Imobiliare: s-au schimbat cerințele în ultimii 20-30 ani

Știți cum sunt ăia care nu vor să pună releveul în anunț sau să ți-l trimită cumva? O dau cu scheme de tipul "vedeți la vizionare, sigur o să vă placă". Și vii la vizionare și vezi de ce nu voiau să ți-l trimită.

Și toți proprietarii de asemenea mizerii le renovează, să arate bine, că asta era de fapt problema, că nu arătau bine, nu că nu ai cum să le compartimentezi ca să folosești spațiul ăla într-un mod uman.

Și dacă le spui asta se supără. Știu foarte bine că e o problemă cu casa, dar nu vor să audă asta. Casa lor valorează imens, doar că e de doi ani de vânzare și nimic.

În aceeași situație penthousurile renovate lucs, la prețuri bune. A ieșit unul nou de câteva săptămâni, amicul care caută casă bălea pe monitor, că are terasă mare, două etaje, priveliște. Îmi dă linkul să îi caut probleme și îi explic că nu are unde să își parcheze mașinile, că parcarea e la ghici, nu ai locuri destule în zonă, de aia se vinde la prețul ăla, că proprietarul s-a săturat să caute loc de parcare și să se certe cu vecinii.

Așadar, degeaba cred unii că casele lor valorează sute de mii de euro, cerințele s-au schimbat în ultimii ani, nu vine nimeni să cumpere porcării fără să se uite la chestii minime: cum compartimentez porcăria asta, unde parchez cele două mașini ale familiei, de ce rahat aud un zumzet pe fundal din casă și tot așa.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

103 comentarii

  1. ”nu vine nimeni să cumpere porcării fără să se uite la chestii minime”

    Dacă era adevărat, vedeai prețuri în scădere.

    00
    • Incă își cumpără lumea apartamente pe ideea ca las ca merge sa găsești loc de parcare sau ce contează cum e compartimentat, sau de ce sa dau 50k pe 2 camere 67mp când pot sa dau 55k pe 67mp 3 camere compartimentati ca curu.

      00
    • Asta-i cea mai mare prostie cu „lasa ca gasesc eu loc de parcare”. Gasesti pana cand pe terenul viran de langa tine se mai construieste inca un bloc si uite asa… niciunii nu mai aveti unde sa parcati.

      O prietena s-a mutat de vreo 3 ani intr-un bloc nou unde dezvoltatorul a construit/delimitat si vreo 40 de locuri de parcare pentru cele 35 de apartamente, adica mai multe decat media.
      Rezultatul: doar vreo 10 locatari si-au cumparat si loc de parcare, restul au mers pe premiza ca sunt destule spatii goale si nu este o problema. Totul bine si frumos pana acum vreo 6 luni cand dezvoltatorul s-a saturat de situatia asta si a vandut locurile de parcare catre locuitorii din blocul de vis-a-vis de strada.
      Sa vezi consternare si revolta pe oameni care urla ca nu este corect asa ceva.

      00
    • Asta-i cea mai mare prostie cu “lasa ca gasesc eu loc de parcare”. Gasesti pana cand pe terenul viran de langa tine se mai construieste inca un bloc si uite asa… niciunii nu mai aveti unde sa parcati.

      terenul ăsta e de vânzare https://goo.gl/maps/kUwmLVvGY5yfFacC7
      oamenii de acolo au impresia că e un teren viral al primăriei.
      o să aibă o surpriză nasoală când îl va îngrădi cineva.

    • au inceput sa scada. 8% la ce urmaresc eu.

      00
    • @ubercool nu le pasă dacă îl cumpără ca să îl dea în chirie

      00
    • @Vali
      „viral” e posibil sa devina acum, pentru ca ai pus tu link :)

      00
    • lol. da. viran. viran. viran.

    • Nu scad preturile ..pt ca anual vin provinciali care termina scoala si raman la ‘marele oras’ …si vor sa isi cumpere apartament – simbolul ‘realizării’…plus spagarii care isi plaseaza banii in imobiliare…si nu dau prea multa atentie la detalii gen spatii de depozitare, dimensiuni conforme cu normele, locuri de parcare…si infractorii si sugativele de ban public care au bani sa fie ‘dezvoltatori imobiliari ‘ stiu asta si le fac ca atare…mai stiu si ca autoritatile sunt corupte si inchid ochii pt suma potrivită…țară de tepari,spagari si țărani…

      00
    • poate scad doar la alea scumpe, greu de inchiriat. gen 400k euro.

      00
    • @Zoso poza aia cu „pretul imobiliarelor” e proasta pentru ca salariul mediu pe ro nu are legatura cu salariul mediu al celor care au cumparat. la aia nu s-a dublat salariu lol

      00
    • bă, ce căcat aveți de câteva zile de aruncați cu virgulele aiurea peste tot? „salariul mediu pe ro, nu are legatura”? pe tine nu te zgârie pe creier când scrii?!

    • Dak este creierul suficient de neted, nu are unde sa agațe virgula aia ca să zgârie

      00
    • Ba da ma zgârie când le văd. Dar nu prea le văd. Sau nu am răbdare/ timp să le corectez. nici speller checker-ul nu prea ma ajută. Să zicem că profa mea de română era o grasă aproape de pensie. În schimb profa de mate era tânără subțirică, ochii verzi…

      00
  2. Eu nu inteleg ceva. In iarna ne batea gandul sa ne mutam, am sunat la minim 50 anunturi. Toti, dar absolut toti care erau agenti imobiliari ma intrebau prima data: cum achitati? Cash, credit ipotecar, prima casa…cum achitati? Serios…ce iti pasa? Poate am un motan care se c.a.ca aur, este problema mea cat timp tu iti iei banii ceruti!

    00
    • nu chiar, prin prima casa e mai multa bataie de cap si poate proprietarul nu are chef. practic ii blochezi apt 2-3 luni. apoi daca ii zici cash e posibil ca pretul sa fie mai mic…

      00
    • Am observat si eu ca ii interesează chestia asta, iar dacă pomeneai de cash, te trimiteau la plimbare, nu stiu de ce.

      00
    • @Damian, daca agentul te trimitea la plimbare cand auzea de cash poate se gandea ca il fentezi si nu ii mai platesti comisionul.

      00
    • Sau nu au totul chiar ok si prin evaluarea bancii nu trec usor…

      00
    • Pentru ca majoritatea ce vor cu credit, constata ulterior ca nu sunt eligibili pentru credit. Si nu afla asta la inceput ci undeva spre final cand ii incurca pe toti.

      Evident ca toti ii prefera pe aia cu cash ca merge mai repede.

      00
    • Pai e simplu, prin credit primește banii la urma, iar mulți nu au bani sa termine si de asta vor cash.

      00
    • Prin credit dureaza mai mult, iar banca te ia la puricat in orice colt. Daca ii zici cash, posibil sa te indrume spre vreo proprietate care are probleme :D

      00
    • Cît de tîmpit să fie să nu dorească cash? (mă rog, virament bancar). Eu am făcut anul trecut o cumpărătură bună și i-am luat fața unuia (ulterior am aflat) cu credit bancar și 8k discount deoarece moștenitorii aveau nevoie de bani și le-am virat în aceeși zi fără să mai aștepte dosar și aprobări o lună de zile.

      00
    • Am cumparat recent si in cautari am vazut ca toti care voiau plata cash in general aveau probleme cu modificari masive care nu erau trecute in acte si nu ar aproba banca creditul.

      Oricum, dubioasa piata. Persoana de la care am cumparat era suparata ca nu poate primi banii in Euro ci in moneda nationala. Apoi cica sa facem cumva sa nu treaca banii prin banca pentru ca ea oricum ii scoate de acolo. Cand i-am zis ca nu se poate pentru ca banii sunt ai bancii cu care eu voi fi coleg de apartament timp de 20 de ani se uita ciudat la mine de parca ii trag teapa.

      00
    • Cind am cumparat casa primul pas a fost o vizita la banca unde pe baza veniturilor si alte amanunte ne-au spus suma maxima pe care o putem lua imprumut .Apoi un document care sa certifice suma asta. Agentul imobiliar nu pierde vremea cu un client care cdauta casa pina nu vede scrisoarea de la banca.

      00
    • Acolo unde se cere cash sunt două chestiuni:
      1. vor să vândă repede, posibili chilipir la ofertă, diverse probleme care nu pot aștepta 2-3 luni vânzarea
      2. probleme și vor să evite descoperirea pe parcurs
      Din păcate, 90% din astfel de situații sunt la punctul 2.
      Pe de altă parte, nu are de ce să dureze mai mult de 1 lună din momentul depunerii actelor la bancă.

      00
  3. Căutam un apartament decomandat, găsesc un anunt, pret ok, cer poze suplimentare. Toate erau făcute astfel să ascundă că, de fapt, era un apartament semidecomandat, iar proprietarii au avut ideea geniala să spargă peretele în bucătărie și să facă o ușă la camera mică imediat după aragaz.

    00
  4. inca nu-i cere de mancare proprietatea aia, adica inca are impozit mic, nu-l obliga nimeni sa o intretina corespunzator la exterior, etc… ca altfel lasa pretul la jumate si o dadea. asta o data.
    apoi, de ceva vreme si eu ma uit la ceva mai mare la bloc si am urmatorele cerinte minime, dar transpuse in piata par ceva SF: 2 bai din care macar una sa aibe geam, debarale/spatii de depozitare, dormitoarele sa nu fie direct din living, bucatarie macar 7-8mp si cat de cat separata. Mi se pare infiorator ce gasesc de vanzare: dormitoare despartite de living doar de o usa, fara nici un hol mic intre, fara debarale, masina de spalat o pui ori in baie ori in bucatarie. am vz schite in care nu aveai loc s-o pui in baie si o puneai in bucatarie care bucatarie avea 6mp delimitati vizual doar de living. deci ramaneai fara spatii de dulapuri jos in bucatarie si stateai la netflix and chill si auzeai centrifuga. wtf. ce cer eu am la bloc din 82, dar la bloc nou deja te duce in 300K+ lejer.
    nici nu mai vb de locurile de parcare sau doamne fereste, boxa! si n-ar fi o pb daca nu ar fi bataie pe ele! cand ma uit la preturi pare ca bucurestiul e un oras de milionari care arunca cu banii fara sa se gandeasca deloc.

    00
    • Problema nu este ca nu stiu sa compartimenteze sau sa gandeasca un apartament cu spatii de depozitare, bucatarie mare, etc., doar ca toate astea costaocupa spatiu si costa foarte mult.
      Ce cauti tu ar trebui sa se aiba minim 80 mp utili si deja preturile sunt foarte mari acolo. Asa ca majoritatea incearca sa inghesuie 3 camere (2 dormitoare) in vreo 65 mp si de aici ajung la porcariile alea cu bucatarie open space si fara vreun spatiu de depozitare.

      Din nou, cerinta cu geam la bucatarie este destul de dificil de implementat pentru ca implica un apartament care sa aiba vedere si pe parte din fata si pe cea din spate a blocului si din nou este dificil de facut daca vrei sa pastrezi costurile la un nivel rezonabil.

      00
    • cerinta cu geam la baie*

      00
    • Ce cauti tu se gaseste pe Obregia. Problema e daca si vrei sa stai acolo :)). Eu vreau, dar tu?

      00
    • Cu exceptia partii cu geam la baie, toate sunt intr-o leget de prin 1996: https://legeaz.net/legea-114-1996-locuintei/anexa-nr-1
      Intrebarea e cum se obtin autorizatii de constructie pentru proiecte in care lucrurile trecute negru pe alb in lege nu sunt respectate. Suprafete minime respectate, 2 bai la 3 camere, spatii pentru depozitare, lucruri sfinte.
      Si atunci un apartament confort 1, de prin ’80 il gasesti cu o compartimentare mai buna decat in noile Porumb Residence si poate cu accea la utilitati/magazine..

      00
    • Se gaseste ceea ce vrei in unele blocuri vechi comuniste.
      Daca renunti la „geam la baie” vei gasi chiar mai multe.
      Un prieten care statea in Crangasi bifa tot ce ai ceri tu acolo si am vazut si pe Baba Novac.

      00
    • Eu stau in exact ce vrei tu. Militari zona Apusului. La intrare am hol, usa catre bucataria inchisa si intrarea in living. Din living dau in alt hol cu 4 usi: baie, 2 dormitoare, debara. Din dormitorul mai mare(12mp) dau intr un balcon in forma de L, cat dormitorul si lat de 1.75m…singura problema e ca blocul e din 66 si se afla in Militari :))

      00
    • @Andrei G
      Nu e vorba ca dezvoltatorii noi ‘nu stiu’ sa compartimenteze. E vorba ca nu le convine, e prea mare investitia pt un potential de profit prea limitat. Nu am date, dar banuiesc ca mare parte din achizitiile locuintelor din blocuri noi se fac prin noua/prima casa, asa ca dezvoltatorii fac lucruri tintind la vanzarea cu pretul de pragul maxim, si daca se poate cu minimul de investitie. De-aia nu se fac apartamente misto. Pt o fatada de bloc data, daca ai optiunile: bagi 10 ap. inghesuite sau 6 bine aerisite, d.p.d.v. al cat investesti vs. cat poti „scoate”, e mai profitabil sa faci alea 10, in conditiile actuale. Putini isi bat capul cu optiuni mai lux, lux pe bune nu cum taraste orice agent imobiliar acest cuvant prin orice cotetz. Si din ce observ, chestiile faine ca si compartimentare, geamuri, spatii, acces la lumina soarelui…cel putin prin marile orase ale tarii, ca sa iei ceva misto cam trebuie sa depasesti pragul de pret de la noua casa. O rezolvi cu savings, un ipotecar, dai un avans mare…astepti mostenirea matusii, etc :). Am stat in 7 chirii diferite, din Buc+Is . Cel mai confortabil de locuit a fost intr-un bloc facut pe vremea lui Ceausescu din Cotroceni, lol.

      00
    • Eu am tot ce ai expus tu, apartament luat in bloc nou facut de dezolvator d-asta din TR. A vandut doar 5 din 10 astfel de apartamente cu 3 camere (80 utili + 10 balcoane). Pe celelalte 5 le-a recompartimentat in 2 camere si garsoniera si le-a vandut asa.

      00
    • @cineva, majoritatea respecta normele minime, adica 66 mp pentru 3 camere. Ceea ce este o mizerie pentru zilele noastre.
      Pe vremea comunismului gandirea era ca nu conteaza daca faci apartamante mici, fiindca vrei sa incurajezi oamenii sa iasa din casa, sa mearga la tot felul de adunari, spectacole patriotice, centre culturale, etc.

      00
    • @Alexandra, exact acelasi lucru l-am spus si eu.

      00
    • asta ziceam si eu, am cerintele astea pe care eu le consider minime, unde stau acum: bloc din 82, 3 camere. Vreau sa ma mut la 4 camere si e crunt ce vad in piata. Nu vreau la porumb. Vreau oarecum central, cum stau si acum, langa metrou, parc, scoala etc….

      00
    • masina de spalat o pui ori in baie – nu prea reusesc sa vad problema. daca baia e destul de mare ai loc.
      In bucuresti o aveam pe hol, dar aici le am in bai. Dar, distanta pana la cada ii cam de 1-2m deci e total irelevant

      00
    • pai pb e ca la blocurile astea noi n-am vz pe nici o schita ca ai avea spatiu sa bagi masina de spalat acolo si nu vreau sa am surprize plus ca in baie rugineste mai repede de la abur. Ma rog, chesti de gusturi eu prefer sa nu. Acum o am intr-o debara in holul mare si deasupra ei am rafturi de dpozitare. inchd usa la debara si nu stii ce e acolo. nu mi se pare un lux din cale afara….

      00
    • @Andrei G, am crescut într-un apartament cu 3 camere de 65 mp. Semidecomandat, e drept.
      Avea o baie (cu geam afară) și o toaletă de serviciu (wc și chiuvetă), un spațiu de depozitare din construcție și 2 amenajabile (o zonă pe holul mare unde se putea pune un dressing lung și nu prea lat, și o zonă în holul mic unde se putea amenaja o debara, noi am avut acolo mulți ani soba), balcon și o bucătărie decentă (e drept, aveam frigiderul pe hol, dar cu o altă amenajare încăpea și el fără stres).
      Dimensiunile camerelor mi se păreau decente.

      00
    • maxp, cu un ventilator decent si putina grija nu rugineste nici o masina de spalat. nu mai considera asta un inconvenient major ca va fi greu sa gasesti ceva.

      ai luat in calcul sa iei doua apartamente de 2 camere si sa le unesti? e mai greu de gasit dar nu se stie niciodata (ai si avantajul TVA-ului de 5%).

      00
    • @Andrei G nu suprafata totala construita, nici mai vorbim de utila.
      Ci de suprafete minime per camere: la dormitoare 12mp, camera de zi de 18mp, bucatarie de 7,5mp, baie de 4,5m, 2 bai la 3 camere, nimicuri din astea.
      Iar locul masinii de spalat rufe nu e in baie, pentru ca nu gasesti masina cu un IP55, ar trebui siguranta diferentiala de 10mA si alte detalii.
      Ah si in complete noi sa va uitati si dupa scurgera in pardoseala, care se uita. Cine mai spala pe jos…

      00
    • @cineva, de suprafata utila vorbeam si eu, nu de cea construita.
      Si vezi ca te-ai incurcat putin cu normele alea. Conform articolului trimis de tine, la 3 camere, suprafata minima a bucatariei este de 5,5 m, nu de 7,5 m.

      00
    • Nu am date, dar banuiesc ca mare parte din achizitiile locuintelor din blocuri noi se fac prin noua/prima casa, asa ca dezvoltatorii fac lucruri tintind la vanzarea cu pretul de pragul maxim, si daca se poate cu minimul de investitie. De-aia nu se fac apartamente misto.

      Anul ăsta, programul Noua Casă va avea 6000 de beneficiari, în scădere cu 25%, potrivit estimărilor șefului FNGCIMM. Anul trecut au fost finalizate mai mult de 67.800 de locuințe în România, adică de peste zece ori mai mult! E cam greu să presupunem că dezvoltatorii interlopari construiesc prost pentru că Noua Casă.

      00
  5. a fost amuzant tare un nene care statea in apartamentul lui de cateva zeci de ani, l-am intrebat daca are una dintre camere pe casa scarii, iar el statea si se gandea, foarte contrariat, daca are sau nu.

    00
  6. pe langa toate astea, daca mergi la vizionari seara cand sunt toti vecinii acasa, o sa-ti poti da seama cum iti miroase penthousul a fum de tigara si aroma de ulei prajit daca tii geamurile deschise si care mai sunt ultimele manele pe trend

    00
  7. Vreți senzații tari, românești? Veniți în Chiajna, cea mai bogată comună din țară! Militari Residence va așteaptă! Doar ieri ce s-a surpat un drum!

    00
  8. Nu vad nici o problema in a avea wc-ul langa bucatarie. Ei sunt obisnuiti sa manance pe buda.

    00
  9. Fain WC-ul cu intrare din bucatarie.

    00
  10. Visul meu s-a implinit: apartament cu wc-ul langa bucatarie. Pun frigiderul chiar langa si nu mai e nevoie sa ies din baie toata ziua

    00
    • Eu chiar nu inteleg cine a fost geniul care a gandit impartirea acestei case. Chiar si pentru acum 60-70 de ani tot aiurea arata compartimentarea.

      00
    • Ai mei au ajuns cu baia lângă bucătărie pt că inițial casa nu avea baie, iar când a fost renovată asta a fost singura soluție gasită (fosta bucătărie s-a transformat în baie și un mic hol și camera de lângă în bucătărie) pt a nu demola tot și reconstrui de la zero.

      Vorbesc de o casă construită acum aproape 75 de ani și renovată masiv acum vreo 15.

      00
    • Nu este nimic iesit din comun sa ai baia langa bucatarie. Sunt multe apartamente/case asa. Poblema apare cand WC-ul este efectiv in bucatarie.

      00
  11. Astea sunt apartamentele „pretabil investitie” .. nu-s facute ca sa locuiesti efectiv in ele.

    00
  12. Sper din tot sufletul ca aia e o casa veche. Mai bine o facea vagon, ca tot aia era. Si camera de 7 m.p.? What is this, a house for ants?

    00
    • Camera aia e de fapt o debara mai mare; dar asa zice apt de 3 camere in loc de „2 camere cu spatii de depozitare generoase” :)

      00
    • In termenii dezvolatorilor imobiliari, acea camera se numeste birou :))

      00
    • eu pe plan vad o debara mai mare decat camera aia, o fi typo si e camara in loc de camera

      00
  13. Lucrurile sunt simple:

    -faci multi bani si atunci ai de unde alege, iti construiesti etc.
    -te muti din Romania-da, suna infiorator, dar sunt tari in care poti avea o proprietate decenta, cu infrastructura, etc
    -continui sa te imbulzesti pe aceleasi mizerii disponibile de pe piata, la preturi mari, deoarece este cerere mare
    -sau exista planul B: te muti in cutii de chibrituri, stii ca nu ai parcare si i-ai mai luat si nevestei un golf 4 tdi ca nu au moarte, si apoi faci scandal, si politicienii, in loc sa te pofteasca sa umbli la picior, sau transport in comun, sa iti asumi achizitia, sau sa te muti, ca nu e obligatoriu sa se mute toata lumea la Brasov, sau sa aiba masina, si sa ridice masinile parcate aiurea, fac compromisuri de genul (pai plm, unde era hotararea aia ca nu se mai fac blocuri fara parcari, subterane, doua locuri de apartament samd):

    https://bzb.ro/stire/parcare-la-vecini-pentru-blocurile-inghesuite-din-noul-tractorul-a163090

    00
  14. Cum am mai spus-o si prin alte posturi, piata imobiliara de la noi este centrata pe dorinta expresa a romanului de a avea o casa. Si pe langa asta mai exista si dilema clasica: de ce sa platesc chiria cand pot plati rata?!
    Aceste doua lucruri plus prima/noua casa au facut romanii sa cumpere proprietati la greu din care uneori sa nu inteleaga ceva din ele. Tu vorbesti de releveu si alte nebunii, cati dintre viitori proprietari de locuinte pot citi acele releveuri si sa-si dea seama de probleme? Cati din viitori proprietari de locuinte stiu cotele de suprafete din legea locuintei pe care dezvoltatorul ar trebui sa le respecte? Cati din viitori proprietari de locuinte isi pun problema: spatiilor verzi, locuri de joaca pentru copii, scoli, spitale din zona de proximitate?
    Toate intrebarile sunt pentru multi in plan secundar cand doresc sa cumpere o locuinta pentru ca in fond fie nu au primit educatia in familie, ori este mai bun fata de ce au acum. Mai mult imi plac povestile de prin noile ansambluri si cum descopera oamenii ca anumite lucruri pe care intr-un apartament comunist le aveau, aici nu le au. Si in fond aici este si problema lumea nu este educata si sa stie sa puna intrebari, iar dezvoltatorii imobiliari profita de toate portitele din lege pentru a scoate profit. Dezvoltatori care au niste marje foarte mari de profit in conditiile date.
    Nu am o problema cu faptul ca preturile cresc, caci in fond toata treaba asta este ciclica. Am o problema doar cu faptul ca foarte multe imobile cu probleme exista in piata si umfla artificial piata dand senzatia falsa de superioritate a unora. Si am mai repetat-o si prin alte posturi, cat de curand in orasele mari scoala plozilor o sa bata rata casei si sa vezi atunci distractie. Asta inseamna dezvoltarea imobiliara haotica la nivel de oras. Stiu toata lumea spera sa nu i se intample, dar cand se intampla face romane politiste pe net despre viata in Romania este naspa. Este nevoie de o reglementare serioasa a domeniului si mai ales inceperea aplicarii legii locuintei cu tot ce vine. Si odata ce vom face asta poate vom avea si noi niste orase mai europene, nu ghetourile curente.

    00
    • Si in fond aici este si problema lumea nu este educata si sa stie sa puna intrebari, iar dezvoltatorii imobiliari profita de toate portitele din lege pentru a scoate profit. Dezvoltatori care au niste marje foarte mari de profit in conditiile date.

      te înșeli. lumea care nu pune întrebări e cu buget limitat. adică Prima Casă. și cumpără orice se încadrează în bugetul ăla.

    • @vali
      Ceea ce spui tu se vede si la astia ce nu au constrangeri de buget, dar care efectiv nu inteleg ce inseamna sa ai o locuinta. Am vazut oameni ce au bagat 100k de eur intr-un apartament unde bucataria este in format de trapez si nu stiu cum s-o amenajeze mai decent. Am vazut oameni ce au bagat vreo 150k eur intr-un apartament unde dormitorul secundar era cam de vreo 8 mp, iar bucataria pe latime vreo 1.8 m.
      Exemplele astea sunt de oameni ce aveau banii stransi de avans si pentru care finantele nu au fost o problema. Socul a fost urias cand au vazut ce au cumparat si cand au inceput sa-l amenajeze. Partea si mai misto a fost, ca au avut acces la releveuri si problemele le cam vazusera, dar au zis ca nu are sa fie ceva grav.
      Sa mai spun, ca au descoperit ca nu prea au spatii verzi si ca poluarea prin zona e cam maricica? Sa mai spun, ca locuri pe la scoala pentru copil nu prea mai sunt, dar slava domnului ca au gasit ceva privat?
      Si mi-ar placea sa spun ca ei nu sunt regula ci exceptia, dar cand ma uit pe anunturi imobiliare realizez ca este fix invers. Si chestiile astea pleaca din familia si din educatia primita in anumite domenii. Tot aud asta cu educatia financiara, dar pentru cat de multi proprietari sunt in tara asta stam cam prost la capitolul educatie imobiliara….

      00
    • Asdad2005: cei din ex tale cautau ap in buricul targului, nu ceva bine compartimentat.

      00
    • Asdad2005, nu este neaparat vorba de ciclicitate. Toate preturile au crescut in ultimii 15 ani cu 70-90%. De ce crezi ca in constructii ar trebui sa fie altfel?
      Ai putea sa interpretezi schimonoselile alea de apartamente ca o metoda a producatorilor de a pastra pretul intr-o limita acceptabila pentru cumparator sacrificand calitatea locuintelor dar pastrand profitul.
      Asa se intampla de ani buni la multe categorii de produse: hainele sunt din ce in ce mai proaste mergand pana la limita unei singure purtari, mancarea e mai chimizata, automobilele nu se mai fac ca altadata, electrocasnicele sunt proaste cu strigaturi, mobila s-a si scumpit in draci dar s-a si prostit la fel de mult.
      Economistii calculeaza numai inflatia dar reculul calitatii nu il cuantifica nimeni. Practic bunurile se scumpesc dar sunt si mai proaste in acelasi timp pentru ca scumpirea sa nu fie mult mai mare.

      00
    • @punKreas
      Dorintele lor au fost exprese:”Vreau bloc nou ca nimeni nu a murit in acel apartament”. Locatia si ce mai vine pe langa nici macar nu i-a interesat ei asta doreau. De asemenea doreau minim 3 camere ca copil si alte nebunii, iar in acel moment scolile picau pe loc secund ca na inca erau mici plozii. Si uite asa au ajuns in situatia data. Nu imi este mila de ei, caci stiau foarte bine in ce se baga, dar ei sunt ceea ce alcatuiesc grosul cumparatorilor din Romania.
      Si in fond il inteleg si pe dezvoltator, daca piata asta vrea cine este el sa-i educe pe prosti.
      @pvladc
      E adevarat ca toate preturile au crescut, dar acesta a fost efectul asa numitului quantitative-easing propus de mai toate guvernele. Si de la un punct incolo toate chestiile o sa inceapa sa fie problematice. Pentru ca in fond excesul asta de lucruri o sa inceapa sa impacteze foarte mult mediul inconjurator mai nou principala agenda a lumii zilele astea. Nu sunt mare sustinator al idei in sine, dar foarte probabil construitul asta in exces si consumatul mai ales in exces o sa inceapa sa mearga in jos in urmatorii ani, iar cine vrea s-o consume o sa fie penalizat destul de rau.
      Stiu ca maritul impozitului pe locuinte este o chestie sensibila pentru noi, dar cum ar suna un impozit pe locuinte corelat cu numarul noxe emis de locuinta cam cum e la masini prin anumite tari?! Ar suna naspa sunt de acord, dar ultime cerinte si directive de la UE cam asta indica. Prin urmare o ciclicitate va exista chiar si fortata si poate nu asa de dura ca in alte momente istorice.

      00
    • piata imobiliara de la noi este centrata pe dorinta expresa a romanului de a avea o casa. Si pe langa asta mai exista si dilema clasica: de ce sa platesc chiria cand pot plati rata?!

      About that, las și eu asta aici apropo de educație financiară:

      https://www.digi24.ro/stiri/economie/de-ce-locuinta-cumparata-pe-credit-care-se-plateste-din-chiria-incasata-nu-este-o-investitie-buna-1503687

      00
    • @Acru
      Articolul lasat de tine este foarte bun numai ca nu se aplica la noi. In fond suntem restanti la partea de educatie financiara, dar tinem sa avem o proprietate. Si cel mai mult imi place cand descopera fiecare ce implicatii are asta si cum mai trebuie sa repare una alta. Bineinteles exista clasica conceptie ca daca este bloc nou nimic nu se strica in perioada imediat urmatoare si vorba aia idealul meu in viata dau un ban, dar stau in fata.
      Cam aici suntem si cand mai pica piata sau unu altu i se reevalueaza cotetu sunt acuzat ca nu dau empatie fata de el, desi fiecare stia foarte bine la ce se baga, dar au sperat s-o golaneasca.

      00
  15. Terminăm repede blocul
    Ca să nu fugă norocul
    Și spălăm cum trebe banul
    Nu ne prinde DNA-ul.
    Maneaua dezvoltatorului imobilear.
    Nu știu dacă era de la salamul cu soia sau de la nechezol, dar majoritatea proiectelor din blocurile vechi erau făcute parcă mai Ok. Majoritatea compartimentate decent, unele cu două băi, hol, debara, balcon corespunzător, chiar și boxă.

    00
    • pai in comunism nu construia fiecare ce si cum il taia capul ca il uitau aia in puscarie.

      00
    • @Anda
      Adică nu se proiecta cum îi tăia capul, că de construit cînd erau meseriașii beți am văzut destule (ziduri înclinate, unghiuri drepte de…100 de grade, ferestre șui…)

      00
    • Geam în ușă – niciodată 50×50. 49.5×52, 48×51. Atunci când le-a reușit unghiul drept. 50×50 nu există. În placaj/pfl, nu lemn masiv, nu beton.

      00
    • In comunism nu era problema spatiului deoarece tot terenul apartinea statului, nu pe o mica parcela se inghesuie 3 dezvoltatori diferiti. De asemenea, nu se facea rabat de la materiale pentru ca trebuiau facute comenzi la uzinele si fabricile patriei. Statului comunist nu prea ii statea mintea la profit atunci. Intr-adevar, finisajele lasa de dorit dar asta pentru ca nu ii interesa sa fure ochiul locatarului pentru ca nu e ca si cum mai avea si alte optiuni.

      00
  16. Nu reusesc sa inteleg din releveul ala partea cu „acces imobil” – zidul ala de jos delimiteaza curtea, sau ce?

    00
    • Exact. E zidul blocului. Practic, eu inteleg din RLV ca ala e fix apartamentul din fata intrarii in bloc.

      00
    • Vederea ferestrelor camerelor da intr-un zid (!) situat la 4.6m. E un fel de puscarie, nu vezi niciodata lumina soarelui.

      00
  17. Abia acum vad … cat de greu era sa faca intrarea in apartament (si holul) intre cele doua camere si nu intr-o parte? Chiar ar fi fost decent, decomandat, si nu cred ca implica costuri mai mari.

    00
    • Dacă nu te încurcă niște stâlpi… nu, nu are cum să iasă nimic decent, îți omori neuronii și îți pierzi timpul încercând să scoți ceva din planul ăla. Avem alte probleme în viață de rezolvat.

      00
    • Populatia scade dar scade mai repede in mediul rural si creste in mediul urban, unde e cererea mare.

      00
    • @Zarax populația scade de mult timp și scade și în mediul urban și în cel rural. De construit se construiește de, cel puțin, 15 ani în continuu. Mii de apartamente noi livrate anual.

      Ok, hai să lăsăm orașele gen București, Cluj etc. Dar spune-mi și mie, de ce cresc prețurile în Călărași sau Galați, de exemplu? De ce cresc prețurile caselor din comune?

      00
    • În Galați pt că Sidex sau ceva de genul. Sunt aproape sigură că era vorba de Galați.
      Pe vremea când lucram în bancă mai stăteam uneori la o bârfă mică cu oamenii de prin țară. Cred că despre Galați mi s-a povestit că dai cu tunul și nu mai găsești nimic de închiriat, plus că au urcat chiriile la ceruri din cauză de Sidex.

      De Călărași nu știu.

      În comune depinde: poate s-au băgat și casa s-a racordat la gaze/apă/canalizare. Poate e comuna e aproape de un oraș cu joburi și circulă niște chestii de transport în comun, poate chiar în comună sunt niște posibilități de joburi.

      Sunt cazuri și cazuri.

      Asta nu înseamnă că uneori mărirea prețului e din cauză că așa a visat proprietarul azi-noapte.

      00
    • Vedeți ultimele predicții privind evoluția populației ale Eurostat (sistemul de referință NUTS – Nomenclature of territorial units for statistics. Bucureștiul scade constant până în 2050. La fel și Clujul, Iașiul ori Timișoara. Toate regiunile românești din nomenclator sunt în proces de depopulare, cu o singură excepție.

      Depopularea României se produce pe toate canalele: și prin emigrație și prin scăderea natalității. Pleacă din ţară populaţia tânără activă (20-39 de ani), iar copiii se nasc în alte ţări.

      Mediul rural și urbanul mic, cele care au alimentat bulele imobiliare din 2008 și 2020 sunt azi pustii. Din satele fantomă nu vor mai veni studenți spre orașele mari. Șu atunci ce ar alimenta cererea?

      Bula imobiliară actuală e dopată cu steroizi din tiparnițele cu bani, la fel ca și criptomonedele. Explozia prețurilor nu are în spate o cerere sustenabilă bazată pe creștere naturală.

      00
    • @AB deci prețurile din TOT galați-ul cresc din cauza unei relicve comuniste care se află acum în prag de insolvență?

      E ca și cum ai spune că prețurile din Vâlcea cresc din cauza/datorită Oltchim-ului.

      @Acru îți va explica Silviu că nu e nici o bulă, că toate băncile au zis că e ok. Indicii lor dau bine.

      00
    • @Ubercool, nu garantez că e sidex. Sau chiar că e vorba de Galați.

      Am avut discuția respectivă acum cel puțin 4 ani, și prin străfundurile memoriei mele se păstrează ideea că era vorba de un oraș din est, dar în partea jos a țării, și pe care eu îl percepeam ca fără oportunități.

      00
  18. Eu acum am procesat că e un apartament, și nu o casă moștenită de la bunica/străbunica.

    Dacă era o casă și avea și teren cât de cât, îi trânteam un hol în față (partea de jos a pozei), în care deschideam ambele camere și holul ăla de la bucătărie (partea dreaptă a pozei), închideam wc-ul spre bucătărie și-l deschideam spre cameră.
    În funcție dacă se putea sau nu deschide o fereastră la camera aia de 7mp, o făceam dresing sau birou.
    Obțineam ceva decențel. (Părerea mea :) ).

    Dar dacă asta din poză este un apartament intr-un bloc proiectat și construit în secolul ăsta mă face să-mi pun întrebări despre sănătatea mentală a tuturor persoanelor implicate- de la dezvoltator și proiectant, până la cumpărător.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile