“Scrie despre cum să faci economii”

Faza e așa. Sunt cititori tineri care au nevoie de informațiile astea, pentru că nu le-au prins pe alea din ultimii 15 ani. Pentru ei merită să scriu din nou. Dar nu confundați ceva: 90% din cei care citesc sau 90% din populația generală pot citi 10.000 articole despre economisit și nu vor pune în practică și nu vor înțelege nimic. Ăia, indiferent de câți bani au, nu vor avea economii, că topesc banii.

Folosiți tagul “economii” și găsiți acolo articole.

Pe scurt, cea mai bună schemă de a face economii:

  1. urmărește-ți cheltuielile. pe hârtie, pe telefon, într-un xls, orice metodă e bună.
  2. fă un cont de economii și transferi acolo cât vrei atunci când iei salariul. nu la final de lună, nu când ai timp, când iei salariul. și trăiești cu restul. dacă nu faci asta, îi vei cheltui și nu vei face economii. minim 1/3 din salariu.
  3. înainte de a cumpăra ceva, întreabă-te de câteva ori dacă ai nevoie de acel obiect sau dacă îți aduce valoare vieții. vrei un telefon mai bun? ok, dar faci bani cu el? vrei un computer mai rapid? ok, dar faci bani cu el? și tot așa. te ajută acel obiect în viața de zi cu zi?
  4. nu cădea în capcana “status goods”. n-ai nimic de demonstrat nimănui. nu trăiești din like-uri și din flexat. învață despre minimalism și frugalitate.
  5. nu lua credite pentru prostii. never ever. nu te lega la cap cu credite pentru obiecte care nu te ajută să faci bani.
  6. încearcă să fii foarte bun pe domeniul tău. când ai niște economii și te pricepi la ceva, nu înghiți rahaturi de la șefi și viața va fi mult mai bună.

Simplu și complicat în același timp.

say-freedom-state-of-mind

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

203 comentarii

  1. Punctul #2 e temelia. Îl practic deja de câțiva ani și doar așa am putut economisi. Considerabil, aș spune eu. Și restul sunt bune, dar fără punctul #2 nu faci nimic.

    00
    • Eu #2 si #3 le vad mergand mana in mana. Daca chiar ai nevoie de ceva, umbli la economii. De exemplu, stai la casa si gardul cade pe tine, bagi mana in contul ala si iti fac itreaba. Dar stai sa te si gandesti: Am nevoie de placare cu marmura la gard, sau merge si o tencuiala sanatoasa + decorativa?

      00
    • O perspectiva utila legata de punctul 2 este de „pay yourself first”. Cand iti intra salariul, nu ii platesti pe altii intai, ci pe tine, punand procentul respectiv din salariu deoparte. Abia apoi ii platesti pe altii.

      00
    • @Levorius: „Nu ajungi vreodata bogat platindu-ti datoriile”.

      00
    • N-am facut niciodata asa (pct.2), pana la urma apar cheltuieli neprevazute (dentist etc). Dar daca respecti celelate reguli, nici nu cred ca e nevoie sa pui de la inceput banii deoparte, totul vine de la sine :)

      00
    • @Tudor nu m-am referit neaparat la asta, cine are datorii are mai mult de castigat daca si le achita intai, eventual mai repede (vorbim de credite bancare aici) si abia apoi se apuca de economisit.

      Desi cunosc pe cineva care are o vorba: „nu te grabi sa mori sau sa iti platesti taxele”. Si nu o duce rau :-)

      00
    • oare am nevoie de un Samsung Galaxy S20 sau merge si un iPhone 11 Pro? Dileme..

      00
    • @Florin Brutărescu, dacă apar cheltuieli neprevazute doar îi muți înapoi din contul de economii în contul curent (contul de economii nu e depozit să pierzi dobânda dacă-l „strici” mai devreme de termen; asta dacă ai vreo dobânda).
      Dacă ai conturile la aceeași bancă orice aplicație de bănuind îți permite să faci mutarea în vreo 10 secunde din câteva click-uri pe telefon (trebuie să recunosc că a fost extrem de plăcut să fac asta când a apărut cheltuiala neprevăzute a unor săndăluțe în seara dinainte de salariu :) )

      00
    • Jmecheria este sa te imprumiti si sa lasi urmasilor…. datoria!

      00
  2. #6 dont stick ur dick in crazy.

    • Asta cred ca e cea mai importanta, altfel ai sanse sa ai copil si sotie (sau pensie alimentara) fara sa mai ai vre-un cuvant de spus.

      00
    • Daca ziceai asta acum 15 ani (si te-as fi citit) era suficient

      00
    • @Zero: un pic cinic sfatul, dar sa stii ca poti sa scapi de pensie alimentara daca nu ai nimic pe numele tau. Necesita un pic de gimnastica treaba asta, dar nu este imposibil.

      00
    • in xls intra la pasive, nu la active.

      00
    • @sin Nu este deloc cinic sfatul. Femeia nu trebuie sa te intrebe daca vrei copil sau nu. Este corpul ei, e dreptul ei sa decida si obligatia tatalui sa plateasca.
      Fiecare intelege ce vrea, dar face parte din educatia financiara. O pensie alimentara inseamna 25% din venit, dar vine la pachet cu bucuria de a fi parinte.

      00
    • @zero „Femeia nu trebuie sa te intrebe daca vrei copil sau nu”
      come on brother… e 20-20 cum zicea o duamna hai sa mai evoluam putin.
      Am in familie fix intamplarea asta, incare ea nu i-a spus lui si da au acum al doilea copil desi el nu il voia si sunt „fericiti” si „impliniti”. Da isi iubeste copilul dar legat de tradarea respectiva nu cred ca se va rezolva vreodata.

      Si am mai intalnit rationamentul asta de la femei ingeneral, a pai daca s-a distrat acuma suporta. Really? Da ea nu s-a distrat sau amestecam lucrurile? Sau oare deciziile importante se iau in 2 sau ar trebui avand in vedere ca impacteaza vietile ambilor e o perioada foarte lunga, gen pana la final…

      00
    • @Zero. In instanta poti sa limitezei pensia alimentara la un venit mediu pe economie. Eu platesc pensia alimentara gandidu-ma ca e vorba in primul rand de copii mei nu de beneficii pe care la platesc fostei sotii, suma pe care o dau nu are legatura cu 25% din venit.
      25% e regula pentru 1 copil si cand salariul tau nu este de 4 ori mai mare decat media.

      00
    • E ce an vreti voi, dar asa e legea. Va place sau nu, nu are nici o relevanta.
      Am pornit de la „dont stick ur dick in crazy”, da?

      00
    • @septimiu Sfaturile sunt pentru „cititorii tineri”, care ma indoiesc ca au venituri asa mari. Oricum, cu instantele din Romania este ca la loterie. Mai bine sa stii cum stau lucrurile inaininte sa ia altii decizii pentru tine.

      00
    • @Septemiu, dacă salariul tău e mai mare decât media și 25% înseamnă destul de mult, de ce n-a plăti pensia cu inima deschisă pentru a asigura copilului tău același status/nivel de viață pe care îl ai tu din salariul ăla.

      si dacă totuși 25% chiar e imens de ce nu stabilești cu fosta (dacă ați rămas în termeni urbani pt cele ce privesc copilul) sau de ce nu ceri instanței (dacă ați ajuns la judecată pe tema pensie alimentare): ”domnule președinte, 25% din salariul meu este obscen de mult, este mai mult decât ar avea nevoie chiar și pt o viață îndestulată, propun să virez x% din cei 25% în contul curent, pt traiul zilnic și restul de bani într-un cont cu clauză- să poată scoate bani doar copilul după ce ajunge la majorat (sau într-o altă formă de investiție/economisire, că tot se discută)”.
      nu zic că s-ar aproba sigur, dar măcar îți arăți buna credință.

      plus că cei 25% din venit sunt dacă ai un copil la modul general, doar un copil și atât. 1/3 dacă ai 2 în total, 1/2 dacă ai 3 sau mai mulți în total.
      deci dacă ai un copil dintr-o primă căsătorie și 2 din a doua, se va socoti că tu ar trebui să cheltui jumătate din venit pt toți 3 copiii, și pensia fie va fi 1/3 din jumătate din salariu, fie în funcție de situație, de posibililele cheltuieli generate de fiecare copil (gen unul e bolnav și are nevoie de un tratament costisitor, sau e înscris la un sport și face performanță, are nevoie de echipament, mâncare adecvată, chestii, sau face studii în străinătate) se stabilește un procent pt fiecare copil din acea jumătate din venit.

      00
    • @Octtavyan Am evoluat doar pe hartie. Numarul de mame singure creste. Numarul de barbati care n-au fost niciodata tati biologici creste.

      Prin tarile nordice deja 25% dintre barbati sunt tatii biologici a 75% dintre copii.

      Nu vreau sa zic mai multe ca deja spumeaza unii cu insulte. Da, este 100% dreptul fiecarei femei sa-si aleaga partenerii si tatal copilului. Dar cum ramane cu responsabilitatea?

      00
  3. Pe la inceputul anilor 2000, a murit bunica, si ne-a lasat mostenire. Care s-a transformat în bani si s-a împărțit nepoților.
    Cu partea mea am cumpărat o garsoniera in București. Varul meu, cu aceiași bani, si-a luat haine si „status”. După câțiva ani, bula imobiliară incepea sa se umfle.
    Eu mai am garsoniera aia, vărul nici azi nu are casa lui.

    01
    • faptul ca tu ai niste pereti de beton nu inseamna ca esti mai castigat decat varul tau.

      ceea ce tu consideri important nu trebuie sa fie universal. Fii multumit cu alegerile tale si lasa-i pe altii sa le regrete sau sa se bucure de ale lor.

      00
    • Eu nu plătesc chirie, el da.
      Acum reformuleaza ce ai scris, cu „a fi sau a nu fi castigat”. „Sunt mai câștigat” cu macar 2000 de euro pe an.

      00
    • Articolul este despre cum sa faci economii. Investind, de exemplu. Bine, la mine a fost pleasca, mocangeala.
      Dar uite, un mic gand bun la un moment dat, si sunt scutit de o cheltuială lunară.
      Nu despre asta e articolul?

      00
    • Vali….putem adauga si punctul #7 – chiria nu e ceva rau ?

      00
    • „Articolul este despre cum sa faci economii.”

      Marius – exemplul tau este fix despre orice altceva dar nu despre economii.
      Felicitari, ai facut o alegere inteleapta (si din punctul meu de vedere), dar asta nu insemna ca meriti vreun premiu sau ca o alta alegere nu ar fi fost mai buna.

      00
    • Comentariul meu este despre cum trebuie sa gândești când ai bani.
      Ai ceva bani, gândește ce faci cu ei. Foarte mulți îmbogățiți la loto ajung iar săraci; de ce, oare?
      Da, chiria nu e ceva rău, asta dacă nu stii ce te așteaptă in viitor. Știu mulți care au facut credit aiurea, si apoi le-au luat banca proprietățile.

      00
    • Caz manusa pentru ceva asemanator. Am mai scris de cazul asta aici:
      o gagica, cunostinta de-a mea, i-a murit bunica si i-a lasat mostenire. Nemaritata, fara gagiu… ce sa faca cu banii? Voia calatorie in jurul lumii. Ma intreba daca e ok sa cumpere cu jde mii de euro o croaziera in jurul lumii.
      Am sfatuit-o sa dea un avand si sa inceapa o rata la o casa a ei, ca oricum nu are, iar cu ce ramane sa plece in jurul a jumatate de lume. :)
      M-a ascultat. A dat avans, si-a luat garsoniera, a ramas o rata de 100 de euro, cred… ceva mic, accesibil oricui. A plecat in calatorie inchiriind garsoniera aia, banii adunandu-se in contul ratelor.
      Cand s-a intors, dupa mai bine de un an, i-a prins bine sa aiba o casa a ei.
      Bineinteles, nu toti au mosteniri.
      –––
      Am locuit in Londra.
      Proprietarul, un roman, a cumparat in rate o casa cu etaj, a inchiriat etajul, el locuind la parter. Chiria pe tot etajul era 1500 de lire, el avea rata 1200 de lire, ceva de genul. Locuia moka, si mai era si pe profit.
      Nu e foarte placut, dar uite ca a gasit o solutie care sa fie ok pentru el. Intre timp, in 10 ani, a renuntat la a mai inchiria etajul, ca a terminat cu creditul.

      O fi n-o fi buna chiria, nu stiu. Dar Florin, proprietarul care a devenit chiar amicul meu intre timp, are o casa in Londra, pe care eu nu o am.

      10
    • jicaaa, lasa aerele vestice unde, intr-adevar, chiria nu e ceva rau. In Romania nici proprietarul si nici chiriasul nu sint protejati cin caz ca se intimpla ceva nasol. Citi proprietari fac contracte de inchiriere pe bune si citi le declara la fisc sa plateasca impozite pe venitul din chirii?

      10
    • posibil ca varul tau sa nu gaseasca satisfactii in pereti de beton, ca tine. si nici sa nu ii pese de meschinaria ta, exhibata public

    • @Martha, cine vrei sa te protejeze daca accepti sa stai in chirie fara contract?
      aaa….vrei mai ieftin si sa i-o tragi statului? atunci asuma-ti si riscul

      da, ar fi frumos ca autoritatile sa isi faca treaba si sa reglementeze piata dar o solutie ideala nu exista.

      nu am o experienta indelungata cu inchirierea – am stat doar in 2 apartamente dar in ambele situatii am avut ‘noroc’ de proprietari cu ‘aere vestice’.
      poate am avut noroc, poate am stiut sa aleg, poate le-am inspirat incredere si respect.
      toti am citit povesti horror (de ambele parti) dar cred ca daca respecti niste reguli de bun simti sansele pentru astfel de accidente scad drastic (nu contest existenta lor, dar personal nu am nici macar o cunostinta cu astfel de experiente)

      00
    • Obsesia romanului pentru a fi proprietar de casa/apartament este nemuritoare.

      00
    • Dane, vorbesti prostii, si tu si toti astia care credeti ca a avea o proprietate e o obsesie sau un moft. Nu e obsesie, e un instinct natural al omului, instinctul de proprietate. Daca germanii stau cu chirie nu inseamna neaparat ca asta e calea de urmat.

      10
    • Martha Logu – cum instinctul de a avea o proprietate e natural? Cum de s-a ajuns să fie natural? Și dacă instictul ăsta e natural și se aplică la români, la statele unde omenii stau în chirie (germanii), înseamnă că nu au instictul ăsta? Tare ciudată logica….

      00
    • Lucian, nu e logica, e stiinta. In plus poti verifica foarte simplu cu un copil de 2 ani. Da-i o jucarie, lasa-l 5 minute si ia-i-o, vezi cum reactioneaza.
      Evolutionary theory and empirical studies suggest that many animals, including humans, have a genetic predisposition to acquire and retain property. This is hardly surprising because survival is closely bound up with the acquisition of things: food,
      shelter, tools and territory…property is more than a social invention; it is set of feelings built into our brains to solve survival problems confronting our ancestors

      Sa va explic sa intelegeti mai bine. Supravietuirea este strins legata de dobindirea de bunuri: mincare, adapost, scule, teritoriu.
      Proprietatea este, deci, un instinct dezvoltat de-a lungul evolutiei umane pentru a-si asigura supravietuirea si perpetuarea ca specie.

      00
    • Marius, esti cel mai tare, bravo!!!!

      A venit la tine sa se vaite? Daca da, iti dau dreptate. Daca nu, esti doar un papagal care vrea sa epateze. Cu o garsoniera!

      Ce o zice si varul tau? Eu m-am distrat, am calatorit, am futut femei frumoase. Varmiu si-a luat o cutie trista de chibrituri si mai e si mandru, saracul.

      00
    • In 2000 cu 5.000$ cash (cam atat era o garsoniera in Bucuresti) luai un spatiu comercial, o terasa ceva, un xerox langa facultate. Si in 2 ani aveai 3 apartamente care in 2002 erau 13.000$ fiecare (cat o masina noua gen seat leon la vremea aia). Apoi in 2008 le vindeai cu 70k E si aveai 240K si intrai in statistica aia de zilele trecute.
      Tu ai ramas la o garsoniera, pff.

      00
    • @jicaaa – Eu is in chirie la 40 de ani, dupa ce toata viata familia mea a avut „casa ei”. E NASOL. Sa vezi ce misto e cand nu poti bate un cui, ca nu e casa ta. Si asta cu o proprietareasa foarte pe treaba ei despre care nu am decat cuvinte de lauda. Dar, in loc sa platesc rata la casa copilului meu, platesc mortgage pentru proprietareasa.

      Am in zona doua „babe” de vreo 70 de ani. Una, fiica de nemti, imi povestea ca a pus avansul la casa la 26 de ani si a platit-o in cativa ani. A facut la „overtime” ani la rand, dar are de peste 40 de ani casa ei.

      Aialalta, americanca din aia obisnuita, inca are mortgage pe cacatul ala de casa, dar schimba masinile la 3 ani si fute bani pe haine.

      Oare care e mai OK mai ales acum, ca se duce dracului economia cu surle si trambite?

      Noua ne-au venit niste bani in lunile astea (niste ajutoare de la stat pentru micile companii busite nasol de pandemie) si majoritatea banilor au fost economisiti. Pentru ca nu stii maine ce se intampla si cum iti scoti camasa.

      Sa ai peretii tai e mai bine decat niste zdrente si un cacat de masina. Pentru ca peretii aia ii inchiriezi si ii vinzi, pe cand zdrentele ajung la gunoi si pe masina mai iei ciuciu dupa cativa ani.

      Acum, revenind la discutia initiala

      1. cumpara numa’ ce trebuie si vezi daca „nevoile” chiar sunt nevoi sau doar mofturi.
      2. baga bani in chestii care fac bani sau macar nu-i pierd. Cumpara chestii decente, nu neaparat exorbitant de scumpe. NICIODATA nu vei tine pasul cu aia bogati, oricat ai dori.
      3. vezi daca poti sa „inmultesti” banii, daca nu, chiar si economisind esti mai bine, decat aia care nu au bani la 10 zile dupa salariu.
      4. nu te lasa complexat ca tu nu ai nus’ ce telefon smecher sau haine „de firma”. Sa ai bani, pentru ca, atunci cand aia cu fitze nu mai au bani de paine, cumperi chestii misto la pret derizoriu.

    • @Cris, ai dreptate, dar în cazul ăsta particular, văr-su a cheltuit bani pe haine și status și nu mai are nimic, iar el are în continuare o garsonieră, în care fie locuiește, fără griji pt rate la bancă sau pt chirie (e extrem de odihnitor pt creier să știi că n-ai grija acoperișului), fie o închiriază și are un venit (mare, mic, dar venit).

      10
    • @marius am un vecin la bloc, pensionar, fost sofer pe basculanta, stii genul ala cu gura cea mai mare? are si el un apartament si vine la mine tantos sa se laude ca a fost in excursie pe dunare, cazare la nu stiu ce hotel, lux, LUX iti zic! de zgarcit ce era, mergea sa pescuiasca ziua, si apoi prajea pestele prins in baia din camera – evident ca l-a prin stafu in actiune. fratele meu… a facut asta o economie! si-a luat apartament!
      tot el, mergea la pescuit „sportiv” dar nu platea taxa si pentru „tinut peste” ci doar prindere cu eliberare. ghici cine indesa pestele pe manecile hainelor? mandru de realizarea lui. ce i-a facut pe prostii aia!

      00
  4. Zici ca te iubesc dealerii de masini si bancile de credite? Dar astia cu tehnologia de ultima ora ce mai zic?

    00
  5. #3, #4, #5 sunt universal valabile, #2 nu e aplicabil la mulți, dar să nu ne blocăm în cifre. 1/3 poate fi şi 1/5, 1/10 ideea contează, o umbrelă de vreme rea.

    00
    • la #2 cred ca se poate dezbate mult pe acest procent.

      cred ca e important sa fie constant si cat mai consistent posibil in functie de venit si cheltuieli critice+esentiale.

      00
    • Depinde de scopul fiecaruia pentru acele economii. O ilustratie foarte buna (se poate sari direct la grafic) a diferentei intre 1/3 si 1/10 se poate gasi aici: https://www.mrmoneymustache.com/2012/01/13/the-shockingly-simple-math-behind-early-retirement/ – ~30 ani vs. 51. 21 de ani diferenta

      00
    • la 2 poți să începi oricând punând deoparte mărunțișul. Restul ăla de care nu îți pasă și ajunge prin chiloți, podeaua mașinii, etc.
      Când scoți portofelul acasă verifici măruntul și îl pui într-un compartiment. După un timp aduni 10-50-100 lei pe care îi poți valorifica când ești în curul gol și ai nevoie de o călătorie stb, mergi la o întâlnire, etc.

      00
    • nu cred că e important procentul, ci ideea. 5-10-30-50 cât poți fără să mori de foame după.
      Foarte mulți ani am pus 10% și am avut și de-o vacanță și de-o urgență și de-un ceva util și de-un ceva care-m aducea doar plăcere. Acum pot 20%.
      Dar transfer suma în contul de economii fix în ziua, maxim a doua zi după ce-a întrat salariul. Uneori e prima „plată” făcută din salariul ăla.

      00
    • Am tot citit si am cugetat daca sa adaug si eu ai mei 5 banuti. A economisi este mereu un lucru bun. Acum cat economistesti cred ca depinde si de cat castigi. Poti duce totul la limita, economisesti 100% sau cheltui 100% + adica te mai si indatorezi. Mai e o vorba, oamenii destepti nu-si fac afacerile si treburile cu banii proprii ci cu cei de imprumut. Vorbe, repet : depinde cat castigi. Ai 1200 RON, nu te vad economisind 400 daca mai stai si cu chirie. Ai 5.000 euro/luna, alta discutie. Prin 91 econommiseam sa-mi iau frigider, in 93 am plecat cu economiile la mare, nu reuseam sa strang de frigider, ocricat strangeam, ele se scumpeau. Plus pile la Gaesti.

      Mi-am facut un plan: casa, masina, viata decenta. Economisesc dar incerc mereu sa-mi cresc veniturile. Daca scazi doar cheltuilelile ca sa economisesti dar ai venituri zero, e mai rau decat sa dublezi cheltuielile si sa triplezi veniturile [ parerea mea ]. Casa = Bucuresti, nu stau in ea, o inchiriez, vand sau o las mostenire.

      Revenind la 1/3 ala, la 20K pe luna poti pune lejer 19 K deoparte. Investeti in actiuni sau in propria afacere? Complicat, ambele tin de cat de mult te pricepi la ceva. Masina? Este utila, dar ce masina sa-ti iei? Dacia, Kodiaq, Audi, Mertzan? Sau mergi cu Taxi? Timp, pani? Greu de socotit.

      00
  6. Nu stiu daca ai mai zis in vre-un articol mai vechi, dar merita luat in calcul pentru cei care au deja un credit, plata lui anticipata si apoi concentrat pe facut economii.
    Se economisesc bani atunci cand incheiem anticipat un credit precum unul imobiliar pe xx ani. Din simplul fapt ca reducem din dobanda platita.

    Iar in functie de cat de rapid te misti si ce credit ai, probabil va fi mai avantajos sa elimini creditul in prima faza versus randamentul unui cont de economii.

    Dupa ce ai terminat cu datoriile, clar, un cont de economii sau ceva depozite… ce se poate sa se faca.

    00
    • plm….daca puteam sa acopar creditul de casa in 2 ani….nu-l mai luam :D

      00
    • Sfatul asta e chiar bun, parca ar fi scris de mine :) Nu prea exista instrumente de economisire sigure, care sa aiba un randament peste DAE de la creditul imobiliar (5-7% in zilele noastre)
      As adauga o steluta: probabil imediat dupa ce ai luat creditul esti pe 0, in sensul ca ti-ai tocat economiile pe avans, renovari, mobila etc. Deci in primele luni sau in primul an e ok sa platesti doar rata lunara si sa te concentrezi pe refacerea economiilor la nivelul ala de baza (x salarii, 6 luni de subzistenta, fiecare cum se simte confortabil). Dupa ce ai asigurat buffer-ul poti sa te gandesti la rambursare anticipata.

      Dupa, recomand stabilirea unei sume fixe lunare (exemplu: daca ai rata acum 1422 de lei stabilesti sa rambursezi in total 2000 de lei in fiecare luna) In felul asta, indiferent de fluctuatiile dobanzii, tu stii ca ai un cost lunar fix de acoperit si poti sa iti faci planuri in consecinta. Daca scade rata calculata de banca (1422 aia) inseamna ca vei putea rambursa anticipat mai mult, daca iti creste cel putin esti pregatit pentru crestere. Poti ajusta suma fixa in timp, daca iti cresc veniturile sau iti scad alte cheltuieli (termini ratele la electrocasnice).

      00
    • de ce nu? te intreb ca eu fix asta ac de cativa ani. Luat o gars cu juamate avans si jumate cu credit, si mai am 1 an si il termin.
      Fara sa intru in economii e care le-am tinut in caz ca apare altceva. Si a aparut…

      00
    • Un truc simplu pentru a calcula „in minte” suma de returnat in cazul unui credit este sa tineti minte numarul 70 (fara a intra in detalii, dobanda compusa creste suma exponential, deci ca sa facem reverse engineering facem un logaritm).

      Impartind numarul 70 la dobanda anuala a creditului (preferabil DAE), obtinem numarul de ani in care suma se dubleaza. La 7% pe an, suma de returnat se dubleaza in 10 ani. La 3,5%, se dubleaza in 20 de ani.

      Facand acest calcul in minte ne vom gandi de doua ori daca merita creditul respectiv, in conditiile in care dintr-un portofoliu de investitii pentru retail investors nu ne putem astepta pe termen lung la un randament al investitiei mai mare de 3-4% (dupa inflatie si comisioane de administrare). Si da, creditele au de obicei dobanzi mai mari de atat, deci randamentul investitiei este mai ridicat daca le platim mai repede inainte de a ne apuca de economisit.

      00
    • Daca dai in avans, da, merita sa faci rate la apartament.
      O rata ma costa 2000 de lei pe luna (1200 dobanda+ 800 de lei rata).
      Daca platesc 3 rate de-o data, platesc doar 3600 de lei. La sfarsit de an, economisesc 2 ani. Practic, 2 ani gratis :))
      In urmatorii 5 ani estimez ca termin cu rata la apartament.

      Cereti graficul de la banca si uitati-va, in fiecare luna, pe grafic, cat e dobanda. Ei bine, daca te duci sa platesti macar 1-2 rate in plus, banii aia nu ii mai dati. Iti ia dobanda doar pe luna curenta.
      Tre’ sa fii nebun si sa nu iti pese de banii tai, sa stai sa platesti 30 de ani la un apartament, sa dai voie bancii sa te fraiereasca asa.

      00
    • Ma aflu în situația descrisa, credit pe 30 ani, mai am 25. Estimez ca am posibilitatea sa-l închid în max 2 ani cu economiile pe care le am acum plus ce va urma. Însă, ce facem în situația în care DAE este mai mica decât rata inflației anuale mai ales dacă vorbim de credite în lei. Ca mie îmi pare ca e mult mai convenabil sa lungesc creditul de acum de 500 lei pe luna pana prin 2040 când aceasta suma îmi va părea derizorie.

      00
    • @Levorius, calculul e gresit. Am calculat la Raiffeisen, gasesti pe site calculator: la 175000 lei pe 20 ani, platesti in total aprox 292000 lei daca nu platesti anticipat, deci nu e dublu nici macar in 20 ani, nu 12 cat iese din calculul tau (70/5.83). Poate dublu sa iasa pe 30 ani.
      Dar cel mai bun lucru, intr-adevar, e sa se faca plati anticipate dupa construirea unui find de urgenta.

      00
    • @Lucia: platind o rata principalul de returnat scade in timp, nu ramane acelasi.

      Nu am fost eu destul de explicit in comentariu. Calculul mentionat de mine se aplica pentru a calcula randamentul unei investitii pe o anume perioada de timp, daca principalul investit ramane neschimbat. In acel caz functioneaza fara gres, scuze daca am dezinformat pe cineva.

      00
  7. Unde este clasicul „Mi-am facut credit, ca altfel nu puneam nimic deoparte”?

    00
  8. Și aici vor veni oamenii cu „YOLO”. Fiecare cu stilul său, e bine și să ai tot ce-ți dorești și să stai cu morcovul când te suna cea mai buna prietenă „banca”.

    Cred că adevărul e undeva la mijloc. Nu trebuie să-ți reprimi anumite dorințe fiindcă altfel te alegi cu frustrării. Dar firește și eu gândesc cam in aceeași stil cu tine (o fi zodia)

    00
    • Ai sa razi, dar studiez faza cu zodia de mult imp. Statistic, cei mai multi oameni din bula mea cu bani, sunt nascuti iarna. Deasemenea si cei mai capabili de munca si sacrificii. Aia saraci sunt nascuti primavara, dar sunt de departe cei mai cu chef de viata. In concedii vreau cu ei, la achizitii ma duc sa vorbesc cu aialalti…

      00
    • eu personal cred că trebuie să se păstreze un echilibru: și gândit dacă chiar îți trebuie/îți aduce bani, dar din când în când și ceva pt plăcerea ta personală, pt suflețelul tău, doar pt că-ți place.
      Mai cred că dacă reușești să faci diferența între „îmi face plăcere ” și „pt statut/keep up with The Jones’s” ai șanse bune să ajungi la echilibru.

      00
    • @sorin, saracii sunt intotdeauna mai cu chef de viata decat clasa de mijloc, pt ca incearca sa compenseze lipsurile prin distractie. Nascutii primavara sunt cei conceputi in concediile de vara, ceea ce iar arata ceva probleme in relatia parintilor, daca doar in concediu ajung sa se bipaie.

      00
    • Sorin, s-ar putea sa fie mai degraba faptul ca aia nascuti iarna la începutul anului au avantaj de 7-9 luni când intra în ciclurile administrative omenesti cu învatat si alte activitati educationale care determina mare parte din cum evoluezi pâna la 20 si ceva de ani. Statistic note ceva mai bune, scoli mai bune, facultati mai bune, si dupa job mai bun. E o medie zic nu batut în cuie dar e ca la poker, niste procente de ajutor la fiecare pas se aduna pâna te ridici de la masa.

      00
    • Pai ce sa zic băieți fiind născut pe 1 ianuarie că titularul acestui blog, statistic vorbind :)) mă număr printre cei cu peste 100k de coco in conturi :))) (făcând referire la articolul precedent).
      Glumesc!
      Dar îmi place să cred că aveți dreptate și că statistica nu înșeală.

      00
  9. As zice si ca merita ca atunci când cumperi ceva sa investesti în lucruri de calitate care vor tine mult timp chiar daca sunt un pic mai scumpe. Si sa le întretii cum trebuie, sunt multi care cred ca fac o economie când nu întretin masina ca la carte (reviziile facute mai rar, schimbi amortizoarele fara sa schimbi si arcurile etc) dar apoi trebuie sa schimbe masina cu totul … ce costa mai mult pâna la urma ?

    00
    • Piesele alea schimbate deampulea sunt mai scumpe. Masina o cumperi cu 10.k si cand o vinzi cu 2.k nu are nici o valoare ca i-ai pus tu arcuri PEORIGINAL, luneta piklington si i-ai vopsit de 3 ori portiera stanga ca se tot zgaria in parcari.

      00
    • Nu cumpar piese originale, cumpar de pe net piese compatibile la preturi rezonabile si am un mecanic bun care îmi face întretinerea. Iar eu când dau masina am facut 500 000 km cu ea, nu 200 000.
      Nu cumpar un model de serie mica care de abia a iesit , ci unul de serie mare care se produce înca dar a iesit de multi ani, la care au avut timp sa corecteze toate hibele.
      Amicul mecanic ma sfatuieste ce sa cumpar, el stie ce e fiabil si ce nu (model si motorizare) ca prin mâna lui trec toate.

      00
  10. Cu #3 nu sunt de acord in totalitate. Nu e totul despre a face bani. Un concediu nu o sa te ajute sa faci bani, dar o sa iti relaxeze creierii. Daca vreau sa imi iau un laptop sa ma joc 5 ore pe saptamana, ca simt ca ma ajuta sa ma relaxez, cred ca trebuie sa faci si asta. Bine, ca e suficient un laptop de 4000 de lei pentru niste ani si nu trebuie sa te arunci la cel mai scump e alta discutie.

    00
    • Nu inteleg de unde polarizarea asta, ori suntem „pe relaxare/poftele muschiului”, ori suntem pe „strang din cur sa bag in gura”. Ideea autorului este sa nu te bata foamea cu 10-0, si tu sa suferi de masini/laptop gaming/toale/ce cacat vrea fiecare. Si da, cheia e sa nu traiesti ca un robot care doar isi achita datoriile si traiul frugal, dar nici sa nu o arzi ca toti parlitii, pe baza de „nu impun respect daca nu am cutare cacat cu mot (masina/telefon/laptop/toale/etc). Cuvantul cheie ar trebui sa fie „prioritate”. E o prioritate sa dau banii pe achitat creditele, sau pe tocat banii pe altele care ma „valideaza” in fata unora si a altora. Legat de suma de economisit, nu e o formula fixa, pt ca nu toti au acelasi venit, acelasi stil de viata, etc. Poti sa castig 10k/luna, dar daca eu mananc doar parizer si paine de 2 lei, nu e tot aia cu unul care face 10k/luna, dar vede friptura si peste/fructe/etc de 2-3 ori pe saptamana. Si mai e o vorba din batrani „toate la timpul lor”. Ca tot vad copii care se bucura ca la 25 ani isi iau credit pe 30 de ani. Wtf, nu ai trait atata, de unde atata curaj/inconstienta? Cand mai apuci sa vezi pe ce planeta traiesti? La 35 sotto ai si plod. Sau poate chiar mai multi. Si probabil inca niste rate. La 60? Ahaaa! Good luck with that! ;)

      00
    • v4li0, nu te apuca să explici ce am zis, că nu e cazul. fiecare crede ce vrea. dacă atâta l-a dus pe unul capul să creadă, că eu vorbesc de făcut foamea, nu îl lămurești tu.

    • v4li0 – comentariul saptamanii.

      00
  11. Salut, eu sunt Cristi ala de o tot arde ca a stat prin Italia.
    Daca am invatat ceva in Italia, ce nu stiam in Romania, e conceptul de „smart buying”.
    Italienii se considera saraci. le si place sa se planga ca ei sunt saraci, nu ca germanii, „care uite ce bine o duc!”.
    Conceptul de „smart buying” e de a cumpara lucruri bune, in bulk, cand sunt reduceri.
    Cafea. Cumperi cafea boabe, Lavazza, la reduceri, si o tii in congelator. Bei Lavazza, nu ai scazut nivelul de trai, dar ai facut economie.
    Paste. Barilla sunt un rahat (apropo de romanii care o ard cu „Baruilla!!!”… italienii le considera aproape basic). Asa… vezi reduceri la paste bune (Rummo, Molisana), cumperi cu kilele. Nu ai scazut nivelul de trai, dar ai facut economie.
    Mi se pare un concept bun, si te ajuta sa faci economii. :)
    Se poate aplica la detergent, la sapun… in general la produsele care nu expira.
    Eu pun zahar brun in cafea. Ciclic, LIDL are promotie, 7+3gratuit, „promotie la bax” se numeste. E mult 5 kg de zahar brun, dar… eu oricum pun in cafea, si zaharul nu expira. :) Cumpar „7+3gratuit”, si „nu scad nivelul”, cum s-ar intampla daca as cumpara zahar normal.

    00
    • Ai timp sa urmaresti toate reducerile astea?

      00
    • Adică, o dată pe săptămână sa intru pe www. supermarketcelebru .ro sa ma uit la cataloage?
      Da, am timp.
      Cât câștig pe oră? De la cati lei economisiti mi-ar conveni sa intru pe site-uri, 15 minute pe săptămână?

      00
    • Dude, desi eu nu am istoric de trai in vest, am descoperit pe pielea mea ideea de „smart buying”, si o aplic de vreo 4 ani. Intamplator, de cand a aparut copilu’. Inainte totul era pe baza de „nu mai am X, ma duc la mega”. Dupa care am inceput sa am nevoie de scutece, servetele, caca-maca. Si la un moment dat m-am dus la mega pt astea. M-a socat diferenta de pret, era cam 70% peste ce stiam eu. Asa ca am inceput sa iau produsele de prin casa bulk. Hap, detergent pt masina de vase, de la 30 lei la 23 lei bidonul de gel. Detergent rufe, de la 40 la 30 lei/bidon. Scutece, servetele, etc. Nu prea ma bag sa iau mancare, pt ca nu prea folosim mult zahar/faina, dar chestii neperisabile sunt mereu in casa. Si da, ca sa raspund intrebarii „se merita?”, da, prefer sa dau cu 20-25% mai putin pe aceleasi lucruri, pt ca 1. Nu iau zilnic; 2. Toate ofertele sunt ciclice.
      Deci, e mai bine sa ramana la tine in buzunar niste bani, in conditiile in care nu schimbi brandul /calitatea? Eu zic ca da. Spor!

      00
    • în România și reducerile sunt țepe, am văzut eu în carrefour pachet de 2 item-uri promoție erau mai scumpe decât 2 bucăți același item luate separat

      00
    • Am incercat sa aplic si eu asta si culmea tot ca tine, exact la marci italienesti dar din pacate am constatat ca Balenciaga, Valentino si Gucci nu prea baga nimic la reducere asa ca tot sarac sunt fiindca tre’ sa platesc pret intreg pe ele de fiecare data :(

      00
    • Revin. Eu sunt si Cristi ala disperat cu reciclarile. Cumparand in pachete mai mari, e si mai avantajos din punct de vedere al risipei de ambalaj. :)

      00
    • Am auzit si cativa miliardari vorbind despre asta ca o strategie financiara. Nu stiu daca se caca pe ei sau nu, dar cred ca e un sfat bun.

      00
    • ca să poți face asta trebuie să fie îndeplinite niște condiții:
      – să ai un venit care să-ți permită ca la un moment dat să cheltui puțin mai mult decât necesarul. degeaba e oferta 7+3 gratis, dacă ai bani doar de 1 pungă, sau hai, 2. sau să fii suficient de chibzuit să creezi un mic ”fond” pt astfel de oferte și apoi alternezi luna asta iau zahar cât pt 6-7 luni, luna viitoare dero pt 1 an, după aia cur papir pt 4 luni (eu cam așa procedam/procedez)
      – să ai cu ce căra. mașină sau te doară la patină de ce zice lumea și iei cărucior d-ăla de piață de babe. :) (a doua variantă pt mine; sau rucsac :) )
      – să ai unde le depozita. :)

      treaba asta cu ”smart buying” vine cu avertizarea importantă: cumpără doar produse și branduri pe care chiar le folosești. nu cumpăra chestii doar pt că sunt la promoție.

      dacă iei produse perisabile, vezi termenul de valabilitate și gândește-te cam în cât timp consumi produsul ăla. sau congelează dacă produsul se pretează la asta și dacă agreezi chestiunea. (am 3 pachete de unt în congelator pt că am luat 2, am uitat și, fiind în altă localitate am prins altă promoție bună și am mai luat 2 :) )
      @Flat, verifici! după ce aproape am luat o țeapă acum muuulți ani mă obișnuisem să fac calcule per produs atunci când vedeam pachete cu mai multe produse sau per unitate de măsură când produsul se vinde la pungi/sticle mici și mari.
      @Dan, eu urmăresc promoțiile de la Lidl. în general chiar îmi plac produsele lor și ajung cel mai comod/ușor, dacă scoatem din context micile magazine specializate de pe lângă casă. joi seara poți să vezi absolut toată oferta pe următoarea săptămână. 10-15 minute pe săptămână îmi salvează destui bani.

      00
  12. Punctele 1-5 in varianta pe scurt: cheltuie mai putin decat castigi. Restul sunt detalii, pe ce cheltui, cat, cum iti faci bugetul – doar chestiuni de preferinta.

    00
  13. La data curenta eu zic ca #3 si #4 sunt cel mai important de constientizat .. ca sa iau un exemplu la indemana, vad cum majoritatea cunoscutilor mei ( in grupa de varsta 35-45) inca se mint singuri cum ca au nevoie de nu stiu ce telefon flagship ( 1000 de euro in medie/bucata ) ca sa isi rezolve treburile cotidiene.. cand le zic ca e vorba doar de status mi se dau tot felul de argumente pertinente pentru care un telefon de 200 de euro le statea in gat .. si nu vorbesc de oameni pentru care 1000$ nu conteaza..

    Cred ca societatea noastra este inca intr-un moment in care, chiar si oamenii care se presupune ca ar fi trebuit sa se maturizeze din toate punctele de vedere (emotional, educational), sunt tributari unor lipsuri pe care le-au avut in copilarie sau adolescenta si pe care , intr-u fel sau altul (cash sau credit), la momentul acesta isi pot permite sa si le satisfaca

    Suplimentar, bombardamentul media este mai agresiv ca oricand cu privire la ce ai „nevoie” ca individ .. pai nu ai tu nevoie de masina buna? telefon bun? TV din ala mare ? OLED nu orice saracie… eletrocasnice de top? vacante exotice? medicamente si suplimente ?

    De asta zic.. #3 si #4 ar fi baza de la care sa pornesti ..

    00
    • telefonul de o mie de euro e cu dus si intors.

      j5 2016 pe care il aveam de un an jumate imi statea in gat, asa ca am luat un abonament mai scump ca sa iau un a3 2017. Doi ani mai tarziu, e putin crapat, dar are baterie nouă, si e la fel de misto și bun, și am trecut la un abonament de 5 euro. Dacă as fi luat alt telefon ieftin atunci probabil era deja la ghenă.

      00
    • Nevasta-mea are un j5 de 5 fucking ani si inca merge. SI nu castiga 2 lei deci da e doar de imagine ca ai nevoie de iphone (daca nu faci bani cu el cum zice poetu)

      00
  14. Corecteaza linkul spre tagul „economii”

    00
  15. 1 sparge toți banii pe figuri să crape ăilalți de ciudă
    2 aruncă cu bacșiș peste tot să arăți că ești șmecher
    3 dacă nu mai ai bani mai schimbi 100 euro
    4 dacă nu mai ai ce să schimbi faci credit la bancă
    5 dacă nu îți mai dă banca te duci la kruk provident icredit

    6 dacă statul poate să se împrumute la nesfârșit, noi de ce nu putem?

    10
    • a) Datoriile neplatite se executa silit prin licitarea bunurilor debitorului respectiv poprire pe venituri pana cand se recupereaza paguba. Lucruri care nu se aplica pentru state.

      b) Construieste o insula plutitoare, fa-ti propria republica si declara-ti independenta. Sa vedem cine te imprumuta si la ce dobanzi.

      00
  16. Intrebarea e: pe cine ajuta sfaturile astea pe care le dam pentru ca altii sa economiseasca? In afara de mine, cel care economiseste.
    Adica ce interes am eu ca altii sa economiseasca? Pe mine ma avantajeaza ca lumea din jur sa cheltuie bani.
    Altruism? Cohones? Confirmation bias?

    00
    • eu mi-as dori ca toți să trăim decent. cu cât mai mulți, cu atât mai bine.
      da, pe termen scurt, e împotriva interesului propriu, că nu mai cumpărați ce vând eu pe blog, dar pe termen mediu și lung un management bun al banilor produce niște cetățeni educați, care nu doar că au economii, dar și o viață mai bună și cheltuie altfel.

    • „Adica ce interes am eu ca altii sa economiseasca?”
      Stii ce interes am eu ca altii sa economiseasca?
      Poate nu mai apar la TV, IN P*&A MEA, sa ii aud ca „mor de foame”. O tara de desculti „muritori de foame”.
      Are pui cu 6 lei la supermarket, el „moare de foame”. Poate zeci/sute/mii de articiole din astea ar putea scadea numarul idiotilor care se plang ca nu au , nu pot, nu reusesc… in general nu.
      Cautati posturi TV germane, franceze, italiene, spaniole etc… ce procent de stiri au ei cu „murotori de foame” versus cele din Romania.
      NE RETARDĂM CA ȚARĂ!!!, asta pe langa faptul ca avem cel mai mic IQ mediu din UE. Suntem prosti, devenim si mai prosti daca ne plangem zilnic ca „murim de foame”.

      „Adica ce interes am eu ca altii sa economiseasca?”
      Priveste global.

      00
    • Voi stiti ca in 2020 inca mai exista oameni care muncesc pe branci afara, pentru a veni in tara doua luni „ca boierii”? In 2020, ba, nu in 1995!
      Pleaca in Franta, dă la gheb aduna ceva bani, vine in tara si ii sparge pe bautura, cluburi, pacanele. Are 40 de ani si el tot face asta.
      De ce e nevoie de aritcole de felul asta… DE AIA, ca e plin de oameni care nu inteleg nimic din nimic.

      Stai, ca suna telefonul. E iar prietenul meu are e in gaura cu 130 de milioane, si nu stie pe ce a dat banii, nu se vede nimic pe nicaieri. Ultima data ajunsese la 7000 de euro datorii, si nu se vede nimic pe el, sa fi facut ceva cu banii. A fost plecat pe-afara si a spalat bude (la propriu!) in hoteluri luni de zile, pentru a achita datoriile.
      Acum e iar in gaura.

      00
    • „Adica ce interes am eu ca altii sa economiseasca? Pe mine ma avantajeaza ca lumea din jur sa cheltuie bani.”

      Gresit, pe tine te intereseaza ca lumea din jur sa economiseasca. Doar acumuland capital poti aduce mai departe plus valoara. Adica daca vrei produse bune (vezi articolul in care ne plangem ca retailerii nu preiau produse rom de la vali) sau servicii bune (vezi articolul cu horecarii) vrei lume echilibrata in jurul tau care sa acumuleze avutie.
      Ca gigel a luat 200.000 de euro sa isi faca pensiune la moeciu e pipi in vant. Se redistribuie niste bani, da nu creezi valoare dincolo de valoarea contabila a acelor bunuri.
      Idem modelul de „crestere” (gresit spus, stagnare ar fi mai corect) bazat pe consum e doar morisca de inflatie si tiparit bani fara acoperire. Bani pe care sa ii spargi pe lucruri fara valoare pana cand se reia ciclul.

      00
    • @alxzen: pe mine ma intereseaza ca lumea sa fie productiva, cel putin la fel de productiva ca mine. asta poate sa si insemne ca stam cu totii cu burta la soare intr-o lume in care robotii fac treaba.
      dar sa nu divagam: acumularea de capital nu aduce bunastare generala (decat unora, direct interesati), mai degraba cheltuirea banilor similar cum o fac si eu astfel incat sa supravietuiasca cei din zona mea de interes. aici cred ca aduce si partea a doua a comentariului tau.
      @vali: merci de raspuns. totusi cred ca mesajul ar trebui sa fie mai nuantat si formulat in sensul „cheltuiti mai cu cap”. problema aici este ce inseamna „cu cap”; „cu cap” pentru mine e acelasi lucru cu „cu cap” pentru altul? si ajungem, practic, ca pledoaria ar trebui sa se transforme intr-un model educational, in care sa arati beneficiile cheltuirii banilor pe anumite produse / servicii (pe criterii de calitate, sustenabilitate etc.)

      00
    • Primul pas in a depasi analfabetismul economic e sa intelegi ca tot ce ai zis aici e gresit:
      “dar sa nu divagam: acumularea de capital nu aduce bunastare generala (decat unora, direct interesati), mai degraba cheltuirea banilor similar cum o fac si eu astfel incat sa supravietuiasca cei din zona mea de interes. aici cred ca aduce si partea a doua a comentariului tau.”

      00
  17. Eu transfer o parte mai mica din salariu, nu o treime, dar na, macar e comfortabil peste medie pe Bucuresti salariul, deci si transferul e mare in termeni nominali… altfel, as recomanda nu un cont de economii, ci un cont la bursa. Case and point: eu folosesc Interactive Brokers, un broker international mare (dar mai sunt alte variante care poate vor fi disponibile si in RO candva, cum ar fi Degiro). Cost: daca ai pana intr-o suta de mii de coco in cont – cazul meu, 10 dolari pe luna (pe care fie ii generezi tu din comisioane, care-s micute, fie iti iau ei diferenta pana la 10 dolari). Deci un Netflix pe luna, not bad… acum, pentru beginner level, bagi niste bani in ETF-uri care imita indicii bursieri (un fel de fonduri mutuale daca doriti) + niste blue chip-uri mari, astepti si bam, mega randament in timp… pe perioade foarte lungi de timp (20-30-40 de ani), randamentul S&P 500 este undeva pe la 8% pe an. Deci daca faci investitii de portofoliu si nu te crezi tu mare smecher ca bati bursa, poti castiga in timp foarte bine.

    Strict legat de punctul 5: daca ai card de credit (pe care eu mi l-am facut acum mult timp sa pot inchiria masini in alte tari) si stii sa-l folosesti, e un moment bun… daca leul se tot duce in balarii (deci inflatie, bunuri mai scumpe) si tu platesti rate egale, fara dobanda pe anumite produse, la pretul lor de acum 3-5-9 luni, atunci iti este bine. Dar e foarte important sa platesti la timp ratele alea ca sa nu intri la dobanzile alea umflate ale cardurilor de credit, asa nu faci nici o economie.

    00
    • Elaboreaza partea cu bursa pls. pentru ca ma intereseaza sa diversific un pic economiile.

      Interactive Brokers lasa si romani pe platforma lor? Romani cu adresa de Romania si card de ING.

      00
    • Riscul bursei nu mi-l permit. Emotional.
      Am „bani la saltea”, depozite clasice in bancă. Dobânda e 0,75% pe an, adică nimic. Dar pentru 8% nu aș risca la bursă.
      Bursa nu e pentru oricine. Sper ca nimeni de aici nu e cu Forex, cu prostii.
      Dacă vreodată am sa ma decid sa investesc pe bursă, vor fi bani de aruncat. Bursa, cel puțin in Romania, cel putin pentru insignifianti financiar, ca mine, e fix ca jocul la pacanele. :)

      00
    • și eu mă uit la bursă, nu mă pricep, prefer să nu mă bag.

    • Partea cu bursa pare ca este intr-adevar foarte buna pe termen (foarte) lung (ca exemplu personal, eu am inceput de-abia de doi ani de zile sa bag bani in bursa). DAR nu e pentru oricine – multi reactioneaza emotional si asa au ajuns sa isi vanda toate actiunile cand au vazut caderea de 35% din martie.

      Separat – exista optiuni mai ieftine la InteractiveBrokers. De exemplu, fix pe platforma lor, dar cu ceva restrictii, exista TradeStation Global (o subsidiara pe modul low-cost a IB) care nu percepe comision lunar si are si comisioane mai mici la cumpararea de actiuni/etf
      Sau, daca ai incredere, inclusiv Revolut poate fi o optiune (eu nu as recomanda, dar e alegerea fiecaruia)

      00
    • @Cristi: pai tu te gandesti la specula pe bursa, pe cand Silviu a zis clar de investitii pe termen lung in indicii bursieri sau blue chipuri.

      00
    • @jollyca – exista mai multi brokeri care accepta romani. Pentru bursa din Romania cei mai mari sunt BT Capital partners si Tradeville
      Pentru burse externe eu stiu de Tradestation Global (Interactive Brokers), XTB, eToro, Revolut.

      @Cristi – poti macar sa pui o parte in fonduri de obligatiuni (exemplu: ING Bond, BT Obligatiuni). Riscul e cu foarte putin mai mare decat la un depozit, iar randamentul e cam cu 1-2% mai mare fata de un cont de economii

      00
    • Recomand Trading212.

      00
    • Hai sa le luam pe rand… ar fi fost de dorit sa luam iau un broker mai local, dar nu am gasit. Un broker roman si cineva gen Saxo Bank (care sunt foarte populari) iti iau 10 euro pe tranzactie (!) internationala, Interactive Brokers iti ia cel mult un euro si un pic pe bursele europene si ceva de ordinul centilor in SUA. Si i-am ales pe astia tocmai fiindca sunt mari, listati, cu vechime… am citit povesti ciudate despre eTorro la care se face reclama obsesiv pe internet (gen ca nu se deconteaza plati si asa mai departe). Nu recomand. Si la alti brokeri seriosi nu prea avem noi acces in coltul nostru de lume (Vanguard, par example). Exact asa am ajuns la Interactive Brokers, care ma primesc bine-mersi cu contul meu de ING Romania. Pe partea de logistica… din homebank transfer o anumita suma luna de luna (trebuie sa ii si anunti pe Interactive Brokers cand faci plata, probabil ca sa nu se piarda sau sa fie un check suplimentar), intr-un cont din Germania al diviziei de UK a Interactive Brokers. Zero comisioane la plata, dar dureaza cateva zile pana ajung banii.

      Altfel, apropo de Tradestation, ha! Cu toata documentarea mea intensiva din aprilie, nu i-am avut pe radar, poate ma transfer acolo (posibil ca daca vedeam Interactive Brokers, nu-i bagam in seama). Cred ca IB am optiuni mai complex si o gama mai mare de marfuri, pe care oricum nu le-am folosit si burse nu chiar atat de mari, gen Polonia. O fi disponibil produsul asta si pentru RO?

      Nu stiu cum o sa fie cu taxele ulterior, dar din intelegerea mea, daca fac profit (il marchez) dar banii raman in contul meu de trading, nu se intampla nimic… de verificat in viitor.

      Altfel, riscul pe bursa depinde si cum ti-l faci… poti sa ai de la risc scazut (cumperi ETF-uri pe diversi indici bursieri – efectiv, un fond mutual care imita evolutia indicelui, asta se cheama sa fii pasiv) pana la mediu (sa zicem, cumperi companii mari, incercand sa te si uiti daca sunt „scumpe” actiunile ca price to earnings ratio sau PE ratio, un indicator destul de relevant… eu de pilda am stat departe de Tesla, Apple din cauza asta) pana la ridicat, daca esti smecher si stii sa te joci cu optiunile si asa mai departe. Eu prefer lucrurile simple si revin, fac asta doar ca maniera de saving pe termen lung. Uite am McDonald’s + 20% aproape de cand am cumparat din iunie, dar asta nu e realist and I know it… Dar pe intreg portofoliu mi-am si incasat-o, fiindca am si chestii din domeniul turistic, luate fiindca s-au ieftinit mult in perioada asta si daca le tin ani de acum inainte, nu ma intereseaza eventuale scadere.

      Cum vad eu lucrurile: ideea este sa-ti stabilesti tu propriile limite in care esti comfortabil: cat esti dispus sa pierzi daca va fi de pierdut, la ce orizont de timp te gandesti (adica eu desi am -5% pe ceva din turism, nu vand acum daca vreau sa tin actiunile alea 10 ani de acum inainte, ca firma e solida, e doar temporar afectat sectorul).

      Iar 8% la bursa nu implica un risc asa mare, e o semi-certitudine … daca te uiti pe orizonturi foaaaarte largi de timp pe bursa, cam asta este randamentul mediu (cu tot cu corectia post-2008 sau dot-com bubble din 2000 si un pic, ai 8% randament mediu anual intre 1990 si 2020 ca investitor pasiv, which sounds good). Deci nu-nteleg rationamentul asta: pentru 8% nici nu ma dau jos din pat :)

      00
    • PS: remarc niste exprimari nefericite, va rog sa mi le scuzati, nu vorbesc asa cum am scris aici si scriu ca aici cand sunt pe fuga :) .

      00
    • @Vali, chiar devine o scuza asta cu „nu ma pricep, nu ma bag” – se poate invata, o carte usoara de inceput: „One up on Wall Street”, defapt cam toate cartile lui Peter Lynch sunt super ok de inceput. ++ Index Funds (investit practic in toata piata USA – SP500 de exemplu) fix pentru asta au fost facute, sa nu iti bati capul absolut deloc daca nu te intereseaza.
      E momentul ca cei care deja economisesc fara probleme sa faca pasul firesc in zona investiilor. Ganditi-va ca nu o faceti pentru voi, o faceti pentru copii, nepoti etc… Ma uit cu uimire la colegii din Londra de varsta mea (¬25 de ani) cum mostenesc portofolii de investitii de la bunici etc. Pe langa un apartament/casa etc, ganditi-va sa le lasati si altfel de mosteniri. De ce? Va diversificati si reduceri riscul ca imobiliarul sau ce detineti sa nu mai valoreze nimic/mare lucru in 20 de ani.

      PS: Un lucru extrem de important: taxele pe profitul realizat in urma investiilor in actiuni este foarte mic in Ro. Un alt stimul motivant. Bafta.

      00
    • Pentru cei care cauta un broker local, incercati si la XTB, tocmai au scos comisoanele pt actiuni si etf-uri pt sume sub 100000E.

      00
    • Multumesc de informatii.

      Si eu ma gandesc la chestii cu risc mic. Caut sa economisesc, nu sa ma imbogatesc peste noapte (nu functioneaza niciodata :) ). M-am uitat si pe la fonduri de investitii din Romania (de exemplu ala de la BCR), dar voiam sa stiu si de optiuni „de pe afara”.

      00
    • @jollyca Revin, ETF-urile sunt aur pentru cine nu vrea sa-si bata capul prea tare si vrea o chestie relativ sigura(-ish)… desi, din pacate, legislatia europeana (din ce am inteles) te blocheaza din a cumpara ETF-uri made in SUA, exact acolo unde sunt cele mai interesante.

      Dar eu am o treime din portofoliul meu actual (unde am virat pentru inceput ceva si acum bag in fiecare luna ceva) intr-un ETF al Blackrock, IWRD, care de multe ori mergea mai bine decat anumite actiuni ale mele.

      Nota de incheiere: imi cam tataie fundul ca bursele or fi supraevaluate multicel dupa ce Fed si BCE si altii au pompat in economii trilioane peste trilioane de dolari, bani care s-au dus si pe aici. Posibil sa fim intr-o mica bula (mai ales pe zona tech), dar na; din acest motiv, si banii pe care o sa ii transfer in lunile urmatoare posibil sa stea cash o perioada… ideea este sa nu faci ca Isaac Newton :) :

      http://3.bp.blogspot.com/-dQO3omGjaHs/UqckVi4wNTI/AAAAAAAAOJY/PgpPfEl8iZo/s1600/iman-b65cdfe1-2c2b-45a7-a55e-e13d8bee14f9-v2.jpg

      00
    • As fi dispus sa bag 100-200 de euro pe luna in asa ceva. Evident, optiunea de a plati 10$/luna comision imi cam anuleaza orice potential castig in primul an.
      Exista variante de saraci? In afara de Revolut, care nu mi se pare de incredere pe termen lung. Am retinut XTB, e prima oara cand aud de ei.
      Cu impozitele cum e, trebuie sa dau eu cu declaratia la ANAF? Doar daca vand, sau obligatoriu anual?

      00
    • @Silviu Depinde de situatie. Daca primesti dividende – da, trebuie sa le declari anual la ANAF. Daca ai actiuni si etf-uri care nu platesc dividende, atunci doar daca le vinzi trebuie sa le declari (indiferent daca esti in plus sau minus). Daca vinzi in pierdere, se scade din taxele pe anii urmatori – deci esti in avantaj sa le declari. Oricum primesti o fisa de portofoliu de la broker unde scrie cat e profit/pierdere.

      00
    • @Silviu,
      Explica-mi, te rog, cum te blockeaza europenii sa iei ETF-uri americane? Nu sunt sarcastic, chiar sunt curios.

      00
    • @Gogu PRIIPs (a set of EU investment regulations designed to protect consumers) requires funds, so both active and passive, to provide a Key Information Document (KID). This KID enables investors to assess the risk, reward, and costs in one swift read.
      Because it’s a European regulation, European funds were ready by the time the new rules came into effect. Without it, they wouldn’t be allowed to be public after all.
      US-based ETFs didn’t bother to comply as their focus is the US. Creating this EU approved documentation wasn’t and still isn’t a priority for them, nor will it ever be. It’s also very likely a money thing, why allow your European investors the access to a cheap tracker when you can just let them enjoy a more expensive one?
      Unfortunately, as a result of this decision, EU brokers don’t make the US-funds that don’t offer a KID to their clients available

      00
    • Iarasi tocmai ce am verificat eu la XTB si costa 8 euro/dolari una bucata tranzactie, comision minim (verificat in lista de comisioane)… nu stiu unde ziceati ca nu exista pe conturile mici. Si la IB am 1,25 euro parca pe burse europene, dar totusi… si pe SUA sunt jenant de mici comisioanele.

      Altfel, da, e sensibil comisionul ala de 10 dolari pe luna, dar daca faci ceva tranzactii nu e asa tragic…. 100 de dolari cumparati prin SUA au un comision de vreo 70 de centi pe actiuni, in Europa au un comision variabil, dar pragul minim e pe la 1,25/tranzactie… deci oricum poate generezi comisioane de 3-4 euro pe luna cu 200 de euro. Cum alde eTorro sau Revolut sunt dubioase si as fi vrut o firma serioasa, iar la chestii gen Degiro nu am acces, asta este, pe moment platesc. Ganditi-va si ca un broker serios iti ofera lejer posibilitatea sa transferi actiunile la alt broker… iar daca voi observa vreo varianta mai buna, ma voi duce acolo. Am considerat ca trebuie inceput de undeva si prefer linistea pe care mi-o ofera IB…

      Iar la faza cu EFT-urile, naiba stie, o fi ceva legat de Mifid (directiva europeana de instrumente financiare, de vreo directiva europeana de protectie a consumatorilor… vazand ca nu puteam sa cumpar niste chestii, am cautat pe net atunci si raspunsul simplu, nu foarte lamuritor, dar multumitor, l-am gasit intr-un post pe Reddit unde cineva spunea exact ce am spus, ca europenii interzic ETF-urile americane.

      00
    • legat de XTB am primit mail pe 2 Oct, acum nu stiu daca au actualizat peste tot:

      Comisionul pentru instrumentele OMI
      (Acțiuni și ETFuri cu deținere) va fi
      modificat la 0 începând cu data de 5
      Octombrie 2020

      00
    • @venom: „E momentul ca cei care deja economisesc fara probleme sa faca pasul firesc in zona investiilor. Ganditi-va ca nu o faceti pentru voi, o faceti pentru copii, nepoti etc… Ma uit cu uimire la colegii din Londra de varsta mea (¬25 de ani) cum mostenesc portofolii de investitii de la bunici etc. Pe langa un apartament/casa etc, ganditi-va sa le lasati si altfel de mosteniri.”
      Excelenta observatie. Degeaba bag eu banii in ziduri aici, cand peste n-shpe ani, cand va fi sa ma mosteneasca, ei sunt plecati de alti ani prin tari straine. Ce fac, se intorc in tara ca sa caute cuparatori la garsoniere?

      00
    • @alunelu Care copii si nepoti? Gandeste-te la generatia Z care vine dupa voi gen X si dupa noi gen Y.

      Sau unei mame singure care i-a turnat un copil lui Gelu (cel inalt, brunet si cu ochi albastri) si s-a trezit la 38 de ani ca vrea un sot stabil? Si daca nu-i convine poate pleca cu 50% dupa cativa ani?

      Nu zic nu, investeste, dar traieste si o viata comfortabila. Nu mananca parizer pe paine ca sa-i dai 50% din tot ce-ai strans tipei pe care ai cunoscut-o in vacanta la munte dupa 3 ani de casatorie.

      00
    • @vosidit98: inteleg ce zici, nu e cazul meu.
      50% (eventual) nu ia nevasta decat din bunurile comune, deci una care se marita la 38 de ani si pleaca dupa 3 ia praful de pe toba.

      00
  18. Numarul 1 e cel mai important. Daca-l faci pe ala corect, restul vin de la sine.

    00
  19. #6 „Money buy freedom, not happiness”

    00
  20. Cand cineva imi spune ca a „investit” intr-un bun de consum (poate fi orice, de la telefon folosit exclusiv pentru scroll pe fb la credit pe 30 de ani pt un apartament de 100K EUR, pe langa un credit suplimentar sa il mobileze si sa il utileze), singura mea intrebare este: „OK, daca este investitie, care e randamentul(ROI) in procente?”.

    Nu stiu de unde a aparut expresia (in special in Romania o aud) ca orice lucru mai scump (posibil mai de calitate si mai durabil) este o „investitie”, DESI nu e folosit pentru a face bani, sau a usura / maximiza productivitatea unei activitati care iti aduce bani.

    00
    • am investit într-o casă, căreia i-a crescut cu 30% valoarea in 5 ani.
      am investit într-un pc mai bun, sa meargă treaba mai repede.
      am investit într-un monitor mat, să am ochii odihniți când scriu.

      ah, nu, bosulică, nu așa, am băgat banii intr-o placă video și nu mă duc anul ăsta la dentist, să tratez 2 carii, lasă că mai stau așa și apoi scot dintele de tot!!!

    • Eu as investi in niste lenjerii de pat/perne/pilote care sa te faca sa te simti ca la hotel. Ceva recomandari de la IT-istii cu 5000+ pe luna?

      00
    • „cea mai ieftină saltea de la ikea. tre să fie ikea. nu contează, ikea”.
      telefon de 1.000€, saltea de 800 lei.

    • pt lenjerii: Royal cumva aveau zilele trecute ceva lichidări de stoc. Prosoape și lenjerii și pt hoteluri.
      Mi-am luat niște prosoape de la ei (cred că de la ei), din gama pt țugulani) absorb apa foarte bine, mult mai bine decât aproape tot ce am (și n-am d-alea de plastic de se dau la mort :) ). Niște colege și-au luat d-alea de hotel, cică se simt ca la spa la ele în baie.

      00
    • Sunt IT-ist. Am telefon de 549 RON, de 2 ani. L-am schimbat pentru ca celui vechi, care a costat 499 RON, dupa 2.5 ani de scapat pe jos, i-a crapat complet sticla de pe ecran.

      M-ar fi costat 150 RON inlocuirea sticlei + folie, iar telefonul era deja usor depasit, inclusiv cu securitatea (ptr mail-ul de la munca).

      00
  21. Bun bun. Partea cu economiile e ok.
    Dar cum le mentii, cum le aperi? Au trecut 30j de ani de la ultimul episod cand cu banii de dacie iti luai un mixer…
    Cum iti protejezi munca de inflatie si depreciere? Valuta? Care? Fonduri mutuale? care din ele? Pensie privata/III, cat pe luna (la 150 de lei pe luna, nu mai platesti impozit pe dobanda, parca)? Imobiliare? pamant sau apartament? Actiuni??
    Pentru ca dobanda la depozite/conturi de economii nu tine pasul cu inflatia.

    00
    • Cateva idei pe acest subiect poti gasi in cartea „Fail- Safe Investing” de Harry Browne, sau cautand pe net conceptul sau de „permanent portfolio”.

      Conceptul a fost dezvoltat in anii ’80, deci unele lucruri s-au mai schimbat de atunci si in SUA (erau anii de inflatie galopanta, in era Reagan), daramite la noi cand pe atunci vindeai masina ca sa iei aparat VHS. Pentru diversificare iti setezi un procent in actiuni, unul in obligatiuni (in mod istoric randament invers corelat cu al actiunilor, in ultimii 10 ani de Quantitative Easing din partea bancilor centrale not so much), unul in aur (nu lingouri fizice, contracte futures) si unul in cash (in cazul nostru din Romania o valuta stabila, recunoscuta mondial: USD > EUR > GBP).

      Procentele ti le stabilesti singur in functie de varsta si prioritati (spun varsta fiindca la 20 de ani ai o viata profesionala intreaga in fata si iti permiti alte riscuri decat la 50, unde probabil doresti un venit pasiv mai stabil, din care poti incepe sa si retragi periodic banii economisiti).

      Un exemplu de alocare:
      – 60% actiuni (fond mutual, index fund, ETF – care sunt deja diversificate, NU actiuni individuale): ori BET (in RON) ori listate in SUA (deci automat valuta – S&P 500 / USD), Europa (aici nu ma pricep, dar valuta EUR / GBP) sau global (cauta ceva world index fund, nu recomand expus prea mult pe Asia / China – piata inchisa si foarte volatila / de obicei in EUR pentru noi cei din Romania);
      – 20% obligatiuni (ca sa nu pun link, poti cauta fonduri mutuale Fixed Income / High Yield, exista si in Romania, inclusiv pentru piete internationale );
      – 10% aur (NU lingouri fizice de aur– lichiditate mica, adica e greu sa le vinzi cand ai nevoie de bani, NU bitcoin – nu are aceeasi recunoastere internationala ca aurul, e prea volatil) – aici nu ma pricep, dar exista posibilitatea probabil prin Interactive Brokers / ETRADE sa cumperi contracte futures pentru aur; partea cu aurul e buna in cazuri de inflatie galopanta cum era in anii ’80 mentionati cand am vorbit de Harry Browne. In ziua de azi nu stiu daca mai este asa de relevanta partea asta;
      – 10% cash, IN ALTA VALUTA decat cea folosita pentru actiuni / obligatiuni.

      Et voila, esti diversificat, respecti procentele alocate fara sa te mai gandesti prea mult la asta, esti pe pilot automat si te poti preocupa de alte aspecte mai placute ale vietii :-)

      00
    • @Levorius, ai transfera acum banii din depozite in alocarea de mai jos? Eu sunt aproape sigur ca va veni un mare crash pe termen scurt/mediu si vreau sa intru dupa pentru a nu cumpara acum cat e sus bursa(estimarile mele de aproape necunoscator)

      00
    • @George Nu recomand nimanui sa investeasca sau sa se gandeasca la alocari de portofoliu inainte de o documentare serioasa pe acest subiect. Ce am scris mai sus este doar un punct de pornire pentru documentare individuala.

      Ce spui tu despre ales momentul se numeste „timing the market” si nu recomand nimanui sa faca asta. Cel mai sigur este ca investitiile sa se realizeze lunar / trimestrial / anual pe o data stabilita fix, „batuta in cuie”. Indiferent de pretul pietei cumperi la data respectiva. Matematic risk mitigation-ul cel mai mare este daca investesti cat mai frecvent, la date fixe (recomand lunar), indiferent care este pretul pietei la momentul respectiv.

      Cat despre „estimarea” unui „mare crah pe termen scurt / mediu”: Nimeni nu poate prezice cum va evolua piata nici maine, nici peste un an „In the financial markets, hindsight is forever 20/20, but foresight is legally blind. And thus, for most investors, market timing is a practical and emotional impossibility.” – Benjamin Graham, „The Intelligent Investor”

      Exemplu personal: am inceput propriu-zis sa investesc dupa o perioada de documentare zilnica de aproximativ 2 ani, asta luand in considerare ca aveam deja in plus, inainte de acel moment, si o experienta profesionala de 2 ani in cadrul unui hedge fund, in day trading si analiza pe bursa in care investesc si acum. Pe portofoliu personal niciodata actiuni individuale, doar index funds/ fonduri mutuale (care au in componenta deja 20-30-50 sau chiar 500 de actiuni si trackuiesc un indice, de exemplu S&P 500).

      Cat despre documentarea in sine, pot recomanda carti, articole, informatii, dar depinde de fiecare sa le asimileze inainte de a muta banii din conturile de economii in investitii. Investitiile si „conservarea capitalului” reprezinta un pas mare, care urmeaza dupa ce nu avem alte datorii, dupa ce am „bifat” deja de niste ani buni de zile toate punctele mentionate in articolul lui Vali, acumuland in consecinta o suma de bani considerabila, care e pacat sa „stea degeaba” in conturi de economii cu 0,7% dobanda anuala.

      Pentru a invata sa alergam, trebuie mai intai sa invatam a merge. Cu cat incepem mai devreme insa, cu atat mai bine :-)

      00
    • Pai depinde ce bani ai. In general daca te gandesti la o pusculita echivalenta banilor de dacie nu prea ai cu.

      hai sa luam exemplul de mai sus la un 10.000 euro de logan:
      6000 euro intr-un index (sa zicem unul care merge dupa S&P500, cu o crestere anuala de peste 10% – cifre din burta ca nu am chef acum sa caut) – ok-ish.
      2000 obligatiuni – pipi in vant
      1000 aur – pipi in vant
      1000 dolari sa zicem (meh).

      DAR
      ________________________________________________________________________________________________

      Tragem linie si vezi ca cel mai mare return il ai din indexul ala unde ai si cei mai multi bani bagati restul sunt pipi in vant.

      Recomandarea pentru economii mici e valuta, dolari si cam atat.
      Nu ai suficienti bani pentru un portofoliu diversificat si chiar daca un index bursier este relativ sigur nu are sens sa risti peste 50% din economii (asta se aplica doar daca nu ai alte economii)

      00
    • @alxzen De acord cu tine. Exemplul „permanent portfolio” este destinat celor sa spunem cu 100K EUR din articolul precedent, care doresc sa isi conserve banii acumulati pe termen mediu / lung (5+ ani, 10+ ani) investindu-i. Eu de exemplu am o alocare 90% actiuni si 10% cash in momentul de fata, fiindca nu am nevoie de ceva mai sofisticat (remember, e in functie de varsta si prioritati).

      Din experienta pot sa va spun ca dureaza cam 7-8 ani pentru a incepe sa vedem rezultatele unor investitii constante facute in acest rastimp. Spun 7-8 ani fiindca de obicei in jur de atat dureaza un ciclu economic complet (cu cele 4 faze ale sale: expansion -> peak -> contraction -> trough).

      Eu am inceput cu doar 100 USD, suma minima pentru a constitui un portofoliu in cazul respectiv. Cumva decizia de a investi lunar m-a responsabilizat, si am vazut pe parcurs cum cresc ceva, ceea ce m-a determinat sa caut constant 1) eficientizarea economisirii si 2) dezvoltarea unor competente profesionale mai bune pentru a castiga mai mult, ambele (si) pentru a putea investi mai mult in fiecare luna.

      Mie aceasta parte de gamification si de eficientizare mi s-a parut intotdeauna distractiva (mai tine si de firea omului), insa la fel de bine se poate intai acumula o suma mai consistenta intr-un cont de economii timp de 5-10 ani si abia apoi investita toata. Insa cred ca pe partea de psihologie umana e de preferat sa pornesti mai devreme cu o suma oricat de mica, invatand lucrurile pe parcurs si vazand constant evolutia. Plus ca una e o scadere de 5% intr-o singura zi intr-un portofoliu de 100 de USD, si o cu totul alta intr-unul de 100K :-)

      E un proces de durata si e nevoie de rabdare, cred ca aici e de fapt problema majora, oamenii nu sunt companii sa gandeasca in termeni de 5 sau 10 ani. Pe masura ce trec anii rezultatele incep sa se vada si se contureaza o perspectiva din ce in ce mai buna pentru viitor. Eu inca nu am regretat deciziile luate in acest sens in urma cu 6-7 ani si pe tot parcursul acestei perioade, deci e un experiment demn de incercat.

      Procesul e un pic ca atunci cand te lasi de fumat: 1-3 luni te simti nasol, dar te fortezi sa treci prin ele fiindca stii ca pe termen mediu / lung va fi din ce in ce mai bine. „I want to believe” :-)

      00
  22. „Cel mai bogat om din Babilon. Secretele eterne ale succesului”
    https://www.emag.ro/cel-mai-bogat-om-din-babilon-secretele-eterne-ale-succesului-9789737780027/pd/DV32S3BBM/
    Este o carte care trebuie citita, cadou de majorat, la 18 ani.
    Daca pana acum nu ai citit-o si nu esti gen Soros, trebuie sa o citesti.

    00
  23. #2 – Eu cu sotia procedam aproape la fel. Ea la inceput de luna pune ceea ce i-a ramas de pe luna anterioara + 1600 RON ( asta reprezinta o marire de salar ce a primit-o anul trecut si ne putem „lipsi” de ea ). Eu pun la sfarsit de luna tot ce mi-a ramas de pe card.

    #3 – Ideea e urmatoarea, nici eu nici ea nu cheltuim pe cacaturi ce nu avem nevoie sau nu platim excesiv pe chestii. Chiloti, papuci, sutiene si alte chestii se gasesc si la preturi decente – nu dam nici unu 50 RON pe perechea de sosete / chiloti.

    #5 – Aici poate am gresit sau poate nu. Am vandut doua apartamente unul in TM cu 1 camera amenajat si pus la punct care a fost in chirie 5 ani+.

    Un apartament in Arad cu 3 camere si acela pus la punct. Pe cel din Arad am ramas cu un profit de 30K EUR – apartamentul a fost luat cu Prima Casa si din primul an a fost in chirie non-stop cu o mica pauza de 2 luni. Producea 300 EUR pe luna. Apartamentul din TM l-am vandut cu 42.500 EUR. Total 72.500 EUR.

    Acum @zoso – noi am luat credit de la banca in valoare de 70.000 EUR pentru constructia unei case – pe 35 de ani. 70 banca, restul punem noi iar la sfarsit o sa achitam +30K din cei 70K de la banca si o sa ramanem cu o rata de 7-800 RON. La venitul dual care il avem in familie punem deoparte fara absolut nici o problema si fara sa renuntam la nimic din stilul de viata si daca ramanem fara loc de munca si daca mergem si aranjam conserve la Lidl pe raft, tot imi permit sa platesc rata si sa nu mor de foame.

    Din pacate, personal mi-e greu sa inteleg cum as putea sa fac o casa fara sa fi primit ceva de la parinti – ai nostrii din pacate sunt batrani si pensionari si efectiv nu au avut cu ce sa ne ajute, dar chiar cu nimic dpdv al banilor.

    00
  24. Off topic: lepra asta batrana s-a lipit iar, ca sa nu moara:

    https://m.hotnews.ro/stire/24337803

    00
  25. Total de acord cu multe lucruri spuse pe aici. As mai adauga ca, uneori, e bine sa stim si ce sa cumparam, dincolo de status. O masina noua de 15-20k sau o masina sh de 15-20k ( dar brand premium ) ? Ne luam haine de calitate ( aici fiecare intelege calitatea, daca imi vin bine si au un pret pe care-l consider acceptabil si au si durabilitate, o sa imi cumpar acele haine ) -> aveam o perioada ( deh lucram pe 680 lei si bonuri ) cand imi cumparam doar tricouri de la C&A ( 30-50 lei un tricou ). Sigur, trebuia sa ma duc o data la cateva luni sa-mi cumpar alte tricouri, pentru ca era de o calitate indoielnica, ba intrau la apa, ba se mega largeau, etc. Si, anual, consumam mai multi bani cumparand chestii d-astea ieftine decat daca as fi cumparat produse mai de calitate ( sigur, tricouri ceva mai scumpe, ca exemplu, dar material mai gros, mai de durata ). E important sa analizam si costul pe termen lung si sa vedem ce putem eficientiza.

    00
    • Haine putine si bune (tesaturi calitative, croiala clasica care nu necesuta schimbare in fiecare an pt ca asa i s-a sculat lu’ karl lagerfeld etc). Sunt 7 zile in sapt, cate o bluza pe zi plus 2 de rezerva pe sezon cu cateva perechi pantaloni, fuste si rochii. Adica totul ar putea sa fie comprimat. Incaltaminte buna, nu gioarse ordinare.
      Buget alocat la.inceputul lunii pt orice (economisire, rate, activitati, facturi, cumparaturi etc).
      Fara cumparaturi compulsive.
      Fara excese de produse cosmetice: stii deja ce iti place si iti sta bine. Daca Maricicai ii sta bine pe story cu nusb ce produse noi, gandeste-te bine daca ai nevoie, daca ai bani alocati pt asa ceva inainte sa comanzi.
      Fa curat in dulap si vinde, doneaza ce nu.folosesti.
      Nu cumpara crock pot, oale minune, pahare, cani si alte dracii doar pt ca sunt frumoase in poze sau pe raft, promit marea cu sarea iar nevoile tale sunt complet altele.
      Nu mai dati banii pe.porcarii care va aglomereaza casele pe care tot voi petreceti timp ca sa le curatati (sau nu si deja e nasol pt ca stati in case murdare).
      Nr 2 e sfant! Pt astia mai saraci asa ca mine, si 100 lei daca ati depus la.inceputul lunii si sunteti castigati!

      00
  26. foarte relevante și importante cumulat. cumva „independența” (a se citi confort) financiară vine din „cum” îți drămuiești veniturile și cum cheltui. împreună cu soția, acu vo 3 ani (de atunci am început) în perioada verii, cu salarii minime pe economie am reușit să economisim 1500 €. nu e mare lucru, pentru unii sunt bani de biscuiți, dar pentru noi exercițiul a fost (deja nu mai este exercițiu 🤗 ) fucking revelator. bă, se poate și altfel.

    00
  27. Incetati sa mai ascultati si sfatul ”sa ai mama si tu casa ta”. Daca nu stii ce vrei sa faci, nu esti sigur de nimic, nu te baga in credite aiurea si nu cumpara constructii de-an pulea la preturi ce nu reflecta realitatea. Ceva se va schimba in bine in momentul in care romanii nu vor mai cumpara toate ghetourile sau viitoarele ghetouri. Abia atunci toti puletii astia cu srl-uri ce dispar dupa vanzare se vor gandi de 10 ori inainte sa incerce ceva. In toata Europa e de neconceput sa ti se vanda ghetourile alea in camp fara strazi, trotuare, spatii verzi si cu balconul la 3 metri de blocul vecin, e de neconceput. Dar, acele srl-uri inca isi bat ceva de voi pentru ca se cumpara si se inchiriaza.

    00
    • am mai scris, dar nu mai găsesc articolul.
      „îmi plătești tu rata? nu? atunci taci dracului”.
      funcționează pe părinți de toate felurile.

  28. 1/3 minim sau neminim intri intr-o zona confortabila doar pentru cei cu venituri foarte mari (mult peste salariul mediu). Bugetul pe luna nu e doar cheltuieli curente.
    La curente adaugi si diferite cheltuieli planificate pentru care a venit timpul si acolo e cuiul. Ma uit doar la noi in casa: reparat geamuri, schimbat un covor, schimbat o canapea, imediat vine vremea bucatariei.
    E ca la firme: ai cheltuieli curente, investitii si mententanta. Cine e la casa lui de multa vreme stie ca ultima nu e ieftina si a doua e necesara. In loc de ultimul iphone bagi niste panouri de incalzire, iei o masina noua de tuns iarba.

    00
    • man, da, normal că în lunile în care ai cheltuieli mari nu poți face mereu economii. come on, e la mintea cocoșului, nu mai căuta scuze.

    • Eu am pe tot anul planificate cheltuieli exact pe modelul asta (investitii sau mentenanta) si nici
      macar nu stau la casa.
      1/3 e confortabil, peste ar trebui sa las din cele de mai sus sa se adune, deci nu fac mare branza.

      00
  29. #2 si 3 le practic de ff mult timp si functioneaza. Ultima prostie cumparata a fost un gopro, nu il folosesm si l-am vandut si nu mai cumpar aiurea chestii.
    #1 ocazional mai fac asta.

    00
  30. #nu cădea în capcana “status goods”. n-ai nimic de demonstrat nimănui… Din pacate asta nu mai e valabil pt cei din generatia noua, mai ales daca sunt singuri. Tinerii nu mai relationeaza cum relationam noi acum 10-20 de ani. Noi ieseam cu „trupa” la birt, la club, la spectacole, la cort, la careva acasa. Acolo vorbeai si gaseai o colega, o prietena a colegei, cereai un nr de telefon si poate iesea ceva chiar daca erai mai amarat dar aveai „vrajeala” sau te faceai placut. Acum treaba s-a schimbat. Astia tineri daca vor sa prinda un peste cat mai mare trebuie sa arate „status good”. Trebuie sa ai masina mai scumpa(Audi, BMW, Mercedes, de obicei second), sa fii sportiv(de crossfit, sa alergi, sa biciclesti la concursuri, sa sari cu parasuta, snorkeling, etc). Sa te afisezi in locati exotice, cluburi scumpe, evenimente scumpe. Ele trebuie sa fie aranjate, umblate, sportive, sa mearga la evenimente, etc. Toate astea costa bani si nu bani putini. Daca incearca el sa o abordeze pe o „ea” sau invers, pai in primul rand vine evaluarea/filtru de media, daca acolo esti gaunos, sansele ti se reduc drastic. Din start isi doresc ceva similar sau mai mare in nivel. Si „nivelul” creste cu bani. :D De unde sa mai pui deoparte ?

    00
    • Ca sa nu mai vorbim ca in pandemie nu prea ai pe ce sa dai banii daca te-ai ferit de concedii, asa ca incepi sa te uiti dupa prostii (in cazul meu ceasuri) ca sa-ti dai o recompensa ca ai „rezistat eroic” in casa.

      00
    • Confirm, as adauga ca tinerii defapt mimeaza viata din filme si cea vazuta pe internet. Influenceri.

      00
    • De unde sa pui de-o parte? MGTOW si laba :))

      00
  31. Cred ca cel mai important lucru, nu este sa inveti sa sti sa gestionezi finantele proprii, ci mai degraba sa te disciplinezi in a face asta. Adica, e ok sa pui 1/3 din salariu deoparte luna asta, insa trebuie sa ai rigoarea in tine s-o poti face lunar cand iti vine salariul.
    A doua chestie, este foarte important sa-ti dezvolti abilitatile tale, care te pot ajuta in a castiga mai multi bani si mai ales sa te disciplinezi pe tine in a face asta. Chestia asta este mai grea decat pare si in mare multa lume trage pana la o varsta si apoi se pune pe tanjala.
    Trei, trebuie sa inveti cumva sa te rasplatesti pe tine din cand in cand. Stiu ca pare ciudat, dar degeaba ai X suma in cont, daca in esenta viata ta nu se imbunatateste si tu ca om nu esti mai bun. Dar din nou, treaba se aplica daca esti disciplinat.

    00
  32. De ce minim 1/3 din salariu si nu 1/4, de exemplu?

    00
  33. Daca cautati continut YouTube pe tema asta,va recomand urmatorii:
    Matt D’avella
    Ramit Sethi
    Graham Stephan
    Dave Ramsey

    00
  34. Am inceput sa fac economii de la începutul pandemiei in detrimentul unui telefon mai bun, mașini mai bune, etc. Nivelul de trai este bun, nu economisesc la viața de zi cu zi, in general lucrurile uzuale sunt de calitate, economiile sunt din plus la salariu. Întrebarea pe care mi o pun este cat timp fac economii? Până la ce suma? Pentru ce fac economii? Ce o sa fac cu ele? In loc sa mă simt mai bine sa schimb lucrurile cu unele mai valoroase, pentru confortul meu. Nu vreau să mă îngrop in economii când mor. Dar care este echilibrul?

    00
    • Pai, ai putea sa faci un fond de urgenta ca sa iti ajunga pt 1-2 ani in caz ca se intampla ceva si apoi sa investesti ca sa ai venituri pasive suficiente pentru a trai confortabil din ele.

      00
  35. Ar fi fain și un articol pentru cei care au pus deja ceva deoparte, ce să facă cu ei.
    Am văzut câteva replici bune dar ar fi fain de exemplu un articol: ești unul din românii care au 100k Euro in cont, cum îi administrezi ca să îi crești și să ai o bătrânețe liniștită.

    00
    • „Piata imobiliara e in crestere, cumpara rapid un apartament acum! Ansamblul imobiliar Porumb3 e vandut 90%, nu rata momentul.”
      In perioade de criza nimeni nu stie ce sa faca cu banii. Daca acum cumperi un 3 camere 100k, criza se adanceste si scade pretul la 50k, iar peste 5 ani pretul revine la 101k se numeste ca a fost investitie buna? Tot ce se poate prevedea cu un grad de risc mic, e deja cumparat de cei care au meseria de calator de risc (vrajitoare si ghicitoare in ceai) de la fondurile internationale. O investitie buna garantat este un ansamblu imobiliar la Romexpo pe care se bate NEPI de exemplu. Daca are bani de Romexpo, crez ca nu are bani de 10ha teren impadurit ca a calculat ca e o investitie buna pentru 100k?

      00
    • Salut, Bogdan. Articolele sunt bine venite, dar subiectul e complex, cel mai bine este sa acorzi timp si sa citesti carti din domeniu.

      00
    • Am vazut recent un post undeva, cineva care a cumparat un apartament acum 2 ani in zona centrala oras universitar cu 45k, inchiriat 2 ani cu 300 euro/luna deja si-a scos aproape 20% din investitie.
      In 10-12 ani deja si-a recuperat toata investitia si mai poate lua inca unul.
      Ok vor mai fi si cheltuieli de vreo 300-500 euro de cate ori se schimba chiriasul dar tot ramane un profit anul de vreo 6% ceea ce e extraordinar, multe bussines uri nu se pot lauda cu asemenea marje de profit.

      00
    • @Bogdan, reparatii, despagubit vecini pentru inundatii, impozit la stat, proces de recuperare bani pentru stricaciuni, cumparat masina de spalat noua, schimbat parchet stricat. Daca ai chiriasi de incredere e super, daca nu, nu e asa garantata afacerea, un dobitoc tot nimeresti in 20 de ani.

      00
    • @Baliverne,vezi ca ai scris gresit „asigurare” la partea cu despagubit vecinii. ;)
      Masina de spalat rufe? Ai minim 2 ani garantie, la tigaile din Gaiesti. Si pret sub 1k lei. Ceva decent ai la 1.5k.
      Parchet… serios, la 50 lei/mp, crezi ca e o suma imensa inlocuitul intr-o camera? Chin e golitul camerei
      Daaar… toate cele semnalate de tine ar trebui sa fie acoperite, fie si partial, de garantie. Si nu e chiar asa horror, presupunand ca in primele luni mergi sa vezi cum se prezinta situatia si poti avea o idee daca mergi mai departe cu acel chirias sau eliberezi.
      In alta ordine de idei, dupa experienta personala de proprietar care a inchiriat insumat 16 ani, iti pot spune ca e pertinent sa consideri ca ai 10 luni de chirie /an. Ca mai schimbi un chirias si nu vine de pe o zi pe alta, mai ai o asigurare (e mana cereasca, si e prea ieftin ca sa nu ma doara capul), etc. Din alea 10 chirii pe an, e decent sa bugetezi mici intretineri in fiecare an. Pe bune, si la tine in casa mai faci mici update-uri anual. Eu am schimbat de bunavoie 1 masina de rufe, in alta parte 1 saltea, etc. Sunt chestii minore, dar de efect. ;)
      Si ajuta sa urmaresti mai usor ce intra ai ce iese din fiecare proprietate, pe mai multi ani, ca sa stii ce si cum urmeaza la update pt fiecare prioritate. Sau imi dai mie 50e pe luna si tu vezi doar ca iti intra banii, nu mai ai alta legatura cu bataile de cap ;)

      00
  36. Escorte intra la necesități sau la divertisment. Întreb pentru un prieten.

    00
    • Intra la economii (vezi nevasta).

      00
    • laba e gratis

      00
    • @gogu – mai ieftin ieși cu o curva obișnuită (nu amanta, alea costa cat intretinetea la Jaguar) decât cu nevasta! Sunt neveste și neveste! A mea cheltuie mult pe mancare (are 100 kile) și pe haine, dar are salariu mai bun decât mine așa că, compensează! Cheltuie totodată mult cu copiii, mai ales cu educația lor! Per ansamblu, sunt mulțumit de ea! Așa că eu pot economisi lunar intre 500 și 1000 de euro! Nu vă luați femeie cheltuitoare! Plăcerea sexuală cu una frumoasa sau cu una mai urâțică este aceeași, va garantez! E că și cu mașinile: unii nu concep sa fie văzuți decât cu limuzine scumpe, alții sunt mulțumiți și cu mașini obișnuite! Cel mai important într-o familie, din partea soției, este să îți asigure…liniștea!

      00
  37. „nu te lega la cap cu credite pentru obiecte care nu te ajută să faci bani.”

    Dacă mai multe lume făcea asta, erau casele mai ieftine.

    00
  38. „Folosiți tagul “economii” și găsiți acolo articole.”
    E un „p” in link si nu merge.

    00
  39. Este perfect de adevarat. Exact asa se fac economiile. Punctul 2 este punctul forte.

    00
  40. Sfaturi utile. Pentru mine #2 functioneaza cel mai bine si #5 e urmatorul.

    00
  41. Invata despre minimalism si frugalitate, dar nu le aplica prea mult, ca mai trebuie sa si traiesti, calatoresti, distrezi. E bine sa ai economii, desigur, dar nu sa te chinui prea tare cu pusul la ciorap.

    00
  42. sfaturile pe care mi le-am dat mie acum vreo 20 de ani au fost pe deplin urmate si castigatoare…
    De mentionat ca provin din familie monoparentala, lipita pamantului de saraca iar azi nu am nicio dificultate financiara fara insa a ma considera „avut”.

    – spune „nu” copiiilor daca conditia financiara nu-ti permite, copiii iti vor taia din start 30% din venituri in urmatorii 20-25 de ani.
    – spune nu parangheliilor mancatoare de bani, chiar trebuie sa dai 15.000 euro pe o nunta ca ultimul idiot ? chiar iti trebuie poze de nunta fake de 2000 de parai ?
    – nu te baga la credite mai lungi de 5 ani, mai bine chirie pana strangi bani de casa chiar daca asta inseamna sa-ti iei primul apartament proprietate personala cu 75% din bani jos la 40 de ani. ai 27 si vrei apartament cu credit pe 30 de ani? esti dement! cash is king, putini vanzatori rezista unei valize cu 60k euro bani gheata.
    – nu tine banii in conturi cu dobanda la cheie, nu vor acoperi inflatia, tine-i in asseturi, aur, argint, bijuterii, obiecte de arta, terenuri (daca ai atatia). de cele mai multe ori, mai bine sa cumperi 50g de aur si sa-l tii in seif-ul bancii. am luat prima uncie de aur in anii 2005 cu vreo 520 dolari, uncia aia valoreaza 1900 dolari acum, aceiasi suma tinuta in banca mi-ar fi adus undeva la 750 dolari.
    – nu-ti imprumuta amicii cu bani pe perioade lungi, de obicei ei iti cer banii pentru asseturi pe cand tu vei avea cash-ul blocat in asseturile lor, cand ii vei primi inapoi vor fi mai putini, surprise surprise!

    00
    • Am intrebat pe gigi razboinicul luminii si acesta a spus:
      “Sunt de acord, cu urmatoarele mentiuni:

      1. Nu intereseaza pe niciun vanzator
      daca ai o valiza cu 60k cash versus cumperi cu credit, pt ca si la credit primeste aceeasi suma in cont, nu o primeste saracul dezvoltator in rate, in 30 de ani.

      (Presupunand ca nu vorbim de impactul psihologic pe care l—ai produce daca chiar te-ai duce cu o valiza la fiecare vizionare sa o deschizi acolo pe hol sau in santier) : )

      2. Niciodata nu cumpara aur, pt ca (zice lumea ca) nu ai unde sa il vinzi. Contrar mitului ca e bun si in razboi (din parti), nu prea ai ce face cu el, il vinzi (daca ai cui) cu mult (mult!) pe pierdere, nu e fragmentabil, daca il bagi in binuterii pierzi gramada la manopera, fluctueaza la greu (e bine ca ai cumparat in 2005, sigur, dar sper ca realizezi ca este pur noroc, ca daca ai fi cumparat in 2011 stateai vreo 10 ani plangand. Zece fucking ani. Zece. Si nu, dolarul de acum 15 ani nu este cat dolarul de acum).
      In fine, nu cumpara aur pt ca nu prea ai unde sa il vinzi, daca ai unde, o faci pe pierdere, si e atata risc in asta ca mai bine bagi la pacanele.

      3. La arta trebuie sa te cam pricepi. Plus ca ai si grija ca trebuie sa conservi-spatiu si conditii.

      Cu lumina inainte!”

      00
    • la punctul 1 am un amic care asa facea mereu, cash-ul face impresie si garanteaza…de atunci asa fac si eu dar la scara mai mica. de exemplu la masina, omul cere 5000, negociem, etc o lasa la 4500 dupa care scot geanta cu 4000 de euro…atat am fratioare, „bine, da-i incoa'”
      2) aurul il poti vinde oriunde, de la ebay, la magazinele din vest care cumpara aur, atat doar sa fie lingou inseriat sau moneda de circulatie (american eagle, maple leaf, etc). am vandut pe ebay mai deunazi, 50 de franci Hercule in argint….luati la 15 euro/moneda, dati la 29 euro/moneda. bine, acum depinde ce tip de investitie cauti, long term (4-5 ani+) cred ca cele mai sigure investitii sunt obligatiunile de stat, metalele sunt cel mult de specula si protectie impotriva inflatiei daca perioada e cacanie ca cea in care ne aflam….si mai e chestia aia in care economiile nu planuiesti sa le folosesti in urmatorii 5+ ani si atunci merita sa le tii in aur.
      3) cu arta sunt de acord, doar daca te pricepi….

      00
    • Multumesc, “face” sens. De ebay si magazinele din vest nu luasem in calcul, de ce sa mint, nu cunosteam, in practica nu stiu ce probleme ridica sa transporti atari cantitati de metale, sa vinzi de zeci de mii si sa iti intre in cont ca presupun ca daca vinzi un cocosel pe ebay e una, dar sa vinzi mai mult.. Dar nu exclud

      00
    • Mno, bine ca ai zis. Eu acum vreau sa vand masina, dar am sa tin minte ce ai povestit si daca vine unul cu geanta de cash „atata am”, sa stiu sa ii dau de cat are.

      00
    • Eu investesc in filatelie și pot spune că mă pricep! Am inceput și a rămas pasiune de vreo 30 de ani! Cel mai avantajos am cumpărat pe net pentru colecția mea de hărți pe timbre și apoi am mai cumpărat pentru revânzare tot pe net! Pe langa că îmi completez colecția gratis, mai fac și profit de minim 200 euro lunar, dar am făcut și 1000 de euro de doua ori! Deja colecția mea face la grămadă vreo 10000 de euro, că la bucata face 15000! Nu am timp, că am doua joburi, că aș câștiga mai mult, îți trebuie timp să cauți pe net! Când voi ieși la pensie și nu voi mai putea lucra în renovări, voi vinde zilnic cate ceva până ce scap de toată colecția! Adausul va fi de 100%!

      00
  43. punctul 2, atât de lăudat, nu l-am aplicat niciodată. am target lunar asupra sumei din cont cu o zi înainte de următorul salariu și atâta tot. contul separat de economii nu arată decât că nu economisim natural, ci doar forțați de ideea că trebuie să avem bani puși deoparte.

    00
    • Nici eu nu am aplicat punctul 2 și reușeam să pun cam 50% din salariu deoparte. Aveam totuși un excel în care urmăream toate intrările și ieșirile din cont și aveam grafice cu cheltuieli vs obiectiv de cheltuieli maxime. Nu era nici o problemă, dacă depășeam obiectivul, dar mă ajuta să mai strâng cureaua pe final de lună, dacă m-am aruncat la cheltuieli aiurea la început.

      00
  44. Inca o solutie pentru bugetar si control cheltuieli: aplicatii gen Toshl, treci totate cheltuielile timp de 3 luni, fiecare linie poate avea tagul sau, de ex.: tigari, combustibil, haine… La final faci o medie, ajustezi cheltuilile daca este cazul, iti faci un min-max cat ai vrea sa economisesti.
    Da, este greu sa treci fiecare bonulet si sa aplici un tag relevant timp de 3 luni.
    Aplicatia respectiva, in varianta free, are si cateva optiuni de vizualizare si export in csv, asa cum ne place noua, corporatistilor : )

    00
  45. mai vin cu un sfat gratis, functia aia de la ING de round-up si bagat in contul de economii nu e chiar praf. Formeaza un obicei sanatos si tbh bate cashback-ul de la master card care e vrajeala in forma actuala.

    00
  46. Un articol bun. Simplu si la subiect. Din pacate pe cat de clar…pe atat de greu de facut pentru majoritatea dintre noi

    00
  47. folosesc intens 2,3,4,5, cu un praf de 1. la 6 fac și eu ce pot și cât mă duce capul. :)

    se pot folosi și diverse trucuri:
    – am citit demult varianta: 1 leu în prima săptămâna a anului, 2 lei în a doua, 3 lei într-a treia și tot așa. la momentul când am făcut un calcul și a ieșit 200+ lei în decembrie, mai ales că aș fi folosit trucul peste ceea ce făceam în mod curent am zis că nu-i de mine. în ianuarie voi reconsidera. :)
    – la începutul anului am citit un truc legat de cărțile citite (pt cei cu pasiuni d-astea): la fiecare carte citită se pun la ciorap 5 lei. primele 5 luni ale anului am pus doar câte 2 lei că rămâneam flămândă, i-am cheltuit în mai, tot pe cărți, cadou de la mine pt mine, de ziua mea; din iunie am pus câte 5. tocmai i-am cheltuit pe o promoție 50% la elefant, dar am asigurat 3, sau măcar 2,5 din cele 6 cadouri de crăciun și a rămas și ceva pt suflețelul meu.
    puteți să legați trucul de altceva ce faceți zilnic, sau măcar săptămânal (în cazul ăsta creșteți suma): la fiecare bere, la fiecare înjurătură, fiecare comentariu pe blogul lui Vali, …. nu știu, vedeți voi.

    00
  48. Câteva sugestii pt fete/femei:
    1) Jobul trebuie sa-ți placa și sa fie bine plătit. Sunt una sau doua ocazii pe an în care poți sa-ti renegociezi salariul și beneficiile – daca meriți e esential sa le folosești. Pt bărbați poate părea evident, dar adevărul e ca femeile deschid mult mai rar subiectul măririi salariale, iar economiile depind și de venituri.
    2) Dacă ai ocazia, negociază pachete de mobilitate care includ chirie. Personal, am locuit 4 ani în chirie plătită de angajator și câteva luni în hotel, timp în care am economisit banii pt primul apartament.
    3) Încearcă sa trăiești minimalist o luna sau doua ca sa iti dai seama care e suma de care ai nevoie de fapt. Acel minim. Nu înseamnă că vei trai neapărat toata viata asa, dar vei ști ca poți oricând face downshift.
    4) Alege-ti 2-3 tipuri de obiecte/activitati care iti plac f mult și pt care, din când în când, ești dispusa sa dai mai mulți bani. În rest, chiar e ok sa iti iei lucruri din zona medie.
    5) Dacă poți, ia-ti casa ta înainte sa te căsătorești. O închiriați ulterior sau locuiți in ea, nu contează. Dar pe termen lung cred ca e mai ok asa.

    00
    • big like pt 5. :)

      00
    • 6. daca poti, fa primul milion inainte de 25 de ani. oricum nu se pun intrebari despre primul milion facut. si tanar fiind… se stie ca mai faci prostioare
      7. vorbeste cu unchiu/matusa(tamara) sa iti rezolve un post de consilier/asistent/ceva (ca doar meriti, ce dracu, ai facultate). stii tu… locuri d’alea unde nu te stresezi prea tare, faci 3k euro/luna si nici nu tre sa treci pe la birou)
      8. laptop, masina, telefon tre sa primesti de la job, iar principiul de selectie e sortare descrescatoare dupa pret, stii si tu ca faci de 10 ori banii aia!

      00
  49. tine cash banii de trait pentru 6-9 luni, restul investeste, poti investi in tine in cursuri de perfectionare, in diferite depozite, in actiuni, in criptomonede, in alte forme de investit. In functie de riscul investititiei sunt sanse sa castigi super bine, dar si sanse se ramai cu aproape nimic. Nu merge dupa turma, trebuie sa iti faci lectiile sa intelege ce se poate intampla cu investitia ta.

    00
  50. A mai fost un articol asemantor acu cateva luni si am indemnat lumea sa cumpere aur(dar nu bijuterii) si lumea ma lua la misto.La momentul respectiv,un lingou de 1kg valora 43860 de euro,iar actualmente este la 51950 euro( a fost si la 56.000 prin iulie).Intotdeauna,de cand pamantul,randamentul cel mai bun l-au avut metalele pretioase,pentru ca cererea este constanta.Ma intreb si eu,aia de la bancile centrale din intreaga lume, de ce or tine atata puhoi de lingouri de aur.
    O mica rectificare,am investit atat in lingouri pastrate la banca,cat si in monede cu valoare nominala de 100 euro(o uncie),dar randamentul monedelor este foarte mic.

    00
    • Întrebarea mea este următoarea, tu îl cumperi mai ieftin decât dacă l-ai cumpăra acum. Bravo e afacere!

      Dar poți să-l vinzi încât să ai profit? Clar nu scoți randamentul acela.

      00
    • Pai nu-l vinde dar mai conteaza ? Teoretic a facut o afacere

      00
    • Cum sa ma intrebi daca am facut profit,cand eu am cumparat cand era 43.860 euro/kg si acum il pot vinde cu 51.950? Am pornit de la ideea ca in perioada de criza,o valuta va scadea indiferent de situatie si singura varianta de a nu pierde banii din banca a fost investitia in lingouri de aur.Momentan valoare unei valute este sustinuta artificial,prin diverse programe si scheme guvernamentale.Cum e si cazul imobiliarelor,ce urmeaza sa scada vertiginos incepand cu martie,ca din decembrie urmeaza sa isi plateasca(sau nu) cei cu ratele amanate
      Grosso modo am facut profit de 18%,dar din cauza ca am luat si monezile respective,profitul e de 15-16%.Momentan nu intentionez sa vand,pentru ca vor creste si mai mult.Voi vinde doar daca se vor apropia de valoarea de cumparare

      00
    • observ ca apare recurent intrebarea asta in Romania cu „unde-l vinzi” ?
      ma gandesc ca poate in ro casele de brokeraj nu sunt asa raspandite dar in vest ai magazine de cumparare/vanzare aproape in fiecare oras.
      ideea e cum reusesti sa negociezi cumpararea si vanzarea.

      sa luam un exemplu:
      aurul are spot price-ul azi la 1913 dolari/uncie
      la casa de brokeraj de la mine din oras, un lingou de o uncie are pretul
      – de vanzare: 1980 dolari
      – cumparare: 1840 dolari.
      diferentele sunt „premium”-ul casei de brokeraj.
      daca vorbim de monede, atunci aveam si valoarea faciala sau numismatica.

      Diferenta intre vanzare si cumparare e f mare si pentru tranzactii pe termen scurt nu e rentabil.
      In mai 2020, pretul aurului era 1700/uncie insa la seller era 1780.
      Daca ai fi cumparat atunci o uncie si ai fi vandut-o inapoi azi, profitul tau ar fi fost 60 de dolari (in 5 luni). Asta inseamna in mare +3%, 0,6% pe luna….deci 7,2% pe an ceea ce e de vreo 6x mai mult decat dobanda la conturile de economii oferita de banci.

      ba chiar, pe termen lung, aurul a fost mai profitabil decat celebrul ” Berkshire Hathaway”, holdingul lui Buffet.

      00
    • O sa mai explic o data,ca vad ca lumea nu intelege.Aveam un depozit pentru ca voiam sa cumpar o casa intr-o capitala europeana.Avand un credit preaprobat,dar nefolosit,pentru ca nu m-am inteles in final cu proprietarii,nu am mai luat creditul dar am pastrat banii in cont.Crezand ca valuta se va deprecia,ceea ce ar fi fost normal,am folosit plasamente in aur,cumparand la valoarea de 43.860/lingou de 1kg 24k.Per total am investit in jur de 300.000,iar astazi daca vand,obtin(cu tot cu monede) circa 363.000.
      Acum,sa reluam intreg procesul de calcul asupra profitului(pe care nu il poti cuantifica anterior).Cat ne da?

      00
  51. Toate sfaturile sunt foarte bune. Aș mai adăuga unul: alege-ți și o țintă.

    Vreau să economisesc X lei (sau euro) până la 55 de ani când mă gândesc să ies la pensie.

    Vreau să strâng Y lei în opt ani ca să-mi fac o casă fără să iau credit.

    Vreau să strâng Z lei ca să-mi ajut copilul să facă o facultate fără să intre în datorii. etc.

    Din experiență, e mult mai ușor să fii disciplinat cu economiile dacă vezi lunar cu cât ai redus distanța față de țelul propus. Și abordarea asta nu se aplică doar la economii.

    00
  52. Tu cumperi un lingou de pe eMag, sa zicem de BF. Și il vinzi unde? La amanet îți da maxim 60%, pe loc? Nu stiu câți cumpărători stau la coada sa spargă 11 de euro pe olx.

    Doar sa zicem că ai pe platforme de trading, dar si acolo sunt taxe, comisioane. Și dacă e sa o luam legal, daca tu bagi 43860 și scoți 51950 10% trebuie să îi dai la stat :)) din ultima suma. Poate greșesc dar la pariuri așa este. Deci doar te incanti.

    00
    • Il poti vinde oriunde in lume,dar nu la amanet. Il poti schimba in bani direct la banca(e cu pastrare la banca,sa nu am batai de cap). Si nu primesc 60% din pret,ci pretul cu care il achizitioneaza banca,adica 51960. E chiar atat de greu?

      00
    • @pedro mă voi interesa daca exista astfel de servicii in Romania

      00
  53. NOU
    #202

    Eu ca idee de economisire am inceput un cont in eur. In fiecare luna, cum iau salariul, cum bag ceva in contul respectiv. Poate pierd la schimb ceva, dar pe termen lung, câștig, pentru că euro merge doar in sus.

    00
  54. Acum pe digi24 – emisiunea banii in miscare: am ascultat cateva minute , copy paste jumatate din articolul si comentariile tale.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile