Recitiți de 10 ori articolul ăsta. Pornim de la el și scriem un articol mai bun decât chestiile scremute de Turturică și Tapalagă la un loc.
Oamenii care au ieșit ieri în stradă cer schimbarea politicii și modului în care se face politică. Nu comentez cu mișcarea către Parlament și diversiunea de acolo. Voi ce credeați, pufoșilor, că serviciile și partidele stau cu degetul în nas și tremură de frică? Schimbarea e acum la Parlament. Sub presiunea străzii, adică a celor care i-au votat, e nevoie de următoarele schimbări:
- Înăsprirea pedepselor pentru abuz în serviciu și corupție în rândul bugetarilor în toate formele lor (parlamentari, guvernanți, poliție, lucrători la stat simpli). prea mulți paznici angajați să păzească pepenii se îmbogățesc furând din ei și ies după câțiva ani și rămân cu banii. când vor vedea primele cazuri de condamnați la 10 ani pentru o șpagă de 3.000€ se vor mai calma.
- Confiscarea extinsă. ai fost condamnat și trebuie să plătești despăgubiri? nu, nu divorțezi acum de nevastă și îi lași ei casele și mașinile! statul își recuperează pagubele și apoi faci tu ce vrei. firma pe care o conduci e pe pierdere de 3 ani, dar tu schimbi mașinile în fiecare an, și firma plătește leasingul? nu. ai datorii neplătite și nu ai tu chef să le plătești de câțiva ani? să vină cu fonciirea și să confiște tot ce prind! inclusiv casa pe numele mamei.
- Semnătura responsabilizează. schimbarea a tot ce înseamnă autorizații (de funcționare, de construcție, de foc) în decursul a unui an cu un sistem care să îl responsabilizeze pe cel care semnează. cu numele lui în clar trecut pe foaie. chiar dacă s-a pensionat. chiar dacă și-a dat demisia. semnăturile de pe achiziții și licitații la fel. ai cumpărat pixuri și brusc ți-a apărut o mașină nouă în curte? la pârnaie!!!
- Informatizarea sistemului. se începe cu schimbarea buletinului, pentru care toate orașele mari au aparatura cumpărată încă de acum un an, dar schimbarea a fost amânată pentru că era cald afară, și se leagă acel CNP cu acționariatului la firme, cu mașini și case posedate, cu loc de muncă și facturi la utilități. hai că se poate. (iar la CNP aș mai adăuga două cifre, pentru că deja s-a ajuns la 5 și 6 în față, și, avându-le pe toate într-o bază, poți vedea și care sunt libere).
- Eliminarea birocrației în pași mici. Dacă ți-am dat CNP-ul e de ajuns, nu trebuie să mai completez zeci de rubrici aiurea. La ce ajută rubrica “când a fost eliberat buletinul” sau cea “de către cine”? La nimic. La ce ajută rubrica “unde te-ai născut”? La nimic. Știu că sunt 40.000 de Vasile V. Vasile în România, dar diferența dintre ei e făcută de CNP.
- Impozitarea activităților BOR?
- Eliminarea imunității politicienilor la justiție.
- Mărirea salariilor bugetarilor pentru a atrage în sistem oameni valoroși. Da, săracii vor sări în sus că ei trăiesc cu 800 lei și nu înțeleg de ce un ministru are nevoie de cel puțin 5.000€ pe lună, dar ei de aia sunt săraci, că nu înțeleg.
- Limitarea numărului de parlamentari la 1 la 50.000 locuitori.
- Procese mai scurte. Stabilirea unui termen clar pentru procese. Nu se poate să dai pe cineva în judecată și procesul să dureze doi ani sau 12 ani. 3 săptămâni, ca la austrieci.
- Dublarea numărului de polițiști rutieri. Mare parte din frustrarea umană acumulată de noi toți are rădăcina în trafic.
- Interzicerea cumulului de funcții: dacă ești ales deputat sau senator, nu mai ai voie să te bagi ministru. ai fost ales cu altă treabă.
- Eliminarea taxei auto și alinierea legislației la cea europeană, printre care interzicerea înmatriculării mașinilor mai vechi de 10 ani aduse din altă țară și impozite coerente pe mașini.
Data trecută mișcarea a fost confiscată și dezamorsată de #unitisalvăm. Toată lumea aștepta de la ei ceva și ei au făcut fix ce erau plătiți să facă: s-au pus în fruntea coloanei, apoi au împins termenele până la infinit, lăsându-i pe cei care așteptau cu ochii în soare.
Lideri trebuie să se ridice.
Ca notă: toți analiștii patriei vorbesc cu gura plină despre stradă. Strada face, strada pune o presiune imensă, strada și politicienii, politicienii nu înțeleg, bla bla bla, acoperind o lipsă crasă de orizonturi și deconectare.
Eu as mai adauga si votul electronic folosit nu doar in alegeri dar si in plebiscite pe diverse teme: locale sau de interes national. Iar hotararile sa fie obligatorii si aplicabile imediat.
De acord, pe subiectele de importanta poate fi consultata popendulatia foarte simplu printr-un sistem electronic.
Cu votul online insa e o mare problema. Poate fi vandut usor si poate fi dat sub presiune. Simplu exemplu, betiv, cap de familie vrea ca toata lumea sa voteze cu X. Votezi cu X sau stai in spital o saptamana pentru ca ultimele reclamatii nu te-au ajutat cu nimic?
Cu vandutul e simplu. A venit baiatul cu plasa, ai prezentat laptopul, votezi de fata cu el, ai ulei si faina pentru doua saptamani.
Deci mai usor cu online voting ca nu este asa simplu. Mai multe detalii despre online voting gasiti prin scrierile lui J. Alex Halderman dar am gasit si un roman care acopera anumite aspecte https://scholar.google.dk/citations?user=LYosfvYAAAAJ&hl=en
La lista publicata initial, chiar daca este inclusa in mare la punctul 3, as insista mai mult pe partea de constructii.
Pro TV a avut la Romania Te Iubesc o mini serie in care au prezentat felul in care se construieste in CHile, asta in cazul in care nu stim exact ce sa cerem pe partea de legislatie, raspundere, standarde.
https://stirileprotv.ro/
Daca ar fi sa comparam cu felul in care se construieste la noi nu cred ca am mai dormi noaptea. Si se contruieste asa pentru ca nimeni nu va plati daca se intampla ceva, asa ca ii doare la basca.
Cine sa puna in aplicare toate treburile astea Zoso? Cum decantam oamenii valorosi si onesti care sa se ocupe de treburile astea, cand toate mecanismele sunt in mainile hotilor? Stii bine ca problema in Romania nu e reprezentata de legi, ci de oamenii care le aplica. Doar oameni ca tine, cu o oarecare notorietate si care ar putea polariza macar o mana de oameni, ar trebui sa se implice putin
Te asigur ca o buna parte din legi sunt prost facute, au „portite” sau lasa loc de interpretari.
@bogdan – muieti-s posmagii?
@omu_negru Legi proaste exista peste tot, crezi ca in Vest nu sunt? Conteaza mult mai mult persoanele care le aplica. Poti sa te ingropi in legi daca cine le aplica e hot, asta mi se pare mie ca e problema.
Eu nu mai suport chestia asta cu „liderii”
„Strada sa scoata liderii din joben altfel sa taca din gura.”
Mi se pare o non problema.
Strada nu trebuie sa scoata artificial lideri din piatra seaca.
Nici nu e nevoie.
Daca e sa iasa, o sa iasa in momentul alegerilor. Acum nu-si are rostul.
Eu unul nu vreau sa stiu ca ies in strada pentru ca cativa viitori-lepre sa fuzioneze cu pnl sau psd. Istoria imi spune ca asta e soarta liderilor iesiti din astfel de momente.
E suficient sa se permita votul general (vot prin corespondenta sau electronic) si sa se permita sa fii votat (pragul minim sa fie coborat la 1%). Si in plus de asta marirea perioadei in care sunt anuntati candidatii.
Acum perioada este de 1 luna. Adica eu am 30 de zile sa aflu cine e candidatul X altfel il votez ca la 6 din 49. Nu e normal. Ar trebui sa fie 90 de zile. Timp suficient sa aflii cu cine votezi.
Asta cu 30 de zile mi se pare o practica de inselatorie. OPC-ul i-ar amenda daca ar avea statut de SRL
Mereu au existat partide cu oameni care isi doreau sa faca ceva in tara asta, cel putin eu n-am prins alegeri la care sa n-am cu cine vota, cu exceptia lui 2012. Si asta pentru ca atunci sistemul deja se perfectionase intr-un sistem cu doua partide.
Ceea ce e cancerigen.
Daca se reduce pragul electoral, scapam si de nenorocirea aia cu „raul cel mai mic”. Atunci cand votezi cu un rau mai mic pentru a nu-ti pierde votul.
Eu nu vreau sa-mi mai pierd votul
Eu vreau ca cei pe care-i votez, daca au 1,1% sa fie reprezentati in parlament.
Astea sunt doua propuneri pe care eu le vad realizabile si care ar schimba multe cu un efort minim din partea lor.
Inasprirea pedepselor nu e o solutie.
Confiscarea extinsa exista deja, actiunea pauliana, numai ca nu se doreste aplicarea ei.
Schimbarea sistemului de la 0 e fantezista, orice ai face tot se gasesc portite.
Informatizarea sistemului se face cu pasi micro-marunti. Posibil sa nici nu apuc sa-l vad terminat in perioada mea de viata. Aici chiar nu-mi fac sperante.
De BOR nu se va lua nimeni pentru ca totusi reprezinta (cel putin pe hartie) 80% din popendulatie.
Imunitatea parlamentarilor cu siguranta va pica in perioada urmatoare.
Marirea salariilor e o non-problema.
Parlamentarii pot fi redusi fara probleme, ba chiar cred ca si ei isi doresc asta. Mai putini oameni mai putine probleme.
Procese mai scurte, nu stiu ce sa zic. In mai putin de 10 ani nu vad rezolvata problema asta.
Fii tu unul dintre lideri: Orban a spus ieri la tvr ca „oamenii valorosi fug de politică”. Serios. Oamenilor le lipseste un lider cu idei, privite de ansamblu. Coerentă. Ai avea curajul sa te implici?
oricum e implicat. totusi se poate ajunge si la aberatii, moise guran primministru ?!! urmeaza esca la invatamant? capatos la cultura?
Sustin. Fara nici cea mai mica urma de gluma. De ce nu? Ca avem nevoie de un lider, e clar, nu putem alerga prin piata ca o gaina besmetica lipsita de cap, ca deja simt cum ne incaleca diverse grupuri si grupulete bine organizate.
eu sunt la brașov. e nevoie de cineva de la bucurești. și cineva mai diplomat, eu imi pierd repede răbdarea și i-aș lua la pulă pe toți.
Aha, si ce a facut Moise Guran prost? are 7 vile? 20 de contracte cu statul? e membru de partid? Chiar sunt curios, care ar fi argumentele contra? Comparatia cu Capatos e demna de latrina3
moise e teoretician. îl mai țineți minte pe ilie șerbănescu?
Lideri la servici, lideri acasa, lideri in strada, unde mai vreti lideri? Si cand va cacati? Sa va ajute sa va stergeti la cur? Maturizati-va in pendula mea si conduceti-va singuri vietile si mintile.
serbanescu arunca cu laturi pe la A3 de ceva vreme… Si o face in spiritul A3 – s-a adaptat uimitor Ce face foamea din om…
Eram prea tinerel, dar citii acum sa imi fac o idee despre Serbanescu. Moise tot apare vehiculat ca varianta. Pe de alta parte plangem ca nu avem pe cine pune in fata. Care e pana la urma solutia? Lasand la o parte argumentul experientei reale (argument valid, dar nu suficient dupa mine) ce altceva l-ar mai discredita? Exceptand si faptul ca omul nu a avut niciodata o pozitie pe tema asta. Daca a avut mi-a scapat
Îmi aduc aminte ca dl Serbanescu a fost, intr-o perioada, invitat constant la A3. Ceea ce nu ar trebui sa fie obligatoriu rau, dar totusi e
e și acum. tot aceleași prostii le spune de 10 ani. după ce ai fost invitat să faci parte dintr-un guvern și te-ai dovedit incompetent, cazi un pic in derizoriu.
Piticigratis președinte, zoso prim-ministru! Am zis!
https://www.youtube.com/watch?v=3M68wcB6L0s
Suna frumos sa intri in politica. Citeste declaratiile deputatilor boboci, ce impresie au avut la inceput.
Unde semnez ca sustin cele de mai sus?
petitiionline dot rocomnet
În stradă semnezi.În general, prin ceea ce faci semnezi. Ce frumoasa ar fi lumea dacă lucrurile s-ar schimba numai cu petiții și cu vârful pixului.
Nu se semneaza, trimiti un timbru fiscal de 40 de bani. Doar la posta centrala tin, la ghiseul de la etaj, deschis martea intre 8 si 10.
Lipsește interdicția pe viață a ocupării de funcții publice de la consilier local până la Președinte, și a desfășurării de activități cu statul (dacă au firme) pentru cei condamnați pentru fapte de corupție.
Propunerea ca zoso să fie lider e absurdă. La fel ca și aia cu Guran. Ne trebuie oameni cu expertiză. Că Vali, Guran sau alții scriu pe bloage, nu îi face experți. Oameni își dau cu părerea. Ei sunt jurnaliști. Nu economiști, nu doctori în științe politice.
ei sunt cel mult buni de consilieri.
Zoso, te rugăm, fii căpitanul nostru!
Am recitit articolul din 2009 care e foarte actual. Am citit articolul asta si sunt de acord cu tot ce-ai scris. Problema e ca peste niste ani o sa citesc unul la fel de bun pentru ca istoria se repeta si nu invatam nimic.
Asa pe hartie masurile arata bine; pacat ca nu le va pune nimeni in practica.
De la 10 încolo sunt cam de „valul doi”.
Scurt si la obiect. Sunt greu de acceptat aceste masuri, mai ales primele trei, care ar trebui sa fie trecute expres in constitutie.
care e problema cu Tapalaga? Ti-a facut ceva? Omul pune punctul pe i in fiecare articol.
In rest, corect, dar eu as pastra 3-4 chestii de acolo in fata ca sa fie usor de comunicat.
5 downvotes pentru o intrebare si niciun raspuns
Depolitizarea tuturor instituțiilor statului, TVR ului etc, crearea unui sistem de învățământ eficient. Dublarea salariilor profesorilor pentru ca de la educație pleacă totul, reintroducerea școlilor profesionale la sate și reducerea numărului de licee teoretice din orașe mici și sate. Copiat sisteme eficiente din alte tari,
Dublarea nr de polițiști rutieri nu ar ajuta prea mult. Trebuie cooptate toate capetele luminate de la universitățile de profil din tara și făcut un sistem de fluidizare a traficului, marcaje clare semafoare inteligente, camere de viteza și de trecut pe roșu în intersecții, treceri de pietoni cu timer și buton pentru pietoni, standardizate toate în toată România…. Ufff câte sunt de făcut, ne trebuie oameni capabili!
primele puncte țin de un autoritarism accentuat. știu e frumos „înăsprirea pedepselor” pentru x, y și z, dar dacă mecanismul acesta va fi folosit (și va fi, pentru că nu ai bariere legale și morale care să te oprească) pentru eliminarea celor indezirabili pentru putere, nu cred că vom vrea așa ceva. anticorupția singură nu face statul nici mai performant, nici mai corect, ci doar e soluția de avarie. până la ea, trebuie mulți alți pași.
în același timp, e o naivitate a crede că dacă îi dai politicianului x 10000 de euro el nu va fura 10 milioane. dosarele de corupție vorbesc de sute de milioane de euro deturnați și voi credeți că 10000 de euro îi vor opri? despre ce vorbim aici? soluțiile sunt în selecția la bază: alegeri deschise în partide (adică votează oricine interesat, nu doar membrii de partid) și în conștientizarea faptului că orice revoluție (adică schimbare de pe azi pe mâine) e la fel de nefastă.
și-n rest, lista e o brambureală: polițiști rutieri și eliminarea taxei auto? de ce nu mașini automate și desființarea tva? măcar să știm una și bună.
politicienii actuali fură pentru că sunt fomiști. un tip care a mai condus oameni la viața lui și înțelege cât de cât managemtul, are o reputație, poate privi 4 ani intr-o funcție publică ca pe o ocazie să își crească valoarea personală. căcații ăștia nu au așa ceva. la câte procese a pledat avocatul năstase? sau avocatul ciorbea? sau ponta? câte afaceri de succes au făcut?
Zici ca „mare parte din frustrarea umană acumulată de noi toți are rădăcina în trafic”.
Nu! Acea frustrare pe care o resimti are radacina in tine! Orice simti vine din interior.
e un conflict de natura interioara, trece cu mamaliga vartoasa
Pai acum scopul „serviciilor” e sa lase tensiunea sociala sa se dilueze singura; oamenii se vor plictisi incetisor si vor ramane in final in case. O interventie in forta ar initia o spirala a violentei ca in 2012 cand am avut vitrine (si capete) sparte; asa e doar subiect de audienta si de filmari cu drona pentru televiziunile de stiri. Altfel – business as usual pentru toata lumea, pana la proba contrarie.
Pe bune, cam cum crezi ca ar reactiona astia care au iesti zilele astea in strada la o propunere ca „marirea salariilor bugetarilor” ?
Ar trebui sa inteleaga ca i constructiv .
Daca cresc salariile bugetarilor , inafara de a atrage oamenii buni in sistem, v or creste automat si cele din privat.
prefer un functionar platit cu 1000 de euro, care stie sa lucreze cu un calculator si care rezolva problemele a 100 de insi pe zi, decat sa am de-a face cu 5 functionari pentru o singura problema, sa nu stie nici unul ce acte si stampile imi trebuie, sa dureze toata treaba o saptamana in loc de 5 minute si la urma sa-i platim pe fiecare cu doar 300 eur, dar in total 1500 plus cheltuiala mea cu umblatul pe drumuri
Nu ma asteptam sa vad si la tine o listuta.
Cat timp ne trezim la 1 an, iesim in piata, si mai postam cate o listuta. Tot cu listutele ramanem.
E plin spatiul public de propuneri, de la taxa auto, la inchisoare pe viata pentru corupti.
Saptamana viitoare cu constiinta impacata ca am predat doleantele ne vedem iar de treaba si bagam capul in nisip pana la anul. Cati isi urmaresc alesii, cati ii trag de maneca?
In schimb unii, myself included, se chinuie solo sa convinga alesul local sa ridice cainii din localitate. Restul comunitatii, probabil face acum liste de prim ministri.
Nu asa merge treaba, toti vor sa fie nelson, putini mateloti.
12 e porcarie, cel putin exemplul, in rest chestii de bun simt
Serios ?! Omul ala e platit sa isi faca treaba pentru o FUNCTIE. Ei sunt si acolo si dincolo si nu fac nimic concret nicaieri… doar incaseaza bani.
Discuția asta despre lideri arată cât de puțină educație politică reală există acum la noi. În momentul acesta un lider ar trebui doar să aibă coaie (la figurat, doamna Kovesi se califică foarte bine), să gândească la fel ca noi (foarte important, un fanatic religios sau mai știu eu este de evitat) și mai ales să fie incoruptibil! Ultima calitate este esențială. Nu facultăți, nu cultură, nu basme.
Trolezi? Nu s-a ajuns la 5 si 6 pentru ca s-ar fi terminat CNP-urile libere, s-a ajuns la 5 si 6 pentru ca 1 si 2 sunt folosite pentru cei nascuti intre 1900 si 1999, iar 5 si 6 pentru cei nascuti intre 2000 si 2099. Existau si cu 3 si 4, pentru aia nascuti intre 1800 si 1899
Ai scos din context. A spus ca mai adauga doua cifre in plus tocmai pentru a nu mai exista 1,2 sau 5,6 ca prima cifra din CNP.
Cele doua cifre, adauga in fata, ar reprezenta anul de nastere.
Cu sistemul actual sunt numere arhisuficiente cel putin pana in anul 2100.
Apoi se pot folosi cifrele 7 si 8 pana in 2200 si tot asa, iar dupa 500 de ani poti incepe din nou de la 1 si 2, ca nu traieste nimeni atata.
O problema cu dublarea CNP-ului ar putea sa apara doar daca se nasc mai mult de 1000 de copii in aceeasi zi si in acelasi judet (destul de improbabil) sau daca sunt functionari idioti care se incurca in cifre si dau acelasi CNP de doua ori (s-a si intamplat de cateva ori).
Dap, or sa trabuiasca noi cifre la CNP poate peste ~200 de ani. Asta daca va mai fi folsoit CNP-ul i forma asta atunci, ceea ce e destul d e putin probabil.
Exista epetitions.co.uk in UK, site oficial al guvernului pt petitii. Votarea online se face cu nume si adresa, aceste date sunt apoi verificate. Cand o petitie ajunge la 100k voturi atunci se discuta si se voteaza obligatoriu in Parlament.
Plus au lege FOI, freedom of information act, orice cetatean poate intreba orice institutie publica despre detalii din contabilitate si contract si e obligatoriu sa raspunda in 30 de zile.
Ideile bune se coaguleaza incet incet, se pot dezbate public, dar primordial e gasirea unor lideri, politici ori ba, in care putem avea incredere
https://logec.ro/si-acum-ce-cerem-stiu-si-eu-poate-un-model-de-tara/
un pic off-topic. La treaba cu autoturismele, e un pic exagerata partea cu interzicerea inmatricularii masinilor aduse din afara care sunt mai vechi de 10 ani. Stiu multe masini care au peste 10 ani (12-13 sa zicem) si care arata si sunt din punct de vedere tehnic muuuult mai bune decat multe masini din 2006 sau 2007.
de asta nu putem și nu vom ajunge nicăieri. la orice căcat, oricât de mic, propus de un român, un alt român se pune în potecă.
Ai inteles gresit Ce voiam eu sa zic e ca mi s-ar parea mai relevant sa inaspresti testele la omologare, controalele sa fie mult mai riguroase etc decat treaba cu varsta masinii
Eu am o teorie despre lipsa dorinței de implicare a celor pe care noi îi vedem ca potențiale soluții (oameni de afaceri mici și mari, jurnaliști, bloggeri, etc). Nu cred că e universal valabilă, dar nici că e greșită fundamental.
Cred că în viață, fiecare din noi a mai facut una/alta, o plată la negru, o chestie la limita legii, poate un contract mai … dubios cu un prieten, o atenție, etc. Nimic care să șocheze sau să atragă atenția prin sumele implicate. Chestiile astea stau îngropate, necunoscute, mai ales dacă statul nu s-a deranjat să investigheze ”fraude” cu sume mici când alții învârt milioane de euro. Însă lucrurile astea ar aparea brusc în momentul când acești oameni ies în față și devin foarte vizibili. Și atunci mulți preferă să nu facă acest pas.
și dacă ele nu există, se inventează
De inventat e mai greu, mai degrabă aș reformula:
Ei *cred* că lucrurile alea nu sunt cunoscute, dar de fapt se știu și se țin la dosar pentru momentul oportun.
Întrebarea următoare ar fi: suntem noi dispuși să ”iertăm” așa ceva sau prima reacție ar fi ”vezi, și ăsta e de fapt la fel ca ceilalți” ?
ok. eu scot acum un OP de la udrea către tine pentru 12.000€ din anul 2006. poți dovedi că e nu e așa? ai cum să dovedești că nu e așa?
Eu zic să nu ne complicăm cu 12000E, pune mai mult, ca măcar să am cu ce să mă laud.
Nu eu trebuie să dovedesc că NU e așa, ei trebuie să dovedească că E așa. Exemplul ăsta cu OP nu e prea bun, ok, dacă zici că ăla e valid, vreau un act oficial de la bancă, o copie a acelui OP.
Dar, da, știu ce vrei să spui, mulți pun prea rapid botul. Murdărirea durează fix 2 ore de ”Sinteza Zilei”, să te speli după aia îți ia luni/ani.
tocmai asta e. eu dau un OP făcut in PS in 10 minute și apoi, dacă se dovedește că e fals, zic ca l-am primit mpe surse. adu-ți aminte de manipularea cu bacul lui funeriu. sau cu cărtărescu care avea pământ la roșia montană. de asta mulți nu se bagă. pentru că mâine vecinii primesc in poștă ppoze cu nevasta goală, și lumea nu știe să facă diferența între una și alta.
uite, de pildă de mine au scris unii că in 2009 am intrat in mina de la roșia montană cu ochelarii pe ochi, m-am lovit de pragul de sus și m-am dus de-a rostogolul pe scări. și 8 oameni m-au văzut. dacă il găsesc pe ăla care a scris și îi fut un cap in gură, pun pariu că își aduce aminte că nu e așa și că a inventat? dar deja e târziu, fanii lui și ai siteului sunt convinși de asta. sau asta. cum pot eu contracara, nu dezminți, asta?
am prieteni cărora li s-a stricat casa complet aiurea, au fost pozați la terase din unghiuri care păreau că au femei la masă și nevestele nu mai au incredere in ei să ii mai lase nici până la colț.
E bine ca ne gandim la ce sa cerem. Intrebarea ar fi CUI LE CEREM? Tot acelorasi pesedisti? Penelisti? Poate uneperistilor…ca tot a zis oprea ca sunt dispusi sa ajute.
Pe oamenii simpli in mod cert i-au luat prin surprindere miscarile astea ample de strada. Poate totusi sunt unii pe care nu i-au luat prin surprindere si au ceva pregatit. Altfel mergem spre nicaieri.
Cateva idei:
-sustinerea de catre TOTI functionarii si demnitarii statului a unui examen anual (sau un alt interval rezonabil) de competente in fata unor comisii formate din oameni ce activeaza in mediul privat. Ceva in genul juratilor din SUA. „Domnule inspector X-ulescu, ia sa vedem daca dumneavoastra va mai aduceti aminte ce trebuie sa inspectati”. Probabil e destul de costisitor, dar ma gandesc ca, pe termen lung, merita investitia. In plus, le-as face toate contractele de munca pe perioada determinata, prelungirea acestora fiind conditionata de punctajul obtinut la acele examene.
-bonusuri consistente pentru functionarii care vin cu idei de eficientizare a activitatii.
-infiintarea unui sistem de genul „mystery client” pentru toti hartogarii. Ai raspuns nejustificat „nu stiu, intrebati la colega”, jap -10% din salariu. La a treia abatere, pa-pa!
– un sistem de punctaj pentru parlamentari, bazat pe activitate, propuneri legislative, prezenta in Parlament si teritoriu etc. Nu ti-ai atins punctajul in decurs de 1 an, pa-pa, esti demis, doua mandate stai pe bara si faci loc altuia care, poate, are mai multa initiativa. Sa vezi atunci stors de creieri.
chestiile tale sunt foarte bine intentionate, insa atata timp cat nu ai un sistem eficientizat in administratie va genera doar victime colaterale.
adica faci ceva de genu’ la ghiseul unu autorizatiile sanitare de functionare si la ghiseul doi autorizatiile de la pompieri si in lista de hartii de la 1 sa nu trebuiasca autorizatia de la 2 si viceversa, da, atunci is de-acord cu mistery client si sa ai asteptari perfecte de la un functionar.
Cate abuzuri ar rezulta de aici…
Banuiesc faptul ca un bugetar (ca orice om) ar fi „incantat” ca jobul lui sa fie nesigur si sa depinda periodica de un examen care in realitate poate fi mai mult sau putin corect. Banuiesc ca asa credeti ca sunt atrasi in randul bugetarilor oameni competenti.
Totul depinde de faptul daca cel care are „painea si cutitul” este corect si nu are interese.
Cand propuneti ceva, permiteti-mi sa va dau un sfat: ganditi-va daca si in ce mod pot fi facute abuzuri si pot fi rastalmacite lucrurile.
Ia sa-mi zic si eu parerea pt ca de ce nu.
Organizarea multimii nu are sens. Orice structura va fi destul de rapid corupta de politicienii actuali.
Eu cred ca multimea, prin faptul ca exista, isi indeplineste rolul: pune presiune pe politicieni sa accepte devieri de la „business as usual”. Cel mai bun lucru care se poate intampla e ca oamenii sa se mai adune in piata cateva zile, din ce in ce mai multi si fara sa ceara ceva clar.
Pe de alta parte, ceva concret trebuie sa se intample. Aici ar interveni Iohannis (stiu, e stupid sa te astepti la miscare de la ala). S-ar consulta cu partidele si le-ar anunta ca nu o sa desemneze prim-ministru pe nici un om propus de ele. Iar apoi il desemneaza pe unul de care nu a auzit nimeni si care nu e din nici un partid.
Cum il gaseste pe ala? Plm, nu stiu. Anunt pe bestjobs/ejobs/whatever-the-fuck-jobs exista. Un CEO care a dovedit ca stie sa planifice pe termen lung. Un program manager mai competent. Nu conteaza. Daca vrei sa gasesti pe cineva mai bun decat Ponta, e o procedura si mai simpla care implica doar cartea de telefon si un set de darts.
boss, de la inceput ai zis o chestie cu schimbarea modului de a face politica.
adica, dpdmv, schimbat ceva pe ici pe colo prin partile esentiale la legea electorala, la aia a partidelor si poate la inca vreo cateva, nu-s jurist ca sa ma pricep in amanunt, dar niste chestii tot vad.
mai direct: cum plm sa ai in parlament partide ca „solutia imorala”, cum plm orice alianta depinde de partidul (fara votanti!) a lui oprea si a lui michi bacshish, cum plm poate intra in parlament invatatoarea grevista? pai pe astia nu cred ca-i voteaza nici electoratul lui dragnea.
altfel, raman la ideea mea ca legi exista, chiar daca nu perfecte, dar care trebuie aplicate.
reformarea institutiei (insttitul national de statistica sau care dracu o fi?) care se ocupa cu recensamintele si evdienta popendulatiei, ca pe baza astora se fac listele elctorale. adica ai judete unde voteaza toti mortii din ultimii 20 ani, iar comune uitate de lume ajung centre turistice. wtf? cand se termina cu asta odata?
la punctul 10, cu procesele mai scurte, unul din motivele pentru care am votat cu da referendumul din 2003 a fost ala cu maxim 6 luni de arest preventiv. da e ok sa ceri ca in 6 luni un procuror sa obtina niste probe, sa te lamuresti daca omul ala e sau nu vinovat. ca dup-aia au complicat astia legile si mai ales aplicarea lor (daca nu ma crezi pe mine intreaba vreun om din sistemul de justitie), pai aici trebuie lucrat.
as mai adauga si ceva de genul interzicerea sau limitarea traseismului politic; pot sa inteleg ca nu esti de-acord cu noua conducere a partidului si ca pleci la concurenta, dar sa ajungi ca in fiecare legislatura sa reprezinti alt partid e deja absurd. plus ca relatia cu electoratul e de fapt o felatie.
legat de coruptie: intai de toate trebuie sa ne schimbam noi. intreaba un doctor cum se imbolnaveste cel mai usor de nervi un pacient : refuzandu-i spaga (ala crede ca e pe moarte). vezi cum e cu diversele autorizatii pe la ghisee; daca dureaza prin absurd doar 2 ore obtinerea uneia, o sa dea gigel spaga sa o obtina pe loc. ia vezi cand este o coada undeva cati se baga in fatza. ia vezi cator oameni le convin sitemele de programari acolo unde sunt necesare (banci, administratie, medicina ) si cati dau o atentie mica secretarei ca sa ii bage in fatza. ia vezi cati parinti protesteaza ca sunt prea putine locuri la facultati cand de fapt, cel putin din 98 sau 99, sunt mai multe locuri decat absolventi de bac.
normalitate inseamna cand acceptam sa nu mai dam o spaga ca sa fim mai cu mot, ci sa luam un bilet si sa asteptam frumos la rand.
la aia cu dublarea nr politisti, desi teoretic sunt de-acord, te intreb de ce se face cineva militian? ca sa aiba un post la stat cu avantajele care decurg din asta cumva? (sistem propriu de asigurari sociale, siguranta locului de munca si a pensiei). nu fratilor, ala se face militian pentru ca isi face casa mai repede decat orice corporatist (sau it-ist sau profesor sau medic sau ce vreti voi).
nush, ash vrea sa fie mai contructiv mesajul meu, dar acum, mai la rece, ma intreb cator oameni le pasa. as vrea ca aia cu „au murit ca erau satanisti” sa fie vreo 25 mii in toata tara si astia revolatai cateva milioane. dar nu stiu daca e asa.
Adaugam si eliminarea comisioanelor oferite pentru intermedierea contractelor cu statul/primaria?
https://dcentproject.eu/
Ai uitat abolirea imunitatii parlamentare
As adauga niste idei preluate:
– Alesii ce parasesc partidul pentru care au candidat sa isi piarda si postul.
– Sa se instituie infractiunea de a nu respecta rezultatul unui referendum.
– Parlamentul ce nu aplica un referendum in termen de 30 de zile sa fie demis si sa se faca alegeri anticipate.
– Functiile din ANAF, Protectia Consumatorului, scoli, CNA, sanatate sa nu mai depinda de sustinerea politica.
– Guvernul nu poate da ordonante de urgenta decat atunci cand parlamentul nu se poate intruni.
– Daca ordonanta nu are caracter de urgenta (stabilit de CC) guvernul isi piede mandatul.
– Confiscarea averilor in loc de puscarie.
În legătură cu ultima idee: Why not both!?
Sunt total de acord cu marirea salariilor bugetarilor. Cine mai tine minte cat scandal s-a facut in vara ca s-a marit salariu presedintelui si premierului?
Acum dupa acea marire premierul are aproximativ 3500 de euro net.
Cine vrea sa duca pe salariu asta ca premier?
Cine vrea sa aiba responsabilitatea gestionarii PIB-ului Romaniei pe salariu asta?
Eu , chiar si moca, numai ca daca ai doar bunavointa fara experienta …
Ce i-as mai fute pe aistia vechi de prin ministere care nu fac decat sa incurce lucrurile
Si mai e treaba aia, cu o floare nu se face primavara. Chiar astazi ma intrebam cum sa reusesti sa iti faci un partid curat – NU AI CUM , nu ai de unde, nu avem o cultura politica in care sa vina din spate continuu oameni noi care sa fie pregatiti pentru a face politica de calitate
Mai zic uni pe la TV ca lumea nu vrea sa se implice. Pai cum sa te implici daca in partide nu te primesc fara sa da banu si sa faci smecherii ( ma refer la conducerea lor )
La punctul 6, degeaba impozitam BOR, daca tot institutiile statului sponsorizeaza BOR.
As propune interzicerea sponsorizarilor care vin din partea institutiilor care apartin statului, in rest cine vrea e liber sa o faca.
Ai uitat sa treci la punctul 14 cea mai importanta masura dintre toate. Cu ea trebuie pornita miscarea de schimbare in bine a tarii. Aceasta masura este de reducerea cadrelor servicilor secrete cu 50% , ca de aici porneste tot raul.
Mărirea salariilor bugetarilor (mai ales cei din pozitii de conducere) cred ca e cea mai importanta masura.
Pacat ca foarte putini inteleg asta.
Acest lucru trebuie realizat prin păstrarea fondului de salarii din prezent, deci fără a pune presiune suplimentară pe bugetul statului. Chiar şi în cele mai sărace judeţe din ţară în administraţia locală sunt cel puţin 2-3000 de funcţionari pe postul de tăietori de frunze la câini. Aceştia trebuie să zboare din sistem, fondurile astfel economisite mergând la mărirea salariilor celor rămaşi.
Există un discurs viciat care se tot repetă prin spusele politicienilor, acela că nu putem să pentru că nu este constituțional, pentru că democrație. De aceea nu putem demite parlamentarii și alegeri anticipate etc. Ce este Constituția, legea fundamentală? Este ceva ce un popor, o țară a hotărât la un moment dat ca reguli fundamentale de conduită. Dar avem dreptul să ne râzgândim, dacă o facem cu toții, nu? O haină veche, și cam impusă (vi-l mai amintiți pe Iorgovan?), care nu se mai potrivește trebuie aruncată sau cel puțin recroită.
Pe scurt, nicio lege nu poate opri o voință populară masivă. De aceea se numesc revoluții. Punct și de la capăt.
Dupa punctul 6, preturile serviciilor vor exploda.
O regula foarte simplu de exprimat care ar implica foarte multe lucruri:
„Statul nu-ti va cere niciodata o hartie pe care tot el ti-a dat-o!” ca in dovada platii taxelor acum 10 ani. Asta inseamna simplificare si informatizare.
Punctul 8 cu lefurile e bun si nu prea. E clar ca trebuie stimulare financiara pt ca e evident ca nici un ministru nu traieste din 3-4 mii de lei pe luna darrrrrrrrrrrr 5 mii de euro e in continuare vax albina cand ai pe mana miliarde de euro.
Ideal ar fi sa se lucreze pe prime de obiectiv, prime de mandat. Vi cu idei bune si esti capabil sa le pui in aplicare? Schimbi radical in bine fata unui oras, judet sau departamentul ministerului tau devine o piesa ce functioneaza ca unsa in mecanismul statulu?! Foarte bine, ia milionul de euro, legal.
Dai chix dar nevasta si prietenii au dobandit brusc cheia succesului in afaceri, hai sa te luam la puricat si sa te bagam la zdup.
Pe langa asta, clasa politica trebuie inlocuita cu profesionisti care chiar au facut ceva in viata nu doar au fost prieteni cu cine trebuie, fosti securisti si fosti pcr-isti.
Tara trebuie condusa ca o companie si pe fiecare pozitie trebuie sa-i ai pe cei mai buni din domeniu.
go pro-urile sau filmările cu mobilul să poată fi folosite ca probe.
De ce punctul 6 este cu semnul intrebarii? Propun si eliminarea finantarii de la bugetul de stat pentru Biserica si redirectionarea acestor bani catre cercetare.
Sistem de licitatii deschis si transparent.
@zoso: Sper sa citesti si sa propui spre dezbatere mai departe subiectul asta:
Sunt de parere ca „Înăsprirea pedepselor” in general su in particular pentru abuzul in serviciu si coruptie nu e in masura a imbunatati respectarea legii.
La limita, pedeaspa cu spanzuratoarea pentru trecutul pe rosu nu ajuta pe nimeni.
Trecem peste exceptiile unde infractiunie sunt facut in dispretul legii. De cele mai multe ori situatia este gri. Sunt diverse nuante in care coruptia, traficul de interese, optimizarea fiscala, buna intentie in rezolvarea uni situatii de interes public sau pur si simplu incompetenta sunt intrepatrunse. Nu zic ca faptele nu trebuiesc pedepsite, inca o pedeapsa exemplara nu rezolva problema, dimpotriva.
Infractorii aia – ca sunt infractori – trebuie lasati sa traiasca mai departe.
Orientarea legii ar trebui sa fie in principal in recuperarea prejudiciului si cheltuieli cat mai mici ale sistemului de justitie.
Mai mult, sunt de parere ca orice functionar al statului ar trebui sa aiba dreptul sa nu aplice si sa nu i se aplice legea ( contraventionala) pentru incalcari _de minimis_ ale legii.
Doua exemple: Un politisul n-ar trebui bagat la inchisoare c-a oprit masina statului la saormerie in loc sa patruleze. In acelasi fel Curtea de Conturi ar putea sa ignore nereguli de cateva mii de Euro la contractele CNADNR, e dificil de spus unde se termina intersul public si unde incepe coruptia asa incat funtionarii aia trebuie sa aiba o oarecare putere de decizie fara sa le fie teama ca vor face ani _multi_ de inchisoare.
As mai adauga si pragul minim de 1% pentru partidele politice pentru a intra in parlament.
de ce sta fie un minim pentru intrarea in parmament? Si de ce partide si nu oameni?
eu spun ca avem nevoie de 2 lucruri : legi clare/noi/updatate si de cineva,aproape incoruptibil , care sa se asigure ca sunt respectate!!
Votati zoso!
Legat de punctele 4 / 5 – am scris o revendicare in aceeasi idee aici: http://www.schimbaromania.com/. Votati-o in sus , poate schimbam ceva impreuna.