Salariile românilor – 70% câștigă sub 370€

ZF publică date de la Ministerul Muncii despre salariile din România. Situația arată așa:

44% – sub 1.000 lei
27% – între 1.000 și 1.700 lei
19% – între 1.700 și 3.000 lei
4% – între 3.000 și 4.000 lei
3% – între 4.000 și 6.000 lei
1,4% – între 6.000 și 10.000 lei
0,7% – peste 10.000 lei

Foarte trist.

 

Întâi, pentru că avem prea multă popendulație care nu poate face decât muncă fizică/necalificată. Ceea ce nu e neapărat rău, e nevoie și de oameni care să facă muncă fizică. Dar pe fondul dispariției școlilor profesionale, acum avem zeci de mii de oameni care ocupă locuri de muncă și se califică din mers, pe nervii și pe cheltuiala clientului. Plus cazuri în care pur și simplu nu sunt potriviți sau nu vor să învețe meseria respectivă, dar o practică, pentru că balta are pește/clienți.

 

Apoi, pentru că mediul universitar trăiește în continuare în anii ‘70 și produce specialiști în nimic. Citeam cum la Keksemet, când a venit Mercedes, facultatea locală a instituit o specializare pentru fabrica respectivă, 30 de oameni pe an să fie angajați direct la fabrică după ce termină facultatea cu specializarea respectivă.

Și studenților le e bine așa pe timpul facultății, pentru că nu vor să strice ce deja există, după care realizează că au terminat 4 ani și nu știu nimic, deci capul plecat nu le-a folosit la nimic.

 

Dincolo de declarații sterile, nu se întâmplă nimic. Nimic. Politicienii nu vor cetățeni mai destupați, companiile nu fac parteneriate cu facultăți și școli profesionale, pentru că nu există cadru legal, și, peste tot, 46% din salariu se duce pe taxe pentru a plăti un trai prost.

 

Și noi suntem mai interesați de prostii decât de ce se întâmplă în jurul nostru. Majoritatea nici nu știm cine ne reprezintă în Parlament sau ce primar sau prefect vom vota.

 

salarii-romani

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

89 comentarii

  1. Permite-mi sa te contrazic in cel putin o privinta: http://www.stiridesibiu.ro/?p=30061 „Compania norvegiană VISMA, lider pe piaţa de software din Europa, a investit aproximativ 18.000 euro în dotarea unui laborator al Facultatăţii de Inginerie din Sibiu”. Si exemple din astea mai gasesti, gramada.

    00
    • ăia e donație. :)

    • Huh? 15 laptop-uri, un laborator, ce mare branza crezi ca e? Se desteapta aia singuri daca au calculator de 1000 EUR?

      00
    • @alunelu
      pai mestere, e o diferenta intre a dota un laborator si a infiinta o sectie cu specializare pentru o firma ce s-a mutat la tine-n oras.

      00
    • Un parteneriat are și Continental cu Facultatea de Inginerie din Sibiu, dar e un caz singular, și de pe urma căruia nu beneficiază prea mulți..

      00
    • Am văzut ce înseamnă donaţii.

      Practic se pun sub cheie că sunt prea noi să fie folosite, şi nu se folosesc deloc, pentru că nu merge turbo c++ ms-dos sau turbo pascal din anii 80-90 pe ele, aşa că se foloseau în continuare cele cu windows 98 şi cel mult xp.

      00
    • @Gabi Miron – corect, stiam de asta dar nu imi aduceam aminte de firma – 180000 de euro care vor fi investiti in ULBS.
      @restul: chiar credeti ca firmele dau banii astia si nu urmaresc cu ce rezultate? Adica nu au interes sa castige ceva de pe urma investitiei? La Conti in Sibiu lucreaza 1000 de programatori si urmeaza sa se mai exinda. Crezi ca stau sa le pice din cer noii angajati?

      00
  2. Si totusi datele astea nu reflecta realitatea din teren deloc.
    Fac parte din cei 1.4%, traiesc decent de la o luna la alta, imi platesc ratele la timp, mai raman si cu vro 1000 de lei pe luna. Conduc un Citroen C5 III (n`as spune fita de masina totusi, ci o masina decenta)
    Ma uit in jur, numarul de masini de fitza, pe care teoretic doar cei cu peste 4000 de lei pe luna si-ar putea-o permite e muuult mai mare de 5%. meri pe centru si stai juma de ora la un semafor. Numara cate masini de peste 20k eur trec, mult peste 5%.
    Fara a avea date exacte, suntem 18 milioane, din care vro 6 pensionari si minori. Din aia 12 milioane doar 5 lucreaza. Mai punem 2 milioane patroni (nu toti acesti patroni isi permit totusi masina de 20k+). Ne dispar din calcule vro 5 milioane, care teoretic sunt asistati sociali, nu isi permit acele masini. Si revin la problema de mai sus, de unde atatea masini scumpe pe drumuri?
    Eu unul imi faceam un calcul sa imi iau o masina d’aia 20k+… ratele m-ar dobora pentru o cutie de tabla.

    00
    • Astea ie date oficiale. Sunt destui care „oficial” castiga intre 1000-1700 pe luna si in timpul liber mai pun faianta si parchet de inca atat. Destui din aia pana in 3000 mai fac un website, freelance.com, vand chestii din china etc. O parte din cei cu 4000-6000 fac afiliere, au situri care mai produc niste bani. In concluzie realitatea oficiala nu e la fel cu realitatea reala.
      PS: Si eu intru in cei 1.4% si am o masina de vreo 15 ani. Am un prieten bun care intra la cei 27% si are 3 masini + casa. Well….

      00
    • Maşinile ălea sunt marea lor majoritate cumpărate la mâna a doua din Europa. Ştii, cu puţini km, coduse de bătrânici…

      00
    • @Shutz
      In RO sunt inregistrate 4,5 milioane de masini.

      Dintre acestea, 82% au vechime mai mare de 8 ani.

      Deci 18% sunt mai noi de 8 ani.

      Adica sub 1 milion de masini ceva mai noi la 20 de milioane de locuitori.

      Ti se par multe pentru ca centrele urbane de la noi sunt ridicol de putine, mici, inghesuite, si proiectate pentru mult mai putine masini decat sunt acum pe strada in circulatie (Bucurestiul a fost gandit pt 100.000 de autoturisme).

      00
    • NOU
      #12

      Masinile alea de zici nu’s luate din salariu ci cumparate pe firma sau luate vechi cu toti banii stransi pe cativa ani de respectivul. Acuma daca unu vinde niste teren, pac ML-ul. Mai sunt unii, se duc o vara in strainatate la munca si pac Audi-ul…de 6-8- ani vechime.

      00
    • @Schutz: „de unde atatea masini scumpe pe drumuri?”

      Pentru ca romanii isi cumpara cea mai scumpa masina pe care si-o pot permite dupa ce se imprumuta pana peste cap.

      Mai deunazi vorbeam cu o cunostinta (nu prieten, ca nu ne stiam salariile unul altuia) si el a tras concluzia ca are salariu mai mare ca mine pentru ca masina lui e mai noua si e diesel(avem acelasi model), deci – evident – isi permite mai multe decat mine.
      N-avea sens sa ii mai explic ca eu merg doar in week-end cu masina si ca nu imi trebuie masina scumpa ca nu am ce face cu ea. Si ca si batranicile din Germania care merg doar duminica la biserica nu au Passat-uri noi diesel, desi isi permit, din exact aceleasi motive. Omul ar fi fost extrem de dezamagit.

      00
    • si eu sunt in 1,4%, si am doua masini in 6000E
      Un renualt megane diesel 2008
      si un renault modus tot diesel din 2005
      Inca merg bine nu am probleme cu ele, nu am rate nu mi-as face rate la masini peste 15K… mai ales in mizeria de bucuresti

      00
    • Je e bine infipt in aia 1.4%, conduce o masina de maxim 2000e si inca nu si-a terminat casa (mica spre medie) de care s-a apucat acum cativa anisori. Je nu are rate la banca insa. Je se simte totusi destul de sarac cand se uita in jur chiar daca statistica de mai sus spune altceva. Prietena lui je castiga chiar un pic mai mult, dar nici pe ea nu ai putea-o identifica in metrou ca 1percenter. Explicatii?

      00
    • jan, oameni săraci, se imbraca de la sh. sau poate din ăștia.

    • Am zis si o mai zic de 100 de ori: in tara asta jumate din economie e neagra (servicii si produse fara acte / spaga / salarii falsificate / hotii). Si nici persoanele care sunt momentan la conducere nu vor sa o mai aduca la suprafata.
      A fost un sef la ANAF care a incercat ceva si Ciolos l-a dat afara anul asta plus l-a atentionat public pe ala nou pus sa stea pe curu’ lui.
      Sunt multi sponsori de partid de astia mici locali de judet care fura si care ii tin de ate pe marionetele de la conducere.

      00
    • Top 0.7% aici, mi se pare imposibil sa imi cumpar o masina, mi se par enorm de scumpe pentru ce sunt, mai ales noi.

      00
  3. Vezi că mulți sunt plătiți pe salariul minim sau pe ore mai puține și în mână primesc mai mult ca să mai fenteze patronul niște taxe, mai ales în zona de muncă fizică, necalificată sau de servicii.

    00
    • Culmea ca se intampla de astea si la case mari. Stiu patronul unei reprezentante auto internationale (de renume) care face chestia asta de care zici tu.
      Au o multime de angajati cu salariu minim pe economie in acte si culmea nesimtirii chiar si angajati cu norma de 4 ore pe hartie (care defapt lucra 9-10 ore).
      + de la ora 17 la ora 21 se lucra neoficial in service fara factura, iar muncitorul imparte banii negri cu patronu.
      + fac smecherii impreuna cu reprezentatii asiguratorilor supraevaluand serviciile de reparatii daune pe asigurari, apoi impart banii.
      Patronu care face asta e membru PNL si sponsor de baza a PNL. Multi stiu ce se intampla, nimeni nu se atinge de el.

      00
  4. NOU
    #21

    Atunci inseamna ca salariul mediu net este calculat prost !! :(
    https://www.agerpres.ro/economie/2016/04/06/ins-salariul-mediu-net-in-romania-a-crescut-in-februarie-cu-0-4-lei-pana-la-1-950-lei-10-02-06

    Cred ca este calculat ca medie aritmetica, ar trebui ca medie ponderata cu numarul de angajati. Ori nu vor, ori nu-i duce capul pe astia de la INS..

    00
    • De unde stii tu ca-i calculat gresit, pentru ca din datele din grafic nu poti calcula media?

      00
    • Nu ai cum sa calculezi media pe baza datelor astea pentru ca nu stii distributia salariilor la nivelul intervalelor din grafic.
      Dar e bine ca stii sa insulti.

      00
    • NOU
      #24

      Alin si big0ne, voi stiti ce inseamna medie ponderata ?
      https://www.gimnaziu.info/media-aritmetica-ponderata
      Daca 70% din ei au sub 1700 lei atunci media lor ponderata nu are cum sa fie peste 1900 lei, este clar ca este medie aritmetica, ca sa arate ce „bine” o ducem.

      00
    • jeane, stai jos, ai 4, ponderat daca cinci din ei au 1 miliard salariu intra in aia peste 10000 iar ponderea lor se pune langa aia 5 milioane cu 1000 salariu, si in medie ponderata iese 2000 lei salariu, Calculul la INS e facut ponderat, iti garantez.

      00
    • NOU
      #26

      Aia cinci cu salariu exagerat erau exceptii care ar fi trebuit eliminate ca si „outliers”… andrei, pui si tu mana pe carte sau doar dai „note” ?
      https://en.wikipedia.org/wiki/Outlier

      00
  5. Meh…la cati angajati cu salariu mai mic declarat, fata de cel real, sunt, statisticile nu sunt chiar relevante.
    Eu am salariu de 4200, dar in acte am 1250 net. Si inteleg ca mai toti pe domeniul nostru de activitate fac la fel.

    00
    • … Asta e o gogorita foarte veche,
      Salariile la negru/gri sunt din ce in ce mai rare, nu se preteaza decat la anumite firme/domenii de activitate, si se vor subtia si mai mult.

      In domeniul meu, NU se platesc salarii la gri/negru, nici macar ocazional. Si e un domeniu cu > 150.000 de salariati pe tara.

      Masinile de fite de pe strada sunt luate in leasing pe firma sau third-hand din Germania.

      00
    • Bun articol, fascinante comentarii.
      @dobre: am ales sa raspund la comentariul dumneavoastra deoarece aveti cifre concrete.
      Cu cat sunt diferentele mai mari intre salariul pe cartea de munca si ce luati in mana, cu atat este mai rau pentru toti ceilalti.
      Trecand peste proasta gestionare a banului public, banuiesc ca realizati ca serviciile publice de proasta calitate sunt corelate si cu situatia salariala a dumneavoastra (extinsa la toti cei din domeniul dumneavoastra, si nu numai conform multor alti comentatori).
      Si acum cum va va afecta direct: sa presupunem ca luna viitoare iesiti la pensie si ati avut, de dragul calculelor, acelasi venit pe toata perioada in care ati muncit. Conform cifrelor mentionate de dumneavoastra aveti dreptul la 0.51 puncte de pensie.
      Asta inseamna aprox. 451 lei. In 2016 nivelul pensiei minime garantate este de 400 lei. Sper ca puneti cat mai multi bani deoparte.

      Toata suma pe cartea de munca se traduce in aprox. 1518 lei pensie.

      Am fost in situatia dumneavoastra si acesta a fost unul din motivele pentru care am schimbat locul de munca.

      Fara reforme si planificare pe termen lung (minus marea noastra problema – continuitatea) imi e teama ca nu vom reusi sa minimizam impactul muncii la negru. In acele momente, alesii nu isi vor putea ascunde incompetenta in spatele faptului ca sunt incasari mici.

      Cu stima,
      Marcel

      00
  6. Interesant este altceva. Facem pariu ca in zona de 0.7% sunt covarsitor mai multi angajati la stat decat la privat. Gen sefi, sefutori de agentii guvernamentale, regii autonome, etc. Intrucat sunt date oficiale referitoare la salarii, facem pariu ca si in zona de 1.4% tot la stat sunt majoritarii. In IT / inginerie sunt salarii din alea, dar majoritatea sunt declarate altfel.

    00
  7. NOU
    #32

    Sa va dau un caz concret. Se dau doi tipi, IT-isti. La terminarea facultatii, unul din ei pleaca din orasul lui de provincie in Bucuresti, iar 10 ani mai tarziu castiga in jur de 9000 lei pe luna. Cel de-al doilea, tot IT-ist, are ceva ajutor de la parinti, isi face o casa in orasul de provincie si se multumeste cu un 3000 lei luna. Nu isi doreste sa plece in Bucuresti sau in alta parte, unde stie ca ar castiga mai mult. Prefera viata lui tihnita din orasul natal. De multe ori e o chestiune de alegere.

    00
    • pe de alta parte, este irelevant inlumea de azi unde este itistul, diferenta de 6000 de ronintre cei doi pote fi data doar de inexperienta celui de al doilea profesional ma refer.
      Eu am cuosstiinte ce castiga bani mai multi in provincie, tot it, fata de buc…

      00
    • Cunosc un om care si-a facut calcul daca sa se intoarca „la mama acasa” (4 camere, apropo) sau sa ramana in Bukale.
      A calculat 300 de euro chirie (cel putin), si deja incepea sa sune mai ok statul in orasul natal.
      Orasul natal e mai mic, ajunge mai repede la munca, lipsa aglomeratie (suedeji, 41, putoare la metrou), nu are nevoie de masina… a decis sa se intoarca. Parintii s-au mutat la tara, i-au lasat apartament de doua camere in centrul orasului Piatra Neamt. E numit „perla Moldovei” apropo.
      –––––-
      Si eu am plecat din Bukale, desi faceam 20 de minute pana la munca, pe bicla, prin Herastrau. M-as intoarce numai daca as ajunge sa mor de foame unde sunt acum – din pacate, Torino.
      Nu castig mai bine (vorbim de „rata de economisire” – ce ramane dupa ce platesti toate alea) dar linistea acestui… Piatra Neamt sau Iasi din Italia imi face bine la nervi.
      Daca ar fi joburi platite cu 30% mai putin decat castigam la Bukale, m-as intoarce la Vaslui, de unde sunt. Dar stiti cu cat se gastiga mai putin la Vaslui, pe jobul meu? Cu peste 50% mai putin, manca-v-as.
      Cand aud cu „moldovenii”… frate, nu e vina noastra ca trebuie sa fugim de acasa pentru a trai cat de cat la nivelul secolului actual.
      Pe cei ramasi acasa ii consider aproape eroi: profesor la tara? Medic curtat de Suedia, ramas in Vaslui?
      https://adevarul.ro/locale/vaslui/title-1_52e11c19c7b855ff56bb9edc/index.html

      00
  8. Pe unde am lucrat in Oradea de exemplu, oras care in statistici se afla la coada mediei pe tara ca nivel de salar mediu, am avut contract de munca pe minim iar restul banilor negociati i-am luat la „negru”. De obicei inca pe atata, sau chiar mai mult. Nici nu stau la discutii patronii cu tine. Accepti asa sau du-te dracului, vin altii din urma…

    Si nu ma refer aici la posturi de muncitori ci posturi de office. Chiar si manageri. Daca in Oradea se poate ca un manager sa fie inregistrat cu 1500 brut si sa ia 5000 net, cred ca se poate si in restul tarii.

    P.S. Cu exceptia multinationalelor care nu isi permit asemenea inginerii.

    00
  9. Datele prezentate nu coincind cu realitatea.Ma regasesc in procentul de 1,4% si daca imi fac o rata pentru o masina de 15K euro (asigurare+revizii etc) aproape ca raman lefter. Viata bate filmul.

    00
    • Vreau si eu sa vad un calcul cum nu te descurci sa traiesti cu peste 6 mii de lei in ro si cum o rata de o mie de lei te baga in faliment.

      00
    • 1000 de lei rata epentru logan fara servo fara aer fara roti…

      00
    • Bine, rata e 2 mii de lei si tu castigi 7 mii, ca 1,4% e intre 6 si 10 mii de lei. Vreau si eu un calcul cu creionul pe hartie cum nu traiesti cu 4 mii se lei bani in mana in Romania, indiferent de oras.
      Iei 7 mii de lei pe luna, dai 2 mii pe masina, ca trebuie sa fii smecher, o garsoniera de 30 de mii de euro te duce la o mie de lei rata, si cu 3 mii de lei mori de foame in casa.
      Asta daca esti singur, daca ai familie ma gandesc ca poate si jumatatea castiga niste bani si se impart costurile.

      00
    • Iti raspund eu bigbear:
      rata apartament: 1200 lei
      rata credit nevoi personale: 700 lei
      intretinere lunara (curent, net, gaz, apa si ce mai este): 1000 lei
      cheltuieli saptamanale cu mancarea: 500 lei x 4 = 2000 lei (cum zicea cineva p’aci, la un moment dat nu mai manci parizer ci treci la chestii care adunate costa, si da, un shopping de sfarsit de saptamana se invarte la 500 de lei cu tot ce ai nevoie pe saptamana viitoare d’ale gurii, pampersi pt aia mica and so on)
      2 excursii pe luna de weekend: 1000 lei (si asta fara a te caza undeva, pleci sambata din localitate dimineatza si te intorci seara, dar se aduna 300km plus 3 mese la pensiuni)
      Dupa cum vezi am ajuns la 6000 de lei fara prea mari probleme..si cheltuieli mai sunt multe si nu au fost incluse in calculul de mai sus

      00
    • Nu ma plang, dar cand vezi ca faci parte din 1,4% parca te astepti sa traiesti mai bine. Am un trai decent, nimic extravagant.
      Medie/luna:
      fac tot posibiliul sa economisec:1500 RON
      Rata apartament: 1100 Ron
      Utilitati (intretinere,gaz, curent, cablu, tv, tel. mobil) : 700
      Cumparaturi supermarket: 700 Ron
      Haine : 300
      Iesiri in oras,poate un concert: 350
      Controale medicale : 100
      Benzina naveta loc de munca: 350
      Cadouri (zile de nastere):200
      Abonament sala:150
      Vacante,hobby: sa punem 700 Ron/luna. Fac cam 2 iesiri in afara tarii, una in mai si una in septembrie de cate 1-2 saptamani. Transport low cost bilete luate cu 3-4 luni in avans,Cazare AIRBNB, Hostel.

      La masina, pe langa rata mai pune si asigurare+Casco si cheltuieli de genul:revizii, anvelope iarna-vara odata la 2-3 ani.

      Cum arata ?

      00
    • Bine zis Cristi, si da, de fapt, eu nu inteleg cum poti sa traiesti in romania cu mai putin de 6000 de lei pe luna? cati sunt cei care chiar traiesc cu 1500 de lei pe luna? Lasand la o parte omu de la tzara si asistatii social, un om simplu, care traieste in acelasi bloc cu tine de exemplu, dar lucreaza la .. nu`sh.. nu`mi dau seama pentru ce se dau 1500 de lei pe luna, dar, cum poate trai? concluzia e ca nu, nu traieste cu 1500 ci atat apare in hartii si pt atat plateste taxe, restu, we’ll never know.
      exemplu din scara de la mine: muncitor la spalatorie auto, are 2 masini (un seat chiar bine tunat printre ele).. nah.. ala spala masini, sigur nu are in acte mai mult de 1500.. dar cand ciubucu se ridica la 70-100/zi.. se rotunjeste suma si omu traieste, conform graficului din articol, cu 1500 de lei

      00
    • Am inteles ca abia traiesti cu 6 mii de lei pe luna, as fi curios sa stiu daca parintii celor ce abia se descurca cu 6 mii traiesc sau nu, pentru ca ma indoiesc ca si parintii castiga tot 6 mii, sau vecinii lor.

      00
    • Nu ai inteles ideea. Conform graficului salariul meu este peste ceilalti 95%, teoretic esti elita. Acum daca ma duc sa cer marire de salariu o sa-mi spuna ca am deja peste marea majoritate si au dreptate.
      Acum stau sa ma gandesc de ce mi-am luat apartament ca toata clasa de mijloc cand teoretic mi-as permite o casa, ca doar ceilalti nu castiga cat castig eu?
      Parintii nu economisesc, nu au rate, nu se duc in concedii, mancare gatita 100%, hainele ii tin si cate 5-10 ani.

      00
    • NOU
      #46

      cred ca depinde foarte mult din ce familie vii. Daca parintii ti-au lasat vreo casa pentru ca au fost inspirati sa cumpere 2 in anii ’90, te-ai scos!
      daca parintii au vreo afacere, te trimit la bucuresti si iti platesc ei chiria si te tin in facultate la cu taxa, iarasi, te-ai scos!

      bai nene, daca parintii ti-au fost saraci lipiti si nici macar locul unde ai stat cu ei nu e proprietatea lor (in clar), 1000 de euro sunt fix pl !
      de ce?
      check this out:
      chirie: 1000 lei
      intretinere: 250 -350
      masina (intretinere+benzina): 400
      masa (serviciu+acasa): 700
      utilitati (curent, net, tv, mobil): 250
      rata masina (SH, clasa mica, pe 5 ani): 550
      rata frigider, aragaz, masina de spalat, mobila: 400
      carti, haine, cutit, oale: 150
      iesiri (sociale si antisociale): 200
      dentist, doctor, rahat: 200
      vacanta o saptamana in Europa sau Romania: 100 lei/lunar pusi deoparte

      that’s it.!
      sa-mi bag pl daca ma simt in elita de 5.1%

      00
    • @pensionarul: Ma eu sunt singurul tampit care le-am dat chiriasilor mei frigider, masina de spalat, plita + cuptor si mobila?
      Cum de tu dai si chirie si rata la alea?

      00
  10. Cifrele nu sunt exacte, pentru că:

    – mulți români câștigă mai mult în realitate, chiar dacă pe cartea de muncă au trecut salariul minim
    – unii lucrează la negru complet
    – mulți „patroni” își decontează cheltuieli personale ca fiind pe firmă (inclusiv mașini scumpe și benzina pentru ele, așa cum observa Shutz)
    – există și zilieri, freelanceri, etc., adică oameni care lucrează doar o perioadă de timp din an.

    Totuși, ma roade o întrebare: oare ar avea succes o școală privată de meserii? Adică un fel de universitate de tinichigerii, tâmplari, strungari, etc. Posibil, cu două modele de business:

    1. Banii sunt plătiți de firme care sponsorizează, iar cursanți studiază gratis.
    2. Cursanții plătesc o taxă de școlarizare, ca la orice universitate privată.
    (eventual o combinație de 1+2?)

    00
    • NOU
      #49

      Eu zic ca n-ar avea succes o scoala profesionala. Eu am facut scoala profesionala, buna, dar nu avea unde sa lucrez dupa. Problema, zic, ca e si lipsa locurilor de munca, nu vad sa exista mari producatori de x..y..z

      00
    • … Datele nu sunt exacte,
      pentru ca INSSE considera venit salarial si bonurile de masa, tichetele de vacanta, tichetele cadou, primele ocazionale, orele suplimentare, etc.
      Un muncitor cu 1000 lei net salariu, dar cu 200 lei bonuri de masa, 150 de lei prima , si ore suplimentare de 500 lei net se duce la 1850 lei net, adica aproximativ mediu pe economie, desi el nici nu viseaza un asemenea salariu.

      Pentru a avea o imagine cat de cat reala a salariului, trebuie stiute componentele lui, si stabilitatea in timp.

      00
    • Chiar si la stat nu sunt reale :)
      Par example, la politie se da si norma de hrana, cash, lunar, in valoare cat un salariu, dar nu se impoziteaza, nu figureaza ca venit, nu se trece nici in declaratia de venit

      00
    • Depinde. La începutul anilor ’90 tata era director de școală generală dintr-un orășel minuscul. Mai întâi a făcut ceva cercetare in zona să vada care-i cerință pe piața muncii, apoi și-a pus relațiile personale la bătaie pt locuri pt practica, alte relații la inspectorat si după modelul școlilor de meserii interbelice (aici l-a tras pe socru-sau de limba) a înființat în școală doua clase se scoală pregătitoare (brutărie-patiserie si mecanici auto la un moment dat, cred, sau în ani diferiti). Copii făceau si ceva ore de cultura generala (mare, romana, etc), ceva teorie pe subiect si multa practica. Chiar a mers o vreme. Pustii mai învățau un pic pe lângă școala generală, învățau si o meserie, firmele aveau ucenici, multi s-au angajat acolo și alții în alte părți. Nu mai stiu exact, dar e posibil ca în fiecare an profilul a fost schimbat în funcție de cerințele pieței. A mers o vreme până când școlile n-au mai avut autonomie si ideea s-a lovit de alții, prea închistati la cap, dar chestiunea a fost gândită si pusa in practica cu mult simt de răspundere si nu pt aflare în treaba.

      00
  11. Am tot spus că de fapt asta e problema principală în România. Ne plângem de sistemul sanitar, dar contribuim la el cu o fractiune din cât se contribuie în țările civilizate. Asta în condițiile în care o ambulanță costă la fel ca-n țările alea; aparatura din spital, la fel.

    România e o țară plină de patroni și antreprenori, plină de mercedes și bmw. Părerea mea e că dacă ai angajați și-i plătești prost, nu ești vreun geniu care identifică oportunități; succesul tău se bazează pe un fel de sclavie, te regăsești într-o zonă în care mâna de lucru este ieftină și de fapt de aici îți capeți profitul, nu din talentul antreprenorial.

    00
  12. Băi nu știu dacă-i chiar așa. Mulți se încadrează OFICIAL în procentajul ăla mare, când, de fapt, în mână iau mult mai mult. :) E clar că într-adevăr salariile sunt mici și că probabil în realitate tot salariul minim e cel majoritar în procente, dar nu e chiar de 44%. Mulți acceptă carte de muncă pe salariu mai mic sau număr de ore mai puține, doar-doar or primi și ei leafa mai mare în mână.

    00
  13. Vai, dar nu se poate ca mai mult de juma’ de muncitori sa ia sub salarul minin. Le trebuie calificare/studii ca sigur vor castiga mai bine. Dar vai dupa aia vor afla ca pt joburile alea multe nu poti aplica daca nu ai facultate si ca multi au calificare. Dar vai nu se vor da nume de angajatori care platesc prost ca nu e bine, gen: banca din top 3 X sau investitorul din IT y care si-a deschis call-center la care a venit ministrul sau multinationala Z

    00
  14. NOU
    #57

    datele n-au nicio treaba cu realitatea.

    sambata am fost la o spalatorie auto dintr-un cartier modest al Bucurestiului.
    Baietii se miscau destul de greu asa ca am stat 45 de minute pentru un interior si un exterior!!
    Cat timp am stat cu a mea Corsa acolo, in spalatorie erau sau au venit ulterior, 3 BMW serie 3, 1 Audi A6, un X5, un Mercedes si o Skoda Superb. Din toti aia, eu eram cel mai sarac si castig 1000 de euro pe luna.

    Asa, 33 % muncesc exclusiv la negru si probabil inca 33% au mai putin pe cartea de munca decat primesc in mana.

    O clasa de mijloc de 9% imi pare extrem de putin.

    Pentru Marte, mai sus…..eu platesc in jur de 1200 de lei lunar pentru „asigurari sociale” (aka bani pentru drojdierii „pensionati” de la birt) si in jur de 300 de lei strict pentru sanatate. Facand un mic calcul, in ultimii 12 de ani de munca am bagat 10.000 de Euro in sistemul de sanatate din care nu am beneficiat de NIMIC. O singura data am apelat la un spital unde a trebuit sa-mi cumpar singur ace, siringa si pansament.
    Nu cat cotizam e problema ci ce face casa de asigurari cu banii si ce fac managerii de spital cu banii pentru ca 80% din bani NU ajung unde trebuie ci in casele baietilor destepti, in vacantele in insule ale plozilor de bani gata si in pitipoancele acestora. Voi chiar credeti ca masinile alea de lux pe care le vedeti prin Romania nu sunt din banii vostri?
    Ia aruncati si un ochi pe #richkidsofbucharest pe instagram sa vedeti unde va sunt banii.

    00
    • Sunt parțial de acord, există și o gestiune defectuoasă, dar tot de la bani puțini se trage. Adică, nu va veni un ministru competent la sănătate, dacă nu prea are ce gestiona. Îți repet, ambulanțele și aparatura medicală costă și-n România la fel ca-n țările care generează de 5 ori mai mulți bani pentru sănătate.

      Eu îți înțeleg perfect frustrarea; 3% din popendulație suferă de aceeași frustrare. Tu contribui aproape cât un om din țările vestice la sănătate, dar nu ignora un lucru: tu și alți 3%; Doar atât. Cifrele nu mint niciodată.

      Cât despre drojdierii la care faci referire, poți sta calm; din UE, România distribuie cei mai puțini bani pe considerente sociale. Stăm prost de tot pe partea asta, dar dacă te gândești, protecția socială e un mecanism (bine explicat în doctrinele economice capitaliste) necesar pentru toată lumea. Ăsta e costul capitalismului și e un cost decent, altfel ajungi ca-n Brazilia și alte țări de genul ăsta, ești înjunghiat pentru telefon sau pentru mașină; și vorba aia, la ce bun să ai bani pentru lucruri, dacă nu te poți bucura de ele? Sună nasol, știu, dar este o realitate ce nu poate fi ignorată. Ori le dai 400-500 de lei pe lună să-și bea mințile, ori 2-3 mii ca să-i ții în pușcării.

      00
  15. Majoritatea platii la negru se face la cei ce intra in categoriile cu salarii mici. Nu ai cum sa traiesti doar cu 1000lei si sigur multi dintre acestia, daca nu chiar o majoritate covarsitoare, rotunjesc veniturile cu inca macar 500lei. La fel se intampla si pentru ei de la 1000-1700 unde stiu cazuri concrete ce se urca la peste 2000, prin tot felul de manarii.
    Logica e simpla, oamenii nu pot trai cu acei bani si trebuie sa completeze cumva lipsurile, iar acele salarii se dau in principiu la firme mici, mai putin controlate si care evita mai usor fiscul.

    Pe cealalta parte cei cu salarii mari sunt supusi unor controale mai rigurose. De obicei acele salarii sunt in companii mari, verificate constant. Ma aflu si eu acolo si stiu cat imi ia statul…

    Legat de cumpararea unei masini, mi-am luat si masina si casa cu cash, cu cat urci mai sus cu atat cheltui mai mult. Si nu e vorba de cheltuit pe produse scumpe (case, masini, vacante, obiecte de lux) ci consum zilnic.
    Cumperi mancare mai de calitate, haine mai de firma ca te invarti in alte cercuri, iesiri la baruri mai scumpe, daca ai si copii gradinite cu mai multe cerinte… si totul se aduna ca intr-un final daca nu esti calculat sa nu poti strange mai multi bani decat altul cu un salar cu 2 nivele mai jos.
    Si astfel o sa-ti cumperi aceasi masina ca Gigel care castiga jumatate din salarul tau.

    00
    • NOU
      #60

      ‘Majoritatea platii la negru se face la cei ce intra in categoriile cu salarii mici’.

      am urmatoarele trei exemple care contrazic aceasta afirmatie:

      1. cand m-am angajat eu prima data (acum 11 ani), in industria comunicarii si PR-ului multi angajati prestau pe ‘contract de drepturi de autor’, era stabilita o suma fixa, restul ‘in mana’. am fost surprinsa sa aflu ca dupa 11 ani, aceeasi firma la care ma angajasem prima data si intaiasi oara presteaza tot acest gen de inginerii fiscale. si salariile acolo au o medie de 5000-6000 ron, din care probabil 1.000 ron pe contract, restul in mana. si nimeni nu s-a plans pana acum si angajatii nu pleaca in alta parte.

      2. un magazin online romanesc isi plateste multi angajati la ‘gri’: salariul mediu pe economie este in contract, restul in mana.

      3. o cunostinta cu 15 ani experienta in securitate, logistica si facility management se angajeaza ca director de operatiuni la una din cele mai mari firme de securitate romanesti. oferta: o parte din salariu pe contract, restul ‘la gri’ la fiecare 3 luni (probleme de cash flow). salariul: undeva pe la 2.000 euro.

      00
    • @Trufa random, pai daca tu erai platita cu 1000lei restul de pana la 5-6mii cum se cheama? Din punctul de vedere al statului in ce categorie din graficul ala de sus o sa apari?

      1. Cate nu am facut si eu acum 11 ani. Contractele de drepturi de autor s-au imputinat, stiu si eu o firma peste care a dat fiscul si a injumatatit-o. De atunci nu am mai auzit pe nimeni cu astfel de contracte, sau poate asta se intampla doar la nivelele de sus ?!
      2. Din nou, in ce categorie intra acestia pe hartiile fiscului?
      3. Domeniul taxelor de protectie e unul banos, de obicei in cash.

      Ce nu ai prins tu e ca cei mai multi bani „la negru” ii vei gasi la cei din in primele 2 categorii de plata, din grafic. Si mai putin la cei ce sunt platiti bine.

      00
  16. No shit, la articolul cu imobiliarele spuneam ca economia reala spune ca un salariu de 3000 de lei nu e mic, si ca salariu mediu este influentat masiv de cei cu salarii mici.

    Si am fost asaltat de bucuresteni revoltati ca saracii ar trebui sa munceasca daca vor bani. Unii parca nu ar avea rude prin orase minunate gen Giurgiu sau Resita sau bunici la tara.

    00
  17. conform declaratiei de avere si gestionarul asta avea un venit net de ~1.800 lei pe luna:
    http://www.pressalert.ro/2016/04/timisoara-depou-locomotive-din-timisoara-perchezitii/

    00
  18. „Majoritatea nici nu știm cine ne reprezintă în Parlament sau ce primar sau prefect vom vota” Da, asta probabil si din cauza ca prefectul nu se voteaza, ci este numit de catre primul ministru. In rest perfect de acord.

    00
  19. Asta e un topic bun unde sa intre ANAF și cu mandat sa obțină ip-urile evazionistilor. Le-ar sta bine câțiva ani de parnaie

    00
  20. o explicatie pt nr mare de masini cu pret de achizitie > 20 000 eur (asta nu inseamna ca cele care circula ai si fost luate de noi) care se vad in special prin Bucuresti , poate fi nr mare de bugetari care „se descurca” si inca foarte bine comparativ cu cei angajati la privat ….toti bugetarii care se plangeau de salarii mici dar in acelasi timp se duceau un excursii de mii de euro , pe care i-am intrebat de ce nu se muta in privat , mi-au dat un raspuns de genul : ” ete na acum…”

    00
  21. Kecskemet :) de dragul corectitudinii.
    Sigur ca au infiintat o sectie care sa se pupe cu ce vrea Benz. Dar sa faci chestia asta la noi, te mananca toti sfintii.
    Ca sa infiintezi o licenta noua iti trebuie minim 3 ani de autorizare provizorie si apoi inca 3 pentru acreditarea ARACIS.
    La o specializare neacreditata nu iti vine nici dracu’, nici macar daca ar veni Benz la noi si ar promite ca te angajeaza.
    Daca faci asta la o universitate mica (cum ar fi Kecskemet fata de Budapesta de ex), iti fura aia mari ai nostri (adica Bucuresti/Cluj/Iasi) specializare si o fac ei, si pe a ta nu o acrediteaza, pentru ca majoritatea brontozaurilor cretinoizi de profesori cu acreditarea din ARACIS sunt din aceste trei centre, si trebuie si gura lor sa manance inca o paine in afara de alea 3-4-5 paini pe care deja le mananca.
    Stundentii nostri, 90-95% din ei, nu au chef de carte si/sau sunt ca un sir: monotoni si marginiti. Ei vin la inginerie la Bucuresti / Timisoara / Cluj ca viata la cluburile din orasele e mai misto ca in targurile mici din provincie. Sigur, sunt si copii buni, care fac practica si internshipuri la Continental, Bosch – Rexroth sau altundeva, stau pe acolo 2-3-4 ani si apoi pleaca in tarile mama ale respectivelor concerne. Dar cu aia nu putem scoata tara din cacat.

    00
  22. Eu as fi curios care e distributia salariilor la cei care citesc acest blog…

    00
  23. Trebuia să apară un cocalar pe aici care să se laude ca se încadrează în cei 1,4% cu salar de până la 10.000 ron.

    00
  24. Concluzia sumbra este ca marea masa de romani traiesc, mai exact exista, in saracie. Dar traim in –UE–!!!

    00
  25. Eu castig 5500 ron si nu mi-se pare deloc ca as face parte dintr-o categorie de sus chiar daca nu am rate, chirie sau alte cheltuieli.

    00
  26. Nu va uitati neaparat la ce vedeti prin jur. Mare parte din tara e saraca, iar in orasele mari probabil ca sunt si alte surse de venit in afara de salarii. In ceea ce ma priveste, sunt in aia 0.7%. Nu am masina si nici credite. Dar inca fac eforturi sa pun bani deoparte si nu, nu mi se pare ca dau bani pe chestii care sa ma scoata in evidenta (masina, tzoale, accesorii, concedii prin tari exotice, casa „pe pamant”). In alta ordine de idei, oamenii tind sa cheltuie tot ce castiga. In afara de cazurile de saracie, oricine ar trebui sa se descurce cu doar 70% din venituri.

    00
    • Nu stiu daca tin sa cheltuie tot ce castiga.Mie mi-se pare ca oamenii fac economii, au trecut printr-o criza economica si sunt precauti.In schimb se cheltuie bani din cate am vazut eu in hipermarket-uri si aiurea, pe nimicuri numa sa cheltuie.Aici vb de orase mari unde salarile sunt cat de cat mai bune.

      00
  27. NOU
    #76

    Ma distreaza ca vorbim de aia 4 milioane care probabil iau salar la negru.
    Ma distreaza ca vorbim si de cei 35.000 cu salarii de 10.000 de lei.

    Dar nimeni nu intuieste ca exista alti 35.000 care sunt milionari in euro si care traiesc pe spatele nostru al tuturor, in special pe spatele celor platiti putin si la negru.

    PS: milionari in sensul ca au proprietati si depozite si active de minim un milion eur.

    00
  28. La o aproximare rapida, sunt cam 7% din salariati care castiga mai mult de 1000 EUR/luna, ceea ce ii califica pentru Prima Casa sau pentru o casa/apartament. Sa zicem 300.000 de oameni. Plus vreo 100.000 de patroni, sunt 400.000 de pontentiali. Jumatate si-au luat deja, si-au construit etc. Ca sa nu zic ca si cei sub 1000 EUR/luna vor si ei case si apartamente, desi nu isi permit. Si, pana la urma, cu munca lor, cu ajutor de la mama, tata si tataie, construiesc sau cumpara si o parte din acestia.
    In concluzie, ne vom mai mira cel putin 4-5 ani de acum incolo ca inca se construiesc mizerii de apartamente si inca se gasesc clienti pentru ele.

    Zic si eu, sa tinem minte cand mai avem discutii despre imobiliare.

    00
    • valid point, ca de obicei.

    • Off-topic: doamnelor si domnilor care dati click pe link-ul meu, dar, va rog, intrati, cu curaj, vizitati si paginile obiectelor, nu numai prima pagina :-) Nu cer comenzi, dar mi-ar placea sa va incante ochii lemnele pe care le lucrez. Sper ca nu va suparati ca fac putin PR desantat in comentariul acesta :-)

      00
  29. Acum vreo 7-8 ani Ungaria era prezenta la un targ international in america sa atraga investitori. Se prezentau ca au infrastructura buna si ingineri bine pregatiti si mai ieftini ca germania si spania cu grafice. Apoi alte grafice cu comparatie de costuri pentru fabrica in Germania, Spania si in Ungaria.
    Scoala in Romania a ajuns o gluma proasta, am terminat inginerie in 2003 si faceam scoala dupa materia din anii 70, bazele sunt aceleasi dar a evoluat mult.
    Trebuie terminata infrastructura apoi incep sa fie salarii mai mari pentru ca lumea se poate misca mai repede, turism ca poate veni omul din europa cu un low cost pe weekend la baute ieftin si sa dea la buci ieftin.

    00
  30. Fac parte din cei 1,4% dar tot ma înscriu la concursuri cu premii de câțiva zeci de lei.

    00
  31. Oarecum la subiect, despre educatia financiara: https://www.esquire.com/lifestyle/money/a44086/four-men-four-numbers/

    00
  32. Deci, Africa, clar… 90% din salariati castiga sub 3000 lei pe luna, adica sub pragul decentei… ca daca faci un buget, pe bune, fara sa ascunzi nimic sub presh, constati ca poti trai decent abia de la 4000 lei in sus.

    00
  33. Pfff…. pendula mea, nu pot sa defilez cu „we are the 99%”.

    00
  34. Sunt cam in primii 3%!
    Pacat, Inca nu ma pot numi „cei 1%” nici la salariu :(((

    00
  35. eu sunt pentru o singura chestie. absolut toti romanii sa isi incaseze venitul total(nu net, nu brut) in plic, cash, si sa mearga ei dupa sa isi achite personal darile la stat.
    fiindca sunt multe discutii despre venitul la negru/gri si asa se calmeaza toata lumea.
    sa primeasca ei 11.000 ron in mana si sa mearga a 2a zi la „ghiseu” sa predea 5.000 de ron din ei. sa vedem atunci toti eroii astia din comentarii.
    sa vezi atunci tata revolutie cand isi dau seama cu cat sponsorizeaza statul si ce primesc inapoi.

    00
  36. Pana la urma este necesara cresterea minimului pe economie , altfel nu va creste niciodata venitul celor 44% . Ideal ar fi sa se scada impozitul pentru veniturile sub mediu pe economie.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile