Sondaj despre diacritice

Un om scrie o lucrare despre folosirea corect a diacriticelor pe internet. Are nevoie de un pic de ajutor, aşa că, dacă doriţi, completaţi acest sondaj. E mic şi nedureros.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

26 comentarii

  1. 1. Desi banal, m-am prins dupa vreo 20 de secunde ce trebuie sa fac defapt.
    2. Nu ti se afiseza corect in pagina – nu se incadreaza in partea de content-dar presupun ca stiai asta,

    00
  2. NOU
    #2

    Din lene..

    00
  3. @WaTzaP: Cel puțin la Vista și Seven, că la XP am uitat, nu există „alt gen de afisare a fontului”. Ori vrei să spui schimbarea limbii locale, ori a DPI-ului. La orice te-ai referi, nu există un astfel de test. Se mai poate modifica fontul din interfață la Vista și Seven, dar nici acolo nu apare vreun test.

    00
  4. works just like it should :)

    00
  5. Excelentă inițiativă, eu scriu cu diacritice și pe messenger, spre mirarea amicilor… Mi se pare firesc să respecți particularitățile limbii native. Iar studiile pe problema asta, departe de a fi stupide, vor deschide mai devreme sau mai tîrziu ochii developerilor…

    00
  6. 1.La fel am patit si eu cu afisarea :)), credeam ca e vreo eroare
    2. Genul asta de test nu il ai si in windows..cand alegi alt gen de afisare a fontului ?

    00
  7. Ce-i drept e mai comod sa scrii fara diacritice. Eu de exemplu pe blog scriu cu diacritice si la documentele pentru scoala, insa in alta parte nu scriu din pacate. Voi incerca sa „largesc” aria de raspandire a diacriticelor.

    Asa, ca fapt divers. Ma intreaba profesoara de geografie : Dragos, ma poti ajuta sa scrii un text la calculator ?
    Eu: Cu diacritice ?
    Ea: Ce-s alea ?

    00
  8. Şi mie îmi plac diacrticele!!!

    00
  9. despre folosirea corectă a diacriticelor!

    00
  10. Votat.

    Din păcate momentul nu este oportun. Şi eu am încercat să scriu timp de câteva luni corect (ie: cu diacritice virgule în loc de sedile) şi am primit reclamaţii de la cei cu Windows-uri XP ne-updatate sau de la cei care folosesc telefoane mobile pe net (nici măcar HTC Desire-ul meu care este un telefon foarte recent nu afişează „ț” corect).

    Părerea mea este că e mai bine să foloseşti diacriticele cu sedilă (ş, ţ) decât să le foloseşti corect (ș, ț) şi să laşi impresia interocutorilor că a scrie cu diacritice româneşti nu este fezabil.

    00
  11. De aceea tot evit eu diacriticele. Am si scris ceva despre dezanvantaje si avantaje, dar m-am axat mai mult pe partea SEO, si mai putin pe partea „tehnica” (afisare, formatara,..). Nu ma dau expert sau ceva asemanator, dar nu le consider o idee prea buna, cel putin daca nu te pricepi intradevar pe parte tehnica,sa fii apoi capabil sa repari o eventuala chineza pe site :P

    00
  12. @Danutz: dacă scrii cu diacritice nu înseamnă că scrii corect.

    00
  13. Bună ideea!
    @Danutz: Hai atunci să facem un studiu nestupid despre folosirea „â” în interiorul cuvintelor în loc de ” î „. Învăţasem deja să scriu de ceva ani când s-a introdus această schimbare şi totuşi am reuşit să mă adaptez :)

    00
  14. Intr-adevar e foarte prost sondaju . Oamenii s-au deprins sa bifeze variantele de raspuns , iar aici asa o…. Nu te prinzi din prima…

    00
  15. NOU
    #15

    folosirea corecta sau folosirea in mod corect?

    00
  16. Sondajul acesta ţine mai degrabă de problemele cu afişarea literelor „ş” şi „ţ” cu virgulă (şi nu cu sedilă). Nu de scrierea cu diacritice în general. Sunt ceva probleme de compatibilitate.

    De fapt, toată tevatura a pornit de la Wikipedia în română unde se doreşte trecerea la literele cu virgulă, dar mulţi se împotrivesc din cauză că nu se ştie câţi vor fi afectaţi când citesc articolele de acolo (adică vor vedea pătrăţele în loc de ş şi ţ).

    00
  17. completat. Într-adevăr, diacriticele pe i/net se afişează altfel..

    00
  18. @Golby: în cazul meu nu e neștiință, ci intenție în folosirea grafiei cu „î” pe „stil vechi”. Ești troll.

    @definitiv!: perfect de acord cu tine. Totuși, un om care are grijă la acest „detaliu” va fi-n stare să folosească și româna corect…

    00
  19. mi se pare mult mai rapid sa scrii fara, sunt foarte prost pozitionate, partea proasta e ca imi ia de 2-3 ori mai mult sa scriu si trebuie sa fac asta pentru licenta :(

    00
  20. @s5: E drept diacriticele nu sunt bine poziționate, dar la fel de prost poziționate sunt și restul literelor. Aranjarea de pe tastatură este făcută pentru limba engleză, nu pentru română. De aceea argumentul tău nu stă în picioare. Cum te-ai deprins cu tastatura QWERTY așa vei învăța să folosești și diacriticele. Îți zic din proprie experiență: după 2-3 luni de folosire curentă a diacriticelor vei începe să scrii din reflex și pe Messenger cu diacritice.

    00
  21. @Danutz: Se pare că percepi ironia mai greu. Hai să scriem toţi la fel, de aceea există reguli gramaticale, de ortografie etc. Chestia cu stilul vechi… De ce nu scrii ca în secolul 19? Ca idee. Că tot stil vechi e.

    00
  22. amice, de unde am plecat și unde am ajuns?…. Citește OP… :)

    00
  23. @Danutz: nu sunt deacord cu tine. Unul atent la detalii poate fi doar atent la detalii şi… atât.
    Faptul că te semnezi cu „Danutz” şi nu cu „Dănuţ” pe ce stil este?
    (să nu mă înţelegi greşit, nu am nimic personal cu tine, nu te cunosc).

    00
  24. Golby, tu ai ca obicei să respecţi regulile stupide care îţi sînt impuse? Tu ai ca obicei să accepţi ca nespecialiştii să ia hotărîri care afectează întreaga poplaţie? Danutz scrie cu grafia pusă la punct în 1932 şi aplicată în 1953 (cea cu Î/sînt). Tu în schimb scrii cu grafia pusă la punct în 1904 şi reaplicată în 1993 (cea cu Â/sunt). Practic grafia din 1993 este cea veche, arhaică, iar cea din 1932/1953 este cea nouă, mai practică şi mai românească („sînt” e cuvîntul românesc strămoşesc, în timp ce „sunt” e cuvînt latin băgat în limbă de Şcoala Ardeleană prin 1800).

    Există o discuţie extinsă despre cele două grafii pe forumul Softpedia unde se demonstrează şi adevăratul motiv al schimbării grafiei din 1993, anume salvarea academicienilor colaboraţionişti cu comuniştii dela oprobriul public şi eliminarea din Academie. Trebuie spus că lingviştii români şi străini s-au opus la vremea respectivă schimbării grafiei, dar academicienii (ingineri, medici, avocaţi, econoomişti, etc.) au mers înainte cu luarea unei decizii motivate politic.

    http://forum.softpedia.com/topic/454379-verbul-%26-8222%3Ba-fi%26-8221%3B/

    Nu trebuie uitat că Academia a avut relaţii strînse cu cuplul prezidenţial de dinainte de 1989, cei doi fiind singurii semianalfabeţi din lume ajunşi academicieni. Pentru a şterge din conştiinţa poplaţiei această legătură strînsă cu comuniştii, Academia a schimbat grafia, ca să apară ca anticomunistă. Numai că schimbarea grafiei a îngreunat scrierea şi vorbirea, fiind singura reformă ortografică din istorie care a reuşit contraperformanţa asta.

    00
  25. @Rudolf: De acord cu ce zici. Însă vorbeam mai degrabă de un principiu. Pentru ca o societate să funcţioneze bine, trebuie ca toţi membrii ei să se supună aceloraşi reguli. Altfel apar discrepanţe, precum cea de faţă. Ăsta e un exemplu inofensiv, dar sunt destule care degenerează. Iar când o regulă se dovedeşte contraproductivă, ea se va schimba. Personal regula asta nu mi se pare un motiv de zâzanie, dar dacă e în vigoare, o respect. Numai bine!

    00
  26. Greu să conving oamenii să scrie cu diacritice… :( Încep oamenii să-mi zică „nazistul diacriticelor” în stilul ăsta… Dar serios… de ce ne e rușine de limba noastră și băgăm sh și tz-uri? Am băgat și eu prin 2000, că nu prea existau alternative și eram copil tîmpit – dar am crescut, și acum e atît de ușor să ai diacritice încît e o crimă să nu le folosești. Și am scris de cîteva ori bune despre asta.
    Și da, știu că scriu cu î din i, dar există un motiv bun :D

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.