Românului îi trebuie experiența bazarului…

Românii au avut un șoc când au intrat în bazarul turcesc și a trebuit să negocieze prima oară. Nu erau obișnuiți cu așa ceva și nu concepeau că uneori pot pleca cu produsul la jumătate din prețul de la prima strigare. În același registru, foarte puțini știu să pună un preț pe un bun, chiar și folosit. Uitați-vă la nenea ăsta, care vinde un stabilizator la același preț din magazin, dar fără acte și fără garabție.

stabilizator-1 stabilizator-2

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

68 comentarii

  1. Acuma ala de pe OLX zice ca e nou. O fi, nu o fi. Legat de negocieri, sa o vezi pe maica-mea, am ajutat-o mergand la service sa puna cauciucurile de vara, pret 56 lei toate 4 roti (fara janta). Spre final cand sa plateasca o baga pe asta „sunt client fidel, numai aici am schimbat cauciucurile, nu primesc o reducere ? „. Si e drept ca doar acolo le-a schimbat in ultimii 2 ani. Crapam de rusine, ii sopteam sa se potoleasca….ce sa vezi, au facut fara sa comenteze o reducere de 6 lei + bon -> 50 lei montat cauciucuri. Si asta e doar un caz.

    00
  2. Ba sa-mi fie cu iertare. Romanii au prea multa experienta a bazarului. Mi s-a acrit de cate ori incearca sa negocieze la produse cu pret fix. Si vorbim de sume de genul 20-50 lei (5-10% procentual)

    00
    • Noi avem impresia ca și gravitația e negociabilă și faptul ca insistă sa fie 9.8 pe Pământ e pentru ca e el al dracu’ și are ceva personal cu noi.

      00
  3. Nu stiu cu ce fel de oameni intri in contact insa marea majoritate a romanilor au pretentia sa negocieze la absolut orice tip de serviciu/produs. De multe ori este chiar iritant cand tot trebuie sa repeti ca preturile sunt fixe si te trezesti ca insista cu „dar daca iau mai multe (mai multe fiind 2-3, in nici un caz o cantitate tip en-gross) imi faceti reducere?”

    00
  4. Stai ca pretul din magazin e intr-o oferta promotionala. Pretul real e 3400, dupa cum scrie acolo. O sa iasa din oferta promotionala in curand, dar depinde de furnizori. Cel mai probabil inainte de BF va fi la pret intreg

    00
  5. cea mai tare mi se pare aia cu suedeju’ care si-a comandat online plasma si cand i-a adus-o curierul s-a apucat de negociat :D

    00
    • Gresit. A deschis coletul si pe urma : ” Boss cat lasi la pret ca nu mai e nou, vezi ca e desfacut. Daca nu lasi eu nu il iau, sunt prost sa cumpar ciurucurile voastre”.

      00
  6. cel mai simplu test, pune un anunt de vanzare pe un site de anunturi si scrie cu majuscule „pret fix” si „nu accept schimburi” dupa care apuca-te si numara retardatii care intreaba care e ultimul pret, care iti ofera un pret sub cel afisat sau care iti ofera alte produse la schimb, o sa ramai surprins de cati sunt

    00
    • combinatoru6967, daca ai postat un anunt si macar un idiot nu te-a sunat sa faca ‘o combinatie’ sau macar sa-ti dea mesaj, ori produsul tau nu e cautat ori nu are destule vizualizari inca.

      00
    • Nu există preț fix, decât dacă e prea mic.

      00
  7. Târguitul este o artă, este o plăcere și chiar o necesitate în Asia Occidentală și-n Africa de Nord.

    Dacă-i oferi comerciantului cât îți cere se consideră că-l jignești.

    Mie, de exemplu, îmi place foarte tare să negociez, iar cel mai mult am obținut o reducere de 80%.

    Și reversul este valabil: când vând ceva pe Okazii, pun un preț mai mare, ca să am de unde să las și, prin negociere, să ajung la prețul dorit.

    00
    • Nu prea inteleg de ce trebuie negociat pretul unui produs? Cand vand ceva, pun atat cat cred ca pot sa obtin; cand cumpar, daca nu face banii pe care-i cere vanzatorul, trec mai departe.

      00
    • Cam ai fata de bisnitar …

      00
    • @robintel, atunci inseamna ca eu o sa jignesc multi comercianti. Nu negociez daca consider ca pretul cerut e ok. N-au decit sa se simta jigniti. Nu fac concurs de negociere. Desi stiu sa negociez relativ ok.

      00
    • NOU
      #20

      @Sabotor

      Fucking diferente culturale

      00
    • pentru ca actul de vanzare sa aiba un farmec aparte.

      00
    • „[..]este o plăcere și chiar o necesitate în Asia Occidentală și-n Africa de Nord” intre ei or fi negociind pe bune, dar cu un european/american/martian o sa incerce doar sa il faca de bani.

      „[..]iar cel mai mult am obținut o reducere de 80%.” in cel mai bun caz ai platit exact cat facea produsul/serviciul respectiv.

      „Dacă-i oferi comerciantului cât îți cere se consideră că-l jignești”.Chiar asa, cine nu ar vrea sa castige mai putini bani?

      00
    • „Dacă-i oferi comerciantului cât îți cere se consideră că-l jignești.”

      Cred ca daca ii oferi dublul pretului cerut te si ia la bataie. Cum sa-ti permiti sa-i dai atatia bani?

      00
    • @robintel
      E cu totul nenecesar.
      Entuziasmul in practica cu „pun un pret mai mare ca sa am de unde lăsa” a ajuns atat de departe incat nu de putine ori gasesti obiectul de nou in magazin la un pret mai mic (ca in exemplul din articol). Vazand diferenta de pret intre al tau si cel din magazin, crezi ca se va mai obosi sa negocieze cu tine ca poate poate cobori sub cel nou ? E o practica idioata. In plus, tu nu intelegi notiunea de „negociere”. A negocia nu se limiteaza doar la „a lasa din pret”, asa cum faci tu, ci inseamna de cele mai multe ori concesii reciproce.
      Succes in vanzari !

      00
    • Fucking diferente culturale

      Sau tentative de inselat clienti. O reducere de 80% e suspecta. Ori pretul intial era umflat cu pompa, poate-poate cad fraierii in plasa, ori e ceva cu produsul. In ambele cazuri, negutatorul nu e de incredere.

      00
    • TOcmai ai enumerat tarile din lume cu probleme la adaptarea la civilizatie.

      Eu cred ca de cand au venit nogociatorii astia prin zonele alea s-a cam ales praful de cultura. Negociatul asta nu iti mai lasa timp pentru altceva.

      00
    • @robintel Văd că like-urile nu ți le-ai prea negociat.

      00
    • Când vând un produs în stare excelentă, la un preţ foarte bun, cum fac de cele mai multe ori, să zicem că l-ai lua de la mine cu o reducere de 70% faţă de preţul din magazin, în timp ce, mă jigneşti tu pe mine, încercând s-o arzi aşa cum ai văzut tu pe Discovery.
      Eu unul nu fac profit din asta, vând doar anumite produse de care nu mai am nevoie şi de care vreau să scap. Pun un preţ cât se poate de corect, mai mic decât Okazii, ebay, ce vrei tu, tocmai în ideea de a scăpa foarte repede de ce vând. Când îmi vii cu abureli de-astea, îţi dau cu flit imediat. De cele mai multe ori refuz să-ţi vând dacă mă iei cu negocieri, chiar dacă vrei să dai preţul întreg pe el, pur şi simplu pentru că nu-mi place ţigăneala.
      Nu zic, îşi au loc în unele cazuri, când preţul o cere. Însă, când ai o ofertă foarte bună, când ştiu că ştii şi tu că e deja o ofertă bună, să te ţigăneşti doar de dragul ţigănelii, mi se pare ţigănie.

      00
    • Ce zic Gojira și StefanV e absolut corect.
      Am auzit și eu de țări (Turcia) în care dacă-i dai comerciantului cît îți cere, el consideră că-l jignești (de fapt nu chiar așa, din cîte am înțeles, el doar privește procesul negocierii ca pe un act de socializare, de interacțiune umană: tu îi povestești de greutățile tale, el de ale lui…). Ca european, dimpotrivă, ești obișnuit ca o negociere să se desfășoare în limita a 10%, ce trece de 30% e deja un semnal că ceva e putred la mijloc și prin urmare ai fost luat într-un fel sau altul de prost!
      În plus, ritmul nostru, al ”occidentalilor” (zic așa pt că, în comparație cu ei, noi suntem occidentali – mai ales dpdv al mentalității) este mult mai alert: nu sunt dispus să pierd 30 de minute pentru a afla că aș putea cumpăra totuși cu 1 euro o eșarfă pentru care mi s-au cerut inițial 5! Mi-e mult mai ușor să trec la următoarea tarabă (unde procesul se reia, dar noul comerciant s-ar putea să-nceapă negocierea de la 4 euro).
      Țări ca acestea par un paradis pentru unii dar în realitate sunt foarte mari consumatoare de timp și nervi.
      Relativ de curînd, am fost într-o țară central-africană (Tanzania) iar acolo era cu totul exasperant să cumperi ceva dintr-un bazar (dar nu numai).
      De exemplu: în magazin cu pretenții (aur și pietre prețioase) se negociau frecvent prețurile cu mai bine de 50% în jos de ceea ce era afișat. În bazar, am obținut discount și de 90% (am plătit ceva mai puțin de o zecime din prețul cerut inițial). Evident, asta s-a întîmplat după ce am părăsit ”magazinul” (în fapt, un fel de tarabă acoperită), și vînzătoarea a alergat după mine 50m. În Ro, aș fi refuzat-o oricum (chiar dacă voia să vîndă cu prețul pe care eu i l-am oferit) căci era evident că mă luase de fraier, dar apoi mi-am zis că n-o să le fac tocmai eu educație pe tema asta, plus că îmi doream acel suvenir (pur și simplu, nu pot lua în calcul faptul ca ea să nu fi făcut un profit dintr-asta, altminteri nu mai alerga după mine).
      Din auzite, sunt cazuri și mai rele:
      O prietenă, după ce a vizitat ceva chestii în China acum ~15 ani, mi-a spus că pe acolo (China-i mare, dar nu mai rețin unde fusese ea) și prețul pîinii se putea negocia!
      Imaginați-vă asta: în fiecare fucking dimineață să trebuiască să negociați prețul pîinii!!

      00
  8. Turcia, 1999, bazar in Istanbul:
    – As vrea sa cumpar farfuriutele astea de cafea.
    – 5 milioane de lire setul. (asa era pe atunci, cu milionul de lire)
    Dau sa plec…
    – 3 milioane setul?
    – Uite care e treaba, eu am doar 3 milioane, sunt ultimii bani, am nevoie de trei seturi de farfuriute. Am sa cumpar de unde gasesc mai ieftin (bineinteles, ma gandeam ca si calitatea va fi fost mai proasta).
    – Stai o secunda…
    Pleaca in spate, sta vreo doua minute, se intoarce.
    – Uite, ai aici trei seturi, da-mi banii.
    –––––––––
    A doua faza: intram intr-un magazin de cizme. Punem mana pe o o pereche.
    – 50 de milioane de lire (sa spunem)
    Ne intoarceam si dam sa iesim..
    – 30 de milioane!?
    –> nici nu facusem pasi, ne intorsesem cu 90 de grade, pretul aproape coborase la jumatate!? :)
    ===================
    Romania, 2007, Piata Crangasi:
    – Vad ca aveti mere la 1,5 lei kilu’, si mere la 2 lei kilu’, dar mie mi se par aceleasi. E vreo diferenta intre ele?
    – Cumpara de care vrei, apoi iti spun.
    – Pai… da-mi doua kile de 1,5 si un kil de 2 lei, sa iasa de 5 lei in total. Ia banii, da marfa. Acum spune-mi, care e diferenta?
    – Nici una, aia „mai pretentiosi” cumpara la 2 lei.
    ===================
    Torino, 2016, in piata.
    – Cat e setul asta de surubelnite?
    – 4 euro.
    Faceam „just browsing”, nu voiam sa cumpar. Dau sa plec…
    – Ti-l las la 3 euro!

    Cam asta e treaba la piata, in locurile unde preturile nu sunt afisate. :)

    00
    • Aveam și eu un prieten cu tarabă de legume. Vindea legături de nu știu ce legume, numai știu. Ideea era că unele erau la x lei, iar altele erau la x+1 lei, dar arătau similar. Întrebarea venea mereu: care e diferența între cele două? Răspunsul: 1 leu.

      Asta cu ”dau să plec” am pățit-o și eu în Granada. Mă interesam de o geantă de piele, fără a avea intenția să o cumpăr. 40 de euro, zic mersi și plec, ăla după mine strigând 30 de euro. Zic că doar mă uitam și ăla insistă cu 20 de euro. Geanta mișto, piele bună genul care în România am găsit la 500 lei în magazin (geantă de voiaj).

      00
    • Gandesc retrospectiv acum, si cred ca si pretul obtinut pentru farfuriutele din 1999, 1 milion de lire setul, in loc de 5 milioane, a fost cam mare.
      Plateam 3 milioane de lire mancarea pe saptamana, deci 1 milion de lire pe 6 farfuriute mici + lingurite mici din inox a fost cam mare, nu credeti?

      So, MARE ATENTIE: in bazar, pentru a afla „cat face” puteti compara cu pretul unei paini, sa spunem, ceva ce ramane relativ fix.
      Eu vanez oferte Decathlon. Am cumpărat o pereche de pantaloni „reducere 70%” care, dupa 10 purtari si o spalare, au facut totoloate la buzunare si intre picioare, unde se freaca materialul (sunt gras :) ). Consider ca abia au facut cat am dat eu pe ei, in nici un caz nu faceau pretul intreg.

      00
  9. Sa fim seriosi. Situatia cu bazarul turcesc e in felul urmator: e ca si cum ai negocia produsul de la 8000 lei la 4000 lei, cand in magazinele de specialitate e 3000 lei.

    00
  10. Am avut un kindle paperwhite 2014 la vanzare recent. Cumparat acum un an, garanție 24 luni, arata foarte bine, fara zgârieturi.
    Am pus un pret fix de 380 ca sa scap de mascareala asta cu ‘cat mai lasi’. Pret decent zic eu, produs in cutia originala si inca 1 an garantie.
    De obicei cand vand ceva, pun un pret pe care si eu l-as da la randul meu.
    Cum sa-mi faci oferta de 300 si trimis in tara, eu suportând transportul?

    Alt obiect, controller PS4, albastru, luat acum un an cu 250 lei. Il dau cu 150 pret fix. Unu ma intreaba de proba, ii zic ca nu mai am PS4 sa ii fac, si la 150 lei nu ma deplasez eu la tine acasa. ‘bine atunci fa-mi un pret fara proba’.

    Nu e prima oara cand vand ceva, olx e plin de idioti. Sa dea dracu daca reuseste unu sa formuleze o propoziție coerenta si fara greseli de tastare cand comunica. Rar.

    In ambele cazuri am avut poze decente făcute cu un mirrorless, descriere ok, sa vada omu ca sunt vanzator serios.

    Degeaba, generalizez, dar pe segmentul asta de vanzari SH e plin de tarani.

    00
    • Bre, e bine de tine ca nu te dai jos din pat dimineata pentru mai putin de 150 lei :))

      Niste fraieri de pe olx s-au deplasat saracii sa imi aduca relativ in cartierul meu si aproape de mine produse de 50 lei.. daca stiau ca trebuiau sa vanda ceva de minim vreo 1000 lei ca sa se merite efortul sa sa isi miste curul, o imbulinam

      00
    • Am vandut pe olx un set de filtre foto care la f64 ar fi ajuns cu 560 de lei; pretul meu era 450. Nou, folosit doar de vreo trei ori.
      Pe olx, ma plictisisem de cati ofereau 150-200 de lei.
      De la 450 (560 nou, din magazin) ei ofereau 150 de lei.
      Dar nu ma enervam , radeam.
      L-am dat cu 400 pana la urma, a venit un tip si l-a luat direct de la mine, fara sa ma deplasez sau sa pun ceva prin posta.
      Oameni si oameni…
      Unele lucruri suporta reduceri, altele nu. Daca vezi in n-spe locuri un pret, cum sa te astepti sa obtii jumatate? Mai ales la chestii neperisabile sau la care „moda” nu se aplica.

      00
    • Intr-adevar. De asta anunturile auto sunt cu taxa, ca sa mai trieze din tarani

      00
    • Când vreau să vând ceva, mă deplasez cam pe oriunde e metrou. De fapt, nu prea îmi place să aduc dintr-ăștia pe acasă, prefer să mă deplasez eu când vreau să cumpăr/vând.

      00
    • N-am zis ca sa vina doar ei la mine, o statie de metrou prefer si eu de obicei. Ma deplasez, nu e asta problema. Dar sunt unele lucruri pe care cand le cumperi, risti putin, cum ar fi acel controller. Kindle l-am dat la doua zile dupa ce am postat anuntul. A venit un domn, a inteles ca pretul nu e negociabil, l-a deschis, vazut, placut si asta a fost.

      Inainte sa pun pretul la kindle, m-am uitat pe olx. O groaza cu aceleasi anunturi de luni bune cu preturi de 450-500 lei, cand el in magazin e 600.

      00
    • Eu recunosc ca am stat vreo 5 luni cu anuntul cu filtrele foto. De la 560 la f64, eu le dadeam cu 450. Faza e ca filtrele foto nu sunt „perisabile”, nu se demodeaza, merg pe orice fel de obiectiv (erau Pro)… am zis ca daca nu le dau, am sa le mai folosesc eu cand o fi. Nu eram in foame, nu cereau intretinere.
      Depinde cat de tare te grabesti, ce presupune marfa (lemnele de foc la metru-cub, de exemplu, nu se uzeaza moral :) ), cat esti dispus sa negociezi. Eu lasasem aproape 20% din pret, la un produs metal+plastic, la care nu prea are sens garantia…

      00
  11. Am mai lasat un comentariu acum 2 zile pe un alt blog, pe acelasi subiect.

    Bag un copy/paste sa nu mai reformulez ;)

    ____________________________

    Gamepad Logitech F710 second hand (utilizari putine, zice). Pret afisat de vanzator: 160 lei. Pretul cel mai mic de pe piata 170 lei (altex, mediagalaxy). Dau un sms si il intreb daca il da cu 100 lei (doar scria negociabil sub pret). Nu raspunde. Dupa 3 ore am zis sa il sun.

    Eu: Buna ziua. V-am trimis un sms cu o oferta pentru produsul X si observand ca nu mi-ati raspuns la mesaj (scump un sms moca), am zis sa sun. Pot sa va ofer 100 lei pe produsul X, sunteti interesat?!
    Vanzatorul: Nu, este prea putin.
    Eu: Sa nu o mai lungim. Cu cat sunteti interesat sa il dati?
    Vanzatorul: Cu 160 lei.
    Eu: Pai… pai… La Altex/Media Galaxy este 169.99 nou.
    Vanzatorul: Pai… Eu l-am cumparat cu mai mult si nu imi convine sa il dau cu mai putin.
    Eu: Pai… si la dumneavoastra devalorizarea nu functioneaza? Faptul ca e SH, nu functioneaza?
    Vanzatorul: Nu il vand.

    M-am enervat si am inchis. Dupa 20 minute nu mai era la vanzare. (Probabil dezactivare si ramas cu el, aruncat prin casa).

    Asta se intampla acum 3 saptamani.

    Ieri. Gasit alt vanzator de F710, dat sms cu prima oferta (90 lei), primit raspuns: Nu ms. Revenit cu sms: ultima oferta… 100 lei (bine… sms mai elaborat, dar oferta finala era 100 lei). primit raspuns: Accept, hai sa vedem cum finalizam tranzactia. Intanlit. Cumparat. Eu, fericit.

    Gamepad-ul arata f. bine si uite ca sunt si oameni care inteleg ce inseamna devalorizarea unui produs + faptul ca un produs desfacut, fara garantie, este SH.

    ___________________________
    End of story!

    00
    • Astia care dati SMS sau mesaj sunteti cencer pe site-urile astea de SH.

      -Mai e valabil?
      -Da.
      -Functioneaza?
      -Da.
      -Cat ore de functionare are?
      -X ore.
      -Pozele sunt reale?
      -Da ….
      -A fost umblat in el?
      -NU
      -Are defecte ascunse?
      -LOL. LOL si FU
      -Pretul e negociabil?
      -Fie….
      -Va ofer 50% din pret, nu am mai mult.
      -FUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU

      Stai toata ziua cu prostanul sa dai SMS-uri. Cancer!

      00
    • @Floo – ai dreptate, vorbim de lup si lupul la usa; nici mie nu-mi plac cei ca @Leonardo cand da sms si vrea sa cumpere absolut orice cu pretul la jumate dar are si el dreptate,multe anunturi reflecta fix treaba asta; omu vrea sa scoata pe produs referitor la valoarea lui de cand l-a cumparat, ceea ce e o tampenie, mai ales cand stii ca nu mai are garantie si e si putin folosit; asa vezi produse cu 20-30 lei mai ieftine(uneori mai scumpe) pe siteurile de anunturi cand cu aceiasi bani ii iei din magazin unde ai garantia si probabil transportul asigurat.

      00
  12. Foarte multe anunturi cu preturi apropiate, daca nu mai mari decat produsele noi.
    Multi cred ca daca e produsul pe olx inseamna ca e si pretul bun. Gresit. Mai sus a scris cineva ca e diferenta de 400 lei fata de „pretul intreg”. As plati 400 de lei sa stiu ca am 2 ani garantie. Pierd 400 lei nu 3000 daca se intampla ceva.
    Ma uitam dupa un laptop pe olx si majoritatea sunt mai scumpe fata de cele refurbished de pe unele site-uri. Frate, la refurbished ai 1 an garantie.
    In alta ordine de idei, cred ca ar creste foarte mult vanzarea pe olx daca s-ar pune si ceva feedback vanzatorilor. Nu ai deloc siguranta acolo, mai ales daca cumperi din alte orase.

    00
  13. Eu mentionez clar „pret fix” cand vand produse pe care consider ca stiu sa le evaluez corect, primesc si oferte cu jumatate din pretul pe care il pun, oamenii incearca, daca prin un chilipir bine, daca nu, cauta mai departe. Intr-un fel inteleg treaba asta, multi raman cu produsul listat jumatate de an la suprapret, nu-i baga nimeni in seama, pana la urma ajung sa-l vanda si cu cat i se ofera.

    Apoi mai exista si categoria mentionata in articol, gasisem in tara la un singur om un produs, era second hand, cu mult peste cel mai mare pret de pe ebay, am oferit un pret si s-a negociat la 5 lei cu mine, treaba asta mi-a lasat un gust amar. Am cumparat vreo 3 bucati de pe ebay la un pret chiar mai mic, produs nou, 2 bucati le-am pus la vanzare, cu un adaos derizoriu. Am facut asta doar asa ca sa stiu ca ramane ala cateva luni cu produsul nevandut, ori ca se lipseste si il vine la un pret decent.

    00
  14. Mi se pare ca atat asteptarile vanzatorului cat si ale cumparatorului trebuie sa fie realiste.
    Exemplu: Am vandut Samsung Galaxy Alpha nou nout, cutie, tipla, garantie, nefolosit cu 950 lei iar pe emag era 1400 lei. De ce? Am privit realist lucrurile, am verificat piata, ofertele identice.
    Puteam sa cer mai multi bani dar as fi stat mai mult pana il vindeam si riscam sa-l dau mai jos in viitor. Plus ca omul care-l vinde are o credibilitate scazuta in raport cu un magazin de prestigiu.
    E complet normal ca fiecare parte sa incerce sa castige cat mai mult la o tranzactie dar daca n-ai o viziune realista ajungi sa ceri acelasi pret pe un produs nou ca in magazin sau invers, sa oferi un nimic pentru un produs de calitate, chiar daca e SH, jignind vanzatorul.

    00
  15. Am uitat sa mentionez, de pe ebay am primit si garantie 12 luni, costa vreo 150 lei produsul in cauza.

    00
  16. Din ce poze ai pus, vad ca produsul este „nou” pe OLX. Ceeace inseamna ca ar putea avea si certificat de garantie si acte de vanzare daca este vandut de un magazinas care mai pune si pe OLX anunturi.

    00
  17. E plin de astfel de vanzatori pe olx. Unii vor sa iti vanda telefoane vechi la 10-20 lei diferenta fata de cele noi. Te doare mintea…

    00
  18. NU imi place sa negociez, nici cand cumpar nici cand vand. Mi se pare o suedejeala penibila, timp pierdut si nervi inutili.

    Vand maruntisuri ieftine pe olx. Pieste de calculator din dezmembrari. Vechi dar functionale. 20-30-50-100 lei max. Preturi sub ceilalti vanzatori, tocmai ca sa nu stau cu ele la vanzare luni de zile.

    Cei care au nevoie si vor sa cumpere nu prea negociaza, mai ales ca preturile sunt mai jos decat la altii.
    Dar sunt cocardeii care nu au bani dar iti dau mesaj: „stii, nu am bani acum, poti sa-mi tii placa x pana saptamana viitoare? da’ iti dau doar [pret cerut] -5/10/20 de lei ca mai mult nu am”

    Scriu clar in anunt: pretul afisat + transport 11 lei prin posta. Primesc mesaje „iti dau x (mai putin decat am cerut eu) dar cu posta inclusa”.

    La un produs de 40 de lei, daca platesc tot eu transportul, raman cu 29 de lei, pe care ii primesc cam intr-o saptamana si pt care trebuie sa mai fac un drum la posta.

    Ca sa scap de drumul suplimentar la posta pt ridicarea banilor si pt a primi banii mai repede, ofer transport gratuit prin posta la plata in avans (transfer prin internet banking sau depunere in cont la ghiseul bancii). Asta este, platesc eu cei 5 lei cat costa transportul.
    Stii cati aleg varianta asta? 1 din 10 maxim. Toti se tem ca or sa fie tepuiti de 20-30-50 de lei.

    Ce sa negociezi cu astia?

    00
  19. Cunosc un baiat in Brasov care „specialitatea” lui e cumpararea telefoanelor folosite de la oameni de afaceri, de la pustani rasfatati, etc. Dupa ce vinzi cateva produse pe OLX iti dai seama ca pur si simplu nu merita experienta – ori pui pret mic sa vinzi in prima zi, ori le dai cunoscutilor pe-o bere.

    Cacaturi dinalea de te suna sa-ti spuna ca vine in jumatate de ora dupa care nu mai apare, dinaia care te intelegi cu ei sa te intalnesti undeva in oras si cand il suni iti spune ca nu mai vine ca a gasit altu mai ieftin, dinaia care stabilesti un pret si la fata locului spun ca n-au mai mult, daca tot ai venit pana acolo sa mai lasi la pret, etc.

    ~~~~~~~

    Am vandut recent o masina, era bara fata crapata si inca vreo doua semne pe caroserie. Am pus anunt cu poze detaliate, toate detaliile necesare, in doua luni am primit vreo trei telefoane. Am pus anunt cu pret mai mare, recenta adusa (avea 5 ani in RO), fara defect vizual cu poze false (~2000 de lei tinichigeria), consum mic 5% (mediu 8%) nu bate, nu troncane, extra full fara piele. Am vandut-o in trei ore.

    00
    • Cel mai tare mi s-a parut una de m-am intalnit cu ea pe la unirii, aveam o baterie de S2 ramasa de la tel vechi, bai baiatule, cand vad proasta ca scoate o replica de Samsung si ma intreaba daca o fi compatibil, imi venea s-o pun capra. M-am calmat, am zis un Doamne-ajuta si am dat sa o probez (bateria, nu capra :) ) . N-a fost. De atunci nu ma mai deplasez nicaieri cand vine vorba de vandut ceva, am mai patit-o cu vro trei cretini, care nu au citit wnuntul cum trebuie, macar eu am pierdut 10 min, nu o ora jumatate, ca data trecuta.

      00
  20. Romulanii negociaza chiar prea mult si uneori cand nu este cazul.
    Stima! :)

    00
  21. Vorba românului(dacă nu e plagiată): prost e cel care dă, nu cel care cere.

    00
  22. chestia aia cu diferentele culturale? Lucrul dracului
    Acu fo’ trei ani am fost in Maroc. Frumos, soare, beduini, gagici in burkha pe motociclete, arabi la costum pe camile si o caruta de Loganuri.
    Si ajungem in medina in Marrakech. Lucrul dracului, bazarul din Istambul e mic copil.
    Acu, partenerul meu zice „ba, mi-ar place geaca aia de piele dar e cam scumpa”. Io-n gandul meu „ala e pretul pentru fraieri”. 100 $
    I-am zis sa se tocmeasca, s-a uitat la mine ca vaca la tren. NU ca el nu face asa ceva.
    Bine… il iau de mana hai sa iesim.
    Arabul cica „70 de dolari”. Io nimic. ne-a urmarit vreo cinci minute, curgeau apele de pe el. Cand a ajuns la 40, m-am intors si i-am zis „I’ll give you 70 for two”.
    Cea mai misto zi din viata lui lol.
    Si alte chestii gen bijuterii de argint (aurul e pentru cocalari si negri imo) si inca fo cateva chestii. I’m luat unuia ultimele 5-6 basmale de matase, ca vorba aia sa am ce sa aduc la alde matusi-mea cand vin in Romania.
    iau basmalele, platesc… sa plecam.
    Si vine beduinul de la care luasem basmalele dupa mine si zice „you got so much shopping, would you like to buy my donkey?”
    la care Ian zice „nu ca ala ma lasa somer”.
    Cand am ajuns inapoi la hotel, un gigel de statea inttr-o camera invecinata ne-a aratat mandru o geaca identica. O luase cu 120 de dolari.

    00
  23. La Desprecopii.com am implementat inca de acum 7-8 ani posibilitatea sa faci o oferta la anunturile de mica publicitate in loc sa platesti pretul cerut.
    Nu foloseste nimeni aceasta optiune sau daca negociaza o fac pe mesageria privata ca sa nu afle nimeni cat au oferit ei. Stupid dar adevarat!

    00
  24. Am castigat o bicicleta la tombola cu inghetata Magnum, vara trecuta. Nu aveam nevoie, asa ca am pus-o la vanzare pe OLX, Pret in magazin – 1750, pret pus de mine – 990 negociabil (bicicleta in tipla, 0 km). Evident ca am fost sunat de tot felul de bambilici care imi ofereau 700, „ca e mult 990”, eventual sa ne intalnim la Brasov (eu fiind din Sibiu) ca sa o vada, si apoi sa se hotarasca. Am dat-o in final cu 900+jumatate din valoarea transportului.

    00
  25. doar eu as putea crede ca site-ul isi face publicitate prin olx? ia uite cat costa pe olx!! vino cumpara de pe site ;))

    00
  26. chichen itza mexic totul e la 5 $ daca te intorci fuge dupa tine sa iti vanda la 50 de centi.
    America centrala totul e dublu daca esti alb dar negociaza cu tine pana la 50% reducere.

    00
  27. În ultimu timp am un hobby prost să iau să testez receivere, boxe etc. Pe olx. Țepari cât cuprinde, oameni care par serioși, cu apartamente centrale, cu bani, cu receivere care intră în protecție la putere mare.
    Sau cu transformator normal în loc de toroidal. Deci atenție mare.
    SAu vând subwoofer fără remote, care dacă intra în standby pleacă la volum mic, și nu ii găsești cod de remote…… Și nici nu îți spun lucru ăsta.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile