Scump, ieftin, normal

Azi, în timp ce aşteptam în anticamera dentistei (o puştoaică de un metru şi o litră, dar foarte inimoasă şi priceputa) mă gândeam la pantofi. Acum câţiva ani am văzut prima oară o pereche de pantofi la 30 lei într-un magazin de unde, la doi ani, îmi cumpăram aceeaşi pereche de bocanci. Am întrebat vânzătoarea care e şpilul cu ei şi de ce sunt atât de ieftini, pentru că o pereche normală costa de la 100 lei în sus. Mi-a spus că nu sunt de piele, ci dintr-un vinilin combinat cu carton presat şi că o pereche nu rezistă la mai mult de 10 purtări, dar că oamenii îi cumpără pentru că nu au bani de o pereche reală.

covrigi-calziŞi mă gândeam la modelul de business. Unii oameni se uită la produsul “normal” şi îl consideră scump, preferând să cumpere produsul ieftin, fără să compare valoarea pe termen lung a produsului. Sau pe termen scurt. Şi cumpără produsul ieftin iar, pentru că a uitat că s-a rupt sau pentru că nici acum nu are bani sau nu vrea să facă efortul ăsta.

Extindeţi teoria asta la ce domeniu vreţi şi veţi vedea câţi oameni cumpără produse fără o valoare reală doar pentru că sunt mai ieftine decât cele normale.

Problema cea mare apare atunci când vânzătorul de pantofi ieftini are gura mai mare şi convinge mai multă lume că e normal ca pantofii să se rupă după câteva purtări şi că ăia care fac pantofi scumpi de fapt mint.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

53 comentarii

  1. Multi se lecuiesc de produse ieftine dupa ce o pereche de blugi le nenoroceste toate hainele din masina de spalat.

    00
  2. problema mare este de fapt ca este foarte greu de diferentiat intre ieftin si prost si scump si bun. ba mai rau: exista si ieftin si bun si scump si prost…

    00
  3. Sunt prea sarac sa-mi permit lucruri ieftine, e o vorba pe care ar trebui sa o invete multi.

    In 2006 imi cumparasem din NY un Macbook pro, undeva in jur de 3k. Amicul meu isi luase un HP, undeva in jur de 1k. Intr-un an l-a schimbat, alt 1.2k. Acum 2 ani si-a luat si el Macbook Pro. :-)

    Macbook-ul meu din 2006 inca merge bine, folosit doar atunci cand calatoresc. Overall am cheltuit mai putin? Dap.

    00
  4. Nu cred că există ieftin și bun. Există doar „mai ieftin și bun” decât „preț normal pentru un produs bun” sau, clar, „preț exagerat pentru un produs bun”.

    00
  5. partea misto e doar aia in care multi dau bani pe clone. si poate mai multi bani decat pe original… :)

    00
  6. Trebuie sa stii ce incaltaminte la 30 de lei sa cumperi. Acum 3 ani am realizat ca nu pot sa traiesc cu doar o pereche de sandale, doua perechi de pantofi si una de ghete (toate de piele naturala, cu preturi intre 80-130 lei) si m-am enervat pana la punctul in care mi-am zis ca trebuie sa vad cum sta treaba la capitolul „plasticuri”. Am batut magazinele si am gasit incaltaminte din inlocuitori de piele, ieftine (30-50 lei), placute si foarte bine facute; le am de pe un an pe altul, purtat intensiv. De toate: pantofi cu platforma, sandale cat cuprinde, pantofi sport, cizme, si in curand ghete. Le intretin ca pe pielea naturala: cu grasime de gasca si rata combinata cu ceara de albine. Toamna asta mi-a intrecut asteptarile la capitolul chinezarii ieftine excelente. Pentru ca lumea nu mai are bani de spart pe o singura pereche scumpa de incaltari, iar chinezii se adapteaza cererilor.

    00
  7. Vorba romaneasca:
    -suntem prea saraci sa ne luam lucruri ieftine.
    Fals!
    Fact:
    Vand parchet.Ii spun clientului:
    -asta mai ieftin e mai prost calitativ si nu are garantie!
    -bine, iau mai mult sa am de rezerva.

    00
  8. @ Victor: Blugi Levi s cumparati cu 90 euro in magazinul lor din Parndorf coloreaza la fel ca si unii cumparati cu 80 lei de la turci. Explicatie?

    00
  9. Scuze Arhi pt double post dar n-am gasit buton de editare comentariu

    @ Andrei Potorac: un produs folosit din an in pasti nici nu are cum sa nu te tina. Daca prietenul tau l-a folosit intens in aceeasi perioada in care tu doar calatoresti, nu cred ca e o comparatie corecta.

    @ Arhi: a nu se intelege din cele 2 comentarii de mai sus ca nu sunt de acord cu ceea ce ai scris tu mai sus. Vroiam doar sa subliniez ca nu intotdeauna pretul si marca fac casa buna cu rezistenta in timp. Depinde si de la caz la caz. Un exemplu personal il reprezinta bocancii mei de la Caterpillar. Timp de ani buni in fiecare an am tot schimbat pe bocanci. Cat-urile in schimb rezista de mai bine de un an (totusi folositi doar in perioada racoroasa/rece), sunt ft comode si dau senzatia de robust. Satisfied customer?

    00
  10. .. si aleg sa manace 3 covrigi in loc sa isi gateasca ceva….

    00
  11. vorbesti despre apple vs samsung?

    00
  12. Romanii sunt prea saraci pentru a cumpara lucruri iefine

    00
  13. pantofii de carton presat se cumpara si pentru un motiv in care nu conteaza deloc cat/cum ii porti/brandul/faima si likeurile : inmormantarea.

    00
  14. era o vorbă: sunt prea sărac să cumpăr chestii ieftine

    00
  15. Nu toate lucrurile ieftine sunt proaste, așa cum nu toate lucrurile scumpe sunt bune. De aceea e nevoie sa ne uitam si sa analizam cu atentie ce cumparam.

    00
  16. @Andrei Potorac Stai sa apara Dojo sa-ti explice cum e cu HP-urile si cu Mac-urile :P

    00
  17. Prețul a încetat de ceva vreme să fie o garanție a calității. În zilele noastre este mai mult o metodă prin care îți poți etala statutul social.
    La fel cum zicea și andreea în primul comentariu găsești și lucruri scumpe și proaste și ieftine și bune. Atâta timp cât nu cumperi ceva pentru a epata.

    00
  18. Am trecut si eu prin faza „sunt prea sarac sa imi permit lucruri ieftine”. Pana cand am vazut ca, daca incaltarile de 30 de lei ma tineau 50 de purtari, cele de 200 de lei ma tineau 100 de purtari. Un pic mai bine dar in nici un caz nu justificau diferenta de pret.
    Din pacat faptul ca e scump nu garanteaza si ca e mai durabil, asa ca prefer sa dau 30 de lei in fiecare luna decat 200 de lei la 2 luni.

    00
  19. Problema este ca oamenii nu invata sa gandeasca pe termen lung, ci doar pe modelul „acum” si „aici”. Adevarul este ca sistemul nici nu ne ajuta sa gandim atlfel, pentru ca legile sunt date ca sa fie mereu schimbate.

    In domeniul in care lucrez, doar amatorii se rezuma strict la pret. Costul total face diferenta.

    00
  20. Și problema mai e cand te duci ca bo$$u în mol să-ți iei o pereche de bascheți originali și te alegi cu un fals. Bani mulți -» gunoaie.

    00
  21. Si situatia urmatoare:
    Luat prietenei cizme de 380RON piele (Magazin specializat) + cizme 160RON (luate pt dezign, imitatie piele)
    asta se intimpla anul trecut, pielea a cedat si s-a rupt iar cele de imitatie sunt bine mersi…si ghici alea de piele si mai scumpe au fost purtate mai putin ca nu i-au placut :))

    eu 100% sunt ca sunt produse la care platesti doar brand-ul produsul fiind praf.

    00
  22. Sa nu se inteleaga gresit, sunt complet CONTRA imitatilor gen UGG de carpa/piele de caine si alte balarii, cand stii clar ca e o imitatie si e proasta…

    Dar de ex stiu din surse ca de ex la lidl si altii cu marci proprii gasesti produse facute de firme mari, sub branduri inexistente, identic calitative fara diferente la care pretul difera doar din cauza brandului.

    00
  23. Sper ca nu ti-ai pus dinti de carton.Daca ai facut asta pune o poza cu un zambet.Eu am o cunostinta ce a facut o gramada mare de bani din haine si pantofi de calitate indoielnica. Conduce o masina de 30j de mii(atata a dat pe ea sh) si mai are un pic si-si termina vila.Asta in plina criza.Stiu exemple pot fi multe.Dar atata timp cat romanului ii place mai ieftin si calitatea nu conteaza treaba o sa mearga mult si bine.Vorbeam intr-un cerc de prieteni de noul logan ca-mi place si ca e treaba buna ca masina pentru alergatura la munca. Cineva imi reproseaza :” frate sti ce A6 iti iei in bani aia?” Nu vreau sa spun ca Dacia e superioara Audi-ului(sau oricarei masini germane) dar o masina cu peste 250k(asta in cel mai fericit caz) intretinuta de un Gigel care a avut bani sa o cumpere si nu i-au mai ramas sa o intretina nu-mi ofera prea multa incredere.Si ca mine gandesc multi.De-aia sunt asa de putine ‘pisicute’,cinci-are,sapt-are si alte de genul pe strazile de la noi.Sau nu.

    00
  24. „Sunt prea sarac sa imi cumpar lucruri ieftine” se aplica atunci cand am bani sa imi cumpar lucruri scumpe. Daca nu am in buzunar decat 30 de lei cum sa fac sa imi iau pantofi de calitate de 300 de lei? Imi vand rinichii?!!

    00
  25. Sunt cazuri şi cazuri. De exemplu la electrocasnice, dacă te uiţi mai atent vei vedea că uneori nici firmele de renume nu îşi produc marfa ci doar îşi pun brandul pe aceleaşi chinezării care ca mărci de magazin sau alte asemenea costă un sfert de preţ. Prima oară am observat asta la un storcător de fructe pe care le-am avut în mână atât ca chinezăraie ieftină, cât şi în prezentarea Moulinex de câteva ori mai scumpă. Multe produse sunt în această situaţie. Poate chiar majoritatea cu excepţia vârfurilor de gamă.

    O altă variantă este când firma de renume contribuie doar cu carcasa aparatului, interiorul lui fiind 100% identic cu concurenţa şi cu anonimităţile. Aceleaşi piese făcute de aceiaşi furnizori. Acest lucru va fi tot mai comun pe măsură ce marile multinaţionale furnizoare ale componentelor îşi înghit concurenţa să rămân practic unici furnizori pe anumite segmente de piaţă.

    00
  26. Apropo de cele spuse de dabija, un fost coleg de liceu a făcut avere aducând din Germania containere de pantofi cu defecte. Nici nu trebuie să-şi bată capul cu vânzările, n-are de unde să aducă atât cât vor să cumpere proprietarii de bazaruri şi alte buticuri.

    00
  27. @Arthur, asta cu Arhi e defect profesional? :)

    00
  28. l`am auzit pe pantofar plangandu`se ca lumea nu mai duce pantofii la reparat pentru ca ii cumpara ieftin, n`au nici o valoare si daca se strica ii arunca la gunoi si cumpara altii, ca nu merita 10 lei pe un flec schimbat sau o lipire.
    din cauza saraciei/zgarceniei sufera si altii. nu mai cumparati ieftinituri ca si altii trebuie sa traiasca! :>

    00
  29. Lasă pantofii, bagă o poză cu dentista.

    00
  30. @didi>> ai 30 de lei pentru ca nu ai invatat sa gandesti pe termen lung si sa iti faci un buget din timp

    culmea, opusul lui „ietin” nu a fost niciodata sump, ci „calitativ”, care vine cu pretul lui. pentru ca exact cum spunea cineva mai sus, un lucru scump nu inseamna neaparat ca o sa si duca . tot ce trebuie e sa stii sa strangi si sa stii unde sa cauti

    00
  31. Bocancii mei Salomon au implinit 16 ani.
    Au batut o gramada din muntii patriei si betoanele oraselor.
    Acuma se apropie de obstescul sfarsit, ca li s-a uzat talpa prea mult

    Anul trecut am fost la amgazinul de unde i-am luat si i-am zis ownerului: mai da-mi o pereche din astia!

    „Ce, esti nebun ? Daca mai vand din astia, dau faliment in 2 ani! Cei mai buni bocanci pe care-i am rezista 4, maxim 5 ani. Trebuie sa vand si eu ceva!”

    Noa, cam asa e.

    00
  32. Asa e si cu alte produse. De exemplu canapelele din Turcia sunt facute din carton presat care mai mult de 1-2 ani nu rezista. Dar sa stii ca fata de produsele care le facem noi, ele au mai mare trecere. Binenteles exista si diferenta de pret.

    00
  33. @gupi
    mi-am luat cu multi ani in urma bocanci doc martens, un vis din adolescenta. au fost, redusi, aprox. 130 de euro. in maxim un an de purtat moderat (doar pe vreme adecvata, sa ne intelegem) li s-a rupt talpa in doua! din pacate, in ziua de azi, atat calitatea cat si pretul difera de la produs la produs.

    https://lilaesthete.wordpress.com/

    00
  34. E un principiu clasic, aflat la baza afirmatiei „there will always be poor people” („the poor get poorer” – varianta proverbiala). Esti constrans sa iei lucruri de proasta calitate si sa o faci in cantitati mai mari, asigurandu-te ca nu vei strange niciodata suficient pentru a iesi din situatia asta.

    https://www.cracked.com/

    Si da, tendinta pe care o remarcai (cu vanzatorul guraliv) afecteaza in principal tarile semi-dezvoltate (conceptia de „ieftin si bun”).

    00
  35. Din pacate pretul nu mai este un indicator al calitatii de ceva vreme. Asta, pentru ca unii vanzatori pun pret mai mare tocmai ca sa dea impresia ca ar fi si de calitate.
    Un exemplu de sezon: cizmele de femei Geox costa cam 1000 RON. Toate au defecte; mici, dar defecte (la banii astia e defect si faptul ca se vede prenadezul….). Alea din Ecco cu 800 sunt si mai si (imbinari aiurea, prenadez, bla).
    Exemplul 2: pantofi cu toc luati din Otter anul trecut cu 280 RON (parca). La prima (si unica) purtare s-a dus nevasta-mea pana la magazin si inapoi (~500 m pe asfalt…). S-a facut praf talpa. Asa din ochi, mai rezistau inca la 3-4 purtari. I-am dus inapoi cu scandal, bineinteles.

    Deci… cum mai era cu pretul si calitatea?

    BTW: preturile la cizme, daca tot am pomenit de ele, sunt saltate cu aprox. 200 de RON fata de anul trecut… Fara nici un motiv real (poate doar ca sa dea impresia ca-s mai de calitate).

    00
  36. @Alioja, unii oameni muncesc pe minimul pe economie care e 700 de lei si au si un copil. Cum faci ca din 1500 banii familiei pe o luna, sa mananci, sa iti platesti cheltuielile gospodaresti si sa iti cumperi pantofi de piele de o calitate buna cu minim 300 de lei? Daca isi cumpara fiecare membru al familiei pantofi intr-o luna, in luna aia nu mai ai ce manca. Nu cred ca isi cumpara pantofi de 30 de lei cei care lucreaza prin corporatii ci cei care trag la saiba. Nu mai identificati toti cetatenii tarii cu voi si cunoscutii vostri

    00
  37. Tendinta sa asociezi scump cu bun va exista tot timpul. La fel ca cea dintre ieftin si prost.
    Din pacate exemplele negative din ambele categorii, inclusiv cei care-i defaimeaza pe ceilalti sa-si vanda produsul, vor exista intotdeauna.
    „Nu-ti lua din ala scump ca e prost, sau, nu cumpara ieftin ca nu-i bun”

    Consumatorului nu-i ramane decat sa incerce pe propria piele, cu experientele variate.
    Da, intr-o lume ideala esti linistit ca „dai un ban da’ face”, insa cum spune si disclaimeru’ : Your experience may vary.

    Sau varianta pentru masini” Your mileage may vary”

    00
  38. Lucrurile scumpe si branduite nu sunt neaprat mai bune. Cele scumpe sunt mai fashion oriented. Problema cu lucrurile care se „strica” nu vine de la faptul ca sunt prea ieftine sau scumpe si proaste, vine din cauza ca se invechesc atat fizic cat si moral, iar cel putin eu sunt invatat sa port doar lucruri noi, fara urma de uzura. In momentul in care un lucru prezinta urme de folosire intensa mai poate fi folosit probabil mult timp insa nu il mai port si cumpar altul/altele noi.

    00
  39. Sa presupunem ca pe piata a aparut monitor de 19 lcd, imi iau unul bun care tine 10 ani. Asta inseamna ca 10 ani eu nu o sa imi iau de 20, 21, 22 24 etc cand vor aparea? Iau mac book si dupa 3 ani are 1/2 performante din ce se gaseste pe piata. ce sa fac, dau o caruta de bani pe ceva si il am pe viata sau iau efineli care isi fac treaba perioade scurte si de care nu ma doare inima/buzunarul cand se strica? La haine e si mai si. Vrei sa fii in pas cu moda, iei eftineli pe care le distrugi repede si le inlocuiesti, daca nu te intereseaza stai cu bocanci de 5 ani (pe care se vede varsta indiferent de intretinere). Cateodata nu e rau ieftin si prost. Mai bine un Logan nou decat un A6 vechi. (garantie, look, costuri intretinere, defecte ascunse, etc.)

    00
  40. intr-un fel ai dreptate..dar uite eu mi-am cumparat cu 10 lei(da!) o pereche de jeansi si ii am de 2 ani si arata ca noi..la polul opus am dat si 2 milioane pe o pereche de jeansi si dupa 3 luni gata.
    la incaltari prefer intotdeauna sa dau mai multi bani

    00
  41. Adidasi Nike de piele, cumparati acum jumatate de an din outlet Nike cu 150 lei. I-am vazut saptamana trecuta in Decathlon la vreo 400 de lei. Purtati ocazional si spalati de vreo 2-3 ori in masina, pielea s-a crapat acolo unde se indoaie.

    Diferenta dintre un adidas mai scumput (130-200 lei) si unul chinezesc (30-70 lei) e ca acestia din urma sunt sobolani (a.k.a put!). Or fi ei la fel de rezistenti, da’ put domle’ !

    00
  42. La fete nu e chiar asa mereu. Ca noi apucam sa purtam pantofii de maxim 3 ori si pe urma se demodeaza. Ok, imi iau cizme de 300 lei, adidasi de 150 lei (din aia buni, dar la reduceri), dar sandalute si pantofiori colorati am inceput sa iau si de 30 lei, ca ii port f putin, si la anul vreau alt model.

    00
  43. @didi>. nu ai citit ce am spus

    lucrurile foarte scumpe nu sunt neaparat si bune

    eu nu imi iau incaltari de 300 de lei, ci de 100. dar care tin mult mai mult decat alea de 30

    00
  44. e fix ca atunci cînd torni asfalt iarna. dacă oamenii își sifonează astfel propriul buget, ce pretenții să mai aibă cînd cineva îi sifonează de la bugetul statului.

    00
  45. Simplu zis toata chestia asta se imparte intr-o matrice de 2 pe 2.

    ieftin si bun; ieftin si prost; scump si bun; scump si prost.

    Din pacate difera de la firma la firma. Din fericire ai 50% sanse ca de fiecare data cand alegi sa cumperi ceva sa fie bun…

    00
  46. tocmai sunt in cautare de incaltaminte … eu port foarte bine incaltamintea – se strica greu – si pentru ca mi-am luat mereu din piele am ajuns in situatia in care sunt mereu in afara modei ( cizmele de acum 10 ani inca sunt ca noi ) . asa ca anul acesta m-am hotarat sa mai renunt la calitate in favoarea trendului – nu sunt o maniaca a modei dar un bot patrat ( spre exemplu ) sare in ochi oricui, nu ? …plus ca efectiv ma plictisesc sa port ani in sir aceleasi ciubote

    00
  47. @Andrei Potorac: suntem prea fitosi ca sa nu ne luam lucruri de firma..

    Eu scriu chiar in acest moment de pe un laptop Fujitsu-Siemens pe care l-am cumparat in 2005. Si nu l-am folosit doar in calatorii, l-am folosit in draci, zi si noapte, 12 ore pe zi. Si programe care trag de el, nu clientul de email si browserul. A cazut in cap pe vreo 3 ori si e destul de jupuit pe la colturi. Si a costat cam 900 de euro cu tot cu TVA, cand l-am cumparat (pret de Romania, vezi ca in state e mult mai ieftin). Am pe el XP SP3 si merge si acum. Din 2005 si pana acum am reinstalat sistemul o singura data. Am facut un singur upgrade la el, i-am adaugat 1 Gb de RAM. Nu am avut nicio infectie cu virusi (Windows firewall, Nod32, utilizare normala pe web, softuri licentiate)

    No, ai facut o afacere minunata cu acel Macbook pro.

    00
  48. @ baxt: sorry dar nu stiu la care dintre multele mele defecte profesionale te referi.

    @ maddy: in acelasi timp cu toate ca se plang, daca sunt buni, sunt cautati…

    00
  49. @silicon_v: Nu stii nimic ma! macBoc devin in fiecare an mai performante, in timp ce restul laptopurilor facute prostime (gen HP, Dell, Lenovo) trebuie sa le schimbi dupa un an ca nu mai ai ce face cu ele. Auoleu, mai iei si virusi pe Windows-ul ala nasolit si instabil …

    Am in fata un laptop Asus care a costat 15 meleoane’ in 2007, la Real. Da, mai bine dadeam 75 de meleoane’ pe un macBoc proooo, azi era la fel de vechi dar 10% mai performant. Good boy !

    00
  50. @Arthur, unde-i Arhi aici?

    00
  51. Si daca ati observat, va creste treptat volumul de lucru la pantofari, croitori si toti astia care repara si fixeaza ce altii au proiectat sa nu tina mult….

    00
  52. Magazin, achiziționează tricouri la 8 lei și vinde la 120. A făcut o reducere spectaculoasă la 45 de lei (că tot vine BF) pentru a-și termina rămășițele stocului. Și se cumpără în draci.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile