Cât de simplu este să deschizi o cafenea?

Radu e un pic confuz:

Ca să vedeți ce înseamnă lipsa de inspirație, în Centrul Vechi s-au deschis două noi shaormării. Vorbim de zona unde la Calif și Dristor Kebab sunt mereu cozi mari, localurile având deja clienții lor fideli, iar ceva mai sus avem Gyros, bun și el și, în esență, cam același lucru, tot un fel de shaorma.

Ce s-au gândit alți doi oameni? Că ar mai fi nevoie de niște shaormării în Centrul Vechi, așa că pe strada Franceză este un Shawarmah Planet sau ceva așa, iar la stradă, lângă True Blood Club, este Emre shaorma (era mai de mult timp, dar acum au scos firma mare cu “shaorma vită 14 lei”). Oare oamenii se gândesc “păi stai așa, la Dristor Kebab o shaorma de vită e 18 lei, noi o dăm cu 14, o să vină toți clienții lor aici!”?

Astea sunt ideile întreprinzătorilor români. De asta o mare parte din Centrul Vechi stă abandonat, deși spațiile ar fi bune. În locul Atelierului Mecanic nu s-a deschis nimic, deși locul este bine de tot plasat. Prin Pasajul Francez și pe strada Zarafi sunt multe semne “de închiriat”, după ce barurile apărute pe acolo s-au închis după un an. (sursa)

Am mai scris despre deschiderea unei afaceri similare cu cea care tocmai a dat faliment. Ce nu știe Radu și nici mulți alții este că e extrem de ușor să deschizi mâine o cafenea. Importatorii dau băutură și cafeaua pe datorie, mobila se închiriază, frigiderele și espressorul la fel. Practic, ai nevoie de bani de chirie și de angajați. Și nu mult, pentru 3 luni așa.

De asta apar cafenele și baruri peste tot, cu idei stupide și/sau banale, pentru că poți pierde cel mult 10.000€ dintr-o afacere din asta. Hai, 20, dacă insiști să rămâi pe loc, că poate se schimbă. După care bagi firma în faliment, dai țeapă furnizorilor și aia e.

Nu trebuie să faci nici un studiu, nici câți oameni trec, nici ce concurență ai în zonă, deschizi un bar și îți chemi prietenii. Care vor veni de câteva ori și apoi se vor întreba de ce să îți bage ție bani în buzunar când dincolo cafeaua e mai bună și aerisirea mai umană. Și ai rămas fără clienți. Și te apuci să îți bați nevasta, că i-ai făcut cafenea și nu e în stare să se ocupe de ea, deși nu o lași să ia nici o decizie, și să încerci să îi convingi pe chelneri să nu te mai fure, să mai stingi din lumini și tot așa.

La câteva străzi distanță aveam o cafenea de lux. Cineva a găsit un superspațiu și s-a gândit că fix acolo e locul potrivit. Treceam des pe lângă ea, așa că am văzut cum a început și cum a murit. OK, aduci oamenii la 2km de centru la o cafenea chill, pui niște muzică, dar mai încet, că e zonă rezidențială, ai mobilier de bună calitate, tot ce trebuie. Omiți un lucru: ești într-o zonă rezidențială. Adică nu ai locuri de parcare. Adică oamenii vin, dar nu ar parca la 500m mai încolo, că e sub demnitatea lor. Așa că nu mai vin. Faliment.

 

cafenea

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

50 comentarii

  1. Apropo de Gyros…o singura data am fost si mi-am promis solemn sa nu mai calc vreodata pe acolo.
    Mizerie, suedejie, dezorganizare, calitate foarte slaba a meniurilor, si sa nu uitam…foarte scump, ca de, fitze de centru…
    Nu iti mai bate capul, nu ai invatat nici acum ca romanii nu prea se pricep la afaceri ci doar la smecherie si tzepe ?!

    00
    • Esti de la tara de zici ca e f. scump girosul la 15 lei? Pe Eminescu e 16 lei.

      00
    • @ryan pivovar giros din centrul vechi e o mizerie. Si imi asum aceasta afirmatie complet pe baza singurei mele experiente de tot rahatul avuta acolo. Si mai citeste comentariul inainte de a papa caca. unde spune de preturi?

      00
    • E mișto de ăia cu Gyros, și-au deschis o afacere într-o zonă cu vad comercial foarte bun, cu mulți clienți și nu i-a costat spațiul deloc: au trăntit un cort și niște mese pe stradă, pe domeniul public și nu plătesc nimic, că doar domeniul public e al tuturor, deci și al patronului de la gyros.
      Investiție inițială vreo 2000 de euro, cort, mese, frigider, salarii angajați, materie primă.

      00
    • @Vlad da chiar, oare toate terasele din centrul vechi au dreptul sa-si puna mesele pe domeniul public?

      00
  2. Sa zicem ca eu, satul sa astept la coada 20 minute la Dristor, decid sa incerc shaworma de vita la 14 lei de la Emre. Si ghici ce, chiar imi place. Acum, data viitoare ce o sa fac? O sa stau la coada la Dristor ca sa platesc mai mult pe o shaworma mai proasta si mai scumpa decat in alt loc? :D

    00
    • Ideea era ca in afaceri, daca vrei sa te lupti cu preturi mici – ai facut cea mai proasta alegere pentru viitorul firmei.
      1. n-o sa te poti dezvolta din cauza profitului mic
      2. comparativ cu concurenta va trebui sa muncesti mai mult pentru acelasi castig
      etc.

      Nu ai cum sa iesi castigator din asa ceva decat daca esti un mastodont corporatist din vest care isi permita sa ingroape banii doar ca sa elimine concurenta.

      00
    • @Cosmin
      La modul cum se calculeaza preturile produselor, in general, si mai ales la cum se fixeaza adaosul comercial (trebuie sa-i convina patronului), nu e tocmai o alegere proasta sa „joci” la preturi mici. Am generalizat, doar pentru a sublinia o parere.
      Diferenta va fi facuta, intotdeauna, si de servicii, nu doar de produse si preturi. Degeaba vinzi cea mai buna cafea din lume, la cel mai mic pret din lume, daca localul e mizerabil, neintretinut, ori daca personalul e exact cum nu trebuie sa fie. Viceversa valabila.
      Te poti dezvolta, si inca destul de bine, chiar daca ai profit mic.

      00
    • Maestre, 18 lei o saorma nu e un pret mare…e un pret nesimtit de mare. Inteleg si cu chiria si cu bucurestiul, dar ca sa vezi cat profit scot aia…imagineaza-ti ca undeva se vine saorma+cartofi prajiti+suc la 0.5 = 12 lei. Da, e in provincie…dar ai impresia ca saorma nu e tot saorma? Crezi ca aia la dristor iti baga firicele de aur prin ea?

      Deci stai linistit ca scoti profit imens si daca dai cu 14 lei saorma. Ea oricum costa 3 lei maxim ca ingrediente.

      00
    • Cosmin:
      1. profitul tău poate chiar să crească deoarece îți crește numărul de clienți / concurenței îi va scădea
      2. asta e ideea românească de afaceri: cât mai mulți bani fără muncă, prinde fraierul și arde-l; consumatorii se vor deștepta nu va merge cu bișnița și țeapa la infinit

      00
    • Doamne fereste sa muncesti mai mult. Dupa aia zic vecinii tai din Drumul Taberei care toata ziua isi lustruiesc loganu sau isi pazesc locul de parcare ca esti un fraier. Nu fii fraier, dă și tu o țeapă !

      00
    • @Mihai, dar chiria la shormeria aia ce vinde cu 12 lei e la fel cu a alora care vand cu 18? Aprovizionarea se face la fel de usor (pe centrul vechi nu poti sa bagi masina, deci trebuie sa mai platesti un om sa impinga un carucior)?

      Pe langa asta mai e si costul de oportunitate, daca tu cu o shaormerie in centrul vechi faci profit mult mai mic decat cu un club, de ce ai tine o shaormerie si nu un club?

      00
  3. Acum cateva zile ne spuneai cum se pot spala banii prin shaormarie, doar ca aici nu ii spala ci fac rost de mai multi :)

    00
  4. O singură dată am fost la Gyros. Un gyros era 14 lei, și una la casă care repeta ca un papagal „n-am să vă dau 1 leu rest”, nu a existat nimeni la toată coada aia care să nu dea 15 lei pe un gyros. Nu știu daca era șpaga lor sau a patronilor, și nu mă interesează. Mi s-a părut amuzant ca model de business.

    00
    • NOU
      #15

      Serios ? Ii ador cand n-au rest si sunt aroganti. Accept doar ca ii vad un o emotie sau hamesiti de munca si rupti in gura (ca e taximetrie/sahawormerie/etc).

      Sunt constantean dă origine si stiu cum facem taximentristul (pardon sef de cocina pe 4 roti, ca ce are maxim romaris nu-s taxiuri) cand se uita la tine perplex-o-sictirit cand astepti restul la o comanda de 11 lei si tu ii dai 15 si zice ca n-are rest ca-s prima comanda. N-ai rest, ok astept maxim 5 minute. Daca nu fac reclamatie la oganele statului (pun intended). Nu se face nimic, exista si alte solutii inclusiv word of mouth.

      Si nu, nu eu ma injosesc asteptand dupa 1 leu sau 3 lei, el agajatul care nu isi intelege conditia de sclav si nu vede o problema pe care sa dea mai departe si implicit patro … pardon, antreprenorul roman(aș).

      Nu, eu nu ridic vocea si nici nu amenint si imi vad de treaba (aia de mai sus) daca n-am cu cine discuta. Vorbesc cat se poate de „european” cu niste iobagi.

      00
  5. De ce sa te complici sa deschizi o cafenea ca sa iti bati nevasta?

    00
  6. habar nu ai ce spui, atunci cand de abia ai deschis si esti un necunoscut in oras niciun distribuitor nu-ti da marfa fara sa oferi vreo garantie.

    00
  7. Tot ce sper e să mai existe Marin Seafood Grill pe acolo. Mai există, nu?

    00
  8. NOU
    #22

    Eu nu înțeleg o chestie: la Dristor era 23(!) de lei una de vita (one size fits all…) de multa vreme, au pus preț de criză după 2 ani?!

    00
  9. Ajutati-ma sa inteles o duda, dar nu dati cu pietre (ca va stiu in stare): nu e scumpa shaorma? Adica, am mancat in Kebap in Berlin, Gyros in Thasos… puii mei, aia au salarii de cateva ori mai mari, dar acelasi pret la shaorma!
    La un salariu mediu atat de mic, cum sa dai 14 lei pe o paine cu cartofi si sos de rosii? Plus carne, da… cata carne de gaina are o shaorma?

    00
    • Pun pariu ca nu era „cu detoate” asa cum e in romanica

      00
    • Preturile pentru shaorme incep de la 10 euro, nu stiu unde ai platit 3 euro in Berlin, probabil era gen 3 lei la Kogalniceanu la rond.

      00
    • Hai la pariu ca berlinezii nu castiga cat bucurestenii cu bani si nici atat de usor. Hai la pariu ca sunt mai mult bani in bucuresti decat in berlin ;)

      00
    • Ce prosti sunt nemtii, a? Fraierii, nu se muta in Bucuresti, sa faca bani usor si sa manance shaorma „hai la pariu”.
      Mai iesi ma din tara, mai arunca un ochi ici-colo…

      00
    • mmc, ia de-aici:
      https://www.dw.com/en/rising-food-prices-cut-into-profits-at-berlins-kebab-stands/a-3578842

      „We expect the 3 euro ($4.40) mark to be surpassed in the next year,” Tarkan Tasyumruk, a spokesman for the union of Turkish doner producers in Europe, told the dpa news agency.
      In other large German cities the grilled meat is already being sold for 3.30 euros or even 3.50 euros. But in the capital kebab prices still hover at 2.50 euros at many stands, sometimes even less, and only in isolated cases do they reach 3 euros.
      The competition among as many as 1,600 doner retailers in Berlin is bigger than in other German cities and that causes prices to rise, Tasyumruk said. Demand for the popular Turkish fast-food has hardly wavered in his opinion, „It is a stable market.”
      The market seems to have regained its stability after the dent caused by the spoiled meat scandal one year ago, when a producer in Itzenhoe sold around 100 tons of doner made from substandard meat between December 2006 and September 2007.

      00
    • Am uitat sa pun data la articolul citat: Date 20.08.2008
      S-au triplat preturile in cativa ani? :)
      Eu am fost si in 2013 la Berlin, am dat 3,5 euro pe un doner, intr-un cartier la 20 de minute de Reichstag.
      Tu unde ai mancat cu 10 euro? :)

      10
    • Gogu…romanul cu bani nu se simte bine daca nu se lauda. Cei cu bani din vest sint discreti. Cluburi exclusiviste si asa mai departe.

      00
    • Ce naiba…un gyros in Grecia costa intre 1,50 si 2 euro si da,este cu de toate. Gyros nu este shaorma si nici kebab…pt cei ce nu fac diferenta…

      00
  10. Cine are expresor ca cel din poza de mai sus si face cappuccino la plic sau cu 1 cutie de lapte dinaia rotunda de 10gr trebuie sa dea faliment.

    00
    • Si daca l-ar folosi pentru a face cappuccino, trebuie folosit de cineva calificat. De asta in peste 90% dintre baruri espressoul este infect (la propriu si la figurat), iar un cappuccino arata ca un lapte cu clabuc.

      00
    • Lapte cu clabuc si cu frisca la tub deasupra. 90% din cappucino din bucuresti

      00
    • cappuccino, latte… same shit, cafea cu lapte :D

      00
    • Avem noi la serviciu, firma de birouri, pentru uz personal, adica fiecare isi face daca vrea. Mor cand vad cucoanele la 40-50 ani ca isi fac din aia la filtru de hartie, posirca, ca asta „expreso” nu le place. Eu si seful suntem singurii de folosim.

      00
    • Anca, daca nu le place, care e problema?

      00
    • Anca vroia sa se laude ca e in trend cu seful 😂… mai e si altceva ce face doar ea cu seful? 😂

      00
  11. Legat de șaormăriile care răsar în centru, aș prefera să apară o micărie din aia tradițională românească. Sau un loc unde să vândă șnițele. M-am săturat de șaorma și aș cumpăra mai degrabă mici, șnițel sau grătar. Nu s-a gândit nimeni să facă fastfooduri și tonete și cu altceva decât șaorma sau hamburgeri? Sau nu se mai mănâncă decât șaorma, pizza, hamburgeri și aripioare KFC?

    00
    • Nu stiu in ce oras traiesti tu, insa in Bucuresti gasesti mici, gratare, snitele, prajeli si alte mizerii din astea la orice fastfoodarie de colt. Ca nu prea ai curaj sa le cumperi, aia e alta treaba…

      00
    • Argentin, boss.

      00
  12. A propos, s-a inchis si Republic, beraria aia mare. In curand nu prea mai ai ce face in centrul vechi .. raman doar shaormerii si masaje :)

    00
  13. Dude aici chiar nu-ti dau dreptate, mereu vei vinde bine cand te bagi unde sunt multi care vand acelasi lucru.

    NIciodata nu vei vinde bine daca tu deschizi un magazin intr-o zona unde esti doar tu.

    Think about that.
    Daca tu vrei sa vinzi pantofi si deschizi un magazin pe o strada unde exista deja 4 magazine de pantofi atunci vei vinde bine pentru ca popendulatia din acel oras va identifica strada respectiva ca fiind „zona cu pantofi” iar toti se vor duce acolo pentru ca au de unde alege.

    Daca tu deschizi magazinul de pantofi intr-un cartier unde esti doar tu vei avea vanzari slabe pentru ca lumea din oras are deja in minte strada unde erau vanzatorii de pantofi. :)

    Think twice.

    00
  14. NOU
    #45

    Vorba lunga saracia omului, de fapt totul se reduce la doar trei cuvinte: plan de afaceri ! Si in planul de afaceri la un paragraf: venituri !
    Desigur, facem cafenea beton, bagam ultimele scule, dar man, cate cafele trebuie sa vinzi pe zi ca sa acoperi cheltuielile ?

    00
  15. Berlinul si Bucurestii aveau acealsi venit per capita in 2013 ( https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_regions_by_GDP )
    HAI la pariu ca in 2015 Bucurestii este peste -> hence Shawarma prices !

    00
    • Ce prosti suntem, nu stiam in ce oras traim… adevarul a e plin Crangasul si Drumul Taberei de oameni care au venituri de 27.000 de euro „per capita”. Hai la pariu. Shawarma!

      00
  16. NOU
    #48

    Sunt din Constanta iar aici preturile sunt cat de cat mai mici ca la Bucuresti, dar avand in vedere ca Fast food-ul este intr-o zona centrala trebuie sa aiba: loc de parcare, putina verdeata, o mica terasa, mese si scaune confortabile asezate in asa fel incat sa stea cat mai multi clienti, doua grupuri sanitare 1 femei, 1 pt. barbati, dotate cu tot ce trebuie nu fara hartie igenica cum am mai intalnit, curatenie, sa nu miroasa foarte mult a mancare pentru ca poate pe unii i deranjeaza, sistem de ventilatie si aerisire, eventual spatiu pt. fumatori sau nefumatori, si eventual sistem de plata cu cardul. La noi o shaworma este cam 12 lei aia mare si 10 lei cea mic….dar va recomand sa mergeti la Cin Cin, spre Piata Ovidiu, este veche societate si face mancare foarte buna, e cam aglomeratie dar asta e…lumea se duce….si copiii de la liceul Mihai Eminescu vin in pauze sa-si ia de mancare. Patronii sunt machedoni, curatenie, mancare buna si servire rapida…Bravo Lor !

    00
  17. In unele locuri din Centrul Vechi nu se deschide nimic pentru ca sunt chiriile mari. Nu mai spun de spagile pe care trebuie sa le dai… ma asteptam sa intuiesti lucurile acestea.

    00
  18. -Mamaaaaa…
    -Ce-i fah Lenuto?
    -Cred ca Ion a meu nu ma mai iubeste :-(.
    -Da’ de unde stii tu fah copkila?
    -Pai de vreo doua saptamani nu m-o mai batut.
    ….
    Concluzie: ii merge bine cafeneaoa :-)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)