De ce românii consumă așa mult, explicație pentru nedumeriți și ziare internaționale

Știu, ar trebui să scriu asta în engleză…

Ăsta nu e primul articol care subliniază că românii consumă foarte mult. În preajma sărbătorilor vedem foarte bine ilustrat acest consum și tot atunci ni se explică, cu jumătate de gură, că românii sunt așa de haplea pentru că vin după douăzeci de ani de foame, primii zece pentru că Ceaușescu voia să achite datoria externă, următorii 10 pentru că nu știam ce să cumpărăm și nici nu aveam bani prea mulți.

Mă uitam, de pildă, acum doi ani când am reînceput să merg pe munte, la cât de mult echipament au unii. Sac de dormit de vară, sac de toamnă, sac de iarnă, bocanci de toate tipurile, 12 cuțite, 3 coturi, 4 perechi de pantaloni. Și toți propovăduiau același lucru: să cumpărăm mai puțin, să facem să fie bine. Da, nene, pentru că deja tu ai de toate, tu știi cum e, tu ai testat. Noi nu.

De asta românii consumă în prostie. Că nu știu ce vor și nu au bani să consume ce le place. Nu își permit o geacă de 300 lei, așa că cumpăra 3 de 100 lei, pe măsură ce se rup. Nu au bani de mobilă bună, cumpără PAL ca să se poată văita că s-a stricat în cinci ani. Și tot așa.

Avem nevoie de vreo două generații pentru a ne stabiliza cu consumul, până atunci o să mergem cât putem. Dacă putem să ne luăm 2 geci deodată, asta vom face, dacă putem să ne luăm 4 kile de carne și să mâncăm unul, asta vom face.

 

 

fun-joy

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

26 comentarii

  1. Tu crezi ca romanii cumpara 4 kile de carne si mananca unul? He he.

    00
    • Tu te-ai uitat de exemplu in hypermarket-uri de Paste sau Craciun?
      Lumea cumpara camioane de mancare pentru 2 zile de stat acasa. Cel putin o treime din mancare se arunca

      00
    • Legumele se arunca, nu carnea.

      00
    • Stiti de ce se cumpara in prostie carne? pentru ca atunci cand este la oferta, omul ia cat sa-i ajunga 2-3 saptamani si o pastreaza in congelator. Asta e cam singura miscare ok pentru oamenii cu salarii mici (majoritari in Romania) – cumperi cand prinzi la oferta, altfel, mananci pe apucate.

      00
    • NOU
      #5

      Cumpara 4 kile din care:3 kile carne,400 ml apa chioara,400 ml diverse E-uri (unu mai benefic decat altu)si restu detergent,etc…

      00
    • Nebunia de sărbători e peste tot, cred că suntem cei mai liniștiți la acest capitol. Și nimeni nu aruncă mâncare ci resturi de mâncare.Nimeni, începând de lavre- un olandez degenerat până la ultimul cioban din Dobrogea, nimeni nu aruncă mâncare buna…ca pregătesc prea multa e alta poveste.

      00
  2. Consuma… pentru ca exista din abundenta?
    M-a dus cu gandul imediat la asta: https://www.euronews.com/video/2017/10/18/tv-report-claims-hm-burns-unsold-clothes

    00
  3. Io nu am cumparat niciodata prea mult alcool

    00
  4. Românii vin după câteva sute, poate 2000 de ani de foame..

    00
  5. Legumele se arunca, nu carnea.

    00
  6. Si mai e o chestie: romanu’ e mandru si vrea sa arate tuturor asta. Cumpara ca sa aiba cu ce se lauda, chiar daca pe urma chitaie de foame. Dar nah, au venit rudele de la Radauti si trebuie sa le aratam saracilor ca noi ne permitem sa punem pe masa si carnati si muschi si pui si vita si sorici si tot ce se poate cumpara de banii pe care ii mai avem in casa.

    Pe la 20 de ani am intrat on contact cu partea civilizata a Europei si era sa mor de rusine cand mi-am dat seama ca eram singurul care intreba „cat a costat?” sau faze de genul. Da, aia e… crescusem la marginea Pitestiului si la noi asta se intreba prima data cand vedeai un obiect. Si intrebarea „cat a costat?” o aud frecvent inclusiv prin birou, intr-un mediu considerat „corporate”.

    00
    • Eventual mai facem si un credit la Provident ca sa punem toate cele cuvenite pe masa.

      00
    • Cat a costat nu e semn de saracie e semn de ` „imi pasa ce fac cu banii mei”, era sa intri in pamant de rusine probabil din alte motive. Mai mult, cei mai bogati oameni pe care i-am cunoscut eu au ajuns bogati si datorita intrebarii „cat a costat?” dunno poate is eu sarac :(

      00
  7. Soacra-mea are o lada frigorifica. In anii 98 – 99 am primit ceva mai multa carne de porc de la cineva si nu imi mai incapea in frigiderul FRAM. Am apelat la ea. Nu, ca nu am loc. Bine, Ma lasati sa verific eu. Am gasit carnat cu eticheta expirat de 3 ani, pungi cu ramasite de radacinoase si verdeturi. Am aruncat un sfert din lada. Am pus eu ce aveam si a mai ramas si loc. Asa era mentalitatea pe vremea comunismului, strangeai ca nu stiai daca nebunul nu baga ratii si mai mici. Asta era nesiguranta in vremurile alea. Alta faza, in 90 a fost cineva la unguri si povestea ca aia cumpara salam la felie, cat mananca o data. Cum ma sa nu cumperi o ruda!!!!! se mira tipul.

    00
  8. „Donkey carts still operate in the countryside.” – americanii astia sunt atat de grasi incat se uita la o caruta trasa de cal si vad o sareta trasa de magar. Urmeaza sa mai spuna ca Dacia e fabrica de go-karturi.

    00
  9. Romanul trebuie sa aibe cu ce sa se laude, ca el e mai tare/mai smecher/mai avut.

    Dar cu sacii de dormit si bocancii nu ai nimerit-o, daca oamenii aia chiar ii folosesc pentru ce i-au luat.
    Cu o pereche de bocanci de iarna, pe care pui coltari si te urci pe cascada de gheata sau urci pe Elbrus, nu o sa poti merge de la Dambu Morii pana la 7 Scari, in mijlocul lui iulie. Sau nu o sa fie prea usor/placut!
    La fel cum nici sacul de iarna de puf ce il folosesti la bivuac prin Fagaras/Bucegi, nu o sa il folosesti la cabana Curmatura sau Malaiesti, un simplu sac-cerceaf in mijlocul verii.

    00
    • Cred ca era vorba de oameni care merg de 3-4 ori pe an la munte si s-ar descurca usor si cu mai putin echipament. Si eu stiu cazuri din astea de oameni care isi cumpara cel mai scump echipament pe care il gasesc si il folosesc doar ocazional in primul an, rar in al doilea si din al treilea il lasa sa adune praf.
      DSLR-uri cu tot felul de gizmo-uri cumparate de oameni care faceau mai mult poze cu telefonul, bicicleta de x mii de euro, tricou de merinos, ochelari super smecheri, casca, genunchere etc. pentru ca omul sa bicicleze in parc o juma’ de ora in fiecare luna, clapari smecheri cu mod mers/ski, sa fie comozi, folositi in 2 week-end-uri pe an cand mergea la schi si asa mai departe.

      00
  10. Nu consumul este problema. Consumul pe credit, din import este ….

    00
  11. Noi consumam si pentru vecini – nu numai pentru noi. Si aici intrat tot – casa, masina, haine etc.
    Foarte multi romani castiga 500 de eur si cheltuie 800… si tot asa. Nu incercam sa intelegem ce se intampla cu noi – suntem prea grabiti sa aratam ce tari suntem noi.

    Ca o paranteza apropo de sechelele comunismului – mi se intampla de ex la coada la supermarket ( a inceput din nou sa se fie cozi marisoare pe la magazine semn ca iar consumam in nestire) sa observ ca batranii ( ma rog… cei care sa spunem ca au prins o perioada buna de comunism) se ingramadesc in mine de zici ca facem o gramada organizata. Au impresia ca le ia cineva fata mereu, ca le fura dreptul lor de a fi inaintea celuilalt etc. Cel mai mult ma deranjeaza atunci cand sa platesc – cu cardul de obicei – cand se baga efectiv in mine. I-am intrebat pe cativa daca vor sa plateasca ei in locul meu si s-au linistit… nu fara sa se uite urat insa…
    Nu cred ca mai scapam de obiceiurile astea …

    00
  12. Sa fie eu, oare, singurul roman care nu face cumparaturi (mancare)de sarbatori?
    Apropos de consumerismul pensionaresc- circul zilnic cu tramvaiul pe la Obor – ce puii mei cara in carucioarele ale de nu pot sa urce scarile la tramvai? Deja s-a trecut la next level cu 2 carucioare!

    00
    • Depinde, in general, de sarbatori, gatesc soacra si mama +mamaie, acasa nu stateam, faceam ture pe la familion deci, nici noi nu cumparam/ gateam nimic. Eventual, faceam eu o prajitura, sau un platou cu aperitive, ca sa nu mergem chiar cu mana in cur, dar cam atat.
      Nu trebuia sa fac curat, faceam bradul, ca imi place si mi-e drag… si cam atat.

      Intre timp, imi faceam cruce cand vedeam lume cu carucioarele pline ochi, in ajun de craciun, intrebandu-ma cat pot sa crape in ei!!

      Ei bine, anul asta se schimba treaba. Am invitat familia si prietenii la noi, de Craciun, asa ca, probabil o sa fim unii din aia cu carucioarele pline ochi. Cand ai undeva la 14-16 persoane la masa , o sa fie de furca cu mancarea (eventual mai vin cativa prieteni rataciti si a doua zi, care au zis ca in prima zi stau cu familia si apoi poate trec pe la noi, sa jucam un board game, ceva). Cand mergem in vizita, mancam putin, ingeneral (acolo, 1-2 saramale, o felie de cozonac, 1 bucatica de toba, etc), dar cand vin altii la tine, nu prea stii cat se mananca/ bea si nici nu poti sa le pui in fata fix cat mananci TU, mai ales daca ii inviti din placere. Aia e, asiguri tot si un pic peste.

      De-aia unii se mai duc si a treia zi la cumparaturi, unde prind deschis. Suna Ionescu: „Baaaa! esti acasa?!? hai ca venim la voi!!”. Mancarea e over, ce faci, ca vine Ionescu si n-ai ce pune pe masa!! Mai ai o juma’ de bucata de toba, un ciot de caltabos si vreo 10 sarmale ramase, dar… paine ioc, friptura nu poti sa ii dai de alaltaieri :))))

      Deci, am invatat sa nu mai rad si sa ma dau rotunda uitandu-ma la altii, ca niciodata nu stiu cum ajung fix in situatia aia.

      PS: Pana si mama are carucior, desi, are doar 43 de ani. Faza e ca ea circula mult cu transportul in comun (nu au carnet nici ea, nici sotul ei) si caruciorul e blessing pentru ea, ca poate sa ia si ea mai multe de la supermarket/ piata, fara sa vina cocoasata cu sacosele. Mai are si un 1,50m inaltime, e o mana de om. Bine, il foloseste doar in weekend, cand face piata, nu il cara zilnic :))) Si asa o luam la misto si eu si fratimiu :)).
      Iti zic eu ce cara: cumpara multe chestii, pentru ca le cara usor (legume, carne, branza, oua, bidon de apa plata, un pet de bere, o sticla de suc, etc., se aduna), lucru pe care nu l-ar putea face, carand pungi. Iar cand vine vorba sa il ridice, ca sa il urce in tramvai… na…

      Eu nu pricep ce cauta pensionarii toata ziua, prin oras!! Adica, la ore de varf, pe canicula sau, dimineata la 5-6. Wtf bitch, nu v-a ajuns o viata de trezit cu noaptea in cap si mers la munca??? Eu daca eram pensionara, ma sculam numai la 12. Da, dupa o viata de trezit dimineata, ramai cu obiceiul, dar, cred ca m-as putea obisnui cu lenevitul.

      00
  13. e normal ca de sarbatori sa se cumpere mult si pe urma apar stirile ca au ajuns prin spitale…

    00
  14. ar trebui să scriu asta în engleză

    aaaam, eu cred ca poti … valipetcu.com

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile