Revista Running Mag e un act de curaj, dar…

Zilele trecute mi-a apărut de câteva ori în timeline știrea că s-a lansat o revistă de alergare. Mare curaj să faci așa ceva într-un peisaj mediatic în care ziare și reviste abia mai supraviețuiesc, dar calculele nu sunt rele, ținând cont de prețurile unui echipament, 10 lei pe o revistă (sau 120 lei pe an cu abonament, când/dacă va fi cazul) nu e prea mult. Și asta ținând cont că acest hobby e în creștere.

Revista are însă o problemă masivă. Nu e conținutul (nu am ajuns până acolo), ci fonturile.

running-mag-1 running-mag-2 running-mag-3 running-mag-4 running-mag-5 running-mag-6 running-mag-7

Primele 22 de pagini nu sunt citibile. Ba fontul e prea subțire, ba e prea mic, ba e pe un contrast prost ales. Abia la pagina 23 e un font mare, frumos, gros, spațiat complet, citibil fără să te benoclezi în revistă pentru a desluși cuvintele. La 50cm distanță de ochi, textele nu se pot citi!

E stupid și e păcat. Se poate mai bine și nu e greu.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

25 comentarii

  1. de unde se poate cumpara?

    00
  2. Fonturile sunt „speciale” pentru maratonisti.Pentru ca revista evident se citeste din alergare.

    00
  3. Din ce vad eu, nasol este si faptul ca linia editoriala este ca la toate revistele. Bine content axat pe alergare, dar iar creme si alte kkt din astea ca in toate glossy-urile?

    00
  4. De la o vârstă unii zic ca fonturile nu se pot citi la distanta de 50cm. Alții merg la oftalmolog și își fac ochelari.
    Ma apropii și eu de vârstă aceea. Inca nu știu ce voi alege.

    00
  5. Problema fonturilor, cel puţin a backgronud-ului care nu puşcă nicicum cu textul, e din cauza DTP-ului. Păţeam şi eu la revistele la care am lucrat să arate bestial în Quark şi când venea revista de la tipografie arăta ca porcul. Dar o să înveţe ei în vreo două-trei numere ce se poate face şi ce nu ca să iasă bine.
    Problema e alta. Eu stau fix lângă unul din cele mai mari parcuri din Oradea şi cu toate astea cred că văd un alergător la 8 luni. Chiar era nevoie de o revistă pentru alergători? Nu ştiu cum s-ar vinde într-o ţară în care oamenii nu prea dau doi bani pe sănătate. Şi dacă totuşi există cerere petru aşa ceva, despre ce scrii în ea? Cât poţi stoarce din subiectul alergatului după ce-ai scris X articole despre îmbrăcăminte, sezon, transpiraţie, puls, mindfulness şi ritmul cardiac?

    00
    • periodic apar:
      1. concursuri noi
      2. oameni noi
      3. tehnologii noi
      4. produse noi, cu tehnologii noi sau vechi.

    • Desi nu sunt un alergator, m-ar interesa sa gasesc intr-o astfel de revista:

      – unde pot alerga, cat de ok sunt acele piste sau trasee (siguranta / calitatea aerului / aglomeratie)
      – echipament adecvat perioadei curente
      – interviuri cu sportivi profesionisti
      – cum sa ne ferim de accidentari, cum sa progresam ( crestem distantele progresiv) – incepatori vs avansati
      – alimentatie, studii recente legate de impactul acestui sport asupra sanatatii (astea sunt de obicei contra-cost)
      – ce evenimente se organizeaza in urmatoarea perioada / national si international (interviuri cu inside information)
      – interviuri cu oameni obisnuiti ce participa constant la evenimente de alergare, ce ii motiveaza sa alerge, ce i-a determinat sa se schimbe

      Plus multe altele…

      00
    • La romanica lumea alearga declarativ pe facebook si de 3 – 4 ori pe an la alergaturi organizate, unde merg sa isi faca poze.

      00
    • Si eu stau langa un parc mare din Bucuresti (Tineretului) si pot spune ca suma celor pe care ii vad ca alearga sau se dau cu bicla depaseste cu mult pe cei care doar se plimba – ok, poate mai putin duminica dupa-amiaza cand toata lumea iese la aer, atunci s-ar putea sa fie egalitate :)

      00
    • Stati voi linistiti ca se alearga in Romania dar la sala si pe piste, asta din mai multe motive ce tin de prostia din capul multora dintre romani. Cred ca daca as iesi sa sar coarda in parcul din spatele blocului 98% dintre vecini mi-ar pune diagnostic. Sa nu mai vorbesc de la femei singure pana la ditamai caii de 2m ce se sperie cand aud pe cineva alergand pe trotuar in spatele lor.

      00
    • Eu alerg intr un parc central din Cluj si mereu sunt minim 5-6 alergatori, indiferent de ora, seara sunt si 20-30. In plus vad pe strai din ce in ce mai multi.
      Ieri am vazut revista la inmedio mi aplacut mult ideea (revista de alergare) dar nu stiu de ce, nu m-a tentat sa o cumpar, desi sunt pasionata de alergare, vreau sa particip la un semi – deci as fi in target. Mi se pare subtire, cu informatii ce le gasesti pe net free, nu stiu daca o voi cumpara.

      00
  6. Revista aia a ajuns in tipar rastru. Cineva a dat convert all to bitmap. Textu’ ala nu e vector. Si de cand sa faci o revista cu oameni care stiu meserie (art, grafic, dtp) nu sunt bani… Cate povesti sunt cu jurnalisti de teren care isi editeaza pozele si isi fac si layoutul articolului in pagina… Urat domeniu, cel putin in romanica.

    00
  7. Salut, Vali.
    Da, ai dreptate, sunt pagini la care lizibilitatea nu este chiar cea mai bună. Ba chiar mai rău.
    Ne-am dat și noi seama după ce-au venit revistele de la print, ne gândim acum ca articolele care au această problemă să fie publicate ”full” pe site.
    Cât despre curajul de a merge pe poteca asta… credem că merită să riscăm, cu toate că suntem foarte conștienți că nu ne vom îmbogăți. :)
    Chiar și dacă nu reușim să facem un mare business din asta, măcar vom ști că am susținut fenomenul.
    Mulțumim pentru menționare.

    00
  8. Citibil suna aiurea, hai sa inlocuim cu lizibil.

    00
  9. DTP-ul bun costă. Aia e. Și nu orice revistă emergentă și-l permite.

    00
    • Asta e o prostie! Fac un ziar de sase ani. Acelasi ziar. Schimb tipografia, Acelasi ziar, acelasi layout, acelasi DTP, aceleasi specificatii, ziarul arata ca porcul, ptr ca tipografia pune mai putina cerneala, pentru ca are altfel de hartie etc. Schimbi toate astea la DTP, ca sa contravii efectele negative, ghici ce?! Niciun rezultat, ziarul arata tot ca imprimat in baie.

      00
    • Cristian, eu sugeram că uneori cei care fac reviste se zgârcesc la DTP sau nu își permit unul bun. Mai insinuam și că munca unui om care bagă DTP de calitate trebuie răsplătită pe măsură. Ce anume e o prostie în asta? În afară de asta, DTP-ul la un ziar e o treabă, fiindcă se schimbă puține repere, iar felul în care arată e constant, în vreme ce la o revistă spațiul de manevră e mai mare, dar trebuie umplut cu un plus de creativitate și asta nu e la îndemâna oricui.

      Mx

      Mx

      00
  10. Unii oameni alearga in cimitir. Cand am chef de o plimbare, acolo merg si ii vad. Cel mai apropiat parc de mine este la 7 km distanta, iar cimitirul se afla la 800 de metri de casa. Prefer sa ma plimb in cimitir si pentru ca este mai liniste.

    00
  11. este o veste buna si asa GQ a disparut de luni bune de pe piata ,FHM este o amintire undeva intr-un sertar :( chiar tineam la revista aia…

    00
  12. Eu zic… bravo baieti! Daca ai o idee ce o poti aplica, da-i bice! Daca merge depinde de mai multe, daca nu merge, macar ai incercat si nu ramai cu regrete. Restu-i can can.
    E totusi o activitate ce merita promovata. Desi e mai greu sa schimbi mentalitati, cineva trebuie sa inceapa.
    Cred totusi ca pe mediul online va avea mult mai multe sanse, si ar fi mai usor de promovat (probabil si mai ieftin). Sunt curios de modul in care va evolua ideea asta.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)