Rușii dărâmă blocurile comuniste

Cea mai trecută cu vederea știre a lunii este cea cu demolarea plănuită a blocurilor comuniste făcute în perioada 1950 – 1980, pentru că termenul lor de valabilitate a fost cu mult depășit, ele nefiind proiectate să reziste atât:

Moscow city authorities are to tear down about 8,000 blocks of flats built in the 1950s and 1960s in a major clearance programme that will involve rehousing 1.6 million people in the coming years, it’s reported. (sursa)

Genul ăsta de blocuri se numește “hrușciovka”, după Nikita Hrușcev, cel care a pus în practică construirea lor, pe fondul unei nevoi acute de locuințe pentru cetătenii comunismului multilateral dezvoltat.

Și la noi sunt zeci de asemenea blocuri, construite prost, fără cap și în zone care acum sunt mega aglomerate, dar e nevoie de multa muncă și mulți bani pentru a dărâmă 4 blocuri de 4 etaje și construi unul de 10. Unde îi muți pe căpoși, câți bani le dai și așa mai departe.

Cea mai amuzantă poveste pe care am auzit-o când stăteam în București e că blocul în care stăteam (apartamente micuțe, de două camere, făcute pentru muncitori și săraci) urmează să fie demolat și construit un hypermarket, că a fost decis la Primărie asta și că ar cam trebui să ne facem bagajele. Am râs un pic.

Rușii dărâmă blocurile comuniste

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

87 comentarii

  1. Mă îndoiesc că va fi așa de simplu. La ce probleme financiare au rușii s-ar putea să dureze o sută de ani. https://www.youtube.com/watch?v=CteL4t_NNds

    00
  2. Evident, nu poti darama blocul si oamenii lasati in drum. Nu e normal asa ceva. Nici sa le faci gratuit un bloc nou nu mi se pare corect. Daca stau la casa si e veche, nu mi-o darama nimeni si imi face alta in loc. O idee de compriomis dupa mine ar fi: se darama blocul, terenul pozitionat in general in zone centrale se da unui dezvoltator care in schimbul lui ofera locatarilor alt apartament intr-un bloc deja construit in alta parte a orasului (de obicei periferie, etc.). Toata lumea are de castigat: locatarii primesc apartament nou, chiar daca nu mai e zona centrala, statul salveaza vieti, dezvoltatorul scapa de apartamente care probabil nu se vand asa usor si primeste in schimb o oportunitate de profit mai mare. Ce ziceti? Idee buna sau nu?

    03
    • cred că mulți o să te înjure. like de la mine.
      încă majoritatea proprietarilor de apartamente locuiesc în apartamente „cumpărate” de la partid. nu știu ce înseamnă să te îndatorezi iar lor li se pare că totul li se cuvine. ei blochează piața imobiliară și tot ei comentează când se pune problema că se diminuează subvenția

      00
    • pai nu e asa? Ca apartamentele alea nu se vand de prea bune ce sunt.

      00
    • Da, e buna daca nu e obligatorie, ci optionala. De ce ai primit atatea dislike-uri?

      00
    • idee foarte proasta.

      00
    • Am un cort de la decathlon, nu l-am folosit niciodata. Uite cum facem: imi dai casa ta, eu iti dau cortul, si toata lumea e fericita. Eu ca am casa, tu ca poti locui unde vrei tu. Win-Win ;) Ba chiar as putea sa o iti vand casa, sa iau 2 corturi si sa mai gasesc cativa ca tine care TREBUIE ajutati.

      00
    • Comentariu asta e pe bune??? Sau trolajul e prea e evident si nu ma prind eu…

      WTF? „…se da unui dezvoltator…” se da.. auzi la el… se da unui dezvoltator!! :)))

      00
    • Te-ai muta într-o cladire la perfierie, stiind ca aceasta a fost construita de un dezvoltator roman, cu scopul de la oferi la schimb pentru un teren central?

      00
    • te contrazici

      00
    • Era idee buna pana la partea cu mutatul in alta parte a orasului. Daca ziceai ca primesc si ei apartamente in blocul ala, dar in loc de (sa zicem)4 etaje, blocul poate avea maxim 10 etaje, atunci chiar ar fi castigat toata lumea. Asa castiga doar dezvoltatorul.

      00
    • Dragule, cand mi-am luat apartament, mic, comunist, de saraci in bloc de 50 de ani faptul ca e pe o strada cu asfalt, trotuare, gaze, canalizare si apa curenta si mijloace de transport in comun, plus ca e la 5 minute de mers pe jos (10 daca port tocuri, 3 pt un barbat) de o statie de metrou a fost cel mai important aspect. Daca voiam ap nou la periferie imi luam de la inceput.

      10
    • Tu cred ca ai treaba putin la est. De drept de proprietate ai auzit? Cum e sa te darame la Ho si Min citeste la 100m de Cotroceni si sa te mute in Popesti Leordeni, sau ca sa pastrezi zona in apartament nou in capatul prelungirii ghencea.

      00
    • si ce se intampla daca o babuta de 70-80 de ani zice ca nu-i trebuie? Ce faci atunci? Dai o oronanta in miez de noapte prin care dreptul la proprietate nu mai e garantat? Exproprierile nu se pot face decat pentru utilitati publice, in urma unei despagubiri drepte si prealabile. Dar pretul de vanzare este unul, atunci cand vreau sa vand, si altul atunci cand eu nu vreau sa vand dar tu insisti sa cumperi.

      00
    • Prefer ca dezvoltatorul sa-mi cumpere apartamentul la pretul pietei. Si imi cumpar eu, unde imi place.

      00
    • Dezvoltatorul darama blocul, construieste. primele etaje mall/balamuc si deasupra locatarii.win win
      /joke
      /romania is poor
      /earthquake is death

      00
    • Waaa, nu ma asteptam la atatea reactii! NU, nu trebuie sa fie optional. Daca blocul pune viata altor oameni in pericol, pe langa tine, NU AI DREPTUL SA ALEGI! Siguranta primeaza. Si avand in vedere ca primesti un apartament nou in care nu mori la primul cutremur serios e o despagubire suficienta pentru faptul ca te muti in alta zona. Si nu te obliga nimeni sa iei bloc de 50 de ani, ai stiut de la inceput care sunt riscurile. In ultimul rand, dezvoltatorul este ales prin licitatie sau alte metode teoretic „corecte” iar blocurile noi oricum trebuie sa respecte si ele niste standarde… cel putin in teorie.

      00
    • Adica eu imi cumpar central un aparament, fie si el din anii 60 ca vreau sa stai in centru si tu ma trimiti la periferie intr-un apartament nou ramas nevandut.
      (1) daca vroiam sa-mi cumpar nou la perferie o faceam din start, pretul lor este relativ acelasi sau de multe ori mai mic
      (2) daca e ramas pe „stoc” este ca e foarte bine amplasat/construit

      In cel mai bun caz poti sa zici ca se darama blocul de 4 etaje, se construieste unul de 8-10 lumea se muta inapoi in apartamentele lor noi si dezvoltatorul face profit cu restul dar nici asta nu e o idee prea buna pentru ca blocurile de 8-10 etaje le darmi si ce faci construiesti de 20?

      00
    • SirNeo, tu ti-ai cumpara apartament din ’60 cu bulina, risc seismic fara ca primul lucru inainte sa te muti in el sa il consolidezi? Cat tii la viata ta?

      00
    • Zarax, esti ca in bancul cu mosuletul senil care conducea pe autostrada si aude la stiri ca un dement merge pe contrasens pe autostrada in viteza, si el, ultragiat, tipa la aia la radio: Care un nebun, domnule, sunt sute de nebuni care merg pe contrasens!!
      Ti s-a explicat in diverse forme de mai toti ca e aberanta ideea ta, ca „location, location, location” face majoritatea pretului si a deciziei de cumparare cand vine vorba de un apartament, tu o tii langa ca ar trebui sa fie oamenii dati afara din case, ca pe vremea lui ceasca, si mutati la porumb pentru un ipotetic bine comun. E o tampenie, sincer, cum alegi dezvoltatorul? cum echivalezi apartamentul la porumb cu pretul apartamentului in centru? cum tratezi dreptul la proprietate sau la justa despagubire a aluia caruia nu ii convine mutarea asta? etc etc etc, sunt atatea argumente impotriva ideii tale incat nu ai cum sa o argumentezi logic de nicio culoare. Eu mi-am ales apartamentul in zona unde sta maica-mea, e mai mic dar am metrou la 100 de metri, capete de autobuz, tramvai, locuri de parcare, herastraul relativ aproape , ajung la serviciu in 10 minute cu masina, fi-miu are scoala superok la 2 blocuri distanta, plus ca blocul nu are magazine la parter si pare foarte solid. Da, pare, toate par, inclusiv alea din popesti sau din alte parti, construite pentru a maximiza profitul si pentru a minimiza costurile, nimeni nu imi garanteaza ca alea nu pica la un cutremur de 7-8. Personal ma fut pe orice oferta mi-ar putea face un dezvoltator de cotete din popesti-leordeni sau mai stiu eu unde.

      00
    • Nu inteleg, dati minus pentru ca aveti ruine din 60 de vanzare si va e frica de scaderea pretului, sau cum?

      00
    • :))

      inainte de orice manevra de genul asta, statul/primaria/cine mama dracu are astfel de idei crete trebuie sa ma despagubeasca intr-una din urmatoarevele variante
      – banii pentru sau direct locuinta echivalenta ca optiuni, dotare, pozitionare.
      – vanzarea la pretul pietei plus cota indiviza din valoarea terenului DUPA demolarea constructiei existente (pentru ca daca aia 10000 de metri patrati pe care e un bloc din anii ’50 valoreaza aproape nimic acum, cand e posibil sa construiesti un mall sau un turn de birouri pe el, s-ar putea sa sa vezi ca valoarea lui sare de milion… parca aia 1-5-10% din valoare terenului incepe sa insemne ceva)
      – apartament echivalent ca suprafata/optiuni/dotari in cladire a construita in loc, plus valoarea de nou fiind acoperita de durata santierului
      – pretul pietei + prima optiune pentru un apartament in cladire anoua

      evident, pana cand cladirea nu e in pericol iminent sa cada singura, toate astea raman la optiunea PROPRIETARULUI si daca baba nu vrea sa semneze, ghinion!

      alta aberatie pe care o spui e aia cu mutatul la periferie.. dragutule, dupa ce am cantarit avantajele si dezavantajele unui apartament in centru, am hotarat ca asta vreau. avut bani de apartament in centru. nu am nici o datorie in ce priveste intretinerea aprtamentului. la un moment ulterior, tu, autoritate care se supune sfinteteniei dreptului la proprietate, te hotarasti sa darami caldirea din x motive. si ca despagubire imi oferi un apartament nevandabil la periferie in timp ce terenul din centru il oferi aceluiasi dezvoltator?

      00
    • @Zarax

      Motivele pentru care ai primit atâtea dislike-uri se datorează unor gândiri împărtășite de mulți, iar eu nu știu ce să cred chiar în totalitate:

      1) Faptul că blocurile cele noi construite nu au minimul de metrii pătrați necesari (erau două articole de la VICE, nu mai stau acum să le caut, dar caută despre „dezvoltatorii imobiliari” și „metrii pătrați” dacă te interesează să citești articolele ălea două).

      2) Faptul că blocurile cele noi nu au o fundație solidă ca și cele vechi. E exact aceeași discuție cu stâlpii făcuți din fier și cele făcute din plastic cumpărate de primării. Aici, nici eu nu știu ce să cred dar am ascultat la radio, mai demult, despre un constructor care se ocupa cu blocurile noi și afirma că niciodată nu și-ar da la schimb garsoniera dintr-un bloc ceaușist pentru un apartament nou, dintr-un bloc nou (in fel de potemkiniadă). A fost întrebat de ce el, în cazul ăsta, construiește blocurile noi să fie și ălea niște bazaconii care ocupă spațiul și care s-ar dărâma ușor la un cutremur. Pe urmă a zis că nu toți constructorii fac asta (cei care o fac, o fac la vârful buzunarului) dar este important să te interesezi de schițele blocului (atunci când te duci să-l cumperi) și să vezi cum stă treaba cu fundația.

      3) Nostalgie dureroasă, cu schimbatul locuinței

      Trebuie cercetare amănunțită.

      00
    • Asa sunt si parintii mei. Si-au luat o garsoniera in oras pentru batranete pe un credit de vreo 20 de ani. Pretul garsonierei (confort 1 sau 2) este de 20 000 euro. Normal ca este in chirie dar daca stam si ne uitam la apartamentele noi cam tot pe la acelasi pret se vand si nu ma mir… peretii aia noi zici ca sunt facuti din polistiren, auzi si cand se beseste vecinul ce sa mai zic de spatiu? Apoi aia considera lux la 2 camere si vreo 40 de metri patrati in timp ce garsoniera are 30… De asemenea blocul este echipat cu 2 lifturi, cartela la intrare in bloc, cartela la intrare la etaj, balcol la fiecare etaj, uscatorie la fiecare etaj, si scara de incendiu.
      Pacat ca nu mai am cartea de constructii a scolilor urbane cu schita scolii testata la seism de vreo 5-6 grade…

      00
  3. Zeci de asemenea blocuri? Vrei sa spui mii.

    00
  4. La cate cartiere rezidentiale se construiesc, ma indoiesc ca nu are primaria unde sa ii mute pe caposi.

    00
    • Si cine le construieste, caposule? Primaria sau un dezvoltator privat?

      00
    • Cum ar fi ca Primaria sa te mute din cartierul Aviatiei intr-un complex nou din Bragadiru? Nu conteaza ca tu lucrezi in Pipera, copilul trebuie dus/adus cu masina la liceu.
      Zarax si Georgi deja isi imagineaza ca pot face un mall cat tot Centrul Vechi in care sa faca liniute cu Bugatti Veyron.

      00
    • Nu te reproduce!

      00
  5. Darama in Berceni si-i muta in Gemenii Sitraco. Eu inca nu pot „intelege” de ce ai face locuinte sociale in centrul orasului..

    00
  6. Cum ai ajuns de la blocuri din anii ’50- ’60 la blocuri ’50 – ’80?

    00
  7. Si in oradea avem blocuri ce s-au construit prin anii 30-40. De astea ce sa zic? Desi sunt praf si pulbere costa cat 2 apartamente mai jos pe bulevard.
    https://www.google.ro/maps/@47.0546114,21.9407505,3a,75y,162.56h,86.56t/data=?dg=dbrw&newdg=1!3m6!1e1!3m4!1sjn78w5zvtLJRsiag_6ZI7Q!2e0!7i13312!8i6656?shorturl=1&dg=dbrw&newdg=1

    00
  8. Foarte interesant.
    Ma intreb cum s-au construit blocurile acelea, pt ca il „alte tari”, exista blocuri de locuit (e drept pana la 4 etaje, nu mai mult), vechi de 100-120 de ani, si nu zice nimeni sa le darame…

    00
  9. Vor trece anii, vom elimina tot comunsimul din sangele nostru pana la ultima molecula, social, economic si cultural vom ajunge la nivelul vestului, dar tot nu vom scapa de blocurile astea, vedeta principala din celebra fraza „da’ aveam toti casa, loc de munca, pe vremea aia”.

    00
  10. Comentariu ascuns de spiridușii care stau ascunși la bloc comunist ascuns.

    00
  11. Azi dimineata am vazut ca intr-un final au hotarit sa darame mizeria aia de la intersectia Caramfil cu Aerogarii.
    Doar 20 de ani.

    00
  12. Io doar intreb, n-ar putea sa le demoleze cu tot cu stirbii care sustin psd-ul in ele. Sau poate ajuta „marele vrancean” care se lasa cam mult asteptat avand in vedere ca facem vineri 40 de ani de la cutremurul din 77.
    Sanatate!

    00
  13. pușchea pe limbă cu demolarea blocurilor de 4 etaje: sunt singurele care nu au gândaci, din cauză că ghena nu e în același loc cu blocul

    00
  14. Noi inca nu am varuit tot ce a facut ceasca si vreti sa ne apucam de daramat/reconstruit? Mai dureaza ceva.Ceva mai mult.Adica ramanem cu astea definitiv, de daramat tot poate rusii sa ni le darame ukraina style…sau cutremurul ala mare si megaasteptat.

    00
  15. La noi le-a spoit, mai au 30 de ani de viata :).

    00
  16. Neah, hrusciovca sunt blocurile alea de 5 etaje maxim, lungi, practic mai multe blocuri lipite intre ele, construite in anii ’50-’60. De regula sunt mult mai bune decat cele ceausiste din anii ’70-’80. De obicei au camere mai inalte, sunt cam la fel de mici ca suprafata (daca nu chiar putin mai mici), pot sa aiba o arhitectura interioara mai interesanta si de obicei au mai mult spatiu verde in jurul lor (poate chiar mici parculete). Ca sa nu mai vorbim de locurile de parcare, mai bine decat la blocurile de inspiratie Kim Ir Sen. Si rezistenta la seism ar trebui sa fie mai buna, avand amprenta la sol mai mare si inaltime mai redusa. Deci nu astea ar trebui date jos, ci alealalte, numai ca in alealalte sta marea majoritate a popendulatiei. Ce faci cu oamenii, unde ii muti in timpul (10-15 de ani, realist vorbind) cat dureaza consolidarea/reconstructie?

    00
  17. La cum se construieste la noi acum, o astfel de rocada ar fi un mare pas inapoi, nu inainte.

    00
  18. ideea de proprietate suna cunoscut ? cum dracu sa dai jos cladiri care nu iti apartin ?
    la moskva poate sunt alte conditii.

    00
    • De siguranta nationala ai auzit? Sau pericol public?

      00
    • zarax, da, am auzit de lucrurile alea. ce vrei sa intrebi ?

      00
    • Vreau sa spun ca poti sa faci ce vrei cu proprietatea ta, atata timp cat nu pune alte persoane in pericol. Ori un bloc vechi de 70 de ani, din care cade tencuiala si sta sa cada cu totul pune lumea din jur in perico. Daca tu nu iei masuri, atunci se vor lua pentru tine. Si in functie de ce e mai economic pentru stat – reconditionare sau demolare si relocare, se intampla cu proprietatea ta. Nu iti convine? Baga bani si elimina pericolul iminent pentru ceilalti.

      00
    • @Ender

      Principiul de neagresiune se presupune că nu se vrea daună reciprocă sau posibilitatea de pericol [mare] reciproc.
      Eu știu ce vrei să spui (ai dreptate în polemica aia) dar e ca bășitul în lift: nu te trece da’ parcă n-ai vrea să se cace alții pe ei fix în același lift, fix în același moment, cu tine. Zarax are mai multă dreptate aici.

      00
  19. Noi, romanii, suntem mult mai pragmatici !
    Asteptam un cutremur…sa ne faca jumatate din treaba…si sa luam MOCCA terenul de sub daramaturi.
    Mark my Words !
    Cutremurul vine !
    Facem pariurile, de oe acum, pentru cine va castiga „licitatiile” de construire ?
    Ultimul anunt despre primaria srl a lui firea !?
    Clopotei…ceva ?!
    O sa fie i TRAGEDIE…si o mare oportunitate pt averi noi…din si de pe CADAVRE !

    00
    • Am crezut ca doar eu ma gandesc la asta..niste baieti destepti incearca sa profite si acum de pe urma acestor constructii, au vazut ca e o paine de mancat..nici nu ma gandesc cum s-ar face jocurile si contractele in caz de vreo catastrofa

      00
  20. De ce sa se faca de 10 etaje in loc de 4?faci tot de 4, cum e civilizat si, ca sa nu fie aglomeratie, construiesti si pe terenuri noi, sau, mai bine, faci parcari subterane. Hai de 5-6 etaje, dar nu mizerii de 10

    00
    • logica ar fi că demolezi 4 de 4 și faci unul de zece ca să câștigi spațiu și pentru parcări și pentru altele.

    • Pai da, dar dai un apartament la etajul 10 cuiva care statea la 4. O fi blocul nou, dar da-o incolo, trebuie sa-l faca mai de lux ca sa compenseze neajunsul asta. Clar pt mediu si trafic e mult mai bine cu 10 etaje. 6 etaje probabil e compromis bun.

      00
    • Nu e suficient ca iti da apartament nou la schimb celui vechi, fara costuri pentru tine?

      00
    • Zoso, ai o obsesie cu blocurile de 10 etaje. Ai locuit in Berlin, unde iti placea mai mult, in Berlinul de Est sau de Vest? Problema e ca nu o sa se construiasca 1 bloc de 10 etaje in loc de 4 blocuri, ci 4 blocuri de 10 etaje, ca doar e spatiu.
      Alta treaba, intr-un bloc de 10 etaje se pierde spiritul de comunitate si de cartier. Un bloc de 10 etaje e mai greu de intretinut. Incearca sa convigi toate familiile din bloc ca e nevoie de varuiala pe scara sau alte lucrari de intretinere, nu mai zic de ceva mai serios, gen schimbat liftul la un moment dat.

      00
  21. Face Firea acum și o firmă de demolări!

    00
  22. Off topic ::::
    Ai mai pus 10 ani de la tine sau n-am inteles eu bine?
    Anii 50-60, inseamna 1950-1969.
    Nu de alta dar ai mei parinti, pensionari, stau intr-un apartament din 81′ si as vrea sa stiu daca e cazaul sa le zic sa se mute de urgenta intr-un cartier de vile…

    00
  23. Prima oară să auzim că în Slovacia sau ungaria s-au dezmembrat acest tip de blocuri și pe urmă om vedea cînd se va gîndi cineva de la noi să le doboare/reconstruiască.

    00
  24. ” 8,000 blocks of flats built in the 1950s and 1960s”
    „blocurilor comuniste făcute în perioada 1950 – 1980”
    Atentia la detalii este fantastica =D

    00
    • Da, am citit si eu mai de mult ca e o diferenta mare intre blocurile hruscioviste si cele brejneviste. Alea brejneviste sunt si mult mai inalte.

      00
  25. Blocuri cu parcări subterane, dupa mine cea mai buna idee si grădini pe acoperis ;))), vreau 1000 de dislike-uri ;)

    00
  26. NOU
    #72

    https://www.nepasadegalati.ro/images/articole2/traiasca02.11.jpg
    Sunt vreo 3 din astea în Galați. Și nu au trecut decât 27 de ani de la revoluție.

    00
  27. La intersectia de la Budapesta (Cantemir colt cu Marasesti) este un bloc de prin anii 60 unde functiona un Dristor Kebap la parter care s-a mutat de cand cu legea functionarii in blocurile cu bulina. Vorbim de un bloc din anii 60, nu de la inceputul secolului trecut…

    00
    • Din cate am auzit, cauza ar fi ca s-au taiat cu marinimie niste stalpi de rezistenta prin spatiile comerciale de la parter. nu bag mana in foc, dar merita verificat daca asa este.

      00
  28. Avem in brasov 7 blocuri de 11 etaje (garsoniere) pe alea bucuresti la iesire din brasov. Sunt construite intr 1935-1940 . La fiecare etaj sunt 60 de garsoniere. Unde ii muti pe aia?

    00
  29. Rusia este un stat totalitar de aceea pot demola si face ce vor ei acolo.

    00
  30. Cand ne cautam apartament am vizitat mai ales blocuri post-cutremur dar si ceva blocuri vechi (’50-’60), in principal pe motiv de agent imobiliar batut in cap, pentru care „sa fie dupa cutremur sau nu ne intereseaza” se traduce prin „hai sa-i duc sa-l vada, poate se razgandesc”.
    Si pot sa confirm ca este enorma diferenta intre primele blocuri construite in comunism, si ce s-a construit in ’80-’85. Camerele sunt mai mari, compartimentarea este mult mai buna. Am intrat in niste bucatarii pre-70 in care, cu minimul posibil de mobila nu puteau sa stea doi oameni unul langa altul sau sa manance trei persoane simultan la masa.

    00
  31. Eu tot le mai zic prietenilor sa nu mai laude nici un presedinte si nici un prim ministru pana nu o sa auzim dinamita bubuind prin marile orase. Atunci o sa stim ca avem niste oameni adevarati la carma tarii.
    Dar mici sanse de asemenea oameni politici. Pana nu vine vreun cutremur de minim 7,5 grade sau vreun razboi mondial nu cred ca ne apucam de aerisit marile orase si de remodernizat Romania.
    Deci probabil ca majoritatea dintre noi vor ajunge la pensie si masinile tot pe trotuar vor fi parcate, iar pietonii tot de drum vor circula (doar ca va fi din ce in ce mai rea situatia).

    00
  32. Si nemtii darama blocurile comuniste (alea din estul Germaniei). Faza e ca in momentul in care incepi sa vezi cum arata o locuinta normala si iti permiti, apartamentul „de la stat” e gunoi. Nimeni nu mai vrea sa stea in apartamentele vechi (gratuite-cu chirie subventionata) si se cara. Si apartamentele se demoleaza (sute de mii de apartamente s-au demolat deja)

    In Romania exista mitul „locatiei” care e artificial tinut sus, pentru ca administratia locala este incapabila sa introduca utilitati si sa faca o infrastructura decenta. Lumea nu cauta locatie, cauta statie de metrou, parc, magazine, scoli. Astea se pot face in orice tara civilizata, si se fac, mai bine in afara cartierelor comuniste. Care, in momentul in care o sa se faca o infrastructura civilizata in zona metropolitana, o sa conduca la migrarea oamenilor spre „periferie”. Periferie din care o sa ajungi mai rapid la fabrica/complexul de birouri nou construit, surpriza, tot la „periferie”. Spre vest, periferie inseamna spital, parc, loc de munca, acces la autostrada – aeroport.

    Central si locatie inseamna istorie, baruri, turism. In poza asta blocurile comuniste nu au loc / nu e necesar sa fie atat de aglomerate. Exista varianta sa ramana ghetori pline de migranti, dar pe termen lung/foarte lung, vor fi demolate. Sigur, va dura 50-100 de ani. In timpul asta popendulatia Romaniei se va injumatatii oricum (vezi prognozele demografice) si blocurile in pericol sa cada vor disparea din peisaj.

    Solutia tehnica, probabil va fi un impozit+asigurare – de genul 5000 eur/an, pana cand esti de acord ca primaria/statul sa iti demoleze blocul. Si in loc nu se va construi nimic. E exact la fel ca la o masina veche de 30 de ani, ruginita. Tre sa platesti sa o duci la fier vechi.

    Unii vin cu exemplul caselor vechi din centrul istoric al Londrei/alta zona istorica dar nu exista blocuri istorice (comuniste – fara valoare arhitecturala) care sa isi pastreze valoarea. Chiar si casele cu valoare istorica reprezinta o fractiune din numarul total care a existat in trecut. Se demoleaza regulat si case vechi peste tot. Costul de intretinere/renovare e prea mare.

    Partea buna e ca mai dureaza o vreme. Si, desigur, o parte din blocuri vor ramane. Cam care e procentul de case de acum 100 de ani inca in picioare – 20% ? 50 % ?

    search: Stadtumbau Ost demolition
    https://foreignpolicy.com/2016/01/06/building-a-new-life-in-communisms-ghost-towns-east-germany-migrant-refugee-crisis/

    00
  33. Vali, vrei sa-mi spui ca tu chiar nu mirosi deloc tunul imobiliar de cateva miliarde (da, miliarde, ca e Moscova, si piata imobiliara este sky-high acolo) ? Sau chiar crezi sincer, cu mana pe inima, ca dintr-o data lui putin si gastii lui le pasa de binele poporului? Hai, nu ma face sa-mi schimb aparerea despre tine, ca nu esti de ieri pe lume.
    Hai sa radem si noi Magheru, ca-s blocuri vechi, sa-i mutam pe aia prin Rosu pe undeva, si sa dam blocurile alea vechi de pe Victoriei spre daramare si reconstructie cuiva, nu stiu cui… poate stie firea pe cineva care se pricepe la de-astea. Ce zici ? Mai suna bine? Grija sociala in toata regula!

    00
  34. In Turcia se demolează blocurile vechi. Firmele care fac business-ul asta au locuinte inchiriate pentru locatari iar atunci cand blocul nou e gata , acestia isi primesc gratis apartamentul inapoi.
    Firmele castiga construind unul sau doua apartamente in plus pe nivel, apartamente pe care le vand. Statul subventioneaza si el cu ceva.

    00
    • Turcii construiesc? :)

      00
    • Nu inteleg ce nu convine din postarea asta.
      Nu e vina mea cu ce se intampla in Turcia.
      Acolo din cauza cutremurelor, cel putin in Istambul , partea asiatica ,pe fiecare straduta sund doua – trei santiere de genul asta.
      Oamenii chiar se bucura de sistemul acesta.

      00
    • E chestie de memorie & răni, Ioane. Când omul are cicatrici, parcă are un spasm minuscul dacă îl atinge ceva sau dacă se mângâie, peste cicatrice.

      00
  35. Hrușciov n-ar fi crezut vreodată că chinezii îi copiază modus operandi-ul. Ar fi mai amuzant să aflăm în viitor că rușii au copiat după chinezi.

    XD

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile