Saga parcărilor din Brașov #3

Ca orice lucru pornit bine, și ăsta se strică pe parcurs. Deja mergea prea bine treaba și au zis să o mai ude un pic.

Aceasta interdicție a fost abrogata: ,,Nu se vor elibera abonamente de tip riveran persoanelor fizice şi juridice care sunt proprietare de apartamente în imobilele de locuinţe colective sau individuale în a căror autorizaţie de construire s-a prevăzut executarea de locuri de parcare în incinta parcelei sau a construcţiei ce a făcut obiectul autorizării.”

Dezvoltatorul a tras un rezidențial cu 4 locuri de parcare la 20 de apartamente, oamenii au cumpărat acolo și acum plâng că ei au drepturi. La stat plâng, nu la dezvoltator, că statul trebuia să îi apere de propria prostie.

Si prevederea ,,În Centrul Istoric acest tip de abonament se eliberează pentru persoanele fizice domiciliate în această zonă, proprietare de autoturism înmatriculat la adresa de domiciliu, care nu au posibilităţi de parcare în curte.” a fost abrogată.

Dezamăgitor. Ce circ frumos ieșea când au o singură ieșire și trebuie să se înțeleagă cum bagă mașinile.

Au mai umblat și la acte, acum nu mai e doar buletinul și talonul, acum se ia în considerare și contractul de închiriere, viza de flotant, contractul de comodat, legitimația de bibliotecă sau un bilet de autobuz compostat.

Ce vor să mai facă e eliminarea taxării pe timp de noapte și în weekend. Că vine lumea în vizită, e aiurea.

În alte știri, vecinul cu scheme a rezolvat: una dintre mașini mai apare episodic pe aici, iar cealaltă deloc.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

45 comentarii

  1. Dezvoltatorul isi baga srl-ul pe pierderi imediat ce a vandut mare parte din apartamente…apoi in insolventa, faliment, daca nu il vinde unui arabete/chinez….si aici statul (Anaf) ar trebui sa ‘vegheze’ si sa intervina cand vede un ‘pattern’de genul asta…strict legat de parcări, cel putin in Bucuresti exista hotarare a CGMB inca din 2006 care prevede ca dezvoltatorii trebuie sa faca cate un loc de parcare per apartament; acum, tu ca si cumparator de buna credință, stiind de asta , speri ca, daca nu vrei sau nu ai bani sa cumperi loc de parcare la momentul cumpararii apartamentului (poate nu ai masina atunci), vei putea cumpara ulterior (intre timp dezvoltatorul poate inchiria acel loc..); doar ca in romanica doar fraierii respecta legile/regulile, si se ajunge ca dezvoltatorul sa faca cum spui tu, 4 locuri la 20 apartamente…intrebarea este : de ce primaria si politia semneaza receptia la terminarea lucrarilor daca nu se respecta legea,daca nu sunt locuri cel putin cate apartamente ? Pt ca, romanica ? Deci nu e doar prostia cumparatorului, este si tradiționala spaghelnitza ..

    • In București se plătește 10.000€ per loc de parcare nefăcut la primărie. Deci e „normal” să mergi la primărie să îi ceri locul de parcare din cele publice, pentru că ai „plătit” pentru el.

    • Într-adevăr în București există și varianta cu taxa către primărie pentru fiecare loc neexecutat. Că doar toți au afaceri în imobiliare.
      În plus, nu există obligația de a cumpăra și loc de parcare odată cu apartamentul și uite cum stă parcarea goală pe jumătate și străzile din apropiere cu trotuare blocate, că nu dă nimeni amenzi..

    • Tu din ce film esti? Obligatia dezvolatorului e sa construiasca locurile de parcare si sa iti ofere posibilitatea sa cumperi un loc o data cu apartamentul, nu sa astepte dupa tine sa iti iei carnet si masina. Nu sta nimeni sa te astepte 10 ani sa iti vanda locul de parcare.

    • Tu de ce nu citesti si intelegi ? Sau esti angajat la vreun ‘dezvoltator’ ? Poate ai carnet, dar esti tânăr, faci credit pentru primul tau apartament dar nu ai atunci banii si de masina si de loc de parcare…dar situatia asta e rara, cea mai des intalnita este cea in care nu se fac locuri de parcare suficiente, pt ca il costa pe dezvoltator sa le faca (la suprafata pierde teren pe care ar putea sa se extinda cu blocul,la subteran -costuri mai mari cu construcția) si el nu te poate obliga pe tine sa cumperi loc de parcare si tu nu il poti obliga pe el sa iti vândă? Si ‘autoritatile’ doar dau cu pixul si isi iau partea…Capisci ?

    • Amice, discutam idei, indiferent unde lucram. In Bucuresti, nu in comunele de langa, toate rezidentialele pe care le-am vazut in ultimii ani aveau locuri de parcare de vanzare impreuna cu apartamentul. Pana si cele ceva mai dubioase de prin Berceni aveau. Posibil sa existe si mai dubioase de atat, dar acolo banuiesc ca stiu si cei care cumpara in ce se baga, iar locul de parcare este ultima problema.

      Autoritatile au partea lor de vina ca nu dau amenzi, sa fie clar pentru toti ca degeaba ai bani de masina daca nu ai si de parcare. Asa s-ar gandi si lumea inainte sa cumpere apartamentul, in loc sa tipe ca vor loc parcare de la primarie cu 50 de lei pe an. Din pacate, in Bucuresti nu se va schimba mare lucru curand la capitolul asta, chiar si cu noul primar.

    • Zero cred ca tu esti din alt film.
      Nu am vazut nici un bloc/complex care sa iti vanda la pachet apartament+loc de parcare.
      Caz concret, bloc nou construit langa blocul meu, initial a fost un prieten la vizionare si la apartamentul venea la pachet cu locul de parcare (ma contrazic singur nu?) dar era prea scump. Un an mai tarziu pe stradutele de langa bloc au aparut 40 de masini. Am cautat pe imobiliare blocul si apartamentele se dadeau fara loc cine voia loc la subteran 15k. In continuare e plin de masini pe aici, doar vreo doua BMWuri au disparut in subterana.

    • „de ce primaria si politia semneaza receptia” – ce receptie? In ce univers paralel traiesti? Devoltatorii nu construiesc pentru primarie. Receptia o face clientul, daca ai cumparat in constructie. Primaria si politia (si alte institutii) semneaza avizele si apoi (teoretic, in functie de unde locuiesti) mai inspecteaza respectarea lor.

      Tu, cand te pui sa locuiesti undeva, te gandesti: ba, am masina – dar am unde sa o parchez? Poate n-ar trebui sa sar la un apartament intr-o zona unde nu am unde parca legal.

      Sau, daca iti iei masina: ba, mi-as lua masina. Dar am unde parca?

      Nope.

    • Nu confunda receptia de la terminarea lucrărilor cu receptia de la terminarea perioadei de garanție . Cauta si vezi cine trebuie sa semneze in cazul celei dintâi (obligatoriu , ‘un reprezentant desemnat de către autoritatea administrației publice competente care a emis autorizația de construire’). Exista chiar si normativ pentru proiectarea si executia parcajelor private…tot maculatura…

    • Este clar vina autoritatilor ca permit construirea de apartamente fara sa fie puse la dispozitie un numar suficient de locuri de parcare.
      Dar in acelasi timp, cumparatorul are o vina la fel de mare sau poate chiar mai mare fiindca accepta sa cumpere un astfel de apartament si nu se gandeste de la inceput ca nu va avea unde sa isi lase masina.
      In general nu iti cumperi un apartament ca sa locuieti 4-5 ani in el, il cumperi pentru minim 20 de ani, asa ca indiferent daca ai sau nu masina acum, ar trebui sa te gandesti ca este posibil sa iti cumperi in viitor.

    • Pai cel putin in București este un adevărat business, inchirierea sistemelor de parcare tip platforma; dezvoltatorul plateste furnizorul de astfel de sisteme sa vina cu cateva,inainte de receptia de la finalizarea lucrărilor; reprezentantii autoritarilor vin si semneaza ca este ok la punctul ref nr locuri de parcare : pe un loc de parcare s-ar dubla/tripla nr de masini parcate, cu astfel de sisteme ,deci ies la numaratoare – cel putin egale cu nr de apartamente; dupa ce isi ia semnaturile, furnizorul si le ia inapoi, dezvoltatorul e fericit; tie cumparator ti s-a spus la cumpararea apartamentului ca vei putea inchiria (poate nu vrei sa cumperi ca poate nu vrei sa stai 20 de ani/toata viata acolo) un loc intr-um sistem de ala; poti chiar sa semnezi un contract in acest sens..dar dupa, surpriză ! Si nu prea ai ce sa faci decat sa dai in judecată srl-ul dezvoltatorului…dar poate fi tardiv sau degeaba, pt ca …romanica…

    • Legat de parcari/garaje subterane, as da urmatoarea lege: Dezvoltatorul e obligat sa faca o parcare pentru fiecare apartament si OBLIGATORIU sa o cuprinda in pretul apartamentului. Stiu in Cluj o gramada de blocuri cu garaje subterane goale (1, 2 masini) si stazile din jur impracticabile pentru ca dezvoltatorul cere 10.000 Eur/parcare.
      Asa, ai nu ai masina, in pretul apartamentului ai luat si un loc de parcare; ce faci cu el e problema ta.

  2. Da, e normal că statul să te apere de propria prostie in multe situații. Da, este normal sa dai in stat într-o situație nelegală.

  3. Mi se parea corect ca legea sa se aplice pentru cei ce cumparau incepand cu ziua la care a fost facuta abrogarea. Primaria e de vina ca da ok-ul pe un bloc cu un loc de parcare pe etaj, nu proprietarii ce vin si cumpara. Ca multi cumpara cu promisiunea ca se vor face parcari la terminarea lucrarii si dupa raman cu buza umflata, multumiti ca macar le-au terminat apartamentul, nemaivorbind de loc de joaca, zona verde si alte chestii de marketing.

  4. Legalizam heroina? Ca doar ne putem apara de propria prostie

  5. Văd niște corecții de bun simț. Explică te rog de ce consideri că nu sunt in regulă.

    • @Doru Vlad
      că tot ai zis de bun simț, nu mai da tu ordine în casa omului!
      Explică mai bine de ce consideri tu că sunt în regulă.

    • bucuresci mai usor sa nu iti crape vre-o vena! Unde vezi tu ca am dat ordine? L-am rugat sa explice ce e in neregula din punctul lui de vedere ca mie nu mi se par deciziile alea incorecte. vrei exemple?
      – Uite ma mut eu de la Constanta si gasesc locuinta intr-o zona si imi zica aia ca ghinion nu pot sa iau parcare ca nu a facut dezvoltatorul asta acum n ani. Poate apartamentul e la a n-a mana, nu il cumpar de la dezvoltator. Vreau si eu sa am loc ca vecinul dintr-un bloc comunist. Ce vina am eu ca aia s-au lacomit atunci si autoaritatile au fost incapabile printr-un PUZ sa nu il lase sa construiasca decat daca ofera parcari in numar egal cu apartamentele. De ce daca locuiesti in bloc comunist poti lua parcare? Esti constient ca se creeaza o situatie artificiala de marire a pretului pentru locul de parcare. Ca ala care vinde stie ca nu pot sa inchiriez in alta parte si daca nu baxez cat vreau eu vinde locul altuia din bloc.
      -Daca locuiesc in chirei perfect legal de ce nu pot lua loc de parcare. Ca locuiesc acolo. Legal!
      -Ce e rau in a nu plati pentru infrastructura atunci cand ea sta degeaba? Da lumea se plimba ! Asa si?

      Ce e hilar, Vali a cumparat si el intr-o zona unde parcarea e o problema. Vad ca pentru el a fost OK sa aleaga o astfel de zona.

    • „De ce daca locuiesti in bloc comunist poti lua parcare?”

      Pot sa iti raspund pt blocul in care stau eu. Noi am cedat (sper sa fie concesionat totusi) catre primarie locul din gradina blocului care a fost transformat in parcare de resedinta de primarie.

    • Și cam când a fost făcută parcarea aia? Nu după ce ani de zile s-a parcat acolo deși era grădină? Hai să nu ne furăm caciula! Mai întreb odată. Daca pe strada X a răsărit un bloc între cele comuniste de ce aia din vechile blocuri pot lua parcare in proximitate și ceilalți nu? Că nici alea nu au fost generoși cu parcare. Și chestia de mai sus cu am făcut parcare în grădină e ceva mult prea particular că să poată fi aplicat că soluție generala.

    • doru, la mine in zonă parcarea e o problemă pentru idioți își aruncă 3-4 mașini de la câteva case/străzi distanță. dar eu am parcare în curte.

    • Politie Locala de fiecare data când ești obstrucționat. La mine a durat cam doi ani pentru a înțelege și propria care închiriază la turiști că legea trebuie respectată. Și da a fost cu flegme pe mașină! De patru ani însă e cu mesaj pe WhatsApp și scuze că îți ocup locul 30 de minute. Că și la tine ține mai mult de aplicare a legii nu de cât de dură e.

    • @Doru Vlad – sunt sigur ca poti depune cerere pentru loc de parcare atunci cind te vei muta din CT in B doar DACA masina ta va avea numar de Bucuresti si va fi pe numele tau,nu pe al bunicului de 80 de ani ;-)

    • „doar DACA masina ta va avea numar de Bucuresti”
      aberatia asta romaneasca. Bah nene, musai sa schimb numerele daca imi schimb rezidenta, ca pula me…talent.
      Culmea e ca io platesc impozit pe forester pe B dar inca am numerele de AG. Nici nu ma chinui sa le schimb ca o sa le trec pe sverige la un moment dat, dar…care e problema?
      Aici am luat masina cu tot cu numere. Nu a trebuit sa fac nimic cu ele ca plm, nu alea sunt importante.

  6. Intre timp in Bucuresti:

    Sun la politia locala a sectorului 4 si le zic ca un gigel nu isi tine cainii legati in curte (sau are gardul rupt) si ca erau sa ma faca praf. Am fost trimis la plimbare, data viitoare cand se mai intampla sa fac poze la caini si sa fac o sesizare prin aplicatia lor. Asa ca ce sa mai vb de masini/dubite(undeva am vazut chiar si un autobuz) pe trotuar.

  7. ce-ar fi primaria sa taxeze cu 40k/bucata locurile nefacute? sa fie pe bune. nu vrei sa faci locuri de parcare? e ok. nu fa. 40k si facem noi. ca la noi costa dublu se stie.

    • Pai in hotararea de CGMB de care spun, sunt prevazute si amenzile : 10 000 euro pt fiecare loc nefacut ! Dar le da cineva, au nevoie primariile de bani la buget, de la dezvoltatori ? No, esti nebun, păi stricam prieteniile ? HCGMB 66 din 2006…maculatură…

  8. In mod normal, statul il obliga pe dezvoltator sa faca 200 apartamente, 200 de parcari si atunci cand vinde apartamente sa vanda impreuna cu parcare in acelasi timp, 80.000 de euro apartamentul cu parcare, nu se poate separat.
    La noi da, se fac 200 dw apartamente cu 100 de parcari. De ce? Pentru ca romanica (se poate), cine prinde bine, cine nu, iar bine, pe trotuar pe sosea, pe unde se poate. Sa nu mai virbim de preturile exagerate la parcare.

    • era ala acum cateva zile care zicea ca il costa 10000 sa faca un loc afara si 35000 subteran. 35000!!! el iti vinde apartamentul la 1500de euro metrul patrat dar pretinde ca locul de parcare il costa 3000 de euro acelsi metru sa-l faca!

    • Il costa pe dracu. In Bucuresti se vand cu pana la 10000 locurile afara si pana la 15000 locurile in parcari subterane. daca esti mai la periferie iei si mai ieftin. Eu cand i-am luat fetei apartament peste drum de IMGB m-a costat 1800 Euro parcarea (inclusiv TVA). E adevarat ca acolo IMGB e in Bucuresti si tot ce e peste drum tine de Popesti Leordeni. Si aia au facut un bloc de 200 de apartamente cu peste 200 de locuri de parcare. La inceput nu se vandusera nici jumatate din locurile de parcare. Sa vcezi ce idei comuniste aveau baietii. Parcau aiurea pe locurile nostre si se cacau pe ei cand le cereai socoteala. Ca ce mare lucru, nu poti sa parchezi si tu pe alt loc? Adica tu cu banii dati sa stai pe locul altuia si ta te certi cu ala, daca vine si isi vrea locul. Cand dezvoltatorul s-a suparat si a blocat locurile nevandute, s-au vandut imediat toate, ca ramasesera baietii fara locuri.

  9. Și eu care tocmai dădeam exemplu Brașovul pentru curajul de a restricționa cât mai mult parcările inutile. Din păcate trăim in Romania și poporul a pus presiune …
    Iar actele noi … o măgăreasca. Contracte de comodat ? Sa fim serioși …

  10. E ok, la mine baietii destepti au pana la 3 locuri de parcare/familie. Bloc comunist, Bucuresti, minunatul S1. Cand i-am luat pe cei de la ADP sa verifice alocarea locurilor, au uitat sa mai raspunda.

  11. e Brașov. nobody cares.

  12. Asta cu locurile de parcare nu prea o înțeleg. Oamenii știu unde se mută, știu că trebuie să-și caute în fiecare zi loc de parcare. Unde-i problema orașului, dezvoltatorului și a cumpărătorilor.

    Înțeleg că vb despre case joi și nu cartiere vechi, cu infrastructura veche.

    În timp ce cauți un loc de parcare îți antrenezi răbdarea și spiritul. Recordul meu de căutat un loc de parcare este de 54 de min în anul Domnului 2004.

  13. Incepem sa-l descoperim pe Coliban: gura mare, puta mica.

    • I-ai luat masura cu gura?

    • Raziel, nu stiu cine te-a invatat ca masurile (de orice gen) se iau cu gura, sau ca intelesul cuvintelor este doar cel literal dar, ia in considerare ca poate, doar poate, a vrut sa-si bata joc de tine. Partea buna e ca, fiind democratie, esti liber sa faci ce/cum vrei.

  14. Oarecum off-topic: vreau să-mi vizitez părinții în Brașov prin martie și mă roade masochismul, așa că m-am gândit să închiriez o mașină din Otopeni și să vin cu ea. Unde pot să o parchez în Brașov ca ne-localnic? De preferință în Răcădău.

  15. Acum sunt 2 categorii de parcari:
    – cele cu plata la P&P si pe pagina lor vei gasi exact ce strazi sunt arondate de ei
    – celelalte sunt ale primariei in continuare, care in mare parte sunt tot ale locatarilor cu abonament
    Prin urmare poti sa o lasi ca restul le strada, printre blocuri cu nr. de tel in bord sau in parcare la Magnolia (Racadau) unde deicamdata este free

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile