Sacrificii

Am realizat ceva în ultimele luni: cât de mulți suntem cei care “vrem mai bine, dar fără să mă afecteze pe mine cu nimic”. Arătăm cu degetul către polițiști, politicieni, judecători, orice, și când e vorba de noi, ah, stai, nu se poate așa ceva.

Faza aia cu confiscarea imobilelor abandonate. Ah, păi nu vreau asta, că dacă ajung vreodată în situația de a fi jeg. Mai bine să sufere vecinii mei decât să existe acea 0,0001% șansa să mă afecteze vreodată pe mine.

Faza aia cu renunțat la leasing pe firmă pentru altceva decât mașini utile firmei. Am văzut câțiva care mi-au aruncat instant în față că “bă prostule, și tu ai SUV de firmă, tu ce o să faci”, de parcă eu nu m-am gândit la asta.

Faza cu dat afară bugetarii trecuți de vârsta pensionării. Nu se poate, că învățătoarea lu fi-mea are 68 de ani, e pâinea lui dumnezeu, nu pot să o traumatizez schimbându-i acum. Ce ne facem fără medicii noștri specialiști de 80 de ani, la umbra cărora nu crește nimic? Sau fără decanii nonagenari de prin facultăți? Nu e bine.

Dar la asta se rezumă tot rahatul ăsta în care suntem: vrem să se schimbe totul, dar să nu cumva să îmi creeze mie cel mai mic inconvenient. Se dă o lege care să schimbe ceva în bine și e posibil să mă afecteze și pe mine un pic? Ah, nu, nu se poate așa ceva, nu mai vreau. Dumb fucks be dumb. Zici de control mai atent al averilor? Păi nu, prostule, că nu ai dreptate, caracterul licit al averii bombardierului care se pișă pe tine cu bani făcuți din trafic de carne vie se prezumă, nu poate fi el deranjat în nici un fel, că poate te cheamă și pe tine la un moment dat. Ce? I-ar mai calma și nu ar fi așa de îndrăzneți și ostentativi în a te umili zilnic că tu muncești ca prostul și lor nu le face nimic? Ah, nu, nu se poate, că poate ajungi și tu bogat din trafic de carne vie și cămătărie și vrei și tu să te piși pe oamenii care muncesc.

De asta zic, sunt unii care sunt pe aici de 5 sau 10 ani și, din tot ce au citit au rămas cu impresia că eu mă cramponez într-un jeg de suv și România trebuie să se învârtă după el.

 

razboi-soldat-19

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

94 comentarii

  1. ‘Aprob pozitiv’ acest post. Ăștia sunt (majoritar) românii . De aia am fost, suntem și vom fi mereu la periferia istoriei și a Europei, la masa copiilor și nu la cea a adulților.

    Comentariu apreciat.18344
    • să nu facem gura mare la ședința cu părinții, să nu dăm cu subsemnatul la școală, lasă că facem gura mare pe net.

    • „Ăștia sunt (majoritar) românii”

      Bullshit. Așa sînt oamenii peste tot. Îți garantez că dacă trece o lege pentru ce vrea Vali, nimeni n-o să iasă în stradă să facă scandal. Absolut nimeni. Cum n-a ieșit nimeni nici cînd Oprea a fost achitat, nici cînd Oprea o să primească retroactiv pensie specială, nici cînd au fost puse pe masă legile securității, nici cînd, nici cînd.

      Diferența dintre „români” și restul e că la restul există politicieni care supun ideile alea la vot, pe cînd politicienii români nu o fac din cauză că ei sînt primii pe care-i afectează. De ce încă sîntem la stadiul de „cameră omologată”? Că nu vrea Gigel de la PNR să i se ridice permisul. De ce nu-ți afișează SPV-ul pentru ce ai de plată o penalizare? Pentru că Dorel de la PNR nu vrea sincronizarea bazelor de date ale ANAF-ului, că nu mai poate frate-su să-și bage firma în insolvență după ce devalizează tot ce prinde. Șamd.

      Asta e singura diferență. În rest, oamenii sînt exact la fel peste tot.

    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 2955
    • E mai usor sa te dai mare pe net… anonim…

      76
    • Nu e gresit.

      Indecis. Tu ce zici?2218
    • Alex, politicienii aia ai altora, le sunt aduși de extratereștri ? Sau sunt dintre ei, cu cei 7 ani de acasă normali, trecuti printr-un sistem de educatie eficient, trăiți intr-o societate care măcar încearcă sa corecteze anomaliile ?
      Si cum dracu, politicienii noștri sunt nașpa? Ca parca nu prea tine povestea aia cu ‘oamenii ok nu se baga în mocirlă’ …Daca de fapt la noi, sunt foarte putini oamenii ăștia ‘ok’ ? Din diverse motive, istorice, geografice, demografice etc

      Indecis. Tu ce zici?318
    • @Marius

      Ba da, e greșit.
      Se scrie „când” – nu „cînd”; se scrie „sunt” – nu „sînt”; se scrie „este” – nu „ieste”…

      Indecis. Tu ce zici?4445
    • E o discuițe lungă legată de î si â. Dacă te referi strict la decizia Academiei de dupa Revoluție, da, ai dreptate. Practic însă decizia e șubredă si întemeiată pe argumente îndoielnice. Atît de indoielnice încît și azi găsesti multe publicații (ia Dilema Veche, de ex) si chiar edituri care scriu cu î, cum e normal si natural.
      Fă un exercițiu si zi cu voce tare: eu sunt/sînt român. Cum îl auzi?

      P. S. Dupa cum vezi, sînt unul dintre cei care scriu neținînd cont de Academia Română. Nu că ar ofta cineva din cauza asta…. :)))

      Comentariu apreciat.6742
    • @Alex: „În rest, oamenii sînt exact la fel peste tot.” Nu sunt. Sunt nații mai educate și altele mai puțin educate. Cele educate au ajuns astfel datorită legii…lege care se aplică tot datorită educației.
      Nu degeaba e zicala „omul sfințește locul ” . Că ne roade pe noi ca români e altceva.

      Indecis. Tu ce zici?2811
    • sunt de acord cu validitatea lui sînt, nu si cu a lui cînd.
      @alex, singura diferenta e ca atunci cand generalizezi cazuri diferite ajungi la rezultate diferite, din pacate si tu generalizezi, n-am concluzii, nu sunt chat gpt

      414
    • La ședința cu părinții, ‘sa nu supărăm’, pentru că se știu cu musca pe căciulă, că ai lor copii sunt pramatii.

      Și așa iei singur atitudine și ajungi ‘ciudatu’ ăla’.

      193
    • @Marius

      „Dacă te referi strict la decizia Academiei de dupa Revoluție, da, ai dreptate. Practic însă decizia e șubredă si întemeiată pe argumente îndoielnice. ”

      Atunci de ce să nu scriem ca în secolul al XIX-lea, cu „î” din „e” cu umlaut, că e mai natural. Auzi! Să ne zică nouă Academia cum se scrie!…

      Indecis. Tu ce zici?1818
    • cat de penibili puteti fi sa va luati de cum a scris omul textul?!
      jumate din reply-ul dezbat daca omu a folosit corect î-ul..bagami-as p*la in el de î.

      asta e motivul pentru care nu se intampla nimic. fix asta. avem o problema, pe noi ne f*te grija î-urilor. si ouale de crocodil si pisicile care nasc sub daramaturi.

      long live romanian citizens and their specializations in every subject.

      Comentariu apreciat.5611
    • V-ati uitat la ‘reality-ul’ ăla ‘America Express’ ? Concurenții de acolo sunt reprezentativi pentru români…sa nu pomenim de ‘Casa dragostei’ sau ‘Mireasa pt fiul meu’ … cred ca asa se numesc, nu am mai gugalit acum…

      157
    • @Marius esti belea. Vali scrie ca legile si regulile trebuie sa fie pentru binele tuturor iar tu comentezi de 3-4 ori ca regulile sunt „subrede”. Astia SUNTEM. Noi suntem mai cu mot. Marius stie mai bine cu limba romana decat aia de la Academie. Aia au dat o regula acum 30 de ani si Marius este impotriva ca stie el mai bine. Banuiesc ca nu iti platesti impozitele pentru ca acum 2000 de ani nu exista statul roman si terenul asta unde locuiesti nu apartinea statului roman asa ca nu are sens sa dai statului niste bani de impozit. La salariu nu platesti taxe ca acum 1500 de ani nu se plateau taxe ca inca nu venise Menumorut in zona asa ca nu exista organizare statala. Cu masina mergi cu 200km prin oras acum 250 de ani nu era regula asta cu viteza limitata in oras la condus. Aceeasi logica aplicata la regulile Academiei. La scara istoriei ce conteaza daca regula este de 30 de ani sau de 2000 de ani. Detalii.

      1010
  2. Tu faci greseala sa crezi ca cineva isi doreste mai mult decat sa-i fie lui bine. Si asta este o greseala facuta de majoritatea oamenilor care au scos un pic capul, au venituri peste medie.
    E ok sa-ti doresti mai mult pentru tine, dar pentru locurile in care te afli o sa poti avansa cat o sa poate avanseze cel mai slab/mediocru/ultim om. Capacitatea Romaniei de a avansa este data de adaptabilitatea oamenilor mai slabi la aceste vremuri. Cat de mare e asta? Dupa cum se vede nu prea exista. Se poate face ceva in directia? Raspuns cinic nu, putem lasa timpul sa treaca sa vina alte generatii si sa faca ceea ce noi nu am putut face. De plans ne putem plange, dar asta nu o sa faca o diferenta.
    Ideea de sacrificiu pe care o propui a fost facuta odata cu venirea comunismului. Ori nu toata lumea a putut uita ce s-a intamplat atunci sau a putut face pace cu trecutul. In fond este destul de greu sa nu zic imposibil sa faci asta. Cam din cauza asta orice idee buna ajunge sa fie dusa in derizoriu. In fond si comunismul a fost misto, doar eram egali in saracie nu?!

    Comentariu apreciat.588
    • @Asdad2005
      Oricine vrea sa ii fie lui mai bine.
      Doar ca unii inteleg ca daca traiesc intr-o lume in care legile sunt corecte si se aplica, spaga si coruptia sunt rare, o sa le fie mai bine.

      Indecis. Tu ce zici?307
    • dacă ne e bine tuturor, îmi e și mie mai bine. atât de simplu e.

    • Am avut de-a face cu neste tineri . Ma cuprinsese entuziasmul. M-am lămurit destul de repede…sunt gen coana Chiriță…vor chestiile materiale de societate dezvoltata (mașini, tzoale, excursii, nivel venituri) dar au romanismul in ADN ; nu conlucrează, nu fac echipa pentru scop comun, dacă apare ocazia sa le fie lor bine, abandonează proiectul, sunt la fel de ‘alunecosi’ ca cei mai bătrâni…pana la urma, de respectivii au fost crescuți, educati…

      Comentariu apreciat.676
    • @car si mai ales se uita la descurcareti ca Jonutzu cu ochi admirativi/individiosi uite bah ce invarte ala banii.

      245
    • @Mihai

      Oricine vrea să îi fie lui mai bine.
      Doar că unii înțeleg că dacă trăiesc într-o lume în care legile sunt corecte și se aplică, șpaga și corupția sunt rare, o să le fie mai bine.

      Mihai, punem pariu pe viața ta că Vestul și vastele avantaje, cu tot ce înseamnă acesta, nu s-a dezvoltat jucând corect & incoruptibil?
      Sigur, romanii antici au inventat conceptul de „pomeriu” (pomerium/pomœrium/pomerio…), să calmeze atitudinile. Da’ parcă și ei și-au dat seama că există un „the other” în care regulie, dacă vrei să supraviețuiești, să domini, să controlezi, să influențezi să… trebuiesc încălcate engros, să devii coruptibil & injust, altminteri, care e rostul să mai existe conceptul țării ăsteia, dacă jucăm după regulile inventate de alții? Tot noi picăm de proști, și furați, și fut-…

      Că doar mai sunt alte 193 de concepte pe planetă să alegem, pare-se că au înțeles delimitările…

      @car

      Tu de ce nu i-ai făcut o vizită domnului fost președinte al României, în acești +30 de ani? Sau foști șefi ai Securității? Sau turnători? Sau nomenclaturiști, cu beizadelele lor?
      Exact.

      715
    • @Vali
      La nivel teoretic sunt de acord cu tine. Insa la nivel practic suntem oarecum blocati in ce inseamna bine tuturor? Si asta se intampla pentru ca societatea romaneasca nu s-a resetat cand vine vorba de traume istorice, respectiv s-ar putea ca acum sa ne fie bine tuturor doar ca nu stim. In fond a trebuit sa vina o pandemie ca sa ne invete fericirea din micile lucruri, nu vad ce nu s-ar repeta subiectul.
      @Mihaic
      La modul idealist sunt perfect de acord cu tine. Numai ca din pacate traiesc pe pamant si niciodata nu s-a ajuns in punctul despre care tu vorbeste fara niste chestii nasoale. Mai mult societatile vestice spre care Romania a aderat si le-a luat ca model nu sunt ele fara de pacat. Pot sa dau niste exemple din Scandinavia unde oamenii abuzeaza sistemul mai ceva ca-n Romania si nimeni nu face scandalul care s-ar fi facut, daca lucrurile s-ar fi intamplat in Romania.
      Tot ceea ce vreau sa spun este ca fiecare tara are propriul ei parcurs spre modernizare sau spre pieire. Romania are prea multe de recuperat si extrem de putini oameni capabili s-o faca incat asta este viteza cu care mergem. Ne putem plange pe net, dar la finalul zilei in Romania traim si asta inseamna traiul aici. Cui nu-i convine cat timp granitele sunt libere poate sa plece oriunde, dar sa nu faca greseala ca in alta parte totul este bine din prima….

      147
  3. Eu sincer nu cred ca trebuie sa schimbam prea multi legile, trebuie doar sa le aplicam pe cele existente. Dar sa le aplicam de fiecare data, nu doar asa cand face Politia o campanie de constientizare sau atunci cand un procuror vrea sa apara la TV.
    Si foarte important este ca actiunile in instanta sa se rezolve rapid, sa nu mai dureze 2-3-8 ani si eventual sa se prescrie intre timp.

    Comentariu apreciat.693
  4. E vreun politist pe aici? Eu sunt foarte curios daca lipsa lor de implicare e la ordin, sa nu supere contribuabilii votanti, sau e pe sistemul timpul trece, leafa merge, pensia e mai aproape cu o zi?
    Mai exista conceptul de „autosesizare”?
    Pentru ca am chemat o data rutiera pentru un nesimtit parcat pe trecere, i-au facut poza, si au lasat felicitarea in geam, dar la capatul celalalt era altul parcat pe trotuar unde se termina trecerea si nu l-au bagat in seama..

    Comentariu apreciat.544
    • Ordin pe naiba. Au o mare durere in cur.

      Indecis. Tu ce zici?295
    • Nu, asa sunt ei, am discutat cu un politist la un gratar despre astia care dau maneaua la maxim si deranjeaza vecinii. El era exasperat ca s-a saturat sa ii cheme lumea la astfel de cazuri. in opinia lui, cine face astfel de reclamatii nu munceste suficient, altfel ar cadea mort de oboseala si nu ar avea probleme cu dormitul din cauza zgomotului. Am citat.

      Comentariu apreciat.713
    • Rumbu apreciez feedback-ul. Dar dobitocul cu o circumvolutiune (cea de la cascheta) ce credea ca va face atunci cand s-a facut politist? Credea ca va fi chemat doar sa dea jos pisicute din copac?

      164
    • Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity.

      163
  5. Intr-o seara nu m-am mai putut abtine si m-am declarat impotriva pe grupul de parinti in care se strangeau sume deja fabuloase de pus in plic pentru Doamna Diriginta (cu D mare, asa scriu toti) si pentru cei 15 profesori. Ca sa fie bine si sa nu fie rau la copilasi.

    Mesajul meu – in opinia mea elegant – le reamintea ca nu au cum sa se planga de coruptie atat timp cat sunt parte din ea.

    Ca aveam sa devin oaia neagra (singura) pe grupul respectiv era o certitudine, nimic surprinzator. Dar am devenit oaia neagra si in familia extinsa, si printre vecini, pentru simplul motiv ca „asa ceva nu se face”.

    Comentariu apreciat.1344
    • Asa e nevasta-mea, am fost sa operam copilul la Gomoiu (bun spitalul, buni doctori si asistentele rabdatoare, mai ales la cum o stiu pe a mea meritau ceva doar pt asta :)) ), si a zis „EU NU DAU NICI UN BAN”.

      I-am zis, daca ai un feeling ca ăștia vor bani si ca ne fac vreo șicana\, iei copilul si plecam la alt spital. Il scoti pe usa si plecam direct fara nicio foaie de externare nimic. N-a fost cazul. Bravo lor, aici si la Filantropia.

      In schimb la Obregia la „oase” jale mama. Mergeti la sala baieti, faceti sport, sa va fereasca sfantul sa aveti nevoie de ceva de acolo.

      Comentariu apreciat.382
    • Corect. E vreun parinte pe aici care sa nu fi dat bani pentru Doamna Diriginta a copiilor lui? Pentru ca daca a dat, e direct responsabil si complice la comiterea infractiunii de primire de foloase necuvenite, pedepsita cu inchisoarea.

      INFRACŢIUNI DE SERVICIU SAU ÎN LEGĂTURĂ CU SERVICIUL – Primirea de foloase necuvenite –
      Art. 256.
      Primirea de către un funcţionar, direct sau indirect, de bani ori de alte foloase, după ce a îndeplinit un act în virtutea funcţiei sale şi la care era obligat în temeiul acesteia, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

      216
    • La noi învățătoarea a zis clar că nu vrea niciun fel de cadou. Tot s-a găsit una să strângă bani. Măcar a fost ceva simbolic, nicio sumă fabuloasă. Totuși nu a fost suficient, că unii copii au venit cu flori și cadou extra..

      154
    • Daca toata lumea dă, sau la doamna invatatoare, sau la doamna diriginta, sau la doctor, si in acelasi timp toata lumea e anti-coruptie, ar trebui scos din Codul Penal acel articol 256, foloase necuvenite pentru functionari- de la 6 luni inchisoare. In felul asta, poti cotiza pentru profesori fara sa mai ai durerile de cap ale ipocriziei si ale memoriei scurte in calitatea ta de luptator anti foloase necuvenite si anti-coruptie.

      99
    • Esti pe langa lege cu profesorii…

      NU TOŢI BUGETARII SUNT FUNCŢIONARI PUBLICI! CINE NU ESTE FUNCŢIONAR PUBLIC?

      – personalul contractual salariat din aparatul propriu al autorităţilor şi instituţiilor publice, care desfăşoară activităţi de secretariat, administrative, protocol, gospodărire, întreţinere- reparaţii şi de deservire, pază, precum şi alte categorii de personal care nu exercită prerogative de putere publică
      – personalul salariat încadrat la cabinetul demnitarului
      – magistraţii, personalul asimilat acestora şi, după caz, categorii de personal auxiliar din cadrul instanţelor
      – cadrele didactice şi alte categorii de personal din unităţile şi instituţiile de învăţământ;
      – persoanele numite sau alese în funcţii de demnitate publică
      – personalul din unităţile sanitare
      – personalul regiilor autonome, companiilor şi societăţilor naţionale, precum şi al societăţilor din sectorul public
      – personalul militar
      – membrii Corpului diplomatic şi consular al României şi personalul contractual încadrat pe funcţii specifice ministerului cu atribuţii în domeniul afacerilor externe

      913
    • “În sensul legii penale, profesorul din învăţământul preuniversitar de stat este funcționar public”, conform unei hotarari a Curtii Supreme, parca. Adica i se aplica art 256 Cod Penal inchisoare pentru foloase necuvenite. Ok, Cipper?

      139
    • Ok, atunci am gresit. Desi a fost nevoie sa ajunga la ICCJ pentru a se stabili asta. Inca o lege scrisa cu curul.

      Apropo, ce am dat mai sus e de pe siteul ANFP punct gov

      83
  6. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 1547
    • Stiu sigur ca in Austria nu poti sa iti iei pe firma masini care nu au legatura cu activitatea firmei, te foute fiscul de nu te vezi. Cu exceptia firmelor de taximetrie si asemenea, exista o limita de 34000 EUR in care masinile de pasageri pot fi considerate „de firma”. Poti sa iti iei si masina peste 34k, insa tot ce depaseste aceasta suma nu este deductibil si, mai mult decat atat, este considerat avantaj in natura pentru angajatul care o conduce/utilizeaza, adica se platesc taxe pe suma respectiva ca pentru salariu (impozit, pensie, sanatate, etc)

      Deci poti sa iti iei Bentayga pe firma, dar o sa te coste dublu sub forma de taxe.

      Comentariu apreciat.544
    • Domnu Mkzet in Olanda sigur nu isi ia nimeni turism pe firma mica.Vine fiscu in secunda doi.Ca au marile firme ceva berline ,nu contest.
      Dar jaf ca in Romania unde 80 la suta din masinile noi peste 25k sint pe firma nu s-a inventat nicaieri.

      Comentariu apreciat.377
    • Am lucrat acum ceva timp intr-o companie belgiana cu sediul in Romania. La un moment dat am facut o vizita de lucru in Belgia si nu mica mi-a fost mirarea sa vad in parcare de la Golf pana la ultimul model de seria 7. Curios din fire am intrebat care-i treaba cu masinile si din cate mi-au explicat era o practica recurenta ca ei sa primesc masina de firma. Masina care pleca de la Golf pozitie de junior, pana la seria 7 zona de management. Pe langa asta compania le deconta un anumit numar de kilometri ce-i puteau face pe luna si mai aveau niste preturi special negociate de companie cu diverse benzinarii.
      Treaba asta se intampla prin 2016, deci posibil sa se fi schimbat, insa nu este o chestie inventata in Romania.

      195
    • @Asdad2005

      Exact. Mă distrează cum toți se dau cu părerea ei neavând contact cu vestul, crezând că acolo sunt niște sfinți care plutesc așa peste oameni de sfinți ce sunt.

      Și dincolo se iau la greu mașini de firmă, și se fac decontări. Eu știu caz concret când s-a decontat inclusiv dus clienți la femei, ‘consumația’ plătită cu cardul firmei perfect legal. Mii de euro. Și i se rupe la fiscul lor, eu ei metodele lor stați liniștiți. Asta era o firmă franceză.

      În germania fazele cu Mercedes pentru poziții de management e perfect legală. Și nu, nu e mai ieftină dacă i-o făcea firma cadou pe persoană fizică.

      La ei combinația e altfel: mașina nu e achiziționată de firmă, ci închiriată la cheie pe termen lung. Contra unei sume lunare, te plimbi cu mașina, ai asigurat în suma aia reviziile, cauciucurile, asigurare, tot ce vrei. În schimbul unei facturi lunare 100% deductibile, inclusiv tva cât și profit.

      Se poate, doar că la ei nu sunt pentru gigel instalatorul cu SRL, ăla e belit imediat. E pentru John Smith AG cu cifră de afaceri de minim 10 milioane, ăla decontează tot și scoate din firmă bani mult mai mulți netaxați sub diverse forme.

      145
    • @mkzet Poate că aș fi și eu afectat de o măsură de genul, dar nu pot să-mi spun că-mi pasă. Tot cred că e un progres. Ok, comparăm cu societăți dezvoltate, dar zic să revenim la asta când nu îl folosim drept artificiu fiscal.

      Mie altceva mi-a plăcut din lista aia a lui Vali de la acel post: dacă e mașină de firmă, să fie colantată cu compania respectivă. Să vedem câți mai vor așa ceva. Să vedem cine conduce mașină primită ca „beneficii” pentru diverse servicii.
      Ok, i-ați ce mașină vrei, dar o colantezi.

      Vor exista portițe mereu, de genul servicii de rentals pe perioade medii. A existat un importator auto care închiria mașini scumpe cu numere roșii (mai există programul, are un nume acum și e pentru publicul larg) fix să nu fie ușor trasabil pe la ce primării/instituții se plimbau cei care beneficiau de acele închirieri. Care închirieri erau făcut printr-o rețea de firme satelit.

      33
    • In Germania, angajatul care dispune de o masina de firma plateste impozit suplimentar pentru acest beneficiu (incercati orice calculator de salarii si o sa vedeti). Ceva de genul asta parca era si in legislatia noastra, dar nu stiu daca era asa de strict.

      12
    • mkzet , majoritatea aia de state de care zici , este de fapt o ……. mica minoritate. Si din minoritatea aia , marea majoritate sunt state din lumea a treia.

      51
    • In Germania, Olanda si probabil si Belgia, daca ai masina in leasing de la firma platesti taxe pe ea, ca si cand ar fi venit normal. Ca idee, in Olanda ajungi sa platesti lunar undeva la 1% din pretul masinii noi.

      E ok sa permiti firmelor sa ofere beneficii, inclusiv masini, cu conditia sa fie taxate beneficiile respective.

      00
  7. „Faza cu dat afară bugetarii trecuți de vârsta pensionării. Nu se poate, că învățătoarea lu fi-mea are 68 de ani, e pâinea lui dumnezeu, nu pot să o traumatizez schimbându-i acum. Ce ne facem fără medicii noștri specialiști de 80 de ani, la umbra cărora nu crește nimic? Sau fără decanii nonagenari de prin facultăți? Nu e bine.”

    Vali, bineinteles ca ai dreptate cu asta, numai ca… nu vine nimeni din urma.

    Ti se pare ca sunt niste profesori sau doctori pe undeva, prin spatiul cosmic, care nu au ce lucra … ? Oamenii aceia de 80 de ani sunt ultimii ramasi ca sa faca acea meserie, in acea locatie, in acest an.

    Indecis. Tu ce zici?1736
    • Vali, bineinteles ca ai dreptate cu asta, numai ca… nu vine nimeni din urma.

      OK, I’ll bite…

      Scenariul #1 – nu vine nimeni.
      Întrebare: de ce nu vine nimeni? De ce au ținut morțiș să-i alunge pe potențiali succesori, care nu sunt de aceeași neam/sânge ca ei? A cui vina, atunci!?

      Scenariul #2 – are cine să vină.
      Întrebare: de ce nu sunt lăsați să vină? Nu cumva, pentru că, sunt ăștia bătrâni, cu trompetele lor (ca tine), care fac apropo-uri și-i subminează cu tot felul de conjuncturi (ex. icspiriănț…)?

      Du-te și te plimbă…

      Comentariu apreciat.3913
    • Pentru ca aceeia care au 80 de ani nu lasa pe nimeni in urma lor. Au fost atenti sa nu lase pe nimeni mai tanar sa ridice capul. Au vrut sa ia ei toata spaga. Au taiat concurenta din radacina

      Comentariu apreciat.439
    • @Boros

      Du-te tu, confirma astfel scenariul 2, apoi vino si spune-ne cum a fost.

      E plina lumea de teoreticieni si de „scenaristi”…
      Dar , in lumea reala, doctorii si profesorii au emigrat de mult.

      Indecis. Tu ce zici?824
    • @Alexx. și ce dacă au emigrat. lasă că putem să importăm și noi. așa cum ăia au emigrat, alți imigrează (o fi corect?) .. putem fără probleme să avem medici și profesori indieni, pakistanezi, egypteni, sirieni, etc. sunt muncitori și amabili

      129
    • Eu sunt pensionar si lucrez pentru ca nu au gasit om de schimb. Ca unii blocheaza posturile cu anii, avem exemplu la varful statului. Si tu vrei sa schimbi un biet decan… :))

      Indecis. Tu ce zici?275
    • @Boros
      In sanatate majoritatea medicilor vor sa ramana in centrele univeersitare mari (Bucuresti, Cluj, Iasi) asa ca spitalele din orasele mici au probleme mari in a gasi medici. Am prieteni medici in orase mici – au 3 chirurgi din care 1 pensionar pentru ca altfel nu au cum acoperi garzile si cazurile care vin, iar anestezist au doar 1 si cauta cu disperare.
      In invatamant (e vorba de un celebru liceu privat din Bucuresti) directorul imi spune ca nu gaseste profesori buni la materii de olimpiada (fizica, chimie, mate, info ) desi ii platesc peste cei de la stat (din ce stiu au cam dublu cei care au rezultate la olimpiade). Asa ca au profesori de 75 de ani la liceu. Iar la stat in afara catorva orase mari e plin de suplinitori si mare parte sunt necalificati (cel putin pe partea de materii STEM).

      173
  8. Legi există, dar nu se aplică, nu are cine. Iar când se aplică, se aplică arbitrar, în funcție de interes și portofel, așa că omul de rând se lipsește.
    Trăim deja de ceva ani într-un mediu care ne învață că unii sunt mai protejați decât alții, așa că nici un cetățean obișnuit nu mai are chef de chestii radicale care să se aplice doar pe el. Fiindcă, după atâția ani, asta a devenit certitudine deja. E mult prea târziu. E foarte greu de convins acum o mare masă de oameni că vreuna din măsurile scrise mai sus ar putea avea rezultate mai spectaculoase și mai eficiente decât amendatul babei cu pătrunjel.

    192
    • Legi există, dar nu se aplică, nu are cine.

      Știu că nu se va întâmpla în vecii vecilor da’ cât n-aș vrea să se discute, la nivel de magistratură + curte constituțională, premisa asta: „Dacă o lege există și nu este aplicată sau nu poate fi aplicată, atunci poate fi considerată nulă acea lege – mai rămâne în vigoare, activă?”

      Știu că nu se va întâmpla asta dar mă amuză unele tematici de drept și jurisprudență.

      84
  9. Asta e valabil pentru toate taberele. De exemplu majoritatea „antieuro” pe care îi știu vor ieșirea din EU și închiderea granițelor pentru că ne pleacă tinerii… până când vine vorba de copilul lui care a plecat și rămâne acolo pentru că aici își băteau patronii joc de el.

    Comentariu apreciat.343
    • pfff, asta-mi amintește de o conversație cu un nene. era taică-meu în spital, m-am dus să-l vizitez, se împrietenise cu un vecin de salon, apropiat ca vârstă.
      nenea povestea că fiica-sa fusese măritată, ăla era un dobitoc, o abuza în fel și chip, reușiseră s-o ajute să divorțeze. apoi fiică-sa plecase cu jobul în polonia.
      tipul zicea că-i plăcuse foarte mult în polonia, oamenii erau pă familia tradițională, divorțul era cam imposibil și lui îi plăcuse asta.
      n-am reușit să mă abțin să nu-l întreb extrem de politicos ce s-ar fi întâmplat dacă fiica lui, (despre care era foarte fericit că putuse s-o ajute să divorțeze) ar fi fost măritată acolo cu un soț abuziv. i-ar mai fi plăcut că divorțul e imposibil?!

      n-a mai zis nimic.

      242
  10. vreau sa inteleg si eu cui i se cere socoteala aici? cine mai exact trebuie sa conduca o miscare de protest? intreb la modul cel mai serios.

    eu v-am propus sa ne intalnim luni dimineata in fata curtii de apel, ca sa protestam ca la carte, cand sunt aia la lucru https://zoso.ro/tudor-uitat-cine-pareri/#comment-1876867 si au dat 10 oameni like si cam atat.

    daca vrei cu adevarat sa faci ceva in legatura cu asta, eu imi sacrific zilele alea bune de concediu si vin la bucuresti sa tipam la aia cand sunt la lucru, nu in weekend sau seara dupa program.

    vali, cu tot respectul cuvenit, ai 1.4 MILIOANE de oameni care te citesc in fiecare luna si te astepti de la mine, un nobody, sa pornesc un protest national?

    in mod evident esti un lider, cu un cult de urmaritori de cel putin 1 milion(UN MILION!) de oameni, hai sa aflam din ce suntem facuti cu totii. start it!

    Indecis. Tu ce zici?306
    • chapeau!

      53
    • Bravo domnule!
      Ma bag si eu oricind.

      43
    • îmi place despre mine că îmi știu unele dintre defecte. organizatoria nu e una dintre ele. nu am people skills cât să suport și organizez ceva.

    • @Vali:
      Deci sa vina cineva sa faca, ca tu nu ai skill-uri, esti mai din topor (pun intended).

      Deci ai toate chestiile la indemana, o comuitate de oameni din clasa medie sau deasupra mediei, comunitate stransa de tine, prin felul tau de a fi, direct si la subiect. Dar nu ai skill-uri. Si nu te condamn, doar constat.

      133
    • eu: nu mă pricep la asta, prefer să rămân pe felia mea.
      tu: da, dar fă-o oricum.

  11. Suntem o societate imbatranita si cu multe sechele. Nu va mai asteptati la cine stie ce minuni cat vom mai trai ca se mai schimba ceva. Generatiile de dupa noi vor trebui sa se confrunte cu alte pb.

    143
    • generația de după noi este educată de generația actuală în același spirit mioritic!
      same shit

      45
    • generația de după noi este educată de generația actuală în același spirit mioritic!

      da și nu. încerci să faci treaba în stilul nou. civilizat. normal. și vezi că nu se poate, că sistemul rezistă. ce faci, prostule, vrei medicină fără șpagă? vrei autorizație de construcție fără șpagă? vrei itp fără șpagă? nu se poate.
      am mai povestit aici cum un lache de la un ITP mare mi-a explicat că benzinarul meu euro4 nu ieșea la noxe.

  12. majoritatea românilor fură. sunt hoți, cam 90%. toată lumea fură într-o mică sau mare măsură. ciupește ceva, încalcă legile, dă o șpăguță.. concret, statistici simple

    – 20-30% sunt plătiți la negru și cumpără la negru (de la zilieri la videochatiste)
    – 80% dintre bucureșteni (și probabil alte câteva mari orașe) parchează ilegal
    – 90% dau șpagă sub diferite forme la medici, profesori și examinatori (pentru diverse poziții, ierarhice)
    – 90% dintre mămici încalcă legea rutieră sau orice alt fel de regulă pentru copilul lor
    – un număr impresionant de firme fură prin evaziune, combinații cu tva returnat, încărcat cu achiziții pe firmă în interes personal
    – producătorii fură la materie primă, țăranii fură la cântar, distribuitorii la palet, marketul la raft, se îndoaie cu apă, se diluează, se subsituie cu ceva asemănător, se reface termenul de expirare pe nașpa, se opresc frigiderele pt economie, etc.
    – muncitorii fură tot ce pot de pe șantiere
    – șoferii fură benzină și motorină
    – horeca fură prin țepe și servicii la caterincă
    – (aici mă încadrez eu) 95% din bugetari fură prin inactivitate, adică încasează salariul nefăcând nimic

    vă doresc o zi bună! :)

    Comentariu apreciat.789
    • am uitat de pensionari speciali, cei ieșiți pe caz de boală închipuită, revoluționari, sindicaliști, colaboratori drepturi universități este o întreagă rețea dependentă de politic, ASSMB, ADP, PLocală, Firea, sunt beneficii din banii statului ce se fură pe bandă rulantă cu niște simple hârtii, semnături și șpăgi, cazuri de oameni care auziți că erau ieșiti la pensie dar de fapt și mai încasează un salariu sau o indemnizație sau sunt într-un CA sau au un PFA sau o colaborare doctorat cărți scrise la oha, firmă unică pe contract etc

      Indecis. Tu ce zici?279
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 945
    • – am uitat de pădurari care fură lemne, ocolul silvic etc.
      – plus mafia gunoaielor, și ăia care ard cabluri și cauciucuri
      – furtul de apă, electricitate, gaze, din rețele (branșări ilegale). într-o vreme era și furtul de cablu, HBO.
      – furtul sub forma torenților, filelist & such. furtul de glume a la Morar. furtul de știri pe net, furtul de poze și filmulețe
      – meditații! copiii care fac meditații și părinții care intră în rage mode și dau oricât să ia odorul notă mare
      – ăia de pe tir, transportatori care umblă cu magneți pe tahograf, mafia transporturilor
      – indienii care fură șine de tren și cabluri și poduri și orice fier
      – medicii și asistentele care fură din spital, halate, prosoape, săpun!! hârtie igienică, mâncarea pacienților, tot, bă tot fură ăștia, știu ce vorbesc am inside source.. până și pungile de gunoi le fură (adică nu le schimbă și le iau acasă pe alea nefolosite)
      – toți cei care fac lucrări în regim la negru, oricine își renovează apt. fură că nu declară. și de asemenea aruncă molozul ilegal
      – înșelătoriile de pe net, vâlcea, etc. cu carduri și scamuri – ăștia fură străini mai mult
      – ghicitoare, horoscop, dezvoltare personală, chakre, yoga retreat, cum să te îmbogățești, crypto, forex, ascultă-mă pe mine să afli secretul, teleshopping aspiratoare minune, bijuterii CADO, ofertă limitată, toate sunt forme de înșelăciune
      – BOR!!!! toată mafia legată de preoți, biserică, cimitire, morgă, sicrie, cruci, cavouri, lumânări, practic cea mai eficientă formă de crimă organizată
      – mai ziceți voi

      Comentariu apreciat.577
    • Cand sa ma laud si io ca nu ma incadrez nicaieri, bagasi aia cu torentele…

      Comentariu apreciat.553
    • @Flat, tu ești penticostal, cavaler Jedi sau raelian te o tot dai cu ,,BOR, cea mai eficientă formă de crimă organizată,,?

      Indecis. Tu ce zici?1031
    • De fapt intrebarea este cine nu fura in tara asta ? :D

      235
    • Ai de plm, ne-a desfiintat Flat pe toti. Ne-a dat jos in straturi ca pe o ceapa pana nu a mai ramas nimic.

      Comentariu apreciat.406
    • @Rumbu mai găsim unul și ne facem Partidul Piraților.

      152
    • Domnul Flat ne spune cine sintem.Nu prea eram de acord cu dinsul,dar acum are mie la suta dreptate.

      Indecis. Tu ce zici?287
    • Mai vreți? Hai curaj

      – cel mai mare site de anunțuri, OLX, este 70% plin cu tepari, combinatori, pierde vara, scursuri, neserioși, nehotărâți, scammeri, cumpărători care vor lucruri perfecte la preț de gunoi și vânzători care vând gunoaie la preț de nou
      – televiziunile care manipulează și mint cu fiecare secundă de emisie, jurnaliști învățați să vândă senzațional și nu informații reale, plus jurnaliști tonomate, in slujba politicului
      – agenții imobiliari, care mint despre apartament, preț, locație, tot. Anunțuri fara poze, cu poze false, furate, fara rlv, dimensiuni false, Cotroceni e in Rahova, Herăstrău e prin Chitila și Popești Leordeni este trecut Tineretului, aveam una da s-a dat, hai că am altele, scheme, șmecherii
      – patroni care exploatează angajații pe salarii de mizerie și angajații care din prima ora de munca se gândesc cum sa fure patronii. Rar mi-a dat să văd un business unde există respect reciproc
      – vameșii, suntem toți de acord aici? Da
      – in transp in comun 90% fac blatul. Cine piuie care o cartelă din aia e paria, face tot tramvaiul ochii mari de spaima crezând că ești controlor. Trenul ăla.de Oltenița toți mergeau cu nașul. Toți! Cand a trecut la.privat, brusc a devenit profitabil.
      – întrebați 100 de români, dacă ar ajunge in funcții înalte, ar fura? 90 ar.spune DA cu toată gura și cu două mâini. Altfel, înjurăm politicienii, și ne mulțumim cu „a furat, dar a și făcut”

      Comentariu apreciat.385
    • Flat for president, no joke dar omul merita macar un bax de bere pentru comentariile ce pun oglinda in fata noastra a cititorilor blogului.

      144
    • @Flat: jos palaria pentru efortul de a pune pe hartie (ma rog, ecran), toata lista asta
      Cam suntem toti fie infractori, fie contravenienti. Unii mai rai, altii doar un pic rai. Dar cand traiesti zi de zi in mizerie, e greu sa ramai imaculat.

      pentru cel care a comentat la BOR: preotii ortodocsi primesc pe hartie bani de la stat drept salariu, pe care il lasa la protopopiat, sub forma de „donatie”. Si tot ce incaseaza din parohie le intra in buzunar, in general fara chitanta. In lumea in care ma invart eu, asta se cheama evaziune.

      51
    • NOU
      #80

      Il propun pe Flat ca specialist in catharsis al blogului. E aproape 100% adevarat ce zici, dar fix ventilarile astea din fata ecranelor sunt ceea ce ne impiedica sa punem mana pe niste sisturi bituminoase/fosile sauriene lichide si sa redecoram putin niste cladiri/masini oficiale. Intre timp, in Romania reala se intampla ce a zis Constantin Hamangiu – „Când statul prin măsurile sale se dovedeşte a fi principalul obstacol în calea propăşirii cetăţenilor săi, aceştia au tot deptul să-l fraudeze”.
      Si de restul, acadele.

      41
  13. Nu o sa găsești la mase înțelepciunea pe care îți închipui că o au.

    74
  14. Faza aia cu confiscarea imobilelor abandonate. Ah, păi nu vreau asta, că dacă ajung vreodată în situația de a fi jeg. Mai bine să sufere vecinii mei decât să existe acea 0,0001% șansa să mă afecteze vreodată pe mine.

    Cum rămâne cu aplicarea abuzivă și arbitrară a legilor în România ? Pana la urma ce inseamna imobil abandonat?

    Pleaca un gigel sa lucreze afara 3 ani, trimite bani unui vecin ca sa plateasca intretinerea, impozitul si abonamentele la un nivel cat sa nu i le taie, iar cand se intoarce in tara, hopa puiu, ti-a confiscat statu casa.

    Sau o persoana bolnava pleaca sa faca tratament si recuperare in alta tara. Si mai sta acolo la copii pana termina recuperarea. Pentru ca sa faci drumul dus intors Romania – Strainezia odata la 3/6 luni nu e cea mai grozava aventura. Se intoarce vindecata acasa si nu mai are casa ca i-a luat-o statul.

    Indecis. Tu ce zici?219
    • Gigel poate plati absolut tot online,nu depinde de nici un vecin.Gaseste alta speta.

      68
    • @caposu – din ce tin minte peste jumatate din primarii nu sunt inrolate in ghiseul.ro, asa ca nu poti plati taxele acolo. Nu mai vorbesc de intretinere la bloc si alte minuni.

      73
    • Să le luăm pe rând.
      1. Vali a dat un exemplu clar când a pornit discuție. Era vorba de imobile la care a sucombat proprietarul și nu le-a revendicat nimeni. 3 ani e suficient ca să rezolvi o astfel de situație (de altfel, sunt și niște termene legale pe chestia asta, dar acolo problema iese în evidență când sunt mai mulți moștenitori)
      2. Ce înseamnă asta „la nivel cât să nu ți le taie”? Ori plătești impozitele (și întreținerea la bloc, atât cât e cota pentru zero persoane la întreținere și fonduri de reparații), ori nu le plătești. Valabil și pentru apă, curent și ce mai e pe abonament. Aici se aplică alta dintre propuneri: impozitarea progresivă pe proprietăți neocupate. OK, nu mai suntem în comunism, să n-ai voie mai mult de o casă/apartament. Poți să ai sute de apartamente. Dar dacă le ții neocupate, se presupune că ești un cetățean plin de bani, și îți permiți.

      74
    • Babu,
      Ce treaba are ghiseul cu plata utilitatilor?Cu internet bankihg platesc tot.
      De ghiseu ai nevoie o data pe an sa platesti impozitul.

      15
    • @Marcos, prin „la nivel cât să nu ți le taie” voiam de fapt sa spun ca declara ca nu locuieste nimeni in imobil si plateste acel consum minim estimat necesar pentru a nu fi debransat de la utilitati.

      02
  15. Mai intai sa se aplice legile actuale iar cand nu mai e nimic de facut sa ne punem pe imbunatati si dat altele. O lege neaplicata sau 100 neaplicate tot acelasi rahat e, oricat de bune ar fi ele.

    204
  16. Sad and true

    33
  17. Portofele, portofele…

    Masina de “firma” in Vest: fie o iei pentru ca te deplasezi in interesul firmei, caz in care pentru uzul personal, statul îți cere cam 1% preț mașina/lunar, fie firma îți oferă posibilitatea unui leasing plătit din brut (scade netul, deci si impozitele/taxele pe venit, doare doar dacă îți pasa de ce pensie ai la final) si prin contract ai dreptul sa o folosești privat.

    In cazul mașinii ‘pe firma”, ar fi normal ca in orice moment sa poți face dovada deplasării in interes de serviciu, deci cu foi de parcurs, etc.

    La noi orice combinator care câștiga brut 1500-2000€/luna, se uita imediat cum sa optimizeze taxele. PFA, firma, etc. Când mai zburam spre România, era plin avionul de “freelancer”i care făceau naveta. Am auzit inlcusiv de salarii in Malta sau Cipru, prin lanț de firme, doar sa nu plătească nimic din brut. Si ne plângem ca nu avem spitale si infrastructura.

    Aia cu firme ar face orice, doar sa nu plătească taxe la venitul adevărat. Firme cu angajați, nu plătesc contribuțiile, etc, le baga in faliment după o vreme si deschid altele, fac contracte de prestări servicii între ele, orice merge.

    Are dreptate Vali.
    Si Caragiale: Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale”.

    Țin minte acum ceva ani cât de ieftine erau asigurările si ce haiducii se făceau din cauza asta. Acum când sint relative la prețuri mai reale, ii doare pe toți.

    Dacă vrem o țara ca afara, trebuie sa acceptam si obligațiile, nu doar drepturile.

    77
    • „trebuie sa acceptam si obligațiile, nu doar drepturile” da dar trebuie sa ai ‘infrastructura’ de afara altfel vom visa mult si bine la ‘afara’ acceptand oblicatiile ca sclavii, imi aduce aminte de comunism sa nu uitam pe spatele cui s-a ridicat toata planeta asta practic..

      55
    • @NIX infrastructura e ca sapca iepurasului, niciodata nu v-a multumi pe nimeni.

      00
  18. Ce ne mai place sa generalizam. Oare e o trasatura cinica romaneasca asta? Sa fil acizi si cam cu toate in alb si negru?

    11

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)