilă, ba cu jurnaliștii drogați. Slab. Au trecut 2 luni de la spargerea protestului diasporei și ancheta nu dă semne de finalizare.

Mă gândeam la ceva simplu și logic: dacă Dragnea e vândut rușilor, n-ar fi mai simplu să plece la Moscova, să stea acolo 2 ani, să își facă 3 operații estetice și să revină pe post de Ivan Dragaevici, cetățean rus, dornic să cumpere ferme de porci și case în Teleorman?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

34 comentarii

  1. Nu-i asa ca mai lipseste un OUG pe amnistie si gratiere si ne putem apuca de treaba?

    00
  2. Stai ca vin predictiile despre criza. E si acolo o paine de mancat.

    00
    • nu e, bos, acolo e plin. pe de-o parte presa clasică scrie că prețurile apartamentelor se duc in jos, pe alta iau reclame la rezidențiale intr-o veselie.

    • down john’s

      00
    • Vine sau nu criza,cel putin au inceput taierile de beneficiile, inghetarea angajarilor pe aici prin RO. Prin alte tari ford da 20000 afara, verizon 44000,unii muta activitati in india….deci suntem bine

      00
  3. Din punctul meu de vedere toata analiza cu pierzatorii si castigatorii, cum PSD e in galeata (:P) si USR e pe val e un mare wishfull thinking.
    Daca ne luam dupa alegerile din ultimii ani, la vot se prezinta cam 45-50% din populatie. Din astia 45% vreo 20-25% sunt votanti PSD, vreo 15-20% sunt votanti PNL si restul USR, PMP si altii. Deci daca referendumul a iesit cu vreo 20% prezenta, aia reprezinta cam grosul PSD. Ca nu s-au prezentat cei ai PNL-ului asta e alta discutie. Unde se situeaza USR, asta putem suspecta. Cauze, motivatii sunt apa de ploaie.
    Nu se vede nimic nou, doar ca votantii PSD (marea majoritate) au votat ce li s-a spus, restul mai destupati nu au pus botul la manipulare.
    Eu daca as fi la PNL mi-as pune o intrebare pentru ca devin un partid cu personalitate multipla care alearga dupa orice morcov. Si stim cu totii ce se spune despre alergatul dupa mai multi iepuri.
    Concluzia votului: PNL nici nu stii cat de irelevant devii. Atat. PSD nu a pierdut nimic, USR-ului nu is s-a confirmat nimic.
    Ca nota aparte, felicitari USR pentru monitorizarea la sange a procesului!

    00
    • felicitari USR pentru monitorizarea la sange a procesului!

      ăsta e singurul câștig. că se mobilizează oameni să participe la procesul electoral și civic.

    • @danihel: Re „PSD nu a pierdut nimic”, chiar cred ca a castigat ceva. Faptul ca nici nu s-a pus in discutie sa-si dea demisia cativa din top – e un castig. Adica societatea ii considera in mod natural, drept „lideri”. Legitimi no matter what.

      Iar faptul ca PNL a iesit mai rau e iarasi un avantaj pt PSD.

      A, si mai e ceva care la vreme electorala iar o sa conteze: PSD+BOR=LOVE.

      00
    • USR trebuie să se țină tare și să nu accepte să negocieze cu traseiștii care vor să plece din PNL.

      și da, BOR e cel mai mare pierzător aici, au dovedit că nu pot manipula și mișca nimic pe subiecte care le veneau ca o mănușă.

    • Referendumul nu va avea nici o relevanta peste un an, nu ar fi avut nici daca ar fi fost validat. Trendul va fi stabilit la europarlmentare si mai ales la prezidentiale. Daca PSD se va prabusi, o va face din cauza prezidentialelor, unde are o problema mare cu candidatii pe care ii are sa ajunga macar in turul 2. La fel si USR are problema asta, neavand candidat eligibil. Daca Iohannis si Ciolos ajung in turul doi, sprijiniti de alte partide, atat USR cat si PSD au probleme mari. Un nou referendum, concomitent cu turul I la prezidentiale, pe tema legalizarii casatoriilor gay de data asta, cred ar putea ajuta prin polarizare ambele partide.

      00
    • Pai nu-i nevoie de referendum pt legalizarea căsătoriilor gay, doar se modifica codul civil. Asta incerca să oprească referendumul asta din weekend :)

      00
    • Eu zic că USR o sa fie pe primul loc la europene. Pot sa pun pariu că progresiștii o sa aibă o mobilizare mai mare decât pesedistii în următorii 2 ani.

      00
    • @m
      Pai si ce, unde am zis eu ca ar fi nevoie, am zis doar ca le-ar fi util dpdv electoral partidelor respective. Crezi ca referendumul pentru limitarea numarului de parlamentarii la 300 s-a facut pentru ca legea electorala nu se putea modifica prin simpla lege sau ordonanta? Este exact aceiasi situatie, atunci Basescu avea nevoie de o astfel de tema pentru a polariza/mobiliza electoratul si a-si pune contracandidatii in dificultate. Odata atins scopul tema nu l-a mai interesat. Reteta poate fi folosita in continuare. Referendumurile desfasurate concomitent cu alegerile generale aduc o gramada de avantaje electorale, indiferent de rezultatul lor.

      00
    • @ventidius
      Imi aduc aminte ca Ciolos a spus ca-l sustine pe Johannis. Nu cred acum in candidatura lui Ciolos la presidentiale.
      Iar daca acesta premisa este adevarata, atunci candidatul USR trebuie sa-l bata pe candidatul PSD in primul tur ca sa ne trezim cu un tur doi din care sa alegem intre Iohannis si candidatul USR.
      Cred ca intrebarea este daca USR-ul este pregatit sa lupte cu Iohannis, in cazul acesta.

      00
    • Eu nu stiu sa fi spus ca il sprijina pe Iohannis, mai degraba a spus ceva mult mai evaziv, cum ar fi: nu am discutat, nu ar trebui sa ne concuram, abia ne-am infiintat dar sunt pregatit sa urmez orice decizia a partidului etc. E sef de partid, de regula partidele vor candidat propriu, pentru ca le aduce voturi si expunere. Au si spus ca vor folosi urmatoarele alegeri pentru a se impune. Momentul anuntului privind candidatura il stabileste fiecare partid in functie de strategie. In cazul RI eu cred ca o vor face dupa europarlamentare. Ciolos poate fi cap de lista si acolo si nu da bine sa o faca doar de forma. S-ar putea ca cei de la RI si cei de la USR sa nu doreasca sa aiba un candidat comun. Cele doua partide se canibalizeaza electoral. Daca Ciolos ajunge in turul 2 si castiga prezidentialele, RI devine partid de prim rang, USR e insa in cofa. Nu e loc de doua partide pe partea aia. E vina lor cred. Activistii de acolo au fost atat de speriati sa nu piarda controlul partidului dupa ce au scapat de Nicusor, incat au pus pe fuga orice persoana prezidentiabila.

      00
    • @ventidius
      Ai dreptate. Nu a spus transant ca il sustine. A spus doar ca in conditiile actuale nu candideaza impotriva lui Iohannis.

      00
  4. Realistic vorbind referendumul acesta, trebuia sa treaca, dat fiind lipsa de toleranta a societatii romanesti. Insa aceasta a preferat sa-si arate toleranta fata de o problema ce nu reprezinta o miza pentru multi, cand ai closetul in curte si nu te ajungi cu banii, familia traditionala si valorile ei sunt undeva uitate.
    Strict vorbind de Dragnea si de tot harnasementul pesedist, imi permit sa fac urmatoarele pronosticuri:
    1.Viorica nu va prinde 1 ianuarie premier, motivele sunt evidente singura dilema ramane daca va mai prinde mandat de europarlamentar.
    2.Don Liviu isi va face exitul, fie va lua calea Braziliei, fie calea Rahovei. Toata graba asta si hartuirea magistratilor il va lovi din plin. Stiu se incearca aruncarea meciului in prelungiri, dar lumea nu prea il inghite(vezi si ultimili zvacniri din PSD).
    3.Cel mai probabil Cretu va prelua fraiele tarii ca premier, iar Firea isi va declansa campania prezidentiala.
    4.Legat de OUG pentru amnistie si gratiere, e o loterie pe care multi au inteles-o sau daca nu o inteleg o sa le explice mai bine cine trebuie, la viitoare transa de imprumut, pensiile si salariile trebuie platite de undeva si anumite usi trebuie sa le deschida cineva.
    Legat de ceilalti din scena politica, nu vad un partid sa poata tina piept PSD, USR si-a dat testul de maturitate civica prin implicarea sa directa in referendum. Din pacate pentru USR, nu vad un lider autentic, care sa impuna un ritm. De asemenea USR inca nu are o agenda de condus clara, nu vreau program de guvernare, vreau 10 puncte clare de la care sa nu se abata, daca apar pana in europarlamentare e foarte bine.
    Legat de initative cetatenesti de modificarea constitutiei, poate ca n-ar strica ca o noua initiativa cetaneasca sa apara si anume: eliminarea imunitatii de orice fel din Constitutie.

