Satul românesc trebuie să moară #5

(păstrez titlul ăsta pentru a tria idioții)

Fiți atenți un pic aici la astea două:

Specialiştii avertizează că în acest ritm până în 2050, popendulaţia va scădea cu patru milioane şi jumătate. (sursa)

Ia împărțiți dumneavoastră nouă milioane de teren arabil, câte are țara noastră, la două milioane de persoane ocupate în agricultură și o să aflați de ce, socialist așa, cu o medie de 4,5 hectare pe o exploatație, de la Cuza încoace românii au tot cerut pământ, vorba poetului, dar nicio reformă nu prea avea cum să-i pricopsească fără să înfrângă legile aritmeticii. (sursa)

Așadar, țăranii nu vor reuși să iasă din sărăcie până nu se extind, și nu se extind pentru că sunt săraci și nu au bani de tractoare, așa că fac copii pentru că au nevoie de brațe de muncă.

În vremurile bune, pământul se lucra industrial, ba chiar se și se iriga, și jumătate din oamenii de la sat erau angajați la fabricile de pe lângă marile orașe, unde făceau muncă fizică. De aceea au pensii. că au făcut și altceva pe lângă agricultură.

Eh, nu putem reveni la situația aia, pentru că acum avem ajutoare sociale, și toți am văzut oameni care refuză muncă, pentru că n-au nevoie de salarii, mai cultivă o roșie, mai un porumb, mai cresc niște păsări, se descurcă în a subzista.

Iar popendulația de la orașe scade pentru că, și aici o să fiu rău, majoritatea nu fac munci care să fie plătite pentru a trăi bine la oraș, de aia oamenii se gândesc că nu e cazul să facă și un copil, că n-au ce-i da să mănânce. Noroc că nu au bani de anticoncepționale sau prezervative, așa că descoperă că au totuși ce să-i dea să mănânce.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

34 comentarii

  1. de mancare mai gasesti, nu-i chiar ca-n Africa.
    Dar educatie mai cu portia.

  2. O sa disparem ca neam ,incet, incet dar sigur. In 50 de ani cred ca vor mai fi vreo 10 milioane de romani. Lasa ca nu o sa stea sistemul solar in loc din pricina asta..paguba in ciuperci…

    • Iarăşi aştepţi să te salveze sau să se sacrifice alţii pt tine, aşa-i?

    • e tot un fel de selectie naturala

    • cum sa disparem ma ?! n-a zis baba Vanga ca suntem THE neam de neam din care va veni salvarea omenirii ? ca noi oprim valul musulman ?!

      plus ca, Vali, in 2050 nu vom aveam 9 mil ha de teren arabil ci mult mai mult, ca scad padurile. ma rog, ori vom avea mai mult teren arabil ori vom avea un mic desert.
      Am inteles ca bulgarii cam au plantat o cortina de copaci ca sa nu se mai duca praf de la noi

    • ești un nenorocit. știai asta? cum să le dai idei alor noștri să planteze cortine antiviscol și praf? bă, tu gândești?!?!?!

  3. „Iar popendulația de la orașe scade pentru că, și aici o să fiu rău, majoritatea nu fac munci care să fie plătite pentru a trăi bine la oraș, de aia oamenii se gândesc că nu e cazul să facă și un copil, că n-au ce-i da să mănânce. Noroc că nu au bani de anticoncepționale sau prezervative, așa că descoperă că au totuși ce să-i dea să mănânce. ”

    NU exista joburi „bune” pentru majoritatea popendulatiei urbane din RO.

    Fa un experiment mental si inchipuie-ti ca TOTI orasenii romani ar fi extrem de bine pregatiti in domeniul lor, cu studii foarte solide, etc.
    Si ce daca ? Unde vor lucra toti acesti oameni ? Ce salarii vor fi platite acestor oameni ? CINE le va plati si DE UNDE ?
    Intr-o tara cu PIB anual/capita de aprox. 7-8000 USD , de unde, cine, cum , sa plateasca salarii medii nete mai mari de 400-500 euro ?

    • @Alexx

      Intr-o tara cu PIB anual/capita de aprox. 7-8000 USD , de unde, cine, cum , sa plateasca salarii medii nete mai mari de 400-500 euro ?

      Euro sau dolari? De ce ai scris pt PIB în dolari, iar în euro pr salarii? Scrie în euro şi atât. E bine să nu faci confuzii, aruncând denominări monetare în dreapta şi-n stânga, în derizoriu.

    • @Alupigus
      Asa este,
      sunt obisnuit cu exprimarea PIB / capita in dolari si a salariului in euro… Deh, metehne personale…

    • Daca toti ar fi asa bine pregatiti, poate ar creste si PIB_ul, ca nu cred ca ar sta firmele care acuma cauta disperate oameni seriosi sa se uite la ei. Daca te uiti putin pe piata muncii, o sa vezi ca e o criza puternica de oameni capabili in foarte multe domenii. Cei care mai stiau cate ceva ori sunt angajati deja pe bani rezonabili ori au plecat din tara.

    • @Corcodusul
      Care firme cauta oameni bine pregatiti, si in ce domenii ?

    • daca stii sa sudezi ca lumea, sa programezi ca lumea etc. iti gasesti job si astazi, si nu pe salariul minim

    • @corcodusul
      Categoric da,
      Sunt domenii foarte bine platite in ziua de azi – cele numite de tine.
      Exceptiile care confirma regula.

  4. La tara unde am o casa,pe o ulita de 500m,sunt aproximativ 45 de case pe o parte si pe alta.Mai sunt locuite maxim 20,restul paragina si daramaturi.Copii la scoala maxim 50-60 intr-o comuna cu 2800 de gospodarii.

  5. Ca tot vorbeam de iot: https://farm.bot/
    Da, satul romanesc o sa moara.

  6. Nenea, nu toti cei 2 milioane ocupati in agricultura trebuie sa fie proprietari de teren. Pot sa fie ingineri agronomi, medici veterinari, tractoristi, mecanici, strungari, muncitori necalificati. Pot trai foarte bine 2 milioane de oameni din 9 milioane de hectare daca agricultura s-ar face organizat si cu cap.

  7. Satul românesc e mort incepând cu anii 2006-2007. Aparent pare viu dar dacă detaliezi puţin observi ca toate construcţiile noi aparţin unor oameni care trăiesc şi muncesc în alte ţări. Oricine a avut chef de muncă s-a descurcat si a plecat. Poate ei vor veni la pensie sa locuiasca pe acolo dar copiii lor nu. Imaginea dezastrului e foarte simplu de analizat daca te raportezi la popendulatia scolară care e intr-un declin dramatic la sat.

  8. Vali urmaresc cu mare interes postarile tale si ai dreptate.Eu de vreo 2 ani tot i-am frecat pe ai mei sa intabuleze odata terenurile si am noroc ca au ascultat,dar greu pffff.Zicea tata si batranu tulai pendula cat traba sa umbli pentru ceva acte sa fie la zi si stai ca neamurile sunt plecate prin strainatate si costa destul sa face toate prostiile pentru vreo 9 hectare pana acum si stai ca din partea mamei inca nu s-a facut succesiunea.Eu le-am zis bagamias picioarele faceti in pendula mea actele nu ca apoi eu si fratemio sa imi bat capul si cu toate si cu chiu cu vai facem vanzare cumparare direct pe numele nostru.

  9. Te citesc de prin 2007 si m-am inflamat la textele anterioare dar am de a face cu lumea rurala cam de prin 2009 si da, satul romanesc ,asa cum e acum, trebuie sa moara.

  10. ce gandire simplista are zoso :))

  11. Off. Lasa ca vin africanii si asiaticii harnici si cu multi plozi care manaca numai gaini de la Bill Gates.

  12. In plus, cate familii nu se sprijină pe pensiile părinților. mor ei, dispare o sursa de venit, datoriile cresc si apar alte probleme.

    Ați observat cate second-hand-uri au apărut in ultimii ani, de ex in Cluj-Napoca?

    • Nu este o rusine sa te imbraci de la SH si nu doar saracii se imbraca de la SH.

      Adeseori gasesti haine extrem de bune calitativ, cu eticheta intacta (aka noi) la preturi mai mici decat turcismele din plastic gasite prin mall-uri. Sau… sa zicem ca e o iarna friguroasa cu temperaturi de -20 grade. Gecile tale de pana acum erau toate de la Bershka dar niciuna nu tine de cald. Ai 200 de lei. Ce alegi? Inca o geaca Bershka in care ingheti sau o geaca mai acatarii din SH?

      Aici vezi calitatea romanului: accepta orice gioarsa SH provenita de la un ‘neamt’ dar cand vine vorba de haine trebuie sa fie vorba de ultima colectie din H&M. Langa un iPhone. Dar el nu are bani de niciunele si mananca parizer dimineata, la pranz si seara.

    • De acord mai găsești haine ok la SH dar totuși la majoritatea se observă uzura. Ce să faci, cu bani puțini nu poți avea pretenții.

      Dar de ce nu găsești mai multi producători romani de haine? Vorbind de geci, este Gotech (produs in Baia Mare) la care cu 200 lei iei o geaca f buna. In loc sa cumpăram haine noi la un preț accesibil noi alergam după cele de firme, fie ele si SH.

      Au si dispărut multi producători romani de haine poate si din cauza lipsei de investiții dar fii sigur ca din cauza lipsei cererii pe piață românească.

    • m0fo cred ca se refera strict la cresterea in numar a magazinelor de second hand. Acum 5 ani de exemplu, dadeai cu parul sa mai gasesti vreunul. Poate prin periferie. Acum, sunt in pozitie centrala si se pare ca o duc bine. Pentru mine asta este un indicator ca lucrurile nu sunt asa cum ar trebui sa fie. Second Handuri si corvigarii. Cand lucrurile mergeau bine, atat cat se putea la nivel deo Romania, aproape disparusera.

    • Producatorul roman prefera sa nu mai fabrice de capul lui, ci sa primeasca comenzi. Practic e ca la o firma de IT: manageru’ face contractu’ si ai x nr. de muncitori care bricoleaza. O data la ceva timp mai schimbi o masina de cusut etc.

      Materialele, tiparele si restul vin direct de la „client”.

      Eu nu am auzit de Gotech niciodata. Am auzit in schimb de BIT care faceau niste adidasi excelenti pe vremuri. Ultima pereche de BIT-uri pe care am vazut-o s-a rupt in 3 saptamani (asta vara, adidasii lu’ socra-miu) desi a costat undeva intre 150 si 200 lei. Intelegi unde bat?

      Sa ne intoarcem la SH-uri. Iti garantez ca procentul de haine noi, cu eticheta, nu este mic. „mai gasesti si” este incorect folosit. Totul tine de „timing” (de obicei vanzatoarele isi mai pun de o parte anumite produse pentru cand or avea bani, mai vine un baietas de cartier care le cumpara pe bani de nimic si apoi le vinde pe OLX etc.) si avand in vedere ca nr. magazinelor este destul de mare… probabilitatea sa gasesti ce te intereseaza este destul de mare.

  13. E un semicerc vicios care pornește de la infrastructură și se încheie la investiții. Uită-te la satele de pe lângă marile orașe. La mine în sat nu mai muncește nimeni pământul de capu’ lui, decât grădinile și alea, mai mult de ocupație decât pe considerente economice. Oamenii au înțeles să dea pământurile în arendă firmelor care știu și au cu ce să facă agricultură, iar ei și-au căutat de lucru în oraș, că fac 15 minute până la lucru.
    Dar dacă orașul e la 50-70 de km, cu drumurile noastre, pierzi practic juma’ de zi pe un salariu care e așa cum e. Și ce te faci dacă nici orașu’ respectiv nu o duce prea bine cu joburile?
    Pe de altă parte nu prea înțeleg lamentarea asta cu ‘oamenii nu vin la muncă’, cum smiorcăia și Hădean la un moment dat. Treaba stă cumva invers: Gigele, tu, care ești antreprenor de succes, uite ce știu eu să fac, asta, aia și ailaltă; dar am nevoie de timp ca să le fac și tu trebuie să îmi plătești timpu’ ăla, dacă vrei să le fac pentru tine/firma ta. A, nu-ți permiți să plătești cât îmi convine? Normal că mă duc în altă parte sau stau degeaba, că e mai bine să stai degeaba decât să muncești degeaba. Poate că dacă nu îți permiți să ai angajați mulțumiți ar fi momentul să te gândești să închizi șandramaua și să îți cauți un job la rându-ți? Faptul că nu îți găsești angajați spune mai multe despre tine, afacerea ta și condițiile pe care le oferi, decât despre piața muncii.

  14. Intentionez intr-un viitor nu prea indepartat (maxim 5 ani) sa achizitionez pana la 50 de hectare teren arabil in zona usor de irigat (campie/lunca). Cu manecile suflecate si calare pe tractor vreau sa il lucrez in mod industrial: fie aifonul cat de misto lumea tot trebuie sa bage la stomac o saorma cu de toate.
    Depopularea satelor este un lucru bun pentru agricultura: se pot reconstitui prin cumparare sau furt pe fata marile proprietati si astfel agricultura devine rentabila si in Romania.
    Depopularea oraselor este iarasi un lucru bun: infrastructura actuala a fost gandita pentru orase industriale care nu au facilitatile adaptate unei vieti in afara uzinei. Nu e nici o tragedie ca orase mari devin mici sau ca sate intregi se transforma in praf, lucrurile se aseaza pe un fagas natural al evolutiei.

  15. Nu stiu eu cum e prin sud…da’ prin nord, la tara, in comunele si satele de prin Salaj, Maramures, Satu Mare…cam rar curte fara utilaje.
    Cam rar „pamanturi” nelucrate.
    Basca, am trecut prin Moldova, pe la Iasi si Vatra Dornei si iar, curti curate, pamanturi arabile lucrate. Chiar daca lumea rade de moldoveni, ceea ce am vazut eu (drept, nu foarte mult) era in regula. Pare ca lucrurile merg pe calea cea dreapta!

  16. Degeaba moare satul romanesc daca mentalitatea de acolo supravietuieste.

  17. Comuna din Maramures ,
    Nu exista teren nelucrat , este o rusine sa nu iti lucrezi terenul ,
    nu exista la noi venit minim garantat sau social , eu chiar nu prea inteleg , daca nu ai niciun venit, mergi la primarie si iti da cineva bani ?
    Cel putin in zona mea o ducem binisor , intradevar multa lume lucreaza cateva luni pe an prin strainatate ……

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.