Nu mai fi sărac și prost!

Cum ziceam, avalanșa asta de experți care dau sfaturi financiare se bazează pe oameni care nu au destul creier să pună pauză la clip și să treacă pe foaie cifrele astea. Ei fac educație virală.

Fiți atenți aici: pui deoparte 7.300 lei pe an, ai 5% dobândă, după 30 de ani ai 500.000 lei, adică vreo 100.000€. Dacă îi ții în lei, inflația e mai mare de atât, pentru aceia dintre voi care mai au carnetele de cec de pe vremuri. Plus dobânda aia de 5% pe an, care e recentă, că vor băncile să atragă bani, acum un an sau doi era sub 1%.

Dar exemplu concret, da? Fac experții ăștia asta? Voi ce credeți? Dar fă-o tu. Nu fi sărac și prost, fii deștept și bogat!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

127 comentarii

  1. Sau pune tot in crypto, ai văzut APY de 10-15%? Fi și fudul!

    Comentariu apreciat.7422
  2. Deci renuntand la fumat iti iei lambo in 30 de ani? :D

    Comentariu apreciat.1702
    • Dar cînd îți iei Lambo pierzi permisul că nu mai vezi bine sau ești deja pe Parkinson…

      Comentariu apreciat.1153
    • Sau treci exclusiv pe chiștoace care prezinta avantajul ca sunt gratis, in plus ajungi intr-o forma fizica de invidiat aplecandu-te toata ziua dupa ele pe trotuar, iar cu banii economisiti fumand in continuare dar nemaicumparand tigari, iti iei Lambo in 30 de ani.

      Comentariu apreciat.902
  3. Nu e rea ideea de a economisi zilnic (sa zicem echivalentul unui pachet de tigari) problema insa ramane, ce faci cu banii? In ce poti investi sume mici si sa te protejezi de inflatie, ev sa ai un mic profit peste % inflatiei?

    Cand te uiti 30 de ani in spate, pare o alta viata.

    Comentariu apreciat.1076
    • @dorin – discutia despre inflatie este putin incorecta pentru ca dobanda este legata de gradul de risk si pasivitate al investitiei si stii cum se spune, nu poti si cu sula in coaste si cu sufletul in rai.

      Ca investitie pasiva in ceva index funds, fonduri imobiliare te uiti undeva probabil la 7-10%, in functie de instrumentul concret. De aici iti scazi inflatia la un 4-5% (medie in timp) si tot ramai cu ceva peste si in primul rand cu niste bani adunati, in loc de cheltuit pe tigari, Mc sau alte prostii.

      Daca vrei castiguri mai mari exista funduri de investitii specializate pe crescut sau actiuni individuale, poti oferi imprumuturi personale garantate cu proprietati imobiliare (sau probabil mai mult, spre zona de amanet) ori sa te asociezi cu altii si sa incepi o afacere.

      Indecis. Tu ce zici?3245
    • Cumpara cursul si vei afla.

      52
    • @Bigbear cat de sigure sunt investitiile in ETFuri?

      88
    • @Ciprian – nu stiu si fiecare vede riscul diferit, doar mi se pare interesant ca practic sistemul asta de economisire vine din US/Ca unde oamenii sunt invatati sa puna bani deoparte in pensii private pentru ca pensia de stat este foarte mica, asa ca toti au grija sa depuna ceva in pensiile private (acel 401k de la americani de care auzim in filme sau RRSP la canadieni).

      Romanii nu vor sa auda de economisire, se bazeaza pe pensia de stat si odata ajunsi la 65 de ani sunt nemultumiti ca nu le ajunge insa in acelasi timp fac misto de cei ce traduc principiile de economisire pe termen lung.

      Mai bine sa nu punem nimic deoparte ca ii mananca inflatia si sa asteptam pensia si apoi votam PSD, ca ei tin cu pensionarii si ne promit mariri.

      Comentariu apreciat.8114
    • @Ciprian raspund eu, ca am niste bani bagati pe bursa, o mare parte in ETF-uri :

      E greu se spus „cat e de sigure” (am scris ca ChatGPT, right?). Dar ce-ti pot spune, e ca volatilitatea unui ETF este mai mica decat a unui stock individiual. Statistic. Sigur, volatilitate si in sus, si in jos. Adica daca ai un ETF care contin 10% NVDIA, apoi cand bubuie NVIDIA, la tine face ca un suspin mic, dar nici cand incredea actionarilor se duce pa pula, nu auzi bocete, auzi acelasi suspin.
      Continuand ca chatgpt: exista etf-uri sectoriale (ala pe pharma, ala pe agri, ala pe green energy, etc) si etf-uri mai globale : ala pe piere emergente, ala pe world wide, ala pe s&p 500 .

      Acuma, daca tu crezi( si pui bani) ca economia US va dudui, dar supriza: intra in razboi. Si cumperi etf pe s&p 500..valoarea actiunilor companiilor unde a luat etf-ul va scadea, deci NAV (net asset value) va scadea, deci din 1000$ vei avea pe ecran 700$ .

      Eu cred in probailitatea ca companiile tech sa produca bani usor : fac un chip ,un soft, vand xeorxuri ale acelui produs . Am cumparat un ETF care contine top N companii de semiconductori :

      https://www.vaneck.com/fi/en/smh/holdings/

      Si niste actiuni la INTEL. Care au fost o inspiratie proasta pana acu . INTC este -30%, etf-ul in schimb este minus vreo 5% . Ca a scazut INTC, dar lumea a luat AMD, dujmanul lui INTC. Sigur : cand/daca isi va reveni INTC, etf-ul nu va reactiona la fel, caci daca INTC creste, poate scade un pic AMD .

      Cam asa . O seara buna.

      ^^ acest comentariu nu este sfat financiar, si daca era, nu ai dat nici un ban deci nu am nici un liability

      Comentariu apreciat.10911
    • ia scrie un articol separat despre asta, că ești mai în vârstă și te pricepi mai bine.

    • @bigbear, americanului nu i se ia lunar obligatoriu un sfert de salariu pentru pensie. In contextul asta romanul (si europeanul in general) este indreptatit sa se bazeze pe pensia de la stat.

      Adica cand romanul economiseste fortat 25% din salariu, e aiurea sa spui ca romanul nu vrea sa economiseasca.

      Ce au facut insa celelalte state europene a fost sa stabileasca un plafon, adica ok, te obligam sa contribui cu 25% (in unele cazuri chiar 35%) dar din maxim – sa zicem – 5000 de euro. Si pensia pe care o primesti de la stat este plafonata in consecinta, x% din 5000 de euro. Castigi mai mult de 5000 pe luna, ai diverse scheme de investitie in care sa economisesti suplimentar.

      A existat si la noi acest sistem, plafonul era de 5 salarii medii, dar l-a scos Dragnea cu mana lui Dancila din foame de bani la fondul de pensii, in timp ce atentia noastra era deturnata de oug-uri prin Piata Victoriei.

      Comentariu apreciat.715
    • nu-s expert, dar mie personal ideea de a economisi zilnic/lunar/săptămânal nu rezolvă problema investițiilor. pt investiții mi se pare că trebuie ceva mai mult cheag și mai multe informații.
      însă dacă economisești sume mici se adună și poți avea o sumă decentă atunci când intervine o problemă nu prea mare: crapă mașina de spălat, pică o plombă, se întâmplă o chestie, pt oamenii cu venituri mici aceste probleme pot genera împrumuturi la bancă sau alte forme de creditare, care înseamnă cheltuieli mai mari din cauză de dobânzi.

      să zicem că cineva are venituri mici, dar fumează. nu zic să renunțe de tot și să economisească banii de un pachet pe zi, dar să zicem că se poate strânge un pic și economisește banii de un pachet pe săptămână. asta înseamnă 52×20 (habar n-am cât mai e un pachet de țigări)= 1040 lei pe an.
      nu e mult, e chiar puțin, dar ajung de-o plombă, de o mașină de spălat SH, o excursie de 2 zile pt copil cu școala (bine, nu școală și colegi de mega fițe)

      Indecis. Tu ce zici?284
    • @Rumbu plafonul nu era la contributia la sanatate?

      32
    • @Rumbu – eu nu contest ce spui tu, sume sau procente ci ma refer la mentalitate si obiceiuri – pe timpul comunistilor oamenii erau invatati sa puna bani la CEC desi nu stiu care era dobanda insa retin ca aveai sansa sa castigi dacie la cecul de 5 mii – insa cam toti oamenii care ii stiu eu aveau bani la cec – unii mai mult, altii mai putin – si vorbesc de oameni care erau pe la 30-40 de ani.

      Astazi insa oamenii nu au acelasi obicei, au senzatia ca nu are sens sa pui deoparte 10 lei pe luna (sau o suta, o mie, suma este mai putin relevanta) si prefera sa cheltuie ultimul leu astazi, timpul trece invariabil si apoi se declara surprinsi ca nu au bani.

      41
    • @Bigbear ca ai pomenit de CEC …. ce vremuri erau alea cand CEC inca dadea 10-11% dobanda la economii (bine ram copil nu mai tin minte cat era inflatia ca sa avem o compratie reala) Bine eram toti milionari dar ca idee sa vedeti cum a evoluat treaba cu dobanzile acum zici mersi la 5-6%

      31
  4. Am facut anul trecut un joc de economisire ( vazut intr-un story pe instagram). Am strans 5050 de lei cash in 100 de zile. Jocul presupunea sa faci 100 de bilete cu numere de la 1 la 100 si sa extragi in fiecare zi unul din ele. Numarul extras era numarul de lei pe care trebuia sa ii pui intr-un plic. Not bad.

    Comentariu apreciat.7213
    • 1 + 2 + 3 + … + 100 = 5050

      Macar ti s-a parut amuzant jocul ? :)

      Comentariu apreciat.1017
    • Mi s-a parut amuzant ca strangi atatia bani cu sume mici depuse zilnic. Si mai amuzant mi s-a parut sistemul de sunet pe care i-am cheltuit. Nu am descoperit eu roata dar indemn pe oricine are rabdare, sa faca o data aceasta treaba: sa isi puna deoparte sume mici de cash zilnic pentru o perioada predeterminata de timp.

      Comentariu apreciat.5312
    • Fa-l p-ala cu boabele de orez pe tabla de sah.

      Comentariu apreciat.975
    • sambata trecuta am avut o lucrare, mare, grea, la prima geana de lumina eram la 150 de kilometri de casa, am plecat o ora dupa lasarea intunericului. evident si banoasa, prind foarte rar ceva de genul. 7000. 6000 i-am pus deoparte, fara jocuri tampite, restul i-am spart duminica.

      in acelasi timp aia care castiga 1700 pe luna, aia 5050 sunt TOTI banii, iarasi nu merge cu jocuri tampite.

      altfel spus daca vrei sa economisesti, economisesti. daca nu, nu.

      Indecis. Tu ce zici?3929
  5. Eu cred ca dacă vorbitul ar fi pe bani, lumea nu ar mai avea atâtea pareri și sfaturi. Mai ales pentru si despre banii altora.

    Comentariu apreciat.1212
  6. Eu as vrea sa văd un articol de la Vali cu recomandari de investiții, presupunem ca am rezolvat cu dentistul si îmi rămân 500 de EUR pe luna, in ce ar fi recomandat sa ii investesc la sfârșitul anului in condițiile actuale de pe piața?

    Comentariu apreciat.516
    • Într-o proteză zâmbitoare ca peste 30 de ani să te asiguri că râzi de ăia cu Lambo și lumbagoo 🤪🤣

      Comentariu apreciat.517
    • @Ciprian te duci pe dividende.blog si citesti pe acolo. Are omul chiar si niste articole in stil FAQ.

      Comentariu apreciat.454
    • @N multumesc pentru link, nu il stiam pe baiatul asta

      21
    • Man, eu ma întreb de ce nu face nimeni reclama la oameni serioși, care nu iți promit ca te vei îmbogăți peste noapte, ci te învață cum sa ai grija de banii tai -multi sau putini – si cum sa îți dezvolți o cultura financiara.
      Nu știu, poate Asoltanie, Caruta cu Bani, Știința Banilor… zic si eu.

      63
  7. Offtipic: aterizez mâine în București și as vrea sa închiriez o mașină (aveam ceva aranjat, dar a picat) ceva recomandari? Familie: 2 adulti si 3 copii (scaune am deja).

    Indecis. Tu ce zici?1229
  8. Vinde sticlele goale de vodca si ia-ti un Lambo de banii aia.

    173
  9. Doar pe mine m-a pierdut la „o dobanda anuala care se compune lunar de 5%” ? Poate cineva sa imi traduca in romana va rog ? ori e anuala, ori e lunara?

    Comentariu apreciat.346
    • stiu eu un nene cu 5% pe zi, creste si animale in curte, cai, lei. baiat bun.

      Comentariu apreciat.763
    • DOBANDA CU CAPITALIZARE. SAU DOBANDA LA DOBANDA. realitatea e ca nu iti poate garanta nimeni ptr 30 de ani rata de dobanda, Acum gasesti si la 9% pe an la lei, dar acum 2 ani era sub 1%.
      Daca ai bani, o casuta cat de mica ptr batranete, baga banii in plimbari, vacante, mancare buna

      Comentariu apreciat.388
    • n-are nici logica. cine plm iti da 5% /luna ? iar la 5% /an la 10k lei ai vreo 17k lei in 10 ani , presupunand ca se mentinde dobanda la 5%/an. ies astia ca chifoii dupa ploaie si vorbesc cacaturi

      Indecis. Tu ce zici?295
    • @Noname aia zic. Ca daca vorbim de 5%/luna pe 30 de ani e deja scenariu din basme.

      204
    • Doamna spune ca ai 5% pe an dar ca iei dobanda lunar adica mai castigi ceva, mai nimic, la 7300 ai vreo 10 lei in plus fata de o dobanda de 5% aplicata doar la 7300.
      Doar ca ea vorbeste si de urmatoarele sume de 20 lei pe zi nu doar cele din primul an asa ca ajunge dupa cinci ani la 40k lei si dupa 30 ani la 400k, ca in 30 ani ori 365 ori 20 ai pus tu cu manuta ta vreo 200k restul fiind dobanda acumulata.

      51
  10. Asa e, mai bine sanatos si bogat, decat bolnav si sarac!

    Comentariu apreciat.362
  11. Bun. Mulți „experți” care spun tâmpenii și de care sa ne ferim.
    Dar zi-ne și ceva pozitiv. De cine sa ascultăm? Pe cine să urmărim? Întreb foarte serios.

    Comentariu apreciat.345
    • E simplu. Investeste in ceva pe care poti sa pui mana. Un topor, un sat care trebuie sa moara, o cutie automata, un beci. (pamflet). Daca ar fi ceva sigur, toti ar investii si nu ar mai fi rentabil. Fa ce crezi tu ca va merge, de la imobiliare dubai pana la gaz rusesc. Daca vrei rentabilitate nu exista calea buna sau corecta. E loterie

      Indecis. Tu ce zici?2910
    • Urmărește-l pe Vali.

      79
    • Urmărește-l într-un duster alb.

      Comentariu apreciat.292
    • Urmareste-l intr-o Tesla alba…dintr-un Duster alb.

      52
    • „investeste in educatia ta”

      52
    • Maniu a zis-o primul in zorii celui de al 2-lea razboi mondial. Buffet a spus-o din nou cativa zeci de ani mai tarziu: Nu paria pe ipierderea Americii! pe termen lung.
      Bursele asa cum le stim acum si cum sunt documentate in America au adus randamente de 7% pe piata americana in ultimii 120 de ani, cu conditia sa investesti constant. Sunt 2 perioade de referinta – criza din 1929 si anii ’70 in America. Daca luai fix pe varf actiuni in 1928-1929, nu mai stiu exact, iti recuperai banii dupa vreo 20 de ani adica dupa razboi prin 1949, considerand inflatia, ca ei sunt atenti la detaliile astea. Daca continuai sa iei actiuni de aceeasi valoare si in anii urmatori iti recuperai paguba prin 33-34 parca, adica mult mai devreme pentru ca ai luat cu 1$ a cazut la 2centi, ai luat cu 2 centi, cu 10 etc si dupa 3 ani cand a ajuns la 30 sau 40 de centi erai deja pe plus cu portofoliul. Deceniul 74-85 sau similar in America, cand a fost criza petrolului, Iran, denominarea fata de aur etc este la fel pe minus.
      Dar in orice alta varianta daca cumparai ETF500 sau similar constant timp de 10 ani bateai inflatia si in medie aveai un castig de 7%. Acum suntem in bear market, adica actiunile au scazut cu vreo 40% unele, ETF500 e cu vreo 20% mai jos decat la inceputul anului trecut, sunt sanse sa mai cada, dar per ansamblu decat sa fi cumparat in 2021 mai bine cumperi acum ETF si statistic ai sanse bune ca in 10 ani sa bati inflatia si sa castigi ceva. BVB are rezultate mai bune dar piata e prea mica, asta nu inseamna ca nu poti sa castigi – vezi Petrom anul asta, anul trecut BT a avut o scadere compesata de dividende si au dat vreo 8% actiuni gratis etc deci BVB a fost destul de bine fata de restul pietelor. Concluzia: Vin vremuri nasoale, asta nu inseamna ca nu poti sa pui deoparte cate ceva si daca mai si castigi cu atat mai bine. Pana la castig insa plateste toate creditele cu dobanda variabila cat mai repede, este mult mai profitabil.

      132
  12. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 429
  13. Lol newbs e dobândă compusă, nu știți voi

    43
  14. Stati sa vedeti ca acum pregatesc un curs generat de ChatGPT. O sa rup gura targului! Prima data il pun aici pe site la Vali, daca ma lasa. Normal, aici o sa fie cu reducere babana pentru cititorii blogului.

    166
  15. Ascultă de tine și învață să îți gestionezi costurile nevoilor tale reale.
    Lasă deoparte sfaturile morților de foame care pentru 150 de lei te învață cum să faci un milion de euro și încearcă să ai sub control ce produci și ce cheltui. Evită personaje gen ,, eu o am mai lungă, mai groasă și mai mare,,.
    Și sincer, pe mine chiar nu mă interesează dacă beau doar o apă și o cafea, iar tu ești pe dezmăț, decât beri de abație.
    După ce ne despărțim, sunt slabe șanse să îmi aduc aminte cât ai dat pe televizorul ăla extraterestru despre care mi-ai povestit toată seara.

    Comentariu apreciat.465
  16. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 1846
    • Doar că apartamentul nu e investiție pe care s-o vinzi și să te bucuri de bani, tot în el vei sta și pe 30 de ani. E o necesitate deci, nu investiție.

      151
    • Fix asa a gandit si bunicul meu prin ’35-’40 si a facut un portofoliu frumusel de case terenuri si apartamente prin Cotroceni. Se si vedea retras la 50 ani, el fiind nascut in 1900.
      Doar ca NU. Prin ’47 spargea de zor piatra la nu stiu ce cariera, era cica la reeducare.

      Comentariu apreciat.371
    • septimiu: avand in vedere ca era un burghez nenorocit care sugea sangele poporului asuprit, in ce crezi ca era safe sa bage banii? In cripto?
      Practic, omu a avut ghinion. Destept, muncitor si ghinionist. In 47 era cea mai naspa combinatie posbila

      91
    • A bagat si in aur dar la ingropat in padure si a uitat unde, dupa ca l-au tot intrebat aia la reeducare. A fost diversificat maxim. :)

      61
    • cu ce se ocupa bunicul la 1900 si putin de a strans asa avere? Era ITist :D ?

      62
    • crypto

      in loc tau stateam numa in padurea aia :)

      31
    • Făcea construcții.

      01
    • Explicabil. Imi venea greu sa cred ca facuse avere din cultivarea pamantului, de asta am intrebat.

      21
  17. Potoliți-vă cu 20lei/zi, e liga mică asta.
    In loc să-ți iei direct Lambo de 300k, dai avansul de 100, iar de restul, iei două apartamente, le dai în chirie și ele îți plătesc leasingul lunar. Bine, mai pui și tu ceva peste chiriile alea, da’ tot pe acolo ieși, să nu ne pierdem în detalii
    Am auzit-o eu la un băiat

    Comentariu apreciat.524
    • domnul ZED n-are nici o rușine.

    • @ Zoso

      Chiar e domnul ZED. Are 43 ani… Dar comportamentul lui este ca al nepotelului meu de 5 ani. Insa asa cum tenul fara pori din pozele de pe net e strasnic pentru femei tot asa e domnul ZED pentru barbati.

      31
  18. Afla tot despre viitorul banilor tai. Cand, unde, ce, cat ? Va raspunde Sovieticul. Hai pe grupul online! Investeste 10 E si ii vei castiga sute sau chiar milioane!

    Cine se baga?

    177
  19. Lucrez intr-o banca de investitii americana. Realitatea bate filmul.

    176
    • Pai si ne lasi asa ? Comentariul tau imi aminteste de serialul John Doe. Foarte misto ca idee, avea niste franturi de fire narative sugerate pe parcurs care pareau promitatoare pentru sezoanele urmatoare, dar din pacate a fost anulat dupa primul sezon.

      Comentariu apreciat.343
    • Sau „neverending story” de Michel Ende. O bună parte din capitole se terminau cu „dar asta e o altă poveste”. Mi-ar fi plăcut să citesc o bună parte din acele „alte” povești.

      21
  20. Doamna aia confundă dobânda de la împrumuturi/credite cu cea de la depozite.

    213
  21. O cunosc pe respectiva foarte bine. Am stat cu ea mult timp, pana sa imi dau seama ca avem orizonturi diferite. Ce-i drept, nu era asa purcica. Probabil seamana cu ma-sa.
    Da sfaturi legate despre bani si afaceri, cand din 100 lei cheltuia 400 pe haine. Telefoane luate in rate si alte prostii, incat mi-e sila sa vad ce fel de oameni dau sfaturi pe net

    Comentariu apreciat.385
    • Eu sunt fan rate fara dobanda pe cardurile de credit. Am cumparat in 2020 o bucatarie de la IKEA 8000 si ceva de lei 60 rate fara dobanda. Sa fie primit. Folosesc la maxim partea asta cu ratele fara dobanda ca de banii aia de nu ii scot acum din buzunar mai cumpar un ETF, o actiune sa fie acolo pentru ala mic.

      102
  22. 20 lei pe zi??
    Ma uit la colegi, daca raman cu un leu peste urmatoarea zi de salariu, cauta cum sa-i cheltuiasca…si noi vorbim de economii.

    Comentariu apreciat.282
  23. Eu vad lucrurile un pic altfel. Un pictor picteaza, un mecanic iti repara masina, fiecare se pricepe la ceva anume. Nu iesi specialist in investitii participand la cursuri pe interneți, nici ascultand chiar specialistii in domeniu.

    Asa ca mai bine ii lasi pe altii sa se ocupe de investitii, pe aia care se pricep. Tu iti vezi mai departe de treaba ta producand bani.

    Te uiti la evolutia fondurilor de investitii, iti stabilesti propria toleranta la risc si ii lasi pe aia care se pricep sa se joace cu banii tai. Sau iti distribui banii in diverse fonduri de investitii cu risc diferit in functie de orizontul de timp in care ai nevoie de banii respectivi.

    263
    • In teorie ai dreptate. In practica e o mica diferență :
      Daca investești lunar la un fond de investiții gestionat activ , taxa de gestiune e undeva pe la 2,5 – 3,5%.
      Daca citești un pic si înțelegi cam in ce vrei sa investești, apoi îți deschizi un cont la un broker online (gen IB, deGiro, etc – si aici trebuie sa citești un pic condiții la fiecare), taxa de gestiune e undeva de ordinul 0,18 – 0,35% (cele mai mari sunt la ETF-uri specializate – gen bio/medicina, sau electric driving, etc).

      Diferența intre cele doua tipuri de taxe e de câteva ordine de mărime.
      La fel cum dobânda compusa iți mărește veniturile in timp, asa si la brokerii de fonduri gestionate activ le intra taxele compuse de pe banii tai in buzunarul lor. In timpul asta tu muncești si pui banii lunar acolo, si riscul e al tau.

      41
  24. In momentele astea eu vad asa lucrurile:
    – investitii in fonduri de stat gen tezaur si ce mai pune la dispozitie statul roman. Dobanda e cat de cat ok, nu te taxeaza la profit, siguranta ok
    – investitii in etf-uri romanesti deoarece sunt jos si ma astept ca atunci cand economia isi va reveni vor reveni si ele
    – investitii pe bursa din US in actiuni
    – participare la fonduri de investitii
    – investitii in active speculative si riscante gen crypto.
    Ponderile si le stabileste fiecare in functie de profilul de risc
    Alte idei mai aveti?

    48
    • 1. Tezaur are dobanda buna dar inflatia e dubla, deci doar micsorezi pierdere.
      2. Cele 2 ETF-uri roamanesti au niste comisioane de administrare de te doare capul:2.7% la activ anual, asta in conditiile in care cu 5-6000 replici 80% din Indicele BET fara sa te doara capul.
      3. Actiuni individuale e super loterie. Chiar azi am vazut o reclama la ceva fond romanesc de investitiii care cigulise ca prostul dupa aia de la ARK INVEST si aveau portofoliu doar cu gherle: TESLA, PALANTIR< UIPATH – asta ca erau romani. Cred ca erau lejer la -50%.
      4. Fondurile de investiti romanesti sunt destul de incorsetate de legislatie. Adica daca piata merge in sus toata lumea fericita, daca merge in jos ei fac invers decat ar trebuii ca sa mai castigi ceva, si fac invers pentru ca sunt obligate sa-si asigure lichiditate – scade un activ trebuie sa-l vanda in loc sa mai cumpere. De asta rezultatele lor sunt destul de slabe pe ultimii 4 ani. Am investit in 2019 si 2020 in fonduri diverse de la BT si OTP si daca nu luam in plina criza in mai 2020 cand cazusera cu vreo 40% eram sub inflatie cu toate fondurile.

      83
    • 1. In momentul de fata nici o investitie nu depaseste inflatia, deci analiza e pe cat de mult micsorezi pierderile.

      73
  25. Educatie financiara ZERO in tara asta :))

    Iauziti aici baieti si fete daca vretz o investitie sigura, fiti atenti, pui deoparte 20 – 30% din salariu in fiecare luna, hai sa zicem 800 de lei… si pui intr-un ETF mai cu risc cu 8% randament anual, astfel vei avea in jur de $50.000 dupa 15 ani. Investitie sigura cu inflatie calculata ;))

    Intrebarea e, ai 800 de lei in fiecare luna pentru distractia asta? Bani care nu o poti scoate timp de 15 ani… mai ai de trait din cati bani?

    Romanii nu au nici bani, nici interes si nici educatie sa faca investitii. Pentru multi o investitie se termina de a pune banutii economisiti sub perna si atat.

    154
    • ETF mai cu risc
      investiție sigura

      alege una

      173
    • Nu exista investiție fără risc. Doar cu risc mai mare sau mai mic, in funcție de apetit.

      De-aia trebuie sa își facă fiecare un IPS (Investor Profile Statement) – adică scrii pe o foaie ce vrei sa obții, ce strategie vei urmări, in cati ani, cat vrei sa economisești lunar, etc, si apoi te ții de ce ai scris acolo, nu fugi să scoți banii la prima cădere de 10% din piață, daca tu știi ca faci treaba asta pe 10 ani, de exemplu.

      Avea Buffet o vorba: Bursa e locul in care banii ies din buzunarele celor nerăbdători si intră in buzunarele celor răbdători.

      13
    • Eu o știam pe aia cu: La bursa se întâlnesc cei cu bani cu cei cu experienta. La finalul zilei de tranzacționare primii capătă experienta și ceilalți banii.

      21
  26. La 5% dobândă și pornind de la 7.300 de lei, după 30 de ani ajungi la 30.047,66 lei. Cu capitalizare și dobândă constantă. Far cry from 500.000.

    014
    • Hai boss ca avem instrumente acum, baga asta in Excel:

      =FV(5%/12, 30*12,-7300/12) – cu capitalizare lunara a dobanzii
      =FV(5%, 30,-7300) – cu capitalizare anuala a dobanzii

      Sau poti sa il intrebi pe chat gpt daca nu iti plac formulele.

      Problema e alta, doamna nu ia in calcul inflatia si faptul ca aia 5% nu sunt eterni.

      171
    • Ce n-am calculat bine? Zi-mi să modific.

      05
    • Ai uitati de aia 20 lei pe zi pentru urmatorii 30 de ani.

      71
    • google „compound interest calculator” si dai pe primul link si bagi acolo toate datele si o sa vezi ca daca pui 20 pe zi timp de 30 de ani cu maturitate la 1 luna o sa iti iasa 499.000 la final. daca pui cu maturitate la 12 luni o sa iasa 478.000 care nu e departe deci neimportant.

      dar ce e important este ca dobanda de 5% la depozite este doar acum cand inflatia e mare si dobanda bnr de politica monetara e 7% ca o consecinta a inflatiei.

      cand se reduce inflatia si dobanda bnr coboara la „normal” o sa ai dobanda la depozite inapoi la ~1%. si atunci dupa 30 ani ajungi la 250.000 cu o investitie de 216.000, deci 0 barat.

      111
  27. Cine-ți dă 5% dobândă la euro? Că-mi deschid cont chiar astăzi.

    174
  28. stai ca e mai groasa. femeia vorbeste despre dobanda anuala platita lunar si care se adauga la sold (compounding interest). adica primesti 5% anual, dar dobanda iti este platita nu o data pe an, ci in 12 rate lunare si se adauga sumei pentru care primesti dobanda luna viitoare. asa ceva este pur si simplu SF, cel putin in Romania. In primul rand ca in oferta bancilor de la noi nu prea gasesti astfel de depozite, cu plata lunara a dobanzii. Cred ca era o singura banca, BT daca nu ma insel, ce oferea asa ceva cu o dobanda derizorie (2-3%) si nu accepta ca dobanda sa se adauge la sold. Singurii care au cu innoire automata sunt TBI la depozitul de 5 luni, dar noua dobanda nu este cea la care ai semnat contractul de depozit, ci cea de la momentul la care se innoieste depozitul dupa ce au trecut 5 luni. oricare din noi poate inventa o prostie din asta care suna bine, dar pe care pur si simplu nu o poti aplica in realitate. urmeaza un consultant din asta sa ii trimita la banca pe cei cu credite imobiliare sa ceara diferenta de bani intre suma la care le-a fost evaluat apartamentul cand au facut creditul si suma la care este evaluat la momentul actual, ca a vazut el asta intr-un clip pe youtube de la americani.

    122
  29. 1. Toti astia care dau sfaturi sunt niste papagali care recita din carti de investit fara sa fi practicat vreodata. Daca citeste 2 carti de astea auzi toate textele lor.
    2. Toate sfaturile astea merg si faci cu adevarat bani, daca incepi cu multi bani. 4-5-10% merg foarte bine cand incepi cu 100-200k.
    3. Uitați-vă la tipul cu dividende.blog. Tipul investeste de 3 ani. Are un portofolio de vreo 80k dolari și ii ies dividende de vreo 150 dolari pe luna. Ca sa traiasca din economii la stilul actual de viata (2000 euro/luna) ii trebuie un portofolio de vreo 700k. Si tipul investeste vreo 12.000 lei IN FIECARE LUNA.
    4. Cum sa ai o viata buna daca pui deoparte 1000-5000lei/luna? Strange de avans pentru o locuinta decenta in care sa poti sa stai si 20-30 ani, incearca sa faci 2-3k euro/luna si evita lifestyle inflation cat de mult poti.

    Indecis. Tu ce zici?284
  30. NOU
    #108

    Evident că doamna nu ia în calcul inflația, dar principial nu zice rău. Am un prieten căruia nu îi ajung banii de la un salariu la altul, iar în lunile în care totuși îi mai rămâne ceva se grăbește să-i spargă, de obicei pe căcaturi. I-am zis să îi pună de-o parte, iar atunci când nu mai are nimic din salariu, să nu se mai împrumute de bani pe la prieteni. Cică nu se poate abține

    65
    • recunosc că nici eu nu mă pot abține uneori, dar eu pun bani la ciorap (cont de economii sau transformat în euro) în ziua în care intră salariul.

      mai întâi pun la economii cca 30% din salariu și după aia trăiesc luna aia din ce-a mai rămas. dacă la final de lună mai rămân niște bani, fie îi sparg pe toți (dacă suma e mică), fie îi pun și pe ei la ciorap, fie sparg o parte și economisesc restul.

      am pus bani deoaparte inclusiv când aveam salariul vai steaua lui, de se minuna toată lumea cum de am economii. (nici economiile nu erau fabuloase, dar existau).

      92
    • Nu înțeleg de ce lumea iți dă mânuțe roșii.
      Eu cunosc un tip care făcea 8000 de euro curați si ii „curăța” înainte sa-i intre următorul salariu. Tanar, singur. Ca o comparație, un salariu mediu in zona IT in Belgia e maxim 2500 eur net, daca ai experiență.
      Uite încă un subiect de citit: Rata de economisire.

      73
    • NOU
      #111

      @sebybv Dau mânuțe roșii pentru că nu au înțeles ce am vrut să zic sau pentru că se află în situația descrisă de mine

      30
  31. Calculul nu e gresit, daca folosesti formulele din SUA, ceea ce cred ca au facut si ei.
    Au cautat „Compuound interest calculator” pe Google si au bagat acolo sumele. Iar daca faci conversia USD->EUR, cam atat iese.

    Intrebarile sunt:
    1. Va ramane dobanda aia la 5% sau va scade iar pe parcursul urmatorilor 30 de ani
    N-a mai fost dobanda peste 1% de pe vremea crizei imobiliare din 2008.
    Si atunci parca a fost doar vreo 3%.

    2. Cati romani isi permit sa puna deoparte 615 lei pe luna din 1863 lei ?

    3. Cum ramane cu inflatia ? :)))
    „Investment Inflation Calculator” zice ca „schema de 100,000 euro” promovata de banca ar valora (cu inflatie medie de 2.25% p.a.) vreo 51,300 euro in 2033.
    Mai mult decat daca i-ai pune la ciorap, dar nu prea mult.
    La ciorap ai strange vreo 45,700 euro, deci per total banca te-ar avantaja cu vreo 11%.

    Nu stiu de ce am simtit nevoia sa scriu comentariul asta. :))

    74
    • A da, cum ramane si cu valoarea cursului valutar in timp?

      Poate are intentii bune reclama (economisirea banilor), dar la veniturile romanului de rand (salariul mediu e totusi vreo 3800 lei) are mai mult iz de gluma proasta.

      32
    • Sa inteleg ca formulele functioneaza altfel in Romania?

      52
    • dar daca ii strangi la ciorap nu ii afecteaza inflatia?

      31
    • @Rumbu in abstract, matematica functioneaza la fel si in Romania si pe marte. Doar nu degeaba e numita regina tuturor stiintelor. Dar nu-s economist, asa ca nu pot spune cu siguranta daca nu se mai aplica si alte taxe si impozite la noi.

      @cristi ba da, mi-am dat seama de asta dupa ce am dat submit.
      La ciorap ai strange doar vreo 30,000 de euro in valoare reala.

      21
  32. … Ez, sfat de la batrani… cumpara dracului actiuni la Tesla ca erau 100 coco bucata, investesti 10k euri in Tesla, in 20-30 de ani fie ti-ai scos neam de neamult tau fie ai pierdut 10k euri pe care oricum ii cheltuiai de-a pl pe masini si vacante fara sens in locatii pe care nici nu stii unde sunt daca te intreb repede.

    34
  33. mie imi plac dilemele „cum sa faci asta din salariu minim”. Pai plm…cand ai salariu minim se presupune ca oricum ai belit pula.
    „daca is urat si cu pula mica si prost, cum fut topmodele”

    dilema cu economii si restu tine de oameni care au putin peste salariu mediu.

    61
    • Dacă reușești cu puțin peste salariul mediu să pui deoparte 2 salarii medii nete pe an, atunci… chapeau!

      Ideea e ca noi ca tara inca mai avem gospodari, rude la tara care mai dau terenul in arenda, mai cresc vietati pe langa casa, etc.
      Si destul de multi oraseni au printre rude persoane din astea, care le mai dau cate o mana de ajutor.

      Ca persoana singura, chiar si impartind chiria unui apartament cu inca o persoana, cu greu te descurci fara cel putin 2800 net pe luna.

      21
    • „daca is urat si cu pula mica si prost, cum fut topmodele”
      Macar nu esti si bolnav. :))

      00
  34. Am citit mai mult de 100 de comentarii la articolul ăsta, si marea majoritate sunt din alea cu „fugi, bă, de-aici”, că nu se poate.
    Cred ca într-adevăr educația financiară e cam zero in Romania. Si aici intra oameni care au pretenția că mai înțeleg cand citesc două paragrafe. Plus, plecați in țări mai acătării. Nu vreau sa îmi imaginez cum stă treaba in Romania reală, aia din Las Fierbinți.
    Subiectul bani a fost si încă este tabu in Romania, se pare ca daca vrei sa faci bani, ori ești considerat bashtan, ori ai ceva combinații, ori ești mafiot sau politician (scuze, m-am repetat aici).

    O fostă prietenă lucra la ceva firmă de medicamente (locală). S-a dus la un moment dat la un interviu la o firmă mai mare, piață globală – voia sa crească in carieră, etc. Rudele vorbeau despre ea ca nu-i ajung banii.

    Nu am o concluzie. Doar ca suntem foarte buni ca nație in a ne da cu părerea.
    (Vezi si comentariu meu – care e o părere până la urmă :) )

    74
  35. Nu e nimic, fute-i pe toti sa nu pierzi nimic sau joaca la loto (a se citi Cripo, bursa, imobiliare).

    Ce s-a intamplat la CEC a fost hotie, de asta nu s-au ingramadit investitori de buna credinta in tara. Ca sufeream de hotie.

    Dar sa iti acoperi parte din inflatia ce-ti afecteaza inevitabil economiile e o idee buna. Economiile nu sunt investitii si in general au risc mic (din nou, ce a fost cu CEC-ul in ’90 se numeste altceva) si profit foarte mic sau chiar negativ. Exceptional ar fi sa fie pe 0 (fara profit, fara pierderi).

    41
    • Nu sunt in masura sa dau sfaturi financiare nimenui. Asa ca nu voi face asta ci doar voi spune cum am reusit sa-mi mentin un echilibru financiar.
      1) De cand eram bighidiu si am inceput sa lucrez, am tinut mereu evidenta unui buget. Am stiut mereu ce venituri am si ce cheltuieli. Asta m-a ajutat sa stiu cat imi permit. Niciodata nu m-am aruncat in credite sau imprumuturi idioate.
      2) Am schimbat job-urile la 2-3 ani maximum pentru ca plafonare si pentru ca era in interesul meu financiar.
      3) Am invatat cate putin despre bursa, cate putin despre metale pretioase (fara FER), cate putin despre imobiliare.
      4) Am pus in practica, cu sume minuscule, ceea ce invatam. Prima investitie intr-un cos de actiuni fusese de 200$. Am continuat lunar sa aloc o suma de bani pentru investitii. In primii ani stransesem cam 25k euro in investitii, deci dupa cum puteti deduce, sumele erau mici.
      5) Am plecat din corporatii, dupa aproape 8-9 ani, sa imi deschid propriul business. Multi dintre fostii clienti au apelat la serviciile mele.
      6) Acum aveam experienta suficienta si capitalul de care dispuneam era mult mai mare. In urmatorii 5 ani am sarit de la 25k la 850k capital investit. Mai bine de 70% din venituri erau reinvestite. In timp dobanda compusa mi-a adus aproximativ 25% IRR anualizat. Sigur, dpdv al investitiilor, a fost cea mai buna decada din istorie. Nu stiu ce se va intampla in urmatoarea decada. Dar si risk-ul de scadere poate fi anulat prin diferite strategii.

      Nu ai nevoie de cine stie ce guru sau citate motivationale. Eu am folosit doar youtube si diferiti bloggari financiari de prin US si UE. Atat timp cat folosesti niste limite de bun-simt si nu iti cumperi nu stiu ce cacaturi prin leasing/rate. Sau case pe care nu ti le permiti, o sa fii ok.

      Asta a functionat pentru mine. Ah, si am stat in chirie pana curand, chiria (chiar si in CJ) fiind mai mica vs cheltuiala pe care as fi avut-o cu o locuinta proprie.

      00
  36. Nu inteleg care e problema cu ce zice duduia. Sunt 3 aspecte acolo, care sunt utile pentru romani (chiar daca nu sunt perfecte, cum nimic nu e).

    1. Chiar si un ROI mic duce la acumulari importante de capital pe termen lung
    2. DCA e singura modalitate “sane” de a investi/economisi
    3. E bine sa economisim

    1. Da, dobanda la banca nu o sa bata niciodata inflatia. Nici cand inflatia e 3% nici cand e 30%, asta e o realitate. Dar e mai bine sa tii banii intr-un cont de economii decat la saltea (cum fac multi romani) sau in contul curent. Da, poti sa schimbi in eur sau usd, insa soc si groaza, si alea au inflatie si diferenta intre dobanda bancara si inflatie in monezile alea o sa fie mereu mai mare decat intre dobanda si inflatie in moneda locala, din motive lesne de inteles. Sigur ar trebui sa ai si eur si usd, nu e nimic rau in asta, doar ca si pentru aia ar trebui sa cauti ceva dobanda.

    2. Destui romani au bani pusi deoparte, o parte dintre ei s-au gandit deja sa “investeasca” undeva. Ca e bursa, ca e crypto, ca e aur, ca sunt fonduri de investitii…fiecare ce vrea. Faza e ca daca nu esti obisnuit cu asta, daca maine cumperi (sa zicem) aur de 80% din economiile tale, o sa ajungi sa te uiti la cotatii din ora in ora, sa fi mai stresat ca inainte si eventual fie sa vinzi in pierdere de frica la -5% fie sa te apuci “de trading” pana ii pierzi pe toti. Una dintre cele mai bune metode e sa investesti sume fixe, relativ mici (pentru tine), la perioade egale (1/sapt,luna etc). MEtoda asta se cheama DCA in engleaza (Dollar-Cost Averaging). Are doua avantaje.
    a. costul de intrare pe paita e distribuit uniform, nu risti sa cumperi de tot capitalul fix pe varf
    b. la un moment dat de obisnuiesti cu ideea si nu iti mai pasa de banii aia. Nu stai stresat sa verifici din ora in ora cat a mai uracat/coborat

    3. Economisirea. Sa ne intelegem, inflatia mananca bani, si este aproape imposibil sa gasesti metode care pe termen lung (30+ ani) sa aiba ROI > inflatie. Asta e metoda guvernelor de a ne tine in priza sa muncim constant. Degeaba muncesti 20 de ani si consumi 50% din cat castigi, este f. probabil ca din aia 50% pusi deoparte nu o sa poti sa stai degeaba urmatorii 20 de ani. Strict matematic vorbind, cu cat inflatia e mai mare cu atat e mai bine sa traiesti “pe credit”. Sau macar cum iti intra bani in cont sa ii cheltui pe toti. Cam asa traiesc americanii. Avantaje: beneficiezi la maxim de valoare banilor tai la momentul X. Dezavatanje: esti un sclav stresat toata viata care nu daca zboara de la job sau are nevoie urgenta de ceva mai multi bani la un moment dat moare de inima rea ca contul in banca e 0 si datorii cat casa.

    Tot ce am scris mai sus se refera (ca si cea din video) la metode pasive de economisire/investire. Sigur ca o sa vina romanii cu chestii gen: pai nu mai bine cumperi apt. si le inchiriezi, faci plantatii de paulownia, spalatorii de masini cu fise, crescatorii de melci, adus masini de pe germania etc. Sau nu mai bine faci trading pe xtb, ibkr etoro si alte rahaturi.

    Toate astea de mai sus iti consuma timp (si de cele mai multe ori o sa iti toace toti banii, dar asta e alta discutie). Discutia era despre cum sa economisesti/investesti fara sa mai ai inca un job, nu despre “ce afacere sa incepe cu 20k eur”

    130

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile