Românii și educația financiară orală și practică (p)

Da, știu, dar dacă alții nu fac sondaje mișto, nu prea pot să scriu despre indicele de corecție de 0,01% din domeniul X, despre impactul avut de asasinarea unei rațe asupra prețului petrolului sau ce alte minuni plictisitoare mai primesc.

Pe o scară de 1 la 10, de la foarte slabe la foarte bune, o medie de aproape 17% dintre români își evaluează cunoștințele financiare ca fiind medii spre bune. Aproape 40% spun ca au cunoștințe financiare sub 5, pe aceeași scară valorică.

Am văzut asta prima oară acum câțiva ani, când am aflat de pe un grup de mămici că există un manual de educație financiară pentru școala primară. Copiii învață la școală ceva ce e în mare corect și apoi se duc acasă și dau de educația financiară reală. Aia cu cumpărături pe caiet, cu berea care are prioritate înaintea altor chestii, cu salariul care nu ajunge până la finalul lunii…

Aproape jumătate dintre români cheltuiesc mai mult decât câştigă, relevă un sondaj comandat de Provident şi realizat pe aproape 1.300 de persoane, eşantion reprezentativ la nivel naţional.

Asta bănuiesc că se explică mai degrabă prin împrumuturile pe care le fac al rude și prieteni pentru a avea ce mânca până la salariu decât prin cheltuitul de bani obținuți la gri.

De asta, pe sigurantafinanciara.ro găsiți 12 jocuri educative sub egida “știi cu banii” pentru a învăța cum să vă administrați mai bine banii. Pe lângă asta, există premii de 500 lei pe săptămână și un mare premiu de 10.000 lei pentru cei care termină toate etapele.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

22 comentarii

  1. Don’t know man legat de sigurantafinanciara, cand vad in footer „Provident – Noua ne pasa” am dubii legat de informatia de acolo, desi probabil e OK.

    00
    • Pai îți trebuie educație financiară ca sa poți plati ratele la ei. Poate n-ai avut când ai ajuns în situația de a lua credit, dar după aia…

      00
    • Uite educație financiară de bază: dacă trăiești din salariul minim, nu ai nevoie de telefon de 4-5.000 de lei. De altfel, NU AI nevoie de el în niciun caz, e doar un moft când ți-l permiți.

      La fel, când nu știi luna asta dacă să plătești curentul sau gazul, înseamnă că nu-ți permiți city break indiferent cât de bună ar fi oferta.

      00
  2. Asa greu merge site-ul lor sau l-ai omorat acum, cand ne-ai trimis pe el?

    00
  3. stiu ca e treaba ta, dar Provident? Mai bine aia de la Glo sau care mai sunt care omoara oamenii cu fumurile lor. E cam bizar ca oamenii de la Provident sa doreasca educatie financiara, cand ei se bazeaza in general pe cei carora nu le ajung banii de la un salariu la celalalt.

    00
    • păi schema e simplă: educi omul ca să fie mai atent cu banii și să îți plătească împrumutul. românia/europa nu e america, unde rezerva de proști e infinită.

    • Ce treaba are Vali cu modul de business al Provident? Daca era ceva ilegal, se inchideau de atunci. Crezi ca o banca e mai cu bun simt, incearca numai sa nu iti platesti ratele vreo 2 luni sa vezi.

      00
    • „Ce treaba are Vali cu modul de business al Provident?”

      Vali le bate altora obrazul pentru cum fac bani. Si nu e vorba de ilegalitati. Ti se pare anormal sa fie supus acelorasi standarde pe care le cere la altii?

      00
    • „românia/europa nu e america, unde rezerva de proști e infinită”

      Rezerva de prosti infinita e in America? Ai fost vreodata in America? Chiar daca ai fost, n-ai inteles nimic! America d.p.d.v. al birocratiei si nu numai e la ani lumina in fata Europei ca sa nu mai vorbim de Romania. In privinta blogerilor poate ai auzit de Mr Money Mustache un bloger care scrie despre sfaturi financiare si castiga peste $300K pe an.

      00
  4. e amuzant cand citesti acelasi subiect pe 2 bloguri diferite, nici unul cu (P)

    00
  5. Fi OM si pune P de la provident te rog.

    00
  6. site fara https. nu au pus nici macar la login …

    00
  7. Sarac- cand ti-a ramas prea multa lună la sfarsitul banilor.

    00
  8. Educatia financiara se aprofundeaza cel mai bine pe wc-ul din fundul curtii.

  9. Mi s-a parut interesanta ideea de joc. Apoi am vazut ca site-ul apartine de Provident si am plecat. Plus ca se misca foarte incet. Si nu are nici certificat, cum zicea cineva mai sus.

    00
  10. Indemn la moarte pentru aia cu dializa si reclama la Provident. 2 chestii pe care nu credeam ca o sa le vad vreodata aici.
    E 1 aprilie azi?

    00
  11. am avut rabdare la un set de intrebari, dar de ex nu vad ce legatura are probabilitatea de a castiga la loto cu ce educatie vor ei sa provaduiasca acolo…

    00
  12. Daca tineau asa mult la educatia financiara, puteai sa vezi rezultatele fara sa iti faci cont. Asa esti fix un cobai care face teste.

    00
  13. Dacă oamenii ar avea educația financiară pe care pretinde provident ca vrea sa le-o ofere, Provident&co n-ar mai exista. Nu există „educație financiară ca să-ți plătești împrumutul”

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile