Sorry, Apple, you lost the game

Am folosit primele trei generații de iPhone pentru perioade suficient de lungi pentru a-mi face o idee și mi-a plăcut. Primul a venit când încă foloseam Nokia N81. Inutil să mai comentez. Al doilea și al treilea, când aveam HTC Touch HD cu Windows Mobile 6. Din nou, inutil să mai comentez. Dar apoi am sărit în barca Android, nu m-am mai dat jos și, ratând iPhone 4 în afara unor contacte scurte, am avut nevoie de un refresh față în față pentru a-mi da seama cât de mult a înaintat Google și cât de mult a stat pe loc Apple: HTC Sensation versus iPhone 4S. După 24 de ore de utilizare în paralel, pot afirma că toate argumentele supremației iOS sunt niște simple imbecilități.

Ergonomie iOS? Care ergonomie?

Anul trecut, când am luat primul Android, l-am pus pe picioare în 30 de minute cu tot ce înseamnă contacte, calendare, mailuri, conturi de twitter, facebook și toate rahaturile care fac un smartphone funcțional. Am avut nevoie de un timp dublu pentru a pune parțial un iOS 5 pe picioare, împiedicându-mă de toate prostiile de teapa „nu poți transfera contacte prin Bluetooth”, „calendarul Facebook merge dar după ce te scarpini” și „îți sincronizăm mailurile și calendarul Google dar nu și contactele”. Serios, tre’ să folosesc un cont Exchange pentru m.google.com sau să folosesc iTunes pentru asta? Da, este prietenos. Atât de prietenos încât nici la ora asta contactele Facebook nu s-au sincronizat cu cele din telefon. Magic!

Da, dar Android merge mai greu.

Imbecilități. Încă de la iPhone 3G am remarcat cât de frumos a rezolvat Apple problema rulării aplicațiilor: caching puternic și afișarea unei capturi de ecran a aplicației pe post de loading screen. Aveți Task Manager acum, închideți Phone și reporniți, apoi povestiți-mi cum este legenda cu încărcarea instantă. Ador legendele urbane, odată voia Vali să facem cu site cu așa ceva. Ah, da, și droizii tâmpiți sunt rugați să nu mai folosească Task Managere pentru închiderea aplicațiilor Android, nu este Windows 98, n-are nevoie și mai râde și lumea de voi că vă merge telefonul greu.

Android este instabil! Nu, doar cârcotașii sunt.

Da, dar este mai instabil. Am folosit Android un an și jumătate. Singurele momente în care a crăpat au fost alea în care mă mânca în cur să stric ceva. Ba un kernel, ba un overclock, ba ce voia mușchiul meu. Crapă Android pe Huawei-uri făcute pe genunchi? Nu-mi pasă, iPhone este high-end și comparăm doar cu high-end-urile. Aseară am avut pe iPhone 4S un powerdrain masiv cu tot cu 5.0.1 iar după ce am aranjat niște icoane pe desktopul ăla, vreo două refuzau să se mai prezinte. Text only, reboot. Da, infailibil.

Dar iOS este cel mai bun!

Cine știe ce mă-sa înseamnă asta, dar trebuie să însemne ceva din moment ce mulți din Martorii lui Jobs zic asta. Nu, dragii mei, aveți acum cel mai primitiv OS mobil de pe piață. Doar comparația cu Symbian sau BBOS să-l mai salveze, dar și aia cu Symbian încep să învețe trucuri noi. Este doar o matrice simplă de icoane cu un launcher cu patru butoane și atât. A fost excelent în 2007, astăzi este depășit din toate punctele de vedere. Modernitate? Windows Phone 7, care și pe jumătate preparat, cum îl consider acum, este ceva cu adevărat inovator. Androidul este cea mai urâtă bucată de soft văzută vreodată, dar HTC și Samsung știu să-l facă frumos. Este ironic că ani la rând discipolii lui Steve au râs de power managementul Android. Astăzi au și ei multitasking real, notificări, cloudsync și alte chestii normale pentru un utilizator de Android și plâng că bateria nu mai ține ca înainte. Este chiar mizerabilă! Vai, incredibil, n-aș fi ghicit. Fiecare bucățică de cod rulată și fiecare bit transferat înseamnă putere consumată. Bine v-am găsit în 2011. Și bine că n-aveți și widgeturi…

A night to remember

Diatriba asta ar fi trebuit să fie scrisă în noaptea în care Apple a lansat iOS 5 și iPhone 4S. Să lăsăm trivialitățile cu facilitățile Android apărute în iOS 5 pentru alții, nu contează, ci contează că pentru prima dată într-un keynote Apple a lipsit noutatea. Singura chestie nouă a fost… Siri. Iar pe sărmanul imbecil care crede că Siri este ceva nou, țin să-l anunț că, în afara unor răspunsuri hoațe oferite de Wolfram Alpha, care este și ăsta vechi deja, totul este tehnologie de ani de zile. Care nu știe limba română și nici nu o va ști vreodată. Nu este nimic magic acolo.

 

Și, din păcate pentru Apple, anul ăsta nu a avut nimic magic de arătat. Adică exact pâinea pe care trebuie să o vândă. Exact esența modului lor de a face afaceri și de a vinde nu un telefon mobil, ci un mod de viață și un (pseudo)blazon social.

 

Sigur, Apple o va duce bine merci și mai departe, va cumpăra, va fabrica, va vinde și va avea utilizatori fericiți. Dar magia pe care o vindeau s-a cam dus iar fanii ar trebui să învețe să se laude mai puțin și să facă cunoștință mai bine cu ce oferă concurența, nu să repete rahaturi de acum doi-trei ani. Apple a fost isteț, dar au apărut și alți isteți. Game(r) over. Și zi-le fan(atic)ilor să tacă, am îmbătrânit și sunt alergic la tâmpenii.

 

Android contra iOS, my personal bottomline

După 24 de ore în care am stat să aleg între noul iPhone 4S și vechiul HTC Sensation, am ales să mă întorc la primul meu telefon. Și Sensation nu este cel mai bun high-end Android. Îmi pare rău, toate aburelile scornite de departamentul de marketing Apple, îngurgitate pe nemestecate de fani și scuipate ca adevăruri absolute sunt niște tâmpenii monumentale. Da, o să regret camera excelentă din iPhone 4S, poate și carcasa sexoasă dar fragilă. Dar nimic nu poate compensa un OS slab și cea mai imbecilă bucată de software născută în mintea unui om, iTunes.

 

Yours truly, pigbrother

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

164 comentarii

  1. NOU
    #1

    scuza-ma,dar aia cu task killerul nu stiu ce sa zic, daca nu le inchid eu mulyte aplicatii mi se incarca mereu de mor. Ce-i drept eu am un Samsung Galaxy S, dar e stresant sa se dechida FB, cinemagia, yahoo mess si inca vreo 5 programe de capul lor, android-ul meu nu stie ca inchis inseamna sa ramana inchis.

  2. PRO Android. Merge foarte bine, contactele se sincronizeaza cu toate conturile repede si fara probleme.

  3. „Nu-mi pasă, iPhone este high-end și comparăm doar cu high-end-urile”

    Aici sta esenta oricarei dezbateri reale iPhone vs concurenta. Dar Martorii lui Jobs (sa cer licenta de folosire? :D) nu inteleg asta. Sau se fac ca nu inteleg asta.

    Acuma, pe pariu ca o sa ai peste 100 de comentarii? Njoy! :D

  4. pigbrother, stiu ca iti place flame-ul in domeniu…

    Anyway… Presupun ca ai vazut asta https://farm7.static.flickr.com/6234/6320107572_da2707f793_b.jpg

    Sa te mai intreb cati bani trebuie sa cheltui sa ai ultimul Android la fiecare update? Mi se face scarba cand aud de samsung si htc. Macar daca aveai bun simt si ziceai cel mult de nexus.

  5. Jos palaria!

  6. anticristu. sa-l linsam.

  7. După 24 de ore în care am stat să aleg între noul iPhone 4S și vechiul HTC Sensation, am ales să mă întorc la primul?

  8. Ai completat perfect o idee din ultimul meu articol. Total de acord.

  9. Subscriu. De la 0 la „My First Android App” in 5 minute (Eclipse via Android SDK). That was like: „Porno!” … Si m-a prins. (plus ca e Dalvik, un stripped-down JVM pentru mobile).

  10. Florin, primul telefon utilizat. Corectat, oricum, pentru mai multa siguranta, merci.

    Andrei Monenciu, si? De ce ai 1GB de RAM, sa stea neocupati? Stai linistit, Android are un management de memorie foarte bun.

  11. Din pacate cred ca Apple va pierde urmatoarele batalii cu Android. Ce se va intampla cand va ramane numai Android ? Sper sa renasca Windows mobile. Concurenta este buna !

  12. a, ma si speriasem nu stiam cand a avut Zoso htc HD.

    Pai da, iphoanele sunt bune pentru fanii lor. De asta eu prefer un calculator pe windows si nu un mac. De asta prefer un linux si nu un mac. Oh si mai sunt.

    Cat despre telefoane, intotdeauna apar alte chestii bune. Iar Apple se vede ca a ramas in urma. Apropo, ai vazut ce urmeaza la android 4.0.1 da?

  13. Din imaginea data de @Alex se vede clar cat de misto este Android. Dai banii pe un terminal ca apoi sa ii dai pe acatiste, poate se indura HTC sa ofere si ultima versiune de OS aparuta.

    Da, Android suporta tot ce iti poti imagina, de la transfer de contacte prin bluetooth pana la integrarea in OS a diferitelor aplicatii. Dar uite asa a iesit o struto-camila iar Google habar nu are ce sa faca.

    AppStore vs Android Market. Aplicatii misto, gandite bine vs aplicatii dezvoltate de persoane care n-au nici cel mai mic simt estetic, nu mai pomenesc de UX.

    iTunes. Autorul a uitat sa mentioneze cat de usor este sa iti descarci aplicatiile free/cumparate in iTunes iar dupa un reset al telefonului nu mai stai sa le descarci din nou. Ar fi blasfemie sa pomenesc de cumparat muzica sau carti cumparate asa ca tac. Zic numai de iTunesU.

    Poate aruncati un ochi si aici : https://techcrunch.com/2017/11/14/rip-spec/

  14. iTunes e o porcarie, subscriu.

  15. Haters gonna hate, parca ziceai, nu? A folosit 3 generatii de iPhone a fost mutumit de ele si acum merge pe replici de firma… Ceilalti au facut o copie imbunatatita a primelor aparate iPhone. Asta e ceva gen : stiati ca in Braila sunt camasi mai de calitate decat la Versace?

  16. @Florin primul meu telefon… ai citit cumva alt articol?

  17. badday, si tu esti o copie a tatalui tau. Eu m-as sinucide, sincer!

  18. @badday si nenorocitii aia de la bmw au facut o copie imbunatatita dupa dacia, nu?

  19. WoW … ai reusit sa ocolesti COMPLET subiectul AppStore vs Android Marketplace

  20. iTunes este complet imbecil, dar ecosystemul iOS e destul de bun odata ce esti acomodat (sau integrat), mai ales de cand ai backup seamless pe iCloud.

    Pe vremuri mi se parea ca Apple planifica echipamentele sa devina invechite rapid (planned obsolescence), pana mi-am luat un Motorola Milestone, la care au scos updateuri de OS dupa 6-12 luni dupa ce au iesit de la HTC. Si da, era „flagship” cand a iesit.

    Cum spui si tu Win Phone are ceva inovatie misto si pare interesant.

  21. Bogdan Belcea, ce era de zis? Exista si functioneaza.

    Hai, incearca sa nu o servesti pe aia cu „noi avem mai multe aplicatii”, nu mai e valabila de vreun an.

  22. asta-i andropauza trolling-ului :))
    ps: Command+F , „imbecil” , 5 matches

  23. Dar batalia Android vs iOS pe tablete? Eu zic ca situatia este cu totul alta acolo (in defavoarea Android – momentan cel putin)

  24. Măi… eu unul urăsc cu patimă produsele Apple. Am un iPod Touch din primă generație și mă seacă la culme cum trebuie eu să folosesc iTunes ca să copiez muzică și filme pe el. Plus că face hash-ing-ul ăla idiot la fișiere și plus că un produs Apple costă mult mai mult decât unul Android.
    Dar…
    Deși sunt user Linux de vreo 10+ ani și sunt pro open-source and all that, iOS este superior ca sistem de operare Android-ului. E mai bine gândit, mai bine clădit, mai rapid. iOS pe hardware slab merge mai bine decât Android pe hardware mai bun. Testat de mine. Am o tabletă Archos 101 și-mi vine să dau de pământ cu tot Android-ul ei care nu merge, se blochează, nu instalează ce vreau eu și consumă bateria ca un cal flămând. Așa că nu știu cum ai ajuns tu la concluziile de mai sus, dar ți-aș putea da ”n” motive pentru care greșești.
    Nu sunt fanboy Apple, însă adevărul e că OS-ul lor e făcut să ruleze fix pe hardware-ul ales de ei. Pe când Android e fragmentat, X sute de dispozitive, fiecare cu drivere individuale. De aceea, credemă că nu exagerez când zic că doar 30-40% din aplicațiile pe care vreau să le instalez și funcționează pe Archos-ul meu.
    Apple are politica lui tâmpită de monopol și closed-source, dar ca sistem de operare iOS bate la cur Android de la depărtare. Dacă Android n-ar fi open-source, l-ar folosi fix pu*a.
    Părerea mea.

  25. Atat. Pana aici ti-a fost. Ti-ai semnat condamnarea la moarte sigura; sa vezi ce te asteapta hipsterii pe dupa colturi sa te bata cu esarfele.

  26. Îmi place Android și cel mai mult îmi place libertatea pe care ți-o dă sistemul asta. Aplicațiile gratuite din market și lipsa constrângerilor tâmpite mă relaxează. Când aud că nu știu ce gadget Apple nu are slot microSD, HDMI, nu rulează Flash sau că nu îi poți schimba bateria fără a apela la nu știu ce serviciu contra-cost mă iau cu mâinile de cap. Nu știu de ce ar plăti cineva 30 mil. pt un telefon cum e iPhone când poți lua ceva mai bun la preț mult mai mic.

  27. Articol scris din prisma unui utilizator de nokie. plm.

    Pot sa-ti dau 1000 de motive pentru care NU ma mai intorc la Android. Iar cel mai important este ca desi are superpotential, este asa de ceva ani. Nu reusesc sa-l faca sa mearga.

    Iar aberatiile made in Piticu gen „ai vazut 4.0” … vorbim cand o sa il aveti pe telefoanele vechi de jumatate de an. Adica niciodata.

  28. razvan, aleluia. pigu nu a aflat de sincronizarea seemles prin icloud. poate ne explica si cum inveti sa root-ezi, ca sa poti sterge cacheul, ca altfel se misca ca un panda la cacare. sau poate ne invata cum inchidem cele 467843 de aplicatii de baza si atat de utile, cum ar fi stocks. mai era unul care imi explica ce bun e androidul, ca te pune sa inveti si sa cauti documentatie ca sa poti folosi telefonul. macar daca exemplificai cu galaxy s2, care e cu adevarat tare. in schimb, cand ai zis htc, am fost nevoit sa rad.
    comentariu scris de pe tastatura unui 4S, pentru ca android inca nu a invatat sa faca o tastatura utilizabila. se pare ca asta nu e la fel de usor de furat. my 2parale

  29. Atunci cand esti obisnuit cu winamp, normal ca ti se pare o imbecilitate itunes-ul. Cand te obisnuiesti cu programe de cacao (vezi android market), normal ca nu te mai uiti la cat de lucrate sunt cele de iPhone. Sa mai spun de nspe mii de rezolutii, nspe variante de Android (fragmentare) pe care dezvoltatorul trebuie sa le suporte?

    Nu mai spun d.p.d.v. al vanzarilor de aplicatii. Utilizatorii de Android vor da mult mult mai greu 0.99$ pe o aplicatie decat unul de pe iPhone, si nu pentru ca nu au de unde, ci doar pentru ca e mai convenabil sa instaleze apk-ul de pe nush ce site.

  30. @Androidlive – ce legatura are HDMI cu iphone??
    @Claudiu – care e legatura winampului? Nu foloseste nimeni winamp ca sa puna aplicatii pe telefon.

  31. Fanboys, sau cum dracu se numesc, sunt de cacat si cand sunt ai Apple si ai Google/Android. Sunt multe gauri in articolul asta, dar asa e cand esti pornit intr-o directie.

  32. 7even eu ma refeream ca music player. Daca e vazut ca intermediar intre tel si aplicatii, care e diferenta intre web android market si itunes? Ce e asa greu sa folosesti itunes-ul ca sa iti downloadezi niste aplicatii dintr-o lista si apoi sa apesi „sync”?

  33. Intr-adevar nu este chiar asa ca in articol, dar comentariile sunt mult mai byased.
    Am o intrebare simpla pentru toti fanii iphone: Daca ti-ai luat un telefon de 30 de milioane si eu iti demonstrez ca unul de 15 face mai multe si merge mai bine care e reactia ta? Variante:
    1. Recunosc ca am gresit.
    2. Recunosc ca ma intereseaza mai mult sa ma dau mare cu telefonul decat ce face.
    3. Incerc sa demonstrez ca nu e adevarat, ca ala de 15 de fapt e un rahat.

    E o metoda simpla de a intelege multe dintre comentarii.

  34. Io ma opresc la pret si existenta sau nu a lu’ iTunes. Deci asta inseamna ca pe chestii gen laptop/tableta NICIODATA nu voi lua Apple, iar pentru smartphone, cand o fi sa ma arda in dos, probabil va fi un Samsung sau ceva la pret dencet, care-si face treaba. Prefer sa arunc bani pentru calatorii sau chestii mai interesante, decat pe aparatura cu marul muscat. Frumoasa, drept ii, dar nu destul incat sa dau asemenea bani.

  35. 1. telefonul nu costa 30 milioane, costa vreo 5, restul e r&d, marketing, etc etc. ideea e ca telefoanele top end tot pe la pretul ala de producere se invart, dar au pretul de comercializare mult mai mic. win?
    2. androidul nu e atat de deschis pe cat e preaslavit. ce e misto ca are sute de terminale deja, poti sa iti alegi ce form factor vrei. la apple doar candybar. win?
    3.majoritatea userilor nu o sa rooteze telefonul cu android. majoritatea nu vor lua aplicatii de pe „undeva”, nu vor updata kerneluri etc. Dar au mai multe aplicatii moca din care pot alege. win?

  36. @Claudiu esti foarte prost.

    Ca fost posesor de 3G, 3GS si 4 pot spune ca ma cac in Apple si iTunes-ul lor. Da, I4 a fost cool (constructie, material, rezolutie, camera OK etc …) si nici nu avea competitor pe piata Android, insa am sarbatorit ziua cand am scapat de iTunes si am putut copia fisiere de pe PC pe telefon prin drag&drop.

    iOS4 fara JB si cu soft de pe Cydia a fost PRAF la capitolul time management si alerte.

    Dupa 6 luni SGS2, nu cred ca pot fi convins sa ma intorc la Apple/iOS.

    Da, nu poti compara un Android 2.2 pe un terminal low-end cu iPhone, dar sunt sigur ca Pigu` vorbea de telefoanele de varf, iar in cazul asta, nu ma poate convinge nimeni ca e OK sa dai 1000 € pe 4S in loc sa dai jumatate pe SGS2.

  37. o mare de fanboys, de ambele părți. unii au dreptate, unii mănâncă rahat, unii îl mănâncă cu lopata iar alții fac cu schimbul pe sub mese la apple sau google.
    bă da’ voi folosiți ce vă spune pigu că e bun? nimeni nu e obiectiv. am trecut prin toate generațiile de iphone și, deși văd ce e în curtea cealaltă, nu mă interesează. or fi alea mai bune, dar eu am niște aplicații pe ecran pe care le deschid și merg. în principiu asta mă interesează. când o să vreau să fiu coios și să mă laud cu OS-ul că poate să facă tot felul de căcaturi, care de altfel nu mă interesează și nu mă încălzesc cu nimic, că le folosesc o dată pe an, o să-mi iau un telefon cu android (vezi exemplul cu trimisul de fișiere prin bluetooth, iphone-ul e de căcat că nu poate dar de altfel cei cu android pot dar nu trimit. fiindcă suntem în 2011. cine mai trimite fișiere prin bt?).
    toate ca toate, cea mai stupidă „ceartă” posibilă. fiecare individ vrea altceva de la telefonul lui. toate fac același rahat împrăștiat. totul se rezumă la gusturile fiecăruia. nimic mai mult.

  38. in plus, mila kunis s-a masturbat aseara cu un castravete..care avea sticker cu android pe el !

  39. Bai ce dor îmi era de trollingul lui pigbrother pe tema asta. Mai c-ar merita un google bomb cu „Review iPhone 4S” postul ăsta…

  40. Nu a amintit nimeni de alertele push. Este intr-adevar copiat de la Blackberry dar acesta nu are multitudinea de aplicatii care sa-l foloseasca. Am incercat si in Android, dar e ceva emulat care iti roade bateria.

  41. @pigbrother…. cum am scris mai sus ..gasesti orice tweak ai nevoie pt ambele OS-uri vezi

  42. de obicei mă țin departe de polemicile de genul ăsta. nefiind un utilizator de android nu am ce valoare să adaug într’un comentariu pro sau contra.
    în schimb am o experiență îndelungată rău în ceea ce privește mac os’ul.
    și de un lucru vreau să te asigur, pigule: combinația aifon+mac e imbatabilă! transferi ce vrei de pe unul pe altul, sincronizezi over sau under the cloud ce’ai chef, aitunsu’ zbârnâie (da, nici mie nu mi’a venit să cred ce jeg de soft e itunes pe pc) ș.a.m.d.
    dar ce’ți zic eu ție toate astea că le știi prea bine, doar ai testat un mac air, ce păcat că pentru asta a trebuit să pui uindous pe el! :)

  43. Sa zicem ca apple a pierdut pe termen lung.
    itunes e de tot rahatul si personal nu am chef sa imi organizez muzica in porcaria aia.
    Da, dau jos o aplicatie acasa, o pun pe telefon si la munca vad o alta. O dau jos dau sa o pun pe telefon, oops, pai stai asa, ca intii iti sterg tot ce ai si pe urma iti pun aplicatia noua. Asta ma enerveaza cel mai tare la apple. bagatul pe git a itunes. Da, la cit de multe stiu eu despre calculatoare, sisteme de operare si alte balarii IT, itunes e singurul program pe care nu l-am inteles niciodata.
    Iphone are ceva avantaje, clar. Arata bine, ecranul e foarte ok, tastatura si mai ok, mai ales daca stii ceva tip&tricks.
    Acum am android. Primul lucru care m-a scos din minti a fost tastatura. Am pus o alta, la fel de proasta. Swype nu-i pentru mine.
    Iphone-ul are si avantajul ca nu-ti papa megabytes pe piine, de parca miine vine razboiul. Androidul mi-a papat numa vreo 100 de mega in citeva ore de la pornire. Pe ce ? Market ( habar nu am ce a facut ) si twitter. Daca la iphone pur si simplu nu m-a interesat vreodata citi mega am consumat intr-o luna pentru ca nu am trecut niciodata de 500 mb cu tot cu unele filmulete de pe net, la android asta a devenit o problema presanta.
    Pot sa traiesc cu ea, mai ales ca am libertatea de a-mi configura telefonul asa cum vreau eu. Si da, task-managerul mi se pare o scula foarte ok.
    @Razvan T. Coloja, vezi ca trebuie sa prestezi :))
    @meeku: Review iPhone 4S sa fie bine sa nu fie rau :)

  44. Foarte adevarat ceea ce ai spus…
    Sunt posesor de iPhone4… am schimbat un HTC Diamond 2 cu iPhone4 si diferenta a fost… imensa, nu puteam sa o compar, desi am observat imediat lipsurile si faptul ca iOS este invechit tare si ma asteptam ca urmatoarea versiune + urmatorul upgrade de la ei sa schimbe totul cum au facut in 2007, dar am fost total dezamagit. Nu sunt fanul vreunui produs anume, apreciez si-mi place tot ce este nou si inovator.
    Acum cu siguranta viitorul telefon va fi un Windows Phone sau un Android… :)

  45. Ce anume vi se pare asa invechit la iOS ? Si cate „noutati” din Android folositi zi de zi ?

  46. avantaju cand ai combanatia mortala „mac + ifon” ii ca daca te prinde vreun saw-ist si te intreaba „vrei sa joci un joc?” ai o scuza perfecta

  47. arhi, asa, ca intre amici.

    Primo, te invat cum sa stergi Stocks de pe HTC cand ma inveti sa sterg Stocks de pe iPhone. Sau cacatul de Newsstand. Sau orice altceva. Same shit? Same shit.

    Doi la mana, sincroniza seamless cu ce, ca eu abia acum vrea sa copiez contactele in sistemul lui peste. Deci ramane cum am stabilit. Folositi setarea de Exchange pentru contactele Gmail si rugati-va sa mearga. Sau folositi iTunes si succes cu editarile ulterioare. Really?

    Cat despre tastatura, ultima data trebuia sa folosesc selectorul pentru orice caracter special pe tastatura iOS. Parca este mai misto sa folosesc long press pentru o gramada de caractere. Asta pana nu vine un Samsungar sa-ti arate cum e miscarea cu Swype.

  48. @pigbrother:

    Cat despre tastatura, ultima data trebuia sa folosesc selectorul pentru orice caracter special pe tastatura iOS. Parca este mai misto sa folosesc long press pentru o gramada de caractere. Asta pana nu vine un Samsungar sa-ti arate cum e miscarea cu Swype.

    Serios? Ia vezi că ți-am făcut un screenshot de pe Archos-ul meu. Problema cu diacriticele există de la prima versiune Android și-a fost rezolvată de-abia acum vreo 3 luni. Nici în Honeycomb nu le afișa corect până n-a făcut un tip un patch. Cam asta e cu caracterele speciale în Android. :)

  49. Folosesc IOS si am folosit si Android (cei drept 1.6) … o fi androidu ala cum o fi …dar mie PERSONAL imi place mai mult IOS … si nu zic ca o fi mai bun decat concurenta… pur si simplu m-am obisnuit cu el in cei 4 ani de utilizare… am un jailbreak , stiu sa folosesc cydia (va rog nu comentati ca am nevoie de jailbreak sa fac ce face andoidu by default…pur si simplu nu ma intereseaza)

    Ideea e ca sunt foarte multe telefoane android cu un hardware foarte slab , probabil de acolo si hateri apple care zic ca androidu e de kkt ca a vazut la ionel pe hawuei ca e naspa androidu. Dar un Samsung Galaxy2 zbarnie pe android.

    Ar mai fi o idee … un utilizator de IOS care foloseste IOS de mult …si a investit ceva bani in aplicatii … o sa ramana tot la IOS…nu are rost sa se mute in tabara android ca sa cumpere din nou aceleasi aplicatii.(pana la urma asta conteaza cel mai mult nu?, aplicatiile fac diferenta …. oricum gasesti cam aceleasi chestii in ambele tabere…dar odata cumparate de undeva parca nu simti nevoia sa le mai cumperi odata)

    am I4 si sunt foarte multumit de el … face tot ce vreau .. office/gdocs/scan/ftp/miwy/skype/viber + multe tweakuri de cydia + muuulte prostii care nu conteaza …in care intrii odata de 2x si aia e ….. aceleasi chestii le pot gasi si in tabara android, si daca de maine nu as mai avea apple..si mi as lua un samsung galaxy S2, m-as descurca LA FEL DE BINE ….

    Cei care zic de flash…. cat flash folositi voi pe mobil?… eu cel putin in 4 ani de vreo 2 ori am avut probleme cu flashul … pe siteuri de unde doream sa comand mancare …ATAT. Btw adobe a renuntat la a mai dezvolta flash pt mobile.

    Cat despre I4s…in curand o sa vedeti tot felu de jocuri care or sa foloseasca din plin solutia GPU mult mai puternica fata de concurenta.

    In schimb as incerca din tot sufletul un Nokia Lumia N800 cu W7.5 Mango :D…fata de cel mai tare Android smartphone.

    P.s. Pigbrother …. de ce nu vad postu asta pe pigbrother.us :(
    p.s.2 iti apreciez opiniile si stiu ca esti „pe felie” la partea de IT :) …(pur si simplu m-am obisnuit cu IOS si aia e… nu sunt un Android hater)

  50. Razvan T. Coloja, nu ma refeream la aia, ma refeream la input. Un diez, o virgula, un semn de exclamare, o cifra, ceva ce trebuie tastat rapid nu cu apasarea unui cacat de toggle.

    Stiu de bugul din DroidSans, dar ala a disparut de la Android 2.3.3 parca. Pe Honeycomb nu stiu, l-am prins doar de la 3.1.

    yoda, ma apuca rar cheful de scris, n-are rost sa tin un blog pentru asta. N-am nimic cu preferintele altora, pot folosi ce le place mai mult. Am ceva cu aroganta scoasa din cur „nimic nu se compara cu iPhone-ul meu iar Androidul este un cacat pentru saraci care se blocheaza si n-are aplicatii”. Sau imbecilitatile precum aia de mai sus, „toate sunt copii”. Really, nigga?!?!

  51. @pigbrother:

    Erm, nu ma refeream la aia, ma refeream la input. Un diez, o virgula, un semn de exclamare, o cifra, ceva ce trebuie tastat rapid nu cu apasarea unui cacat de toggle.

    Ah, OK, mea culpa. Însă jur că-ți sug pu*a acum, pe loc, dacă-mi dai un patch pentru Gingerbread-ul meu care să-mi permită să folosesc tastatură românească cu un keyboard extern (USB). Hai – un diez, o virgulă, o diacritică ceva – să pot tasta și eu în limba română pe ecranul de 10” al tabletei mele.
    Aud?

  52. Hmph, deci acest articol este exact reactia mea despre subiectul „iOS vs Android”.
    Cred ca iOS 5 este la egalitate cu Android 1.6 momentan.

  53. pt cei care dau cate 2000ron sa schimbe telefoanele ca ala nu mergea sa il folosesti ca STICK, sau sa trimiti prin Blueth … gasesti ORICE …dar ORICE … se numesc aplicatii …. exista aplicatie care iti transforma tel in Stick, te lasa sa trimiti chestii prin BT , te lasa sa instalezi aplicatii sau sa pui muzica FARA ITUNES s.a.m.d
    Google whateva u need!!

  54. PS: bug-ul DroidSans nu a dispărut de la 2.3.x. Era bine-merci și în 3.0 și în 3.1 și nu s-a sinchisit nimeni să-l rezolve. Și e extrem de enervant să citești ceva lipsit de ”ț”-uri.

  55. catre imbecilii care comenteaza doar de dragul de a ne spune cu ce OS s-au obisnuit si se mai si scuza: muriti in buda cu lumina stinsa! Nu ma intereseaza daca va stergeti la cur cu Zewa Deluxe sau Zewa. Veniti cu argumente si pareri la obiectul articolului!

  56. Ce este aia notificare emulata si cum se deosebeste de aia neemulata? :D

    yoda, n-am vrut sa intru in chestiile de genul ala pentru ca nu mai terminam nici maine. Unde tot saracu’ Android de cacat castiga. Unde nu-ti tremura curul la fiecare update pentru ca poate ramai fara jailbreak. Am pus un ROM third-party la doua zile dupa ce am luat Sensation si nu ma va mai interesa niciodata ce update-uri face HTC si cum le face. I’m on my own.

  57. @arhi: cel mai mare plus al android-ului si pentru care il recomand din tot sufletul este pentru ca se poate modifica dupa cum doresti tu!

    Parerea mea este ca nu iti cumperi un telefon cu Android daca nu esti in stare sau nu ai timp sa il modifici si ramai la varianta stock, deoarece este bullshit.

    Compari Samsung cu htc si razi de HTC, dar softurile cu care vin echipate telefoanele samsung sunt de toata jena ( DA! chiar si pe Galaxy S2). Nu am spus ca galaxy s2 nu este bun, este foarte bun, dar din nou, nu STOCK cu toate prostiile inutile sau lucrurile facute prost.

    Aici cu tastatura chiar vorbesti prostii… android, spre deosebire de apple, TE LASA SA ALEGI ce tastatura vrei sa folosesti, ce browser vrei sa folosesti, ce file manager vrei sa folosesti, ce launcher vrei sa folosesti, ce music player vrei sa folosesti… (etc, ai prins ideea?) incearca better keyboard si revin-o cu un post…

    Android, contrar de cum spune in post, se configureaza mai greu si ai nevoie de anumite cunostinte ca sa il folosesti la capacitate maxima, altfel este destul de nasol.

  58. @pigbrother

    Da de ce simti nevoia sa-ti exprimi opiniile intr-un mod ironic-agresiv ? E la moda in online fiindca nu-l privesti in ochi pe interlocutor sau e vorba de interpretare fanatica ? Daca iti displac „martorii” de orice fel, de ce vrei neaparat sa ne salvezi pe noi, oile pierdute ?

    Ti-o fi facand tie placere sa apuci momentul, dar eu cred sincer ca nu vei prinde momentul in care coreul Darwin si compilatorul de Objective C vor fi istorie si atunci nu-mi dau seama de cine vrei sa ne salvezi.

  59. @arhi: cel mai mare plus al android-ului si pentru care il recomand din tot sufletul este pentru ca se poate modifica dupa cum doresti tu!
    Parerea mea este ca nu iti cumperi un telefon cu Android daca nu esti in stare sau nu ai timp sa il modifici si ramai la varianta stock, deoarece este bullshit.
    Compari Samsung cu htc si razi de HTC, dar softurile cu care vin echipate telefoanele samsung sunt de toata jena ( DA! chiar si pe Galaxy S2). Nu am spus ca galaxy s2 nu este bun, este foarte bun, dar din nou, nu STOCK cu toate prostiile inutile sau lucrurile facute prost.
    Aici cu tastatura chiar vorbesti prostii… android, spre deosebire de apple, TE LASA SA ALEGI ce tastatura vrei sa folosesti, ce browser vrei sa folosesti, ce file manager vrei sa folosesti, ce launcher vrei sa folosesti, ce music player vrei sa folosesti… (etc, ai prins ideea?) incearca better keyboard si revin-o cu un post…
    Android, contrar de cum spune in post, se configureaza mai greu si ai nevoie de anumite cunostinte ca sa il folosesti la capacitate maxima, altfel este destul de nasol.

  60. George, pentru ca pot si pentru ca-mi da voie Constitutia.

    micku7zu, aia este o alta legenda urbana. Sunt ~200 de milioane de terminale Android activate si ma indoiesc ca toti astia 200 de milioane de useri umbla pe XDA si similare dupa rooting si ROM-uri. Nu, le folosesc cum vin si aparent sunt multumiti din moment ce numarul de terminale creste in draci.

  61. @jules: măi, eu prestez, dar dă-mi un link să încerc și eu. Să văd cu globulele mele oculare că merge tastatura externă cu caractere românești. Că până nu-mi arăți, pe cuvânt nu te pot crede.

  62. eu v-am lasat sa discutati, ca rpd nu o sa terminati discutia asta :))

    spor la treaba

  63. Hai sa nu va mai tin in suspense : android NU este rival / competitor IOS ,este un mediu cute in care te poti juca lejer si in primul rand este FREE ,bah,sa ia tot poporu’.Pentru ceva cu adevarat ok beliti ochii anul viitor ,o sa fie placuta surpriza si va veni pe terminale la pret similar cu plasticariile astea de le tot laudati.
    Pigu ,baga repede un troll adevarat gen ” hardware-ul linux nu merge pe windows” ,asta cu „sorry apple” ( btw,de ce sorry apple? care e game-ul? pe bune e lost?) e ca un orgasm mimat la constipatie cu hernie inghinala.

  64. A si mai am o vb. pentru toti plangaciosii de iTunes si closed source. Intr-un cuvant va deranjeaza ca nu puteti fura aplicatii si muzica in liniste, pentru ca daca nu ati face treaba asta, vi s-ar parea normal si usor sa va organizati muzica PLATITA cu iTunes.

    Va place sa jucati dupa reguli doar cand sunt in favoarea voastra. Tipic socialist, imi furi un lucru si apoi te plagi ca e facut prost.

    Toate spiritele libere militeaza pentru Open Source. Ce nu stiti voi este ca rahatul ala de Ubuntu nu ar fi existat niciodata daca meseria de software developer nu ar fi FOST PLATITA.

    Razvan e un baiat care se declara fanul open source dar intr-un mod absolut ironic cere bani pe doua carti scrise de el. Munca lui costa bani dar a mea merita sa fie data gratis.

    90% din useri se pisa cu jet pe programatori pentru ca ei intodeauna stiu exact cum se face si cat de simplu este „pentru un dezvoltator” el evident, nefiind capabil sa se foloseasca, in viata de zi cu zi, de cunostinte matematice de gimnaziu.

    Apple e motivul pentru care trebuie sa intelegeti ca open source e un concept dedicat amatorilor, pentru ca amatori sunt intodeauna preocupati de echipament si tehnologii inutile iar profesionistii de bani.

    Va place sau nu, dezvoltatorii au nevoie de bani, iar userii Apple, fanatici sau nu, respecta treaba asta mai mult decat o face oricine. Iar eu ca dezvoltator o sa ma pis cu un mare jet pe Eclipse sau Visual si am sa aleg cu mare incredere Xcode.

  65. @pigbrother

    Iti place trolingul ? Si mie.
    Te-ai invatat sa ai numai drepturi. Mai asteapta un an doi, le vei uita.

  66. @George:

    Razvan e un baiat care se declara fanul open source dar intr-un mod absolut ironic cere bani pe doua carti scrise de el. Munca lui costa bani dar a mea merita sa fie data gratis.

    Ești imbecil, dar permite-mi să-ți explic totuși ca unui imbecil cum e cu cărțile…
    Cărțile nu sunt software. Asta cred că era clar până aici. În al doilea rând, nu EU cer bani pe ele ci EDITURILE cu care am contract. Dacă aveai măcar un dram de minte realizai că nu autorul dictează prețurile. Eu, ca autor, iau sub 10% din profitul editurii pe cartea mea (atenție – nu ”prețul de vânzare” ci ”profitul editurii”). Așa, ca să vezi câți bani scot eu cu ipocrizia mea open-source. Adică vreo maxim 500 RON per roman.
    Ca și alți imbecili care au auzit de Linux prin Ubuntu, confunzi ”open-source” cu ”gratis”. open-source nu înseamnă să nu ceri bani. Înseamnă să oferi un cod sursă la liber. Există și alte licențe open-source înafară de GPL, licențe care-ți permit să vinzi părți ale codului, să scoți profit de pe urma lor, cu condiția să oferi și sursa.
    Al treilea lucru pe care mă văd nevoit să-l explic ca unui imbecil e faptul că deși poți scrie o carte în colaborare cu cinvea, un manuscris nu-i un cod sursă, nu-i software, să-l dai mai departe să-l îmbunătățească alții. Nu-i matematic, să fie doar alb sau negru. Dacă eu scriu despre Isus cu două penisuri și tu nu ești de acrod cu asta, tu vei modifica manuscrisul meu corespunzător dacă eu îți permit.
    În concluzie George, nu e nimic ironic în afirmațiile mele. Ironic e cum vine câte un puștan ca tine și cacă o idee ca cea mai de sus, comparând scrumierele cu peștii, crezând că dă dovadă de inteligență.
    Te-ai lovit singur cu drujba în picior…

  67. Ca de obicei la posturi de genul.. milioane de comentarii :-)
    Mi-am propus sa nu ma mai bag, n-am ce discuta cu oameni care repeta obsesiv niste clisee invechite, fara a se baza pe cel mai mic argument.

  68. Lasa ca nu le-am auzit inca pe alea cu „Androidul este nesigur”. Cu „Userii Android fura” a venit George. Ce se intampla, nene, peste doi ani? Isi fac mactarzii partid si le interzic altora dreptul de a face misto? Please…

  69. Pana la urma e bine ca fiecare are opriunea de a alege, peste 90 % din utilizatorii de smart phone nu vor jailbreak, root, schimba kernel , …. etc…. e foarte simplu daca omu are aplicatii care isi fac treaba cum trebuie si telefonul nu se blocheaza, raspunde dupa 2 minute dupa ce ai apsat o tasta. Apple nu au introdus ultimele technologii pe terminalele lor, apar dupa un an sau mai mult cand patentele sunt mai ieftine. Am folosit in trecut Iphone 3g si 3GS, acum folosesc Samsung Glaxy S2, sunt foarte multumit, e stabil, functioneaza pefect, viteza 14 Mb si 1.8 MB upload. 3g si 3gs au fost foarte bune la vremea lor nu aveau concurenta dar acum iphone e in spate mult.

  70. Razvan. Eu sunt idiot iar tu ipocrit cu mari probleme de logica. E ok ?

    Eu fiind idiot iti pot cere sa rezolvi niste probleme de logica si algoritmica elementare ? Te bagi ?

    Am citit pana aici: „Cărțile nu sunt software. Asta cred că era clar până aici.”
    M-am lamurit de tine.

    1. Daca o faceai de amorul open sourceului ai fi scos un pdf un gratuit. Orice comentariul in plus sfideaza logica elementara.
    2. Sa-mi explici mie diferenta dintre o carte si un soft atunci cand vei intelege ceva uitandu-te in surse scrise in C/C++/Java/Objective C si alte limbaje serioase. Pana atunci, logica imi spune ca nu ai cum sa faci diferenta, ok ?

  71. Mi-a placut iPhone de la primul model dar am vazut cum fiecarui model ii lipseste cate ceva, asa ca am asteptat ca tehnicul sa ajunga designul. Intr-un final m-am oprit la iPhone 4. Care e ok pentru ce l-am luat dar tot are probleme. (Ca sa evit dramele de dupa Jobs, il tin la 4.3.3 si ne intelegem)

    As vrea si un Android, insa in momentul de fata nu am gasit niciun terminal care sa fie destul de ok si sa-si merite si banii. Am testat si SGS II si Sensation-ul. Nu ma refer ca nu ar avea destula putere procesorul sau ca nu ar da posibilitate imensa de customizare.

    Ma refer la un telefon care sa nu se incinga, sa nu-mi ramana fara baterie dupa 8-9 ore (si nu te joci sau stai in continuu pe net), sa nu mi se blocheze, sa fie userfriendly si da – sa suporte aplicatii, jocuri, sincronizare, controlling and all that.

    Astept sa vad cum e Nexus sau S3-ul peste ceva timp.

    Care-i ideea: nici iPhone dar nici Android nu sunt solutia ideala de acum. Ambele sunt cu probleme, iar argumentul ca poti sa-l „reprogramezi” nu inseamna nimic pentru un user caruia nu-i mai merge wireless-ul dupa upgrade.

    @Marius: mereu se intampla asa la discutiile Android vs iPhone (iOS) :D Mai rau ca la fotbal si femei.

  72. @pigbrother – pe android push-urile nu sunt trimise de un server spre idul android, terminalul se conecteaza in serverul aplicatiei si verifica daca exista alerte. Fa un test cu acelasi soft pe cele 2 os-uri si o sa vezi ce delay are android-ul.

  73. @George: cât de tâmp trebuie să fii să trebuiască să-ți explic a doua oară că o carte e o carte iar software-ul e software. Confunzi DIN NOU open-source-ul cu ”gratuit”.
    Scriam prin reviste despre open-source pe vremea când probabil tu te întrebai la ce liceu să dai admitere, așa că nu-mi spune mie despre limbaje de programare serioase. Zici de Objective C că ai auzit tu undeva de el. Altfel nu-mi explic cum un programator nu înțelege ce înseamnă cu adevărat open-source. ”Not free as in free beer”, cum se zicea pe net.
    Te-ai împușcat și-n celălalt picior.

  74. am avut iphone 1g, aprox. 3 ani si apoi, asteptand dupa iphone 5 am zis sa vad care-i treaba cu un android pe piele proprie.

    asa am ajuns sa stau 4 luni cu galaxy scl (gt-9003)

    o catastrofa.

    probleme cu GPS-ul, probleme cu touch-un cand CPU-ul era „ocupat”, probleme cu recunoasterea sd-card-ului la boot si altele mai minore.

    ce-a mai nasoala chestie: aleator, uita sa dezactiveze wi-fi-ul cand trecea in stand-by asa ca 3-4 ore si gata acumulatorul, problema pe o poate avea orice telefon, inclusiv iPhone.

    Diferenta mare este: upgrade = nexam. SCL-ul nu a primit nici un upgrade si cred ca nici nu o sa mai primeasca.

    overall am simtit gustul Windows Mobile 5/anno 2003.

    Probabil exista modele de android reusite, insa 70% din ele sunt prastie si se vand la kil.

  75. ca utilizator de android am citit articolul cu foarte mare satisfactie

  76. Piggie, suporta-ma putin cit trolez olecuta pe aici.
    @George Copile, rar mi-a fost dat sa vad o persoana cu deficiente de logica si ratiune mai lipsa decit ai tu.
    Dar na, te rog sa ne scutesti de ideile de rahat de genul muzica piratata, carti gratis si mai ales de definitia open-source. Pentru ca cel putin eu m-am interesat ceva mai mult de ce inseamna open-source si ce presupune o astfel de licenta. Si crede-ma, e mai complicat decit eula de la microsoft in functie de ce vrei sa faci.
    Insa conceptul „free as in free beer” e mai complicat pentru cei ca tine.
    Te-as mai injura putin, insa nu e curtea mea. Esti un idiot pur si simplu. Un fel de individ care arunca pareri de care restul lumii e deja plictisita pina sa si le mai combata.

  77. In familia mea se invart 3 telefoane: Nokia N8, iPhone 4 si SGS2. Sunt utilizate uman – niste minute de convorbiri, mail, muzica. SGS2 proaspat incarcat dimineata, nu mai apuca ora 10PM cu energie in acumulator. Aplicatiile de care am nevoie mi le ofera oricare din telefoanele de mai sus. Battery life, nu. Viitorul e la Microsoft imho, cu al sau Windows Phone.

  78. xenonhost, nu inteleg ce vrei sa zici, Android a introdus C2DM pentru third-party apps de la versiunea 2.2. Il folosesc curent in Gmail (Google app) si IM+ (third-party app) si n-am vazut nici o problema. Si in nici un caz C2DM nu este polling.

  79. Apple = sistem inchis. Nu colaboreaza cu utilizatorii.
    Android = sistem deschis. Toti aduc o mica contributie.

    Pana la urma depinde ce vrei. O femeie sexy care arata beton, te falesti cu ea prin oras sa vada prietenii ce gagica buna ai dar te apuca privitul la Realitatea in timp ce o futi sau o femeie mai comuna dar care face treaba de nu mai ai pic de ura in tine.
    Chestie de gusturi……

  80. …si va rog, nu, nu o bagati pe aia cu „nu te poti caca in gustul omului”….stiu, dar te poti caca in gura lui sa-i schimbi gustul.

  81. Mai nou esti impotriva iPhone? Pentru ca acum cateva postari erai pe un norisor foarte roz in ce le priveste, eu am ramas cu impresia asta.

  82. In general, oamenii mici, deviaza ideea si apoi arunca cu insulte de genul tamp si idiot, asa ca tine.

    Doar pentru ca ai citit mult despre open source si ca te-ai nascut cu 2 ani inaintea mea nu te face mai inteligent. Insa imi dai impresia ca te inscrii in categoria oamenilor care cred ca stiu ceva despre dezvoltare doar pentru ca au citit foarte mult. Avand in vedere ca am lucrat intr-un proiect open source pentru Linux stiu mai bine ce inseamna finantare in open source decat ce zice cartea ca ar trebuii sa fie. Nu mai iau la tranta cu tine pe ce ai citit tu ca insemna open source.

    There are two kind of fools:
    One said: This is old anThere are two kinds of fools. One says, ‘This is old, therefore it is good.” The other says, ‘This is new, therefore it is better.

    Si daca te bagi in copilarisme de-astea iti spun ca ma dau pe calculator de la varsta de 5 ani, in primul centru de calcul din orasul in care zaci tu acum (in Iosia) cand computerul era o sala intreaga. Dar lucrul asta e relevant pentru cititori de carti, asa ca tine.

    Asa zici tu, ca am auzit doar de Ojective C. Eu iti spun ca stiu Cocoa mai bine decat stii tu sa injuri, desi sunt sanse ca tu sa stii sa injuri mai bine decat stiu eu OOP, insa nu prea am orgolii de-astea.

    Tu o sa ramai baiatul care vorbeste despre ce altii fac, si asta nu o sa schimbe.

    O carte nu e soft, softul nu e carte filozofule. Dar open source insemna ca tu folosesti soft gratuit chiar daca tu crezi ca ele sunt finantate masiv din alte parti. Probabil doar latura de retelistica este asa cum zici tu, dar nu mai mult. Ori soft nu insemna numai retelistica. Asa ca lasa-i pe altii sa foloseasca Final Cut pana gasesti tu o alternativa in open source.

    Hai ca m-am saturat de tine. Esti liber.

  83. Noroc pe mine ca nu ma indur sa folosesc Android, Apple sau smartphones de astea. Prea multa bataie de cap pentru sms sau bip.

  84. Vai, cata indignare. Stiu ca este nasol sa asculti tampeniile altora. Dar cred ca este doar karma de vina.

    http://maddox.xmission.com

  85. Problema cu rahatu’ ăla de iPhone e că acolo unde un nenorocit de Nokia simplu (de fapt trei modele diferite) are semnal de 5 linii, el n-are niciun semnal. Şi nu e vorba de o singură locaţie, cu de mai multe. Şi nu e vorba de operatori diferiţi, ci de acelaşi. Fac pe ea de cărămidă dacă nu o pot folosi!

    Şi nu e prima chiflă pe care o fac ăştia de la Apple. Din cauza update-urilor prost făcute la MacOS (acum un an juma’), gâlmele din kernel fac inutilizabile softuri de zeci de ori mai scumpe decât SO-ul! Păi atunci te… aşa în ea de productivitate, că nu mă interesează fiţele.

  86. @George : lasa te rog aprecierile in ceea ce ma priveste si ce stiu sa fac sau nu. Intimplator da, pot sa te injur vreo ora fara sa ma repet.
    Daca esti atit de cunoscator si te lauzi ca ai lucrat intr-un proiect open-source, prostii de genul debitate de dumneata nu ar trebui sa existe.
    Sa fii tu sanatos cu opiniile tale. Numa sa nu le debitezi pe la vreun interviu ca sigur pici.
    Open source nu este egal cu gratuit. Ti-am spus, daca ti-e greu sa intelegi conceptul de free as in free beer, shut up. Nu e de tine.
    Urla nevasta la mine si tre sa plec, Razvan Coloja, ai legatura :))

  87. Oh, well, cineva ti-a dat un raspuns politicos si bun inainte sa ti-l dau eu pe ala nepoliticos. Fii dragut si nu-mi mai insulta inteligenta cu „probleme” citite pe net.

  88. Pe mine cel mai tare ma deranjeaza ca atunci cand scot iPhone-ul din buzunar, sa sun, sa sms, sa doamne iarta-ma, se trezesc toti, dar absolut toti oamenii din jur (serviciu, facultate, amici, etc) sa-mi spuna cat de bun e Samsungul lor sau HTC-ul lor, ca e mai ieftin ca iPhone-ul, si ca face nu stiu ce, si ca drege nu stiu ce. Ba people! I don’t care! Fiecare foloseste ce vrea, ce-l intereseaza, ce-l duce capul, ce are nevoie. Eu n-am nevoie sa rootez chestii, n-am nevoie sa fur aplicatii, ma intereseaza sa mearga telefonul. Eu am un 3GS amarat, pe care ma gandesc sa-l schimb cu 4S, pentru ca merita. L-am vazut in actiune si mi se pare funny sa vorbesti cu Siri, plus ca diferenta hardware intre 3GS si 4S se vede pe iOS 5. Nu ma intereseaza ce telefon au altii, nu ma intereseaza cu cat e mai bun Samsungul lor. Disper cand vad oamenii asa imbecili cand incep sa-ti predice ca biserica lor de Android fans e mai buna decat telefonul meu. Plecati, ma, la pescuit cu telefoanele voastre! Fiecare foloseste ce vrea, ce-si permite si ce-i place. Scurt pe 2.

    PS: da, m-am jucat cu Android. Naspa. Si pe iOS pot sa joc Pheonix Wright – Ace Attorney. Asa am salvat banii de NDS.

  89. @pigbrother: Mda, probabil esti si tu unul din neintrebatii care se baga in treaba altora cu „Telefonul tau e naspa, scula mea ii grozava!1!!! Lemme show you root & shit!!1111”.
    Da ma, daca te bagi in cotet, te manca porcii… Or smth.

  90. @George: ceea ce faci tu este să-ți bagi degetele în urechi și să urli cât te ține gura că ”EU am dreptate!!! EU am dreptate!!!”. Asta nu schimbă realitatea, oricât ai vrea să fie așa. Dacă-mi spuneai că jocul ăsta îl jucăm, mă băgam și eu. Că pot și eu să te întreb atunci de ce lucrezi pe bani și nu gratuit, de ce plătești abonamentul la Internet și alte alea, de ce lucrezi în proiecte de programare cu finanțare când FRATE, OPEN-SOURCE. E GRATIS. ”TE VINZI”.
    Cum normal că au observat și alții mai sus, ai scris niște tâmpenii absolut ilare, ți-ai tras un șut în coaie apoi ai încheiat cu clasicul ”știi ceva? hai că nu-mi bat eu capul cu tine”.
    Pam-pam.

  91. „Probabil”. Brrrrr. Pot sa fac si eu presupuneri despre tine, Andreea? Ca suntem pe Internet, ce pusca mea, un ad-hominem nu inseamna mare lucru, nu-i asa?

  92. Ati ratat un lucru foarte important. Pe Market, Angry Birds e MOCA. In App Store costa bani. Android win. Eu folosesc un Samsung Galaxy S si un iPhone 4.

  93. @pigbrother: Lasa glumele de 9gag avizatilor. You’re not even funny.

    Pe de alta parte, am zis „probabil” pentru ca articolul e scris la modul „you are stooooooooooopid, I know best, you are stoooooooooopid”, deci extrapolarea facuta de mine cred ca nu e departe de adevar si chiar cred ca esti genul de om care atrage atentia altora cu gusturi/placeri diferite de ale lui, in sensul ca vine si le propavaduieste adevarul. Bitch, please! Nu esti mesia. Daca faceai un articol in care sa punctezi cu adevarat plusurile Androidului si minusurile iPhonului, as fi zis. Dar asa, cum ar fi sa vin sa-ti zic „ba, nu mai purta pantaloni. rochiile sunt da shit!”. Ar fi tare, nu? Sigur ai incepe sa le porti in secunda 2.

    On the other hand, you might be a successful troll. Kudos.

    PS: In bucataria mea nu se ard niciodata sarmalele. Nici baclavalele, si sa vezi ce crema de zahar ars buna fac! MMM!

  94. Zici ca am jignit pe cineva? Unde? Ah, aerul de superioritate? Scuze, li se mai intampla celor care deschid dracului gura doar cand stiu despre ce vorbesc.

  95. Ce m-am speriat ca scris zoso articolul asta.

    @George: esti prost, dar aparent e nevoie de mai multi oameni ca sa iti explice asta.
    @Andreea: dupa atatia ani de MACaieli auzite in toate locurile posibile si imposibile se razbuna saracii oameni, cum e de cealalta parte ?

  96. @Keos:
    – De ce?
    – subscriu
    – +1

  97. ai mai multe sanse sa faci un habotnic sa gandeasca logic decat sa-i faci pe martorii lui jobs sa recunoasca ca n-au dreptate.
    @george: x-code? go home wa! objective-c libaj de programare serios? impusca-te.
    @andreea: iron woman. daca tot te dai cunoscatoare.

  98. De acord cu tine. In momentul de fata iOS a ramas mult in urma Androidului. Oricum, cotele de piata in scadere ale iPhoneului par sa indice ca tot mai multi sunt de aceeasi parere.

  99. Incerc sa-mi aduc aminte de cand n-am mai cautat un ROM pentru telefon … si ieseau la fiecare 2 saptamani. Unul te tinea bateria mai bine, unul integra pentru HTC niste chestii de la Samsung, unul avea nu stiu ce basina de kernel …
    Pana m-am saturat si mi-am luat aifon. Si ma doare fix in pewla de ROM-uri, de Angry Birds ala free de pe market (pentru ca deh, imi permit 99 de centi pe un joc), si pot sa joc o gramada de porcarii de care android-ul nu a a auzit. Sau daca a auzit nu le face la fel de bine (sau frumos).

    Incepand cu iOS5 nu am nevoie de jailbreak. Am investit o gramada de bani in aplicatii pentru iOS pentru ca se merita, si imi merg pe ambele aifonuri si pe ambele aipaduri. Si sa vezi ce misto e sa cumpar o aplicatie si sa mi se sincronizeze pe toate device-urile fara sa fac nimic. Si posesorilor de minuntatii tehnice androide, sa vedeti ce jocuri misto am pe aiped! Si cum se misca! Fara sa trebuiasca sa-i dau vreodata restart, pentru ca maraie daca sta treaz cateva zile …

    Dar plm. Sunt doar un trol. Sau un prost pentru ca platesc aplicatiile pe care le folosesc. Sau ca platesc pentru un telefon care functioneaza de cand l-ai luat. Spre deosebire de fantasticul HTC care trebuie tunat bine, restartat, resoftat eventual (pentru ca mumu upgrade de OS de la HTC).
    Experienta pe iOS este fara cusur. Telefonul functioneaza. Pe Android, oricat v-ati caca pe voi, nu este.
    Si nu ma intereseaza client de ssh (desi exista), sau sa fac un server de ftp pe telefon, sau sa rulez zoso.ro cu un apache pentru android.
    Decat cacaturi de genul asta, prefer un colt rotunjit intr-o aplicatie, o culoare placuta ochiului, UX parca ii zice. Iar Apple ruleaza aici.

  100. @George: când ți-am spus eu că ești tâmpit, ai zis că am ceva cu tine. Acum, când ți-o spun alți 4-5 oameni, cum e?

  101. 1. Eu iti respect opinia, pigbrother. Dar sa-mi spui tu mie ce cred eu despre iPhone si Android, nu e respect. Asadar, respectul nu e reciproc. Treaba cu blazonul social a fost o vorba ieftina aruncata in vant total gratuit; sa nu mai vorbim de cea cu crezul…
    2. Nenea asta a reinventat industrii. Muzica se vinde intr-o epoca a pirateriei, ba cbiar mai mult, mai nou si cartile digitale. Poate nu ai inteles, dar iTunes este un soft menit sa te ajute sa cumperi si sa pastrezi continutul cumparat (aplicatii, muzica). Dar probabil ca tu preferi sa-ti pui muzica trasa de pe filelist…
    3. Am fost intotdeauna de parere ca ( si mi-o mentin) cei care nu au inteles n-o vor face niciodata. Iti doresc mult overclock cu ce telefon vrei tu, pentru ca esti special. Iti doresc sa ai ce telefon vrei tu. Iti doresc telefonul care-l meriti!

  102. NOU
    #108

    @Andreea,

    Iti iei IPhone 4S ca „e funny sa vorbesti cu Siri”? Gettin’ lonely in the kitchen, eh?

    @Razvan T. Coloja & George,

    Amandoi sunteti tampiti. Get a room, e prea multa tensiune sexuala intre voi.

  103. @Razvan

    Iti spun eu ce cred.
    Cred ca sunteti 5-6 baieti care nu ati facut nimic util in afara de a a va da pe forumuri si bloguri.

    Din tot mesajul meu voi ati inteles ca as fi spus ca open source-ul nu primesste finantare de niciunde, cand de fapt ma legam de faptul de faptul ca-ti plac treburile gratuite cand tu iti vinzi munca. In open source se lucra mult pe nimic (desi nu neg ca in retelistica exista finantari serioase).

    Si ati mai inteles ca objective c e un limbaj puternic de sine stator ca eu am spus clar ca o combinatie de c++/objective c e suficient de puternica da cei ce sunteti setati pe ale voastre va urez succes. Pentru mine C++/Objective C si SSE Intrinsec e tot ce pot sa-mi doresc.

    Da hai sa nu tot o ardem in vorbe. Vreau sa vad ce ati lucrat voi asa important de va pisati asa cu jet pe Objective de parca ati inventat roata. Eu nu-s vre-un geniun dar incep eu la ce produse am lucrat pe partea de DSP functionalitate si design si vreau sa ma faceti prost din postura unui om care a lucrat la chestii interesante, parca diger mai usor asa.

    native-instruments.com

    ardour.org/ (open source finantat chipurile de SAE, care s-au oprit instant din finantare dupa ce au ajuns la niste algortmi DSP )

    Ca nu stiti voi folosi Xcode incat sa fiti productivi, e doar problema voastra. Eu ma misc foarte bine prin el. Imi place ca ma misc usor prin clase, searchuri, SVN, Sanpshoturi.

    Poate imi explici si mie ca-s mai prost, ce are Xcode de nu-ti place, dar banuiesc ca stii ca asta presupune ca nu doar l-ai deschis si atat. Macrar un proiect ai facut cu el.

  104. @George man, probabil ca @pigbrother a fost platit sa scrie asta, pe bune. nu e nevoie sa dai replica oricui. Partea nasola e ca de la el ma asteptam sa se documenteze totusi inainte pentru ca a mai gresit pe ici pe colo la specs-urile de iphone.

    @Catalin si altii: nu comparati mere cu pere – iPhone e una, android e alta. Asa cum spunea si @pigbroher daca ati compara high-end-urile de la alti producatori cu iPhone atunci ati fi OK.

    – dpdv al dezvoltarii intrebati pe oricine (chiar si pe stackoverflow, quora) care a lucrat macar un an pe fiecare platforma la nivel nativ si o sa va spuna ca pe android timpul de dezvoltare a unei aplicatii similare e de aproximativ doua ori mai lung. Pentru ca tool-urile sunt naspa(eclipse, intelij, ui editor), pentru ca android sdk-ul e haotic si schimba lucruri foarte des, pentru ca de la o versiune de os la alta se schimba metafore intregi ale modului in care sunt gandite lucruri de baza (vezi fragmente, loadere, multe compatibility library etc.)

    – samsung si htc sunt producatori OK? uitati-va la cat timp ofera Apple suport pentru device-urile lui (2-3 ani) si cat restul (1 an maxim?) pe Galaxy S (de acum un an si ceva) nu merge sa pui ICS dar pe iPhone 4 merge OK iOS5 si sigur o sa mearga si viitorul iOS chiar daca nu cu toate functionalitatile. Vedeti date si despre si returul de telefoane la dealeri.

    – Dezvolt pe mobile de pe vremea lui 3310 … samsung a fost mereu o gluma pentru suportul dat la dezvoltatori. Niciun producator sau chiar google nu ajunge macar la degetul mic al Apple din punctul asta de vedere.

    – ca utilizator de iPhone4 si Galaxy S. Fluenta pe Android e o gluma, flicaresc in draci toate tranzitiile, sa rootez GS-ul fata de jailbreak pe iOS iarasi e o crima, abia gasesti resurse OK iar riscul sa ti-l bricuiesti e mai mare (statistic). Aplicatiile sunt mai naspa pe Android pentru ca muuult greu sa le faci la fel de bune.

    @pigbroher – vezi ca-s multe posturi despre strategia Apple. De ce nici la 3GS n-a fost noutate mare fata de 3G si de ce n-au fost nici acum. Pentru ca-s multi care si-l iau cu 2 ani contract si care la inceput si-au schimbat 1g-ul cu 3GS si acum 3GS-ul cu 4S-ul. Oricum te-ai legat de o gramada de lucruri foarte subiective(n-ai patit niciodata sa-ti strice sync-ul de pe android totul cand isi pune si twitter si facebook si google si ce mai ai tu in telefon? sau buguri de gen nu mai merge sa instalezi nimic din cauza unor notificari „recursive” pe un xperia x8 aparut de un an si SE desi spune ca stie de bug nu o sa-l rezolve?) si nedocumentate(iOS n-are rulare de app. in background decat pentru gps, muzica si sa-si termine taskuri incepute, in rest sunt puse-ntr-un fel de hibernate, vezi produsul din spatele Siri, nu-i doar WA … e inca-n beta, ceva similar si la fel de OK nu mai e pe nimic mobil deocamdata si ca si compania recent cumparata de Apple care face harti 3d are la baza un proiect militar) cand puteai sa gasesti altele in care chiar sa ai dreptate ca sunt si dintr-alea cateva. Iar de magia Apple si faptul ca acum doar fac ce fac si altii … asta au facut de la inceput… au luat de la Xerox (pe bani) idea de interfata grafica si mouse si au implementat-o muuuult mai bine. Au luat ideea de mp3 player si l-au facut mult mai bine, au luat un smartphone si a creat un nou ecosistem langa el luand monopolul carrierilor de telefonie mobila pe aplicatii si liberalizand piata. Rusine, puteai mai mult!

  105. @Andreea, iti iei iPhone 4S pentru ca faci parte din randul femeilor care nu isi pot citii mailu pana nu intreaba pe cineva cum sa o faca nu?? Poate de aia ai nevoie de Siri. „Siri, read my e-mail, i am dumb and i don’t find the icon on my screen!” ;)

  106. @Jimmy de ex. acolo unde-s cele mai mari vanzari, in US adica, se merge mult cu masina (se merge, nu se sta in coloana cum stam noi) si acum e mult mai simplu(si legal) sa dictezi mesaje/mailuri in timp ce mergi in loc sa scrii pe telefon. Sau daca vad o masina misto in fata lor sa intrebe ce-i cu masina aia. Sau daca le vine vreo idee pentru proiectul la care lucreaza sa se documenteze.

  107. Eu sincer nu vad problema decat de partea userilor Android. Toti oamenii pe care ii stiu si care au produse Apple nu sunt atat de inversunati pe chestia asta: sa-ti arate ei ca-s mai cu mot, ca telefonul lor e racheta, ca tu esti un prost pentru ca ai ales diferit. Nici nu stiam ca e nevoie sa-mi justific alegerile in fata unor straini, fara sa-mi fie ceruta parerea. O fi lonely in the kitchen si-oi fi avand nevoie de Siri, but please.

    Decat sa stau toata ziua ca un troll singur si sa argumentez fara cap si fara coada ca Androidul e the best, chiar si celor care nu m-asculta si nu au nevoie de parerea mea de expert, mai bine ma duc afara la plimbare.

  108. @răzvan t coloja încearcă go keyboard, să vezi minune – funcţionează cu diacritice cu tot. Îl poti găsi în market, e gratis şi are un plug-in pentru tablete. Răspuns ăsta e scris de pe tabletă, spre exemplificare.

  109. developer, despre ce specs-uri vorbesti, ca eu n-am zis nimic de hardware.

    Andreea, si tu la fel. Subliniaza unde am zis ca Android este mai bun.

    Ratatouille, ce treaba are iTMS cu ce vorbim noi aici?

    Aparent unii vad ce vor ei sa vada…

  110. @George:

    ma legam de faptul de faptul ca-ti plac treburile gratuite cand tu iti vinzi munca

    E a treia oară când faci confuzie între ”open-source” și ”gratuit”. Încep să cred că nu ești prea strălucit…
    În al doilea rând, tu pe ce lucrezi? Pe ochi frumoși? Angajatorul te plătește în mărgele și preziceri astrale sau în bani? Tu nu tot pe bani lucrezi mânca-mi-ai leușteaul? Ha? Aud?
    Ia să rezumăm: tu mă critici pe mine că lucrez pe bani dar apreciez open-source-ul pe care tu-l categorisești scurt ca fiind o chestie ”gratuită”; apoi îmi înșiri în ce proiecte cu finanțare ai lucrat tu, asta DUPĂ ce mă faci pe MINE ipocrit. Lol.
    După care, când 6 oameni diferiți îți explică frumos exact cât de tâmp ești, o dai cu ”precis aveți ceva cu mine, tot eu am dreptate”.

    Eu nu-s vre-un geniu

    Hop. There you go…

  111. @stefan: repet a treia oară: îmi trebuie tastatură românească pentru keyboard EXTERN. Aka. conectez o tastatură prin USB și nu are suport pentru limba română. Go Keyboard și alte softuri de genul acela – să vezi minune – oferă o tastatură VIRTUALĂ. Cu alte cuvinte – da – caractere românești, dar doar pe ecran, folosind keyboardul ăla software. Mie arată-mi una pentru tastaturi fizice și îți ridic templu. Nu de alta, dar caut așa ceva de un an.

  112. @Andreea: iar eu sunt satul de imbecilii care ma intreaba „dar vai, de ce nu ai iPhone? ca e cel mai bun! nu pot sa traiesc fara el!” de fiecare data cand imi scot telefonul cu android din buzunar.

    Ce-ar fi sa nu ne mai plictisesti si sa-mi faci un sandvis?

  113. @Razvan: ne mai plictisesti mult cu tableta ta nasoala? Ti-ai luat o chestie ieftina, now deal with it. Da mailuri pline de nervi la producator si cere-le sa-ti rezolve problema cu fonturile si tastaturile fizice.

  114. asta e din ciclul „internetul mobil nu va prinde niciodata” :))

  115. Eu daca as fi pus sa aleg intre iPhone 4 si iPhone 4S as alege…Samsung Galaxy S2 :D

  116. @razvan t coloja – scuze, am uitat sa specific asta: mesajul anterior era scris pe tableta cu tastatura fizica. sa-i fac poza ca sa ma crezi? ca-i fac :)

  117. @pigbrother fain articol, faine reactii in comentarii.
    S
    Deci competitia e buna, heh.
    De vorbit mai vorbeste cineva la telefoanele astea? :)

  118. Doare ?

    Mereu am incercat sa ma feresc de oamenii care tot ce pot face in viata asta e sa invete defintiii si sa argumenteze o problema de fond cu o definitie citita de el. Asa o sa fac si tura asta. Hai mai explica-mi odata ca de fapt, in definitie, open source nu e gratuit.

  119. @stefan: bun. Downloadat, instalat, folosit. Dar tot nu-mi dau seama cum pot folosi caractere românești utilizând o tastatură externă. De unde accesez opțiunea aia? Că pe ecran apare ț,ș,ă,î,â folosind keyboard-ul virtual, dar la setări în Android, la ”Select external keyboard layout” tot nu apare limba română, deși am instalșat pachetul Ro corespunzător. Mai pe românește, cum fac eu ca atunci când apăs „[” să-mi apară „ă”, când apăs „\” să-mi apară „â” și așa mai departe?

  120. @Licaon_Kter @pigbrother Hilar! Concluzia articolului este ca graficul are dreptate si ca trebuie sa iti rootezi telefonul si sa instalezi niste aberatii de ROM-uri? Am inteles, Apple fragmenteaza ca pe prima generatie a fost suportat *numai* 3 generatii de OS. Plm, nu cred ca este device android care sa primeasca oficial 3 update-uri de OS.

  121. @Znuff: ce proastă-i mă-ta… Acum că încerc să discut cu stefan ca să rezolv problema, tot nu-i bine că nu-i producător, sau cum?

  122. Razvan T. Coloja, Znuff has a point.

    Este open-source totusi, daca lui Archos nu-i place ce a facut Google poate completa. Dar pentru producatorii mici Android de fapt inseamna „luam codul din AOSP, punem drivere si-l aruncam pe piata”. Nu ma mr ca userii Apple rad, problema nu este insa la Google ci la producatori.

    Alex, hai sa fi ceva mai atenti cu fragmentarea aia. Nenea ala a inceput cu Hero, care de fapt este un produs noiembrie 2008, deci comparam cu linia Apple incepand de la iPhone 3G, okay?

    3 procesoare grafice diferite, patru procesoare diferite, 3 cantitati diferite de RAM si 2 versiuni de OS sau poate chiar 3, daca tii cont ca pe 3GS iOS 5 nu are toate chestiile activate?

    Stii ce inseamna asta, da? Ca si voi aveti fragmentare dar nu stiti. Ati murit din cauza asta? Nici noi.

  123. Ca developer pe Android si viitor developer pe iOS, as putea avea o opinie sensibila legata de diferentele dintre cele doua. Din pacate, la 130′ de comentarii, e imposibil sa spun ceva ce nu s-a mai spus.

  124. @developer

    Eu nu am o problema cu pigbrother sau cei ce folosesc Android. Sunt extrem de liberi sa faca exact ce vor si place. Nu castig nimic dar incercam sa explic o problema de fond din cauza careia cele mai multe proiecte open source nu vor ajunge niciodata la maturitate. Fanii open sourceului au sange de asistat social. Dar ca nu e nevoie sa dau replici oricui ai dreptate.

  125. Razvane,

    Cand mai trec prin Oradea, putem sa ne intalnim face to face sa-mi zici in fata pizda ranita ?

  126. atat…: ++ zoso !

  127. daca as avea bani mi-as lua si un iphone 4s si un galaxy nexus! sa le am pe amandoua in buzunar si sa vad pe care imi vine sa il scot mai mult! desi acum am nexus s si un nokia 1000 si ceva si mai des scot nokia decat nexus… :D

  128. Nu inteleg ce atata inversunare in commenturi. Birds si facebook sunt la fel pe toate platformele. Cam asta fac 95% din posesorii din smartphone-uri cu ele.

  129. @George: lasă-mă cu dumele astea de pizdă rănită. Pune mâna și citește textul licențelor Apache, GPL 2/3 și BSD. Te lămurești tu cum e cu ”gratuit”. Gratuit e modul tău limitat de a spune că tu ca user poți scoate chestia aia gratis de pe net. Problema e că nu-i chiar atât de simplu când vine vorba de producători, vendori, programatori ori firme.

  130. voi sunteti cam idioti de fel, sau doar imi pare mie ?

    Eu zic sa ne intalnim cu totii, doua tabere, cu telefoanele in mana – iOS vs Android si sa ne luam la bataie.

    Nimeni nu pricepe ca de fapt, toata treaba asta e atat de benefica in avantajul cumparatorului. Duce la progres, baaa…

  131. Zoso,

    Am inteles ca va cunoasteti si nu poti fi obiectiv, dar sa endorsezi barbatia din fata tastaturii tocmai tu ?

    • @George: nu ne cunoaştem, dar nu imi plac fazele de genul „te sparg, să moară mama”. de aia ţi-am spus ţie să te calmezi şi lui i-am şters adresa.

  132. @George: nah, că-ți dădusem adresa mea dar autorul blogului mi-a șters comentariul. Ceea ce poți face e să dai un whois la adresa blogului meu și-mi afli de acolo datele de contact. Vii, suni la ușă, eventual dai un telefon și-mi explici cam pe unde exact vrei să ne vedem ca să-mi dai tu mie o lecție. Să-ți aduci un prosop, să ai cu ce să te ștergi după ce te scuip în gură, mkay?

  133. „Fanii open sourceului au sange de asistat social.” – Memorabila!!

  134. @zoso: nici mie nu-mi plac fazele astea. De șase ani de zile îmi tot pasez adresa la indivizi de genul ăsta și drac știe cum, nici unul nu mă vizitează. Însă merită o încercare.

    @George: acum că știi de unde să mă iei și cum să mă iei, aștept să-mi spui exact când și cum vrei tu să ne vedem. Dă și tu de veste când ești prin oraș, să-mi explici tu mie exact ce și cum pățesc că am îndrăznit să te fac pizdă proastă. Mkay? Mkay.
    În al doilea rând, eu cu Zoso n-am nici în clin nici în mânecă. El are site-ul lui, eu îl am pe al meu. Nu-l aprob doar pentru că e Zoso, el nu mă aprobă doar pentru că în anumite cazuri se întâmplă să fiu de acrod cu el. Ceea ce nu înțelegi tu e că lumea s-a săturat de vitejii de Internet care o dau pe ”te tai, te spurc” când le demonstrezi împreună cu alți 5 oameni exact cât de tâmpi sunt în gândire.

    • @Razvan T. Coloja: dacă eşti fraier. eu am fugit la braşov de frică să nu iau bătaie iar, după ce am incasat-o de câteva ori. şi mă ascund pe aici, dar particip ca speaker la evenimente anunţate cu săptămâni inainte.

  135. Articol: iOS nu este a 8-a minune a lumii, stfu and gtfo!

    Comentarii: hai sa ne batem

    Sunteti adorabili.

  136. Te doare mintea ce vezi p’aici, si de o parte si de alta

    Piticu21: Pai da, iphoanele sunt bune pentru fanii lor. De asta eu prefer un calculator pe windows si nu un mac. De asta prefer un linux si nu un mac.

    Ce legatura are una cu alta ?
    E un fel de „De aia nu-mi iau eu Mercedes S Classe, ca era inghesuiala in autobuzele Mercedes cu care am mers”.

    Toti distrusii care vor sa para specialisti in tehnologie baga si ei ceva cu Linux. Acum cind orice prost poate instala Linuxul. Era ceva sa ai un Linux instalat acum 10 ani, sa faci un Winmodem (din ala de 56k) sa mearga pe el, sa iti bagi nasul prin el. Acum instalarea de Linux e ca cea de Vindoze.

    Apropo, FYI Mac-urile (OS X) sunt Unix.

    cireasa: Pot sa-ti dau 1000 de motive pentru care NU ma mai intorc la Android. Iar cel mai important este ca desi are superpotential, este asa de ceva ani. Nu reusesc sa-l faca sa mearga.

    Iata prostul proverbial care arunca piatra in apa. Ce inseamna „nu reusesc sa-l faca sa mearga” ? I mean, in afara de o afirmatie generica aruncata aiurea fara argumente sau exemple.

    arhi:poate ne explica si cum inveti sa root-ezi, ca sa poti sterge cacheul, ca altfel se misca ca un panda la cacare. sau poate ne invata cum inchidem cele 467843 de aplicatii de baza si atat de utile, cum ar fi stocks.

    Toti aia cu pretentii ca se pricep la tehnologie pe motiv ca au folosit ei un registry cleaner pt Vindoze au impresia ca Android-ul are nevoie de ajutorul lor pt managementul resurselor. Baieti, stati linistiti: ca si in multe alte cazuri, sunteti mai prosti decit computerul si nu e nici o rusine. Rusine e sa te dai rotund.

    Si cind sunt app care maninca resurse aiurea, aia e din vina developer-ului, nu a OS-ului. E o diferenta pe care niste specialisti ca voi ar trebui sa o sesizeze.

    arhi: macar daca exemplificai cu galaxy s2, care e cu adevarat tare. in schimb, cand ai zis htc, am fost nevoit sa rad.

    Aoleo, ce bine ca mi-ai zis. Habar nu aveam ca HTC Desire-ul meu e un telefon de cacat si as fi ramas in continuare multumit de el. O sa ii anunt si pe restul prietenilor care au Desire si-s foarte multumiti de ele sa razuie HTC si sa scrie cu pixu Samsung, ca sa le mearga mai bine. (da, acum e depasit, insa cind a iesit era mai bun decit iPhone-ul concurent – 3GS)

    skile: fiindcă suntem în 2011. cine mai trimite fișiere prin bt

    Cine n-are chef sa caute cablul si sa conecteze telefonul pt a trimite 5k.

    animaloo:avantaju cand ai combanatia mortala “mac + ifon” ii ca daca te prinde vreun saw-ist si te intreaba “vrei sa joci un joc?” ai o scuza perfecta

    O, da. Am ajuns la argumentele din anii ’90. Probabil ca Steam e un concept strain pt tine. Sau poate uiti ca nu toti isi iau computer doar ca sa se joace. Mai ales acum cind pt jocuri iti cam iei consola.

    George:Toate spiritele libere militeaza pentru Open Source. Ce nu stiti voi este ca rahatul ala de Ubuntu nu ar fi existat niciodata daca meseria de software developer nu ar fi FOST PLATITA.

    Pe intelesul tau: Open_Source != FREE

    developer:samsung a fost mereu o gluma pentru suportul dat la dezvoltatori. Niciun producator sau chiar google nu ajunge macar la degetul mic al Apple din punctul asta de vedere.

    Clar. Ca de exemplu atunci cind iti scot app din Store fara nici o explicatie. Cauta pe net citi developeri s-au plins de asta. Unii cu multe apps in Store si apps pt Mac-uri.

    In concluzie:

    1) Luati-va fiecare ce telefon vreti, nobody cares. If they care, they’re idiots.

    2) Nu mai explicati de ce nu v-ati luat celalat telefon. Nu faceti decit sa pareti ca vreti sa va convingeti singuri de alegerea facuta.

    3) Nu va aruncati sa faceti comparatii daca nu ati vazut decit low-ends cu Android sau daca ati tinut in mina un iPhone doar 5-10 minute. Puteti sa va plingeti doar de ce nu face produsul pe care il detineti, nu de ce nu face cel pe care nu il detineti.

    4) Lasati comparatiile tehnice alora care se pricep. Majoritatea sunteti doar users, so stick to what you know: sa dati clickuri, facebook, net si 2-3 jocuri.

    Pa’erea mea.

  137. Iphone > Android.

    Iphone e miez.

  138. Pe inefabilul „Ca de exemplu atunci cind iti scot app din Store fara nici o explicatie. ” as incheia cu o posibila solutie: sa creasca pretul produselor Apple cu 300% ,in acest fel toti ruptii in talpi care emit judecati de valoare „culte” vor revenii la clasicul ” iphone sux” fara alte comentarii ,vorba aia ,nu se mai poate numi trolling cand tre’ sa iti sprijini limba cu mana…

  139. Wow!

    PigBrother nu se dezminte… articolul intra lejer in top 10 la arta de a fi ”troll 2.0” (parca asa scria ultimele dati pe pigbrother.us).

    De mult nu am vazut un punct de vedere care sa genereze un flame aproape de perfectiune, in care de la iOS/iPhone (ca-s inseparabile) vs Android/tel-uri cu Android s-a ajuns la Linux vs Windows vs Mac, injuraturi de la origini pana in prezent si tot felul de goodies…

    My 2 cents, in calitate de Apple hater, pana acum un an (fan hardcore AMD, Canonical si altii, da?), si de utilizator de Linux din perioada Suse 5, cand YaST-ul era ”da shit” in materie de set-up Linux…

    Cat timp am avut suficienta pasiune, lipsa de bani/ocupatie și avant tineresc, am incercat permanent sa-mi complic viata cautand sa storc maximul de performanta din lucrurile pe care dadeam banii… asa am ajuns sa utilizez smartphone cu Windows Mobile (da, Nokia Communicator era mult mai scump), calculatoare pe procesoare AMD tot felul de placi video modate, tunate, tweak-uite and…

    Dar sa revenim… dupa vreo 12 ani de PC, vreo n telefoane, din care m smartphone-uri, anul trecut am luat un iPhone la abonament la Cosmote, in ideea ca iau terminalul cu valoarea de revanzare cea mai mare. Tinta mea era DesireHD-ul, la vreme respectiva.

    Am avut o saptamana ocazia sa ma joc cu ele in paralel. Guess what? Am ramas pe iPhone; nu numai ca am ramas pe iPhone, dar ica vreo 6 luni mi-am luat Mac Book si mi-am propus sa transform intr-un iMac actualul Phenom II B50 (pentru cunoscatori :D).

    Care-i morala si explicatia ”convertirii”?

    Simplu:
    Administrez in continuare servere Linux si pe orice sistem care trebuie sa ofere aceste servicii nu as instala altceva sub nici o forma.
    Lucrez la birou, iar pentru orice firma Windows este sistemul ideal, aplicatii cu ghiotura, integrare cu periferice, ce mai, se vede ca de acolo este, iar Windows 7 ruleaza fin.

    … Dar cand ajung acasa, sau trebuie sa dau un telefon, sau trebuie sa-mi sincronizez telefonul cu aragazul, sau … parca sunt satul sa caut solutii, sa citesc documentatii, sa caut tot felul de mod-uri, tweak-uri, sa-mi bat capul cu tot felul de chestii… acasa vin sa ma destind, nu sa testez versiuni de drivere, aplicatii, antivirusi, etc..

    Aici ecosistemul Apple bate tot si, dupa ani de IT in care probabil ca 20% din perioada au fost reprezentati de instalari, reinstalari, configurari, etc, parca prefer sa ma uit cum am nevoie de minimul de activitati sa obtin ce vreau.

    Asa ca… PigBrother, Zoso… incerc sa stric un trolling si sa pornesc altul… :D

    Daca nu exista o nevoie si o piata, nici una din platformele actuale nu ar exista. Orice platforma are publicul ei si poate fi folosita si folositoare in secenarii diferite, de persoane avand competente diferite.
    Cearta si nebunia incepe de la postularea complet nebuneasca de existenta a ”platformei panaceu”, acel inel al lui Sauron din lumea sistemelor de operare pentru ”fixe”, cât și pentru mobile. Veste proasta: nu exista asa ceva, iar munca de apostoli ai platformelor respective, pe care si-o asuma ”ultrasii” tehnologiilor, devine amuzanta cand privesti de pe margine…

    Da, Android este, aparent, un pas in fata iOS cu foarte multe functii la fel de utile ca unghiera unui desfacator de bere.
    Da, exista o comunitate de 1% – 10% tech geeksi care sunt incorsetati de limitarile (aparent) aberante impuse si de Apple si de Google sistemelor de operare.

    Intrebarea este: pentru mine, Average Joe, userul de rand care-mi iau telefon din complet alte considerente, cum ar fi, trendy, statut social (pentru cine tine cont de asa ceva) sau ”there’s an app for that”, respectiv usurinta de utilizare si polivalenta terminalului, care nu-mi voi roota/jailbreak-ui in viata mea telefonul, nu cumva ma afecteaza mai mult inconsistenta interfetei de la o versiune la alta, de la un fabricant la altul, prezenta / absenta market-ului, n rezolutii, nu toate suportate sau, in partea cealalta, lipsa unui banal mass storage mode pentru muzica (ca sa enumar ce ma deranjeaza cel mai tare la iPhone)? Chiam am mai multe minusuri la Android (update-ul OS, de exemplu), dar nu vreau sa intretin flame-ul, doar sa lărgesc un pic cadrul…
    Deci pe mine, in calitate de Average Joe, m-a interesat cel mai mult valoarea pentru banii investiti, acel „value for money” al englejilor, in care pretul investit plus abonamentul platit plus timpul petrecut cu setup-ul si mentenanta terminalului trebuia sa fie cat mai mic cu putinta.
    Corolar: Vorbesc de Average Joe educat normal, intr-o tara normala, ma umfla rasul cand ma gandesc la Average Liță Ghițălău al nostru… Să presupunem că mă refer la Above Average Liță Ghițălău!

    Si aici dupa aproape un an de utilizare de iPhone, condimentata en avanti cu Acer Liquid, iar in paralel cu un Desire HD (o saptamana), Desire S tinut aproape doua saptamani (ca telefon principal) plus un Xperia X8 in permament in casa (la nevasta) si o tableta Advent Vega vreo 4 luni, tin sa spun ca am declarat invigator detasat iPhone-ul… si am vandut tableta pentru a pune o diferenta si a-mi lua Mac…

    Eu zic ca nu toti Mactarzii, printre care ma numar (cel putin in timpul liber :D), sunt doar niste imbecili care habar nu au ce sa faca cu banii, vine un moment in viata cand comoditatea pune stapanire pe tine… si atunci ”Biserica lui Jobs” iti ofera mult mai multe solutii decat concurenta… De aia Apple face un munte de bani dintr-un singur telefon, iar Samsung-ul vinde vreo 30 de modele de Androide ca sa bata un singur iPhone, in conditiile in care castiga cca 50% din valoarea pe care o scoate Apple.

    Utilizatorul nu vrea un doctorat in IT ca sa poate utiliza un device… de asta as fi foarte interesat de un articol (fara bias-uri tech geekie, eventual) in care sa fie evaluata experienta de utilizare de la desigilare la primul apel / mail citit / site accesat)…

    P.S. Amuzant este ca dupa ce am trecut prin toate comentariile am trebuit sa revin sa citesc articolul… mare blog, dom’le, Zoso.ro, asta…
    P.P.S. PigBrother, la mai mare! Daca ti-e lene sa tii deschis blog-ul, mai baga pastile p-aci, ca e amuzant!

  140. Would you like some Cheese with that „Whine”, Stopper?

  141. @John Galt: Iphone – telefon, Android – sistem de operare.
    Your argument is defective =)) Otherwise: cool story, bro!

  142. @Stopper +1

  143. dedicatie speciala: https://youtube.com/watch?v=elKxgsrJFhw&feature=related iphone4s vs samsung galaxy – dupa impactul cu pamantul

  144. o sa imi iau un smartphone cand o sa ajunga la cel putin 7 zile autonomie.
    pana atunci, am un nokia normal si un huawey pe 3g pentru ce am nevoie.

  145. @chestie, deci Samsung GS2 e mai bun de aruncat decat iPhone 4S :))
    @user, pune-i un acumulator mai mare si-ti va merge (cam ca acesta: http://youtu.be/_nmN6vIkmps am eu).

  146. nu stii cat m-a incantat sa citesc acest articol. frumos – n-am testat apple dar ma bucur ca mi-am luat parerea de aici. respect

  147. „Posesorii de terminale Android nu cumpara aplicatii si astfel se explica de ce Android Market-ui a generat incasari de aproape 15 ori mai mici decat App Store-ul. Practic Android Market a generat pentru dezvoltatorii sai doar 7% din incasarile generate de App Store pentru proprii dezvoltatori si vorbim despre o diferenta colosala in favoarea companiei Apple. In cifre, Android Market a generat 330 de milioane de dolari App Store in jur de 4.9 miliarde de dolari pentru dezvoltatori.”
    De unde reies 2 chestii : Nivelul de „cultura” al majoritatii userilor de Android si oh da un viitor extraordinar al developerilor
    https://www.businessinsider.com/apple-app-store-revenue-share-2011-11?IR=T

  148. Razvan T. Coloja, aia este bullshit curat, cele mai nasoale infectii pe Android au avut vreo 2000 de useri afectati. Din 200 de milioane. Wow, ce tragic, cred ca Windows a si disparut din cauza asta. Sau poate ca nu…

    Bodu, aia este o problema de business, nu de tehnologie, nu vad legatura cu subiectul. Si uite ca ai dracu’ developeri inca fac aplicatii pentru Android si Market ajunge acusica App Store-ul.

    Se cumpara mai mult pe App Store? Nu ma mir, cand trebuie sa dai bani pe o aplicatie pentru transfer contacte pe BT, alta pentru transfer fisiere pe WiFi si asa mai departe.

  149. „cea mai imbecilă bucată de software născută în mintea unui om, iTunes.”
    il folosesc de 2 ani si il pomenesc saptamanal pe ala care la inventat.

  150. @Cryssy
    cum mai, ceva produs de Apple nu e „magic”? Blasfemie!! :))

  151. Intentionez in viitorul relativ indepartat sa achizitionez un HTC desire

  152. Desire e vechi si nerecomandat, Desire S.

  153. Am avut Sony Ericsson toata viata, de la A2618 si pina la Vivaz. Am stat in cumpana cu un deget in fund, ma gandeam ce sa aleg intre Iphone 4s si Sony Arc, vroiam sa las balta Symbianul, si sa intru in alta lume.
    Am fost si le-am butonat in magazine, 3 zile la rand, a patra zi am iesit cu un Samsung Galaxy S2, dupa o viata de Sony Ericsson.
    Nu regret nici o secunda ca am renuntat la Arc, dar imi place al dracu de mult cand un coleg de la munca cu Iphone4 mi-l cere sa il butoneze, mi-l da inapoi si se intoarce in coltul lui fara sa-mi zica nimic, doar un gest scurt din cap, ca o aprobare :))
    La vita e bella !

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile