Românii cu acces la internet (2011)

47% dintre familiile din România au acces la internet, iar 54% dintre români n-au folosit niciodată internetul. Cifrele sunt ale Eurostat şi sunt îmbucurătoare. Practic, avem 10 milioane de români care au internet. O creştere cu 3 milioane faţă de anul trecut, când erau raportaţi 7 milioane de români pe internet.

Vă daţi seama? Şapte milioane e o cifră fabuloasă. Nici nu e de mirare că avem zeci de siteuri de ştiri, zeci de siteuri de jocuri, zeci de siteuri de socializare şi zeci de agenţii care vând aceste siteuri (apropo, îmi lansez şi eu una în ianuarie, staţi aproape). E loc pentru toată lumea, ce să mai.

Problema cu cifrele astea este că sunt proaste şi, în lipsa unor măsurători tehnice solide, ne îmbătăm cu apă rece.

Câte IPuri active sunt (zeci de companii au un singur IP public, cum se măsoară, o singură persoană sau 300 angajaţi)? Câte abonamente la internet (cine are curaj să facă informaţia asta publică)? Câte cookies? Câte orice?

Faptul că într-o familie de 3 persoane ăla mic are un calculator cu internet nu înseamnă că 3 persoane au acces la internet. Faptul că tata face internet banking şi atât (am încercat să îl învăț cu google, dar e prea complicat) de pe laptopul lui înseamnă că are acces la internet? Faptul că mama ştie să intre la mine pe blog, la clau şi la Hădean înseamnă că e utilizator de internet? Dacă eu am un router puternic şi dau net şi vecinului de peste drum înseamnă că nu suntem doi utilizatori pe acelaşi ip, ci şase?

Nuanţele sunt.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

13 comentarii

  1. Numeri câţi unici pe lună are gsp.ro, scazi 10% şi afli exact câţi oameni au acces la internet în România. Credeam că ştii.

  2. E bine si nu cu cifra asta fabuloasa.Dintr-un punct de vedere mananca mai multa lume. Se mai imbata lumea cu apa rece and so on..

    00
  3. O revista poate fi citita de 10 oameni (in statisticile lor) si Romania nu are voie sa aiba internet peste tot? Daca da bine la imagine, de ce sa nu avem tot mai multi romani conectati?

    00
  4. Mirarea poate fi rapid eliminata (daca chiar esti curios) : raportul eurostat se gaseste aici
    unde in pagina 3 explica sumar metodologia. Daca te miri in continuare poti trimite un e-mail catre heidi.seybert@ec.europa.eu care platita din bani publici europeni sa raspunda la intrebari

    Ba are si un numar de telefon :

    For further information on data:
    Heidi SEYBERT
    Tel: +352-4301- 37 416
    heidi.seybert@ec.europa.eu

    00
  5. Adica 1% au acces la internet dar nu l-au folosit niciodata?

    00
  6. câtă dreptate ei =) numai faptul că se numără fiecare extra-opțiune de date din telefonie drept utilizator de internet mi se pare aberant.
    oricum, e sezonul bugetelor de publicitate, iar de la 2-3 mil. de unici pe lună trebuie demonstrat că se mai poate crește. doar așa se mai mută puțin din bugetul ”clasic” media către online.
    eu sunt curios ce site va raporta primul 10 mil. de unici pe luna, că trafic se găsește de cumpărat.

    00
  7. Succes cu agentia! Alege un nume bun, si domeniu .com & .ro :)

    00
  8. Deci pe viitor va creşte numărul românilor care caută net pr0n cu „femei amputate”… Nu ştiu, asta ar trebui să mă bucure ori ba?

    00
  9. mama ta îmi vizitează blogul? :)
    trecând peste statistică (pe mine m-a amețit complet, și oricum nu-s prea lucid), la calitatea serviciilor de internet stăm mai bine decât franța, slovacia, italia și spania (probabil și decât alte țări dar acolo am avut ocazia să văd cum e să te dai pe net și să aștepți în 2010 să încarci o poză cât așteptai în baia mare în 1998).

    00
  10. no, să facem asta data viitoare când ne vedem:)

    00
  11. Da, daca mama ta citeste 3 bloguri e utilizator de internet. La fel ca mama, care se uita la filmulete cu pisici pe youtube si citeste mailuri. Sa facem diferenta intre user si power user, cum suntem noi si kinderii.
    Mai importanta e enorma diferenta intre rural si urban, nu numai la nivel de internet, la nivel de orice, de la cumparat Ariel si Ursus vs noname si Noroc la PET pana la publicitatea care se vinde pe urban, nu mai intru in detalii legate de varsta. Singurul lucru care leaga in romania ruralul de urban este ca VOTEAZA! Think about that…

    00
  12. Pai mai ipo ce conteaza ca stai la tzara sau la oras? nu intereseaza pe nimeni ca tu bei Ursus si mananci Ariel. Singura diferenta intre urban si rural este ca unii sau in colivie iar altii stau in casa de locuit.
    Si ca tot spui tu de publicitate, raportul de aici s-ar referi la impactul publicitatii online care se adreseaza atat locuitorilor de la tzara cat si celor de la oras, ca bannere se pun pe blog, nu pe bloc.

    Ce ma uneste pe mine de oras e drumul, nu faptul ca ma duc sa votez, de fapt… eu nici nu votez, dar… think about that… Hai Noroc

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)