Școlile au o problemă tehnică…

Apropo de nedumerirea colegei, clasele unde învață al meu sunt de 30, 30, 32 și 34. Au făcut două clase de 26 și apoi au văzut că trebuie să le mărească pe toate, pentru că sunt prea mulți copii în zonă.

Pentru că nu au săli de clasă libere pentru încă o clasă. Și nici școli noi nu s-au mai făcut în zonă.

Apropo de asta, mi-a scris o tipă de la Inițiativa Prelungirea Ghencea să îmi spună, voalat, că sunt idiot. Eu știu că sunt, dar atâta timp cât ei nu lasă loc pe stradă, unde vor avea școli? Unde vor avea grădinițe? Ah, asta nu e problema lor, e problema statului…

 

scoala

“școala” via shutterstock

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

25 comentarii

  1. Cand iti construiesti o casa de 150k de euro dai cam un 24% la stat, deci dai cam 36k de euro la maretul stat, direct din TVA. De asemenea platesti si anual impozit milioane peste milioane. Chiar nu merita zonele noi nici parcuri, nici scoli si nici dragoste deloc ? Merita dragoste doar centrul inghesuit si sugrumat de circulatie si ala facut din vremea comunista ? In plus si ala de la „margine” nu ar mai veni sa sufoce pe cel din centru daca ar avea facilitati mai multe in zona.

    00
    • lol, casă de 150K. dacă ăia care stau acolo aveau 150k, își cumpărau 4 camere în oraș.

    • Dai cam 20% TVA, no, matematica era optionala.

      00
    • Si ca sa-i faci pe aia 150k, mai dai jumate la stat :)

      00
    • Toata lumea in centru ? Nu e loc, iti dai seama, si daca ar avea toti cate un mil ion de euro in buzunar nu ar avea toti loc. :) Da, ca e tot inghesuit e adevarat, cineva ar trebui sa raspunda pt asta: drumuri inguste, locuri de joaca niet, magazine niet, etc. Direct au facut un mare rahat dar vina e al localului ca au aprobat asa un PUG.

      00
    • Andrei, poate omul se refera la cota platita de el sau chiar de majoritatea din zona, cei care si-au construit case de exemplu in 2012. Cit era tva-ul atunci? In orice caz, cel mult poate fi o problema de memorie, in nici un caz de matematica.

      00
    • Pentru cei care n-au inteles ce zice Andrei: TVA este 24% din suma fara taxe, nu 24% din total. Adica 100 lei fara taxe + 24 lei TVA = 124 lei pret cu tot cu tva. Prin urmare, 24/124 = aprox. 20%, cum zice Andrei. Este intr-adevar matematica, nu ca ar avea vreo relevanta pentru discutia de fata.

      00
  2. Modul tau de a aborda problema este exact „e problema soferilor ca circula pe DN1 si nu au lasat loc de autostrada din terenurile caselor”.
    De aceea alegem si platim autoritati, si e normal sa le tragem la raspundere cand permit dezvoltarea necontrolata ce dauneaza comunitatii.

    00
    • dude, autoritățile nu au ce face dacă tu ti-ai construit casa în drum. ca pun pariu că nu vrea nimeni să plece de pe maginea drumului. toți vor zice sa plece alții, nu ei, că ei au fost acolo primii.

    • „autoritățile nu au ce face dacă tu ti-ai construit casa în drum”

      Bos, cine a autorizat contructia casei fix in drum?

      00
    • nu. corect e „cine e dat șpagă să își facă casă unde vrea el, cu străzi cât vrea el de late și cât mai la stradă”.

    • si mia e o problema. Autoritatile nu au coaie
      Ti-ai facut casa in drum cu spaga etc, whatever? o dam jos ca trebuie sa treaca dn-ulpe acolo si il cautam pe inspectorul care a dau autorizatie sa il plimbam pe la jilava un pic, dar in principiu chiar dam jos tot si facem DN si aia e.
      O sa tipe unii si altii dar dupa ce se decongestioneaza zona le trece.
      La fel si la autostrazi, hai sa le facem ca de aia suntem stat, expropriem – interesan national, ia cat iti dam noi ca bani si la gara…

      00
    • @Bluehand: adevarat, si apoi sare media romaneasca, alde Gandul si Hotnews, ca uite ce nenorociti guvernantii astia, darama casele oamenilor. Si evident pulimea se ia dupa ei si tipa impotriva autoritatilor, iar autoritatile vazute in fata unei asemenea presiuni publice/media, dau inapoi. Si uite de aia nu putem avea lucruri frumoase in tara asta.

      00
    • autoritatile sunt vinovate ca i-au lasat pe aia sa construiasca pe marginea drumului si le-au dat autorizatii. daca incerca vreonul chiar sa isi faca bine treaba (lucru strain in administratie), se facea un plan de urbanism cu cap, desi am impresia ca tot proprietarii sareau ca arsii ca de ce nu ii lasa sa construiasca.

      00
  3. Paranteza demografica, in 2007-2009 a fost varful de nasteri al anilor 2000 iar in 2011-2013 au fost cele mai mici cifre din ultimii 70 de ani. Predictia mea e ca In 2015-2016 vom asista din nou la o crestere a numarului de nasteri, pe fondul revenirii economice. De-aia acum, in septembrie 2015, subiectiv, e inghesuiala in scoli si nu atat de mult prin crese si gradinite.

    00
    • ce revenire economica? ce 2008, ce 2014 ? salariul tot 800 lei ba, oamenii pe strada sunt aceeasi, de zeci de ani, si asa o sa ramana in continuare, nespalati, manelisti, analfabeti fani gigi becali si sorin ovidiu. tu deschizi ochii cand mergi pe strada?

      00
    • NOU
      #17

      Inghesuiala din scoli e similara cu masinile multe si scumpe, somerii de lux ce detin asa ceva n-au ce face si toata ziua se plimba pe ulita principala, si daca treci de doua ori odata dai de ei, daca sunt 100 vei zice uite ce bine traieste romanul, ca nu te prinzi ca sunt 100 aceiasi de fiecare data.

      Asa si cu scolile, sunt aglomerata pt ca pulimea vrea toata buluc in scolile bune, in clasele bune si isi baga bucurosi vitelusii la staul.

      Anul 2008 a fost o anomalie unica in viata unui om, n-am sa discut, dar perspectiva demografica e urmatoarea… Acum intra in perioada fertila generatiile mici (90+) si decretelele ajung la menopauza. Pana in 2020 gradual natalitatea va mai scadea cu cca 40%, fara a lua in calcul emigrarea si neinregistrarea nascutilor ca cetateni romani.

      Tot referitor la domeniul imobiliar, prabusirea e iminenta, in ultimii 10 ani provincia in special vestul a progresat devreme ce Bucurestiul a regresat vizibil sub Oprescu. Fata de 2008 si-a pierdut atractivitatea pt tineri, nereusind sa mai aspire decat flotantii din Muntenia, care e secata demografic.

      Blocurile vechi, cele jumatate facute inainte de 77…. cati ani aveau atunci tinerii locatari care s-au mutat? sa zicem 25. adica cam spre 70 de ani. Copiii si-au rezolvat in 80-90 situatia locativa, nepotii sunt mult mai putini cu ochii pe emigrare si facultatile vestice.

      Cand ii cheama pamantul, lasa in urma ghetouri betonizate a caror soarta sincer e incerta!

      00
  4. In general clasele cu 36, 34, 32 elevi au invatatoare bune si acolo se repartizeaza pilele directorilor si profesorilor, restul claselor cu 26-28 elevi reprezinta pleava, atat a elevilor cat si a invatatorilor.
    Anul acesta la sc gen 195 la clasa 0 au fost infiintate 15 clase, din care 2 cu 36 elevi, 2 cu 34 elevi, 2 cu 32 elevi si restul cu 28-29 elevi, desi se stia de asta vara numarul de elevi inscrisi.
    De ce nu s-au repartizat de la inceput cate 30 elevi in fiecare clasa ?

    00
  5. Si uite-așa, după un sfert de veac de la căderea comunismului, ajunge clasa de elevi la 41 de inși, câți eram noi în anii ’80 (e.g. leatul meu, ’75).

    Mda, măcar noi am supraviețuit comunismului, așa decreței cum am fost, educați la grămadă în școli cu trei schimburi de elevi, cu manuale jerpelite și cu cheia de gât.

    Să vedem însă ce-o să iasă din ăștia micii, peste 10 ani, că sunt crescuți cu internet la nas, manuale alternative, tablete, PC-uri, telefoane, I-phoane și alte gadget-uri educative și degrabă dezvoltătoare de inteligență. O să vedeți, ei vor înălța România pe cele mai înalte culmi de dezvoltare, vorba lu’ Ceașcă, lua-l-ar dracu’ acolo unde e!

    00
    • Autosuficienta de rit vechi. Noi, ai batrani, suntem mai buni ca astia tineri, ca am crescut cu cheia la gat si n-am avut internat la nas. Nu ca am avea vreun merit cu adevarat, doar ca „pe vremea mea” noi eram mai smecheri si decat aia din urma, si decat aia din fata.

      00
    • Ce sa mai inalte, ca am inaltat-o noi pana la genunchiul broastei. Am supravietuit noi comunismului, dar tot vai de capul nostru suntem.
      Tin minte si acuma cum faceam ore dupamasa, iarna pe frig, iar ultima ora (de la 5 la 6) era si pe intuneric bezna, ca se lua curentul. Iesea cate unul in fata cu cartea de engleza si citea la lumina lanternei, iar profu’ (care era beat-muci) isi trecea notele pe pachetul de tigari. Sala de sport am vazut prima data in liceu, ca la scoala generala se cresteau viermi de matase in sala. La orele de matematica eram trimisi la alimentara sa stam la coada la tacamuri sau apa minerala pt. tovarasu’ profesor… Acuma nu stiu cum se dezvolta mai bine inteligenta, cu toate astea de mai sus sau cu tablete, manuale alternative etc.

      00
    • @ Andreea
      Diagnostic greșit, cel puțin în ceea ce mă privește. Sau te uitai în oglindă când scriai?
      Btw, ce înțelegi prin merite?
      Să ai școală, studii superioare, o slujbă bună, să fii proprietar, să n-ai datorii la stat, să plantezi copaci prin cartier în timpul liber, să-ți susții părinții financiar, să cumperi mașini românești noi? Dacă mă gândesc bine, am trecut și o bunicuță strada luna trecută, iar acum trei ani am adoptat o pisică maidaneză, astea se pun?

      În plus, nu știu de unde ai înțeles, din postarea mea, că suntem mai buni, „ăi bătrâni”. Eu mă văd ca un supraviețuitor, care privește înapoi fără încrâncenare, ba chiar cu umor. Mi-ar plăcea să privesc la fel și în viitor, dar încă nu văd semnale îmbucurătoare. Și am trecut de 40, sunt prea bătrân ca să mă îmbăt cu apă rece.

      Dar, by all means, te rog să-mi spui dacă ai născut tu vreun Einstein, Diesel sau Bill Gates și-mi schimb părerea imediat!

      00
  6. 30+30+32+34=25+25+25+25+26

    Diferenta e ca in prima situatie sunt platite doar 4 invatatoare, in a doua sunt platite 5. In prima situatie ai nevoie de 4 clase incalzite, in a doua situatie 5.

    Iar scolile sunt platite functie de numarul de elevi pe care ii au. Asa ca toti directorii de scoala prefera sa cheltuie cat mai putin fortand un numar cat mai mare de elevi / clasa. Si incalcand legea totodata.

    00
  7. ” dar atâta timp cât ei nu lasă loc pe stradă… Ah, asta nu e problema lor, e problema statului…”
    Ba eu ma apuc sa-mi fac casa:
    Imi cumpar teren. Intravilan? Extravilan? PUG? PUZ? Nu stiu… n-am treaba cu asta. Nu ma intereseaza, nu ma pticep. Platesc taxele ( spagile?) care trebuie si aia e.
    De ce dracu ( si cui) platesc taxe? Ca sa-mi un destept de politist ca nu-i bine sa merg fara casca si centura si ca nu-i bine sa-mi faca casa pe unde curge apa la induntatii. Si daca fac pe prostu sa-mi dea amenda si sa-mi demoleze cosmelia De asta platesc taxe. La mine in casa pot face parc doar in sufragerie. Parcul de plimbat, scoala si gradinita e treaba primariei si eu platesc primaria sa faca treaba asta. Repet: o platesc inclusiv ca sa-mi interzica sa fac casa acolo unde nu se poate.

    00
  8. Pe acelasi sistem si romii si-au facut case care cum a putut, numai legal nu. Bogartul a facut cladire de birouri langa catedrala iar acum trebuie s-o darame.

    Cand incalci legea sau o fentezi, la un moment dat legea o sa te calce si pe tine. E o regula de aur in viata.
    Cine vrea sa inteleaga asta bine, cine nu sa fie el destept si sa plateasca.

    Si nu-mi pare rau pentru cei care acum platesc.
    Pentru ca daca n-ar plati ce rost ar mai avea legea?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile