Sfidarea (2021)

Asta îi doare cel mai mult pe oameni.

Nu restricțiile. Alea sunt de înțeles. Da, nu vrem să ne (mai) moară rude și prieteni, de aia sunt puse restricții. Dar în același timp vezi că petrecerile continuă. Vezi că oamenii nu poartă mască nestingheriți.

E greu să ții o populație sub control când ea vede că ăia care încalcă regulile nu sunt pedepsiți. Nuba e cel mai bun și celebru exemplu. Și atunci oamenii se întreabă de ce ei trebuie să respecte regulile.

Asta e definiția haosului din Europa de Est. Dacă X face aia și nu pățește nimic, eu de ce să nu o fac? Dacă un prost merge cu viteză, eu de ce să nu o fac? Dacă unul fură, eu de ce să nu o fac?

Atâta timp cât pedepsele nu există, nu ai cum să insufli autoritate, ordine sau civism.

film-Killing-Eve-5

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

66 comentarii

  1. astept sa il bage pe radoi la parnaie.

  2. @Vali – cu privire la twitter status: DARWIN AT ITS BEST.

    • Soferul autospecialei va fi cercetat pentru ucidere din culpa. La viteza cu care se circula (aici e intrebarea daca autospecialele cu regim prioritar au voie sa circule cu viteza mai mare decat limita legal admisa in caz de interventie) si avand in vedere traversarea prin spatele autobuzului, era clar ca soferul nu putea evita (desi a incercat prin viraj dreapta), rezulta ca vina ar fi exclusiv a pietonului care a traversat neregulamentar.

    • V-aţi întrebat vreo dată de ce anumite „autospeciale” sunt dotate cu semnalizatoare acustice şi luminoase suplimentare?
      Nu doar pentru prioritate, ci ca să se poată deplasa cu viteza maximă posibilă la o urgenţă.

      Legea spune că totuşi soferul autospecialei cu sirena şi girofarurile în funcţiune trebuie să
      respecte (în caz de…) semnele de circulaţie care dau prioritate altor participanţi la trafic (intersecţii, treceri de pietoni etc.). Formularea este mai clară şi concisă în lege, dar aceasta e ideea.
      Dacă accidentul s-ar fi produs pe o trecere de pietoni, idiferent de câte girofaruri şi sirene ar fi avut în funcţiune maşina jandarmeriei, şoferul acesteia ar fi avut (teoretic, practic suntem în România) cea mai mare parte din vină.

      În acest caz, orice şofer care circula regulamentar şi ar fi lovit un pieton ce traversa prin acel loc, în mod firesc, ar fi găsit nevinovat.
      Funcţionarea girofarurilor şi a sirenei maşinii jandarmeriei dovedeşte clar că aceasta circula regulamentar, indiferent de viteza de deplasare.

    • Bineînțeles, că la clipul acela au apărut gigeii Gică Contra, autospeciala e de vină.

    • @VaRom, daca analizam cu atentie filmarea, fundalul sonor indica faptul ca autospeciala care a lovit nu avea in functiune semnalele acustice. E clar ca ala a traversat ca vita, dar e vina exclusiva a pietonului doar daca cel care a lovit nu a incalcat nici o regula. Avocatii victimei pot specula pe chestia asta, anume daca ala avea semnalele acustice poate nu se mai producea accidentul. Care e scopul interventiei daca in drum spre a salva pe unul il omori pe altul?

    • @Vasile, dacă respecta legea nu se punea singur în pericol, să fii idiot nu e ok, ai de 2-3 ori noroc, dar în cele din urmă plătești nota de plată.

  3. Bun dar intrebarea e noi de ce ne raportam la ce fac ceilalti? Ca eu personal vad cum regulile sunt pentru noi deci ma protejez in primul rand pe mine.
    Nu merg cu viteza in localitate nu neaparat de amenda cat de pericolul sa imi sara un dobitoc in fata si sa il omor.
    ala daca fura stau eu la puscarie cand il prinde sau el?
    asta nu inteleg eu
    E un obicei prost tot sa ne raportam la ce fac ceilalti si nu la ce facem noi.
    Daca unu urla pe strada la 12 noaptea inseamna ca e ok sa urlu si eu?

    • Pai, te protejezi pe tine, corect, dar cat timp mai poti face asta pana o iei razna? Daca toata lumea ar lua treaba asta in serios, pandemia ar fi fost mult mai lejera, probabil nici nu mai venea valul 3, era tinuta cat de cat sub control, dar asa, cand toti ies peste tot si imprastie virusul intr-o veselie, o sa mai dureze mult si bine.

    • @skyler singurle lucruri pe care le putem schimba cu adevarat sunt doar strict legata de persoana noastra.
      Sa mancam mai bine sport etc sa incercam sa ducem o viata sanatoasa.
      Ne am pierdut spiritul de conservare si pricipalul vinovat e tehnologia si al 2 lea e media din punctul meu de vedere.
      Am renuntat la facebook si instagram si am blocat cateva canale tv.
      Rezultatul ? Am inceput sa am grija mai multa de mine mult sport.
      De sărbători am avut covid , nu ma intreba cum doar datorita job-ului am călătort mult probabil am lasat garda jos intr-un moment de neatentie.
      Eram la spital imi faceam raza la plamani si a venit doctorul si ma intrebat daca vreau vaccin.Da normal
      Era in perioada când se aruncau dozele, au trecut 3 luni deja.
      Daca ma luam dupa altii ma vaccinam ?totul se rezuma la supraviețuire

    • Nu ne raportăm. Evaluăm consecințele. Dacă tu faci un efort si, sa zicem, te izolezi perfect. Te iau dracii de izolare, dar plm ai spirit civic și te tii tare, că nu vrei sa moară oameni din cauza ta. Că și asta e chestia care deseori scapă: că vasta majoritate a măsurilor de protecție nu te protejează pe tine decât indirect. Porți masca că sa nu infectezi pe alții, nu sa te te aperi pe tine direct.
      Dar îi vezi pe alții că se distrează bine mersi, răspândesc virusul. Nu se îmbolnăvesc ei, ci doar distribuie și țin rata de infectare sus și practic ei te țin pe tine in casă dar nu și pe ei.
      Sincer, nu-ți vine să-i bagi in plm și să faci și tu un PlayStation party cu 7-8 prieteni și perechile lor, cum nu ai mai făcut de un an? Oricum știi că și ei se protejează rezonabil că îi știi, riscul e f mic, sunteți tineri. Mâncați și voi o pizza, etc.

    • Bine punctat.

      Nebuni sunt peste tot. Aici anul trecut erau niste isteti care organizau o nunta cu mii de invitati. In mijlocul pandemiei. Mereu se inchid cluburi cu sute de discotecari. Desi pana acum o luna si ceva erau obligați sa inchida totul oricum.

      Lumea este asa cum este și oamenii de cele mai multe ori sunt niste vite.

      Tocmai de asta tine de noi insine sa ne protejam familia asa cum stim mai bine. E nasol sa stai acasa, cand altii chefuiesc si se pisa cu jet pe reguli, dar la final de zi pe mine ma intereseaza persoana mea, sotul si copilul. Suntem OK? Am mai trecut o zi fara sa dam cu nasul de cacatul asta de COVID? Bine.

  4. DACA pierdem cu Germania ? :) Imi place sa vad optimismul din varful degetelor tale.
    Eu as fi mers pe „LA CE SCOR pierdem cu Germania”.

  5. Off-topic: Daca Ianis e titular, poate avem o sansa acolo, la 1 pct.

    • Se pare ca ne pricepem la fotbal.
      Ne poti spune ceva si despre Halep?
      Sunt sigur ca un specialist pe fotbal stie si ceva tenis din vârful canapelei.

    • @Aderentiu: Ne cunoastem personal si nu stiu eu? Era mai mult o ironie, comentariul meu, dar deh… Si, tenis mai joc ocazional, doar de placere, desi nu vad care e treaba cu asta si expert de ”canapea”. La rautati gratuite, toti suntem buni.

  6. Nu ca vreau sa fiu avocatul Diavolului, dar știm cam câte localuri pe naspa sunt deschise la nivel de București și cam câte persoane le tranzitează?
    Nu ma înțelege greșit sfidarea asta, în care unii sunt mai egali decât restul este simțită destul de bine la nivelul, societății, doar ca este inmagazinata ca frustrare. Iar singura supapa, care funcționează este sa combatem deciziile luate de la centru.
    Azi niște sindicaliști au luat metroul pe persoana fizica cum se spune. Cam în cât timp aceasta experiență va fi decontata direct, de către ministrul transporturilor deși o buna parte din romani știu ca la metrorex și cu al sau sindicat treaba nu este chiar corecta.
    Problema nu este sfidarea ci mai degrabă frustrarea ca unii nu pot face anumite rahaturi. Iar când ajung sa facă rahaturi, sunt pe sistemul sa se respecte legea, dar nu și în cazul meu.

  7. Romanii se valideaza singuri atunci cand nu raman (in paradigma lor) ultimii fraieri, indiferent daca e statul in coloana, randul la vaccin sau orice altceva. Apoi exclama in mintea lor: Mama ce i-am prostit pe astia!
    Aceeasi oameni se plang apoi ca avem o tara de cacat si ca nimic nu merge…

    • bagatul asta in fata, fara sa il aprob, il inteleg. eu sunt genul care sta la rand pana moare. (ca exemplu banal de acum cateva zile, ma „certam” cu o doamna la coada la casa de marcat. eram 3 clienti in magazin, deh, ora 7 dimineata. ala de la casa tocmai termina, ea avea un cos mare cu varf si inca cateva chestii in maini, eu in spatele ei un sandwich si o sticla de apa intr-o mana si banii pe ntru ele in cealalta. femeia ma ruga sa trec in fata iar eu refuza,. pana nu a inceput sa impinga de carucior spre un raft nu m-am dus spre casa. stiu, sunt dus cu pluta.)

      in acelasi timp am avut nenumarate momente in care un dat din coate la limita legii, fara a o depasi totusi, m-ar fi scutit de mutle probleme. am mers un sat intreg in spatele idiotului cu ochii in facebook. el a trecut pe sub bariera in miscare, eu am ramas aproape 30 de minute, ca au trecut 5 trenuri. avantaj eu, ca am refuza sa dau 55 in sat. alta data in loc sa ma bag 2 secunde in fata sa dau o foaie la ghiseu si sa plec am stat dupa imbecilul care a tinut sa se certe 45 de minute cu functionara pe ce zicea legea ca trebuie sa contina dosarul, moment in care a batut gongul si femeia a inchis nervoasa gemuletul si a plecat. eu a trebuit sa ma invoiesc DIN NOU a doua zi ca sa duc nenorocita aia de hartie. alta data am stat la doctor la coada cu o durere de sold de nu puteam sa stau jos. stateam pe o buca la marginea bancii dupa ce o baba s-a prins ca e ceva in nergula si m-a lasat la marginea bancii. imi era rusine sa bag capul in cabinet. l-a bagat baba iar doctorul m-a certat ca nu am zis ca e urgenta. acum la vaccin am un prieten care s-a inscris in aceeasi zi si la aceeasi ora cu mine, la acelasi centru. el s-a dus in sufletul lor, e vaccinat. eu am stat dupa anuntul lor. 2 aprilie/28 mai. intre timp mi-a trecut glontul pe la ureche. mi-am facut rt-pcr-ul pe banii mei, ca eram in timpul liber cand s-a intamplat minunea, desi firma a zis ca deconteaza toate testele.

      cum ziceam, nu aproba bagatul asta in fata, dar il inteleg. in tara asta sunt prea multi oameni care iti fac viata grea fara sa intentioneze asta si pe care ii poti evita printr-un simplu dat din coate la limita legii. si in final nici macar imoral.

  8. Sigur e pe undeva in manualul de manipulare sfidarea, ca sa se gandeasca lumea la sfidare – nu la masurile tampite pe care le-au luat arafat si voiculescu. Stiu ca pare SF.

    • Oricat de timpite sunt masurile, faptul ca un grup special de oameni le poate ocoli, duce la nasterea acestor sfidari.
      Daca totul era respectat la linie si grupurile alea speciale nu ar fi existat, discutiile ar fi fost altele.
      Ideea e ca autoritatilor le prinde bine sa existe aceste grupuri mai speciale, pentru ca atunci cand situatia o va cere atentia se va indrepta asupra lor nu a autoritatilor. Apropo poate cineva sa imi spuna in ce tara pot bloca metroul unui oras fara sa ma deranjeze cineva?

  9. Bai nene, chiar pot sa zic ca incepe sa-mi fie rusine sa le mai explic copiilor de ce noi suntem fraieri… La propriu, ma aud dand explicatii si imi dau seama ce „lame” sunt.
    Gen: „Tati, de ce noi stam aici si aia merg?” „Ca sunt nesimtiti, tati!” „Si ce or sa pateasca?” „Nimic tati…”
    Asa cred ca ajung oamenii nesimtiti, se satura de bataia de joc a altora si incep si ei.

    • Poti sa ii explici ca fiecare dintre noi raspundem pentru acțiunile noastre intr-un fel sau altul.
      Exista o vorba ca ulciorul nu merge de multe ori la apa.
      Si daca o sa continuam pe principiul absurd ca suntem zmei si noi nu patim nimic e cam ai.urea

  10. re tweet… de abia il astept pe george sa ne explice exact ce inseamna virgula aia…

  11. mie mi se falfaie de ce fac aia din Nuba.

    si ma indoiesc ca mai sunt multi care respecta restrictiile la litera.

    efectiv, sunt niste reguli idioate: sa nu poti sa iesi, in mod corect, la un munte, la o plimbare, la o bere e de cacat si nici nu ajuta la nimic.

  12. Oamenii sfideaza legile pentru ca aia care umbla in anumite locuri ii vad pe astia care urla la televizor sa ” respectam ” cum ies din slujba poporului si se duc la sprituri pe Nordului, Floreasca si Decebal, unde politia nu face nimic. Nu este doar Nuba deschisa, toate restaurantele si cafenelele din zonele sus numite au ramas deschise in regim normal toata saptamana, chiar si dupa scandalul cu Nuba.

    Iar numarul cazurilor va continua sa creasca, pentru ca restrictiile de circulatie sunt o infectie ( iar cine nu intelege asta are IQ-ul la temperatura camerei, serios, daca mai exista oameni care sunt de acord cu noile reguli, in fata mea acesti oameni sunt clinic retardati mental ), iar astazi seara transportul in comun ( cel putin in Bucuresti ) a fost mai full ca niciodata, iar market-urile si hipermarketurile intre 17 si 18 au fost la foc automat.

    Se transmite virusul asta intr-un 41 plin de la Piata Presei la Ghencea de 2 ori mai mult decat la toate terasele de pe Nordului si la cafenelele de pe Decebal adunate ( pentru ca oamenii, desi adunati intr-un loc, stau cu totii la mese, nu este ocupat si in picioare ca in mijloacele de transport inchise, ca in market-uri, sau ca intr-un club de noapte propriu zis. Nici macar la Nuba nu erau oameni in picioare, nu era capacitatea full . )

    Spatiile comerciale ar trebui deschise non stop. Horeca, inchise inauntru si deschise afara terasele – cine beneficiaza de asa ceva, mijloacele de transport suplimentate serios, Ion Radoi bagat la teminta 5 ani.

    Cu restrictiile care sunt acum, nu se va rezolva nimic. Aglomeratia serioasa nu se impiedica in absolut niciun fel.

    • Am tot vazut tampenia asta: de ce sa inchidem restaurantele atata vreme cat in metrou/tramvai e aglomerat? Nu stiu, nu sunt specialist – nu ma cita, dar ceva imi spune ca poti reduce (poate nu semnificativ) anumite lucruri neesentiale. Daca restrangi activitatea in horeca nu e o tragedie ATAT de mare. Dar ce-ai putea face sa nu mai fie aglomeratie in transportul in comun? Sa cumperi autobuze si metrouri? Pe ce bani?
      Ah, stiu. SA SE FACA…. (insert minuni de trafic aici). Se tot incearca de 10-20 ani cu rezultate… stii si tu. Probabil ca toate minunile astea costa bani, bani care pe timp de criza… e mai greut. Din nou, nu sunt vreun expert, posibil sa ma insel.

      Da, soc si groaza, transportul in comun a fost suprasolicitat in seara asta. Oamenii muncesc, foarte multe activitati nu pot fi inchise pentru ca ar produce daune mai mari (probabil) ca in horeca. Altii merg la cumparaturi, la rude, prieteni, distractie. Atata timp cat nu realizeaza dupa un an de criza ca ar trebui sa evite spatiile publice cu orice pret sunt fie batuti in cap fie nu au incotro. Ce-o sa le faci? Ce alternative le dai? Crezi ca rezolvi ceva daca ii lasi sa iasa din casa dupa ora 22? Eu mizez pe faptul ca marea majoritate merg cu transportul in comun dinspre/spre serviciu: pe-astia nu o sa ii vezi pe strazi dupa ora 10 noaptea. Vin de la munca, eventual trec pe la un magazin, se baga la somn pentru ca a doua zi o iau de la capat. Nu o sa se trezeasca la ora 1 ca sa mearga la Auchan non-stop ca sa isi ia paine, fii serios.
      Cei care merg la ora 1 noaptea la magazin sunt prea putini ca sa conteze.

      Zici ca spatiile comerciale ar trebui deschise non-stop. Da, doar ca nu. Cine plateste salariile angajatilor pe timp de noapte? Dar personalul suplimentar?Guvernul? Pentru ca patronii am eu impresia ca o sa zica „pas” si o sa astepte sa devina obligativitate. Nu de alta, da’ am tot vazut magazine non-stop inchizandu-se in ultima vreme, chiar inainte de pandemie, ceva imi zice ca nu sunt mega-profitabile.

      Pe timp de criza daca iti dai seama ca nu poti reduce infectarile cu 90% (interzicand transportul public si aglomeratia din magazine, sa zicem) te multumesti si cu 1,2,3 procente pe care le scoti din tampenii gen restrictii peste o anumita ora, ban la horeca si alte mizilicuri – atata timp cat nu sunt esentiale.

    • Aia care merg la munca nu sunt pe strazi dupa 22? Wtf? Tu crezi ca dupa 22 numai adolescentii si studentii sunt afara?

    • @nm.bradu: da, sunt ferm convins ca atunci cand lumea trece printr-o pandemie serioasa, cu foarte multi morti si cu spitalele pline, numai idiotii (indiferent de varsta) umbla pe strazi dupa ora 22.
      In astfel de vremuri nasoale e bine sa te pazesti cat poti de bine si sa reduci cat poti de mult apropierea de alte persoane, ce satana ai de facut noaptea dupa ora 22?

  13. Nu poti steriliza universul. Deocamdata nu se poate nici macar vindeca raceala. Aia care a disparut de cind cu coronavirusu :))
    Chetia asta cu masti, cu nustiu ce, e un fel de orbecaiala penibila. Daca penibilii astia voiau lockdown 100% ar fi trebuit sa stabileasca ce vor minca acei indivizi aflati in lockdown, si ar fi OBSERVAT ca mincarea nu se poate fabrica IN VITRO.

    Cum sa explic ca la clasa a patra, atita timp cit se produc chestii in fabrici, chestii gen salam, pufuleti si biscuiti si chiar si chiloti, doamne iarta ma =)) si chiar si calculatoare si masini, mde, aceste fabrici fiind populate de oameni care IN GENERE nu traiesc impreuna, deci in caz de O INFECTIE pot transmite virusii bine merci pina in Patagonia, deci atita timp cit NU POTI OPRI ACTIVITATEA ECONOMICA PT CA ALTFEL CRAPA DE FOAME PLEBEII INAINTE SA CRAPE DE VIRUS, e cam inutil sa vorbesti despre lockdown. Cum sa explic, oamenii nu se intilnesc NUMA LA BAR. In genere, la bar stai 2 ore pe saptamina sau pe luna, si la lucru minim 8 ore zilnic. Virusu nu e inteligent, deci nu face diferenta.
    Da, cum a zis un prieten pe vremuri, problema nu e ca lumea e imorala, ci ca e ilogica.

  14. Haoleu, manca-ti-as, dar cate downvote-uri am.

  15. e cacat, covid nu exista.

  16. Nu ai cum să inspiri încredere. Și fără încredere în autorități nu putem să facem aproape nimic, ca țară. Adică situația de moment în România.

  17. Când trebuiau organizate alegeri nu mai conta gradul de infectare sau numărul de persoane, trebuia să să iasă lumea la vot că „era sigur”, deși era aproape dublu numărul de infectări raportate. Johannis era bine mersi la ski. Orban zice că nunțile și skiatul au răspândit Covidul. De un an de zile se folosește peste tot aceleași măsuri stupide care au făcut mai mult rău decât bine (când la noi ai la un mort de COVID 2 morți din cauza „măsurilor de combatere” este clar că ceva nu funcționează cum trebuie). S-a creat o religie a Covidului și orice idee contrară ideologiei oficiale este respinsă.
    La noi nu se pune problema, că imită ca niște maimuțe ce fac alții afară, oricum nu înțeleg nimic, dar nici populația nu se omoară. Suntem între singurele țări unde nu au existat proteste. Situația a devenit chiar explozivă, de a ieșit Mutti ca Postelnicu „onorată instanță, am fost o dobitoacă” și a anulat restricțiile.
    Am devenit o societate de pămpălăi care are nevoie de semne de avertizare că cafeaua e un lichid fierbinte și te poți arde și de instrucțiuni speciale să nu-și bage degetele în priză. Ai copii care nu se pot urca pe tricicletă fără cască, genunchere și cotiere. Pișarea ochilor că, vai, „ăla nu respectă regulile” a devenit sport național și ne umplem de Pavlici Morozovi, cum e nebuna aia de la Timișoara.
    Dacă nu era războiul SUA-China, acum am fi avut doar niște episoade mai severe de pneumonie și probabil mai puțin de jumătate din decese.

    • @Cristian Banu
      iarasi te-ai trezit sa fii destept.

      De un an de zile se folosește peste tot aceleași măsuri stupide care au făcut mai mult rău decât bine (când la noi ai la un mort de COVID 2 morți din cauza „măsurilor de combatere” este clar că ceva nu funcționează cum trebuie)

      Multumita Suediei, putem vedea cat de „stupide” sunt masurile: Suedia, din cazua ca n-a luat nici o masura „stupida”, se lauda cu mortalitate de 5 ori mai mare decat a tarilor din jur si cam de 2 ori mai mare decat a Romaniei. Dar hei, masuri stupide. De asemenea, cum mor din cauza masurilor de combatere 2 oameni la fiecare mort de covid? Mor de plictiseala aia 2? Sau de ce mor, explica, fmm de prost? Auzi dom’le, mor 2 oameni din cauza masurilor, la fiecare mort de Covid.

      Dacă nu era războiul SUA-China, acum am fi avut doar niște episoade mai severe de pneumonie și probabil mai puțin de jumătate din decese.

      Doar un episod mai sever de pneumonie? Tu insisti sa iei muie, din ce vad eu.

      Suntem între singurele țări unde nu au existat proteste.

      Suntem printre multele tari in care nu sunt proteste. Doar in Olanda s-au strans cateva sute de cretini sa dea foc la masini, in rest, 10-20 de dobitoci, ca la noi, protestau ca nu exista corona si sa nu le bage Gates chipuri cu vaccinul. Pentru ca atat ii duce capul.

      Situația a devenit chiar explozivă, de a ieșit Mutti ca Postelnicu „onorată instanță, am fost o dobitoacă” și a anulat restricțiile.

      Da boss, stim ca nu-ti place Merkel si UE, ca tu esti rusofil, nu trebuie sa semnalizezi niciodata. Daca te preocupa un pic sa intelegi de unde razgandirea lu’ Merkel, ai fi aflat ca Germania nu e la nici jumatate din varful din toamna, de data asta exista vaccin si tot ce s-a razgandit a fost sa nu-i oblige pe oameni sa stea efectiv inchisi in case (China style) de Paste.

    • @Cristian Banu tu nu habar cat de spurcat e virusul asta.

    • Alt specialist de pijama :)))))))

  18. Sfidarea nu e la Nuba, e la cei care au manipulat date despre pandemie. PS: in curand incepe sezonul la sparanghel.

    • NOU
      #49

      Brava boss, aici ai dreptate, pai sa dea citu ajutor si la fetilii alea ca e rupte de foame, devine fiare, ca loret si sare la om pe tentativa la tâlhărie. Fetilii n-are banii si nuba e ca un Tîrgu Vitan pt el, ele marfa bă. 😀😏

    • Exact, de bine, de rau, majoritatea oamenilor au fost intelegatori si s-au conformat in ultimul an. Dar ce au facut “autoritatile” in tot acest timp, in frunte cu nenea de la Cotroceni, se numeste pipi pe restrictii si pe sufletele oamenilor. Asa ca mai usor cu aruncatul vinei pe popor, nu suntem nici pe departe asa naspa cum spuneti.

  19. Secolul 21 și adulții au nevoie de instrucțiuni să nu fie proști? Ce e mai idiocracy de atât?
    Vai, se aglomerează supermarketurile. Oare dacă toți ar merge doar o dată pe săptămână s-ar mai aglomera?
    De ce mulți angajatori ai căror salariați ar putea lucra de acasă încă ii cheamă la birou?
    De ce nu ne putem abține de la aniversări sau alte evenimente organizate clandestin?
    Omul e ființă socială, are nevoie de bla bla… Nu e deloc socială, că dacă ar fi i-ar păsa și de alții

    • pentru ca nu avem toti acelasi program si preferinte si conditii, d’aia nu putem merge toti la cumparaturi o singura data pe saptamana

      si pentru ca acele evenimente produc placere si bucurie…si de astea doua un om are nevoie foarte multa

      plm…nu suntem furnici sa tragem doar pentru binele musuroiului si sa ne doara-n pix de ce ne dorim

    • „Secolul 21 și adulții au nevoie de instrucțiuni să nu fie proști? Ce e mai idiocracy de atât?” – In SUA, da!

      „Vai, se aglomerează supermarketurile. Oare dacă toți ar merge doar o dată pe săptămână s-ar mai aglomera?” – Daca merg toti in aceeasi zi, da!

      ”De ce mulți angajatori ai căror salariați ar putea lucra de acasă încă ii cheamă la birou?” – Pentru ca angajatorii sunt fiinite sociale!

      „De ce nu ne putem abține de la aniversări sau alte evenimente organizate clandestin?” – Pentru ca si anarhistii sunt tot niste fiinite sociale!

      „Omul e ființă socială, are nevoie de bla bla… Nu e deloc socială, că dacă ar fi i-ar păsa și de alții” – Adica Aristotel e minicinos, da?

    • @Cipper
      „Secolul 21 și adulții au nevoie de instrucțiuni să nu fie proști? ”
      Pai daca pe sticla de detergent de podele scrie „NON EDIBLE”,atunci despre ce vorbim?Nu vezi ca generatie dupa generatie se tampeste pe zi ce trece?Explozia tehnologiei are si un recul.Explozia prostiei.

  20. Sfidarea există peste tot. Sfidarea există în parcările spitalelor unde parchează domnii doctori, în parcarea tribunalelor unde E-ul doamnei judecător stă cuminte lăngă X5-ul suedezului analfabet venit să mai rezolve o ghidușie cu o casă naționalizată, în parcările secțiilor de poliție, unde la fel, cinciarul agentului Căpșună împarte niște metri pătrați cu Q7-le lui Dany Spaniolu, venit să își vadă prietenii cu chipiu și bacul luat greu.
    Apoi stai și te întrebi ce plm se întămplă în jur ? Iar răspunsul vine din gura unui prieten,, ma frend, banii care îi fac în Romănia nu îi pot face niciunde,,.
    End of story.

  21. Asta cu nerespectatul regulilor nu o inteleg.In ce orase traiti si se intampla asta?Ca in Bucuresti,indiferent ca mergi pe strada,mall,magazin,hipermarket ,lumea are masca si nu vezi cete si cete de oameni pe strada.Ca mai sunt unii care intr-adevar tin masca necorespunzator sau arata scamosata..Am mers mult pe jos in ultima perioada,dar in afara de 2-3 oameni,ceilalti purtau masca.Trebuie sa intelegem ca nu toata lumea isi permite si nu toata lumea crede in eficienta ei.Sa tot fie din septembrie obligatoriu atat in spatiu inchis,cat si in spatiu deschis.In teorie,trebuia sa fim covid-free pana acum.Exista cumva vreun studiu care sa ateste eficacitatea mastii,cel putin purtata in spatiu liber?
    Problema cea mai mare in momentul de fata este ca avem doar 1400 de paturi de terapie intensiva la o populatie de 21 de milioane de locuitori(populatie cu drept de vot 18.2mil+minim 3mil copii).Procentual inseamna un dezastru,in cadrul unui cutremur mai mare.Intr-un final,va scapa cine va putea,ca alta solutie nu va fi.Vaccinarea a cel putin 10milioane de oameni pana in septembrie este imposibila,cel putin nu conditiile de acum.Probabil la anul,pe vremea asta,ne vom plange din nou ca au trecut doi ani si sunt practic aceleasi masuri idioate,fara rezultate,pentru ca puterea corupe mult mai mult decat banul.Daca ar renunta la restrictii,in foarte scurt timp vor fi indepartati de la putere,iar cainele nu pleaca de la macelarie

  22. Poate ca anul trecut a ajutat si telemunca la controlul rezonabil al infectarii ? Mii de functionari au lucrat de acasa, limitand contactul in colectivitate. Se pare ca multe infectari se petrec in interiorul birourilor. Fetrestre nu se deschid, ca e frig. Unii colegi/sefi poarta masca pe jumatate sau deloc. Se fac tot soiul de workshop-uri cu peste 20 de indivizi.
    De ce anul acesta nu se recurge la telemunca in institutiile publice? Cred ca ar fi mai multe beneficii, s-ar limita contactul si s-ar face economii la utilitatile institutiilor.

  23. I-a sfidat PSD atatia ani si nu i-a durut. Cred ca ii supra estimezi. Sau cred ca supraestimezi capacitatea de intelegere a fenomenului. Pur si simplu sunt unii satuit ca se descurca greu cu banii iar altii manipulati.

  24. asa se intampla si cu masinile parcate aiurea. e suficient sa se gaseasca un destept sa urce masina pe trotuar, ca imediat or sa apara si altii dupa el. si ma refer la zone unde n-ai sa vezi vreodata masini parcate pe trotuar. valabil nu doar pentru trotuar, chiar si in centrul intersectiei. daca parcheaza unul, il vor urma alti 2-3.

    • Dar daca ala care parcheaza primul aiurea s-ar trezi cu masina ridicata sau cu o amenda de 500 de lei, oare cati l-ar mai imita? Orice regula pentru incalcarea careia nu patesti absolut nimic e fix degeaba.

  25. Unde a dispărut gonoreea?

  26. Cred că ți-a citit lumea articolul, e prima dată azi când văd o groază de oameni fără mască, aproape că mai mulți decât cei cu măști. Și nu prin locuri izolate pe unde dai de 2-3 oameni pe oră, că acolo și eu o dau jos, dar în zone unde deja poți să zici că e aglomerație. Nasol :(

  27. Pedeapsa exista dar numai pentru saraci si fraier. Si atunci, daca are politistul de serviciu chef si nu si-a indeplinit inca norma.

  28. Da, exact. Diseara daca am chef sa ma plimb prin oras pana la 4 dimineata, zic si eu ca protestez. Ca pe baietii aia de azi noapte vad ca i-a mangaiat pe crestet, ce mai atata lege si ordine.

  29. sfidare si neincredere

    anul trecut ma luam de fluture cand zicea ca nu e buna starea asta, cu sabia lui damocle, ba era buna. Da era buna in conditiile in care exista o consistanta.
    „Toti ne sacrificam, e greu da o sa treaca”

    Nah, Aur castiga:
    ”trăim într-un stat în care Guvernul își sechestreză proprii cetățeni și îi terorizează zi de zi cu amenințări, statistici panicarde și amenzi. Suntem cu toții în arest la domiciliu pentru o faptă pe care nimeni nu a comis-o.”

    Pentru ca muistii actuali nu au uitat sa se vaccineze ei primii, sa mearga in maldive, sa dea fonduri la rude/amante si prieteni, la aia mai prosti fara „afaceri” sa le dea cate un post caldut.

    Cum poti sa imi ceri mie tot si tu sa nu fii dispus sa rentunti la nimic?

    Si sunt fix convins ca asta e situatia acum, ca mi se cere tot, daca e sa o patesc dau cu zarul daca sunt lasat sa mor sau nu. Pe incercate, cam 100 de telefoane asa dau de un DSP dupa ce am fost in contact cu un bolnav in timp ce baietii de la partid mai dadeau o petrecere/ mai faceau un test, si tot asa.

    Sunt fix convins ca sunt ultimul pe lista la oxigen da ca o sa am nevoie, apai in conditiile astea, daca e sa fie bal…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.