Şcolile erau la fel pe vremea mea

La Eroilor, nişte tineri împărţeau pliante cu PD şi PPE. Pe spatele pliantului, se întreabă ce putem face cu 20 miliarde de euro. Al doilea răspuns la această întrebare din pliant este „şcoli mai bune, mai dotate şi o educaţie de mai bună calitate”.

Err, nenea, eu ştiu să scriu corect în româneşte, mă descurc cu computerul, am un salariu bunicel. Astea obţinute cu şcolile actuale. Dărăpănate, cu bănci proaste, cu cretă adusă de acasă, cu manuale scumpe. Dap. Şcolile astea au produs tineri bravi, unii care muncesc la Boeing, alţii la căpşuni în Spania, alţii în internet.com, alţii au devenit profesori, alţii olimpici, alţii consilieri guvernamentali.

Nu şcolile sunt de vină. Nu condiţiile. Nu te opreşte nimeni să pui burta pe carte. Profesorul vrea să lucreze, da nu are material. Părinţii s-au obişnuit să urle că profesorii şi condiţiile sunt de vină pentru rezultatele proaste, copiii s-au obişnuit să nu înveţe.

O idee pentru ministrul învăţământului: cât costa nene un sistem din ăla de bruiază telefoanele în interiorul clădirii?

educatie, mizerii

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

24 comentarii

  1. putin, ca e la mine in facultate :)

    00
  2. NOU
    #2

    Dar nu ar bruia domle si in cancelarie? :D

    00
  3. Din cate tin minte au o raza de 9-12 metri, deci ala din clasa nu ajunge in cancelarie. :p

    00
  4. sunt cazuri de elevi care au ajuns in clasa a 7-a in anumite comune care nu au vazut calculator in viata lor si se tem sa puna pana pe tastele unui laptop… traim in mil 3, pana si cei din Sudan au parte de mirificele notebook`uri de 100 dolari. aici se poate face ceva…

    00
  5. Ai dreptate cand zici ca cine vrea se poate pune cu burta pe carte si poate reusi … dar gandeste-te ca oamenii aia sunt putini (2 % sa zicem )… cu ceilalti ce facem ? Da ! pentru ei trebuie gasit ceva atractiv :) Si nu-mi spune ca nu ai fi invatat mai bine fizica daca profa ta de fizica era o tipa mai comunicativa si ar fii facut mai multe aplicatii ( am luat o chestie fictiva ) . Cel putin eu inteleg mai bine daca dupa ce imi preda ceva cineva imi si exemplifica ( de exemplu pe calculator ) …Nu sunt adeptul tocitului adica a invatatului fara sa inteleg niste lucruri . Sa zicem ca profa de fizica ( ca tot am adus-o pe asta in discutie ) imi da o teorema si nu nu o explica , nu imi arata aplicatii practice … oricat de mult m-as pune cu burta pe carte … tot nu as pricepe ceva .

    00
  6. Cum au produs scolile astea genii pana la un moment dat si pe urma brusc, gata? Bine, nu gata, dar e un trend descendent in ceea ce priveste educatia la noi. Asa, deodata s-au terminat conditiile alea geniale pe care le aveau copii pe vreamea lui Ceausescu si imediat dupa revolutie. Sau e vorba de un trend social care pur si simplu abia acum intra in vigoare?

    00
  7. nu e important cat costa, pentru ca oricum nu ar fi adoptat din cauza ca profii nu ar tolera asta. si asa scoala devine inchisoare cate un pic in fiecare zi.

    00
  8. degeaba se chinuie profesorii sa-i faca pe elevi sa invete,,,nu vedeti ca ajung in clasa a10a si nu stiu sa scrie corect?!…asat in cazul in care ajung pana in cl a10a,,,,bine macar ca unii mai au putina vointa si termina liceul la seral,,,la o varsta nu tocmai potrivita,,,dar na,,in fine,,daca au baut cerneala?:P

    00
  9. vazui azi un reportaj pe…pro ? cu sistemul de buriaj in puscarii si ‘ce ca nu merge .
    gramezi de coco si bruiaza o lae

    00
  10. @discopig: eu zic ca ai pricepe ceva daca ai incerca sa te pui cu burta pe carte… dar ca sa se intample acest „fenomen” trebuie sa fii si cat de cat atent la ce citesti si nu sa casti ochii in monitor sau mai stiu eu pe unde… cartile alea sunt facute pentru elevi… e adevarat ca de multe ori autorii abereaza in goana lor de a se alinia la „normele europene”…

    00
  11. educatia nu se poate cumpara, trebuie s-o primesti…

    00
  12. De parca beizadeaua vine la scoala cu telefonul ca sa vorbeasca….
    El are telefonul ca sa asculte manele, sa filmeze profesori umiliti, sau cum se bat terminatii in pauze si apoi sa puna clipurile pe iutub – https://www.youtube.com/results?search_query=bataie+scoala&search=Search

    00
  13. Argumentul cu geniile de la olimpiade si Nasa e stupid. Varfurile pot fi ignorate ca aberatii statistice in evaluarea unui sistem. Voua v-ar place un job unde sunteti platiti cu 500$/ora dar asta o ora pe an si in restul timpului cu 1$ la 5 ore?
    Copiii nu vor sa puna burta pe carte? Copiii fac ce au fost educati sa faca. Iar de o parte din educatia lor tot scoala e responsabila.

    00
  14. 125 euro inclusiv dhl din china,deci pretul real ar fi de vreo 60 de euro;evident ca daca face ministerul achizitii se va trece prin 3 firme(fin,nas,ginere)si va ajunge pretul undeva la 200-250.

    00
  15. Ar fi mai simplu cu o „garderoba de telefoane”! Il depui inchis, primesti un tichet, il iei la sfarsit de ore. E mai ieftin. Parca asa am vazut prin filme ca faceau baietii rai cu armele…
    Cat despre scoli?… Daca tot platesc o droaie de consilieri pentru alegeri poate ar fi bine de angajat si un consilier pentru reforma invatamantului. Fiecare ministru de pana acum a avut alt set de idei. Nu zic, poate or fi fost bune, dar parca prea repede le-am tot schimbat…ba la stanga, ba la dreapta… asta-i…

    00
  16. nuuuuuuuuuuuu, eu inca is la scoala

    00
  17. Cine vrea sa invete o face, chiar daca alti colegi vorbesc la mobil. Dar bani trebuie, si ca sa plateasca mai bine profesorii, ca sa ramana la predat, nu sa plece in Italia la capsuni, si pentru reparatii, si pentru dotari. In reportaje facute prin sate sau prin alte orase mici se vede cat de tragica e situatia, desi unii elevi vor sa invete. Aici in Bucuresti este mai simplu si mai bine, dar in alte parti nu stau la fel lucrurile.

    00
  18. chiar daca ne`ar veni mintea la cap acum, rezultatele s`ar vedea peste 10-20 de ani. pentru ca in acesti ani vor fi angajati cei care au fost „scoliti” experimental in acesti ani de permanenta tranzitie.
    un coleg programator a fost pus sa faca selectie printre cei prezenti la interviuri. singurul care avea habar s`a dovedit un tip din republica moldova, restul autohtoni cu acte in regula erau simplii figuranti.
    nu doresc sa generalizez, insa putinii crescuti in spiritul bunului simt care isi evalueaza corect pregatirea devin ridicoli prin comportamentul lor, intr`o societate in care ambalajul vinde marfa.

    nu exista solutii de moment. nu vin vremuri bune.

    00
  19. bani trebuie pentru a cumpara banci in scoli. cati dintre voi ati observat ca bancile sunt prea mici? pe mine ma omora treaba asta, fiind inalta, sa stau intr`o banca micuta si sa ma cocosez.
    cat despre computere, nu`ti trebuie cine stie ce ca sa inveti un C++ si un Pascal. eu le`am invatat bine-mersi pe un computer nefericit cu NC si windows 95 si inca un coleg la computer. daca vrei se poate.
    cat despre mobil, am avut si eu in clasa 11-12 si il tineam pe mut. daca se intampla sa primesc un mesaj sau un telefon raspundeam in pauza. niciodata nu mi`a sunat zgomotos in ore. treaba cu mobilele deja e lipsa de educatie si bun simt, cei 7 ani de acasa.

    00
  20. Ziceam ca n-o sa mai comentez in veci pe aici, dar mi-a placut aceasta insemnare, care oglindeste aproape perfect si punctul meu de vedere.

    Din cate stiu eu, un astfel de sistem, in functie de aria de acoperire, costa undeva de la 300-500$ (poate si mai mult) si-n mare masura, utilizarea lui este ilegala. Nu stiu daca s-a schimbat ceva, dar in urma cu aproape un an, cand am cautat scheme pentru o astfel de jucarie, m-am ales cu raspunsul aproape unanim -”producers blanked the chips”. Asadar, do it yourself e aproape imposibil, chiar daca ai avea unul cumparat, dupa care sa te ghidezi. Oricum, ideea n-o sa dea roade, pentru simplul motiv ca nu este aplicata niciunde in lume, intr-o institutie de invatamant (cel putin din cate stiu eu).

    O ultima idee- sistemul educational trebuie schimbat intr-o asemenea masura, incat prostii sa nu mai poate sa acceada in functii de conducere. Cand toti dobitocii au 3 diplome si doua masterate, ”Huston we have a big problem”

    00
  21. Sistemele care „bruiază” telefoanele mobile se numesc „jammer GSM”.
    În Franţa şi Germania sunt folosite pentru a „proteja” săli de teatru, cinema, stadioane, puşcării. Aceste sisteme acoperă

    00
  22. Care ministru ala de nu stie cate stele e pe steaG?

    00
  23. N-avem nevoie de laptopuri in scoala, nici de profesori mai competenti. Avem nevoie doar de noi interpretari ale sistemului. Poate avem nevoie doar de un ministru al invatamantului competent. Toti, pana acum, si-au batut joc de scoala romaneasca. Suntem la pamant, atat in invatamant, cat si in sanatate.

    00
  24. Am crezut și eu, multă vreme, că educația publică poate fi îmbunătățită. Nu mai cred asta. Dacă am vrea cu adevărat să le oferim copiilor o educație autentică și valoroasă, am aboli școlile. De ce? Pentru că însăși ideea de școală este inumană: instituție izolată de societate, cu monopol asupra formării copiilor și, pe deasupra, obligatorie. Învățarea autentică nu se poate realiza așa. Creierul nu ”învață” din obligație sau din frică. Creierul nu ”absoarbe” pe termen lung decât ceea ce consideră cu adevărat necesar. De aceea, 99% din ce ”învățăm” la școală ne trece pe lângă urechi.
    O educație adevărată este (și nu e doar părerea mea, ci și a lui John Holt, Alfie Kohn, Peter Grey etc.) cea care le aparține în totalitate copiilor și se realizează în mod liber, fără intervenții ale adulților (doar cu sprijinul lor când și cum este solicitat), fără o programă prestabilită, fără un sistem de pedepse-recompense și din pură plăcere de a învăța. Să nu uităm că învățarea e în genele noastre și face parte din instinctul de supraviețuire. E o trebuință primară a ființei umane, deci nu necesită o intervenție sau o stimulare din partea altora.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile