Românii extraordinari, ale căror idei erau spionate și furate de Vest

Azi am vorbit cu unii care „munceau afară” pe vremea lui Ceașcă, și „au fost curtați” să rămână afară. Oameni care acum au 60+ de ani.
I-am întrebat de Securitate, cum erau priviți; știau că au un securist în echipă, normal, dar nu l-au identificat niciodată. Bănuiau cine e, coleg de-al lor, dar nu i-au spus în față nimic. Între timp, bănuitul a murit de cancer, așa că „despre morți numai de bine”. Mai mult nu mi-au spus.

Dar de ce scriu acum.
Pentru chestia asta:
– Știi de ce ne curtau să rămânem afară? Nu că eram extraordinar de buni, că nu eram, și știam că nu eram. Pentru că eram ieftini. Ne-ar fi plătit jumătate din cât ar fi plătit specialiști de la ei, iar noi am fi fost extaziați cu banii ăia.

Cam asta e cu „românii care dădeau ceață pe vremea lui Ceaușescu.”
Prea puțini erau foarte buni, majoritatea „erau racolați” pentru că erau foarte ieftini, nu foarte buni.
Bineînțeles, nu am informații decât din puține locuri, și doar din câteva domenii.

Plusez și cu o poveste de la un profesor universitar în Energetică, care pleca regulat în Franța în anii ’70, schimb de experiență cu alte universități, căruia i s-a interzis – tuturor li s-a interzis – să mai plece, nu mai primea viză. (cică Elena Ceaușescu personal a interzis plecările):
– Între anii 1975, să zic, și 1990, am întrerupt schimbul de experiență cu francezii. Nici măcar reviste de specialitate de la ei nu prea mai aveam voie să primim. Se cumpărau pe valută, iar Ceaușeștii interziseseră cheltuielile inutile pe valută. (n.r. cât costau, oare, 100-1000 de reviste, să se fi trimis la toate universitățile din țară?) După 1990 s-au redeschis granițele, și am reînceput să ne vedem. În timp ce noi, în România, ne-am ocupat cu inventarea de metode de a economisi energia, francezii s-au ocupat cu găsirea de metode de a produce cât mai multă energie. Prăpastia devenise enormă. Am mai recuperat din ea când a început în Europa curentul „eco”, noi fiind mai pregătiți cu idei de economisire. :)

Mai jos, două filme de propagandă cu „românii extraordinari ale căror idei erau spionate şi furate de Vest”.
Sunt plicticoase, nu le-aș recomanda ca „filme de weekend”, pentru lista lui Zoso. :)

https://youtu.be/MJ6WkZE42ag

 

https://youtu.be/CGC_uNGSuN0

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

77 comentarii

  1. Rețeaua S este interesant dintr-un alt motiv. Este turnat fix la și în momentul începerii șantierului de la Casa Poporului în toamna lui 79. Se vad în film încă în picioare clădirile Arsenalului, se vede și prima organizare de șantier. Filmul a fost dat la tv în decembrie 89 cu porțiunile respective tăiate, scria Film Artistic în momentele de intrerupere.

    00
    • Bineinteles ca de asta le si urmaresc. :) Pentru actori, pentru ce vad in spate. Imi plac filmele comuniste, dar aproape niciodata pentru subiect. :)

    • Fix de asta mă tot uit eu ca orădean la seria de filme Pistruiatul. E o propagandă comunistă abjectă, dar când văd străzile și recunosc unele clădiri mi se pare fascinant.

      Nu pentru că am trăit atunci și mi-ar aduce aminte de ceva, ci doar din pură curiozitatea istorică.

      00
    • poti da un timestamp?

      00
  2. Intotdeauna mi-a placut melodia din Racolarea, dar varianta in limba romana.

    00
  3. Prin anii „80 un dolar la oficial, de unde nu puteai să-l cumperi, dar cu atît îl ”lua” statul (că de fapt nu vedeai dulăi la diurna, ci un bon cu care luai în barter de la ”shop”, obligatoriu și fasole boabe) era 18.50 lei, dar prețul adevărat era 80-85 lei. Deci cam cît costau revistele alea ”inutile”, ca multe altele?

    00
    • Pai cât costau? 1000dolari? 2000 dolari?
      Cât costa sa nu fii la curent?

      00
    • asta e statul roman de 160 de ani incoace. taie la chestii minore ca cost si e mana larga la risipa. o capusa pe poporul roman.

      00
    • @S Ai vrea sa taie la „vile de neam prost” si „masini scumpe pentru bezidea” ?

      Oamenii nostri politici au aceeasi mentalitate din 1400 pana in prezent.

      Mentalitatea de boier sarac, cu iobagi, dar invidios pe vecinul lui.

      00
  4. Exista atatea istorii care de fapt is doar manele, nici macar legende:

    – Laserul cu care vezi-Doamne i-am oprit pe rusi! :) bateti pe google „laserul turnu magurele tancuri rusi” si-o sa vedeti cate prostii apar :)

    – Ce extraordinari erau dacii, civilizatie etc si de fapt n-avem mai nimic de pe urma lor; romanii, grecii, persanii, egiptenii, japonezii, mai nou englezii – da, a ramas ceva, inca se mai vede, dar noi? n-aveam nici macar scris + existau sacrificii umane; sorry, astea nu-s trasaturi de ditamai civilizatia.

    – Limba noastra-i o comoara – exista ideea ca limba romana a fost inca de pe vremea dacilor; bine, si? ce folos? ce conteaza daca am fost sau nu cireasa din zona asta daca acu’ de cel putin 1mie de ani santem zero?

    00
    • Ceva tot stim despre facut lasere, altfel nu-l faceam nici pe asta de acum.

      Acuma de la un laser mai puternic la un laser atotputernic, fix povesti romanesti:)))

      00
    • Avem noi complexul asta de superioritate, ca suntem buricul Europei, al Universului.Daca te uiti ce au realizat vecinii nostrii in comparatie cu noi , mai putin moldovenii, te apuca o tristete amara.Dar hei , hai sa fim patrioti aiurea si sa latram nationalismul nostru dacic ortodox ca poate tine de foame…

      00
    • Da’ ba carnatilor, dar nici sa negi ca un dobitoc contributiile romanesti la avansul si dezvoltarea omenirii. Nu zic ca n-ar fi fost inventate daca nu eram noi, dar noi am fost primii.

      00
    • E foarte misto acum în Persia si Egipt

      00
    • nu prea s-a prins ironia :) O sa-i pun mai mult superglue, poate se lipeste !

      00
    • Aia cu rusii si laserul nu este o poveste, chiar asa a fost.
      Henri Coanda, traia in Franta si a vrut sa se intoarca in Romania iar Ceausescu a zis ca il primeste doar daca ii face o arma sa se apere de rusi, atunci Coanda a facut un laser super puternic, iar cand rusii au trimis 4 tancuri sa forteze frontiera, romanii au scos laserul, 3 tancuri au fost distruse si doar unul a reusit sa se intoarca la rusi

      00
    • @varucu: „noi am fost primii” :) Care „noi”, bre? Tare ne mai place sa ne batem cu caramida-n piept. Uite exemplu: A trebuit ieri sa inchiriez un masinoi U-Haul si sa car niste chestii grele. Ditamai camionul, in total vreo 120km. Am condus mai greu, mai incet, una pt ca nu-s obsinuit si doi pt ca vroiam sa nu am probleme cu incarcatura. Bre, nu m-a claxonat NIMENI. Cei care ma mai asteptau, asteptau sa ma depaseasca, dar nimeni nu m-a claxonat/admonestat/etc. Ei, cum crezi ca s-ar fi desfasurat chestia asta in R?

      00
    • Noi romanii, pentru ca, inainte de toate asta suntem, orice ar zice oricine!

      00
  5. Ar trebui interzisa folosirea cuvantului „noi” cand se face referinta la orice fel de realizari: metrou, lasere, canalul, dacia, calificarea la …orice.
    Nu ai realizat tu nimic, du-te sa cauti bani pentru facturi.

    00
    • Amin, în pula mea. Toți se consideră speciali prin asociere. Câștigă machedoanca un turneu, hop un “mândru că-s român, pentru că Halep și dumniezeu…”. Și multe altele. Unde ești Carline?

      00
    • Ihîm, pentru ca nici o alta nație când câștiga unul de-al lor nu face FIX la fel… Dar da, da, același infinit „doar românii”…

      00
    • @Ioana – Thank you! E aceeasi trasatura – de a te crede special – pe care o au si cei care cred articole despre cat de tari au fost dacii si alte exemple date in articol, doar ca in mod negativ.

      00
    • Oamenii ar trebui sa zică x-uleasca a câștigat cupa aia, dar eu ce plm am castigat/facut pentru țară mea?!

      Eu sunt român geto-dac-roman mândru și verde și am aruncat gunoaiele la coș, plastic la plastic etc!

      00
  6. „Prea puțini erau foarte buni, majoritatea “erau racolați” pentru că erau foarte ieftini, nu foarte buni.” Acum cum crezi ca e? Poate poti scoate din text cuvantul „foarte”. In rest, nimic nu s-a schimbat. Ca noua, cei ce ce am ramas acasa, ni se par a fi altceva se datoareaza doar diferentelor de salarii din noi si restul. Da; sunt tari in care salariile sunt mai mici ca in Romania, dar acolo nu pleaca nimeni. Am un prieten caruia i s-a oferit un post de conducere intr-o tara mai saraca, dar salariul era sub cel din tara pentru pozitia ce o avea aici asa ca n-a plecat. Peste vreo 2 luni i s-a propus o pozitie inferioara in U.K., dar pe bani mai multi si a acceptat-o fara sa clipeasca.

    O alta diferenta intre ce a fost atunci si ce e acum este faptul ca au fost colaboratori cu securitatea/partidul. Dar, da, de morti numai de bine.

    00
  7. nope. e o prostie asta cu „eram ieftini”. românii nu ar fi fost/ nu au fost niciodată plătiți mai puțin odată integrați într-o societate vestică. ceea ce se ignoră e că oamenii din est erau, pe de o parte, o sursă inestimabilă de informații despre blocul comunist, informații care erau culese în mii de feluri, cele mai multe fără abordări sau întrebări directe, informații nu doar politice, ci și legate de tehnologia estică (pentru că, multă vreme, până să intre colaps, s-a considerat că tehnologia sovietică chiar ține pasul cu cea vestică). iar, pe de ată parte, oricum am lua-o, repercusiuni ale lipsei de forță de muncă, mai ales calificată, de pe urma războiului, au fost în vest până pe la sfârșitul anilor 70…

    00
    • Lucru valabil și azi.
      Nu sunt plătit mai prost decât un băștinaș, dar uneori nu au cunoștințe și „sclipirea” încât să rezolve problema. Nu e lipsă de modestie

      00
    • Da, sigur asta era: muncitorul Ghita care a lucrat la [o-chestie-in-vest] era in posesia unor informatii critice legate de „blocul-din-est”: mancare ioc, caldura ioc, baieti vigilenti cu ochi albastri. Sigur asta vroiau sa afle spionii americani de la ei!

      00
    • Placa asta o aud de la 99% din romanii plecati din tara. Nu conteaza in ce tara s-au stabilit, bastinasii sunt inceti, limitati, n-au sclipirea rumanului. Ba, da’ abolut orice tara, de-ti vine sa crezi ca romanii-s miezul din dodoasca.

      Bine, de cele mai multe ori, sclipirea asta a romanilor se referea de fapt la sarit etape, compromisuri, „cut corners”.

      00
    • NOU
      #30

      Tinea pasul cu ce?

      Celofanul ala cu care iti acoperi borcanele cu muraturi cine crezi ca l-a inventat? Americanii sau rusii?

      00
    • @fisherman … o fi sistemul de invatamânt de vina

      00
    • Și sistemul de învățământ.
      Eu am făcut pe vremea lui Ceaușescu școală, în Italia fac în clasa a 4a ce făceam noi în a doua. Predare ca la handicapați mental. Metode greoaie, desene la greu. Singurul desen făcut la matematica a fost metoda segmentelor. Nu să desenezi peștișorii dintr-o mulțime de diferite culori!

      @sabotor, românii sar etape pentru că au o minte mai flexibilă, se pricep la tot câte puțin, sunt obișnuiți cu greul și să iasă din zona de comfort.
      Însuși faptul de a învăța o limbă străină (și 2/3 dialecte) antrenează creierul.
      Ăștia de iau în râs Faptul că românii sunt buni, se gândesc că Ei nu ar fi în stare, deci nici alții.
      Aș putea să le zic ceva de fiecare dată când îmi resping ideile în fața șefului, iar după o lună le aplică în producție ca fiind ale lor. Însă îmi e deajuns să-i fac de kkt tot în fața șefului când am prilejul. Și sunt ingineri sau șefi de producție. Nu mă pot face pentru că sunt bun în ceeace fac. Am avut însă grijă să nu fiu indispensabil sau răutăcios.
      Cam atât.

      00
    • N-are nici o treaba sistemul de învatamant … pur si simplu aia care pleaca dintr-o tara’n alta sunt în medie peste bastinasi doar prin faptul ca stiu o limba straina în plus si au depus un efort mare. Vârfurile le stabileste mama natura aleatoriu si de multe ori se gasesc unde nu te astepti

      00
    • @Fisherman
      iei orice natie de pe lumea asta care n-are engleza limba nativa si o sa vezi ca si aia invata cel putin o limba straina. In rest, numai mandrie nefondata. Nu suntem cei mai tari din univers, in plus, altii, fara sclipirea si flexibilitatea romanului si-au facut niste tari mult mai misto, unde toti noi romanii astia sclipitori si flexibili migram, sa traim acolo. Si ma, da, unii dintre noi sutem „smecheri” in ceea ce facem, da’ majoritatea nu. Degeaba sunt 2-3 varfuri din 100, cand restul sunt niste pramatii.

      00
    • Se pare ca romanii nu vor sa inteleaga diferenta de sistem – afara daca nu stii nu te bagi, punct.
      De exemplu se strica aragazul in firma. Germanul raporteaza mai sus, seful trimite un expert si ala repara aragazul, 2 zile nu se gateste mancare insa apoi e reparat cum trebuie.
      Romanul pune mana, isi da cu parerea si repara cumva aragazul desi nu a mai facut niciodata asta si nu are licenta de gaz.
      Daca germanul nu il repara singur nu inseamna ca nu ar putea sa isi dea cu pararea si sa incropeasca o solutie ci doar ca asteapta sa il repare cineva care stie ce face. Romanul se uita la proces si concluzioneaza ca germanul e prost in timp ce el repara ceva despre care nu are nici o idee..

      00
    • MDA, vine expertul licenziato in gaz, vede duza înfundată și zice că-i nereparabil, cumpără altu. Vine românul care a văzut calitate de gaz rusesc și desfunda cu o liță duza…… Dar așa nu merge economia, de ce să repari

      00
    • @Sabotor serios, orice nație știe 2 limbi străine? :))

      N-ai fost în Ungaria se pare, unde engleza e SF. În Italia la fel. În Spania la fel. Franța nu zic.

      Cred că te referi la cei mai nordici, începând cu olanda, germania și terminând cu norvegienii, suedezi, finlandezi, da, acolo toți știu engleza și minim 2 sau chiar 3 limbi.

      În rest bate vântul, dacă nu le traduci în limba lor nu exiști și gata. Faza cu limbile străine chiar nu e puțin lucru.

      Înțeleg acuma că e la modă să ne facem singuri harakiri ca popor dar măcar să fie justificat.

      00
    • @manu144x
      ok, adaug pentru tine „stiu o limba straina cel putin in masura in care si romanii stiu o limba straina”. Altfel, da, am fost prin Ungaria (chiar de multe ori), am fost si prin Germania si Austria si Italia si Muntenegru si Croatia si Bosnia si etc…. Si sa vezi ce? Bai, sa-mi fut una, vorbeau engleza. Evident, n-am avut pretentia ca doamna de 50+ ani ce vindea la un butic obscur sa stie engleza (nu-i cazul nici in Romania), dar pe la restaurante (nu numai in capitala, ci si in orasele mici, care nu prea vedeau turisti) si peste tot pe unde a trebuit sa interactionez cu cineva, vorbeau engleza sau macar rupeau cateva cuvinte cat sa ne intelegem; iar tinerii in general vorbesc engleza. Asa ca mandria asta ca vezi dom’le, romanii vorbesc o limba straina, pe cand strainii nu, e absurda si nefondata.

      00
  8. Subiect interesant, dar abordat frugal.
    Pentru alte nimicuri scrieti cate 3 pagini, pe asta l-ati impachetat in 20 de randuri.

    00
    • Pentru ca nu imi permit sa imi dau cu parerea. Nu am scris decat ce am auzit de la altii, care altii au fost plecati de multe ori afara in anii aia, si chiar urmariti serios de Securitate – vezi cazul profesorului, care, dupa ce ca pleca in Franta anual, mai era si profesor universitar, adica cu „informatie tehniologica la prima mana.”
      Nu imi permit opinii, altele decat cele povestite de oameni care au trait ce imi povestesc ei, de asta e un text atat de scurt. Atat mi-au spus, atat reproduc.

      Apropo de Secu’, mai am o cunostinta, „securist degradat”. Cand am aflat ca a lucrat in Securitate, azi fiind un bunic amuzant, care face jucarii pentru nepoti, am ras putin: „Si, chiar ati fost tortionar?”
      – Nu, Cristi, am lucrat intr-un departament de fotografie al Securitatii. De asta ma uit atent la camerele tale foto. Zeci de ani in sectia de fotografie.
      – Si ce faceati?
      – Analizam obiective militare fotografiate din avion. Un avion trece si fotografiaza chestii. Noi luam datele de zbor, fotografiile, si analizam ce a fotografiat avionul: topometrie, cat are cladirea aia, cladirea aialalta. Obiective militare, bineinteles.
      – Interesant.
      – Foarte interesant, pana ii spui sefului ca-l bagi in ma-sa ca-i prost, iar el de degradeaza si te trimite la munca in combinat. Asta am facut in ultimii ani pana la Revolutie, la „biroul de copiat acte” intr-un combinat.
      (fara legatura directa cu subiectul articolului, doar o alta poveste e duminica)

    • Aww, ce povestiuta drăguță despre bunelul securist. Mi s-au umezit ochii.
      Nicio remuscare pentru apartanenta totala la un sistem criminal ai carui scheleti inca influenteaza azi viața cetății.
      Sictir.

      00
    • Am avut un coleg de servicu al carui tată a fost la „Comerț exterior”, cum a fost și Voiculescu.
      Tipul mi-a spus ca taica-su nu vorbește despre perioada aia, nici măcar cu el, care îi este fiu.
      De bogați nu sunt, că m-a sunat tipul, după vreo 5 ani, sa mă întrebe dacă știu de vreun laptop „ieftin si bun”, că l-au concediat de la job, si a rămas fără mașină de serviciu, fără telefon, fără laptop.
      Securiști si securiști. Nu toți sunt Voiculescu sau Visinescu.
      Acum sa nu incepi că le iau apărarea. Ai mei nici membri de partid nu au fost („origine nesănătoasă”). :)

      00
    • Uite asa aflam ca Romania avea avioane supersonice si invizibile radar mai ceva ca americanii. Hai ca m-am ras.

      00
    • Stai, poate a facut poze Prunariu din Soiuz?

      00
  9. Hai sa terminam cu tehnologia estica in general si cea sovietica in principal. Totul era copiat din vest, produsele mici se cumparau si se facea „proiectarea la subler” iar cele mari se copiau ovhiometric de grupuri de tovarasi care plecau in excursii sau delegatii, scopul real al acestora diind furtul de tehnologie. Exista si cazuri in care s-au cumparat patente din vest si aici ne referim la Dacia, Roman si cateva combinate chimice(doua cunosc eu, din pacate nu mai sunt) dar au fost implementate romaneste. Rusii ne-au dat tot ce era perimat la ei in materie de tehnologie cu exceptia MIG29 care si el era deja in declin in fosta URSS, ei fiind fruntasi pe ramura la spionajul militar si industrial, in afara de ceea ce au adus germanii capturati in ww2 si ceva tehnologie din anii 30 de la americani restul este furt din vest. Hai ca m-am racorit nitel :)

    00
  10. Măcar are accente realiste filmul: Radu Beligan în rol de securist.

    00
  11. Sincer, cred ca asta e o solutie destul de comuna folosita de regimurile despotice ca sa controleze populatia: rusia, corea de nord, china. Din cauza asta exista cenzura, din cauza asta nu exista presa si opozitie. Astfel, oamenii sunt spalati pe creier si nu retin decat ce li s-a servit atunci.

    In urma cu ceva timp am avut o discutie relativ interesanta cu un fost mini-sefulet (fara sarcini pe linie de partid) de pe vremea comunistilor. Avea acelasi tip de discurs: romanii=ninja, vestul nu ne vrea decat beregata si sa ne subjuge si ca d’aia era mai bine in RO pe vremea comunistilor (btw: discutia se purta in vest, el plecase din tara definitiv la varsta de 55 + ani). Cand am simtit ca discutia incepe sa semene cu flat-earth-debate, l-am intrebat daca pe vremea aia a avut masina, si daca da, ce masina (evident, dacia 13**), daca i-a placut, daca se pricepea sa mestereasca la ea … era tare mandru pana cand l-am intrebat ce schimbari tehnice geniale s-au facut la masina aia cu tehnologie cumparata de la francezi in cei 30 de ani cat a fost produsa. Sah mat!

    00
  12. Imi cam sta in gat explicatia asta cu „eram mai ieftini”, ai ceva informatii care sa coroboreze teoria?
    De ce zic ca mi se pare suspecta?
    In primul rand pentru ca numarul de romani care plecau in afara era foarte mic, astfel incat nu se putea profita pe scara larga de presupusa ieftineala. Nu faci nici o afacere cu 2 romani la jumatate de pret, faci afacere cu 200 de romani la jumatate de pret.
    In al doilea rand, aia care ieseau din tara erau cel mai des ceva varfuri in domeniu, deci as presupune ca puteau concura, macar, de la egal la egal cu un mediocru din Franta, sa zicem.
    In al treilea rand, oamenii care chiar au fugit au dus-o destul de bine. Azilul politic implica ajutor destul de important din partea statului respectiv, gen locuinta, servici, acces la credite.
    Eu unul as inclina sa cred ca erau cautati pentru valoarea propagandistica, evident in afara de cazurile particulare in care un roman chiar era valoros tehnic pe ce facea si era curtat din considerente economice/stiintifice.

    00
    • Explicatia este simpla – nu e vorba de romani in special, orice om din afara tarii pleaca de la inceput cu 2 dezavantaje – nu ii este recunoscuta experienta de lucru din tara lui, chiar daca este admisa pe hartie si nu are vechime la locul de munca.
      Ca sa fie mai simplu comparati salariul unui om de 40 de ani, cu 20 de ani de vechime cu salariul unui proaspat absolvent de facultate.

      00
  13. …de cand cautam filmu’ cu „nr. 5 tresezte-te!!!”, genial!

    00
  14. Uite un asemenea român, conform cu descriere din titlu :

    https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Ion_Șt._Basgan

    00
  15. Tara in care am oprit rusii cu lasere ca in Star Wars, cu tuneluri in Bucegi, in care copiii invata in scoala cum un ciobanas isi asteapta resemnat moartea (in timp ce la Craiova fac live pe Fb ca se laude cum ii alearga Politia ca in GTA), in care li se spune ca Romania e cea mai frumoasa si mai bogata tara din lume (in loc sa li se spuna ca avem o tara frumoasa insa nu e buricul pamantului, sa calatoreasca, sa vada lumea, sa isi deschida orizonturile ca si asta e o forma de cunoastere), in care li se povesteste cu mandrie cum s-au jertfit sute de mii de oameni in razboaie (in loc sa li se spuna ca voi cand veti ajunge adulti trebuie sa schimbati asta, ca am fost mereu prosti si am avut o armata nepregatita) etc. E plina tara asta de valori carora vor strainii sa le fure tehnologia insa in 30 de ani de democratie nu am facut nimic. Asta si suntem ca tara (nu avem drumuri, nu avem spitale, peste o treime din copiii Romaniei traiesc in case cu toaleta in curte, etc).

    00
  16. erau si romanii exceptionali prin ceva pe vremea lu ceasca. probabil cea mai de cacat cinematografie.

    stiu ca in domeniu erau si oameni capabili, talentati, cu daruire si restul cuvintelor mari, dar degeaba cat timp rezultatul final il vedeti acolo, mai sus, in cele 2 clipuri de pe youtube.

    00
  17. Nu erau romanii apreciati numai pentru faptul ca erau ieftini,erau si talentati….vezi canterete de opera;un alt motiv pentru care erau pretuiti era etica fata de munca,capacitatea de a se adapta la efort,obisnuinta cu greutatile.
    Am discutat odata cu o pensionara franceza,membra a partidului comunist francez,ce faceau vizite in Romania in anii 70-80,si care era pur si simplu uimita de nivelul ridicat al elevilor la matematica la nivel liceal….si profesorii ii pareau foarte bine pregatiti.
    trebuie sa ne gandim in contextul razboiului rece,cei ce plecqu si erau racolati erau un fel de dezertori,cand Romania era totusi o tara din est,in care blocul vestic avea doar interese punctuale,si nu neaparat simpatie.Iar in blocul estic ,Romania era cam golanul ce comenta,bonus inconjurata doar de „prieteni”,ca Ungaria,Bulgaria,URSS care abia asteptau sa ne dea in cap.

    00
  18. O conjectura cel putin indoielnica, pe o documentare -cu bunavointa -de cel mult trei lei. Erau platiti ca afara, nu erau mai ieftini.
    Si desi simte si el ca doar a amusinat problema, autorul ne explica cu emfaza “dom’le cam asta era treaba cu..”. :)
    Cum a identificat el miezul problemei, acest adevarat Roentgen de Gara Isalnita.

    Din pur amuzament cred ca Cristici ar trebui sa scrie mai mult.
    cu totii avem nenici din astia pe langa bloc care pun diagnostice socio politice si transeaza probleme inca MAI complexe de atat, ca “stiu eu niste exemple punctuale” in baza carora trag niste concluzii de tipul “cam asta e treaba cu”. 🤦🏻‍♂️ :) +”stii filmul ala cu…?”
    Eu cred ca nu trebuie ignorati sau combatuti, ci incurajati
    Bravo, un articol foarte bun! La cat mai multe!

    00
  19. din intimplare am nimerit fix la secventele filmate pe holurile unei policlinici unde m-am dus cu dureri crincene de ovare si mi s-a pus diagnosticul de hepatita, cam atit de buni erau profesionistii români pe vremea aia, la fel de bine pregatiti ca acum, pe maica-mea au plimbat-o un an de zile pe la analize si diversi specialisti si i-au dat pungi de medicamente inutile, ca sa-i puna diagnosticul de poliartrita reumatoida

    00
    • Un an am înghițit la pastile (majoritatea antibiotice), cam o pungă și jumate din aia ”de un leu” cu o infecție ce nu i-au dat de cap 2 medici ”buni” și după care mi-am paradit ficatul și rinichii. Am încercat și la al treilea, care mi-a scos amigdalele necrozate și rezolvat deviația de sept și cu asta rezolvată problema. Deci și atunci, ca și acum, la fiecare medic bun mai sint alti doi ca felceri sau ciocli.

      00
  20. Asta cu erau ieftini, este si nu este, totusi de banii aia trebuiau sa traiasca in tara aia in niste conditii cel putin decente. Acum e adevarat ca venind din Romania standardul nostru de conditii decente era jos de tot!

    00
  21. Glenznierii nascuti dupa 89 comenteaza din off. Avem si am avut oameni destepti, cu sau fara inrolare in servicii. A nega partea smart de pana in 89, cand erai schimbat de scutece, inseamna ca parintii tai erau tampiti, iar tu un doct azi, fara valoare!

    00
    • Nu ai pupat esențialul, dar nu-i nimic, nu o să-ți scutur praful patriotismului de pe haine. Ideea e următoarea, ce e românia în lumea întreagă dacă nu o bășină într-o furtună? Știu, Aurel Vlaicu, care a inventat prototipuri de avioane ce nu s-au produs pe piață, asta după ce alții au inventat avioane funcționale produse în masă.

      00
    • Prost exemplu ai mai dat Andrei, banuiesc ca nu stii diferenta dintre Aurel Vlaicu si Traian Vuia … cum si eu am uitat-o pâna recent.

      00
    • Pentru mine este clar de ce a ajuns tara asta in halul asta. N-ai cu cine, numa’ cretinei care se viseaza frumos. Asa ca nu mai plangeti pe-aici ca aia fura, ailalti mint, altii nu respecta legea, ca o buna parte din ei sunt aici.

      00
  22. V-au intrat banii pe card de la Soros?

    00
  23. Apropo de cinematografia de dinainte de ’89, am descoperit canalul Cinemaraton. Băi înainte de revoluție majoritatea filmelor erau propaganda, numai uzine, trenuri de marfa, șantiere și oameni de neînlocuit.
    Cam ce se face și la Hollywood. Te apuca scirba citi bani s-au tocat că nu se uita nici dracu la ele. Știu ce vorbesc că am trăit vremurile.

    00
    • Important e ca banii investiti au dat roade:
      Cand Stefan cel Mare flutura sabia strigand Unde sunteti moldovenii mei,jumatate din sala de cinema se ridica si striga La Brasov,Maria-ta!

      Cel mai vestit regizor Sergiu Nicolaescu a participat la lovitura de stat a agentului kgb Iliescu,ocupandu-se de efecte speciale,scene epice in 1989,cand si Reagan,si Gorbaciov au decis mazilirea lui Ceausescu.

      00
    • S-avem pardon, gluma aia cu moldovenii din sala de cinema era din altă parte, cu răspunsul ”Daneji la Constanța în port, Măria-Ta”
      *daneji – de la dane…

      00
  24. In plm, a ajuns sputnik și pe zoso.ro mai nou. Mai răsfirați băieți ca mirosiți a votca d-aia ieftina.

    00
    • Sputnik e peste tot Rumbule. Asta pana cand identitatea nationala e complet distrusa. Apoi pot veni in liniste sa faca ce vor, ca nu le zice nimeni nimic. Toti isi vor cracana bucile si-o vor primi in sfarsit unde merita.

      00
    • România nu a avut niciodată o identitate, a copiat și împrumutat tot ce a văzut folositor pe termen scurt.

      00
    • Nu are nimeni pretenția ca am fost sau suntem vreo mare ciuca. Însă daca ajungi sa crezi despre tine ca ești mediocru, nu vei ieși niciodata din mediocritate.

      Părerile astea proaste despre noi înșine nu ajuta la nimic. La fel cum nu ajuta nici teoriile dacopate. Un pic de echilibru nu strica.

      Articolul asta generalizează gresit o experienta particulara, ceea ce îl face complet inutil și m-ar bucura teribil daca zoso ar filtra pareristi din-astia de coltul străzii și ar pastra un anumit nivel de calitate al blogului. As fi absurd sa cer Eftimie in fiecare zi dar sunt convins ca exista oameni nevorbiti pe aici care pot mai mult decat autorul acestui nimic.

      00
    • @Rumbu, dacă luăm partea non-peiorativă a lui mediocru (mediu), majoritatea de pe aici suntem mediocri. Ce ai făcut remarcabil tu (sau eu, ca să nu crezi că am ceva cu tine) dacă priveşti lumea din perspectivă largă, de undeva de sus?

      00
    • Daca ma gandesc la ceva iesit din comun, eu in tineretea mea, m-am luptat cu Romtelecomul sa bage tarif diferentiat noaptea la convorbiri sa se poată da prin dialup romanul pe net fără sa plateasca o caruta de bani. Si s-a intamplat la un moment dat. Da, acum avem fibra si alte minuni, dar inceputurile Internetului in Romania nu au fost asa roz.

      M-am referit exclusiv la sensul 2 din dex cand am spus mediocru. Daca ii repeti unui copil ca e prost la infinit, prost va deveni. La fel e si cu un popor cand mai bine unul sa ne arate cat de prosti suntem. Avem nevoie de o identitate, luările in deradere a unor sentimente patriotice dovedesc imaturitate si lipsa de respect pentru niste oameni care au suferit intr-o forma sau alta sa fii unde esti tu astazi.

      Identitatea nu este un dat, ea se cladeste in timp, iar poporul asta are nevoie de ea ca de aer. Fiecare palma d-asta ca articolul de fata semidoct surpa incet-incet ce s-a facut pana acum. Trebuie sa ne asumam cine suntem, cu bune si rele, cum am zis si mai sus, extremele nu sunt bune.

      00
  25. Astea sunt aiureli. Cei care au lucrat afara si care lucreaza si acum legal, nu sunt foarte ieftini. Nu te pot incadra LEGAL la salariu minim pe economie sau ce viseaza unii pe aici daca esti profesor la mit sau inginer la nasa sau doctor chirurg. Esti incadrat intr-o grila de salarii. Bineintels, in unele cazuri trebuie echivalarea studiilor (asa e cand ai facultati pe locul 800 si dai spaga, au si cei care au invatat de suferit) Sigur, salariul se negociaza si poate ca romanul plecat din comunism nu a cerit de la inceput maximul de salariu si a fost suparat si a povestit la nepoti cum era el cel mai bun si nu l-au platit cum merita. Dar va negocia altfel dupa cativa ani. Ghinion. Dar alegerea este normala si logica: mai bine cativa ani peste ocean cu salariu ok si apoi cu salariu f.bun, decat inapoi in comunism.

    Chestia asta nu prea se mai aplica acum la cei care se numesc skilled workers. Romanii pleaca cu contractele semnate de acasa, cu drum platit pentru familie, cu catelul dupa ei, chirie platita in perioada de acomodare etc. Nu pleaca nimeni cu sacosa de rafie si doarme pe sub poduri pana reuseste in viata. Ma refer la profesionisti, oameni care fac ceva practic: ingineri, tehnicieni, medici etc. unde chiar exista cerere (pentru ca si vestul e plin acum de doctoranzi in stiinte politice si alte studii din astea de care piata muncii nu prea mai are nevoie).

    Daca nu e cerere pentru profesia unora, asta e. Ghinion. Dar nu mai aberati.

    00
  26. E un lucru pe care nu ai cum sa îl stii daca nu ai trait (nu doar facut turism) prin occident.
    În Occident copii se duc la scoala / liceul din cartierul unde locuiesc, sau la unul bun privat doar daca au parintii bani. Nu e ca în România unde se da admitere si ajungi la liceul unde meriti (sau ma rog, asa era pe atunci). Nici nu se duc la vreo olimpiada de matematica, fizica, chimie … nu au auzit de asa ceva la ei în tara.
    Deci, daca parintii nu au bani si locuiesc într-un cartier nu foarte bun, la gramada cu imigranti africani mai rai ca suedejii de la noi, automat nu ajungi la o scoala sau un liceu bun. Plus ca în Occident oamenii saraci nu sunt la fel de ambitiosi ca în România, sa-si împinga copii de la spate sa ajunga departe.
    Rezultat, statistic vorbind, copii destepti aveau mult mai mari sanse sa faca studii superioare în România decât în Occident. Si probabil ca o au si în ziua de azi.
    Daca parintii au bani sa locuiasca într-un cartier bun asta nu înseamna ca e copilul automat foarte destept … de ce doar copii cu parinti bogati sa aiba sansa la o educatie de calitate ?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile