Trebuie să facem ceva să ieşim din mizeria asta de criză. Invadarea Chinei nu e o soluţie. Şi cum să muncim mai mult şi mai eficient în timpul pe care îl avem alocat muncii acum nu se poate, vom avea săptămâna de lucru de 6 zile. Şi nu numai noi, ci toată Europa. Pentru că ieşirea la pensie la 65 nu e o soluţie care să rezolve toată problema.
Şi o piesă în ton cu vremurile:
24/24 si 7/7 ftw!
Serios vorbind, cred ca problema nu e numarul de zile lucratoare ci numarul de zile in care freci menta din cele 5.
Bp, cunosc extraordinar de multi oameni care lucreaza peste program, chiar si eu sunt unul dintre aceia… si acasa mai am de facut treaba in doua zile. De fapt, intr-una, ca duminica iti sar vecinii in cap daca dai cu aspiratorul sau speli cu masina de spalat.
Degeaba lucreaza in tara asta cum trebuie doar un milion de oameni…. daca restul freaca duda la servici.
In polul opus sunt cunostinte care la servici dau buzz-uri pe mess si trimit mailuri cu powerpointuri…
alea 8-9-10-12 ore cat lucrez zboara de nu-i adevarat cand ai munca iar altii se plictisesc…
Nu, nu asta e solutia. Tre’ sa facem mai multi copii, frate. Puneti-va pe treaba ! :))
@carbonaru: pai blonda de la marketing nu prea stă
Din Martie pana acum am lucrat Luni – Duminica si pot sa numar pe degetele de la o mana cate zile am avut libere. Dar se vad si rezultatele
Sunt oameni care muncesc 6,7 zile pe saptamana fara sa-i oblige nimeni.
@Fabian Gabor: Mai discret bre, mai discret.
@thestick: adică dacă tu faci 30 de plozi și eu nici unul e dreptul tău să ieși la pensie la 30 de ani și eu să te cresc pe tine și copii tăi până la 65. Nu?
Profund gresit. Sambata libera duce la cresterea consumului, nu la scaderea lui. Iar Europa are probleme cu consumul, nu cu productia. Productie… este excedentara in toate domeniile.
O solutie este, dimpotriva, reducerea saptamanii de lucru la patru zile o data pe luna, apoi de doua ori pe luna. Si asta creste consumul.
Problema Europei e ca vrea sa traiasca ieftin pe produse chinezesti, dar sa-si si pastreze nivelul de trai. Pai de unde tati, daca suntem tot mai putini care producem (chit ca producem cat 2 acum 5 ani si cat 3 acum 10 ani) si tot mai multi care primesc?
Solutia sta in altceva, inteles deja de multe zone din Europa, in care lumea munceste 4-5 luni pe an si apoi se relaxeaza fara sa se agite sa-si ia case, masini si alte milioane de lucruri (vezi Suedia). E un stil de viata greu de inteles, insa.
@zvoner: şefu, noi nu suntem europa, noi suntem russia. scaparea noastra e sa devenim china prietenoasa. sa producem mult pe salarii mici.
Cine dracu are nevoie de Duminica. Hai in pm sa lucram de Luni pana.. pana murim, ce pm.
Adică semnându-te cu „FG – Fotograf profesionist” dai impresia ca mai mult vrei sa-ti faci reclamă gratis pe blogul lui Z. decat sa ai o parere la subiect.
Cand lucram ca designer la o tipografie, de multe ori nu am avut nici pauza de pranz si lucram 9 ore. Era foarte obositor, dar eram bine platit. Cei care se plang ca „eu nu lucrez pentru salarul acesta”, mai bine sa stea acasa, pentru ca iau locul de la altcineva care doreste sa lucreze bine si mult pentru un salar bun.
Un coleg de al meu a fost dat afara din cauza ca a luat o pauza de 15 minute, iar clientii trebuiau sa astepte dupa el…
Deci nu trebuie sa „lucrezi” 6 sau chiar 7 zile, ci sa LUCREZI 5, dar eficient.
Da Vali, dar problema Romaniei nu e una de productie, ci e de calitate a acesteia. Se tot vorbeste de preturile mici ale chinezilor… Pai noi nu le vom putea replica niciodata, iar solutia nu e o scadere generala a nivelului de trai prin ziua de munca de 12 ore sau sambata lucratoare, ci o diversificare a economiei. In al doilea rand, avem coispe miliarde de euro de la UE care ne stau la dispozitie pentru un milion de locuri de munca, si noi ce facem cu ele?
Vesticii s-au confruntat inaintea noastra cu aceste probleme – unii au reusit sa-si stabilizeze economia pe baze profitabile (vezi, din nou, Suedia), altii au trimis sutele de mii de disponibilizati din industria manufacturiera catre aparatul de Stat, iar acum trag ponoasele.
Diversificarea inseamna in primul rand tehnologizare, care duce apoi la productie sporita la export. Si nu ma refer neaparat la high-tech. Economia noastra e atat de mica, incat daca am avea inca trei uzine de nivelul Dacia – cu exporturi similare – am iesi mintenas din criza. Dar n-avem, pentru ca onor guvernantii n-au fost in stare sa faca infrastructura. Dar solutii sunt, si sunt din alea punctuale, nu pesedisme din astea cu munca, munca mai multa munca. Nu cantitatea poate face diferenta in pozitia Romaniei, ci calitatea. Vezi ce face Turcia de cativa ani incoace si vei intelege cine e de fapt China Europei.
Romanul stia sa munceasca mult si prost si inainte de ’89, si unde am ajuns?
@zvoner: ştii că vorbeşi himere şi că vom ajunge să trăim ca în anii 80, nu?
oamenii care au cel putin 2 copii pot sa iasa mai devreme la pensie, si/sau impozite mai mici la pensie etc.
cu cat mai multi copii, cu atat mai devreme la pensie.
oameni care au 1 singur copil sau 0, sa iasa la pensie la 65, sa fie impozitati mai tare, etc.
din pacate sistemul de pensii e cam joc piramidal, si asta ar fi o solutie care sa curbeze problema.
de asemenea, femeile care nasc, sa nu li se ia nici un impozit la VENITURI, timp de 2-3 ani. Poate si tatalui, daca sunt casatoriti. De asemenea, parintii care isi trimit copiii la scoala, sa fie impozitati mai putin. Asta ar trebui sa rezolve problemele cu suedejii.
Daca saptamana de lucru se mareste de la 5 zile la 6, rezulta o crestere de 20 %
65 de ani + 20 % = 78 de ani
Cu alte cuvinte, in loc sa mareasca varsta de pensionare la 78 de ani, au marit saptamana de lucru cu inca 1 zi
Romanul este deja sufocat de munca, se caca pe el de foame, sta in frig si igrasie si astia mai vor inca o zi de munca? Sa fie de capul lor.
Io’s mai optimist de felul meu – dar numai in ceea ce ma priveste
D’aia imi pregatesc atent terenul si afacerile, ca sa ii las pe altii sa traiasca in Romanica anilor ’80, pe principiul ubi bene ibi patria.
Cu privire la sansele Romaniei, din pacate, nu te pot contrazice… Poate doar ca, vazuta din afara, mocirla care ii asteapta pe romani – facuta cu manuta proprie – va fi mai suportabila.
In rest, mai venim, mai vizitam…
Angajatul ideal:
Fii un bun partener in echipa de web; vino deci cu tigari si bricheta, biscuiti cu crema pentru fete si bere (aparent) fara alcool pentru baieti
via
restul https://www.google.ro/search%3Fq%3Dsite%253Anefacemcalucram.ro%26gws_rd%3Dssl&q=EhAgAUHQAAIdkwAAAAAAAAABGO3OydwFIhkA8aeDS3ykdIDZ3dgv5xiDO_wulAKfCO20MgFy
Poate intai ar trebui sa lucram mai eficient. Intai calitativ si apoi cantitativ!
Ole, ole, ole, ole,
Ceausescu, nu mai e…
@Ovidiu Eftimie: Adica? (sper sa nu fie off topic…)
@Programare Sociala.
da, asta am vrut sa zic. Totusi, de bine de rau, eu ii cresc pana devin maturi, pe cheltuiala mea. Cand eu o sa fiu la pensie, ei o sa produca, si din impozitele lor, eu o sa imi iau pensia. Totusi, cred ca un numar de doi copii per om e ok, si asta ar trebui incurajat.
@Madalush n-auzi ca trebuie sa bagam ca mig-ul. Ce calitativ? Mult si prost, adio cu putin si bun.
Ar trebui sa facem ca si chinezii: 7 zile din 7 si sa primim enspe masini si enspe milioane de lei(euro/dolari etc) si atunci sa vezi ce ar lucra toti …
Eu spun sa mai faca poplatia un efort, si bancile sa mai dea o tura drumu la credite cu buletinu. Intre varianta de ”6 zile sapt de munca” si varianta mea, Zoso, ce crezi ca va alege Romania ?
Acum inteleg ironia in semnatura ta. Scuze.
cristi, ca tot zici ca stai in romania, care e balanta negativa a romaniei si profilul brut pe cap de locuitor?
revenind de la crap, are careva impresia ca cineva va munci duminica? ati auzit de zi scurta? de casual clothes? va fi ziua cand corporatistii vor putea veni la munca fara cravata sau vor avea voie sa aiba un nasture descheiat la camasa, se va bea cafea si se va barfi la greu. probabil nimeni nu isi aminteste ca si pe vremea lui ceasca a fost saptamana de lucru de 6 zile. si atunci se muncea ca si acum
In Romania poti sa faci saptamana de munca si de 10 zile din 7, tot dracu ala e, tot la cafea o sa piarda juma de ora si la tigara inca o jumate, cand ia masa ii trebuie o ora si sa se cace inca o ora jumate.
Problema e in mentalitate, pina nu se trezesc putorile din somn, nici o sansa.
Deviza romanului ? eu ma fac ca muncesc aia se fac ca ma platesc, da e bine sa moara mama, am masina, am plasma, muraturi aduce femeia de la masa de la tara, acusa tre sa taie porcu, ete asta trai, nu ca aia din vest, aia is niste prosti !!!
Prea multe buruieni in Romania.
Francezii au facut ziua de lucru de 7 ore si tu vrei sa se munceasca si sambata… mai bine te apuci de citit una/alta… ai intelege care e duda cu fracezii, de ce au scazut ei ziua de lucru, etc…
Asa, din cultura ta generala, ca spui ca ai stat in prin Berlin: care e balanta import/export intre China si Germania? Cine cheltuie mai mult cu importurile din tara cealalta?
@Green: Si sa inteleg ca tu consideri lucrul 7 zile din 7 ca fiind o …normalitate? Poate ca unii chiar muncesc in cele 8-9 ore si nu-si lasa treburile nerezolvate, dar mai au si nevoie de satisfactii in plan..personal, cum ar fi sa-ti vezi copilul crescand…nu sa te trezesti ca are 18 ani si tu nu stii mai nimic despre viata lui…ca asa nu formam forta de munca, ci copii care au orice in plan material…si o dau in bara fiindca nu li s-a acordat suficienta iubire(atentie)! Da, pe vremea cand eram mica se lucra si sambata, in conditiile in care mama si tata…la 3.30 plecau de la munca, erau doar exceptii cand stateau peste program..ca sa nu mai spun ca bunicii mei erau la pensie (in caz de nevoie puteau apela la ei), pe cand mama mea are acum…53 de ani..calculati si voi cand va putea sa aiba grija nepotului care acum are 6 luni??? Si mai spunea cineva sa facem cat mai multi copii…sa-i creasca cine? Cresa, caminul, gradinita, scoala….samd(adica strainii, contra cost; oare cat suflet pot pune niste straini?)???
Poate ca unii nu au propriile familii…as vrea sa le aud parerea si dupa ce vor avea copii, cand job-ul trece pe locul 2, asa cum este normal sa se intample…
@Anita: ai dreptate. parintii nostri au muncit de s-au rupt. de aia erau 3 per coada de lopată.
@Arhi, spre deosebire de chel, blonda si pitic, nemtii chiar dau subiecte de stiri pozitive la TV. Nu trebuie sa fii doctor in economie sa afli ca „Germania a exportat in China mai mult decat a importat de la ei.”
Cu asa ceva se umplu buletinele de stiri pe canalele nemtesti.
La noi se inaugureaza 10km de autostrada, la ei se inaugureaza cea mai mare eoliana din Europa (sau din lume, nu mai tin minte exact).
E usor sa spui „munciti ba precum chinezii” decat sa insisiti sa se munceasca ca francezii sau ca nemtii.
Pai normal, cine sa invete si unde, cand profii sunt printre cele mai hulite categorii profesionale din Romania?
Sa lamurim si cu francezii si cu ziua lor de lucru de 7 ore: ei au avut o problema acum vreo 10 ani, cu rata somajului.
Solutia lor a fost sa reduca ziua de lucru la 7 ore si la fiecare 7 angajati, mai luau unul: „7 angajati a cate 8 ore” a devenit „8 angajati a cate 7 ore” si s-a mai redus somajul.
Ma rog, ei isi permit, noi nu putem decat sa ne inghesuim sa facem cacaturi numite generic „chinezarii”.
Pai actuala criza mondiala are ca motiv excesul de productivitate! Ce-am rezolva cu 6 zile in afara de a ne afunda mai mult in rahat?
iauite aici lux si 7/7
https://romanialibera.ro/actualitate/international/cel-mai-bogat-sat-din-china-va-avea-flota-aeriana-proprie-206628
@manole, citez: „Banii vin din industria textilă, oţelărie şi turism.”
Textile facem, otelarie AM AVUT (ce ironic, o vindem la fier vechi)… ce a mai ramas? Turism? LOOOOOOOOOL!!!!
@zvoner,
In Brasov sunt 3 fabrici de dimensiuni comparabile cu Dacia, iar acum se deschide a 4-a. In plus mai sunt alte cateva zeci de dimensiuni mai mici. Toate cu echipamente moderne si foarte moderne si conducere nemteasca in cele mai multe cazuri.
@thestick
vezi mataluta, cam asta e problema cu pensiile pe la noi. ca lumea vrea sa-si incaseze pensia din impozitele alora de muncesc. ceva mai firesc ar fi ca tu sa-ti iei pensia de la fondul/fondurile de pensii catre care ti-ai varsat contributia pe vremea cand erai om al muncii. fie fondurile alea de stat, private sau ale extraterestrilor de pe nou descoperita planeta. care fonduri au fost ele istetele si au inmultit civilizat banii pe care i-ai dat tu.
Las-o mai, vrei sa faca Maruta emisiune si sambata ?
@zoso: Cine este cinstit si muncitor a muncit si pe vremea comunismului, munceste si acum. (eu aici imi includ parintii ca stiu cum am fost crescuta!)
Te rog sa nu generalizezi pentru cei care au muncit atunci, asa cum nu se poate generaliza nici pentru cei ce muncesc acum: sa nu-mi spui ca TOTI care acum stau peste program (tanara generatie) o fac fiindca muncesc mai mult…stim cu totii ca exista si cazuri in care fumatul, bautul cafelei si barfa ocupa cel putin 25% din timpul de lucru. Acum este alegerea fiecaruia: sta cu capul in calc si hartii si pleaca acasa in timp util sau…trage de timp…Eficienta la munca inseamna cat mai putin timp pentru rezolvarea unei probleme..
@Anita: ştii ce e curios? ca pe oricine intrebi, părinţii lor munceau de rupeau.
Stii cum se poate verifica daca sunt sinceri sau nu? Intreaba-i pe cei mai tineri…parinitii lor ce fac acum? Muncesc in sistemul privat (unde sunt anumite cerinte la ora actuala, ceea ce inseamna ca s-au adaptat usor=nu se sperie de munca) sau s-au pensionat la 40 si un pic de ani pe caz de boala?? Ca daca se cauta..80% din poplatia de peste 50 ani are probleme de sanatate; diferenta este ca unul vede si isi foloseste pilele ca sa se pensioneze si altul se opereaza la ochi si merge mai departe la munca…
Nope, nu e suficient de mult pentru o greva convingatoare.
Poate sa fie si 7 zile pe saptamana, tot nu are nimeni nimic de protestat la asta
Saptamina de lucru de 6 zile? Nostalgicule..! Se va munci chiar 7 zile pe saptamina in Romania (aprox 2 joburi in vest) cind vom avea patroni adevarati la firmele autohtone. Pina atunci.. go to spain!
Piata muncii nu e capabila sa absoarba nici macar somerii pe care ii avem acuma, atunci cum vrei sa absoarba o cantita de munca extra pt. care nu stiu de unde ar veni banii?
Problema nu e faptul ca muncim putin, pt. ca spre deosebire de ceea ce credem multi dintre noi in Vestul Europei se munceste chiar mai putin ca in Romania, problema e ca nu reprezentam nimica in industriile cu valoare adaugata mare: pharma, aeronautica, luxury etc.
ChinaL ziua de lucru 12 ore pe zi, incepe la 5. Lucreaza si sambata. Sambata, de la 6, instructie militara in curtea fabricii. Apoi curatarea fabricii. Muncitorii au liber cand se repara masina (deci omul lucreaza mai mult decat masina(,,, si credeti ca nu ne cuceresc in 50 de ani….
@zoso
Nu putem sa fim China prietenoasa dintr-o gramada de motive, asa ca…
Prima chestie, Polonia si Cehia au sarit pe outsourcing de servicii, ca tari destinatie, foarte devreme, atunci cand nu erau constranse de regulile pietei de munca Europene (saptamana de lucru max. 48 de ore, de exemplu). Acu’, noi nu mai avem de ales.
A doua chestie, ca outsourcing-ul de productie se face in anumite conditii, care nu tin numai de labour arbitrage (adicatelea, mana de lucru ieftina). E nevoie de o anumita scala a producatorului care sa faca investitiile in automatizare rentabila. N-ai investi intr-o masina care face piulite de 14 daca ai avea de facut o suta; ai investi de la zece mii in sus. Pe cealalta parte a monedei, chair ignorand automatizarea, n-ai putea sa deschizi o fabrica de piulite de 14 in care oamenii le fac cu mana daca n-ai un numar suficient de tarani infometati care chiar sa le faca de mana. N-o sa avem mai multi tarani infometati decat China. Nu c-am fi noi mai destepti, it’s just in the numbers.
A treia chestie, foarte uscat, este avantajul monedei. In sensul de Romania vs. EU, inca il mai avem, insa fata de China suntem in total dezavantaj. Eu locuiesc in UK (si dupa cum ti-ai dat probabil seama, lucrez in sourcing, adica iau job-uri de la ei, si le aduc pe la noi :P). Cand aud de moartea fermierului britanic, rad de mor – pai tata, te tii de GBP ca gaia de mat, si te astepti sa cumpar rosii de la tine? Chiar daca iei in considerare cele mai organice rosii, udate numai cu roua zorilor si crescute in muzica de Bach, la tona, e muuult mai ieftin sa cumpar din Franta, cu tot cu costurile de transport.
Deci, visul tau cu China prietenoasa…not gonna happen.
Cat despre 6 zile…Saptamana mea de lucru e in medie de 48 de ore. In mod real, sunt saptamani de 100, combinate cu saptamani de 10. Ca in gluma cu – daca iti bagi capul in cuptor si picioarele in frigider, in medie, esti bine. Nu conteaza cate zile esti acolo, conteaza sa se faca treaba – asta e un lucru pe care nici un sistem bugetar, de nici unde, nu l-a inteles si nu il va intelege niciodata. Nici in Europa, nici in US, si nici in Asia. (Don’t get me started on India ) Problema noastra nu e programul de lucru, problema e raportul dintre buget si privat…
daca zici de proiectul ala de lege, e OK, eu votez da. pentru ca sunt de cand ma stiu in sistemul ala, de nu ma intreaba nimeni cand plec de la munca. stiu, angajatul castiga in instanta, dar cine are timp de procese? mai ales in romania. ca eu muncesc, nu ma judec. diferenta e ca acum e legal sa zbori mai repede.
mai sunt doua chestii. una, ca proiectul asta nu e facut pentru mine sau tine, e facut pentru bugetari, sa nu se mai cace pe dumnealor. la ei, programul e program, liberul e liber etc. urmeaza sa afle si ei, ca si noi, cum se fac banii si ce inseamna sa vrei sa muncesti, nu sa vrei sa ai job sau salariu si atat, gen, numai drepturi si obligatii – neam.
2: then again, nu cred ca va fi chiar asa. parca nu stim cum merge sistemul la noi. dumnealor vin cu un proiect de lege super nasol. lumea face panarama, asa ca ei mai „lasa”, iese doar nasol, nu super nasol. deci, toata lumea e multumita ca a scapat doar cu atat. „romaniea”…
daca nu l-ati mai citi pe zoso in timpul serviciului n-am mai fi nevoiti sa lucram 6 zile.
eu deja o am de 6 zile….cam de 8 ani
si criza e in capul sefului ca altfel ne merge bine
sclavie legalizata
Eu cred ca e o solutie viabila.In cadrul companiei in care lucreaza mama se lucreaza si sambata si cateodata si duminica.Rezultatele financiare preconizate pentru sfarsitul acestui an sunt chiar formidabile.Angajatii sunt platiti in plus pentru munca depusa si vor primi si un bonus pentru profit la sfarsitul anului.Oamenii sunt multumiti, compania e multumita.Care e problema?
Sau mai bine te plangi ca nu ai bani, da’ macar iti spui in sinea ta ca nu esti un sclav si ai timp pentru tine? Te si feliciti pentru faptul ca ti-ai pastrat integritatea.Munca e denigratoare.
pai e sambata si eu lucrez. deci se poate, nu?! bine bine, recunosc, eu lucrez pentru mine ))))))
@fumarel: ‘ra-ti ai dracu cu capitalismul vostru!!! auzi la ea, lucreaza pentru ea!!!
munca e buna dar nici lenea n-a omorat pe nimeni !
De cand sunt angajat nu prea am prins vre-un angajator care sa nu lucreze sambetele (cred ca asta tine foarte mult si de natura meseriei). Nu stiu cat de mult ar castiga cineva prin introducerea saptamanii de lucru de 48 de ore. Sa ai oameni la munca Sambata presupune si costuri nu numai productie. Daca tu nu reusesti sa faci fata cu un program normal L-V ce te face sa crezi ca o sa rezolve o zi in plus de munca pe saptamana? Asta in cazul ideal in care nu mai punem la socoteala cheful de munca si productivitatea lui Gigel dupa seara de vineri in care si-a baut mintile… Recunosc cu mana pe inima, cu toate ca nu obisnuiesc sa-mi beau mintile in fiecare vineri, ca foarte rare au sambetele cand am produs ceva.
@cristi Germania este foarte balansata intre import export si nu poti compara poplatia chinei cu a germaniei deci nu ai descoperit absolut nimic exceptional, e o normalitate. In plus, oamenii de aici economisesc mai mult decat cheltuiesc, asta e stilul lor. In plus germaia nu exporta mai mult decat importa, sunt balansati si in 2009 raportul e 1,07. Beat that punk !
@toti care o tin sus si tare ca vesticii muncesc si noi suntem lenesi. Bah vreau sa vad argumente clare. Ce plm sunt cu lamentariile astea ? Noi nu muncim, noi sunt oameni de kkt, ala e cocalar, ala e mic, aia e curva.
Eu am lucrat si lucrez cu nemti, irlandezi, americani, englezi, francezi (asta e natura companiei, e ceva internationala si aduna specialisti din toata lumea) si-s extrem de lenesi si mincionosi dude. Au o lene in ei de n-ai vazut. Singurul notabil e un grec care e super inteligent si muncitor. Eu cu el ne pisam pe toti in argumente, munca si inteligenta.
Sotia mea la fel, dupa 6 luni i-au facut cea mai mare renogociere de salar din istoria companiei pentru ca prezenta ei le-a salvata in 6 luni 1 milion de eur, insa se plange ca are de aface cu oameni lenesi si slab pregatiti. In romania nu avea.
Ma uit in jur, sunt oameni lenesi peste tot, isi fac prost prost de tot treaba. Din cauza incompetentei ofera servicii cu intarziere.
Vreau sa aud un argument, caz clar care sa combata ce am zis nu lamentari de kkt. Ce plm, nimeni nu mai crede in individualism si punem etichete pe tot ce misca, tara, comunitate etc.
Brancusi spunea ca el este terestru de pe planeta albastra … noi ne punem etichete intre noi de nu mai putem. Muncitorii de la stat sunt toti jegosi, corporatistii toti nu au viata personala, totia astia ce conduc bmw sunt cocalari. WTF ?
intr-o zi am ramas peste program sa termin ceva. normal ca sefa mi-a zis ca trebuie facut, dar nu a mentionat ca e nevoie sa raman peste program. a fost alegerea mea. eu nu m-am plans, nu am zis nimic, in schimb o colega a inceput sa se agite ca de ce ma pune sa raman peste program…
daca lumea ar munci si si-ar vedea d treaba la locul de munca, s-ar rezolva mult mai multe
Pana acuma lucram de la 7 la 8 seara si de la 11 seara incepeam iarasi(in IT) acum imi bag picioarele in ea de tara si emigrez ,m-am saturat sa muncesc ca alti sa traiasca pe spatele meu!
Eu chiar muncesc 6 zile pe saptamana pentru ca sunt interesat sa imi fie bine. Muncesti mai mult castigi mai mult, dar trebuie sa muncesti cu cap. Ideea este sa nu se ajunga la abuz, pentru ca pragul nu este greu de depasit.
@zoso> dar tu ce intelegi prin „munca”? ceea ce faci acum? ca mi-aduc aminte cind eram mik… il vad si-acum: un activist de partid, usor agramat, care ne indemna sa muncim mai mult, toa’shi…
@Zoso. Solutia chinezeasca cu munca mai multa, salarii mai mari nu se poate aplica in romania, deoarece din extraprofitul creat patronul nu va cumpara burghiuri noi, ci un nou X6 pentru fica lui de 18 ani
@Arhi: Da, am zis ceva mai sus. :d
aaa, pai zoso, un semi-capitalism, ca n-am si angajati. ca daca aveam angajati, acum munceam si pentru ei )))))))
Nu e vorba de bani sau munca, sa fim seriosi, statul ne vrea sclavi, milioanele de euro date aiurea pe nimicuri de catre stat nu sunt de la fondul de salarii sau pensii, pe prosti trebuie sa ii pui la treaba ca sa nu mai gandeasca. Asta e ideea. Criza este facuta cu cap de niste baieti destepti. Sclavetii platesc. Sunt unii oameni care muncesc peste program si 7 zile din 7, astia mai sunt oameni? cat timp mai rezista? viata lor, care e mai importanta decat banii, cand o mai traiesc? le umfla buzunarele angajatorilor. Din programul asta de 7 zile sau 6 doar angajatorii castiga.
Angajatorii s-au gandit la asta? Nu cunosc solutia romaneasca :
„Oricat de putin ma platesc, eu tot muncesc mai putin”
Exista oameni care detesta enorm pe Basescu, Boc si mizeria de PDL. Exista si oameni care cred in PDL si respira adanc fiecare basina trasa de marinarul stapan si slugile lui. E jenant sa vezi oameni care, desi nu sunt prosti prin definitie si uneori scriu lucruri ok pe blog, rostesc obedient „da, stapane” la toate mizeriile debitate de psedo-guvernul actual.