    00
    • Din punctul meu de vedere, dacă USR are 2-3 puncte pe agendă (nu furăm/căpusăm bani publici, nu ne băgăm în funcții nimeni din familie, nu restrângem drepturile omului c-așa vrea pula noastră) și se ține de ele cu dinții au votul meu până-n lânzele albe.

      00
    • „De asemenea USR inca nu are o agenda de condus clara, nu vreau program de guvernare, vreau 10 puncte clare de la care sa nu se abata”

      Le gasesti usor pe site-ul lor, daca chiar te intereseaza vreun pic: https://www.usr.ro/programul-usr/

      00
  5. ” 20%…aia reprezinta cam grosul PSD.”
    Nici gând, crede-mă că te înșeli destul de grav. O tot băgați cu PSD-ul…mulți care s-au dus n-au nici o treabă cu PSD-ul, s-au dus doar pentru convingerile lor.

    00
    • CORECT! Cunosc antipesedisti convinsi care au fost la vot sa voteze impotriva gaylor!

      00
    • Exact. Aia 20% sunt majoritar votanti PSD care ies la vot de bunavoie. Mai adauga macar 15% pe care ii scoate la vot masina de mobilizare a partidului (si care duminica nu prea s-a miscat din motive care mie nu imi sunt clare) si ne apropiem usor de un 30%. Care 30%, atunci cand ceilalti nu se prezinta la vot sau nu pot sa se prezinte (pentru ca functionam dupa o lege a domiciliului stabil de prin ’64) se duce usor spre 40-45%.

      00
    • @florin: Cei care au fost la vot nu au fost mobilizati de PSD (In partid sunt multi atei si oameni de stanga)

      00
  6. Prezenta in diaspora a fost mai mare la referendum decat la alegeri. 90% au votat DA. Sa inteleg ca in diaspora avem un electorat inrait PSD? Sau ca USR nu mai prinde parlament data viitoare?

    00
    • @Jan Nu cred, e posibil sa fi fost mai multe manareli la consulate. Fiind afara, e mai greu de monitorizat. As vrea sa vad cat exact au fost sa voteze. Ca procente e ceva relativ. Daca au fost intr-adevar 90% Da, e vb de cei care mai au pasapoarte romanesti si se (mai) duc la biserica si cred balivernele popilor – prea multe conditii. Procentajul imbecililor astora e infim.

      00
  7. Tot ce am citit zilele astea e despre ce s-a întâmplat la referendum şi nimeni nu zice nimic despre de ce a ales Dragnea sa facă asta.
    Ca supoziții:
    – cei din spatele lui au vrut sa vadă unde e PSD acum (nu după toate sondajele care se aruncă). În PSD nu se mai stie cine cu cine e şi de ce se rostogolesc niște lucruri. I-ar fi dat ocazia sefului sa dea peste nas unora care mârâie pe la colturi.
    – de ce două zile? Ca sa vadă cum misca BOR la apel. Se vede în mod distinct cine vine cu directie (duminica după prânz). Dacă se confirma influenta BOR se năștea o noua direcție de propagandă.
    – de ce octombrie? Nu sunt vacante, munca la câmp e cam gata, electoratul ar fi disponibil.
    – de ce fără verificare? Sa vadă cât s-ar putea frauda.
    Ce s-a întâmplat a fost un test dar rezultatul e un pic dezamăgitor pentru inițiatori (nu CPF, ci PSD).
    Într-adevăr 20% nu sunt toți fani PSD, un 5% e din listele suplimentare. Un 10% e baza PSD unde sunt niște oameni foarte radicalizati, cred în ceva care le vrea răul (dacă statul paral, Soros nu le convine cauta singuri pe net: reptilieni, guvernul mondial, grupul Bildenberg). Pe ăștia nu îi misti din zona lor decât foarte greu. Secretul e să scoți lumea la vot chiar dacă anulează votul, astfel se diluează influenta PSD în rezultatul final.
    Posibil sa mai am şi eu niște greșeli în gândire, nu dati în cap!

    00
    • „Munca la camp cam gata”…
      Esti baiat de oras, ai?
      Eu v-am mai spus ca nu o sa treaca..
      Iar apoi a facut si TNR o gluma cu rezultatele: 75% dintre romani au facut vinul, 25% tuica.

      00
    • Nu pot proveni 5% din listele suplimentare, au fost pe aceste liste vreo 10% din totalul votantilor, fata de alegerile trecute, monitorizate corespunzator, cand au fost 6%. 10% din votanti inseamna vreo 2% din cei 20% care au votat, din care numai 1% excedentari fata de alegerile normale. Intre 1% si 5% e diferenta mare. Raman 19% in loc de 15%.

      00
    • Ca motivatie a PSD, eu nu cred ca a mizat vreun moment pe validare, rezonabil nu sunt sanse ca un referendum(indiferent de tema, penali, nr. parlamentari, etc) sa reuseasca asta, decat daca se suprapune cu alte alegeri. PSD a amanat cat a putut referendumul fara sa il stabileasca insa odata cu alte alegeri. Organizarea referendumului impreuna cu alte alegeri era singura varianta in care ar fi putut obtine un profit electoral semnificativ la pachet cu validarea. Rezonabil este sa credem ca nu a urmarit asta.
      Deci variantele ar fi:
      -a urmarit invrajbirea electoratului cu vederi conservatoare, multi dintre acestia votanti ai dreptei, pe principiul dezbina si stapaneste. A mizat pe boicot si pe o campanie de insulte atat de violenta incat taberele sa devina ireconciliabile. Evita astfel o viitoare coalizare a electoratului impotriva sa. Bonusuri: putea spera sa castice ceva votanti conservatori indarjiti de violenta campaniei iar opozitia sa piarda o parte semnificativa din acesti votanti, din acelasi motiv. Demobilizarea electoratului opozitiei ca urmare a boicotului, psihologic participarea viitoare fiind influentata de pastrarea consecventa a obiceiului de a veni la vot cu orice ocazie.
      -a urmarit de fapt legalizarea parteneriatelor pentru a slabi presiunea din partea partenerilor europeni. Legalizarea fara un referendum esuat, in conditiile in care exista o initiativa de modificare a Constitutiei cu totul contrara ar fi coalizat Cpf cu opozitia de dreapta impotriva sa, intr-o campanie in care PSD ar fi fost pus la zid nu numai pe tema coruptiei materiale ci si pe cea a coruptiei sexuale, cu urmari electorale dezastroase, posibil chiar cu riscul de nu intra in parlament. Referendumul esuat poate fi si este interpretat ca dovada a indiferenta populatiei in privinta problemei respective, deci PSD are mana libera pentru a incheia targul, parteneriate vs amnistie.
      – a vrut sa puna o stramba Cpf de care se temea.

      00
  8. Nu Dragnea a facut referendumul ci biserica. Eu cred ca daca Dragnea dorea si implica toata masina de vot referendumul trecea. Nu a facut-o, nu va imbatati cu apa rece. E enervant ca fake news a inceput sa fie halit la greu in bula noastra.

    00
  9. Eu voi vota tot cu USR. Chiar am facut saptamana asta si o donatie online catre ei.

    00
  10. Daca nu ar fi atatia hoti si penali in conducere, s-ar putea face cate ceva pentru tara asta.
    Dar, poate citeste vreun politician si aplica la alegerile a-viatoare:
    Eu asa as face:
    – reducere de taxe si impozite, pentru firme (stimuleaza dezvoltarea si investitiile) si salariati (stimuleaza consumul)
    – folosirea la maxim a fondurilor europene (as da norma pe fiecare judet); e pacat sa nu le putem accesa ca nu avem proiecte, ca nevoie e ca de aer
    – aplicarea cu strictete a legilor. Nu se iarta nimic. Iti ofer beneficii, reduceri, dar esti corect si iti platesti impozitele. Daca nu, aplic legea.
    Pentru asta as dubla sau tripla numarul de oameni care se ocupa de verificari si infractiuni economice.
    – as imprumuta bani din afara pentru un an sau doi pana cand se misca economia.
    Pe de o parte se imprumuta deja bani, dar ca sa se plateasca pensiile in timp ce recuperarea de impozite lasa de dorit; pe de alta parte, economia deja avea avant in prima jumatate a anului, iar cu o stabilitate politica si economica, am avea rezultate rapide.
    – as crea un sistem informatic in care sa fie toate bazele de date legate intre ele si cu accesul tuturor celor care au nevoie: primarii, trezorerii, fisc, politie, pupulatie, etc.
    Daca ai nevoie de un document, sa il poti printa de acasa – nu sa alergi la primarie, daca vrei sa platesti impozitul, amenda, etc. – sa o faci de acasa din fotoliu si sa se mai si inregistreze la toate institutiile simultan.

    Dar, din pacate, sunt doar idei,
    Ca pe facebook, poze cu catei :)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)