Sclavii de la stână…

“…și mai are un băiat, dar l-a dat la stână”.

Dacă ați auzit asta pe undeva cândva, fraza se traduce prin “l-am vândut ciobanului”. Stânele României, în special cele retrase, sunt pline de copii și de oameni care sunt sclavi. Nu au acte, nu știu cum îi cheamă, știu doar că au un stăpân de care să asculte, altfel mor de foame sau, în cazuri extreme, sunt omorîți.

Un fel de Chauncey Gardiner moderni.

Și sclavia asta arhaică există în continuare pentru că polițiștii nu au mașini să ajungă la stâne să verifice și nici prea mult chef. Iar dacă sclavii de la stână nu prea ies în lume (sau nu coboară în orașe), sclavia trece neobservată.

 

timbre-1

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

40 comentarii

  1. Si Cuza e cioban sau sclav?

    00
    • Era cel care a interzis sclavia în Ro. Caută pe google dezrobirea suedejilor.

      00
    • @Alina M: ” Dezrobirea s-a facut mai întâi în Moldova de către domnul Mihail Sturdza, prin două legi din 31 ianuarie 1844, iar în Ţara Românească de către domnul Alexandru Ghica, prin o lege din 1845.”

      Citeste mai mult: adev.ro/n1ak1s
      Inca odata, care e legatura cu Cuza? (inscaunat domn in 1859).

      00
  2. Bunica a adus un copil din asta, l-am gasit intr-o vara cand m-am dus pe la ea.
    Nu stiu cum sunt alti „sclavi”, dar copilul asta era ca un animal, imi era mila de el. La bunica dormea cu verii mei in camera, manca la masa cu ei, mergea la treaba cu ei. Nu prea era „sclav”, era un fel de „om in casa”.
    Nu stiu daca era platit si cu cat, nu cred ca era, dar acel copil parea multumit (sa nu spun fericit). Vazand-ul, ma intrebam oare din ce familie a ajuns la bunica (care si ea era de la tara), incat omul era atat de… animal, ce sa ma mai ascund dupa cuvinte. Nu ne spalam noi prea des la tara (deh, ca la tara), dar seara era obligatoriu spalatul pe picioare inainte de a intra in casa. Copilul ala nici asta nu intelegea…
    Oricum, nu a stat prea mult.
    De scoala, ce sa mai vorbim, cred ca nici vocabular elementar in limba romana nu prea avea.
    –––––
    Uneori as vrea sa dau dracului tot ce am si sa ma duc prin sate sa impart abecedare. Eu sunt Cristi ala care voia sa scaneze manuale pentru elevii care nu au, am fost acuzat de „furt” sau ceva. Mai oameni buni, cred ca nu stiti care e treaba in satele romanesti. TREBUIE sa facem ceva. Asa cum piratam fara rusine Win 98 dar nu ne cauta nimeni pentru ca stiau ca nu avem de unde plati, asa si cu aceste manuale. TREBUIE sa facem ceva: tragem la xerox; daca imparti 10.000 de manuale in sate gen Cucuietii din deal, fiti siguri ca nu da firma faliment. Manuale vechi macar!

    00
    • @Cristi
      ce sa faca cu abecedarele daca nu ii invata nimeni ce inseamna ?

      D-l Lucian Boia are o serie de carti pe tema inapoierii Romaniei. Problema e veche , iar oamenii au o placere sado-masochista in a o perpetua. Decat sa isi tina copiii la scoala (cu haine, carti, rechizite), mai bine beau o jumica la colt…

      00
    • „Vazund-ul ????? ” poate vrei sa zici: Vazandu-l

      00
    • pai daca a zis si Dl.Lucian Boia, e deja cu totul altceva……

      00
    • Lumea trebuie sa fie proasta pentru a o conduce usor

      00
    • Bă, da serios, mai dă-vă-n câcat autiști care simțiți nevoia de a corecta fiecare greșeală gramaticală.

      00
    • Ala cu greseala, ia vezi cum am scris mai sus, apoi vezi poziția cratimei din cuvântul gresit… ai luat in calcul ca ar putea fi un typo?
      Zoso nu are funcție de edit pentru comentarii.

      00
    • E greu fara bacalaureat ? Typo? ” vazand-ul ” ? Ha ha ha ha.Daca tot scrieti faceti un mic efort sa scrieti corect.Hai ca nu e greu, puteti si voi.

      00
    • Ai invins. Ej’ jmeker.

      00
    • P.S.: Andrei, vezi ca dupa punct se lasa spatiu. ;) Iar dupa ce deschizi ghilimele NU se lasa spatiu, la fel inainte de a inchide ghilimelele, NU se lasa spatiu. Idem su semnul intrebarii, NU lasi spatiu inaintea lui.
      Suge-o.

      00
    • Daca tot corectezi, fa un mic efort sa scrii corect. Hai ca nu e greu, poti si tu.
      (Textul meu din comentariul asta, care seamana cu textul tau, are o virgula pe care textul tau nu o are. Pai ce facem?)

      00
    • Nu educaţia o să-i scoată din sărăcie.

      Vrei să-i scoţi din sărăcie? Oferă-le oportunităţi unde să muncească şi să obţină un salariu ca să nu mai fie sărac.

      00
    • VAZAND-UL……..memorabil.

      00
  3. Da, şi asta:

    http://romanialibera.ro/actualitate/eveniment/trafic-de-copii-in-orfelinate-de-stat-423095

    Dar nuuu, e poveşti. Noi românii suntem frumoşi, deştepţi şi devreme-acasă.

    00
  4. „Un lucru neobservat nu exista. El va incepe sa existe cand va fi observat si va inceta sa existe cand va fi uitat.”
    by Psionics

    00
  5. e nevoie de branza man…

    00
  6. Intamplator cunosc astfel de cazuri si confirm – sunt oameni vai de sulla lor care, daca n-ar mana oile, ar muri de foame, la propriu. Ei nu sunt tratati ca sclavii, dar primesc desigur cate un sut in cur daca se imbata si oile intra pe unde nu trebuie sau le manaca lupul… In rest… au masa asigurata, tigari, haine si un acoperis deasupra capului. Numai „stapani” descreierati abuzeaza de astfel de sclavi… in rest, ei sunt liberi sa plece cand vor si chiar fac acest lucru, lasand oile balta. Sunt oameni care nu au absolut nicio sansa decat daca muncesc la oi sau cu ziua: sapat santzuri, taiat lemne, curatzat gradini, etc.

    00
  7. De acolo pana la angajatul „standard” nu e un salt, e un spectru. :(

    00
  8. NOU
    #25

    Nu incerc sa le iau apararea si nu sunt de acord cu felul cum fac aia branza, dar vreau sa adaug niste chestii pe care unu ce nu a calcat prin vreo stana habar nu are.
    Pe vremuri poate asa era. Pe la toate stanile pe unde am fost, vreo 10 cam asa ca stau in mijlocu campului, am mai vazut si minori, dar cred ca puteau oricand sa lase oile pe camp si sa se duca si de foarte multe ori chiar asa fac. De cele mai multe ori nu proprietarul stanii e cel care ii sclavageste pe ciobani, ci ei intre ei se domina si se chinuie unu pe altu.
    La stani nu exista un grup organizat de proprietari. Asa ca unde e unu singur care e patron si restul ciobani boschetari nu ai cum sa ii tii sclavi, ca nu ii poti urmari si de cele mai multe ori patronu trebuie sa le cante in struna ca altfel il lasa cu oile in camp. Singurii care ii pot forta pe minori sa stea la stana sunt parintii care nu ar avea ce sa le dea acasa.
    La toate stanile astea cu care am interactionat, ciobanii au 1000 de lei pe luna, un pachet de tigari la nush cate zile, alcool si mancare. Traiesc ca niste boschetari in plina glorie. Unu le ducea si curve odata pe luna. La alta primeau bonus un porc de craciun daca stateau un an.
    O mai exista pe undeva si stani de genul asta, dar nu e la fel ca la cersetori.
    La cersetori sta altfel treaba ca acolo sunt mult mai multi bani la mijloc si iti permiti sa ai pe unul care sa ii pazeasca, pe cioban daca il legi cu lantu undeva e ca si cum nu il ai.

    00
  9. Transhumanța, laitmotiv în România.

    1 – Părinții lasă copiii de la țară cu bunicii și PLEACĂ peste hotare.

    2 – Câțiva copii mai nenorocoși PLEACĂ la stână, fiind privați de educație.

    3 – Alți copii mai puțin nenorocoși PLEACĂ zilnic la oraș cu autobuzul, ca să primească educație. Aceasta își are apogeul în clasa a 8-a, unde învață exact despre nefericitul de mai sus (să-i spunem Nechifor), care face transhumanță și mai e și omorât, pe deasupra. We have an obsession.

    00
  10. Ai anunţat şi tu, eu ştiu, DIICOT-ul, ministerul?

    00
  11. Din pacate ce spui e adevarat doar e un numar foarte mic de „sclavi” care de cele mai multe ori cum ai spus nu au acte, nu au scoala, doar ei cu mioarele si din cand in cand ajung prin ceva oras mic.

    00
  12. Suntem cel mai ortodox , religios si pupator de ciolane neam.Imposibil sa fie asa ceva in romania !

    00
  13. Ce sa faci, nu toti pot sa fie bloggeri de succes, unii mai trebuie sa si munceasca.

    00
  14. In fiecare sat, comuna, catun, oras mic si chiar oras mare exista oameni fara nicio sansa in viata. Nu mai suntem pe timpul lu nea Nicu cand se mergea de la Primarie la fiecare familie nevoiasa acasa sa se vada daca cei doi parinti au loc de munca (sau macar unul din ei), cati copii sunt, daca merg la scoala, etc. Imi amintesc ca, prin 1986, ne trimitea diriginta pe la cate unul mai sarman sa vedem de ce nu a mai venit la scoala. Mergeam, vorbeam cu parintii, ii puneam sa semneze o hartie ca au luat la cunostinta si, pana la urma il trimiteau la scoala, nu la oi, ca era obligatoriu… Pana la urma tot la oi ajungea dar macar facea si el 4 clase, sau 8 clase. Cu 8 clase avea o sanse sa intre muncitor pe undeva…

    00
    • ce bine era pe vremea lu’ nea nicu, sa-i fie cazanu incins o vesnicie.

      00
    • @Negrule, voi sunteți generația care tot promite. O să confirmați valoare pe care o pretindeți ? Sau ești și tu unul plecat, ca Brînzoaica?

      00
  15. Săptămâna trecută am terminat de treierat grâul,am închiriat o masina de balotat ca vreau sa fac o casa de vacanta pe Valea Buzăului din baloti,pe structura usoara,ideea unui amic arhitect.La marginea tarlalei un nene pe care il cunosteam din vedere cu băiatul lui de vreo 9 ani.Ca am sa ii dau si copilului ceva de munca sa castige si el un ban asta in timp ce ordinarul sta la crasma si bea pe datorie sau pe alocatia copiilor.Vad copii dand cu sapa in timp ce ma-sa sau ta-su dorm rupti de beti in casa sau pe unde pică.Scoală nu,abuzul este zilnic.Nu spun ca sunt majoritari dar sunt destule cazuri,iar militienii dorm singuri care nu doarme este popa care imprumuta si el cate un copil sa mai curete iarba sau pomii in curtea bisericii.

    00
  16. Din nefericire se poate si mai rau decat sclav la stana sau zilier prin sat cu ziua si anume aurolac in oras.

    00
  17. De fapt, in mediul rural, copii muncesc de mici din cele mai vechi timpuri. Singura schimbare e data de clasele sociale ce s au acutizat in extreme: cei saraci muncesc la fel, cei instariti isi fac freza. Ca au si parintii un vis al lor, sa ii faca prima generatie incaltata, sa nu il mai vada la munca campului chit ca e mai prost decat vaca ce o putea aduce de la camp.

    Sclavagismul in orice forma sunt doar puncte izolate ptr ca mai exista si cretini. In rest, bantuie lenea nevoie mare, stiu exact situatia prin cateva sate raspandite in tara: oamenii muncitori sunt greu de gasit si costa enorm: mancare, bani, tigari, bautura, iar cei lenesi prefera sa stea in cur si sa se scobeasca in nas decat sa munceasca (orice). Si asta ptr ca exista o logica, care a fost capabil sa munceasca si l a dus un pic capul, a plecat, asa ca prin sate, fara de munca, au ramas prostii si (din-cale-afara-de ) lenesii.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)