Români la oraș.

Marea pierdere pentru sociologia românească este că sunt prea multe grupuri de imobiliare cu rezidențiale noi și discuțiile de acolo se pierd în neant, când ar trebui studiate și păstrate în cărți, că “Psihologia poporului român în era postdecembristă” nu se scrie singură.

Mă gândeam la asta când am văzut pozele astea. Aș vrea să văd români stând aici și mentalitatea lor românească adaptându-se. La fel cum ador discuțiile alea de pe grupurile rezidențialelor din jurul marilor orașe. Cum înțeleg ei lumea. Cum se adaptează. Cum își lasă amprenta asupra locului. Cum îl sfințesc. Ce probleme au. Vreau o carte dedicată “Probleme rezidențialelor noi și soluțiile găsite de locatari”.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

59 comentarii

  1. In poza doi locuiește un roman, sud-vest, la ora 19.
    Tocmai a parcat !

    00
  2. cred ca primul lucru pe care ar trebui sa-l facem ar fi sa-i obligam sa-si darame gardurile sa vezi atunci revolutie.

    00
  3. Loool, nu ai probleme doar cu locul de parcare pentru masina ci si pentru ala pentru barca.
    Vecinu si-a luat iacht si catargul imi ia din lumina. Au venit prietenii cu 3 barci si au ocupat toate locurile de parcare, a trebuit sa inot pana acasa. Vecinu are barca prea puternica si face valuri prea mari, imi inunda peluza.

    Mai bine sarac la bloc decat sa am atatea probleme cu barca…

    00
    • Ai sa razi dar in state aia au HOA (Home Owner Association) care are putere destul de mare asupra ta. Pot sa te dea afara din casa tu fiind in continuare proprietar. Intr-o zona fitoasa de prin Florida un tip si-a luat un yacht mare si HOA nu l-a lasat sa il parcheze in fata casei pe motiv ca restul membrilor nu sunt de acord ca le devalorizeaza casele ei neavand barci asa mari.

      00
    • Apai, si in Suedia e cam la fel cu asociatiile. Daca faci prea mult scandal…pa

      00
    • @Mike, cred ca de fapt problema era ca iahtul ala deranjeaza prin dimensiune si strica peisajul. La fel cum ar fi intr-un cartier de case (ex: Cosmopolis) daca un locatatr si-ar cumpara un autocar / o rulota si le-ar parca in fata casei.

      00
    • Oamenii cu bani adevărați își cumpără 3-4 mii mp departe de oraș, își fac casa în mijloc și restul faci ce vrei.

      Dacă trăiești într-o comunitate însă, mi se pare normal să te integrezi cât de cât ca să fie civilizație și un loc plăcut pentru toată lumea.

      Mi se pare ironic că pentru un popor obligat (de aproape 50 ani imediat) să trăim în înghesuiți în blocuri, încă n-am învățat să trăim în comunitate :)

      00
  4. Daca era la noi nu mai vedeai casele din poza doi de iarba crescuta dupa gard, ca doar nu e la ei in curte sa o taie.

    00
  5. Teoretic, la poza 2 dacă înlocuiești iarba aia cu porumb, cam aia e

    00
  6. Lasă-mă să ghicesc, pozele sunt de la olandezi? Sau de la danezi?

    00
  7. ejti nebun, in poza 2 pai nu trag eu un prelungitor pana in centru acolo sa fac interiorul la masina duminica dimineata? cu portierele deschise si muzica blana?!

    00
  8. cel putin prima poza nu mi se pare extrem de diferita de bragadiru sau popesti leordeni. inghesuiala naibii,spatiu verde cat sa nu zici ca nu e deloc, drum de o banda (macar e asfaltat). daca nu ar fi balta in spate, ar fi exact ca in bragadiru.

    00
  9. Bagi mititei pe gratar si Tzanca Uraganu, sa placa la toata lumea.

    00
  10. Da, romanii se adapteaza in cartiere alea: nu se implica in nicio discutie.

    00
  11. In general sunt tot felul de probleme pentru ca majoritatea proprietarilor sunt indiferenti. Dar daca exista o mana de oameni cu initiativa care se implica, de obicei lucrurile merg spre bine si exista rezultate.

    Cel mai important, in opinia mea, este ca de la a doua adunare generala ( la prima nu sunt 50%+1 din cei prezenti aproape niciodata ) sa se voteze un regulament general de convietuire / coproprietate. Apoi lucrurile se pot face mult mai usor…

    00
  12. Nu se pierde nimic, de fapt cu cat dispar acele grupuri mai rapid cu atat mai mult avem sansa sa avansam ca societate. De curiozitate am intrat pe facebook pe niste grupuri de proprietari la niste blocuri noi de locuinte construite prin buricul targului. Dupa vreo 5-6 luni de urmarit am observat ca sunt urmatoarele clisee recurente:
    1. Intotdeauna o sa existe un destept care o sa se planga de costurile de intretinere indiferent de costuri.
    2. Toti locatarii se plang ca nu au verdeata sau ca gazonul este stricat, dar in acelasi timp se plang ca platesc prea mult la intretinere.
    3. In continuare fiecare isi pune aerul conditionat pe unde apuca si apoi ajung sa se judece cu asociatia pentru ca regulament si altele. Am vazut cateva povesti unde prostia omeneasca este imensa.
    4. Daca au norocul sa aibe paza prin zona intotdeauna se ajunge la discutia de pret si daca nu ar putea sa faca si un pic curat plus eventual sa preia pachete pe la oameni desigur in aceeasi bani.
    5. Cel putin intr-o scara de bloc/etaj o sa existe cel putin un destept care o sa se apuce de recompartimentat apartamentul ca asa i s-a pus pata, nu conteaza consecintele.
    6. Nu luam loc de parcare ca nu sunt multi si parcam pe apucam. Peste cateva luni cand parcarea se aglomereaza incep discutiile de ce nu au loc de parcare si cum facem sa bine sa nu fie rau.
    7. Recent au inceput mai toti sa ceara sa se faca(desigur ei sa nu plateasca) incarcatoare de masini electrice. Desigur sunt foarte vocali, dar cand se ajunge la costuri toti tac malc, dar cumva la cateva luni reimproaspateaza subiectul.
    Si atentie nu vorbim de locuinte ieftine ci undeva de la 100k eur in sus multi inca neputand sa faca niste corelari destul de banale. De departe cea mai dulce este povestea cu intretinerea unde absolut toti comenteaza si compara cu situatia din blocurile vechi. Stiam prin zona de nord Pipera un asa-zis complex unde oamenii au decis de la sine putere sa nu mai plateasca firma de curatenie si sa se faca prin rotatie curatenie pe etaj. Deci clar se pierde o valoare sociologica poate reusim s-o pierdem de-a binelea si sa facem ceva bun in loc.

    00
    • Nu generalizez, dar am observat ca cei „cu bani” sunt de n ori mai zgarciti si mai vocali in caz de probleme colective. Ca ei au dat un ban, mai mult decat saracii, asa ca trebuie sa fie totul cum zic ei. Nu iti permiti tu cu golf 5 sa comentezi in fata mea, lexus 2016.

      00
    • Poti sa scoti romanul din saracie, dar nu poti scoate mentalitatea de sarac din roman.

      00
    • @Robert
      Am vazut de foarte multe ori filmu expus de tine, doar ca una e sa ai banii sa locuiesti acolo alta este sa ai si valoarea cum vorbesc fanii Taraf TV. Foarte pe scurt toti astia cu au dat banii le dai temelie cu valoarea proprietatii care se poate pierde daca nu se fac lucrurile cum trebuie. La residenceuri din porumb nu conteaza, dar la un apartament de peste 100k eur in buricul targului pentru multi conteaza ca multi au luat acele locuinte ca investitie.
      @Big T
      Problema nu este de saracie ci de faptul ca romanul nu stie sa locuiasca intr-o comunitate. Nu intelege ca atunci cand face rahaturi in comunitatea in care el locuieste automat acele rahaturi i se vor intoarce in fata. Treaba asta nu mai pleaca din saracie ci din educatie si pe unde ai trait. Desigur la toata nebunia asta stau si legile si sistemul de justitie unde pentru orice problema astepti pana imbatranesti.

      00
    • Ce te face sa crezi ca unu care are o stare financiara mai buna este si un om de calitate ? In general astia sunt niste ipocriti , parveniti unde varful nasului este mai sus decat fruntea. Astia merita direct luati la pla intr-o discutie contradictorie … altfel esti pierdut.

      00
    • @Asdad2005
      3. Mereu am spus ca asta cu aerul conditionat este vina dezvoltatorului. Daca de la inceputul constructiei se stabileau niste zone in care pot fi montate aparatele (sa existe suportii fixati si eventual gaura data in perete), cu siguranta toata lumea ar fi respectat linia generala.
      4. Cei de la paza nu au de ce sa faca curatenie, dar mi s-ar parea normal sa primeasca coletele de la curieri. Daca tot avem paza, de ce sa mai lasam curierii sa bantuie prin complex? In plus, in general nu exista paznici, de fapt sunt niste portari.
      5. Astia care incep sa daramen peretii fara autorizatie, ar trebui reclamati fara nici o parere de rau.
      7. Dar cine se asteapta sa le faca statii de incarcare? Eventual Primaria?
      Se pot face 1-2-10 statii de incarcare din banii asociatiei si apoi sa se stabileasca un sistem prin care cei care le folosesc sa plateasca o anumita taxa (exemplu: costul energiei + 50%) din care sa se acopere costurile initiale si cele cu mentenanta.

      00
    • @Andrei G
      La povestea cu aerul condiționat nu am auzit pe nimeni sa întrebe dezvoltatorul de sănătate. Asta e doar o confirmare ca romanul este prostit sa nu zic prost când cumpara o locuință musai nouă. Faptul ca se ajung la discuții de genu asta implicit arata niște probleme.
      La faza cu paznicii e mai complicat pentru ca trăim în România și anumite lucruri se mai fură. Ca te ai bine cu ei și pot lua un pachet pentru tine este alta poveste, dar este o favoare și tu îți asumi un risc.
      Povestea cu incarcatoarele electrice este foarte simpla: Ce este parcare închisă în complexul vieții este fix treaba acelora din complex, ce e pe domeniul public primăria poate interveni. Eu vorbesc fix de cazul în care niște inteligenți voiau pe de-a moaca niște încărcătoare electrice în parcarea lor subterana închisă pe care sa le folosească doar ei.

      00
    • @Asdad2005
      Mi se pare ca daca nu ai incredere in portar sa ridice un colet de la curier, atunci nu prea ai cum sa ai incredere ca el nu va lasa si un hot oarecare sa intre in complex.

      Insist ca discutam despre portari, chiar daca ei vor sa fie numiti paznici:
      PORTÁR, portari, s. m. 1. Persoană care are sarcina de a păzi intrarea unui edificiu public sau particular.

      Da, ma gandeam la statiile de incarcare electrice ce pot fi montate in parcarea subterana inchisa. Se pot face din banii asociatiei, iar apoi profitul care rezulta pe termen mediu si lung se foloseste pentru diferite investitii/reparatii necesare in complex.

      00
  13. Vai de mine, iarba pe langa casa aduce saracie! Astia is nebuni ca stau asa…

    00
  14. Să le vezi pe alea de Chiajna, când vrei să-ți faci cruci au început să devină la fel de utile ca și TPU :))

    00
  15. Exista un astfel de sat in Romania, e drept la origine era sat german, dar exista in Romania https://ro.wikipedia.org/wiki/Charlottenburg,_Timi%C8%99

    00
  16. @Vali:

    ar trebui studiate și păstrate în cărți, că “Psihologia poporului român în era postdecembristă” nu se scrie singură.

    Cătălin Zamfir – Istoria socială a României. 2018, Editura Academiei Române. O am acasă, primită cadou de la un fost profesor de la Sociologie, cu autograf încă. E cam ceea ce cauți deoarece are capitole despre urbanizare; atât perioada prebelică, interbelică, postbelică cât și comunismul plus perioada de după Revoluție (FSN, chestii). Cu date concrete despre nivelul de trai, religie, populație, pondere urban/rural (vezi poză), educație, politică și multe alte chestii mișto.
    Ediția a II-a e la liber pe net, văd (PDF) [poți șterge ulterior link-ul].

    00
    • NOU
      #44

      @Răzvan T. Coloja Mulțumesc pentru link, am luat deja pdf-ul. Promite să fie interesantă.

      00
    • @Valentin: cu plăcere.

      00
    • @Razvan Coloja: Cartea asta e scoasa de Editura Academiei Romane? Am rasfoit-o nu mai mult de 5 minute si am gasit:
      „Încercări de limpezire a opțiunilor care stătea în fața României după terminarea
      războiului”
      „nu poate avea loc pe o cale pașnică, prin mecanisme democratice, ci recursul la violență fiind inevitabilă.”

      00
  17. Stau de 3 ani intr-un „complex”. Bine, nu mai e complex de mult, fiindca dezvoltatorul initial, dupa ce a contruit vreo 20 de case, a vandut restul de terenuri individual si fiecare si-a facut casa cum a crezut de cuviinta. Avantajul ca initial a fost gandit ca un complex este ca avea deja alei betonate, gaze, apa, canalizare, curent, chiar si fibra optica trase la fiecare parcela.

    1. Ne chinuim de 2 ani sa facem asociatie de proprietari. Desi cu greu am reusit sa strangem 50% din semnaturi (in total sunt vreo 120 de case) si desi am angajat mai multe firme sa se ocupe de depunerea dosarului la judecatorie, mereu ne trezim ca a fost abandonat pe drum.

    2. Desi toate casele au avut parcare interioara, trei sferturi parcheaza pe strada. Strada care deserveste complexul (are vreo 600m lungime) e conform actelor, proprietate comuna si indivizibila. Din ea se fac alte 12 stradute mai mici. Multi au schimbat destinatia initiala a parcarii/garajului si parcheaza pe strada: pe locul respectiv si-au facut magazii, altii au pus trambuline, unii curajosi au pus o piscina. Acel drum practic are acum o singura banda, fiindca una este ocupata de masini. Dimineata/seara apar conflicte intre cei care ies din complex si cei care intra. Unii parcheaza pe strada pur si simplu ca sa nu le parcheze altii in fata proprietatii. Cumva ii inteleg. Eu am ales o solutie mai eleganta: in fata proprietatii mele am pus vie. Vara nu ai loc sa parchezi, iarna risti sa iti zgarii masina.

    3. Egoismul si indiferenta se manifesta permanent. Exista un indicator de limitare a vitezei de 20 km/h la intrarea in complex. S-a discutat instalarea de „cocoase” d-alea, nu s-a ajuns la un acord. Sunt copii mici care ies si se joaca pe strada, cu toate acestea, sunt imbecili care se cred la raliu cand intra in complex. Cand s-a ridicat problema, raspunsul vitezomanilor a fost ca strada nu e gradinita. Probabil cand se va intampla ceva naspa, se vor instala si „cocoasele” alea.

    4. Cum am spus, strada este privata, insa suntem o minoritate cei care am vrea sa o dam la primarie, temerea cea mai mare a oponentilor fiind potentiala deschidere pentru trafic (in acest moment strada e „infundata”, ca sa fie deschisa traficului, ar trebui construit un pod peste un canal de irigatii, ceea ce am dubii ca se intampla). Cedarea catre primarie ar veni cu cateva avantaje: iluminat stradal gestionat de primarie, curatenie, deszapezire, orice avarie la gaze/apa/canal ar fi platita de primarie si nu de noi cand se intampla (fiindca se intampla).

    5. O problema majora si recurenta este nesimtirea unora care duce la infundarea canalizarii. Se arunca in draci servetele d-alea umede sau alte minuni in ciuda nenumaratelor evenimente care au dus la blocare. Veolia vine fara nicio problema, desfunda, dar ne arde la bani. Am zis sa strangem bani pentru instalarea unei conducte mai generoase, iesea ceva de genul 800 de lei de casa. Prea scump.

    6. Vara pe la 7 seara pornesc toate sisteme de irigatii in complex, dureaza cateva minute sa umpli un pahar de apa de la robinet. Exista o pompa dedicata complexului, dar e subdimensionata, am zis sa strangem bani sa o inlocuim cu una mai puternica. 400 de lei de casa. Prea scump. Eu am rezolvat sapandu-mi un put. Panza de apa freatica e pe la 28 de metri.

    7. Petrecerile sunt in general civilizate. Daca vine vreunul nou in cartier si are bucurii la Tzanca Uraganu et co. se linisteste repede dupa primele incercari. Dar si aici e o extrema: de exemplu anul trecut, unul din vecini a anuntat pe grupul dedicat ca da o petrecere ceva mai mare, si-a cerut scuze ca se va umple strada cu masinile participantilor – mai mult decat atat – a invitat doritorii sa participe. A intrebat daca deranjeaza, daca vrem sa dea muzica mai incet, toata lumea i-a urat la multi ani, numai lapte si miere. Bineinteles, pe la 2 noaptea s-a trezit cu politia la poarta si si-a luat amenda.

    8. Initial cartierul nu avea garduri, sau avea unele mai mult de decor. Pana cand lumea a inceput sa gaseasca cacati de caine sau au inceput sa dispara roabe, scari sau alte chestii utile de pe langa casa.

    9. Avem un vecin care exceleaza la gradinarit, are in fata casei o gradina din-aia de revista, e din aia care nu crede in garduri. Pur si simplu i-a fost calcata la propriu in picioare din ura. Se vede pe camera unul in hanorac venit special noaptea sa faca treaba asta.

    10. Avem si fanatici verzi care sunt impotriva gratarelor cu carbune care din cand in cand te apostrofeaza ca le distrugi plamanii cu fumul de la gratar.

    11. In trei ani nu am auzit de furt. Chiar si scarile sau roabele alea care dispareau la un moment dat, dispareau ca avea cineva nevoie temporar de ele, apareau la loc dupa o saptamana sau doua. Sunt curti in care stau la vedere biciclete sau alte accesorii extrem de scumpe. Care credeti ca a fost scandalul anului trecut? Papucii de la usa. Exista vecini care se acuza intre ei ca isi fura papucii. Crocsi d-aia de gasesti la Lidl cu 15 lei.

    12. Avem un vecin pasionat de astronomie care si-a luat un telescop din-ala mare, profesional. Nu vreti sa stiti ce zvonuri circula prin complex, cel mai tare e ala cum ca ar fi pedofil si urmareste copiii cu el. Bineinteles sunt unele mame nf care jura ca l-au vazut cu ochii lor cum se masturbeaza cand se uita prin telescopul ala. Nu ma mira nimic, si eu am fost luat la intrebari cand mi-am pus statia meteorologica.

    00
    • Nu ma mira nimic, si eu am fost luat la intrebari cand mi-am pus statia meteorologica.

      „se ocupă cu traficul de droguri, de aia schimbă mașinile așa des”
      auzită despre mine, că tot luam mașini în teste într-o vreme.

    • de exemplu anul trecut, unul din vecini a anuntat pe grupul dedicat ca da o petrecere ceva mai mare

      ….

      Bineinteles, pe la 2 noaptea s-a trezit cu politia la poarta si si-a luat amenda.

      Nu si-o fi luat amenda ca petrecerile peste un anumit nr de participanti nu erau permise??

      00
    • Rumbu, cat a fost o casa acolo?

      00
    • 3. Foarte departe de mine să doresc răul cuiva și mai ales răul unui copil, dar dacă e vreun pic de dreptate pe lume și karma chiar e bitch, vreun vitezoman d-ăla își va lovi propriul copil.

      00
    • @AB, daca exista karma, un vitezoman din ala va intra intr-un stalp cand circula singur in masina. Nu are nicio vina copilul ca tac-su este un dobitoc.

      00
    • @AlinP, acum 3 ani, preturile începeau de la 125k, casa în duplex, 75 mp pe nivel x 2. Prețul varia în funcție de teren, unii au curte 50 mp, alții au 1000 mp. În momentul asta mai sunt doar 4 case (2 duplexuri) de vânzare cu teren din-ala de 50 mp. Cine le-a construit cere 175k, a vândut deja 8 case similare, dar nu sunt sigur ca la prețul asta. Prețul e pentru casa locuibila (doar mobila lipseste).

      00
  18. vezi ca ai un typo: “Probleme rezidențialelor noi și soluțiile găsite de cocalari”

    00
  19. Wrong. Se studiaza. 👇

    Podcast Urboteca, episod 5.1: citat „Andrei Răzvan Voinea despre cercetarea sa doctorală care a dus la publicarea cărții „Idealul locuirii bucureștene: familia cu casă și grădină. Parcelările Societății Comunale pentru Locuințe Ieftine – București (1908-1948)”. Link http://urboteca.ro/urboteca-podcast-locuire-partea-1/

    Podcast Urboteca, episod 5.1: citat „Bogdan Iancu despe noile ansambluri rezidențiale din jurul Bucureștiului, despre ceea ce numim gated communities și despre cum sunt acestea locuite de către noua clasă de mijloc” link http://urboteca.ro/urboteca-podcast-ep5-locuire-partea-2/

    Background. „Bogdan Iancu este lector universitar la Departamentul de Sociologie al Facultăţii de Ştiinţe Politice a SNSPA şi cercetător la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti. În 2011 a obținut titlul de doctor în antropologie și etnologie la Universita degli Studi di Perugia. A participat la stagii de pregătire şi cercetare la mai multe universități din europa și la cercetări de teren cu finanțare națională și internațională. Este interesat de care sunt aspirațiile locative și de cum locuiește noua clasă de mijloc a Bucureștiului.”

    „Andrei Răzvan Voinea este istoric, absolvent al Facultății de Istorie și al Masterului de Studii Culturale Britanice din cadrul Universității București dar și al Masterului de Istorie Central-Europeană din cadrul Universității Central-Europene, din Budapesta. Din 2017 este doctor în istoria arhitecturii. A lucrat ca arhivist la „Open Society Archives” și ca secretar general de redacție al revistei Arhitext. În prezent, este membru al Asociației Studio Zona, colaborator al revistelor Historia Urbana, Urbanismul, Magazin Istoric, Arhitectura.”

    00
  20. Un prieten arhitect spunea la o ceasca de coniac:

    „Romania nu are o mare problema cu urbanismum, Romania are o mare problema cu lipsa parcarilor””

    Si da, cred ca are dreptate…

    In rest, suntem specialisti in garduri inalte si opace, pt ca noi suntem romani si vecinii sunt tot romani!

    00
    • Ca arhitect are dreptate. Nu sunt destul parcări in aferentă spațiului rezidențial. La bloc nu sunt destul locuri in subteran ca sa acopere 1 loc/apartament +20% pentru vizitatori. (minimul legal) + că oamenii la casă mulți parchează pe stradă.
      Ca urbanist din 2021 nu are pentru că in orașe și mai ales in centru orașelor, ar trebui desfiiințate din locurile de parcare, daaar mare atenție, concomitent să se îmbunătățească infrastructura de biciclete și transportul public.
      O altă măsură ca să nu mai existe atât de mult frecușuri este să spargi funcțiile. Adică să construiești clădiri cu funcții multiple. Parter+Etajele 1-3 spatii de birouri sau comercial și restul apartamente. Așa există mult mai mare șansa să nu fie nevoie să mergi până in Pipera sau Centru la birou ci mai aproape de casă.

      00
  21. Romanul isi pune amprenta peste tot. Vezi de exemplu ansamblurile rezidentiale noi unde balcoanele au fost de tip deschis, fara geamuri, si romanul nostru a pus niste termopane frumoase cu alb lucios.

    00
  22. Pentru mine e fascinant cum unii pot scrie pe un grup cu sute de oameni mesaje gen Vecinul de la scara C, etaj 2,apt 4 – să nu mai faceți gălăgie între 13 și 16 că doarme bebe, în loc să îi bată la ușă omului să îi zică în față problema

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)