Salvați turismul românesc!

"Restaurantele de la munte sunt ameninţate cu falimentul din cauza sărăciei turiştilor. O masă la restaurant în staţiunile montane este din ce în ce mai scumpă, iar turiştii aleg să sară peste mese, să mănânce din pungă, din ce şi-au luat de acasă sau să cumpere mâncare de la supermarket", a declarat Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc. (sursa)

Trist. Dar…

Ne suim în mașina celui mai retardat taximetrist din lume și avem următoarea conversație absolut halucinantă, cu un alba-iulian de 50 de ani:

– La cetate!
– Care cetate?
– Aveți mai multe?
– Păi, e cartierul Cetate și e Cetatea.
– Aha. Suntem turiști, unde credeți că vrem să mergem?
– Păi eu nu știu, de aia întreb.
– OK. Unde vor să meargă 99% din turiștii care spun că vor la cetate?
– La cetatea de vizitat.
– Eh, vedeți ce simplu a fost?

După care aveam o dilemă dacă să ne ducă la Hotel Medieval sau la Restaurant Medieval, care sunt două lucruri diferite, și voia să știe unde să ne lase. Chestiile astea două fiind despărțite de o distanța de 10 metri. După care, la Restaurant Medieval, am servit o friptură mediocră și scumpă, adusă de un chelner absolut idiot. Nu intrăm în subtilități gen servitul vinului, omul nu știa să ia o comandă.

Problema n-ar fi asta. Am mai avut de-a face cu taximetriști cretini și am mai mâncat în restaurante proaste. Se întâmplă, România e mare. Problema e că oamenii ăștia vor să facă bani din turism, și se miră că, după o servire infectă și o mâncare mediocră, clientul nu vrea să se întindă la vorbă și la băut.

ps: acasă, am verificat, nu eram în cartierul Cetate, deși ar fi fost amuzant să fim acolo.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

59 comentarii

  1. NOU
    #1

    Amen brother, amen.

    00
  2. asa intelege romanul sa faca turism, fite si figuri, ifose si preturi inalte.

    nu e doar alba sau constanta, e toata romania. de aia aia cu minte fug in vacante in strainatate, ca s-au saturat de romani.

    al de rand merge pe ideea daca statul fura, el de ce sa nu fure? si te fura pe unde apuca

    00
    • Cand va aud ca vorbiti de Romania, sau romani, asa in termeni generali, mai ca parca imi vine sa arunc cu tezla dupa voi..
      „Asa intelege romanul sa faca turism” – chiar i-ai verificat pe toti? Cum traiesti omule generalizand toate experientele tale la nivel de o tara, aprox. 20 mil oameni..

      Mai da-va doamne iarta-ma de pesimisti insultatori..

      00
    • @Chiriac Ovidiu Andrei: inainte sa te ingurgutezi ca o curca poate ar fi ok sa afli ca se numeste tesla. In al doilea rand majoritatea interactiunilor cu turismul romanesc se refera la cele descrise mai sus in articol. Da, asa e turismul romanesc – de cacat. Si nu pentru ca ne-am obisnuit toti sa generalizam negativ cand e vorba de orice lucru romanesc. Ci pur si simplu ca majoritatea patronilor din turismul romanesc sunt niste parveniti, oportunisti si niste taranoi care se incapataneaza sa nu isi scoata capul din fund. Hai sa ne gandim putin: cine sunt patronii din turism? Cine sunt patronii de hoteluri, pensiuni si restaurante din zonele turistice? Am umblat mult prin pensiunile din romania si pana acum am descoperit cateva tipare:
      1. Tata – mare om de „afaceri” (a stiut cui si cand sa dea spaga ca sa taie la fier vechi vreo fabrica sau sa ia un contract cu statul). Fiind un om de „afaceri” autentic se decide sa investeasca in turism asa ca alegerea evidenta pentru el e sa isi puna ca manager plodul care a luat bacul cu nota minima (daca l-a luat) si care in afara de ragaieli analfabete pe facebook nu mai stie altceva. Rezultatul este usor de ghicit.
      2. Gigei care au dat lovitura in timpul bulei imobiliare vanzand terenul sau apartamentul bunicii, au investit in turism si desi profesiile lor nu ii recomandau ca manageri in turism sau pentru interactiunea cu diversi turisti, s-au incapatanat sa nu afle cum trebuie facut, sa nu accepte critici sau sfaturi. Daca au reusit ei sa vanda un apartament cu 150.000 euro inseamna ca se pricep la orice, nu?
      3. Fosti gestionari sau directori ai diverselor unitati de turism comuniste. S-au descurcat sa puna mana pe respectivul hotel sau restaurant si sunt convinsi ca turistii romani sunt niste nesimtiti care nu le respecta flerul in afaceri.

      Sunt si oameni de afaceri reali si astia chiar pun oameni competenti sa le administreze afacerile, oameni care chiar cred in vorba „clientul nostru, stapanul nostru”. Dar astia nu sunt foarte multi. Asa cum nu sunt foarte multi oameni de afaceri romani care fac bani fara sa ii fure din buzunarul statului. Pricepi, bai chiriace? Intr-o economie in care 15% maxim din oamenii de afaceri sunt unii autentici, cam cat la suta din investitorii in turism sunt unii care chiar stiu ce fac?! Eh, cam tot procentul asta este si de unitati turistice unde nu ti se serveste o zoaie in loc de ciorba si camera arata ca o ghena.

      00
    • Aia cu tesla e tare. Si nu ma refer la masina electrica, ci la unealta cu coada folosita in tamplarie.

      00
    • pai daca el numa romani de aia stie….ce sa ii faci…..viata-i greu

      00
    • Cand 8 din 10 fac la fel, generalizarea e permisa… degeaba va plangeti ca sunteti corecti … ca tot voi inghititi in sec neregulile altora si nu luati nici un fel de atitudine.

      00
    • @Chiriac Ovidiu Andrei: tu lasi acelasi comenariu peste tot? Eu zic asa: iesi tu si da o tura prin Romania, sa vezi cum iti paleste optimismul la vederea realitatii.

      00
    • @Goldy: 8 din 10, poate fi spus „majoritatea”..Procente scoase aiurea si generalitati am vazut cand am facut practica la o televiziune.. Insultele gratis, pesimismul jignitor, nu fac cinste nimanui.
      Fie si printr-un reply, luam atitudine. (pentru a lua atitudine mai consistenta am creat un blog, cu posibile solutii la prea multe probleme – Proiectul Synergy, GovJobs, Hydra, denuntul remunerat, si inca vreo 100 pe care le vom prezenta treptat).

      @Raul Rual: Las acelasi comentariu tuturor persoanelor ce il merita.
      Atitudinea voastra nu va face cinste. Faptul ca generalizati, extrapolati experiente individuale, 10-20-100 persoane, si le puneti in carca a 20mil de oameni, e o atitudine ce nu face cinste nimanui.

      Sanatate!

      00
  3. Ai servit friptura sau ai mâncat-o? Că nu scrie deasupra „Guest post de un chelner”.

    00
  4. Acu vro 2 ani am oprit cu sotia sa mancam la un restaurant din Orastie situat pe DN. Cam 5 persoane erau la mese (aprox 10 % din capacitate). Muzica -parca manele la max. Zic tipului (tipand) ca vrem sa mancam, nu sa dansam, ne e genul nostru si ca ramanem daca pun muzica in surdina. Evident a refuzat motivand ca asta e politica casei. Am plecat usor suparat. In vara asta am vazut o stire cum se plang sefii ca autostrada care-i ocoleste le-a stricat buisness-ul. Am ras cu sete! Jur ca daca era mancarea/atmosfera OK reveneam la ei.

    00
  5. Ai perfecta dreptate. De mare folos sunt recomandarile localurilor unde se mananca bine. Mai evita omu’ tepele…
    Stiu, sunt multe forumuri si site-uri dedicate dar niciodata nu-i suficient, Avea si nwradu ceva recomandari de genu asta..

    00
  6. Prin Apuseni nu ați poposit și la pensiuni agroturistice, pt ca turistul mai nou pe asta se bazează. Pe Valea Prahovei sunt mediocre dpdv al serviciilor, prin Apuseni vad ca se bate moneda din ce în ce mai des pe genul asta de turism, deci?

    00
    • am fost eu… 80% sunt dezastru nu prea ai curajul sa ceri de mancare… cele care au mancare buna au preturi peste pensiunile din valea prahovei

      00
  7. Numai mie mi se pare ca exagerezi ? Omul isi face treaba, cu ce a gresit ca a intrebat politicos exact unde vrei sa ajungi ?

    00
  8. Foursquare sau Yelp. Altfel nu intru.

    00
  9. Cetatea e chiar in cartierul cetate

    00
  10. Nu prea mai e nimic de salvat, mai rar gasesti un restaurant pus bine la punct din toate punctele de vedere.
    Si nu doar restauranetele!

    00
  11. Auzi, da’ aveati o pancarda mare, cu fundal rosu si scris galben pe care scria cu un font foarte gros „TURISTI”?
    E normal sa te intrebe omu’ la ce anume te referi cand are dubii. Cred ca aici ala retardat esti tu.

    00
    • Unu. Accentul. Doi. Cartierul are strazi si numere, daca esti din oras le cunosti. Trei, lucrezi cu oamenii… Sigur te ajuta la citirea omului.

      00
    • tu de câte ori ai indicat taximetristului „du-mă in cartierul x”? de multe ori, nu? și eu fac la fel.

  12. Pb e si alta, turismul nostru nu ofera nimic altceva decat niste pensiuni si taverne/birturi. In asta s-a investit si atat. Te duci la munte, stai in pensiune si ? Nu se gandesc mai deloc sa-si diversifice ofertele. Sa vedem si noi cursuri de olarie, sculptura, invata-l sa mulga o vaca, plimba-l cu un cal, du-l la o stana o noapte, sa faca ceva ce va avea de povestit. Si astea sunt chestii ieftine. Nu doar indoapa-l de mancare(rareori) si arata-i drumul spre o poteca spre o cascada. Fa-l sa se simta bine intr-un concediu, distreaza-l diferit, da-i o amintire…

    00
  13. Daca la restaurat purtai tricoul cu „Muie P*D” iar in taxi ti’a sunat telefonul cu „Arsenie Boca minte” nu e de mirare. Nu e de mirare deloc …

    00
  14. Când am fost în Brașov m-am folosit de foursquare și Facebook sa vad unde poți manca decent, și n-au dat greș.

    00
  15. Mda ,neinteresant,sa faci turism in România …

    00
  16. Ai irosit 30 de secunde purtand un dialog tembel in loc sa spui din prima „la aia de vizitat”. Nici pe tine nu te da inteligenta afara din casa. :)

    00
  17. Nu inteleg care e problema cu taximetristul daca a intrebat care cetate. Daca erai cazat in cartierul cetate si el te ducea la cetatea sufletului puteai sa zici ca te-a ars. Daca te ducea in cartierul cetate si tu voiai la cetatea sufletului iar ziceai ca e vina lui. E ca si cum i-ai zice unui taximetrist bucurestean „du-ma la Carol” si el te duce pe b-dul Carol cand tu vrei de fapt la parcul Carol.

    Ultima data cand am verificat nu existau detectoare care sa ii anunte pe taximetristi daca esti turist sau localnic.

    00
    • ba da. gen, când iei 10 oameni de la o pensiune nu se cheamă că iei 10 locanici să îi duci acasă.

    • Da asa este, tu cand te duci acasa in cartierul tau… ii zici la taximetrist, va rog sa ma duceti in cartierul X… si nu-i zici strada si cartierul, serios acuma. Tot veniti in apararea taximetristului, dar nu va ganditi ca in final totul incepe de la detalii de genul acesta… majoritatea turistilor straini ajunsi in tara isi incep concediul intr-un taxi, iar atunci cand iei tepe peste tepe din primul moment, nu cred ca-ti mai arde de concediu… PS: Ganditul e gratis, dar totusi prea scump pentru unii.

      00
    • Pai da-ne bre toate detaliile mai intai, ca altfel tu pari ala nebun.

      00
  18. Off, n-ați înțeles. E vorba de prințip. Mă rog, nu e o chestie lăudabilă și ambiția uneori e stupidă, dar înțeleg cum e uneori să fii lovit cu întrebări cu răspuns evident puse în mod automat. Și eu aș fi procedat la fel, doar de-a dracu’.

    00
  19. pai nu l-a salvat udrea deja?

    00
  20. Vali, nu te-ai prins deloc. Omul si-a dat seama ca are o celebritate in masina si a vrut sa te auda vorbind, nu doar sa vada scrierile…

    00
  21. Eu am fost in urma cu 2 ani in concediu la Neptun si am mancat la pranz la un Restaurant numit Mimoza. Am ales meniul zilei constand in ciorba, piure cu snitel, salata de rosii si desert. Am primit 200 ml ciorba, 100 gr piure 100gr snitel si o rosie netaiata. Am ramas surprinsa sa constat ca-n luna iulie cand kg de rosii costa 3 lei si cel de castraveti 2 lei, imi ofera doar o rosie si aceea netaiata ca pentru salata. Pe la toate restaurantele din imprejurimi 100 gr pulpa pui cruda costa 7 lei, nu mai spun ca un peste costa min 30 lei.

    00
  22. Ba zoso, cateodata zici ca esti tampit.Totu ii bine si frumos in strainatate, la noi totu ii naspa, ca suntem noi dastepti.Omu a intrebat nu a dat cu paru, iar despre friptura, am mancat nasoale si in alte tari straine stai tu linistit.

    00
  23. Principiul era simplu… „L-ai prins pe fraier, arde-l!” … insa acum roata s-a intors, fraierul s-a invatat minte, iar alti fraieri nu prea mai gasesti de ars, si uite asa te ia cu plansul la „tembelizor” cum turistii astia „este rai” nu iti calca pragul, ca si cum turistul mers la munte are obligatia sa manance in toate bombele denumite pompos restaurant. Turismul din Romania e la nivel de Africa sub-Sahariana… inca suntem la stadiul in care ne miram dc nu ne-a lasat x sau y bacsis si noi nu suntem capabili sa servim un suc cum trebuie. Turismul se face cu cap, din pacate la noi fiecare ciumpalac cu niste bani si-a facut pensiune, fiecare taran ajuns la bani si-a facut pensiune si dupa vina e a turistilor ca nu se duc, de parca cineva e obligat sa mearga in concediu prin fiecare vagauna care e vezi doamne la Munte.

    PS: Din multele dati in care am fost la munte, de 2 ori am intalnit patroni de pensiuni/cabane care au fost capabili sa inteleaga esenta turismului… care ne-au facut sa ne simtim bine si pe care automat i-am mai vizitat de cateva ori, chiar i-am recomandat.

    00
  24. Am uitat sa specific, chiciul de Cetate de la Alba Iulia… e un dezastru de milioane de euro ce s-a facut acolo, nu exista turist strain sa agreeze aceea cetate, chiar am vizitat-o cu mai multi straini cu ocazii diferite si niciunul nu a putut intelege cum se poate distruge o cetate in halul acela… In plus de asta, chiar n-ai ce sa mai faci in Alba in afara de vizitat 1 ora cetatea si 1 ora mancat pe undeva… restul e can-can

    00
    • Aiurezi. Cetatea e frumoasa si interesanta. Desigur ca este inca in lucru dar arata bine.
      Cind ne-am dat jos din tren ( in Alba Iulia) am cerut taximetristului sa ne duca la cetate ca vrem sa vedem festivitatea. Nu a fost nici o problema si omul a fost foarte civilizat. Orasul insa pare mort.

      00
  25. daca il ducea capul sa faca deductii, nu se facea taximetrist. taximetristul nu are aceasta capacitate, alegerea benzilor, intelegerea culorilor semaforului. vrei sa faci logica (stiu ca se studia in clasa a 9a) cu unul care probabil n-are 4 clase

    00
  26. Eu am nimerit un singur restaurant nasol, pe unde am umblat, care avea mancare scumpa si proasta, in rest erau decente ca pret si oferte. Eu nu am fost pe Valea Prahovei sau pe litoral, vorbesc despre restaurante din diferite locatii din tara.

    00
  27. Exista turism frumos in Romania. Anul acesta am petrecut o luna in Romania si am fost impresionat de schimbarile petrecute in ultimii 5 ani. Daca ar fi bine mai multe autostrazi ar fi fost mai bine dar asta e. Cu siguranta data viitoare va fi mai bine.
    Din pacate cum am coborit prin munti catre bucale suedejia era deja prezenta. Telefericul de la babele extrem de scump pentru conditiile oferite.

    00
  28. Brasovul, Sighisoara, Sibiul sint superbe.

    00
  29. Ce treaba are articolul citat cu un oarecare restaurant din Alba Iulia sau cu taximetristul ? Poate doar calitatea slaba a serviciilor.

    Parerea mea este ca turismul montan este grav afectat de politica statului, care ignora pastrarea specificului arcului carpatic. In loc sa fie conservate aspectul medieval sau peisajele pitoresti, se defriseaza si se betoneaza in draci, in speranta ca se poate trage un mic tun.

    In multe zone nu ar trebui sa se ajunga decat cu rucsacul in spate. Adauga o pensiune precum „Trei brazi”, „Poiana secuilor” sau „Susai” si deja iti este scarba sa mai calci pe acolo din cauza cocalarilor pe ATV-uri. De ce s-ar mai caza cineva? Nici daca as fi milionar in euro nu m-as mai duce prin astfel de zone.

    Daca incercam sa ne bazam pe statiunile de schi, austriecii sau francezii ne bat la curul gol, si nu ramane in urma decat o statiune semi-pustie si o zona pe care iubutorii de natura o vor evita.

    Turistii straini ar putea fi atrasi in special de elementele de care ei duc lipsa. In cate tari din Europa ne-am putea plimba precum prin ecosistemele din Romania? Ce turist strain ar veni special in Romania pentru zona Babele?

    Pe de alta parte: „Răducan spune că în ultimii ani scumpirea alimentelor, cumulată cu creşterea tarifelor la utilităţi, a dus la majorarea preţurilor în restaurante.”
    Asta nu cred ca explica in totalitate preturile exagerate din zonele foarte accesibile.

    Asadar, in opinia mea, saracia romanilor sau calitatea slaba a serviciilor nu sunt principalele cauze ale turismului subperformant. Mi-as dori sa fie exploatat mai bine (dar nu in sensul antropizarii) potentialul unic al carpatilor.

    00
  30. Apropo de turism la munte:

    Sunt bucurestean. Anul trecut, in septembrie, am ajuns la Bran cu sotia si un cuplu de amici, pentru o saptamana de aer de munte. Am stat la Hotel Wolf.
    Intr-o seara, am luat-o pe jos spre Bran, sa mancam ceva la un restaurant. Am mers pe jos, sa admiram muntii. Totul parea OK, pana cand dintr-o curte cu porti mari (de masina) larg deschise (era o pensiune de turisti, erau vreo trei masini parcate, una cu numar de Bucuresti) a iesit pe neasteptate un câine (nici macar o bestie, ci unul cu picioare scurte si bot ascutit) care m-am muscat instant de piciorul drept, la nivelul gleznei, apoi a fugit inapoi in curte. Subliniez, eram pe trotuar, mergeam in pas vioi, nu m-am oprit si nu am intrat in curte (ceea ce ar fi putut sa il starnească). Probabil isi propusese sa muste un bucurestean :-)
    Din fericire, aveam blugi grosi pe mine si nu i-a putut strapunge cu coltii, dar mi-a strivit pielea si m-am ales cu o vanataie semnificativa. Pe loc, am fost puțin speriat, pentru că nu am fost mușcat niciodată si mă gândeam deja la tetanos, turbare si alte riscuri….
    Bun, dupa ce m-am convins ca nu e ceva grav, am batut in poarta. Dupa putina galagie, a iesit din casă o femeie in varsta, careia i-am povestit ce s-a intamplat. Femeia s-a uitat la mine si a ridicat din umeri. Pur si simplu. Sotia i-a spus clar „Doamnă, aveți o problema, câinele ar putea mușca și pe alți trecători, soțul a avut noroc, nu credeți că ar trebui să țineți câinele legat, sau în cușcă?” La care femeia zice „E curtea mea, il țin cum vreau!”
    Eeeeei, frățică, în momentul ala mi-am ieșit din pepeni și m-am dezbrăcat de caracter, lăsând să iasă la suprafață buzoianul născut-și-crescut-la-oraș-apoi-devenit-bucureștean-și-antrenat-ca-atare:
    „F…..-vă muma-n c..r de țărani împuțiți, păi voi vreți să faceți turism și vă țineți javrele libere să muște oamenii pe stradă? Lua-v-ar dreaq de nespălați, cu pensiunile voastre pline de purici clădite din banii noștri, păi eu vin la munte să scap de câini, că-i văd toată ziua prin București, și mă trezesc mușcat prima oară-n viață LA BRAN! De o cotarlă care ar fi trebuit să stea în lanț? Păi de-asta venim aici noi, mă prăpădiților, să ne muște câinii?”
    Femeia în cauză s-a speriat și a fugit în casă înainte să-mi termin tirada. Așa că am plecat mai departe, promițându-mi să nu mai calc v reodată prin păduchelnița aia de orășel de munte, cu pretenții de mare stațiune turistică…

    00
    • zici ca ai batut in poarta larg deschisă, sau cum?
      la mine pe uliță cainii se manifestă mai zgomotos atunci când trece câte un brazilian. te-o fi confundat. sau nu. zic și eu.

      00
    • Reformulez,
      pentru Vladescu:

      „am batut in poarta deschisa, ca era de tabla si facea un zgomot puternic, deoarece nu era o sonerie pe stalp”.

      Istet modul in care incerci sa sugerezi c-as fi suedej. Ei bine, nu ma supar, ca nu sunt. Dar, apropo de etnie si alte chestii identitate: la voi, la tara („pe ulita”), maica-ta sarbatoreste Pastele? Intreb si eu.

      00
  31. Newsflash: Taximetristul era un om care încerca sa’si faca treaba cat mai bine, dar a dat peste niste ghiolbani prosti.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile