Sony Xperia S e un smartphone premium, lansat în februarie 2012, care costă 2.300 lei şi se laudă cu o cameră foto de 12 megapixeli. iPhone 4s e tot smartphone premium, lansat în octombrie 2011, dar costă 2.700 lei şi are o cameră de 8 megapixeli.
Am comparat camerele foto de pe aceste două telefoane, puse pe automat, la rezoluţie maximă. Cele făcute cu iPhone sunt în dreapta, cele cu Xperia S în stânga.
Unde a ieşit mai bine iPhone: culori, detalii, focalizare. A treia poză (cea cu galben), am pus să focalizeze pe floare, Xperia a focalizat în bălării. La a patra Xperia a pornit flashul, a făcut o focalizare proastă şi a făcut peretele verde, deşi el e galben. Roşul de pe ziar e mult mai frumos în poza făcută cu iPhone şi e mai clară fotografia. În poza cu CDul, Xperia a pornit flashul şi iar a buşit culorile, atât la birou, cât şi la CD.
Unde a ieşit mai bine Xperia: la unele folosiri ale flashului. Pozele 2 şi 3 sunt făcute cu blitz şi au ieşit mai bine decât cele făcute cu iPhone. Iar la 1 şi 4 pur şi simplu a făcut focusul mai bun.
Părerile sunt împărţite. Xperia S are ecranul mare şi foarte bun/clar, din păcate uneori culorile de pe ecran nu se regăsesc şi în pozele capturate.
Pozele originale sunt aici (45Mb).
Erau bune si cateva imagini mai „largi” de test, cele prezentate fiind toate close-up (unde e posibil ca focalizarea sa fi functionat mai bine daca erau setate pe „macro”).
Am de pe vremea lui W800i o parere buna despre camerele de pe telefoanele SE, am avut si un W995 tocmai pentru imagini facute pe munte sau in diverse alte locuri si in care sa am si informatia GPS, dar din ce am vazut iPhone pare mai optimizat pentru calitate. Deocamdata sunt multumit cu ce e pe SII si Note.
Au dat nişte gherle fenomenale în timp. W915 avea ditai camera, din păcate făcea nişte poze extrem de proaste în comparaţie cu modelele exterioare sau cu optica de care dispunea sony la vremea respectivă.
Sunt tare curios cum se prezintă Nokia 808 la teste din astea normale, nu la poze făcute de pe trepied pentru presă, şi despre care oamenii au impresia că sunt pe bune. Deocamdată doar aici văd ceva: https://www.cnet.com/html/404.html