Schimb furnizorul de energie cu Tinmar #1

Cred că acum doi ani am luat prima oară contact cu Tinmar. M-a intrigat un pic ideea de a putea avea curent din altă parte decât de la ăia care vând deja la tot cartierul, mai ales pentru clienți persoane fizice. La companii știam că se poate, dar acolo erau alte sume, alte proceduri. Eram curios, am citit un pic de ei, am văzut parcurile voltaice, am întrebat prin vecini, nimeni nu avea alt furnizor.

Și până de curând nu am făcut nimic concret, dar oamenii au venit cu propunerea de a schimba furnizorul de curent (momentan, pentru că oferă și gaze, și mă interesează și asta) și de a povesti experiența asta.

Nu am un motiv exact de a renunța la Electrica, acum câțiva ani era problematic că se înlocuiau cabluri în zonă și fie se oprea curentul, fie se supraîncărca rețeaua și centrala se restarta, iar UPS-ul intra în funcțiune. Tinmar au call center civilizat și linie dedicată pentru probleme cu furnizarea curentului.

Pe lângă asta, au un parteneriat cu Groupama, pentru a grăbi despăgubirile în caz că se ard electrocasnicele de la supratensiune.

Al doilea motiv al schimbării e că nu se întrerupe nimic când se face schimbarea furnizorului de energie. Ar fi fost aiurea să stau o zi fără curent.

Ce-am făcut momentan a fost să îmi aleg pachetul Tinmar Gold și să trimit o cerere de două pagini către ei pentru schimbarea furnizorului de energie. Vă țin la curent.

contor-energie

#ceamaibunaenergie #energieromaneasca #energieverde

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

52 comentarii

  1. schimbi doar furnizorul, distribuitorul ramane acelasi. nu te va ajuta tinmar sa ai calitateaa energiei mai buna, pentru ca nu au reteaua lor de distributie, aceasta apartinand celor de la electrica, cred, in brasov. doar factura iti va veni de la ei. in rest, interventii si alte nevoi, le tratezi tot cu cei care iti distribuie curentul.
    o sa fii fericit o perioada de timp, dupa care pretul pentru kwh iti va creste.
    parerea mea este ca sa ramai la furnizorul care iti asigura si distributia, chiar daca vrei sa iti faci contract pe piata libera, dar deocamdata piata reglementata are tarife mai mici, alltfel in caz de avarii pentru ei nu existi. clientii lor au prioritate.

    00
  2. „Revenim după publicitate” :)

    00
  3. NOU
    #7

    “Va tin la curent” ar trebui sa fie sloganul oricarui distribuitor de curent electric.

    00
  4. Factura curenta la Enel 321 kWh => 203 lei
    Simulare Tinmar 321 kWh => 241 lei

    Adica cu 20% mai scump ….

    00
  5. Iar pe piața reglementată este mult mai ieftin decât pe cea liberă :)

    00
  6. Cum rezolvă un alt furnizor de energie faptul că distribuția nu funcționează? În afară de warm, fuzzy feeling că ai spus cuiva problema ta, chiar dacă nu poate s-o rezolve.

    00
  7. Eu am schimbat Enelul la 2 ani dupa ce a devenit posibila schimbarea ca ofereau altii un pret mai bun. Apoi ca prin minune a sarit si Enelul cu o oferta similara la care am zis pas instant desi era cu cativa bani mai buna, 2 ani le-a convenit sa le platesc mai mult decat era necesar. Asa ca chiar daca nu aveti de gand sa ii schimbati macar cereti o oferta actualizata poate va alegeti cu un pret mai bun.

    00
  8. Aia sunt furnizor nu distribuitor, sector pe care cam e …..monopol! Cu alte cuvinte cumpără tu și pachetul zirconiu ca tot deprinzi de monopolul distribuitorului!

    00
  9. infrastructura e aceeași, problemele se rezolvă la fel, doar factura vine cu logo de altă culoare.

    00
  10. Cred ca singura schimare reala este ca pe timp mai scurt vei plati mai putin dar pe urma vei plati la fel sau poate chiar mai mult.

    00
  11. Eu eram la CEZ si acum un an jumate am trecut la Digi.
    Cei de la CEZ(in general servicii de rahao) aveau pretul cam 0,62 kWh, iar Digi m-au momit cu 0.52kWh. Plus ca era mai usor sa fac platile la ei, sa dau citirea lunar pe site.
    Astazi platesc la Digi 0.71 pe kWh. Cred ca sunt cei mai scumpi din tara. Daca nici asta nu mai e hotie…..
    Ce pot sa spun…m-au curentat.

    00
    • Și de ce nu schimbi?

      00
    • Mi-e rusine sa ma duc inapoi la CEZ cu coada intre picioare.
      Imi caut alt distribuitor.

      00
    • Auzi tu la asta, ii e rusine pe banii lui…

      00
    • ba mor, cum sa-ti fie ma rusine? eu oriunde intru primul lucru pe care il fac negociez: la masina, la casco, la piata, la chirie, pe olx, asigurarea de sanatate privata, patut pt copil in magazin, pana nu mi-a lasat 10 lei sa simt eu ca am negociat nu m-am lasat. am luat inca o masina mai mica, anul domnului 2019, cica nu e compatibilia android auto „aaa doamna pai asta inseamna 800 eur in minus la pret ca eu AA si oglinzi electrice caut neaparat”, mi-a scazut 500, nu 800, etc… ba negociati ba, orice!

      00
    • @maxp: negociatorule rupt în cur, vreau s-o fut pe nevastă-ta. Zi un preț! Păi dacă totul se negociază?!

      00
  12. Cred ca singurul avantaj major ar fi serviciile pe care le propun in plus cu intervenții de urgență. Oare au colaboratori in toate judetele?

    00
  13. Eu am facut pana acum cunostinat cu: Electrica TS > Tinmar > Digi.

    La Tinmar era all good si decent, mai putin pretul. E drept, nu luasem pachetul Gold, insa aveam 2 limitari majore: max 250kw/luna (sau pretul unitar devenea astronomic in comparatie cu monopolul Electrica TS) si la reinnoirea perioadei contractuale, imi crescusera pretul implicit, devenisera mai scumpi ca monopolul Electrica TS; Tu ca si client final „nu vezi si simti” cine e furnizorul tau, doar cui ii platesti.
    Esti conectat la liniile de distributie care sunt in zona asta ale Electrica Distributie (monopol, diferit de furnizorul Electrica Furnizare Transilvania Sud) care sunt singurii responsabili de intreruperi & shit, inclusiv de contorul de energie. Un furnizor cumpara en-gros enegia si o vinde cater utilizatorii finali, fara se se atinga de vreun fir!

    Am trecut la Digi, pretul mic, beneificiul maxim ca e vin facturile grupat (net/cablu/mobil/energie). La ultimele 2 facturi la digi am platit 0.703 lei – 0.695 lei/kw (suma totala a facturii impartita la kw facturari)

    00
  14. Platesc cam 59 bani pe kwh, acum, deci la 2000Kw ar iesi un pic sub 1200lei. Cu simularea de la tinmar, 2000Kw inseamna 1482 lei. Thanks, but no, thanks!

    00
  15. secretul la astia sta in stelute, steluta pe suma de interventie, pe numar, pe alte stelute. daca ei sunt doar facturator si nu distribuitor – de ce mai fac deplasari? asigurarile sunt in 5k/an si pe aici sunt oameni care au fiecare electrocasnic in valoarea aia, asa ca e o asigurare de forma, iti asigura sosestele si chilotii

    00
  16. de ceva timp in piata libera sunt cele mai mari preturi indiferent la cine te duci si cu ce oferte te prostesc…te duci la ei doar in ideea sa nu suporti monopolul si nu pt visuri umede

    00
  17. „Tinmar au call center civilizat și linie dedicată pentru probleme cu furnizarea curentului.
    Pe lângă asta, au un parteneriat cu Groupama, pentru a grăbi despăgubirile în caz că se ard electrocasnicele de la supratensiune.” – Deocamdata – mark my words.

    00
  18. vă este greu să înțelegeți că proprietarul reclamei are părți sociale la tinmar? :)

    00
  19. tinmar gold: 0.279 Ron/kWh și abonament de 0.39 Ron/zi
    enel online: 0.235 Ron/kWh și abonament de 0.45 Ron/zi
    calcule faceti voi

    00
    • sau enel online fix: 0.244 Ron/kWh și abonament de 0.22 Ron/zi

      00
    • Pretul ala de 27.9 bani/kWh nu contine componentele:
      – distributie enel =15.155 bani/kWh
      – tarif extragere din retea = 1.65bani/kWh,
      – tarif introducere in retea = 0.118 bani/kWh,
      – servicii sistem = 1.489 bani/kWh.
      Apoi aplicati:
      – Acciza = 0.489 bani/kWh,
      – certificate verzi =5.9239 bani/kWh,
      – cogenerare=1.564 bani/kWh.

      Pretul final reglementat este de ~59 bani/kWh.

      Astea sunt cifrele din ultima factura de la ENEL. Peste astea adaugati rezervarea zilnica. Jumatate din bani sunt altceva decat energie, sunt taxa pe indolenta noastra ca natie. Pretul kWh in USA este cam de 13.31 centi/kWh, adica 57 bani/kWh. Deci platim cam acelasi pret ca in USA, sau mai mare daca suntem destul de fraieri.

      00
  20. pe piața reglementată (< 2021-2022 )vor fi cele mai mici tarife.

    https://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife

    00
  21. Schimbarea furnizorului e benefica daca problema era de tehnologie. Altfel, niciuna din probeleme de mai sus nu se rezolva.
    Pretul e de +20-28% mai mare.
    Call center au si Enel si Tinmar.
    Asigurare poti face si daca esti la Enel. Asta, ca grăbesc ei nu stiu ce drac la groupama, e vrajeala de clasa a doua.
    Cablurile pana in casa sunt fix aceleași. Deci daca se ardea transformatorul la colțul străzii inainte, se va arde si in continuare pt ca nu schimbi cablurile furnizorului si doar distribuitorul.

    Intelegeam daca veneau cu SF-uri in tabloul electric, index încărcat automat, manele d’astea. Altfel nu vad niciun motiv sa te muți, cu atât mai mult la tinmar.

    00
  22. Copiii mosului, voi nu vedeti acolo la calculatie ca va ia niste lei zilnic „rezervare” sau „abonament”, indiferent cat consumati? Enel imi lua 60 de bani pe zi degeaba, dracu citise contractul cand ma mutasem la casa? Si la un moment dat vad si compar factura de la apartament cu cea de la casa. La apartament in Bucuresti este 59 bani kWh la pret REGLEMENTAT final (valoare factura/kWh total), la mine inspre Bragadiru era 79 bani kWh la 200kWh consumati. Cand calculez cat costa de fapt kWh inainte de aplicarea costurilor ACC (acciza, cogenerare, certificate verzi) care sunt identice oriunde in Romania, vad ca pretul reglementat este de 41.67 bani/kWh, iar pretul ENEL la contract „negociat” este de 46.8bani/kWh. Dupa care vine ENEl si iti mai baga 60 bani pe zi abonament. Deci, sa n-o lungesc, faceti oameni buni cerere sa treceti la tarif REGLEMENTAT, asa cum am facut eu.

    E cel mai mic pret posibil. Orice altceva e scamatorie. De la 127 lei am redus factura la 95 lei.

    00
  23. Deocamdata tariful reglementat este cel mai mic.

    00
  24. Poate mă înșel dar știam că dacă nu ai schimbat compania care facturează ești la preț reglementat, daca ai schimbat-o și vrei sa revii nu mai ești la preț reglementat.

    00
    • Teoretic ar trebui sa poti alege tariful reglementat, la cerere. Enel, sau cine e furnizor de ultima instanta in zona ta, e obligat sa ofere optiunea de revenire. Sau asa s-a laudat unul din guvernele Dragnea la un moment dat, nu reusesc sa mai gasesc ordonanta relevanta.

      Practic nu am incercat anul asta, ca era diferenta de pret destul de mica. Dar la anul cand imi expira contractul „negociat” actual voi incerca sa le trimit o scrisorica, sa vad ce zic.
      Asta daca nu se duce si tariful reglementat in porumb pana atunci.

      00
  25. Acum vreo 3 ani am trecut de la furnizorul reglementat la Digi Energy. Aveam 0.165 lei/kWh pret de furnizare Digi, pana cand au inceput sa creasca pretul. Ajunsese la 0.305 parca. Cum ma tot spama Engie cu oferte, am stat stramb si am judecat drept si dupa un pdf completat si trimis la Engie am renuntat la Digi.
    Am tarif fix 3 ani (pana in august 2022), 0.26 lei/kWh si 0.19 lei/zi abonament. Sunt preturi chiar mai bune decat are mama la Electrica Furnizare, la tarif reglementat, care plateste 0.28/kWh si 0.23 lei/zi abonament.

    Acum, pt cei care vor sa treaca la alt furnizor, uitati-va cat este pretul de furnizare. Un pret de furnizare mai mic inseamna un pret final per kWh mai mic. Este singurul tarif variabil din pretul final al energiei electrice. Restul sunt tarife reglementate de catre stat si sunt fixe!!!

    Costul final al energiei electrice este format din:
    – tarif furnizare – banii ajung la furnizor, care plateste mai departe producatorul de energie
    – tarife transport – introducerea energiei electrice in retea si extragerea energiei electrice din retea – banii ajung la Transelectrica (operatorul sistemului energetic national si al liniilor de inalta tensiune)
    – tarif servicii sistem – banii ajung la tot la Transelectrica
    – tarif distributie – banii ajung la distribuitor (cel care are punctele de transformare, retelele din localitati si contoarele de la clienti )
    – tarife certificate verzi si cogenerare – o schema de subventionare a producatorilor de energie verde – eoliana, fotovoltaica, biogaz
    – accize, tva – bugetul statului

    00
  26. Noobz! Eu îmi fac termocentrala mea, la Iernut.

    00
  27. deci stai sa inteleg: Augustin Oancea cu firma asta de 70 de oameni si un birou in Sky Tower iti da energie mai ieftina decat Enel?

    nu mai bine imi fac eu firma?

    si nu mai trebuie callcenter…

    00
  28. @zoso:
    1) de 3 ani sunt la RCS cu 0,56. Știu exact prețul fiindcă tocmai m-au sunat de la En el să mă mut la ei, dar aveau 0,62
    2) cunosc cât de cat domeniul…Tinmar a pierdut accesul pe care îl avea acum vreo 10 ani la video, și acum își închide consumatorii pe PZU. Ce produce nu îi ajunge. Trebuie să fii atent la durată contractului. Idee e să semnezi pe 12 luni fiindcă altfel riști ca evoluția nefavorabilă a prețului de pe OPCOM să îți fie indexată deodată cu prelungirea automată a contractului, e nouă modalitate prin care traderii se protejează
    3) în 3 ani am avut o pană de curent. Am mizat că sună vecinii, care bănuiesc că erau la Electrica Transilvania Sud. Nu știu dacă ai sunat, poate a fost coincidență, dar după ce am sunat la RCS în max 1 h s-a rezolvat problema. Apoi m-au sunat ei să le confirm dacă distribuitorul a remediat
    4) puteai să verifici și prețurile la tragerii din Brașov să vezi ce oferă. Du patriotismul la nivel local ce dracu

    00
  29. deci platesti consiliere psihologica cand cade curentul 🤷‍♂️

    00
  30. e 0.22 lei /zi abonamentul la enel nu 0.2 cum am scris

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)