Scurtul drum de la “n-avem bani” la “a sărit în aer blocul”

Verificarea instalației de gaz se face la fiecare doi ani, de către persoane autorizate, și costă 90 lei. Scrie peste tot, inclusiv pe factura lunară, că trebuie realizată această verificare, dar nu am văzut vreodată vreo inspecție făcută pe tema asta.

Și avem accidente de genul ăsta, al treilea doar în Brașov.

Aș vrea să văd declarații nu doar de la femeie, ci și de la vecinii ei. Cum se scuzau toți că nu au 90 lei să facă verificarea sau nu au știut că trebuie verificată. Plus nici 49 de lei pentru asigurarea obligatorie. Și să le pun în oglindă cu declarațiile de acum, după ce le-a sărit blocul în aer. Învață ceva? Fac legătură între “nu mai avem uși și geamuri” și “100 lei la doi ani nu e așa mult”? Sau merg în continuare pe burtă?

Că asta ne omoară pe noi, ca nație: întâi ne sare casa în aer și nici atunci nu învățăm nimic. Ăia cărora în două luni le va intra apa în casă a 10 oară credeți că au învățat ceva?

 

verificare-gaze

“verificare gaze” via shutterstock

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

75 comentarii

  1. Cu gazele avem cel puțin câteva probleme care trebuie puse la punct.
    – liberalizarea prețurilor și aducerea lor la prețul real stabilit de economia de piață. (Acum fiecare locatar cu centrala la bloc are aere de mic burghez pe banii altora).
    – Asigurare pentru accidente (nu e normal ca statul sa plateasca blocul pe care Gigel tocmai l-a dărâmat).
    – Cosuri de fum mai înalte decât clădirea. (pentru că nu e normal ca gazele lui Gigel sa intre in apartamentul de deasupra).
    – Raspundere penală. (Nu e normal ca Gigel care a omorât un om din neglijență să scape fără pușcărie).
    – Taxă pentru emisiile poluante. (așa cum plătește orice alt poluator)
    Fără chestiunile astea reglementate o să ne ardem în continuare.

    00
    • @borg Asta-i replică de Mitică de la București. Ce ai face dacă ai locui într-o țară civilizată unde toate cele de mai sunt sunt deja lege. Ce zici dacă ar veni primăria să-ți dea 5000 de euro amendă că ți-ai montat aparatul de aer condiționat pe exteriorul clădirii?!

      00
    • Asa, asa, mama lor de burgheji care nu nu vor sa sustina clasa muncitoare.

      00
    • Așa, așa, că CET-urile, se știe, sunt cele mai ecologice producătoare de agent termic.

      00
    • Da, știu, la voi în bloc/club/mașină nu se poate întâmpla! Gândire tipic românească!

      00
    • > – liberalizarea prețurilor și aducerea lor la prețul real stabilit de economia de piață. (Acum fiecare locatar cu centrala la bloc are aere de mic burghez pe banii altora).
      Aici sper ca te refereai la liberalizarea gazului consumat pt producerea gigacaloriei din Bucuresti, si scoaterea subventiilor de la incalzire/apa-calda de peste tot.

      00
    • Bai cap de creta, Verde: noi astia burghezi, cu centrala, iti platim tie subventia la gigacalorie, tampitule!

      01
    • Ce legatura are aerul conditionat cu subiectul?
      In alta ordine de idei, cei cu centrale nu beneficiaza de subventii, platesc gazul la pretul pietei. La fel, cei cu centrale nu stau cu caloriferele inchise, cam tin o temperatura placuta in casa. CU toate astea reusesc sa aiba costuri mult mai mici decat incalzirea centralizata. Nu cred ca e cazul de fum la centralele pe gaz. Poate ca nu e ideal ca fiecare apartament sa aiba centrala, ar fi poate mai eficient sa fie o centrala pe bloc/scara. Doar ca nu prea gasesti in romania un bloc sau o scara fara cativa pensionari nebuni sau gica contra care nu sunt de acord/nu au bani niciodata/sunt chiriasi deci li se rupe etc. Asa ca, pana un alta e o solutie multumitoare. Poate ca ti se pare ca e comentariu de mitic. Eu zic ca atitudinea ta e de genul „sa moara centrala vecinului”, cu o lista de motive care nu se sustin.

      00
    • @borg Plătești gazul la preț reglementat nu la prețul pieței.

      00
    • Green, „Gazele lui Gigel” sunt unul: dioxid de carbon. Restul e apă.

      00
  2. 100 de lei nu e mult ??? cat timp sunt pensii de 500 de lei si salarii de 777 lei… 100 de lei e o suma enorma !

    00
    • Da, gogule, 100 de lei e o suma enorma in comparatie cu salariile si pensiile de rahat din .ro. Totusi, matematica zice ca e de ajuns sa pui 4-5 lei deoparte, in fiecare luna, ca sa platesti verificarea. Ceea ce nu-i chiar asa enorm si imposibil.

      Sau sa includa costul asta in factura. Dar nici atunci n-o sa ne placa, deh, ca s-a scumpit lumina.

      00
    • există posibilitatea să faci asta, să incluzi costul verificării in factura lunară.

    • 100 de lei la 24 de luni cred ca este suportabil la orice venit. 4 lei si ceva pe luna…. cred ca trebui doar bunavointa.

      00
    • Eu am alta problema. (Pentru sume periodice care ar face gaura seioasa in bugetul pe luna platii utilizez metoda cu pus deoparte o suma modica pe perioada dintre plati). Gasesc instiintare pe usa blocului „in zilele x,y si z, intre orele 17-19 (in cel mai fericit caz, dar de obicei e undeva in intervalul 9-17) se va efectua cutare verificare”. Pt toate cele 6 scari ale blocului.
      Ce ar trebui sa fac? Sa-mi iau concediu 3 zile sa stau acasa ca sa vina unii sa fac o verificare 3, maxim 5 minute? Nu stiu voi, dar eu n-am prea multe zile de concediu.
      Sau intervalul 17-19. Am fost acasa la 17.55-18, in interval. N-a venit nici dracu’. Cica a fost, dar a trecut de scara mea inainte de ora 18. Am reusit sa fiu acasa pt ultima verificare de la gaze.
      Macar aia de la Enel stiu care-i faza. Dupa o prima vizita in interval pt pensionari, mai vine odata in week-end sau seara-dupa 19 ( (Zi si interval afisat). Nu stiu daca e politica firmei sau ideea personala a persoanei care face verificarea in zona mea, dar macar nu ma stresez. (Contoarul e in apartament, nu pe palier).

      00
    • Alin, batranii pun deja 5 lei deoparte pt d-ale inmormantarii, pt. intretinere, pt. medicamente.
      Vezi ca matematica mai da si cu virgula… You’ll see…

      00
    • Nu te chinui sa-i explici, e in lumea lui si nu are cum sa inteleaga traiul cu 1000 lei pe luna.

      00
    • Lasa gogule ca acum renovarea apartamentelor este gratis….

      00
    • eu cred ca defapt cei care zic ca e mult compara suma de 100 lei cu ce face cel care face efectiv verificarea…. mi-a venit si mie un dorel la bloc murdar in ultimul hal si mi-a cerut sapun ca sa verifice .. iesi nene de aici si intoarcete mai profi, ca in secolul 21 nu ne mai trebuie sapun sa vedem scaparile…
      Probabil multi zic ca nu dau ei 100 lei pt un gigel care face o verificare care e ca si inexistenta….

      00
    • Tipul de sus cu 100 de lei e chiar troll ! F putina lume castiga doar atata !, probabil sub 10% din popendulatie. Iar dintre cei de la oras, putem considera ca e un procent neglijabil. Doi la mana, o suta de lei nu e mult ,nici macar pt un cersetor :) Trei la mana, daca 100 de lei e mult, atunci putem presupune ca plata intretinerii, a medicamentelor sau a hranei este efectiv din alt film, toate acestea costand multe multe sute de lei lunar. Patru la mana, daca tot e mult, iar tu locuiesti intr-un apartament de minim 40k euro, vinde-l in pana mea si stai in chirie la tara pe 100 de lei !

      00
    • esti bou. nu e 100 pe luna ci la doi ani. adica 4 lei pe luna. si lasa-ma cu salarii si pensii de cacat. Da, sunt si din alea. Exact asta e motivul pentru care puturosii astia beau vodca de 3 lei suta, ca nu el ajung banii de pensie sa se imbete in fiecare zi.

      00
    • Aia cu 500 de lei pe lună nu au bani de centrale de apartament.

      00
  3. Ala ar fi un multimetru…

    00
  4. „Aia CARORA”, nu „aia care”

    00
  5. Doua probleme :
    1. Verificarea se face de mantuiala : Vine cu un aparat digital, il invarte 5-10 sec pe langa instalatie si gata. Cel putin in Bucuresti asa se face.
    2. Asigurarea este 20 de euro, nu 49 de lei si nu asigura riscul de explozie ( asigura doar cutremur, inundatie naturala si alunecari de teren).

    00
    • Senzorul din aparatul ala digital este foarte sensibil si poate sa urle de cand intra in casa, nici nu trebuie sa ajunga pe langa instalatie.
      La mine „sare” senzorul si taie gazul si daca dau cu spuma/spray/detergent de geamuri in alta parte a casei.
      Ar fi de mantuiala daca nu ar functiona. Altfel, isi face treaba foarte bine.

      00
    • Am si eu un senzor de la SicurGas, cum desfac o portocala cum taie gazul. Daca senzorul da alarme false in prostie nu inseamna ca e bun. Am multi vecini care l-au dezactivat din cauza asta ( toata cladirea foloseste acelasi model). Cat despre senzorul folosit la verificari acum multi ani stateam la parter, contorul de gaz al blocului fiind in fata geamului meu. Am reclamat mirosul puternic de gaz si s-a verificat de multe ori (5+) cu „senzor”, pana intr-o zi cand a luat foc de la o tigara aruncata si contorul meu scotea o flacara de 30-40 cm. Pacat ca au venit alti meseriasi la interventie, vroiam sa vad fetele primilor…

      00
    • Fix asta se face în București și nu pentru 100ron ci pentru 270 RON, chiar anunl trecut.

      00
    • Ai fi mai liniștit dacă ti-ar aplica metoda apă cu săpun, nu?

      00
    • As fi mai linistit daca si-ar face treaba responsabil fara sa ii trag eu de maneca sa verifice si filtrele, arzatorul, si toate mecanismele din centrala, ca eu cand ma duc la serviciu nu astept sa sa fiu tras la randul meu de altul ci imi fac treaba cum trebuie.

      00
  6. Las-o ba ca merge-asa !

    00
  7. Tocmai am fost acolo la apartament, pe Victoriei. Explozia a fost atat de puternica incat a daramat tot zidul despartitor dintre apartamentul batranei si cel al vecinilor iar suflul a trecut prin 2 camere, gaurind peretii. Usile vecinilor au fost schimbate pe cheltuiala proprietarului apartamentului insa pagubele sunt enorme. Sa vedeti cate geamuri sunt sparte!
    Intr-adevar, am inteles ca batrana a uitat aprinse 3 ochiuri de la aragaz… Pentru asta exista detector de gaz. Iti opreste gazul daca sesizeaza o problema. De exemplu, revelionul 2014-2015 l-am facut cu gasca la o cabana langa Bran. Aproape de fiecare data cand faceam vin fiert detectorul ne oprea gazul. Era de-a dreptul enervant sa mergi de fiecare data afara pe frig sa pornesti din nou gazul, dar acum ma gandesc cat de util e…

    00
  8. Si unde se face verificarea, tot sunt nereguli. Mie mi-a zis sa schimb racordul de la aragaz dar nu a venit a doua oara sa verifice daca chiar am facut asta.
    Sunt o gramada care au centrale fara autorizatie de la distrigaz, puse aiurea, fara senzori de gaze si electrovalva (ceea ce stiu ca era cam obligatoriu in unele parti). Pe la mine, la bloc, au tot trecut astia cu verificarile si nu am auzit sa fi penalizat pe cineva.

    00
    • Pai magistre, daca dupa verificarea asta sari in aer tot cei de la gaze sunt de vina ca nu te-au amendat de exemplu?

      La fel si ai tai vecini, nu sunt putin iresponsabili? Adica ai bani de centrala plus tevaraie/calorifere dar pentru aviz nu?

      00
    • NOU
      #37

      Unui prieten i-a zis la fel:
      – Schimba racordul de la aragaz ca nu e bun si bla bla.
      – Nici nu e nevoie, i-a replicat prietenul.
      – Ba e nevoie. Nu e bun, nu e in standarde etc
      – Ba, esti prost? Aragazul asta e electric, nu ii trebuie racord de gaz.

      00
    • legendă urbană :D

    • Ce sa zic, pe mine m-au debransat cei de la Distrigaz acum doua luni pentru ca aveam furtun de cauciuc la aragaz. Conform nu stiu carui normativ emis de ANRE este obligatoriu sa ai racord metalic

      00
    • Dan, daca nu exista o metoda de constrictie, verificarea nu are nici un sens. problema nu este ca nu stim daca instalatia e buna sau nu ci cum sa fie determinat consumatorul sa remedieze defectele. Sa astepti sa o faca din proprie initiativa….. e o tampenie

      00
    • Eu stiu ca firma care face instalarea/instalatiile pentru centrala trebuie sa fie autorizata ISCIR. Da, e lege pentru asa ceva.

      Faptul ca e scump/nimeni nu face avizlele/actele nu inseamna ca e si legal/corect. De acord ca si verificarile trebuiesc facute temeinic nu in dorul lelii, dar necunoasterea legii nu te absolva de responsabilitate.

      Sunt sigur ca vecinii care nu au avize sunt „foarte dornici” de cooperare cu cei care fac verificarile.

      00
  9. Atat timp cat verificarile obligatorii, facute chiar si de catre distribuitorul de gaz, sunt facute in bataie de joc (cu muncitori alcoolici care dimineata la prima ora sunt in baruri) doar pentru a te taxa (apropo, taxarea este pe numarul de consumatori) evenimente ca acestea se vor repeta.
    Distribuitorul poate si va opri furnizarea gazului daca ai expirata revizia (am patit-o si eu inainte de a ma muta in apartament).

    00
  10. Tot in Brasov, acum trei ani au venit in inspectie, si, daca tot erau acolo, m-au intrebat daca nu cumva vreau sa-mi trimita pe cineva sa-mi calibreze centrala pentru ca asta ar trebui facuta tot la doi ani (pentru 150 de lei, cu bon si tot ce trebuie). Oricum, din ce stiu, verificarea asta e atat de obligatorie incat, daca nu o faci, ti se inchide robinetul. Cel putin asa scria pe invitatia/avertispentul/somatia primita de la Engie (e-on).

    00
  11. Și când te gândești ca to’ma’ ce am concluzionat acu câteva zile că încălzirea electrica e scumpă. Ntz, Ntz, Ntz…

    00
  12. Baba a sarit in aer ca a uitat gazele deschise la aragaz. Deh de la o varsta incepi sa uiti. Vrei sa faci un ceai si arunci blocul in aer. Si nu e primul caz de genul.

    00
    • Dacă instalația avea detector de gaze și electrovalvă afară… altfel stăteau lucrurile. Dar noi suntem țara lui „merge și așa!”

      00
    • @Liviu Aragazele vechi nu au sistem de închidere (cum probabil a fost cazul aici), cele noi au o închidere termică a gazului în momentul stingerii flăcării.

      00
    • Green, nimic nu se face pana nu devine obligatoriu, cum a fost cu scaunele de copii, cauciucurile de iarna, etc.
      Problema la gaze, senzorii sunt pusi doar la cei care au centrale iar aragazele nu au mecanism de inchidere cand nu ai flacara (am un lapsus, nu mai stiu denumirea tehnica) erau la modelele romanesti doar pe arzatorul de la cuptor. Nu stiu aragazele noi daca mai au astfel de mecanism.

      00
    • green, prin vechi ma refer la cele cu 3-4 ochiuri de Satu Mare, generatia ’80, nu alea albe mici cu 2 ochiuri

      00
    • La aragazele de satu mare trebuia, dupa o perioada sa reglezi iar termocuplul sa cada pe flacara arzatorului de la cuptor. cand schimbai butelia cu gazele sau invers, cand ruginea tabla in care era prins (nu era fixat in locas, avea un sistem cu doua piulite ca sa il poti regla si piulitele alea se slabeau in timp). Multora le era lene sa faca asta si schimbau robinetii cu unii fara termocuplu.

      00
  13. Asigurarea obligatorie nu acopera bubuieli de gen. Nici incendii. Te indrepti in instanta asupra vecinului imprudent, fireste ca sa nu ai ce sa-i mai iei.
    Asigurarea facultativa e in jurul la 200 de lei, cu incendii, efractie, raspundere civila daca il inunzi pe vecinu, etc. Eu o platesc an de an pentru o garsoniera de 25 mp, ca sunt cu drobu de sare si pot dormi linistit. Altii baga bani pe care nu-i au in vile de neam prost si nu vor sa auda de asigurare. Cum iti asterni…

    00
    • Pentru ca da, diferenta de costuri dintre o vila si o garsoniera de 25 mp e fix asigurarea aia de 200 lei pe an (pe care o platesc si eu).

      00
    • Nu, diferenta e proportionala cu costul locuintei. Si esti singurul raspunzator de calculele pe care ti le faci, ca ulterior nu ai cui sa te plangi.
      Eu am ales-o pe-asta ca sa evit creditul si sa-mi permit si asigurarea, dar dam in alte discutii…

      00
  14. Caz „de azi”, Bucuresti: aragazul din garsoniera nu mai e ok, trebuie schimbat. Ca sa nu schimbam ca nebunii, sa faca bum, am zis „hai sa cautam unii autorizati”. Doar o firma gasita, care sa aiba autorizarile complete. Ori ne-au pacalit restul, ori aia nu se deplaseaza pentru un cacat de aragaz fara cuptor (deh, garsoniera confort doi, bucatarie mica).
    Aia de la gaze, Distrigaz, aia nu monteaza, doar verifica.
    So, ce vom face? Ce putem face?
    Vom monta de capul nostru aragazul, apoi vom da telefon la Distrigaz ca scapa gaze (chiar daca nu-i vom fi dat drumul), sa vina aia sa verifice lucrarea.
    Asta e treaba.
    ––––
    La apartament de doua camere, alta zona din bukale, au venit cica „sa verifice”. Suntem in 2015, au verificat cu apa+sapun.
    Asta e treaba.
    ––––
    Undeva in jurul blocului, dupa ce trece traficul zilnic, miroase puternic a gaz. Nu e prima oara, numai nasul meu, un nas „pe sus”, la etajul 3, a simtit mirosul de vreo 5 ori. Am sunat la baieti, sa vina sa verifice.
    Au venit, nu au gasit nimic in neregula. Se pare ca numai eu si prietena mea mirosim gaz cand deschidem geamul la balcon duminica, de exemplu, cand traficul e aproape nul.
    Asta e treaba.

    00
  15. Cum n-ai vazut ? La Bucuresti (cel putin in Mihalache si Dristor) la fiecare 2 ani vin niste unii si fac verificari (schimba la nevoie) si la 10 ani vine inspectia aia mare.

    00
  16. Nu o să facă legătura, și în continuare o să evite să facă verificările. Pentru că nu se întâmplă nimănui de două ori aceeași chestie, nu?

    00
  17. Se intampla uneori ca aceste „persoane autorizate” sa fie niste jegosi care sa declanseze alarma intentionat, „aoleu aveti niste scapari dar sunati aici si vine un baiat si va rezolva ieftin”.
    Cel mai bine este ca asociatia de locatari sa aiba un detector portabil ca cel de mai jos:
    https://www.eradiatoare.ro/dispozitive-de-preventie-si-securitate/detector-de-gaze-portabil-honeywell-ezsense-p2652.html

    00
  18. Ar trebui sa atentioneze si apoi sa inchida gazul si toti o sa astepte venirea lor ca pe ziua de salar.

    00
  19. Când piața de gaze se va liberaliza, și se va liberaliza pentru că e o cerință UE, producătorii de gaze din România (Petrom, Romgaz) nu o să vă mai vândă gazele la jumătate de preț, pe ochi frumoși, ci le va vinde pe piața liberă, pentru că în Europa va încasa cu 200% mai mulți bani pe aceeași cantitate. Să vedeți atunci ce sexy la bloc cu centrală.

    https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/6/6e/Half-yearly_electricity_and_gas_prices%2C_second_half_of_year%2C_2012%E2%80%9314_%28EUR_per_kWh%29_YB15.png

    00
  20. Nu știam că există și multimetre pentru stîngaci… Cool.

    00
  21. 90-100 lei este enorm pentru bloc, poate 15-20 lei de apartament (nu avem gaze trase individual).

    noi am stat la ultima verificare 7-8 zile fara gaze pentru ca un destept care in loc de racord de gaze avea unul de apa. cand a fost depistat omu’ nu a vrut sa il schimbe cu firma care facea revizia si a cautat el un meserias mai ieftin care bineinteles l-a costat mai mult (stiu din doua surse: ).

    00
  22. Si nu ar trebui sa creasca asigurarea obligatorie a locuintei de 10 ori pentruc ei ce nu-si fac revizia la gaze? Zice cineva mai sus ca 90 de lei e mult pentru un pensionar. Dar cel care sta in apartamentul vecin ce vina are? Sunt lucruri cu care nu avem voie sa ne jucam, iar oricat de dur ar suna nu pot sa dau decat un sfat: nu ai bani sa stai la bloc, vinde si muta-te la tara.

    00
  23. Vorbesti prostii, verificarea la 2 ani a tevii de gaz nu doar ca e obligatorie, dar e inclusa in factura, luna de luna se plateste acea suma aferenta verificarii.
    Gogu vine si daca nu te gaseste acasa si nu te programezi sa te verifice pleaca cu contoru. Cand vine gogu trebuie sa ai si actele verificarii la CT, altfel iarasi, pleaca cu contorul.
    ––––––-
    Suma e enorma pt cat presteaza Gogu (100 lei e o zi de munca in care ala verifica 100 apartamente), si nici Gogu nici compania de gaz nu-si asuma nimic daca sar in aer la o ora dupa verificarea lui peste!

    00
  24. nu stiu pe la altii cum era, dar mi-aduc aminte ca pe vremea lu’ Impuscatu’ la noi in bloc macar o data la fo trei luni sarea cate o butelie in aer.
    Si nu stiu cum dracu dar de fiecare data era o chestie gen ” a facut un bou ceva improvizatie de cacat si a pocnit”

    00
  25. Daca e obligatorie, e vreo institutie care a facut controale pana acum daca s-au facut sau nu verificarile?!

    00
  26. NOU
    #69

    Au venit la mine bulangiii, mi-au inchis si sigilat robinetul de gaz. Sigilat adica cu sarma si chestie d-aia de plastic.
    Paradoxul situatiei e ca, pentru a face revizia, trebuie sa pui in functiune centrala, deci trebuie sa dai jos sigiliul, oarecum ilegal, este ?
    Am facut revizia si nu m-a mai veriicat nimeni, ceea ce ma face sa cred ca alti 90% din romanii sigilati, l-au taiat si au dat drumu la caldura.

    Am intrebat o ruda daca i-au facut verificari, a zis a tot blocul a fost instruit sa nu deschida la interfon, nu i-a venit nimeni. Deci daca va strangeti 5 vecini, îi alungati lejer.

    00
  27. În Constanța verificările la 2 și 10 ani sunt obligatorii. E simplu, nu le faci, vin ei, inchid robinetul de gaz, pun sigiliu si un bilet cu motivul-evident al sistarii furnizării.Asta e partea bună .
    Partea proastă e că verificările se fac de către firme private, care culmea, exact înainte de data limită la care îţi expiră verificarea îţi umplu cutia poștală cu scrisori de avertizare gen” Îţi expiră autorizarea, o să îți taie ăștia gazul”.
    De unde crezi că au adresa ta și data expirarii?! Exact, „nașul ” de la Congaz le vinde database -ul. Sau e SRL-ul fiului directorului Congaz.
    Verificarea instalatie va inchipuiti cum decurge… Săpun? Brichetă? WTF.. ce e cu risipă asta de consumabile si resurse umane?! O simplă ștampilă pe un certificat constatator, și apoi depun ei la Congaz documente ca totul merge.. vis !Au fost cazuri când nici nu au intrat în casă, serios!
    Și f.. tu, și cu banii luați. Există chipurile si varianta de a face verificările cu Congaz, dar te programezi la o dată din mileniul următor, timp în care stai cu gazele tăiate. Smart business, huh..?

    00
  28. Ce verificare?

    ISCIR – pentru centrale? – Asta se face din 2 in 2 ani. Nu costa doar 90 de lei, depinde de cel care o face (se poate merge pana in 200 de lei). Inainte sa sariti de dos in sus, aparatul in sine costa peste 2000 de euro, se face si la el in fiecare an ‘verificare’ (undeva la 1200 de lei), inginer autorizat ISCIR, autorizarea firmei etc. Deci sunt niscaiva costuri.

    Daca nu o ai facuta, la noi cel putin (in Palmisoara), vine e-on si pune sigiliu pe ‘gaz’. Asa ca nema apa calda, nema caldura, nema aragaz. Chemi atunci un inginer din asta, care tre’ sa vina simultan cu baietii in cauza (de vor desigila), deci distractie.

    Da, sunt destui care nu fac verificarile astea cu anii, dar la noi cel putin au fost niste campanii foarte agresive ale e-on, asa ca lumea incepe sa le faca.

    La faza cu verificarea ‘normala’ (o fac firme autorizate ANRE), la noi cel putin se cam face OK, ca raspund si ei cu gatul. Acu’ la fel de bine sunt Dorei care fac ISCIR-ul in durere de basca, de te apuca dracii, cand vezi ca nu au facut nicio testare a centralei, au dat doar din pix. A mai dat sotu’ de cazuri din astea (el fiind cu ISCIR-ul).

  29. Stimate Domn,

    1. Cam cate explozii au loc in Brasov de la gaze/an? In ultimii 10-20 ani? In ce cartiere? Crezi ca problema e prostia sau saracia?
    2. Cati prieteni /cunostinte care se incalzesc direct cu gaz (soba, aragaz si „arzatoare”) ai in Brasov? Chiar crezi ca cei 90lei/apartament au salvat case si vieti? Cam cate?
    3. Daca ai avea rude in Brasov care se incalzesc cu soba/improvizatii, ce ai mai scrie pe blog despre explozii? Despre prostia sau despre saracia lor?
    4. Daca ar trebui sa-ti comentezi singur „artiolul”/postarea, cum l-ai descrie pe autor: empatic, intelept, hiper-smart, glumet, sufletist, sugubet etc?
    5. Astept o postare despre cat de prosti sunt cei care nu-si pun motorina aditivata iarna, la munte si ce idioti sunt tractoristii si camionagii care pun foc sub motor diesel iarna, in loc sa ….

    Numai bine.

    00
  30. Chestia aia se plateste? In Bucuresti, la mine cel putin nici macar nu am vazut sa se ceara asa ceva sau poate e inclus in factura de la intretinere dar parca nu am vazut, sau se taxeaza doar la case si atunci se intelege :)

    00
  31. Pt ca 90lei e o suma a naibii de mare pt ce fac ei. La noi au facut in tot blocul 110 apartamente, au venit intr-o zi apoi au mai venit inca intr-o zi pt cei care nu erau acasa prima data.
    Imi explici si mie de ce platesc eu 90lei pt 2 oameni care au facut o treaba timp de 5 minute. Atat a durat de cand au intrat pe usa pana au iesit.

    110*90=9900 lei pt 2 zile de munca, 2 oameni (defapt au terminat in vreo 4-5 ore in prima zi). Ce dracu e asta?

    00
  32. 200 lei m-a costat intalnirea, intr-o crasma, cu „verificatorul” : am rezolvat ! …

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile