România: unde suntem azi?

Tot mai puțini români reușesc să-și achite facturile la timp, iara cest fenomen este în creștere pentru al doilea an consecutiv. Practic, două treimi dintre români îşi achită cu greu la timp facturile astfel încât, alături de bulgari, românii sunt cei mai puţin punctuali plătitori din Europa. (sursa)

Un român trebuie să muncească, în medie, aproape 50 de ore pentru a plăti rata lunară pentru un credit de consum de echivalentul a 5.000 de euro, dublu faţă de un ceh sau un polonez. Un credit ipotecar de 50.000 de euro necesită 120 de ore de muncă, faţă de 50 de ore în cazul unui ceh. (sursa)

Un polonez cheltuie anual pe produse alimentare 1.446 de euro, de două ori mai mult decât un român, însă şi salariul mediu în cea mai mare economie din regiune este de aproape două ori mai mare. (sursa)(sursa)

De trei decenii încoace, aproape unu din trei locuitori apţi de muncă este încadrat în categoria „popendulaţie ocupată în agricultură“, iar cei mai mulţi dintre cei 2,6 milioane de români care poartă această titulatură în statistici duc un trai la limita sărăciei. (sursa)

4,3 milioane de romani locuiesc la nivelul Evului Mediu, in case facute din paianta sau chirpici, arata datele centralizate de INS la Recensamant. Practic, o treime din totalul cladirilor din tara sunt din paianta sau chirpici, iar putin peste 16% sunt din prefabricate, mai arata datele INS. (sursa)

A crescut un pic consumul, au crescut economiile, dar fără o bază economică reală, cum vă spuneam aici, oamenii au preferat să stea acasă și să își ia un frigider sau un smartphone decât să plece în concediu.

 

 

 

girl-grace

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

45 comentarii

  1. Chloë …mmmmmmm!!!!

    00
  2. Am stat si m-am gandit: astia sunt saraci si „impietriti” in saracie din perioada interbelica. Peste ei comunismul a trecut, a trecut si tranzitia, cam la fel au ramas: nici pamant nu au, nici animale, vai de sula lor, generatii de saracie. Pe astia comunismul i-a mai ridicat, nici nu ma mir de atata nostalgie comunista.

    00
    • aici ar trebui sa vina partea cu investitia in educatie; inainte de venirea comunistilor popendulatia Romaniei era cea mai needucata, procentul cel mai mare din Europa de analfabeti; din pacate aceasi situatie e si in prezent si a fost mereu in ultimii 50 de ani. Jumate din scoli nu au toalete, nu au manuale, nu au profesori. Bine ca au Ministerul Educatiei – minister care nu prea mai exista nicaieri – o structura centralizata care are un singur rol, acela de a bloca orice intitiativa de dezvoltare a educatiei in Romania.

      00
    • Dacă te uiţi în spate sunt 2 categorii care de plâng comunismul:

      1. Cei din sistem (evident) care o duceau bine din asuprire.
      2. Cei săraci şi incapabili care din muncă nu ar fi reuşit niciodată nimic oricum, când s-au trezit cu teren arendă/apartament de la stat, loc de muncă cu salar din care să-ţi permiţi băutura zilnică…a fost senzaţie.

      Pentru oamenii ăştia e ceva de genu: Cum adică, eu să merg să-mi caut loc de muncă? De ce nu mă anunţă statul dacă mi-a găsit sau nu?

      00
  3. „românii sunt cei mai puţin punctuali plătitori din Europa”. @digi24

    Corect nu era „cel mai putin punctuali platitori din Europa”?

    00
  4. legat de articol sau nu: altex tot a fredonat anu asta „noaptea devoratorilor de preturi”, avem niste cifre de cum a mers?

    00
  5. nu mai ziceti chirpici, ceamur parca suna mai bine. Ce conteaza ca juma’ din popendulatie se caca in curte, e curentul eco, bio, pastrarea radacinilor, traditiilor, hipstereala fina, n-ati inteles voi. N-ar fi mai frumos daca INS ar zice uniunii ca noi de fapt economisim resurse si nu poluam?! romanu nu se spala, nu consuma detergenti si sapun, nu foloseste apa potabila la evacuarea cacatului (jumatea aia de popendulatie), nu consuma curent, gaze, si nici hartie (copiii n-au nevoie de manuale), ne cumparam haine de la sh. GURA BATE CURU’! totul depinde de unghi. Nu ca nu avem bani sa fim civilizati. Cetateni! Nu consumam, nu poluam. Astia-s fraieri.

    00
  6. @zoso : un prieten de familie primar intr-o comuna a obtinut printr-un proiect fonduri europene si de la judet sa introduca sistem de canalizare in toata comuna. 5 din 11 consilieri au votat impotriva, cica ei nu au nevoie de canalizare ca polueaza ( ei arunca acum totul pe garla ) , ca nu e benefica comunitatii, etc. EXplica-le tu te rog acestor tarani cum e cu economia, civilizatia, evul mediu, etc. cand ei refuza proiecte de canalizare, asfaltare, gaze, etc. pe simplu motiv de sa moara capra primarului .

    00
  7. Un comentariu: ce rost are ca constructia caselor din mediul rural sa fie efectuata cu materiale moderne? Casele majoritatea lor au fost construite in comunism.

    00
  8. Hai domn’le mă lași cu povestea asta cu „4,3 milioane de romani locuiesc la nivelul Evului Mediu, in case facute din paianta sau chirpici”, n-auzi că nu mai e nici un copil, chiar și de clasa I, care să nu știe să umble pe computer, să nu aibă telefon cu Internet?

    00
    • asa e…doar a zis si Ponta: cum sa existe in Romania elevi fara tablete si acces la internet, doar suntem civilizati ce dracu. Nu ne mai rahatim in spatele curtii de decenii, si elevii nostrii au cate o scoala pe fiecare kmp

      00
    • aproape toti copii din comunele unde lucrez eu au tableta, nu mai vorbesc de computere si smartfonuri! daca pica internetu’ toata popendulatia lesina!

      00
  9. Radu Pavel Gheo:

    „Îmi permit să le dau un sfat românilor tineri, în putere şi cu dorinţa de a trăi decent, într-o lume decentă: emigraţi! Plecaţi din România cît mai aveţi timp. Aici n-o să reuşiţi mare lucru şi o să nenorociţi viitorul copiilor pe care, dacă sînteţi naivi, îi veţi naşte în România.

    Nu scriu asta aşa, într-un moment de furie sau dezamăgire. Am chibzuit mult. Sînt unul dintre cei care au avut şansa să se stabilească în Statele Unite şi ştiu la ce am renunţat, ştiu la ce am venit. (Din diverse motive, explicate parţial într-o carte, m-am întors şi, probabil, o să rămîn aici – sau cel puţin pe continentul european. Însă susţin în continuare că America e o ţară bună pentru cetăţenii ei, iar România una execrabilă pentru ai săi.)

    Gîndiţi-vă şi voi: România nu a oferit niciodată, în toată existenţa ei, măcar două decenii de trai decent. Eu aş zice că nici un deceniu, orice ar spune nostalgicii anilor ’70. Aşadar, de ce să trăieşti într-o ţară în care vor exista întotdeauna şapte vaci slabe, dar nu şi vacile grase? Pentru că aici nu s-a putut, nu se poate şi nu se va putea construi niciodată ceva durabil. Nici măcar pe termen mediu. Niciodată.

    Nu o să analizez acum situaţia politică sau economică, să aduc argumente pro sau contra. Invoc doar tradiţia şi istoria. România e o ţară în care lucrurile au mers mereu prost, iar cînd s-au îmbunătăţit cît de cît, minunea nu a durat mai mult de cîţiva ani. Mulţi s-au ratat rămînînd aici, cu speranţa că vor vedea cum, brusc, din bubele şi mucegaiurile locale răsar trandafirii ce vor fermeca Europa. Din bube şi mucegaiuri au răsărit bube şi mucegaiuri, care vor da alte bube şi mucegaiuri.

    Aşadar, dacă nu aveţi şansa unor rude, părinţi sau prieteni care să vă asigure traiul decent şi postul călduţ şi dacă nu sînteţi iremediabil tîmpiţi ori idealişti, plecaţi cît mai apucaţi. Există ţări în care s-a trăit cam tot timpul bine şi ţări în care s-a trăit cam tot timpul prost. Ghiciţi din ce fel de ţară scriu eu acum?”

    00
  10. Cine plm e deby?

    00
  11. Nici nu ma asteptam sa nu curga comenturile alea cu lama in gat si singura solutie e sa emigram… ca Romania e de kkt.
    O fi nu o fi… asta e tara pe care o avem. Prefer sa stau pe aci sa dau din coate cum pot fara sa incalc vre-o lege decat sa ma scuipe altii in cap prin occident. Am avut experienta cu muncitul afara si stiu ce inseamna sa nu fii promovat pentru ca esti roman si asa mai departe.
    Casa aia de pamant batut poate sa fie foarte economica la o adica. In mod clar consumul de energie pentru incalzire si racire sunt mai mici decat in cazul caselor noi cu pereti din materiale moderne. La bunicamea in sat exista case de pamant batut vechi si de 150-200 de ani, inca functionale. Problema vine din concept, ai 2 camere si traiesc acolo 12-15 insi (adulti, copii si batrani) la gramada. Nu e bine.
    Buda din fundul curtii e clar un mega-arhaism si trebuie rezolvat.
    Apa curenta de multe ori este oarecum inutil sa ai o retea de apa in sat, majoritatea locuitorilor au propria fantana. In schimb o retea de canalizare e obligatorie + colectarea de deseuri.
    Treaba asta nu e gandita bine. Nu merge sa te duci peste oameni cu escavatorul sa le faci retea de canalizare. Mai intai trebuie sa ii convingi ca e bine, trebuie sa ii educi. Pe vremea lui Ceasca la dispensar erau afise cu instructiuni despre igiena – cum sa speli vasele, cum sa mentii curatenia prin casa, cum e corect sa te speli pe maini. Acuma avem afise cu tot felul de medicamente si atat.
    Startul trebuie dat la educatie, nu doar in scoala ci la modul general.

    00
  12. NOU
    #37

    mdea…la unguri tocmai au mai redus pretul curentului cu 10% (a doua oara in acest an), plus au redus restul intretinerii cu 5% (apa, canalizare, termoficare, etc.) pe ideea ca omul nu ar trebui sa faca eforturi ca sa plateasca intretinerea…la noi tocmai invers…sa nu vorbim ca guvernul lor obliga 400 de institutii financiare ca sa returneze oamenilor toti banii opriti abuziv (prin cresterea unilaterala a dobanzilor si/sau comisioanelor) …

    00
    • Eu nu stiu unde s-a redus ca preturile au ramas de anul trecut.
      Spun asta ca unul care a locuit in Ungaria o vreme.
      Motorina e mai eftina la ei, e cam 6.00-6.03 lei. La noi e 6.20 daca ai noroc. Oricum ai calcula nu e diferenta de 10%.

      00
    • NOU
      #39

      @enzo…nu vorbeam de combustibili ci de curent si intretinere

      00
    • Si alea cresc prin ograda?
      Intretinerea a ramas la fel ca si anul trecut la curent diferenta de pret este neglijabila.

      00
    • Acum 2 săptămâni am pus benzina cu 405 forinti/litru. Ce-i drept, la alea de pe autostrada era pe la 440. Asa ca, puie monta!

      00
    • Da bo$$, si aici langa mine exista o benzinarie no-name care vinde benzina cu 6.01 – 6.04 lei/litru cand/cum, uneori pretul e si de 6.07lei. Poate la Dacia 1300 nu se simte, dar eu nu as baga combustibil de acolo decat daca as ramane in pana si nu as baga mai mult de 2-3 litri pana la prima benzinarie serioasa.
      405 ft = 5.67 lei. Pana la 6.01 lei sunt fix 0.34 lei.
      Weekendul trecut era 424 ft/litru motorina pe drumul de Budapesta si in oras am vazut cu 429 ft/litru la MOL, statiile lor. Asta vine cam 6 lei, 6.05 in functie de curs care momentan e 1.40 . La Petron e 6.20 – 6.30 lei/litru . Mare diferenta….

      00
    • Era o benzinarie Agip din oraselul care e fix inainte de granita cu Austria, pe M1.
      In Viena, la o benzinarie BP era 1.31 euro/l.
      Probabil ca vecinii de la vest nu mai au inclusa acciza din care sa-si construiasca autostrazi.

      00
  13. Să nu pleci în concediu, dar să-ţi iei smartphone, reprezintă un nivel superior de idioţenie, mai ales că preţurile sunt cam pe-acolo pentru ambele practici. Eu zic să ai răbdare şi sa înţelegi că românul se va înfructa din credite pentru ţigări şi Iphone 6 (plus?), că oricum excursiile sunt pentru pus poze pe Facebook şi chek-in-uri de consolare şi mapare. Sărăcia nu dispare.

    00
  14. „Un român trebuie să muncească, în medie, aproape 50 de ore pentru a plăti rata lunară pentru un credit de consum de echivalentul a 5.000 de euro, dublu faţă de un ceh sau un polonez. Un credit ipotecar de 50.000 de euro necesită 120 de ore de muncă, faţă de 50 de ore în cazul unui ceh. (sursa)”

    Matematica vietii si a curului !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)