Românii cred că o duc mai bine (2016)

Fiți atenți aici:

Peste 75% dintre români consideră că au un nivel de trai mediu sau peste medie și venituri suficiente pentru un trai decent, care le permite inclusiv să cumpere bunuri mai scumpe, chiar dacă fac uneori sacrificii în alte domenii, arată un studiu care mai arată că 31,5% dintre români spun că nu reușesc să facă economii.

În același timp, ponderea românilor care se consideră săraci, neavând venituri suficiente pentru cheltuielile esențiale, a scăzut de la 13,8% în 2013 la 5,6% anul acesta. (sursa)

Hai să ignorăm că e un studiu al Provident și să ne concentrăm pe ce zice.

Pentru că e o ușoară creștere economică, românii au un pic mai mulți bani. Ponta a făcut asta să se întâmple, a luat niște bani dintr-un loc, a tăiat TVA-ul, oamenii se simt un pic mai bine, se vede asta și pe stradă și prin magazine.

Dar dincolo de suprafață traficul e infernal, se moare pe șosele, cu sănătatea stăm mai prost, spitalele sunt varză, locuri de muncă așa și așa, corupția nu se dă prinsă, educația e groaznică, trenurile întârzie, transportul în comun e ineficient și așa mai departe.

Dar avem bani să ne luăm haine noi și să mergem în concediu. Poate să bem și bere mai bună. Ceva, un pic, se simte, dar asta până la primul obstacol.

 

fun-consum

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

67 comentarii

  1. Salariul si calitatea vietii sunt doua chestii diferite. Calitatea vietii pentru un somer in Suedia este mai buna decat a unui milionar in euro in Romania.
    Banii nu aduc fericirea, dar e mult mai comfortabil sa plangi in Bentley decat pe bicicleta.

    00
    • „Calitatea vietii unui somer in Suedia este mai buna decat cea a unui milionar in Euro in Romania”

      Nu stiu cum ai ajuns la concluzia asta dar probabil nu cunosti nici un milionar din Romania

      00
    • După postarea ta am ajuns să îmi reevaluez țelul în viață și mi-am dat seama ca mi-ar fi mai bine sa ajung șomer în Suedia.

      00
    • Cam exagerata comparatia dar cumva e buna. Ce vrea sa zica e ca degeaba esti bogat in RO daca totul in jurul tau e sarac si totul e praf (spitale, drumuri, etc) degeaba ai seria 7 daca tot in gropile astea mergi. Degeaba ai 100.000 euro in cont daca tot la spitalele astea mergi. Bun te duci in strainatate, ca ai cu ce, dar la urgenta tot aici ajungi. Conteaza foarte mult mediul in care traiesti.

      00
    • Ca român nu mă oprește nimeni să mă tratez la AKH în Viena sau la Anadolu în Istambul. Nu trebuie să fiu șomer în suedia ca să fac lucrul asta. Singurul lucru care mă sperie în România sunt mentalitățile compatrioților mei.

      00
    • @un_oarecare – minusurile demonstreza cam cat de mult sta romanul sa traga niste concluzii.

      00
    • Exista si biciclete de 3000 de euro pe care e foarte confortabil sa plangi.

      00
    • Sansele ca un somer din Suedia sa aiba o calitate a vietii mai mare ca cea a unui milionar din Romania sunt foarte scazute.

      Calitatea vietii e un concept mult mai complex si mai greu de inteles decat pare. Pana sa ajungi sa iei in calcul aspecte precum venit, trebuie sa treci prin nevoi mult mai de baza de tipul sanatate/…/ sanatate psiho-emotionala/…/ suport si mediu social/…/educatie/…/valori/…/etc. (pe care saracul somer nu le prea are… pe cand saracul milionar are mai multe resurse incat sa poata ajunge la ele)

      Pana mea…. macar stie cineva cum se calculeaza calitatea vietii? Sau iar ne batem gura degeaba?

      00
    • Comparatia e excelenta. Aproape ca am trait-o pe propria piele.
      Ajunsesem in Romania sa am ceva bani. Mi-am permis chiar o casa de vreo 300k euro. Aveam o problema medicala. M-au alergat medicii din Constanta si Bucuresti vreo 6 ani. Nu era grav dar problema exista. Am facut atatea drumuri la Bucuresti pentru asat incat nu mai vreau sa aud de ei. De medici, adica. Cereau adeverinte peste adeverinte (de venit, de platit asigurari sociale). Alergat pe la CASS. Si nu au fost in stare sa imi gaseasca problema.
      Nervi, oboseala, stres. Timp liber aproape deloc. Muncit sambata, muncit dupa program in fiecare zi.

      Prin 2013 m-am mutat in Norvegia. Primisem o oferta. Dupa 3 ani mi s-a terminat contractul. Si am inceput sa primesc somaj. Si m-am gandit sa ma duc la spital cu problema mea. Problema mea a fost indentificata si rezolvata dupa doua drumuri la spital. Nu am platit nimic. Plateau asigurarile. Nu au cerut nicio adeverinta de venit, ci m-au intrebat doar de ID no. Medicii s-au purtat frumos. Excelent chiar. Si am rezolvat o problema in doua luni. Iar medicii din Romania ma purtsera pe drumuri 6 ani.

      00
    • @Obogeanu: si ce problema aveai de fapt?
      Nu de alta, dar sa stiu peste ce problema dau cand o sa-mi faca o casa de 300k.

      00
    • Comparatia pe care ai facut-o chiar daca este un pic fortata este totusi corecta. Aici chiar daca ai bani garla te lovesti de mizeria tipic romaneasca de pe strazi , din institutii ,din spitale,din servicii, de oamenii mizerabili si antipatici, rai, avari care din pacate sunt foarte multi, de climatul general de Pakistan/India/Alte tari necivilizate. Ganditi-va ca au emigrat oameni care nu mureau de foame in romania si totusi nu au mai suportat ciorba asta mediocra si puturoasa cu care se pare ca unii sunt nu doar obisnuiti ci chiar foarte multumiti…

      00
    • @Obogeanu
      Casa de 300k nu nseamna ca esti milionar. Daca erai in situatia aia si aveai cateva milioane n cont ma ndoiesc ca alergai dupa adeverinte si te duceai direct la privat, plateai si sanatate.

      00
    • @Green

      „Ca român nu mă oprește nimeni să mă tratez la AKH în Viena sau la Anadolu în Istambul” asta daca o faci pe banii tai.

      Daca vrei pe banii statului poti doar daca afectiunea ta nu poate fi tratata in tara, pentru ca nu exista medici specialisti, conditii, etc.

      00
    • un_oarecare,
      Mircea Sandu tine sa te contrazica. Cu 650 mii de euro si-a mai cumparat cativa ani de viata din Franta.

      00
    • Green esti bou. Daca ai o problema care necesita vizite saptamanale nu poti sa bati drumul pana la Viena de fiecare data, ca trebuie sa muncesti pentru banii pe care-i dai acolo. Un sistem medical si un sistem de educatie bune conteaza mai mult la calitatea vietii decat cascavalul din buzunar. Daca nu gandesti asa ma sperie mentalitatea ta.

      Sa vezi ce misto e cand un medic specialist iti spune ca nu mai stie ce sa faca, n-are diagnostic. Medic specialist conducator de sectie, batran, cu experienta si care nu ia nici spaga.

      00
    • @Octav
      Boala ca boala, dar macar eu aveam umor. La tine insaaaa….
      (pai ce faci tu aci sunt glume de om cu IQ < 75 )

      00
    • @obogeanu , lol.

      Deci tu ti-ai permit o casa de 300.000 de coco si mergeai la sistemul medical de stat, ma? :))

      Mai taie din ele da’le dracu.

      00
    • @un_oarecare

      Lista cu problemele României:

      .
      .
      .
      #2519 – Dobitoci care vorbesc în proverbe, zicători şi replici închistate ca să se dea mai deştepţi decât un căcat plouat în nămol.
      .
      .
      .

      00
    • Prostu moare de grija altuia.

      00
    • @Romanian nu poate iesi din logica romanului care le stie pe toate. Alt inteligent.
      Poate nu ai aflat, prietene, dar sunt operatii medicale care nu se pot face la privat in Romania. Pentru ca nu au ce le trebuie. Sau asa era atunci

      00
    • deci…in Norvegia a fost nevoie de DOUA vizite la medic si in Romania 10, dar nu te poti trata in turcia/austria/norvegia pentru ca trebuie sa mergi saptamanal la doctor.
      Bah…ce plm?

      „Calitatea vietii pentru un somer in Suedia este mai buna decat a unui milionar in euro in Romania”
      Asta trebuie sa fie cea mai mare prostie spusa in istoria prostiilor. Bine, dupa „hai sa atacam iarna asta rusia, ce putem pati?”

      00
    • În momentul de față, mă aflu în India. Ai putea spune, cu venitul pe care îl am și diurna pentru această deplasare, că mă poziționez destul de sus, din punct de vedere financiar. Degeaba ! Nu știu ce mă va omorî mai repede: traficul haotic, poluarea excesivă, mizeria, mâncarea exagerat de condimentată (în sensul că nu se simte decât gustul de condimente), malaria sau vreun indian ce vrea să mă jefuiască. Am încercat să mănânc un hamburger la un hotel de 4* și am început să mă piș pe cur. Au și lucruri frumoase, dar nu despre asta e discuția. Ideea e că, indiferent dacă ești sărac sau bogat, în țara asta respiri același aer, mergi în același trafic și ai aceleași opțiuni de mâncare. Comparația băiatului are ceva sens.

      00
    • Gresit prietene. Sunt foarte putine locuri unde e mai bine sa fii milionar decat in Romania, nici nu vorbim de somer. La noi, daca ai bani multi, ai si lumea la picioare. Romanii sunt atat de impresionati de bani, incat maimute in costum, vezi Gigi Becali, sunt admirate si venerate pe oriunde merg. Iti dai seama daca avea si un IQ peste 100 cum era? In timp ce in Suedia, sa pastram comparatia, un astfel de specimen era marginalizat de societate. Asadar intreaba-l pe Becali cum e mai bine?

      00
  2. Suficient de mult pentru ca boul țării să spună din nou că economia duduie, cum mai avea un pic și spunea la Prelipceanu în emisiune acum câteva săptămâni.

    00
  3. Calitatea vieții va scădea… cel mai bine o vede cel care are in acest moment o afacere. Angajații încă nu simt ca se apropie buba, angajatorul încă poate plăti salariile. Se chinuie, dar încă poate. Întrucât toată bătălia in piața se da pe preț, va veni momentul scadentei. Pentru toată lumea! Si doar atunci vom înțelege ce înseamnă criza in adevăratul sens al cuvântului!

    00
  4. Da si nu. Per total da cu plus la unele si minus la altele. Am sa explic. Salariul mediu a crescut, multe chestii s-au ieftinit, poti sa cumperi mai multe rahaturi, nu se mai moare de foame. Locuri de munca sunt mai multe in mai multe domenii, in orasele mari avem somaj negativ si chiar numai cine nu vrea sa munceasca nu-si gaseste. Multe firme chiar au un deficit mare de forta de munca si asta datorita migratiei fortei de munca in UE si a lipsei oamenilor specializati. Spitalele o duc mai bine fata de acum cativa ani dar inca insuficient: s-au dat fonduri suplimentare, spitalele au primit tehnica dar inca lipsesc sau vin cu greu medicamente, inca stai prea mult ca asigurat de stat pe liste penibile. Educatia e haos: avem scoli(de elita) unde se invata la greu si de multe ori inutil cu teme monstruoase pe elevi si scoli in Pizdeea unde e plin de analfabeti si profesorii suplinitori vin si fac in sila. Marea pb e transportul in marile orase si pe soselele nationale: avem trafic de 2017 pe drumuri si infrastructura din 1960 si asta se va inrautati in urmatorii ani. Guvernul ar trebui sa se gandeasca serios si la dezvoltarea oraselor mici si mijlocii, nu doar orasele mari(Buc, Cluj, Timi, Iasi) pt ca efectiv ne vom sufoca in ele. Ar trebui incurajate firmele si angajatii sa se mute si in alte orase pt ca 2-3 ore in masina pe zi sau in tramvai e calitate proasta a vietii.

    00
  5. Iti spun eu ce e, cel putin ce vad eu – televizoarele cu diagonala mare sunt chiar foarte ieftine, la fel electrocasnicele care pana acum 2 ani erau peste 1000 euro.
    Stiu cel putin 3 familii care seara nu prea au ce pune pe masa, dar au 4k TV de 55 inchi pe zid. Inclusiv una care efectiv sta, la tara, in 2 camere care adunate au 10 mp.

    00
  6. „Peste 75% dintre români consideră că au un nivel de trai mediu sau peste medie și venituri suficiente pentru un trai decent, care le permite inclusiv să cumpere bunuri mai scumpe”.
    Am și eu niște cunoștiințe care consideră că ”trăiesc bine”, au mașini luate cu credit, casă sau o parte din casă de la părinți, locuri de muncă obținute pe spatele altor oameni (o datorie de partid, ceva de genu) mănâncă des la părinți/socrii să economisească la cumpărături, dar își permit să cumpere bunuri mai scumpe, gen blugi levi’s, ceas sau o băutură mai fină cu care se laudă de fiecare dată când au ocazia :))
    Este o falsă impresie că o duc mai bine. Legenda ne spune că și cei care și-au luat credite pe 30 ani cu dobânzi extra înainte de criză aveau impresia că o duc mai bine decât restul, asta pentru un scurt moment, până a venit criza.

    00
    • Bun, daca se lauda oamenii astia cu blugi de fiecare data cand pot, nu stiu, si daca e asa, nasol. Cu locurile de munca la fel, s-au laudat ca au primit posturile politic? Dar restul ce ai descris pare ok. Cum ar trebui, la o adica, sa isi cumpere cineva care nu mosteneste sau castiga la loto sute de mii de euro o casa si masina? Banii jos din salariu nu e realist de multe ori. La o adica, mai sunt concetateni cu salarii mai mici de 2000E net, daca iti poti imagina.

      00
    • „Peste 75% dintre români consideră că au un nivel de trai mediu sau peste medie și venituri suficiente pentru un trai decent, care le permite inclusiv să cumpere bunuri mai scumpe”
      poate 75% din popendulatia unui oras mare / municipiu. diferentele se vad la hypermarket. in orasele mici, inclusiv municipii, e gol inclusiv sambata/ duminica si nu suficient de plin in zilele de salariu….

      00
    • @unsirb asta e problema, romanii o duc mai bine sau au un nivel de trai peste mediu doar în mintea lor, realitatea e alta. Nu poți să o duci mai bine într-un stres continuu că ai rate mai mari decât îți permiți de plătit, că trebuie să pupi picioarele și să fi la dispoziția cuiva tot timpul, să ai o doză de snobism și să te stresezi că nu ești văzut bine în societate dacă nu te îmbraci cu țoale de firmă etc. Nivelul de trai nu constă doar în bunurile pe care le ai ci și de felul cum îți petreci timpul și cât timp liber mai ai, de felul cum îți gestionezi banii fără teama că după ce achiți creditele rămâi fără bani până la următorul salariu etc. Este corect ce spui tu, că nu ai cum să îți permiți apartament/casă cu banii jos dar să ai o vilă pe care o plătești cu 10 ore de muncă pe zi, restul timpului să îl dormi că altfel ajungi bolnav prin spitalele din România (nimeni nu își dorește asta) nu înseamnă că ai nivel de trai ridicat. Înseamnă doar că ai vilă. Atât.

      00
    • @Roxi: de acord cu tot ce ai scris acum, dar nu e neapărat ca acea casă sa fie de fapt o vilă peste necesități, sau mașinile ceva ieșit din comun.
      Mi se pare ca aud prea des povesti care seamănă cu „BMW scump în parcarea blocului de garsoniere”. Vreau sa cred ca nu sunt chiar asa răspândite cazurile astea.
      E și „a o duce bine” ăsta relativ, oare cei din exemplul tău ar fi fost mai relaxați dacă nu se înhămau la creditele alea, sau ar fi fost neîmpliniți ca nu au casa și mașina aia?
      Poate nu le trebuie timp liber și relaxare, ci se hrănesc din stresul creditelor :D

      00
  7. faza cu traficul o văd după 3 ani de absenta din București.
    După o experiență intr-un oras foarte „bike friendly”, eu mergand foarte mult cu bicicleta, revenind în București am înțeles de ce zilnic aveam macar un episod „de nervi”.
    Traficul este mizerabil!
    Intr-un oras plat, fara diferențe de nivel, este incredibila ura locuitorilor față de mijloacele de transport alternative.
    Stati ca fraierii la rosu; am avut bicicleta in perioada asta scurta cat am vizitat orașul, chiar mă intrebam dacă soferii vedeau ca ii intrece un biciclist…

    00
    • Am merge mai multi cu bicicleta, insa nu vrem sa ne umplem plamanii de praf si noxe.

      00
    • îndrăznesc să presupun că deși circulai printre mașini nu te opreai dacă semaforul era roșu pt masini sau că făceai slalom printre ele, în mers, deși locul tău e pe prima bandă, lângă trotuar (dacă nu ai pistă).
      Fiți prieteni și cu regulile de circulație, nu doar cu bicicleta.

      00
    • Mandruță, tu ești mă? Am auzit că ți-au luat permisul…

      00
    • Tu nu stii ca bucuresteanul s-a nascut, traieste si va muri cu curul in masina?

      00
    • Poi tu cu bicicleta nu stai la roșu?

      00
    • 1. nu e ok slalom printre mașini. in plus, care ar fi motivul? merg foarte aproape de bordura.
      2. cum sa nu stau la roșu, care ar fi opțiunea cealaltă, sa ma spulbere cei care au verde? Dar de fiecare data sunt primul la roșu, înțelegeți?
      3. praf si noxe dacă mergi cu bicicleta: praful si noxele sunt numai pe sosele, sau în tot aerul existent in bukale? ce exact „protecție” ai dacă stai jumătate de oră in masina, versus jumătate de ora pe bicicleta, cand 24 de ore respiri aer poluat?
      4. Folosesc bicicleta nu pentru ca sunt hipster, ci pentru ca, in 2016, a devenit cam singurul mijloc de transport pe care poți pune bază cand programezi ceva. Bicla pliabila, metrou, tricou de schimb. MA POT BAZA cand spun ca ajung la ora fixată.

      00
    • Una dintre cauzele pentru care nu prea se foloseste bicicleta e ca multi oameni sunt grasi (sau grasuti) si e greu sa pedaleze iarna prin trafic aglomerat. Aceia vor fi mereu in masina.

      00
    • Am 105kg, am avut 114kg. Am 175cm.
      Teoria ta nu se verifica. :)

      00
    • Tine foarte mult de educatie si infrastructura, in românia nu avem cultul bicicletei din pacate, in germania de exemplu exista piste de biciclete peste tot ,oldenburg este un oras al biciclistilor si daca ai vreo problemă cu vreo unul… mai bine nu te ridicai din pat in ziua aia, legea ii protejeaza, romania ii faina da ii cu 50 de ani in urma…

      00
  8. de aia ne trebuie pe Ciolos prim min, ca sa fim siguri ca cresterea chiar e solida si nu o pacaleala.

    00
  9. Idee pentru „vbloggeri” de București: episoade „concurs”/”test” cine ajunge mai repede dimineața la serviciu: unul cu mașină, unul cu transportul în comun, unul cu bicicleta.
    In fiecate zi testate alte două puncte de pornire si destinație.
    Cred ca se pot face macar 50-100 de episoade, în București.

    00
  10. @Cristi În România se stă la bloc și nu ai unde să ții bicicleta, mai rău, iernile sunt reci în România.

    00
    • 1. bloc in Militari, bicla pliabile in casă.
      2. cata iarna rece e pe an? Ai fost la Berlin? PLIN de bicle! Vezi cat mai la nord e Berlinul față de București…

      00
  11. Romanii sunt experti in a mima bunastarea. Am cunostinte care impusca leul/nu au 10 lei in buzunar daaar arata a milionari prosperi: haine, telefon ultimul racnet etc. cand au cate o urgenta medicala sau personala dau din colt in colt si suna pe toata lumea sa ii imprumute, ca banca nu le mai da nimic la cate credite au luat deja. Cred ca in general, prefera sa minta (sau sa se minta) decat sa recunoasca ca sunt saraci sau ca traiesc cu greu de pe azi pe maine…

    00
  12. Nu stiu cum e asta cu venituri suficiente ca pe mine ma doare sufletul oridecate ori ma duc la service cu masina (da sunt sarac si nu mi-am permis logan nou, am ceva la mana a doua). Ma sperie efectiv gandul de a se imbolnavi cineva din familie. Ori de cate ori vad ca mi s-a rupt o haina si trebuie sa investesc neprevazut in haine sau incaltaminte.
    Si nu am rate la banca, si am salariul peste media pe economie.
    Da, nu cumpar parizer.

    00
  13. Conform definitiei mediei, jumatate se afla deasupra, jumatate dedesubt. Din sondaj rezulta (daca mai era nevoie) ca romanii au o problema cu autoevaluarea posibilitatilor. Seamana cu sondajele alea care spun ca 90% din soferi considera ca sofeaza mai bine decat media.

    00
  14. Si eu ma uit in jur si vad ca lumea cumpara si tot cumpara. Cand se termina banii lor baga cardurile de credit si tot asa. Eu inca ma felicit ca am reusit sa cumpar numa de 70 de lei de black friday si strict ca aveam nevoie. Cu greu am rezistat la Vector-ul la 700 :)

    00
  15. doar mie mi se pare ironica poza tinand cont ca esti unul din cei care a promovat BF?

    00
  16. Romanii cred multe, pentru ca asta ne place sa credem. Eu cred ca are legatura cu faptul ca romanul e bun la toate

    00
  17. multi se imbraca de la hoti si multi poarta cacaturi fake. in bucuresti cam 50% din ce vezi la lume pe strada e facut pe vapor. am zis si io un procent asa aproximativ, este foarte mare la periferie si scade pe masura ce ajungi in centru/nord.

    00
    • Si cui ii pasa? De-aia nu poti dormi tu noaptea ca poarta unii facaturi? Sa fim sanatosi.

      00
    • comenteaza niste persoane mai sus cum ca cunosc oameni care sufera de tzoale (telefoane, samd) cand ei saracii n-au ce manca. in contextul asta am spus ce-am spus. este relevant raportat la topicul in discutie. e fix acelasi lucru ca iti faci credit sa-ti cumperi cacaturi pe care nu ti le permiti si de care n-ai nevoie sau ca porti imitatii la lucruri pe care nu ti le permiti si de care n-ai nevoie. Inditexu’ & co. au facut si fac miliarde exploatand aceasta trasatura de caracter a omului de rand..

      00
  18. Daca tai din o parte nu inseamna ca o duci mai bine. Doar ca cheltui mai putin pe altceva. Dar fie ca studiu.
    Reducerea de tva nu prea am simtit-o. Poate o duc mai bine ca au rude in afara.

    00
  19. 5.6% se considera saraci?
    Lasand la o parte ca e sondaj provident (probabil in urban) cu niste tinte clare..

    Romanu e un personaj duplicitar. Si daca e rupt in fund si il intreaba cineva la costum, pe strada, ‘domne’ cum o duci?’. Raspunsul va fi ‘aa bine, ne descurcam’.

    ‘Saracie, cumva?’
    ‘Nooo, nu domnu’, nici pomeneala!’

    5.6%. Ar fi amuzant daca nu e trist

    00
  20. In ‘orasul fara someri’ din Romania – Sannicolau Mare, cum ati auzit si vazut in MassMedia eu si alti nu au loc de munca, dar totusi este orasul care aduce angajati din alte regiuni ale tarii, si dupa 9 ani de munca, cu pauza intre, ajungi sa fii data afara si sa nu ai drept nici la somaj, evident. Te angajezi la o alta companie de productie care iti promite respect si un loc de munca decent, ca mai apoi sa constati ca esti un sclav si ca trebuie sa faci si alte lucruri care nu sunt in atributia ta, cum ar fi sa ajuti la schimbarea de piese pline de vaselina si ulei, treaba de mecanic, maturatul in hala la alte posturi decat al tau, ca doar esti nou si trebuie sa maturi pentru altii, etc. Se putea rezolva cu niste insulte si injuraturi, ca altfel nu se pote si nu inteleg sefii care nu sunt scolitii deloc, dar cu ce folos. Am stat 4 zile si am plecat… n-am vrut sa ajung in punctul in care sa iti zica, nu-ti convine, roiu’.

    Deci e un studiu bun, castig peste medie si am un trai deccent.

    00
  21. Da, e vorba mai degrabă de percepția asupra propriei bunăstări. „e bine că sunt cu facturile la zi”, „O duc bine că n-a dat nici o mașină peste mine azi” și așa mai departe. Percepția asupra propriei bunăstări, asta e partea nasolă. Oamenii cred că o duc bine pentru că se mulțumesc cu puțin. Se mulțumesc cu puțin, pentru că știu că poate fi mult mai rău, destul de ușor.

    00
  22. Suntem prea saraci ca sa cheltuim putin…

    00
  23. bre Cristi, daca asta ai inteles tu ca stau fraierii la rosu iar tu cu bicla nu stai, te rog eu mult mai du-te 3 ani in orasul ala bike friendly poate scapi si de ura fata de soferii si stati impreuna la semafor daca e rosu.

    00
  24. Cam relativistă treaba asta. Aici poți observa oamenii care trec prin filtrul propriu bunăstarea altora. Adică modul greșit de a gândi că ce are sens pentru mine trebuie să aibă și pentru tine. Ce vreau să zic e că depinde de bula în care trăiești. Eu când citesc despre cât de nașpa o ducem, mă gândesc în primul rând la mine și la bula în care trăiesc eu.

    Nu mă pot gândi la faptul că E85 e plin de gropi și vălurit și nici că se moare pe șosele, că eu banii pe care îi dau pe motorină până la București îi dau pe un bilet de avion și ajung acolo în maxim 60 de minute. Deci nu îmi pasă de drumul ăla pe care oricum ajung să merg extrem de rar. Îmi pasă de corupție, că asta înseamnă că e posibil ca inclusiv standardele de verificare a aeronavei să fie măsluite (nu mă pricep). Nu-mi pasă nici că nu dă Radetul apă caldă sau căldură, că am boiler și centrală.

    Nu știu exact în ce anume se măsoară calitatea vieții, dar dacă te chinuiești să trăiești de pe o lună pe alta, e clar că ai o problemă. Pe de altă parte, dacă te chinuiești din cauză că dintr-o mie de EUR plătești 50% rate la căcaturi de care nu ai nevoie, ai altă problemă. Comparația de mai sus, cu milionarul și șomerul, e super forțată și stupidă din simplul motiv că nu locuim în Siria sau Eritrea ca diferența să fie de la cer la pământ.

    Nivelul de bunăstare la care ai ajuns poate fi analizat din două unghiuri. Comparativ cu vecinul bogat sau comparativ cu vecinul sărac. Evident că în comparație cu cel sărac vei spune că o duci bine. Comparativ cu cel bogat vei spune că o duci prost, așa cum și eu pot spune că în comparație cu un băiat care în 6 luni a făcut jumate de milion, o duc FOARTE prost.

    00
  25. Sondajul asta merge bine cu:

    Analiza: In timp ce economia Romaniei creste, saracia atinge un record al ultimilor ani

    https://www.wall-street.ro/articol/Economie/202593/analiza-in-timp-ce-economia-romaniei-creste-saracia-atinge-un-record-al-ultimilor-ani.html

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile