Școala e gratuită, dar copilul trebuie să aibă…

Toate astea.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

101 comentarii

  1. Dupa cum zicea un celebru sinistru al educatiei: „Scoala chiar este gratuita, dar pentru copil!”
    Fii-mi-ar scarba!

    00
  2. Si niste parinti sau cineva care sa contribuie la Fondul Clasei

    00
  3. Citat:
    „Listă de rechizite
    Clasa I – 2017-2018

    Comunicare în limba română
    • 2 caiete tip I + copertă și etichete. Vă recomand primul model de liniatură din cele două de mai jos (liniile oblice sunt mai puțin înclinate, iar liniile orizontale mai pronunțate)

    Matematică și explorarea mediului
    • 2 caiete matematică + copertă și etichete

    Pentru clasă
    • 1 caiet cu foaie velină + copertă și etichetă (maculator)
    • 1 carnețel de comunicări/vocabular + copertă și etichetă

    Penar
    • stilou cu peniță + 2 rezerve
    • 1 pix Pilot cu pastă albastră
    • 2 creioane cu gumă de șters
    • gumă de șters, riglă mică (20 cm), ascuțitoare
    • creioane colorate
    • carioci
    • lipici solid

    Educație fizică
    • Trening, adidași
    • Adeverință de la medicul de familie: apt pentru orele de educație fizică şi sport, 2017-2018

    Religie – caiet maculator + copertă și etichetă

    Coperte – pentru manuale – dimensiuni:
    21×28 cm pentru limba română și matematică
    21×26 cm pentru limba engleză și religie

    – pentru carnetul elevului (după ce se va primi carnetul)”

    plus manuale si auxiliare (astea-s luate deja) si …etc…etc…etc

    00
    • Asta in clasa intai sau zero sau ce draci de clasa o fi prima acum. Dupa aia, se stie, scrii la mai multe materii in acelasi caiet, copertile (copertele?) sunt istorie, treningul ti-l uiti acasa, guma de sters o mananci, rigla (linia, liniarul :)) o rupi…chestii din astea. Rock’n’roll.school sux

      00
    • la religie vine popa cu maculatura. doar ca el ii spune biblie.

      00
    • Pt religie, nu mai e bonus dacă ai cruciuliță de haur la gît?

      00
    • Terminati mai cu birocratia asta sinistra! Ce varza e aia? M-am saturat sa vad copchii de o schioapa carind ditai cufarul in spate! Sunt oameni si ei, chiar si parintii lor, nu-i mai chinuiti cu listoace de supravietuire in caz de razboi atomic! Ce e monstruozitatea aia?

      00
  4. Ce noutate. Asa era si acum 25 de ani.

    00
    • Plus ca multi copii cam au chestii de genul inca de la 3-4 ani. Daca are chef de mazgalit si bibilit diverse, deja te cam pregatesti cu creioane, plastilina, carti etc.

  5. „2-3 pensoane de marimi diferite” – ce bine ca oamenii astia nu lucreaza in invatamant!

    00
  6. Biblioraft albastru sau galben. Nici nu intreb….

    00
  7. Boss, astea sunt consumabile :)

    00
  8. NOU
    #19

    chestia asta e si-n tarile occidentale socialiste. rechizitile le cumpara parintii si de obicei ziua de cumparat rechizite e o zi de sarbatoare pentru copii ca poate se aleg cu penare cu minioni. Ia-ti copilul si fa o chestie faina din asta, iti garantez ca nu vei scoate din buzunar mai mult de 300 de lei daca esti conservator si nu arunci cu banii pe toate prostiile

    deci inc-o data: ASA E SI LA EI

    00
    • Doar ca „la ei”, alocatia e de cateva sute de euro pe luna, nu 10, au prime anuale fix pentru ocazia asta, si venitul mediu e de la 1000 in sus, nu sub 500. Intrebarea nu e daca cei care scriu si citesc chestii pe internet isi permit, intrebarea e daca aia dintr-un sat in fundul lumii isi permit, si astia 300 de lei conservatori sunt o avere pentru ei. De fapt, intrebarea e daca invatamantul e gratuit sau nu.
      Da-l dracu’ de acces la educatie si mobilitate sociala. Sa stea acolo in fundu’ lumii, nu iti trebuie scoala sa votezi PSD. E vina lor ca s-au nascut saraci oricum, copii nesimtiti.

      00
    • Nu peste tot, în tara unde locuiesc eu nu exista alocație pentru copii și nici prime sau alte ajutoare cu cheltuielile pentru scoala. Copiii au uniforme, pe care părinții le cumpăra de la școală și sunt foarte scumpe pentru calitatea lor, iar rechizitele sunt cumpărate de părinți. Ca sa nu mai zic ca din clasa a șaptea li se cere copiilor sa își cumpere laptopuri, iar unele scoli cer chiar ca laptopurile sa fie Apple. Asa ca da, fondul clasei exista și aici, dar sub alte forme.

      00
    • In America de Nord platim pentru rechizite, haine uniforme etc, avand invatamant gratuit. Deasemenea platim pentru serviciu de garda (persoanele care pazesc copiii cand iau masa – nu sunt profesori) si dupa cursuri pana la orele 17.00, transport scolar gratuit la SCOALA GUVERNAMENTALA . Fara extravagante vestimentare (avem copii la o scoala ce impune vestimentatie uniforma) te incadrezi cu toate de mai sus intr-o alocatie de stat lunara, undeva putin peste 300 eur/luna. Preturile sunt comparabile sau mai mici decat in Romania, veniturile medii per familie cu joburi mediocre (gen muncitor intr-o fabrica) multiplicate de cel putin 6-7 ori ca in Romania. Sistemul functioneaza FARA SPAGA LA INVATATOARE/FONDUL CLASEI ETC. dar fiecare activitate extra-scolara/sportiva/artistica se plateste (parintii au dreptul sa deconteze o parte din suma platita prin declaratia anuala de impozit). Comparatiile sunt inutile, un alt lucru interesant : asociatiile parintilor au intentat o actiune colectiva in instanta asupra Guvernului pentru a recupera banii dati de parinti pe MANUALE SCOLARE (nimeni dintre parinti nu pretinde banii pe haine si rechizite/consumabile etc), actiune ce probabil se va finaliza cu castigarea procesului intr-un numar de ani. In Romania sistemul nu se va schimba prea curand, din pacate singura solutie la nivel personal pentru a schimba ceva este EMIGRAREA. Punct. Spor la treaba!!!

      00
  9. E ca gratuitatea pe mijloacele de transport.

    Da, dar nu pot circula in autobuz in pendula goală, trebuie sa fiu imbracat deci trebuie sa imi cumpăr haine si incaltaminte.

    00
    • La metrou poti. Sa nu va puna dracu sa cautati chiloti + metrou pe google. Apare florin badita. Inca mai simt sageti in ochiul stang.

      00
  10. oare cand a primit cineva gratuit, de la scoala, chestii precum caiete, creioane, hartie, penar? nicicand. asa ca.. ?

    00
  11. dosar cu șină, nu?

    00
  12. NOU
    #28

    500 pentru consumabile si 500 pentru articole vestimentare

    00
  13. nu cred că voiai ca statul să-ți dea trening pentru copil. în rest, alte cheltuieli sunt mult mai importante, pentru caiete ajutătoare și (de multe ori) manuale, parchetul din clasă, perdelele din clasă, băncile din clasă, dulapurile din clasă (încă nu cunosc pe nimeni care să nu fi plătit cel puțin pentru un element din dotarea de bază a unei clase. fiecare învățător sau diriginte este presat de conducere săa dune fonduri astfel încât clasa să arate decent. eu am plătit pentru dulapuri, în rest, am avut noroc cu școala proaspăt renovată. cunosc părinți care au dotat complet clasele, iar apoi copii au fost mutați în altă sală de clasă pentru că învățătoarea nu era printre preferatele directorimii, iar o clasă ce arată bine se livrează exclusiv anturajului. cunosc clase în care devizul schimbării parchetului a costat 30000 de lei: „cum, doamnă, nu aveți bani pentru sănătatea copilului? parchetul acesta respiră, emite ioni de nu știu care care îmbunătățesc sănătatea.” etc. etc), pentru cumpărarea unui loc în clasă (cumpărare ambalată în donație), pentru că, demult, viza de flotant nu mai e suficientă. nu pomenesc de cadouri. experiența mea și a prietenilor mei din ultimii ani arată că, mai degrabă, există regula refuzării cadourilor decât a solicitării lor.

