Șeful a luat contractul, dar tu l-ai executat – despre ITiștii lași, dar moraliști

De fiecare dată când citesc știri de genul ăsta

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunţă, vineri, noi disfuncţionalităţi ale platformei informatice a asigurărilor de sănătate. Pentru a treia zi consecutiv se înregistrează erori de conectare, întrucât sistemul este subdimensionat şi construit pe tehnologii şi echipamente învechite. Instituţia anunţă că a demarat un proiect pentru redimensionare. (sursa)

…mă gândesc la toți ITiștii de la toate firmele care au lucrat cu statul și despre cum ei au păreri despre chestii (democrație, politică, capitalism), dar unul nu și-a dat demisia pe motiv de “bă, ce facem noi aici e o mizerie”.

Când le spui că nu e cazul să aibă păreri, că majoritatea sunt slab mobilați la mansardă (buni tehnicieni, dar fără experiență de viață reală, de aia se miră când li se întâmplă viața), se opăresc. Nu ei au luat contractul ăla cu statul, nu ei sunt de vină că sistemul ăla cade.

OK. Nu tu ai semnat șpaga și manevra, ci patronul. Dar tot el a scris codul? Tot el a condus proiectul? El a pus serverele pe picioare? El a scris librăriile și documentația? De ce nu am văzut în ultimii 10 ani nici un ITist ieșind la rampă, anonim sau nu, să spună ce se întâmpla în birouri, de ce toate sistemele astea, de la eRomania.ro încoace, sunt praf. Nici unul. Toți și-au luat salariile, s-au bucurat la scutirile de impozite și emit păreri docte.

Păi nu, Costeluș, nu merge așa. Întâi trebuie să ai coloană vertebrală tu, pe persoană fizică, și apoi să ceri de la alții. Nu merge să vrei să o Românie mai bună, dar tu să participi la starea ei mizeră cu muncă substandard.

Și ca să-i ajut, că nu au înțeles nimic din ce am scris mai sus, când dai peste o lucrare care nu-ți place, îți dai demisia și îi lași cu curu-n baltă. Să fie problema altora. Ține capul sus, ai un pic de demnitate, și apoi cere de la alții.

film-last-castle

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

100 comentarii

  1. Exact. Românachele uită o chestie. Până la urma, creierul se sprijină pe coloana vertebrală.

    00
    • Creierul uman e cam singurul organ care gandeste. Insa nu singurul care ia decizii.

      00
    • Ba da, eu am plecat dintr-o astfel de firma, desi eram bine platit. Nu fac pe eroul si nu am plecat din prima, ba chiar la primele chestii mi se parea misto ce fac. Faza e ca nici patronii nu sunt prosti. Eu am fost periat, cadorisit, facut sa simt ca fac parte din familie si ca daca nu fac eu chestii, nu am grija de familie. E interesant sub aspect psihologic ce se intampla prin firmele astea si ce buni manipulatori sunt unii patroni – de fapt asta fiind unica lor mare calitate. Nu stiu de ce sunt asa, aici poate maestrul Coloja vine cu explicatii mai detaliate.
      Sunt convins ca mai sunt si altii care au plecat pe aceleasi motive, dar nu simt nevoia sa vorbeasca despre asta.

      00
    • mama, cand o aud pe asta cu ‘familie’ vis-a-vis de munca imi vine sa vomit un pic. asa, virtual..

      00
    • Eu vomitam când citeam orice conținea „oameni frumoși” și „familie”. De obicei venea de la ceva parașută despre care nu știa nimeni ce face exact, dar venea mereu cu inițiative (una mai imbecilă decât ultima).

      1. Prin coincidență, nu prea era nimeni frumos. Dacă unul nu era obez și nu puțea a țigări/ transpirație/ transpirație + deodorant de 10 lei, atunci sigur era caz de pungă pe cap.

      2. Nu suntem o familie, fiindcă nu vin la muncă să am grijă de copii oligofreni.

      A, să nu uităm. Îmi bag ceva în cerșeala aia cu „vine ziua lui X, vă invit să contribuiți cu CÂT PUTEȚI (MINIMUM 50 de lei)”. N-am contribuit niciodată pentru niciun papagal. Dacă am avut vreodată chef i-am luat lui Xulescu ceva doar fiindcă mergeam des la tenis sau snooker, mereu întrebat înainte ce vrea.

      Ghiciți cine era văzut drept săracul companiei, deși contribuabilii la cadouri poștau taxiuri până în Drumul Taberei, Militari, Rahova sau alte ghetouri. Aitiul din România.

      00
    • @Șerban, nu mai e cu oameni frumoși, e cu oameni faini.

      00
    • Mersi că m-ai anunțat. Asta e și mai oribil, să mă bată mami.

      Să ne așteptăm ca ăia din București să preia miolăielile de Clug, mnooo, niii și alte sunete de oameni scăpați în cap la naștere?

      00
    • @Șerban ”Dacă unul nu era obez și nu puțea a țigări/ transpirație/ transpirație + deodorant de 10 lei, atunci sigur era caz de pungă pe cap.”

      cine se aseamană se adună.

      00
    • @ubercool Dacă tot te-ai simțit, tu în ce caz te încadrezi?

      00
    • Nu cred că suntem colegi de plantație, că la mine la firmă sunt doar oameni frumosi.

      00
    • @ubercool
      Raspunsul lui Serban e foarte inteligent. Nu ma apuc sa ti-l explic pentru ca eu cred, totusi, ca te poti prinde si singur in cele din urma. Cred ca exista ceva sclipire de inteligenta si la tine.

      00
  2. Stai sa vezi ce fain o sa iasa cu noul proiect

    https://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-24998044-ministerul-muncii-vrea-dezvolte-aproape-30-milioane-euro-sistem-pentru-solutionarea-line-solicitarilor-primite-cetateni.htm

    Proiect care nu are cum sa coste mai mult de 1 milion pentru partea de dezvoltare, hai 5 ca sa lasam de la noi. Dar o sa fie 30 plus costuri adaugate cum se practica mereu is in final o sa fie tot o mizerie inutila si rar functionala.

    00
    • „asigurarea interoperabilității sistemelor informatice în plan intern (între departamentele MMPS și instituțiile aflate în subordinea/sub autoritatea/în coordonarea MMPS), național (între MMPS și instituțiile aflate în subordinea/sub autoritatea/în coordonarea MMPS și alte instituții centrale și locale) și european (cu sisteme omoloage de la nivel European, cu Registrele Europene);”

      Good luck with that!
      Daca chiar o sa faca asta si o sa mearga isi merita banii

      00
    • Chestia asta este un bla bla super interpretabil.

      Pana nu se definesc un set de acceptance criteria aceasta interoperabilitate poate insemna si shared access. Le-a dat alora un read-only cumva si gata…30 de milioane

      Oricum, o gluma de tun fata de PNDL3, aprobat azi de Florin de la Penele, Bode „ministru de ministru” si fratele lor de la UDMR care nu a reusit sa raspunda coerent la nicio intrebare din conferinta de presa.

      A fost dureros sa-l vezi cum transpira cand a fost intrebat de trei ori: ok, bine si frumos, deci cum facem ca banii sa nu ajunga la firmele de partid :)))

      Nothing.

      00
  3. Valabil si pentru politisti care nu au legi sau trebuie sa acopere mizeriile sefilor, medicii care nu avut dotari in spitale in ultimii ani, profesorii care s-au multumit cu meditatiile, aia de la spatii verzi care lucrau prin curtile sefilor etc

    00
    • Povesteste Godina cum toti se plangeau de ore suplimentare si au stabilit sa spuna in sedinta. In sedinta se ridica Godina si zice ca sunt nemultumiti, la care seful intreaba ca re sunt aia nemultumiti? Nicio mana ridicata. A ramas Godina ca prostul, singurul reclamagiu. :)

      00
    • @Anda stai linistita ca asa e si la privat. Toti sunt nemultumiti dar pleaca capul ca sa nu riste sa fie marcati ca oaia neagra aka prostul care zice ce gandeste. Ti se zice ca e ok sa iti spui punctul de vedere, dar managerul isi face o nota mentala „asta e prea direct si prea sincer, nu e bun pt promovare”.

      @Zoso nu intelegi tu man, coruptia e doar la stat /s

      00
    • nu intelegi tu man, coruptia e doar la stat /s

      da, e ca atunci când Visa făcea campanii cu Global, și când s-a împuțit treaba, directorul de la Visa s-a angajat la Global https://zoso.ro/dupa-succesul-monstruos-campaniilor-visa-weglobal-coopteaza-directorul-visa/

    • Sii… valabil mai ales pt jurnalisti :)

      00
    • @N am pățit asta. Vorbesc cu majoritatea colegilor din departament + alte departamente. Adun nemulțumiri, redactez un email, ajunge la conducere. Toată lumea se uita în altă parte, fluierau, desenau arce de cerc cu vârful degetelor de la picior, se auzea o muscă bâzâind etc. A trecut treaba, la mărirea de salariu, prietenul vostru a primit pula. Am mai stat un an, cât mi-a luat să învăț să fac altceva și m-am tirat.

      00
  4. Chestie simpatica pe platforma FNGCIMM, nu te puteai inregistra ca nu iti valida sistemul CAPTCHA. Din cate am inteles avea un numar infim de validari pe zi si cand treceai de ele sanatate.

    Platforma a fost o combinatie PNL probabil ca de acolo a fost seful pus anul trecut, si IMMINVEST era a lor. Il stiu, are o carte „Liberalismul care imi place”, amuzant. Poate ar trebui sa ii cer un autograf si un captcha.

    00
  5. Eh… raspunsul la intrebarea „De ce nu isi dau demisia?” e simplu:

    Ca nu ar gasi altundeva.

    00
  6. Daca il faceau bine din prima nu mai auveau ce remodela acum

    00
  7. Corect, dar IT-ist sau nu, cine lucreaza la firme care au contract cu statul sunt ca si bugetarii. Lucreaza acolo pentru ca nu pot mai mult. Nu pentru ca vor sa faca chestii calumea. Nu sunt capabili de asta.

    Da, ideal ar fi sa-si faca treaba si apoi sa emita pareri, dar partea asta n-o poti opri. Ei vor sa se cace acolo, dar sa vina altii sa se asigure ca nu pute.

    Pe langa asta, m-am uitat si pe la Code4Romania, o idee faina, dar care nici nu are suport pentru a se putea atinge de proiecte la scara mare si in plus e facuta oarecum romaneste (oameni cu idei fixe care fiecare trage in partea lui si abia asteapta un motiv de cearta sau de a se arata superiori cand nu sunt).

    00
    • Exact. Am cateva comentarii pe aici pe blog prin care imi exprim „respectul” meu fata de aitisti in general, dar sa fim seriosi, aia care lucreaza la stat sau la companii care capuseaza statul (Socolo se aude acolo in spate), aia nu sunt autisti…aia sunt handicapati cu bale la gura de a dreptul.

      00
    • Cineva trebuie să lucreze și cu statul. Dacă toată lumea ar fugi de contractele cu statul, nu s-ar mai face nimic, nu?

      00
    • @ubercool – nu cred ca se pune problema :) nu fuge nimeni de contracte cu statul, atata doar ca alea se dau firmelor de partid. Nu exista riscul sa apara vreo firma capabila care sa faca ceva calumea, clientela de partid are contractul asigurat si ca atare mulge banul public la maxim, n-ai sa vezi investitii in oameni care stiu ce fac, ca taie din profit.

      00
  8. Daca ar fi IT-isti capabili, si-ar gasi de lucru in secunda 2. Dar nu sunt. O spune un IT-ist cu 20 de ani vechime si care n-a lucrat in viata lui la vreun contract cu statul.
    In concluzie, nu le mai spune IT-isti, ca nu-s.

    00
    • Asta una, si doi nu cred ca se duce project managerul la sefu’ cel mare bai ce facem aici e o mizerie, mai avem nevoie de timp. Nu are curaj iar si daca ar face-o ar tipa ala la el ca trebuie sa livreze la timp si in bugetul respectiv.

      Ca idee, aveam mai demult un caz de suport cu o firma din romania (nu la stat dar pe aproape). Era o problema de spatiu pe serverul de email. In cursul investigatiei (hai sa crosetam sa vedem ce mai stergem, chestii de genul), ma suna un nr. necunoscut. „Buna ziua, sunt seful lui cutare (clientul cu care lucram pe caz), si vreau sa iti spun ca nu stiu ce faceti voi acolo, dar eu harduri nu mai iau, descurcativa cu ce aveti”. Deci da, de mare ajutor :))), Asta ca sa se inteleaga cum se pune problema in genul asta de firme.

      00
    • Stai lin ca sunt multi oameni capabili pe acolo. Cand s-au spart combinatiile pe la Teamnet si Siveco au plecat foarte foarte multi oameni in sec 2. Era bataie pe ei in piata

      00
    • Cu statul Român?

      00
    • Cred ca mai sunt și capabili pe acolo, dar într-adevăr fără coloana vertebrală. Probabil sunt plătiți peste media pieței, sau au alte avantaje, sau sunt un pic sociopati și nu le pasă ce fac cât timp lor le e bine.

      Și eu sunt de 20+ ani in IT și nici una dintre companiile la care am lucrat nu are contracte cu statul roman. La una dintre ele chiar ni s-a spus clar ca evita deliberat asta. Și mai știu multi oameni ca mine, așa ca generalizările astea sunt aiurea. Cunosc și un om care a plecat dintr-o firma din asta când a fost pus sa facă porcarii. In plus parca citisem mai demult ca 66% sau mai mult din IT-ul românesc lucrează pentru export, așa ca probabil peste 80% din ITsti nu lucrează cu statul.

      00
    • @Bruta, l-am avut pe unul de la siveco pe state, mare senior ninja whatsover, ridica 4500 eur pe luna, cand l-am pus la munca sa faca proiecte de la 0 nu stia pe unde sa scoata camasa, ca el stia doar cu copy paste de pe stackoverflow. Daca nu e de pus sus un cms gratis si customizat un pic ca sa il vinzi la fraieri de la MEN (siveco, educatie) nu stia nimic. Aaa ba da, stia sa intrebe de requirment-uri, ca nush ce nu e clar…plm, parca il plateam sa ma intrebe el pe mine, nu eu pe el. L-am zburat in 3 luni.

      00
    • @ dan2. Nu-i asa ca ți s a sculat un pic asa când l-ai dat pe ala afara? Ce dur ești chiparosule…..

      00
    • @krompus, banuiesc ca pentru mine era. Nu, nu mi s-a sculat, dar i-am zis intr-un meeting cand a ridicat tonul ca daca ii dau un cap in gura se culege 3 ore de sub birou. M-am abinut, tocmai ca sa nu mi se scoale.

      00
    • @dan2 – scuze, ma enervasem tot citind pe aici.
      @boris – te rog frumos scuza-ma, am inteles gresit postarea ta.

      00
  9. Da, imi si imaginez faza:
    Seful: – Hai ba ai terminat programula ala?
    IT-istul: – Da sefu, l-am terminat dar la cat a fost facturat peste si cata spaga ai dat mai trebuie sa lucrez la el sa iasa ceva miso
    Seful: Da-l ma sa-l implemeteze sa inchidem lucrarea.
    IT-istul: – Nu-l dau sa mor eu e sub ceea ce pot face, ma fac de ras
    ….

    00
  10. Cine a lucrat si mai lucreaza in continuare in aceste firme o face pentru ca efectiv nu se poate angaja altundeva. Ca sunt oameni competenti sau nu rezultatul final il vede fiecare. O alta problema majora in toata nebunia asta o reprezinta faptul ca prin aceste firme se facea la un moment dat urmatoarea schema:
    1. Angajatul isi facea un PFA pe care factura o anumita suma.
    2. Firma ii vira banii in contul serviciilor prestate.
    3. Angajatul returna oamenilor de prin conducere o parte din acei bani.
    Povestea stiu ca aparuse la un moment pe facebookurile vremii si existau cazuri in care oamenii se plangeau de faptul ca salariile reale nu prea erau asa mari, ulterior a aparut scandalul aitistilor de la Sintesti unde doamna Socol a vizitat Targsor vreo 2 ani asa.
    In acelasi timp se practica schema si la contractele de munca si se mergea pe foarte multa intimidare. Existau legende prin industrie ca daca te pui rau cu anumiti sefi, nimeni nu te va angaja vreodata pe ceea ce lucrai. Pare SF, dar vorbim de chestii ce se intamplau in 2010-2011 si piata inca era in formare.
    Ei bine genul asta de oameni au creat platforma vietii care se defecteaza de fiecare data. Sa vi si sa le ceri integritate este prea mult pentru ceea ce ei pot.

    00
  11. Am citit un articol in presa in care scria ca sistemul ala a fost proiectat si construit in asa fel incat sa nu poata face mentenanta alta firma in afara de siveco. Daca e adevarat, atunci astia ne-au “incaltat” bine de tot.

    00
  12. NOU
    #42

    Pui toti IT-istii in aceeasi oala.
    E vechea discutie de aici si din alte parti. Inlocuieste „IT-ist” cu „politist”, „profesor”, „medic”, „blogger” si reiese clar ca progamatorii nu sunt diferiti de restul omenirii: unii profesionisti/integri/cu fuck you money (mai putini la firmele lui Ghita & Co), altii putin/deloc.
    Si de ce ar fi diferiti?

    00
  13. Am vreo 2 cunostinte care au lucrat pentru stat, sa zicem asa, nu pe proiecte gen casa de sanatate, ci in locuri tihnite, unul din ei la o baza aeriana. Din ce am inteles, sefii sunt total pe langa ce inseamna IT, angajatii sunt proaspeti absolventi sau oameni cu foarte putine cunostinte, iar chiar daca ai avea cunostinte, le-ai avea degeaba, pentru ca oricum sistemele si tehnologiile sunt de pe vremea bunicii. Lucrurile merg din inertie, e un loc caldut si de cele mai multe ori prost platit fata de piata. Sa incerce unul sa schimbe ceva e o picatura in ocean…

    Toate merg asa la noi in tara pentru ca nu exista repercursiuni. Ai asfaltat gresit, ai peticit peste nivel, ai pus canalizarea la 10cm sub asfalt, nu ai primit pe cineva in urgente, ai gresit tratamentul, nu te-ai grabit la un jaf, stai linistit, nu patesti nimic.

    00
  14. Ce capul sus cand la stat iei 16-17000 (cazuri reale) si freci menta si la privat ar lua poate cu 10000 mai putin. Unul de la stat nu prea poate fi devops la o multinationala (de ex.), ca sa tinda spre aceiasi bani… si nici nu ar vrea.

    00
  15. Cum adica sistemul este subdimensionat?
    Avem de doua ori mai multi doctori de familie de la implementarea cardului de sanatate?
    A terminat Firea de construite spitalele republicane regionale?

    Sau se pregateste o spaga de „doua” ori mai mare pentru ca nu face „fata” sistemul si trebuie schimbat?

    00
  16. Sa mor io daca stiu vre-un IT-ist care sa lucreaza cu statul. In 15+ ani de IT nu am intalnit asa ceva. Nu am vazut la conferinte, evenimente, meetups… tot se vorbeste de ei dar nu cred ca exista. Stie cineva personal un astfel de IT-isti? Cum e?

    00
    • La casa nationala de pensii publice e plin de IT-isti. Am mers pe acolo, pentru un proiect de callcenter, ii doare la basca. Calculatoarele nu au parole de administrator, fiecare instaleaza ce vrea, intra pe ce site-uri vrea si unele pc-uri aveau mesajul de activate windows…. Cand le-am atras atentia, au zis sa imi fac treaba mea si atat.

      00
    • Alin – pai asa am interactionat si eu cu departamentul IT de la anaf cand era nevoie sa modifice ceva informatie din baza de date ca altfel nu se putea si nu au reusit. Dar eu zic de cunoscut. Adica sa fie cineva prieten cu Ionel care are 28 de ani si e programator la stat. Sa fie amici si sa se cunoasca, sa ne spuna cum e ca om si ca IT-ist.

      Pentru ca altfel e o conspiratie mare aici :)))). Toti IT-isti de la stat e posibil sa fie angajati care au trecut de la paza, secretariat, soferie, dus dosare printr-un curs si apoi au ajuns in IT.

      00
    • Am interacționat și eu cu IT-iști de la stat.

      Am vrut să stabilesc cu unul o întâlnire la 14, după prânz așa.

      Și zice ăla râzând, tu crezi că eu mai sunt aici vinerea după 12?

      Pe lângă că am făcut mură-n gură totul efectiv.

      Cred că vali crede că IT-iștii de pe plantațiile din privat sunt aceeași cu cei de la stat/firme adiacente gen siveco și din astea.

      00
    • Când o să plătiți un ITst de la stat cu 3000 de euro.si nu 3000 de lei atunci să aveți pretenții

      00
    • mofo, asta pentru că nici unul nu prea vrea să recunoască :)

    • Care lucreaza cu statul sau care lucreaza la stat? Eu am facut si proiecte cu statul in cariera mea, ma calific?

      (de asemenea, nu frecventez conferinte, evenimente, meetups)

      00
    • Am livrat acum ceva ani un utilaj la o institutie ce apartine de SRI. M-au chemat ca nu-l puteau conecta la internet, It-istii de acolo incercau sa configureze IPv6 cu adresa IPv4.

      00
    • Stiu eu o gramada, si imposibil cand a facut ciolos cheamarea ITistilor la guvern sa nu ai pe cineva in anturaj care raspuns.

      00
  17. Cati IT-isit de 3000 de euro (ok, exagerez ca banii ar avea vreo valoare, ma refer la ITisit ce stiu ce fac, specialisti cu adevarat) crezi ca au lucrat la un proiect d-asta? Cei ce au pus infrastructura generala potrivit cerintelor si … care mai?

    Restul au tacut ca in alta parta ii pune la munca si nu prea pricep ei ce-i cu atatea librarii de teste… ca doar nu-s hackeri..

    Ce zici tu e o chestie ce se intampla peste tot. Mecanicul ce se plange de rablele de pe drum, muncitorii de la ITM ce-si iau teapa cand cumpara ceva, etc..

    00
  18. Și blogării dacă ieșeau la rampa din timp, azi nu aveam Gerbenișan & co.

    00
  19. Off, iar discutia despre cat de cacat sunt it-istii din Ro.

    1) am aproape 10 ani de „IT”, am cunoscut vreo cativa care au lucrat pe la teamnet, oameni calumea, super profi, au fost luati practic de pe bancile facultatilor si angajati acolo, pe salarii foarte mari, mai ales pentru oameni fara experienta.
    2) indiferent unde lucrezi, in IT, cat timp esti executant, executi in niste limite care ti se impun, nu neaparat direct, dar sigur. Eu poate cer sa se testeze aplicatia si ala gaseste 30 de defecte, daca clientul sau oricine din management zice nu, nu testam sau zice, nu ma intereseaza ca nu merge, am promis ca dam drumu la treaba pe data de 1 si suntem in 31, cam aia e, nu mai tine de tine. Sigur, tu incerci sa-ti faci treaba cat mai bine, dar d-aia exista si devi si testeri si medii de testare si mai multe sisteme inainte de live, etc, pentru ca experienta ne-a aratat ca, oricat de profi si bun ai fi, greseala e omeneasca.
    3) si acum, din experienta personala: am ratat cel putin o functie de management intr-o companie, deoarece eram unul dintre cei, putini, vocali; eram unul dintre cei, putini, care isi cereau drepturile, care trageau managementul de maneca, unul dintre cei, putini, care atunci cand a fost cazul, pentru lururi importante, am semnalat ca nu e ok si nu se face asa si ni s-a spus: aia e, facem ce trebuie, nu ce e neaparat corect si bine.

    00
    • „daca clientul sau oricine din management zice nu”
      Supărarea lui Vali pe it-iști eu că și cum te-ai supăra pe zidari și zugravi că de ce blocul nou are 20 de etaje deși e între case și are doar 20 de locuri de parcare deși are 20 de apartamente pe fiecare nivel. N-or fi având zidarii și zugravii ăia coloană suficient de vertebrală cum o vrem noi, însă parcă ar trebui pornit din alt punct.

      00
  20. Multi pareristi.

    Ca om care a lucrat intr-o firma care avea (si inca mai are cred) contract cu statul va pot spune ca ai mei colegi erau cat se poate de competenti si bine pregatiti (marea majoritate). Atat ca programatori, cat si ca DBA, sysadmin, network admin si alte specializari. Nu stiu despre angajatii altor firme, evident.

    Orice modificare in sistem, cod, baza de date trebuia aprobata de client (pe buna dreptate), iar uneori aceste aprobari durau. Pe langa asta, mai existau situatii in care o functionalitate dorita era dependenta de altele care fie nu era inca aprobate, fie erau respinse, iar intreg procesul trebuia reluat.

    00
  21. Am și eu o cunoștinșă care a lucrat la o firmă dinasta abonată la contracte cu statul (firmă din garda veche, înainte să fie pe val UTI/Siveco/Teamnet) și mi-a povestit cum stă treaba în interior. Din câte am înțeles, lucrurile ar sta cam în felul următor:

    – Programatorii de rând nu prea au o imagine de ansamblu a proiectului, primesc taskuri punctuale de genul „formularul X trimite date către serverul Y”. Fiecare om își face bucățica lui, dar problema apare la cum se pupă toate bucățelele între ele. Ca sa folosesc analogia cu construitul unei case: unul face țigle de acoperiș, altul cărămizi, al treilea ferestrele. Într-un final vei avea termopanele pe acoperiș, iar țiglele decorează pereții de cărămidă

    – Pe posturile de menegeri și stakeholderi se împute treaba. Pentru că faci tu o arhitectură frumoasă care merge pe o infrastructură ieftină, dar apoi vine Oracle/IBM/Accenture și îți propune un pachet de servicii pentru câteva milioane de euro. Proiectul are nevoie doar de 5% din ce este în pachet, dar fix ăia 5% sunt subdimensionați pentru ce îți trebuie ție. Tu zici nu, menegerul zice „lasă mă, să fie bine la toată lumea”. Și uite așa, vorba cunoștinței, se bagă mortul în casă.

    00
  22. de unde stii cati si-au dat demisia sau nu? s-a facut vreo statistica pe undeva?

    00
  23. Been there, done that :) Bine, nu la firma de stat, dar la firma mare 24/7: pt ca in decursul anilor s-au adunat gramada de straturi de sefi si sefuti, la un moment dat s-a facut un contract mare cu o firma externa. Milioane. Sefi care nu stiau boaba au semnat. Au venit la mine cu „tu o sa ai grija de asta in Prod”. Cand am vazut mai bine despre ce e vb, am constatat ca solutia era total bullshit. Am mers pana la CIO (Chief Information Officer), le-am spus la toti: asta NU o sa mearga. Nu m-au ascultat, am avut dreptate: au bagat-o asa, a pleznit, inapoi la dev, refacut etc. Din clipa aia directorul dev m-a hated cu stropi. A trebuit sa plec la altii – best thing actually! :)

    00
  24. Ai vrut tu sa starnesti putin ITistii ca ai vazut ca data trecuta a mers bine 😀 sa nu crezi ca nu vedem ce faci.

    ITistii care raman “in sistem” nu sunt cei care se plang sau care vor ceva mai bun. Ei vor lucra toata viata la stat, nu musti mana care te hraneste. Am doi amici care au lucrat la Siveco si Teamnet dupa facultate si au plecat inainte sa faca un an acolo.

    Referiror la IT la stat, eu sunt mega curios cine sunt oamenii care lucreaza acolo. Vezi de ex cum arata un anunt de angajare pentru Programator la InfoFer SA https://www.infofer.ro/images/files/angajare/nou/Anunt%20angajare_Programator.pdf Acum, daca esti cat de cat competent si ai vazut ce ai vazut in 3-4 ani de facultate in Romania, aplici la jobul ala? Si am cautat pe Linkedin care ar fi viitorii mei colegi la InfoFer https://ibb.co/FX0nqcV https://ibb.co/tHZYZJW crezi ca oamenii astia se plang de CFR sau de stadiul in care e cfr.ro? Ca tabelul cu sosiri/plecari e literally un webcam pus pe tabelul fizic din gara? Cum crezi ca se duc oamenii aia la munca zi de zi de 24 ani, zicandu-si “azi e ziua in care iau atitudine sa se schimbe ceva, altfel ma duc la Adobe”?

    00
  25. Acum cativa ani au fost situatii in care oamenii de la firmele astea cu diverse contracte cu statul nu isi luau salariile cu lunile. Am stat si m-am intrebat de ce naiba nu isi cauta de munca in alta parte, mai alex in contextul in care piata IT fierbea.
    Cand am ajuns sa interactionez cu unii din oameni respectivi la interviuri, mi-am dat seama: nu e vorba ca ei nu-si doresc sa lucreze in alta parte … nu ii angajeaza nimeni.
    Faptul ca au lucrat atatia ani in genul asta de firme le-a imprimat o anumita atitudine si un anumit mod de a privi lucrurile care nu se pliaza pe filosofia marilor corporatii.
    Am cunoscut foarte putini oameni care au reusit sa se adapteze.

    00
  26. Sunt destule sisteme/aplicații făcute în ro de firme din ro pentru stat care merg de ani de zile bine mersi asa cum au fost proiectate si la încărcarea specificata în cerințe. Sunt dasemenea destule aplicații făcute în ro de oameni din ro pentru alte state sau agenții guvernamentale străine care merg de zbarniie de ani de zile.
    Asta cu aia care lucrează pentru stat sunt vai de ei e troleala pentru trafic.
    Principalul vinovat de rahatul din CNAS e CNAS itself. Dealungul timpului am constatat ca dacă iei la p*la marile companii de sw din ro se trezesc la realitate și încep sa livreze ce trebuie. Dacă ii lași în banii lor sunt ca multi dintre mecanicii auto (sau zugravi, medici, arhitecți, croitori) – rasoleala maxima.

    00
  27. Mă tem că ITiștii care citesc articolul ăsta vor înțelege să mai tacă din gură, nu să refuze să livreze proiecte substanrad. Nu e rău nici așa…

    00
  28. Lucrez de mult in domeniu si sincer daca as vedea un CV care are ASESoft sau similare, cu mai mult de 3 luni, e discard din start. Sunt doar 2 variante:
    – ori esti slab si ai facut platforme slabe, deci n-am nevoie de tine in firma
    – ori esti bun si ai facut platforme slabe, cu buna stiinta, si atunci categoric n-am nevoie de tine in firma

    Poate asa nu s-ar mai angaja toti la firme din astea de muls la caldurica.

    00
  29. Oare exista in Romania o aplicatie scris cap coada de magnificul si inegalabilul programator roman da care si sa funcționeze?
    Si numai e vorba de bani ca oricum preturile sunt umflat de x ori nu are relevanta asta.
    Exact ca la drumuri ba plm tu oricum faci drumul.

    00
  30. Am și eu vreo 16 ani de IT, pe lîngă vreo alți 8 in domenii conexe, dar necalificabile IT atunci, pentru că nu există domeniul. Ce am înțeles în anii ăștia e că meseria se învață la locul de muncă. Școala nu-ți poate da toate cunoștințele posibile, de fapt ceea ce numim EXPERIENȚĂ. Așadar, experiența creste capabilitatile, skill-urile omului. Ori astea se obțin într-un mediu care să permită creșterea, adică o companie cu experiență, cu oameni buni in meserie, de la care începătorul învață. Nu ai ce învața de la mediocri. Experiența mea spune că un absolvent proaspăt are nevoie de 5 ani ca să devină relevant. Ăștia 5 ani nu trebuie sa fie în aceeași companie. Cam 3 minim in prima companie, apoi doi în următoarea. Oriunde există plafonare pe un post și pentru căpăta experiență relevantă e nevoie de doua companii, cu culturi și proceduri evident diferite, că sunt ca zebrele oricum. Abia apoi omul poate fi destul de bun și independent, dar trebuie să tragă în anii ăștia. Geniile sunt genii, dar ca procent sunt păsări rare și în general nefolositoare pentru munca de volum. Proiectele complexe nu sunt la stat, pentru că statul e cel mai prost și tolerant client, ce acceptă munca proastă pentru șpăgi. In urma cu 8 ani am schimbat angajatorul și acum stau de vorbă cu foști colegi și descopăr că a crescut serios complexitatea proiectelor la fostul angajator, eu acum fiind destul de rutinat. La aceeași bani ar merita o schimbare de angajator măcar pentru a-mi ridica nivelul profesional. Pentru mine.
    Un exemplu pe care-l știu personal. Un bun prieten dintr-unul din serviciile românești îmi trimite un coleg tînar, absolvent de vreo doi ani, să-i explic cam in ce consta munca mea, că omul cam vroia să treacă în privat, nemulțumit de program, bani, etc. Și am stat de vorbă cu el, am înțeles cam ce nivel avea el, era un hobby-ist excelent, dar nu avea ce-i trebuie pentru a incepe de la zero într-o firmă în privat. Așa că a renunțat la ideea de a trece în privat și se descurcă excelent ca hobby-ist in IT la stat. Configurează echipamente de supraveghere, mai face cite o improvizație destul de performantă (dar unicat) de ansamblu de echipamente wireless care să ofere stream video dintr-un loc, chestii de hobby, dar eficiente. Pe ce face el e ok, dar părerea mea e că după vreo trei ani printr-o firmă privată era expert in chestii, pentru că venea în contact cu chestii. Dezamăgirea apare cînd realizează că toată munca făcută de el este aruncată la gunoi de factorii politici. Cam 70% din interceptări sunt distruse, pentru că … Dar mai are vreo 15 ani și iese la pensie cu o pensie mai bună decit un IT-ist.

    00
  31. Ma mira faptul ca nu prea sunt destui programatori (IT inseamna si instalare de Windows) reali pe aici. Daca erau, si erau sinceri bineinteles, puteau sa zica si ei ca orice proiect de software in zilele astea, nu doar in Romania, si nu doar la stat, e o mare varza. Nu exista standarde in software engineering ca in civil engineering, deaia nici nu se poate numi engineering. Niciun manager nu poate estima correct cerintele unui sistem, ca sa nu mai vorbim de developeri. Toti fac mininul necesar sa mearga cat de cat, nimeni nu sta sa faca arta din cod. Tot software-ul din lume are o singura cerinta, sa fie un pic mai bun ca excelul intrun anumit use case.

    00
    • În Austria există. Comparativ, nu vezi orice pielea pwlii care se numește ITist. De ce? Pentru că diplomele de inginer nu se dau 3 la 10 lei.

      Aitiștii români, în afară de o mână de oameni, nu-s ingineri, sunt niște vertebrate care plesnesc soluții de doi lei, n-au opinii și știu că la pregătirea lor sunt ușor de înlocuit.

      Pe Internet toți câștiga €3000 net, dar când te uiți mai atent vezi cât așteaptă să scadă tariful de la Uber și vezi că se duc în ceva ghetou gen Drumul Taberei sau Militari, acasă la mami și la tati.

      00
    • @alex
      1. Daca tu nu ai auzit de standarde in software engineering, astea nu insemna ca nu exista. La naiba – orice sursa in orice limbaj de programare poate fi privit ca un input standardizat de catre compilator/interpretor.

      2. Nu exista standarde in zona de creatie. Orice idiot poate sa puna in opera niste specificatii clare (desenele de executie ca sa zic asa) create de arhitecti si structuristi si mai stiu eu de cine – creatorii. La fel si in sw – incepi cu o pagina goala si la sfarsit vei vedea impreuna cu echipa o aplicatie – un sistem de ceva – un driver – o ceva. Nu cadem in Kunth-isme – nu ne scriem si sistemul de operare sau compilatorul sau fontul pentru asta ca nu mai terminam ever.

      3. Developerii nu au treaba cu estimarea, sorry, ei pur si simplu pun in opera (urmand niste standarde) ce a fost gandit de arhitectul de sistem conform specsurilor culese de analisti (cu forta) de la utilizatorii finali (developerii de azi sunt cam ca inginerii aia de civile cu multe standarde – astia au cam stricat meseria de programator cu aerele lor si cu cut and paste – dar cunosc tipi/tipe (PC moment) tineri de 25-30 carora le-as incredinta fara grija sa-mi scrie sw-ul pentru pacemaker).

      4. Cam dupa 25-30 de ani de meserie si un numar cu 3 cifre la proiecte in care ai participat sau pe care le-ai condus nu te mai ia nimic prin surprindere asa ca estimarile de buget si timing sunt cam la fix – sfat pentru incepatori – daca munca pentru un produs sw (gen CNAS) dureaza mai mult de 18 luni puteti sa l aruncati la gunoi. Daca nu e buget si timp ai 2 solutii – spus pas, sau daca ti-e foame incerci sa-l faci. Atentie – nu dai gherle ca lumea e mica….

      5. Sa i-o spui tu lu mutu ca nu sta nimeni sa faca arta din cod (acu depinde la ce te referi – ori codezi in asa fel incat sa te crucesti tu dupa 2 ani intrebandu-te ce dracu ai vrut sa faci acolo, ori codezi decent astfel incit juniorului de dupa tine sa nu-i fie greu sa inteleaga ce ai vrut). Fomfleurile prin cod or fi elegante, dar de evitat. Si pune dracu un comentariu ca nu-ti cade mana, daca mori?

      6. Daca te referi la altfel de arta, in general programatorii buni au ceva mai mult de 8 perechi de ochi (mai mult de 8 creieri :)) – una la cod/IDE, una la debugger, una la profiler, una pe cpu/gpu, una pe disk, una pe retea, una pe specs, una pe UI/UX, una pe consola, una pe git+CD, una pe db load, una pe serverul de test CI, una pe cine stie ce documentatie sau API. Si un par pregatit sub pentru aia de la comercial. Si-si scriu singuri testele si simulatoarele si load-testele, ca le este rusine sa dea gherle.

      7 – Final – se dau gherle la greu si la noi si aiurea si pentru stat si in privat and so on. DAR sunt o groaza de oameni care fac arta si scriu sw de calitate si in ro si pentru zona privata si pentru stat.

      Cu sw asta e cam ca muzica, auzi la radio tot felul de cacaturi (ex. sw CNAS), dar exista muzica si muzicieni de calitate in ro, doar ca nu atat de vizibie. Trebuie sa fi fan, sau in buziness cu adevarat.

      @finch – de acord – cele mai exotice cereri/provocari vin din mediul privat.

      Zau daca inteleg aversiunea asta fata de o meserie decenta.

      00
    • @krampus va fwte lumea in gura din cauza arogantei.
      o tara de it-isti zei pe pamant dar cand ai nevoie de cv pica sistemul.
      kaput.

      00
    • @ vlad – eu nu sunt IT-ist. Asa ca lumea poate sa futa in gura linistita IT-istii. Chiar si tu daca ai vise reprimate cu IT-istul ingenunchiat sub birou.

      00
  32. NOU
    #80

    …mă gândesc la toți bloggerii de la toate blogurile care fac campanii pentru firme de cacat și despre cum ei au păreri despre chestii (democrație, politică, capitalism), dar unul nu a recunoscut ca “bă, ce facem noi aici e o mizerie”.

    Când le spui că nu e cazul să aibă păreri, că majoritatea sunt slab mobilați la mansardă (buni scriitori, dar fără experiență de viață reală, de aia se miră când li se întâmplă viața), se opăresc. Nu ei au luat contractul ăla cu firmele alea de cacat, nu ei sunt de vină că sufla in panzele unor companii mizerabile.

    OK. Nu tu promovezi serviciile unei companii mizerabile, ci agentia de marketing. Dar tu nu vezi ca la fiecare articol cu (p) pe care-l pui, primesti zeci de comentarii critice la adresa companiei respective? De ce nu am văzut în ultimii 10 ani nici un blogger ieșind la rampă, anonim sau nu, să spună ce se întâmpla pe bune cu companiile astea de cacat, de ce le promoveaza aiurea. Nici unul. Toți și-au luat sumele, s-au bucurat de ele și emit păreri docte.

    Păi nu, Costeluș, nu merge așa. Întâi trebuie să ai coloană vertebrală tu, pe persoană fizică, și apoi să ceri de la alții. Nu merge să vrei să o Românie mai bună, dar tu să participi la starea ei mizeră cu inchizand ochii la mizeriile companiilor pe care le promovezi.

    Și ca să te-ajut, că nu ai înțeles nimic din ce am scris mai sus, când dai peste o firma de cacat, o boicotezi și îi lași cu curu-n baltă pe aia de la marketing. Să fie problema altora. Ține capul sus, ai un pic de demnitate, și apoi cere de la alții.

    00
  33. Amu, serios, tu ai angaja 0e cineva care a lucrat la Sivec0?

    00
  34. Si IT-istii români, ie tot români…așa că…

    00
  35. Mi-a fost oferit contract cu statul. Initial bucuros, gen hai sa facem..ei gen: nu faci, doar semnezi si ei 20% din proiect. Mi s-a facut sila, nu am mai fost contact de atunci. Cat despre angajati: da, unii sunt doar executanti si atat

    00
  36. Mai angajez si eu din cand in cand, mai multi sau mai putini. Si dau deoparte ranjind sadic CV-urile astora care au lucrat la stat. Mai ales ale celor de prin management, prin IT, prin juridic. Si nu doar eu fac asta…

    00
  37. Apropo de IT-iștii de la stat… e pe Twitter un nenea (@TheRealNooshu) de la gov.uk care face mega eforturi să reducă pageloadul siteului cu câteva milisecunde, la noi nu se face aproape niciun efort să fie UP o aplicație de zeci de milioane de euro.

    00
  38. Ba, eu am lucrat in firma capusa la stat (asesoft, ghitza, alea alea). si ma bucuram ca dam tepe si gherle la proiecte. bine, poate ca si eu sunt de vina, in mintea mea ii felicit pe toti shnapanii, si eu as fi facut la fel daca eram in locul lor.

    00
  39. Si cine este ACUM raspunzator de statea sistemelor de la CNAS?
    Ca stiam de Teamnet si Siveco ca-s de rahat, dar era demult… Cine sunt baietii destepti de la butoane, dezvoltare si infrastructura sau mentenanta?
    Sa le facem si lor un nume…

    00
  40. „dar unul nu și-a dat demisia pe motiv de “bă, ce facem noi aici e o mizerie”.” … eu cred ca si-au dat mai multi…

    00
  41. Pe același principiu al generalizării ad adsurdum am putea înfiera pe oricine (încă) muncește și plătește taxe în România drept complice și finanțator al perpetuării unui stat mafiot, pentru că a ales să rămână în țară in loc sa plece. Nu e întotdeauna așa de simplu.

    00
  42. N-are nicio treaba faptul ca-s softuri pentru stat aici. Poate doar faptul ca te gandesti ca dai banii din impozite pe lucruri prost facute. Macar la aia cumva nu decizi tu, ti-i iau direct. Prostii de genul asta se intampla la o gramada de produse/servicii pe care le cumperi cu buna stiinta in orice domeniu: electronice care se strica, mobila la care usile nu se inchid cum trebuie, masini la care-s recall-uri masive, carti/filme/muzica proaste, mancare proasta.

    Acelasi lucru ca la firmele astea care se lucreaza cu statul se intampla in nspe mii de firme care nu lucreaza cu statul. Inclusiv gigantii Google, Apple sau companii mai de nisa aparent fericite.

    De ce nu-si dau demisia. Pai isi dau unii, vin altii. Sunt oameni care s-au plimbat prin cateva locuri au vazut ca e peste tot la fel si-au zis ca mai bine fac fix ce scrie in fisa postului si isi fac o viata misto in restul de 18 ore cat nu stau cu ochii in monitor decat sa stea mereu sa schimbe locuri de munca. D-aia vezi multi itisti care „se pricep” la toate … ca-si vad de viata lor.

    Nu esti putred de bogat, vlogger de succes, nu ai nicio contributie la nivel planetar desi normal ca vrei asta. Dar problema nu e ca celulele tale n-au fost in stare sa faca asta ci pentru ca nu ai luat deciziile potrivite la timpul potrivit si nici noroc n-ai avut. Asa si itistii de care spui.

    Oricum stii si tu foarte bine asta, ca asta ti-e strategia… mai bine scrii al nspelea post sa inciti itistii care te citesc fiindca stii ca ei au bani si de la ei vin si banii tai pana la urma :). Mai e putin si vine blackfriday, profitshare-ul e pregatit pentru banii itistilor. Sunt bani nu? Chiar daca provin din lucruri facute prost pentru stat sau altii. Daca ramaneai la fanclub, rockmania si ce mai faceai acum 20 de ani mai greu. Ti-ai gasit un vad bun.

    00
    • 1. trebuie să fii special să crezi că eu fac asta pentru a-i râcâi pe niște ITiști.
      2. trebuie să fii special să crezi că oamenii râcâiți cumpără.
      3. habar n-ai câți bani fac din afiliere de bf, dar iti zic că fac de vreo 10 ori mai mult din articole plătite.

  43. intodeauna m-am gandit cand faci softuri de acest gen e mult mai usor de calculat nevoile de putere de calcul, cunosti de la inceput: cati pacienti exista, cati medici de familie, cate farmacii si o estimare de call-uri zilnice etc. Mi se pare impardonabil pentru un PM sau software arhitect sa nu poti estima cat mai corect nevoile si sa adaugi 20% pentru neprevazut. Nu poti avea suprize asa mari cum se intampla la un magazin online unde in mod normal iti intra 10k de utilizatori/min si de black friday te trezesti cu 500k dar tu ai estimat 200k.

    00
  44. Hai mai usor cu scutirea de impozit, la 2000 euro net, ai 200 euro scutirea. Bani de seminte.

    00
  45. Sistemul de la CNAS a fost implementat si in Bulgaria. Unde a mers bine din prima si merge si acum. Asta sr fi o dovada ca IT-istii ai de care spui si-au facit treaba. Dsr in timp daca aia nu schimba servere, nu adauga storage si efectiv nu fac nimic sunt probleme. Oriunde. Dar nu mai tine de cei care au facut siatemul ci de cei care nu si-au dorit si nu isi doresc ca acest sistem sa functioneze, intrucat reduce enorm prosubilitatile de furt.

    00
  46. ‘Sistwmul’ sau vorbin de acelasi cod, Aceeasi infrastructura?
    Nu s-a gândit nimeni ca poate sistemul e ok dpdv IT, dar este planificat sa ‘pice’ca sa mai fie spalate cateva sute de milioane prin firmele de partid?
    De ce nu exista o experiza tehnica, publica, asupra cauzelor problemelor si se merge pe ‘nu merge’ nu v-ati intrebat?

    00
  47. In the loop ?

    Filmul meu preferat.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube