In Marea Britanie au avut loc ciocniri violente intre studenţi si politie, pentru că taxele de scolarizare au fost triplate.
Deja la Ministerul Educaţiei s-a aprins un beculeţ. Despre invatamantul superior cu plată am scris in iunie 2009 şi îmi menţin părerile. Ca si in sistemul medical, ies prea mulţi absolvenţi care nu ştiu nimic si care consumă prea mulţi bani pentru a se angaja secretare sau şoferi.
Bibliografie: In Romania, taxa anuala de studiu in universitati este de 500-600 euro.
pe mama o taxeaza cu 5,5% la pensie, cu mai mult decat cheltuieste intr-o saptamana.
sa-i lase in pace macar pe tineri.
Si daca au bani babacii de dat pe scoala si el dupa 12 clase + facultate tot prost gramada iese cum se cheama ?
@Meekuu: unul din puţinii norocoşi.
Cu toate taxele scoale tot nu cred ca or sa iasa academicieni de pe bancile scolii, sunt multi, prosti si majoritatea cu bani.
*scolare, imi cer scuze, sunt cam obosit.
Sunt de acord cu taxele de scolarizare decente si un numar mic de locuri gratuite pentru cei mai buni. Studentii din UK s-au revoltat pentru ca ce vrea guvernul sa impuna ar fi cele mai ridicate taxe din lumea intai.
Intamplator, se va vedea daca se ajunge sa se voteze. Libveral Democratii au inceput sa scartie , mai ales ca ei au facut campanie pe abolirea taxelor scolare.
Chestia asta ar putea sa darame guvernul CaMoron sau sa fie sfarsitul politic al LibDem.
@soopermouse: din ce ţin eu minte de la ultima conversaţie rămăsese să nu mai comentezi pe aici. poartă-te in consecinţă. merci.
Impunerea de taxe fara un sistem de control al profesorilor de catre universitate ca institutie risca sa cauzeze probleme sociale destul de mari. In tarile civilizate studentul este considerat „clientul” universitatii – prin taxele platite – si este intrebat permanent (se fac studii anonime) asupra calitatii actului de invatamant. Daca un profesor are constant review-uri proaste zboara din sistem! La noi prin anumite facultati sunt tot felul de relicve pe care autonomia universitara i-a inghetat la catedra, oameni care trimit in restanta serii intregi, an dupa an. Statistic o astfel de situatie nu are cum sa fie normala.
Taxe, taxe si iar taxe, sa vedem cum vor fi salariile dupa ce trecem de criza, nu ma deranjeaza atat timp cat, atunci cand pun taxe se gandesc si la amarâtul ala de salariu minim pe economie.
Jos Basescu! Jos Boc!
gresit! inca se bat ca chiorii. e live pe bbc
Aia de-ai iesit in strada in UK au iesit cu motiv: daca faci un Phd, o sa platesti de la anul de 3 ori. Sau un Master, daca acum esti student de BA. La mine la facultate un Phd de 3 ani e 30.000 de lire. Cine dracu arunca 90.000 de lire pe asa ceva???? Atat costa juma de casa in unele zone din Anglia!!!!! Colegii mei din afara Europei deja platesc 12.000 de lire pe un an de Master, in timp ce eu dau 4000. Daca vreau Phd la un moment dat, o sa car in alta tara, nu in UK. Desi…cu diploma de UK te duci fara rusine in orice tara din lumea asta
@delice: cheia e in ce ai zis tu. „cine arunca”. mesteca mai bine situaţia, după ce te detaşezi un pic de ea. cum e viata in uk? cand ne insurăm?
@soopermouse daca raportezi la salariul minim pe economie o sa vezi ca taxele mai mari sunt la noi
Nu vad legatura intre taxe si prostii care ies din facultati. Si sa nu uitam de micul Einstein care cica e prim ministru, oare a terminat la buget ? La taxa ? Conteaza ?
@Keos: nu e nici o legătură. aberam si io ca prost. nu vreau sa spun in nici un caz ca, pentru ca e gratis, e si prost si ca tâmpiţii carora le plătim scoala nu apreciaza.
Ce repede uitati cu totii ca este vorba despre servicii in toate chestiile astea. Cotizezi putin, primesti putin.
– Pensionarii au cotizat in sistemul socialist si vor standard de viata in cel capitalist
– Politia e ok. Sa vedeti voi cati politisti sunt in statele europene cu standarde ridicate. Rari. Daca te impusca vreunul se trezesc si ei.
– Calitatea invatamantului e mai proasta, dar cati analfabeti erau acum 20 de ani nu stiti. Intrebati-va parintii cati idioti fara carte aveau sefi pe linie de partid.
– Pompierii au masini vechi. Asta e haios.
Vedeti si pe afara cum e, nu mai prindeti toate gogosile de la antene. Iar ma enervez !
@zoso – hai sa facem un exercitiu simplu: de cand exista locuri cu taxe, calitatea invatamantului superior a scazut dureros de mult. Ce crezi ca s-ar intampla daca ar fi taxe mai mari, ar creste sau ar scadea calitatea? Ce oameni destepti, care acum nu merg la facultate, ar merge daca ar fi taxe mai mari? Ce si de unde castig?
@Jordan: din 4.800 studenti ies 10 genii. tot ei pot iesi si din 480. e ca la spitale. prea multi pacienti, nimeni n-are parte de educaţie decentă. nu e normal să stai cate 8-12 ore la facultate.
Intrebare. Noi platim taxe, statul roman ce ne da?
Infrastructura – nu
Politie – nu
Spitale moca – acum vai de ele, in perspectiva nu
Scoli moca – cf acestui articol se incearca reducerea numarului lor
Pensii batranilor care au muncit o viata – pe cat posibil, nu
Somaj – pe cat posibil, nu
Pompieri – a vazut cineva cat de vechi sunt masinile de pompieri din toata tara?
Ce a ramas?
Ce face statul pentru cetateanul sau?
@Andrei: ţine minte asta data viitoare când votezi. explica-le si prietenilor, rudelor si vecinilor situaţia.
Da ma cezar, batraneii aia care nu au la ce bea apa, aia vor standard de viata „capitalist”, ai gasit problema…
Politie ? Ce e aia politie ? Aia doi Garcea ce plimba o masina ? Da bre, aia ne doream cu totii…
Ma doare fix in cot cati analfabeti erau acum 20 de ani, ma afecteaza in schimb sa vad acum o gramada, unii dintre ei ne si conduc…
Cu taxele triplate vor ramane in facultati cei care invata foarte bine pe timpul liceului si cei care dispun de finante serioase pentru a-si putea plati studiile. Sau o sa ajungem si noi cu tineri care abia isi incep viata si deja au de achitat creditul acordat pentru studii!
Cezar, uite aici cati politisti sunt in UK si ce fac. Despre care state europene cu standarde ridicate vorbesti?
https://youtube.com/watch?v=axWyu1t4rkE
cezar, da, pensionarii au cotizat in sistemul socialist si vor un standard de viata in cel capitalist. Datoria statului ca grup de institutii este sa aiba viziune pe termen lung.
Statul modern este acela care acorda o sansa si alora care au avut ghinionul sa nu se nasca in familii bogate. Eu nu vorbesc aici de Basescu sau Boc. Mi se falfaie si sunt convins ca problema noastra nu e nici unul nici altul, pentru ca in 5 ani probabil ambii vor fi uitati. Problema nu e la nivel de persoane, ci la nivel de institutii si sisteme. Mai greu cu astea.
Uiti o chestie esentiala: in UK, statul iti ofera posibilitatea sa-ti platesti singur studiile, nu se apelezi la banii parintilor. Orice student, indiferent de venit sau statut social, indiferent de unde vine (se aplica si studentilor din U.E.), primeste un imprumut de la guvernul englez pentru a-si acoperi in intregime taxa. Daca statul roman va oferi aceasta posibilitate, sunt de acord cu taxe mai mari. Pentru ca taxe mai mari, inseamna mai multi bani pentru facultate.
Inca o chestie. Imprumutul se restituie incepand cu prima luna aprilie dupa ce ti-ai terminat studiile, dupa o schema foarte simpatica: te angajezi (oriunde in lume) si se stabileste un plafon. In U.K. e de 15000 de lire pe an. In Romania era undeva pe la 6000 de lire pe an. De banii astia nu se atinge nimeni. Sunt, dupa ei, un fel de minim la care ai dreptul dupa ce ai terminat un curs (atentie, e vorba strict de undergraduate, nu master, nu phd). Din ce depaseste acest minim, statul englez o sa iti ia 9%, in fiecare luna, pana cand iti platesti toata datoria. Suma totala pe care o restitui variaza in functie de inflatie cred, deci s-ar putea sa dai inapoi cu 5% mai mult decat ai luat, sau ceva de genul asta, nu stiu sigur. In orice caz, daca dupa 25 de ani nu ai reusit sa restitui banii, statul te lasa in pace, nu mai are pretentia sa returnezi nimic.
Ah, si am uitat sa specific ca aceasta marire de taxa este, de fapt, o schimbare a plafonului. In momentul de fata, limita este de 3.300 lire pe an. Aproape toate cele cateva sute de facultati din regat au taxa la limita. Daca Guvernul va aproba noul plafon, atunci vor aparea discriminari: facultatile bune (cu Oxford si Cambridge in frunte) vor mari taxa pana la 9000 de lire, cat va fi noul plafon, in timp ce facultatile mai slabe vor avea taxe mai mici. La fel, unele cursuri vor fi mai scumpe decat altele. Regulile pentru imprumut vor ramane aceleasi.
„Actualul sistem garanteaza accesul la invatamantul superior tuturor, iar ei sustin ca asa e bine, invatamantul e un drept. Ceea ce propune Cameron este mult mai select, si transforma educatia de calitate intr-un privilegiu.” Cel putin asa sustin cei 30 de studenti care s-au mutat de mai bine de o saptamana intr-o sala de curs, in semn de protest fata de lipsa de reactie a universitatii la masurile propuse de guvern. Mai multe detalii aici:
Personal, daca imprumutul ramane valabil, n-am nimic impotriva noului plafon. Un program asemanator ar face din sistemul universitar romanesc unul mai putin ‘elitist’, pentru ca in ciuda a ceea ce spui tu in articolul asta, sunt foarte multi dezavantajati de taxa aia ‘amarata’ de 500-600 euro. Dar am scris deja prea mult pentru un comentariu :))
asta n-ar fi rau. dar de banii aia sa fie ceva calitate in plus. macar sa merite banii dati … si cam aici probabil o sa apara si problema.
La noi nu trebuie taxe la invatamantul de buget. Ar trebui doar reintrodus examenul obligatoriu la admitere in liceu si facultate.
nu stiu cum vedeti voi asta dar eu sunt ingrozit de taxe.cred ca mi-am descoperit fobia : taxele si impozitele. cand am observat ca in urma cu o saptamana a sarit benzina la 5 lei si au anuntat ca va ajunge la 6 lei am innebunit.Cica sa avem si noi pret european.Da neamtzu oare castiga salariu mizerabil a unui roman ? UE ne-a distrus dar nu ue in sine ci guvernul nostru de kkt. apropos pt cine nu stie BOC in limba turca dar cu K inseamna kkt
Eu nu cred ca problema sunt aia 500-600 de euro, ci modul in care sunt distribuiti. Tu platesti pentru un an de facultate 500 de euro. Banii astia trebuie sa acopere cheltuielile tale ca student. Aici intra grupul de 4-5 secretare incompetente care omit sa iti spuna ca iti lipsesc niste credite pana in ziua in care trebuie sa predai licenta (desi tu le-ai intrebat in mod repetat), profesorii care iti predau cursurile in anul respectiv s.a.m.d. Acum, eu am avut aproximativ 16 cursuri pe an timp de trei ani. 16 cursuri fiecare cu seminaristul si profesorul lui. Daca imparti cei 500 de euro la asta, de la fiecare elev ajunge mai nimic la oamenii care chiar intra in contact cu noi. Masterul era de doi ani, 8 cursuri pe an, cu taxa mai mare, logic. In Olanda taxa e de aprox. 1.5 ori mai mare, dar poti sa alegi intre mastere de 1 an sau 2. Alea de 1 an se cheama teoretice, adica numai cursuri, fara cercetare, exact ce se intinde la noi pe o perioada de 2 ani. Plus, iti trebuie aprox. 3-4 cursuri in total ca sa termini un master de-asta Eu am avut un soc Nu avem seminaristi, profesorul face munca pentru amandoi. Cea mai mare problema la noi asta e, n-avem limita. Ne intindem la un nr imens de cursuri care devin inutile tocmai din cauza ca e aproape imposibil sa retii atat de multa informatie in atat de putin timp.
@manole
Eu am zis ” din lumea intai”. Romania nu prea e p’acolo, nu?
Magaria cu banii este ca UK-ul are o economie de servicii, adica genul care tocmai s-a dus pulii de suflet din motive de non-sustainability.
E cam asa: prostii voteaza Tory, asa ca tories incearca foarte tare sa creeze ca mai multi prosti.
nu vreau sa spun asta, dar trebuie:
ori suntem studenti, ori nu mai suntem ?
Sa avem in vedere ca salariul mediu net e undeva pe la 450 euro (hai sa spunem rotunjit 2000 lei) si sa ne gandim putin la cum e wealth distribution-ul la noi – 500 euro/an e o taxa mare spre foarte mare. Iar daca ne uitam la taxele la medicina, care sunt 8000 RON la Tg Mures…
Ei bine, gandeste-te ca doar taxele care se aplica pentru examenul de admitere sunt in genere de 200 lei, adica 10% dintr-un salariu mediu, ceea ce e enorm cand te gandesti ca majoritatea sunt multiple-choice si se corecteaza usor.
Pentru procesul de admitere din UK platesti 15 lire ca sa aplici la 5 universitati, iar universitatile nu doar ca isi finanteaza singure testele de admitere, dar isi si cazeaza potentialii studenti in timpul ala. Sa dai admitere la 5 facultati in Romania te-ar costa 1000 ron, adica 200 lire.
Iar apoi sa ne uitam la alte tari. Germania are o taxa de 500 euro/semestru, Austria undeva pe la 16 euro/semestru. Ambele tari au un venit mediu de cateva ori mai mare decat 5400-ele nostru. Austria – 17.759 euro in 2008, Germania undeva bine beste 30.000 euro spre 40.000.
Am impresia ca tindem sa uitam ca suntem o tara saraca. Taxa de 500 euro ar trebui sa fie absolut suficienta si daca se considera ca invatamantul superior e subfinantat, atunci solutia ar fi sa se renunte la ‘locurile la buget’, care sunt o chestie mult prea socialista pentru un stat atat de sarac. Ca sa nu mai spun ca sunt discriminatorii. O facultate iti genereaza castiguri mai mari pe termen lung, deci nu ar trebui sa fie gratis, indiferent cat de rupt din soare esti. Ar trebui sa avem un numar limitat de burse sociale mai consistente, care sa se acorde need-based.
UK nu e un exemplu demn de urmat acum (suntem mult mai saraci decat ei, iar universitatile noastre nu sunt primele din Europa, let’s face it), insa instituirea unei limite realiste pentru taxele universitare ar fi o chestie foarte buna, asa nu s-ar mai ajunge la supraaprecieri de tipul 5000 euro anul de medicina in limba engleza.
In teorie bani mai multi, ar urca nivelul de calitate. IN TEORIE. Locuri cu plata sunt de ani buni deja. Si eu am fost la plata, pentru ca am ajuns un pic sub linia de locuri subventionate. Pe atunci locurile cu plata erau ceva mai putine, acum sunt majoritare in planul universitatilor.
Pentru romani, valoarea taxei anuale NU ESTE MICA. Pe vremea aia nu ne scaldam in bani (nu ca ne-ar da acum banii din casa) si ne-a fost FOARTE GREU sa acoperim taxa aia. Am muncit full time pentru a ajuta si eu la plata studiilor in cauza.
Faptul ca platesti insa taxa de scolarizare si calitatea invatamantului sunt 2 chestii total diferite. Am studiat la UVT, marea universitate din Timisoara, slavita si cunoscuta. Pot vorbi despre cativa profesori excelenti, cu har si interes si de multi cu interes doar sa ia un ban in plus.
Sa-ti spun ca au aglomerat atat de mult facultatile ca am facut ore IN PARC si pe hol? Ca nu stiam cand sunt examene si asteptam cu orele sa vina cate un profesor uituc? Ca dupa 3 examinari intrai la examinari cu plata si ca multi profesori „fortau” chestia asta? am avut indivizi care nu se prezentau la primele examinari doar pentru ca studentii sa intre in re-examinarea cu plata? Pana nu am facut niste scandal la rectorat si am explicat ca ne-a dus cu zaharelul si nu s-a prezentat la examene, nu am rezolvat problema. Ca ne trezeam toata grupa direct la „re” platit pentru ca onorat dom’ profesor avea alte planuri.
Sunt multe de povestit din studentie si, daca am deschide unii gura, probabil unii dintre domnii in cauza s-ar trezi macar cu niste intrebari. De la cursuri „plagiate” de prin alte carti (mai citeam si noi documentatie, deci stiam ce si cum), mita ceruta mai mult sau mai putin voalat, examene date pe spranceana etc. avem multe de spus. Si nu am fost niste pramatii, pe vremea aia ne mai si gandeam la studii, nu doar la petreceri tot semestrul.
Nu stiu de ce, dar simt ca nici acum, dupa aproape 10 ani, nu s-au schimbat prea multe in actul de invatamant. Banii primiti de la studenti, in toti anii astia, asa putini cum sunt, le-au permis profesorilor salarii tot mai decente (am o prietena conferentiar, nu castiga deloc putin), universitatea s-a renovat complet, s-a construit chiar si o noua biblioteca. Pe banii aia care cica nu ajung.
Probabil in Romania actul de invatamant trebuie sa devina calitativ, inainte de a ridica pretentii de pret. Copiii care ies vaci din facultati, o fac si pentru ca exista un miserupism colosal in sistem. Banul sa vina, in ma-sa cu studiile. Sunt profesori ce tin un anumit nivel, dar multi apar acolo doar intre 2 salarii. Si ce iese de pe bancile scolii .. stim deja.
O crestere de preturi nu va face decat sa rupa orice sansa de scolarizare pentru cei nevoiasi, care invata bine, dar nu atat e bine incat sa intre pe cele cateva locuri subventionate. Cei cu bani gata tot vor face scoala, dar ramane o mare patura de studenti buni (astia mai saracuti sunt de obicei si mai implicati), ce nu mai au sanse la studiu.
Sa nu mai vorbim ca alinierea cu preturi din afara va duce universitatile romane in proasta situatie de a nu mai fi luate in seama. Daca studiile la o facultate de doamne-ajuta din afara sunt aproape la fel de scumpe ca la universitatile noastre cele vai de ele, o solutie ar fi sa iei dimploma undeva unde actul de invatamant inseamna ceva.
Pretul mic (desi nu e chiar atat de mic pentru Romania), reflecta si calitatea invatamantului. Cambridge sau Oxford sunt IN FRUNTEA topurilor universitare, noi nu avem universitati decat cred in to 500, nu mai sunt sigura. Deci nu ne putem compara. E ca si cand avem pretentia sa vindem Dacia cu 40.000 de euro, ca doar tot masina e, ca si Mercedes.
@zoso – da, ai dreptate, dar daca taxele mari inseamna ca din aia 10 genii doar 3 mai pot merge la facultate? Ce facem atunci? Performatele se obtin mereu cu o arie de selectie cat mai larga.
„Prosti da’ multi!” ? Nu, dupa noile legi vor fi si prosti si putini…
Ce naspa e sa fii presedinte sau sa guvernezi o tara de cacat cu oameni ptini si prosti!
Uite de asta nu te baga nimeni in seama pe la conferinte internationale!
zoso, tu chiar crezi ca invatamantul e prost pentru ca e gratuit ? Seriously ? Deci problema cu aia din Cucuietii De Vale ce intra la facultate cu 10-le din BAC, e ca o fac gratis ? Si scuza-ma, crezi ca tonele de studenti ce termina Spirtu Haret pe banda rulanta sunt toti niste eminenti pentru ca au platit ?
@Keos: n-am zis ca studenţii de la spiru sunt eminenţi. am zis ca aia de la stat-gratuit iau prea de-a gata favoarea de a primi o educatie.
@zoso: „din 4.800 studenti ies 10 genii. tot ei pot iesi si din 480.”… Da’ stiu ca le ai cu calculul probabilistic… lol
Ce spui, poate ies 10 genii si din 48 de studenti!
„Ca si in sistemul medical, ies prea mulţi absolvenţi care nu ştiu nimic si care consumă prea mulţi bani pentru a se angaja secretare sau şoferi”
si iti face impresia ca vechiul criteriu „ai bani” va separa calitatea de japite?
prietene, mai iesi din lumicica ta si respira din putoare realitatii
@mike: e ca la concerte. daca dai bani, apreciezi mai mult si nu intarzii, daca e gratis, te doare in cur.
sa creasca taxele, in asa fel incat sa nu mai ajunga toti la scoala. pana mea, poate or sa se si trezeasca unu doi.
Din banii de taxe sa platim mai multi parnaiasi, asistati sociali si alte asemenea elemente pozitive ale societatii…
bah zoso. Oare cum se face ca din tarile alea nordice (Vezi finlanda unde invatamantul e moca tip gratis) ies oameni normali?
@animaloo: nu ştiu, intreaba-i pe ei. am subtila impresie ca ei sunt mai constienţi de ceea ce fac decat noi. si apreciaza altfel gratuităţile de orice fel.
oricum, avem prea multi absolventi de facultate. Nu mai avem un strungar asa cum trebuie (pot dovedi matematic, direct din sursa), nu mai e nimeni la munca. Toti vor la ‘drept’, toti vor sa fie ‘manageri’ sau ‘economisti’, toti vor sa fie cu o diploma in buzunar (indiferent ca e de la UPB, ASE, UMF sau Spiru Haret, luata pe bune sau de pe eBay).
Mi se pare ok sa fie cu taxa. Atata vreme cat e cerere mare, atunci oferta trebuie sa se adapteze. Nu am chef ca din banii mei sa sponsorizez invatamantul unui ratat care face ‘inginerie economica’ la UPB (!?) si care apoi are o cariera de succes in vanzari.
@keos
Pt ca esti bolovan si nu judeci. Analfabetii de acum 20 de ani ii voteaza in functii publice pe aia care te conduc azi. Cei „multi, dar prosti” vor fi mereu usor de condus (vor vota pt un mic si-o bere), si toti cei care vor putere absoluta incearca sa ii mentina prosti pe cei asupra carora au putere (biserica, dictatori etc).
Tarile care o duc cel mai bine sunt alea in care poplatia e educata. Contra-exemplu: US erau in anii ’50 printre primele tari in ceea ce priveste educatia copiilor si au dus-o foarte bine. De o vreme au inceput sa tot cada, si acum sunt intre ultimii dintre tarile civilizate, si se vede: Bush presedinte 8 ani, datorii enorme, razboaie inutile si o circa de alte probleme.
Judecata ta de valoare e exact ca a unuia care zice „nu ma intereseaza ca nu-s facute diguri, ma intereseaza doar ca ma inunda riul in fiecare an”. Data viitoare incearca sa gindesti inainte sa sari sa iti dai cu parerea.
@dojo
Dar cum sunteti niste sclavete* fara pic de curaj de a deschide gura, va plingeti pe net in semi-anonimitate. In conditiile astea va meritati soarta. „Daca am face, daca am drege”. Do it or STFU.
Aveti mentalitate de popor asistat social, asteptati sa vina altii sa lupte pt drepturile voastre, timp in care bociti pe la cine are timp sa va asculte si ii birfiti pe aia care se sterg la cur cu drepturile voastre, dar in soapta, nu cumva sa va auda.
Am facut si eu facultate in Ro, si am dat si eu peste un profesor la care spaga era obligatorie (si uneori ii pica pe unii chiar daca cotizau). Din toata seria am fost probabil singurul care n-a dat spaga. Si am trecut din prima. Altii au dat si au picat, si dupa aia boceau pe la colturi.
FUCK THEM, AND FUCK YOU TOO.
Stand up and fight, or be a bitch and STFU.
* termenul „sclaveta” e unisex, la fel ca si bitch.
„Nu am chef ca din banii mei sa sponsorizez invatamantul unui ratat care face ‘inginerie economica’ la UPB (!?) si care apoi are o cariera de succes in vanzari.”
Dar tie ti-a placut sa il ai moca, nu?
Cred ca taxele ar atrage dupa sine si o selectie mai serioasa a personaului didactic. Ar trebui altfel monitorizati si profesorii, cum spunea cineva mai sus.
In Germania se intampla sa ai curs de la 20-22. Saptamanal. Cu rectorul scolii insusi.
O data nu s-a intamplat sa lipseasca el, sa lipseasca vreun student sau sa le dea drumul mai devreme. Ajunge pe la 23 acasa omul in ziua aia, cat e el de rector.
Prezenta e obligatorie in volum de 85%. Daca lipsesti mai mult si nu ai hartii care sa explice motivul (btw, job-ul NU este un motiv, adica ei nu-l iau in calcul), ai pus-o.
Si vorbesc de-o institutie unde invatamantul e gratuit. Cum o fi la alea cu taxa?
@animaloo – da, dar daca ar fi fost cazul, as fi muncit pentru ei. Si din fericire, chiar practic profesia pentru care m-am pregatit. Deci sa zicem ca ar fi fost chiar o investitie profitabila. Si ca un exemplu, iata (citeste articolul, nu doar povestea din link): https://adevarul.ro/locale/craiova/profesor-liceu-finlanda-In-romania-teorie-putina-practica-e-nevoie-agricultori-1_50abb1e87c42d5a6637eb596/index.html
@miticosul: nu poţi sa iis pui lui animaloo ca la jurnalism, de pilda, se invata acum 10 ani dupa cărţi scrise in anii 70 predate de oameni care au profesat in presa in anii ’80.
nu platesti taxe in sistemul de stat, da platesti restante, care sunt scumpe, deoarece sistemul de stat e mai scum ca privatul, daca e pe taxa.
La concurenta din domeniu, si la taxa de 4800 de lei in UPB, cred ca eliminarea locurilor de la buget ar duce la inchiderea facultatii
@Ingrid – la alea cu taxa, ‘ustura’ suficient de tare a.i. sa iti doresti sa treci troiene intregi de zapada ca sa ajungi la curs.
Aveți aici un articol destul de bun care vă explică situația din Anglia. @delice e un pic pe lângă pentru că probabil nu citește știrile din UK.
Pe scurt se vor modifica taxele doar pentru undergrads (ciclul de licență). Masterele și PhD-urile nu au o limită a taxelor, fiecare universitate putând cere oricât. Având în vedere că se preconizează că media taxelor va fi pe undeva la 6000 GBP/an, doar în circumstanțe deosebite putându-se ajunge la 9000 GBP / an, nu mi se pare o modificare drastică având în vedere nivelul de trai de aici. Mi se pare logic ca dacă vrei să-ți trimiți copilul la o „red-brick university” să te ocupi de asta din timp.
Și da, ar fi bine dacă și la noi s-ar introduce un sistem de învățământ superior cu plată.
@Radu: si io am impresia ca delice e cam proastă, nu e ca si cum ar fi in mijlocul problemei, studiind in uk.
cred ca cei din marea britanie au exagerat peste masura. nu zic, sa le mareasca, dar nu atat. ei oricum au studenti cat sa le ajunga, sa mai dea si la altii. sau poate tocmai asta vor sa faca, sa le scada numarul…
cat despre situatia de la noi, nu cred ca ar trebui sa nu mai existe taxe, cred doar ca ar trebui stabilite dupa alte criterii. poate din anul 2, sa fie la taxa doar cei cu restante, ca sunt multi, slava domnului. oricum in general locurile la buget sunt destul de putine, dar daca s-ar scoate chiar de tot, ar fi chiar tragic. SAU s-ar putea face un sistem bazat in totalitate pe taxe, unde sa se ofere burse pentru cei foarte foarte buni, cu abilitati sportive, etc. La noi e asa, intre…
Mda, e o idee de geniu sa fie invatamant cu plata, si mai ales taxe f mari. Ce resurse au studentii ca sa plateasca asemenea taxe, oriunde ar fi? Probabil ca o se ajunga ca in state, unde-ti incepi juna viata de salariat cu un credit de rambursat (da creditul pentru studii). In orice caz, astia din UK s-au enervat in asa masura incat au atacat masina printului Charles (cu acesta si Camilla inauntru), asta intr-o tara in care monarhia este extrem de respectata. Sunt curios cum vor reactiona studentii din Romania…
Dar oare pentru cate persoane scoala pe care au facut-o a insemnat ceva in domeniul unde lucreaza sau daca lucreaza pe ceva ce au invatat in scoala?