    în rest, să fie clar: românia asigură 6% din pib pentru educație. atâta doar că diferența de la 2,7, cât dă statul, la 6, trebuie acoperită de undeva.

    00
  14. Si asta doar pentru un semestru? Sau pentru tot anul?

    00
  15. Aș fi de acord cu lista aia (mai puțin topurile de hârtie xerox) dacă se renunță la futwta practică de adunat fondul clasei și fondul școlii.

    00
    • Ai uitat si de banii pentru bodyguarzi.

      Cred ca au cea mai tare meserie, cei de la scoala unde am invatat erau platiti de 2 ori (firma + scoala) si jucau carti toata ziua.

      00
  16. Pai e gratis pentru copii, nu pentru parinti, si e din gura ministrului educatiei :)

    00
  17. Ai iesit ieftin, Bo$$. Crede-ma.

    00
  18. ce inseamna papuci de interior cu siret care sa nu fie slapi? si de ce inca se mai coperteaza caietele?

    00
  19. Iar tinerii care nu muncesc si au copii de dus la scoala or sa ceara ceva ajutor din pensia bunicilor.

    00
  20. N-a murit practica cu copertatul?

    00
  21. Sa fie clar pentru toata lumea: „FOLII DE BIBLIORAFT” nu „CHILOTI”!

    00
    • Cred ca cel mai corect este folie de protectie. Ca sa o citez pe diriginta din scoala generala: „I se zice folie de protectie fiindca protejeaza ce tampenii bagati voi in bibliorafturi”.

      00
  22. Ma duceam la 1-4 cu un pix si un caiet la fiecare materie.Cariocile erau rare, sau le dadeam/luam cu imprumut.
    Si am facut scoala si ne-am facut oameni.

    Romania vrea savanti la fiecare materie.

    00
  23. Nu văd hîrtia igienică pe listă. O fi sau nu gratuită?

    00
  24. Nu văd unde e certificatul de naștere în original și copia legalizată

    00
  25. In Fagaras, la celebra scoala „1”, se zice ca invatatoarele cer bani pentru a-si cumpara diferite chestii gen: canapea, frigider, laptop, excursie etc iar cine nu cotizeaza se alege cu un copil traumatizat (au grija invatatoarele de acest aspect). Parintii sunt atat de speriati incat dau banii fara sa clipeasca. Niciunul nu are curaj sa dea in vileag „practica” asa ca pe langa lista de rechizite trebuie sa faca constant „cadouri”.

    00
    • cum ma frate ?! dai 2L de palinca unui boschetar si ti-o aranjeaza pe educatoarea aia de-si va petrece restul vietii doar pe canapeaua nou cumparata
      ce cacat e asa greu ?! sunt nesimtiti ?! atunci dinte pt dinte! eu in 5-8 aveam un prof de muzica care ne lasa corigenti si ne batea de ne rupea daca nu cantam bine (exact cand ni se schimba vocea, mai ales baietilor) si daca nu veneam la corul scolii care era duminica 3h !! trebuia sa vina parintele sa ceara invoire daca in weekend plecai undeva.. futu-ti corul matii. cu 2L de palinca s-a rezolvat rapid de si-a cerut singur transferul din scoala. si asta in Bucuresti, nici nu m-as stresa intr-un oras de provincie, abia ca ii educi pe toti profii asa, ca le dai un exemplu. daca ei sunt nesimtiti, ii educam noi sa-si vada de treaba pt care sunt platiti.
      cum ma frate, ce societate de oi suntem de sta un oras intreg terorizat de niste profi nesimtiti ?! puneti mana in pm pe furci !

      00
    • fain. de-aia merg lucrurile asa de bine in tara asta, ca toate se rezolva ‘romaneste’ – asa cum descrii tu acolo (si mai esti si mandru de asta).

      00
    • Si eu care ziceam ca invatatoarea bondocului meu e exagerata. Ma duc s-o pup.

      00
    • @hash am incercat 35 de ani cu frumosul, nu se poate! consider ca am ajuns in punctul in care nu mai am rabdare cu nesimtitii si imi fac singur dreptate. mai ales in cazuri in care autoritatile nu-ti ofera nici un ajutor (am o gramada de exemple):
      -a sunat o alarma de masina 2 zile nonstop, a venit politia au ridicat din umeri ca n-au ce face, ca nu stiu cine este proprietarul !!! POLITIA de la sectia de cartier nu stia sa gaseasca proprietarul unei masini! au plecat. BINE! dupa inca o noapte de nesomn au rezolvat masina niste bajeti
      -gresie in tot apartamentul la etj8, chiriasi, petreceri in fiecare noapte pana la 6 dimineata cu vomitaturi pe toate geamurile de pe coloana de apartamente pana jos si tocuri pe gresie si muzica la maxim. Politia a dat o amenda de 100 -150 lei pt galagie in prima seara. apoi n-au mai venit. dupa o luna au rezolvat problema niste bajeti. proprietarul a scos si gresia apoi
      -la locul de joaca oamenii aduc cainii, a venit politia o data, plecasera aia cu cainii intre timp… au ridicat din umeri apoi n-au mai vrut sa vina ever. a rezolvat un baiat-tata problema pt ca deja erau mai multi cacati pe jos decat pietris
      -etc… mai vrei exemple ? cam ce ar trebui sa facem in cazurile astea ? sa intoarcem si celalalt obraz?

      eu sunt mai pe stilul survival of da fittest. chiar daca par niste exemple la nivel micro, la fel ar trebui si la nivel macro procedat, cu politicieni, cu interlopi, cu tot… pana se scoate dosarul cu sina :)

      00
    • Un nume de invatatoare? Daca ti-a spus povestea asta, banuiesc ca stii si numele.
      Mie imi suna a legenda urbana. De cele mai multe ori parintii sunt cei care incep sa stranga bani aiurea ca sa cumpere tot felul de „atentii” invatatoarei, fara sa le ceara cineva asa ceva. E prea fixata in gena romanului ideea de spaga, incat o dau si fara sa le fie ceruta. Stiu n cazuri de invatatori si diriginti pusi in niste situatii total penibile cand au venit parintii la ei cu genul asta de „cadouri”…ca asa au crezut ei ca „se face”.
      Deci inainte sa emiteti astfel de acuze…verificati daca nu cumva ideea cadourilor a venit de la vreun parinte si nu de la invatator.

      00
    • In liceu aveam profesor de muzica un munte de om ce era si bodyguard la club in weekend. Avea o oarecare problema cu violenta dar in clasa a 8-a ne-am luat revansa: l-am batut cu colegii atat de rau ca i-a fost rusine sa recunoasca ca l-au batut niste pustani, n-a spus nimanui. A fost panda mai bine de doua saptamani! Mai ciudat e ca am mai avut inca 3 luni ore cu el dar ne comportam in clasa ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic.

      PS: Tot la Fagaras. Daca ne citesti, sa-ti fie de bine, nea’ Sandu!

      00
    • ideal ar fi sa te intelegi cu vecinii, cu ceilalti parinti, sa te poti alia cate 20, 30, 100 de oameni – un ins e usor de trimis la plimbare, dar 100 de oameni nervosi au alt impact asupra autoritatilor.

      pe ici, pe colo, cand ajunge funia la par – constructii ilegale, legi strambe, lumea se organizeaza. timid, da’ e un inceput.

      00
    • @hash: am vz ce bine ne-am organizat la ultimile alegeri. ma rog, „ne-am” e oarecum pt ca mai conteaza si de care parte a baricadei este fiecare, pt unii poate e bine spus „ne-am”.
      -tot din experienta personala iti spun ca e spre imposibil sa tina toti strans: cineva mai sus zicea de spaga din proprie initiativa a parintilor! da! aveam in clasa o colega cu mama profesoara! o doamne! cum incerca ea sa ne organizeze cu flori, bomboane, pateuri, etc la fiecare ocazie, ca asa stia de acasa! MM!
      iti dau alt exemplu: in IT, am trecut la criza din 2008 printr-o disponibilizare in masa destul de abuziva si la intimidare. ok, ne-am aliat in department, am vb cu avocet, ne-a invatat ce si cum sa facem. de a doua zi au inceput sa pice pe capete cu motive de genul „eu mai bine imi iau banii pe concediu si plec ca ce e in mana nu-I minciuna!”, „a zis nevastamea ca ce sa fac atat scandal, ca oricum nu se rezolva nimic!”,etc si s-a dus pe p#$^ organizarea, din mai multi am ramas 4, care culmea, la final, am obtinut ce am vrut.

      00
    • @hash: # sictir

      00
  26. Si vrei sa-ti dea scoala si ghiozdan si penar si biblioraft si adidasi si trening?

    00
    • ideal asa ar fi. sa duca copilul acolo luni si sa-l ia vineri seara, gata instruit, cuminte, mancat, spalat etc.

      in felul asta parintele are mai mult timp sa impinga in tableta si sa mearga la mall (sau la bere cu baietii).

      00
    • Nu școala, dar în plm, măcar din alocația pe 2 luni ar trebui să-ți poți permite astea.

      00
  27. Era imposibil sa nu uiti ceva: dosar cu sina.

    00
  28. Ghiozdan Marime Medie – 55 LEI (echipat cu o multime de chestii) https://www.emag.ro/ghiozdan-echipat-economic-pentru-fete-clasa-i-6425998011151/pd/D97N02BBM/
    Penar Echipat – mai sus continut in ghiozdan
    1 caiet dictando – 3 LEI https://www.emag.ro/blocnotes-a5-cu-spira-metalica-50-file-dictando-evoffice-6425998001756/pd/DQP5N2BBM/
    1 caiet matematica – 4 LEI https://www.emag.ro/caiet-herlitz-a5-80-file-cu-spirala-patratele-x-book-college-9564717/pd/DLM5K2BBM/
    2 caiete desen – 3 LEI https://www.emag.ro/caiet-desen-herlitz-24-file-pretty-pets-4008119450989/pd/DZK1X3BBM/
    1 bloc de desen – continut in ghiozdan
    1 set hartie glasata – continut in ghiozdan
    1 set hartie colorata, lipici… – 8 LEI + 4 LEI https://www.emag.ro/hartie-colorata-80g-mp-a4-50-coli-5-culori-daco-hr850/pd/D53JX3BBM/ + https://www.emag.ro/lipici-solid-40-g-daco-ls040/pd/DJTNC3BBM/
    1 set carton colorat (plus foarfeca) – 11 LEI https://www.emag.ro/set-creativ-cu-foarfeca-zig-zag-50-foi-colorate-din-carton-pkt003-c50/pd/D8LBCKBBM/
    20 coli carton alb – punem aprox 10 LEI, nu am gasit link exact
    Plastilina, planseta 10 LEI + 11 LEI (planse erau si la 2 lei) – https://www.emag.ro/plastilina-jovi-31-10-culori-blister-8412027002097/pd/D13W13BBM/ + https://www.emag.ro/plansa-din-plastic-925-pentru-modelat-plastilina-a4-8593540250100/pd/D8RNL3BBM/
    Sarma plusata – 4 LEI https://www.emag.ro/accesorii-craft-sarma-plusata-lunga-daco-ad091/pd/D6VNH3BBM/
    Un biblioraft – 8 LEI + 8 LEI https://www.emag.ro/biblioraft-plastifiat-pp-h-5-cm-galben-bibdelh5g/pd/D0RQ7DBBM/ + https://www.emag.ro/dosar-plastic-cu-40-folii-evoffice-verde-ev4d21ve/pd/DQ8R82BBM/
    Numaratoare – 34 LEI https://www.emag.ro/numaratoare-minnie-100-bile-21-5-x-24-x-1-cm-5205698124969/pd/DSY4MNBBM/
    Carte colorat – 11 LEI https://www.emag.ro/marea-carte-de-colorat-4-5-ani-9786067061857/pd/DP38BYBBM/
    carte cu povesti – 5 LEI https://www.emag.ro/carticica-mea-cu-povesti-celebre-3-editie-ilustrata-9786068674117/pd/D7LG47BBM/
    1 joc, puzle, jucarie – punem un 50 de LEI – probabil deja le are acasa

    TOTAL: 239 LEI

    Pantofi sport, trening si papuci interior – fie le are deja, fie sunt cumparaturi ce tin de cati bani are fiecare in buzunar.

    Deci suntem destul de departe de cei 1.500 de lei de care vorbea cineva intr-un comentariu.

    00
    • Caiet mic (A5), matematica/dictando, 40 file- 0,5 lei, caiet studentesc (A4) matematica/dictando 48 file- 1,5 lei. Au si magazine fizice.

      00
    • Caiet dictando/matematica, mic, 40 File, 0,2 lei la Auchan (personalizat de BIC)

      00
    • 0,19 lei caiet mate si dictando, la Carrefour.
      Chiar daca nu am nevoie, iau in fiecare am cate 10, pentru „memories”. :)
      De vreo 3-4-5 ani e promotia asta. La inceput se bagase BIC sa sponsorizeze, acum sponsorizeaza Fulga, CrisTim, Mototol (.com simpatici :) ), Crayola… in general firme cu produse pentru copii.
      ––-
      In Italia era un „deal” cu niste firme si faceau caiete studentesti sponsorizate – banda de 5cm jos, cu reclama. Caietele se dadeau gratuit, la inceput de luna, in fata universitatilor.

      00
  29. adică în clase la copii voştri n-a fost nevoie de zugrăvit şi parchet nou???

    00
    • Baiii. Sunteti copii mici cu zugravitu si parchetu. Noi am pus termopane. De alea speciale.

      00
    • @taipan, și toți copiii au luat 10 😕

      00
    • In 1990 au pus parintii din clasa mea bani si au cumparat 2 bucati mari de tabla de sticla. Ma rog, suna dubios, dar era singura clasa din scoala cu asa ceva. Din cate am vazut mai tarziu dupa ce s-a spart intr-un colt (singura, fireste :) ) era o sticla vopsita in verde. Plus bineinteles fondul clasei, scolii, orasului si ce mai era, in fiecare an. Dar inca mai aveam profesori cum trebuie, au venit din timpul liber sa faca pregatire cu noi pentru admitere la liceu, si la romana, si la matematica, si la engleza.

      Acum… sa stiu ca mor de foame si nu-mi las copilul in sistemul public de invatamant, e bataie de joc. Incepand cu numarul urias, dublu fata de recomandari, al elevilor dintr-o clasa, si pana la cadourile si plocoanele care se duc. Si majoritatea le duc, pentru ca daca te pui in gura cu invatatoarea nu tu ai de suferit, ci copilul.
      Eu asa sunt de fericit din acest punct de vedere, as putea merge sa pup mana directorului si a invatatoarei. Ma rog, la invatatoare poate mai mult decat mana… 20 de copii in clasa, la inceputul anului se face necesarul de materiale de lucru (caiete speciale, fise etc), se strang 20-30 de lei, iar invatatoarea le cumpara. Manualele (de obicei noi) sunt date de scoala, clasa unde invata e numai a lor si isi lasa acolo cartile si caietele (adica in ghiozdan au doar penarul, apa si cutia cu papa). Avem noroc si de parinti cum trebuie, ne putem organiza pentru o excursie, o iesire, o serbare in cadru mai special. La sfarsit de an se dau diplome, medalii si premii (carti etc) pentru care nu dam bani. Posibilitatea de a face niste optionale mai putin intalnite prin scolile de stat, gen cantat din gura sau la instrumente, teatru, inot, sf-uri de astea.

      00
    • @ Eugen Incantator, foarte frumos. Am si o mica intrebare: care a fost media pe scoala anul asta la evaluare nationala?

      00
    • Chiar nu stiu, acum m-am uitat pe siteul ministerului. E afisata pe undeva media asta pe scoala? Eu vad doar mediile candidatilor, din cate am vazut minima e 5.75 iar maxima 9.65…

      00
  30. O tara mai de doamne ajuta: parintele nu cumpara nimic pentru scoala, primeste bani si pentru uniforma de la stat. Si apai sa nu ii f…. in gura pe parlamentari, guvern, PSD…

    00
    • Ia vezi si cum e sa platesti 60 % taxe si dupa te poti caca pe tine ce primesc altii gratis.

      00
    • @venom: mușcați-ai limba. Și acum nu plătești aprox. 60% taxe pe salariu in România? (Nu-mi argumenta cu prosteli de genul „nu m-ă-ntere cît plătește angajatorul). Administrate-ar pesedeul…..poate te lasă ca-n Elveția, să încasezi salariu brut și să le dai tu ăia șauzecilasută taxe (am rîs). Avea-u-ai parte numa’ deolguțe

      00
  31. … bani de calculatorul clasei? :))

    00
  32. sarma plusata WTF!!….e prima oara cand aud de asa ceva. Si ce plm ii trebuie biblioraft ? sa-si tina articolele stiintifice in ele ?

    00
    • asta ma gandeam si eu, ca l-am mai vazut precizat. in 20 de ani de scoala la toate nivelurile nu am avut nevoie de un biblioraft nici macar o singura data.

      00
  33. mari hateri mai sunteti :))) cred ca vreti sa va duceti plodu la scoala luni dimineata si sa-l luati acasa vineri seara, cu +15 la IQ saptamanal :)))
    sa va dea statu tot ce este necesar pentru educatia „vedetei”, sa vi-l instruiasca si voi sa frecati menta pe facebook cum e cu insuratoarea intre gheiuti :)))
    vreti mai multe gratuitati, o sa contizati cu mult mai mult la bugetul statului.

    00
  34. Parca pluralul de la carioca e carioce nu carioci? Sau sunt bou?

    00
  35. Observ inconsistenta in folosirea spatilor inainte si dupa virgula, in folosirea diacriticelor….
    Elevii trebuie sa aiba, parintii trebuie sa aiba si cam atat.

    00
  36. Noi,parintii unei clase de copii,am renovat vara asta sala de clasa….am cheltuit in total 6300 Ron…si voi vorbiti de rechizite?Vorbim de o scoala din centrul unui oras din vestul Romaniei…trage-ti voi concluzii!!!Statul nu investeste 1 leu in copiii nostri si ar fi cazul sa va resemnati odata…punct.

    00
  37. Un părinte din Croația care s-a mutat in Suedia povestește experiența înscrierii copilului la școala: https://www.thelocal.se/20170906/croatian-familys-unexpected-swedish-school-encounter-goes-viral

    00
  38. Am doi copii, unul la clasa pregatitoare si altul de 1 an si ceva numai bun de dus la gradinita.
    Amandoi lucram si nu avem rude care sa ne ajute. Si cum scoala e pana la 14 trebuie dat la afterschool plus gradinita particulara pentru celalalt.
    Rezulta o cheltuiala in plus de cel putin 2500lei/luna.
    Asa ca nu mai plangeti pentru 300 la inceput de an.

    00
    • Vezi ca daca nu stai după fundul lui când e mic, să faci cu el lecțiile, nu prea iese ceva de capul lui. La afterschool o să învețe cum să înjure si cam atât.

      Fă-ti timp pentru copilul tau, nu-i lăsa exclusiv pe alții să ti-l instruiască. Banii nu pot cumpăra totul.

      00
  39. In clasa l-a aveam un caiet la aritmetica + manualul (subtirel),un caiet pt. scris,unul pt. dictare, Abecedarul, un maculator, in care desenam, penarul si carnetul de elev.A, si niste betisoare la aritmetica. Era acoperit tot orarul. :)

    00
  40. Asta e din ciclul „si-asa ii rau, si-asa nu-i bine”. Bine ca nu ceri si haine – pentru ca deh, se duce la scoala.

    1. Sa presupunem ca ar trebui sa platesti scoala cu adevarat:
    * salariul profesorilor;
    * spatiul (scoala, curtea, sala de sport, etc);
    * caldura;
    * alte costuri aditionale pe care eu nu le stiu din cauza ca nu sunt in domeniu;

    Fa o suma estimata – cat i s-ar cuveni unui copil dintr-o scoala – si compar-o cu costul rechizitelor.

    2. Sa presupunem ca ti le da scoala. Nu crezi ca tot din buzunarul tau vin banii aia? Evident, cu licitatia de rigoare cu preturile dublate?

    00
    • La punctul (1) in mai toate tarile din UE inclusiv scolile private pot fi finantate partial de stat (prin finantare directa sau in sistem voucher). Nu plateste aproape nimeni scoala „cu adevarat” nici acolo.
      De costurile aditionale se ocupa (sau ar trebui) administratia scolii indiferent daca e de stat sau privata. Nu creste taxa de scolarizare in mijlocul semestrului ca trebuie data o mana proaspata de var sau pentru ca a cazut tavanul.
      In cel mai rau caz (dezastru natural) se gasesc sponsori, diversi antreprenori bogati dornici de niste scutiri de taxe si PR pozitiv. Sau o campanie de strangere de fonduri la nivel local sau national.

      La punctul (2) daca scoala vine cu pretentii fata de gradul de inclinare, culoarea si grosimea liniilor din caiete (uneori justificate, deseori absurde) ar fi mult mai bine sa fie standardizat materialul didactic. Licitatia „de rigoare” cu preturile dublate nu tine (strict) de invatamant si e o problema care trebuie rezolvata la alt nivel.

      00
  41. Este costisitor să ai copii în ziua de azi, asta e una din cauzele declinului demografic specific țărilor cu nivel de trai cel puțin acceptabil (ne vine sau nu să credem, românii o duc mai bine decât 70% din popendulația planetei).
    Mulți dintre noi ne-am lovit de problemele expuse și aici (bani pentru fondul clasei, cumpărat perdele, calculatoare, etc.) însă puțini am luat atitudine – eu m-am opus dar am contribuit ori de câte ori a fost nevoie (m-a rugat copilul să nu mai fac scandal la ședințe pentru că vrea să nu-i facă probleme profesorii pentru a se putea concentra pe admiterea la facultate, a avut cea mai mare medie la bacalaureat, reușit cu succes la la facultate dar probleme tot i-au făcut la câteva materii).
    Sunt convins însă că ne furăm căciula singuri, statul asigură ce asigură, restul asigurăm noi părinții în mod voluntar sau presați de profesori și astfel nu se observă problemele și lipsurile (unde cade tavanul în capul copiilor sau e wc-ul în curtea școlii nu au posibilitatea părinții să rezolve, altfel probabil ar rezolva).
    Ce mai rămâne? Conform profesorilor și sindicatelor mai rămân salariile, că restul e rezolvat sau nu-i interesează! Asta în condițiile în care la analfabetism și analfabetism funcțional suntem în fruntea clasamentului iar profesorii se consideră în proporție de 97% extrem de pregătiți profesional.

    00
  42. Sa nu uitam de fondul clasei. Si daca se mai strica ceva din clasa, sa mai cerem cate ceva de la parinti. Daca scoala nu are fonduri, cu toate ca fondul clasei a fost platit, sa mai cerem niste bani de la parinti. Plus niste manuale ajutatoare care trebuie cumparate pentru ca profesorii au comision.
    Plus niste meditatii, ca nici alea nu strica…

    00
  43. Ce bine ca nu imi trebuie copii si n-am tragere spre un astfel de sport :)

    00
  44. Acum chiar ma bucur ca am fost respins de toate fetele in liceu si facultate, ca am 24 de ani si inca stau cu parintii.
    Cine stie ce se intampla daca ma casatoream la varsta la care s-a casatorit taica’miu, puneam de un copil……si la 30 de ani ma trezeam cu plodul ca incepe clasa I si trebuia sa-i iau rechizite si nu stiu cate?

    Pai cred ca imi trageam un glont in cap.
    Ala care mai zice ca invatamantul de azi e gratuit e un mare BOU!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile