În România, scapă cine poate

Închizi oamenii în case să nu-i omoare virusul și sfârșești prin a-i lăsa fără pâine pe masă.

În zona Manchester din Marea Britanie, primarul se luptă cu guvernul să le asigure cetățenilor supraviețuirea. Bine, închidem orașul, dar vrem bani pentru ajutoare de șomaj și sprijin financiar pentru afacerile afectate.

Ăștia ori se salvează împreună, ori se duc în cap de mână.

Nu știu dacă urmăriți povestea cu primarul Great Manchester care se împotrivește deciziei guvernului britanic de a impune lockdown-ul total în acea zonă.

Pe scurt, primarul Andy Burnham acuză guvernul conservator condus de Boris Johnson că vrea să sacrifice Manchester (unde rata de infectare este net superioară restului Marii Britanii) fără să asigure suportul financiar pentru localnici (ajutor de șomaj și sprijin pentru afacerile care se vor închide).

Omul a cerut o sumă de bani, guvernul oferă doar o parte și de aici scandalul. Mă rog, povestea e mai complicată, dar ceea ce rămâne, după părerea mea, este felul în care aleșii locali înțeleg să-i proteje pe cei care i-au ales. Atitudinea primarului din Manchester este controversată, dar spune ceva despre mentalitatea alesului britanic. Ăsta nu este preocupat doar de propria propășire materială ci chiar luptă pentru comunitatea sa.

Mă gândesc la felul în care autoritățile din România impun stări de urgență și blochează orașe întregi pentru luni de zile fără să asigure suport cetățenilor afectați, ca să nu mai vorbesc despre afacerile din zonele respective. Nu cred că am văzut până acum vreo reacție de împotrivire fermă a vreunui primar sau președinte de consiliu județean.

Bine mă, închidem orașul sau județul, dar ce facem cu oamenii care vor rămâne fără locuri de muncă, ce facem cu afacerile care vor avea de suferit? Hai, săriți cu banul și închidem, nu-i problemă. Că na, e ușor să le ceri cetățenilor să stea în case și să moară de foame iar tu, guvern, nu vii cu nimic pe masă.

Pe guvernant, parlamentar sau primar îl doare-n banană de lockdown, că el are contul burdușit și poate să stea pe burtă 10 ani, că tot are de unde suge.

Cam asta e diferența între noi și ei. La noi, scapă cine poate. La ei, mor sau se salvează împreună.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

113 comentarii

  1. Daca primarul ăla avea așa mare grija de oameni, trebuia să facă tot posibilul ca sa nu se ajungă la gradul ăla de infectare, mai întâi.

    00
    • Si cum facea asta? E Manchester nu Beijing ca sa incepi sa sudezi usi.

      Nu vi se pare ca vreti ca statul sa aiba grija cam mult de viata voastra? Daca in martie lumea nu stia cum se transmite un virus, acum si ala cu 2 clase dintr-un catun din munti a aflat.

      Ce ai vrea sa vina primaru sa iti puna masca pe fata? Sa te spele pe maini? Invatati sa fiti mai responsabili, ca daca asteptati tot timpu sa va decida statul viata(nu doar acum cu virusul) va veni un baiat ca Lukasenko si va avea el grija de voi.

      00
    • Nu coite, nu mă aștept să vina primarul să mă spele pe mâini, dar ceva a făcut el greșit, de e Manchesterul fruncea.

      Ce putea să facă? Nu știu, plm, nu sunt primar.

      00
    • Alex, totuși nu obligi oamenii sa moara, am văzut numai câteva cazuri mediatizate care erau de acum aproape mumii de foame, nu mai mișcau deloc, nu mai zic de bolnavi.
      Când s-a pus carantina au pus-o imediat doar nu-i durea in cr dar fara nici o pregătire, telefoane la dispoziție pentru probleme, un kkt, habar nu avea nimeni câți bătrâni nu se pot deplasa

      00
    • Exista inocenti care cred ca un primar poate sa stopeze el virusul cu masuri santiare, controale sau alte masuri de tip korea de nord. Pt mine modele de urmat sunt korea de sud si japonia. SINGURA rezolvare e testarea in masa si izolarea alora pozitivi. In romania, de exemplu daca intr o familie de 4 persoane sotul are covid atunci statul roman condus de orban,arafat si tataru nu testeaza sotia si cei 2 copii daca nu au simptome. Sotia si cei 2 copii stau 14 zile in carantina dupa care sunt liberi da faca ce vor. Exemplul asta il am eu in familie acum( fratimio )iar maine expira carantina……..

      00
    • @Alex cum e, până la urmă? Suntem independeți sau nu? Dacă nu așteptăm ca statul să aibe grijă de viața noastră, de ce avem nevoie de șomaj, ajutoare sociale ș.a.m.d.?

      Eu cred că oamenii ăia nu ar trebui ajutați, că nu a venit nimeni să le crească artificial rata de infectare. Au fost iresponsabili, nu luat măsurile de precauție necesare și acum suferă cu toții. La fel și în România: plaje pline, cluburi pline, restaurante pline, oameni cu masca sub barbă etc. și acum ne mirăm cu avem x mii de cazuri pe zi și se închid afaceri.

      Când mergeau cu masca sub nas, nu se gândeau la riscuri.

      00
    • Desi problema ajutorarii celor afectati de covid e reala, exemplul ales nu este foarte fericit.
      In cazul de fata, primarul Manchesterului este membru al partidului Laburist, aflat in opozitie. La fel ca primarii din Liverpool sau Londra, a fost foarte vocal impotriva masurilor balbaite luate de guvernul Johnson ca sa puncteze politic, si asta pe buna dreptate.
      Acelasi lucru se intampla si la noi in tara, cu primarii din opozitie care se plang intotdeauna de banii primiti si de masurile luate de guvern.
      Marea Britanie nu e diferita din punctul asta de vedere. Poate era mai interesant de prezentat cum primarul din Liverpool a fost negationist la inceputul pandemiei si si-a schimbat optica dupa ce fratele i-a murit de covid.

      00
    • Ubercool esti un victim blamer.
      Cand citesc ce scrii parca ii aud pe arafat, orban, tataru si iohannis care la fiecare interviu dupa niste cifre nasoale dau vina pe noi, fraierii. Ei nu-si asuma NIMIC,ei doar au tara pe mana de 1 an si ceva….

      00
    • @Dan și ce ai vrea? Să îți dea Arafat o palmă după ceafă, când te vede fără mască? Să îți dea un șut în cur, când te îngrămădești în Lidl cu toți pensionarii, care nu cred în covid?

      00
    • scrie clar in articol: „vrem bani”

      00
    • Ubercool, vreau sa si faca treaba pentru care e platit. Vreau sa gasesca solutii, nu sa arate cu degetul. E de o viata la un serviciu care mananca saci de bani si care da rateuri peste rateuri. Vreau ca atunci cand o fata suna la 112 ca cineva a rapit o si violat o, serviciul plii sa o gasesca imediat. Vreau ca atunci cand un avion se prabuseste in apuseni, serviciul plii sa l gasesca si sa fie acolo imediat. Asta vreau de la arafat !!!!!

      00
    • arafat: puneti ba masca
      prostu: nu imi zici tu mie sa imi pun masca, e treaba ta sa imi zici cum sa fac sa nu iau virusu

      aaaa…Da dan, tu esti ala

      00
    • stai ca am uitat

      arafat: pune masca
      dan: nu imi zici tu mie sa imi pun masca, tu tre sa gasesti avionu in apuseni.

      Well drgii mosului.

      00
    • Sweet Mother of Baby Behemoth

      Asta e din cel mai adânc puț al gândirii

      00
    • Arafat tocmai a aprobat pelerinajul la sf dumitru, IN BUCURESTI !!!!!!!!!!!!!

      00
    • @Băncosule nu ai nici cea mai mică idee despre Manchester .
      Sunt unele zone pe acolo , cum sa iti zic , Ferentari este pistol cu apa.
      Atatea masini arse am vazut pe acolo ziceai ca sunt in Siria .
      Băi acolo nu e important RCA , important este sa ai asigurare anti-vandalism .
      Păi dacă vin câteva brigăzi de ultrași se pișă cu boltă ( la propriu ) pe lockdown.

      00
    • Băbăeț, ce am zis eu in comentariu si unde s-a ajuns in replyuri :)))
      Cred ca nu prea ati inteles ce am vrut sa spun, probabil de acolo si minusurile.

      Ca sa-i raspund lui Alex, ca-l vad cu inima la gat (chill man, ia-o mai usor, te-a luat putin valul):
      – Referindu-ma strict la continutul articolului, ziceam ca e egal cu zero, daca tu, ca primar, nu ai luat nici o masura de preventie si combatere a epidemiei, de s-a ajuns ca orasul tau sa fie primul ca infectari. Si asta sta in fisa postului, nu ca trebuie sa fie un fel de Lukasenko.
      – Blocarea afacerilor si somajul sunt exact efectele incompetentei lui.
      – Acum, probabil ca incearca sa dea vina pe altii, cum face de obicei un primar priceput (recunoasteti patternul, nu? :D), facand scandal ca nu primeste bani si ca d-aia or sa falimenteze afacerile, ca nu i-a dat guvernul bani, nu ca n-a luat el nici o masura.

      00
    • @Florea Cioaca se pare ca asta e tendinta globala, de a ne pisa cu bolta :D.
      Cum zicea si Alex, sta in datoria fiecaruia sa respectam masurile de siguranta, ca e in joc sanatatea noastra, a tuturor.

      00
    • @Alex E Manchester nu Beijing…..Tocmai ca e Manchester. Voi astia care ati dat cu plusuri stici macar cum arata Manchester fata de BJ si cam care e diferenta de populatie intre cele doua? Asezarea in spatiu si pe inaltime. Care e diferenta dedensitatea de populatie din cele 2 orase?

      Exact.

      Cat la ce s-a referit Alex ca in „Manchester nu e comunism BA!” Pana una alta Manchester o sa fie inchis si Beijing isi vede de treaba.

      00
    • Si dacă mai ține 2 – 3 ani ?
      Ce facem bă dacă mai ține 2- 3 ani ?
      Vă spun eu ce facem , ne pișăm cu boltă și scapă cine poate.
      A venit toamna , e mai mult înnorat , nu mai sunt ultraviolete , oamenii se reinfectează , nu există garanția unei imunizări pe termen lung.
      Era de așteptat la o explozie de cazuri , și este abia sfârșitul lui Octombrie.
      Virusul o să sufere mutații , sau de alea ați uitat ?
      Ne așteaptă vremuri tulburi .
      Beware ,the end it’s coming ! buuuaaahhhh

      00
    • @Florea viata e greu, nu toti poate.

      00
    • @ubercool – când naiba o să înțelegeți că masca aia este frecție la picior de lemn, e ca un floc in fata sulii!90% din măști sunt absolut ineficiente in fata virusului. Câtă vreme diametrul virusului este intre 60si 140 nanometri iar gaura țesăturii de 3000, la ce te ajuta masca? Rolul măștii este doar să-și vândă stocurile băieții deștepți din jurul lui joianis, iar apoi sa obișnuiască populația cu noua normalitate, cu botniță!!

      00
    • @faiantaru! Virușii vin în șir indian bre? Au ușier ca la metroul japonez și-i împinge prin mască? Eu știu că am limitele mele, dar când văd de-ăștia ca tine, tare prind curaj!

      00
    • @Faianțarule, dacă toți faianțarii au logica ta beton, atunci înțeleg de ce faianțarul meu a pus plăcile greșit, cu schița în față.

      00
  2. @Alex: ai partial dreptate, insa si autoritățile au o anumita responsabilitate, penalizează cei ce nu respecta regulile sanitare, adopta diverse masuri ce țin de sănătatea publica, imbunatatesc sistemul de depistare si izolare a focarelor etc.

    00
  3. poate a facut ceva, poate a zis ceva …sigur

    00
    • Asta e geniala, rad de fiecare data când o citesc și parca îl aud pe Basescu vorbind.

      00
    • Nu e genială, e tristă.

      Așa își spuneau oamenii pe vremea comunismului când cineva era ridicat de securitate, cumva ca să-și scuze impotența. Cred că era promovată neoficial și de autorități.

      Se mergea peste tot pe ideea de asta de ‘o fi făcut el ceva, că altfel n-aveau treabă cu el’.

      A funcționat așa bine că și azi dacă vine Micula și te percheziționează în uniformă de polițiști, unii tot așa zic: o fi făcut el ceva, că Micula ăla e băiat bun, nu făcea el din astea degeaba…

      00
  4. Eu nu inteleg asta cu ”sa salvam bisnisul cu covrigi ,restaurante,pensiuni, bucse si sapun de casa. Ajutor strict individual, niste tichete de masa, ajutor de caldura, o supa calda etc si gata. Restul banilor pe care oricum ii luam din imprumuturi care duc deficitul la 10%!! ii bagam in spitale, aparatura -medicamente, . Dupa ce s-o termina cumva nebunia afacerile vor renaste ca ciupercile dupa ploaie. Daca nu se termina nebunia si murim toti atunci nu mai avem nevoie de ”afacerile” salvate si subventionate

    00
    • Da, dar pe langa tichete de masa si ajutor la caldura pentru angajati si patroni, afacerile alea mai mult ca sigur au de plata niste chirii, niste furnizori, poate au produse perisabile, mai sunt si salarii, rate la banci, Daca nu produci nimic ce faci, dai oameni afara peste noapte? Da, ok, stam toti in casa 2 luni de zile, sa primim papica si caldura de la guwerner, sa se puna pauza la plata taxelor, ratelor, chiriilor, etc, si dupa 2 luni repornim treaba.

      00
    • Nu intelegi cu functioneaza economia, crezi ca baiatul de la Glovo iti aduce supa calda de la guvern ?Care restul banilor ? Bucurestiul are probleme apa calda/caldura cand e vorba de crestere economica si tu visezi ajutor de caldura. Adu-ti aminte ca a durat vreo 3 luni pana sa avem masti la discretie si guvernul inca lucreaza la alea 2-3 cutii lunare pentru saraci.

      00
    • Cee ce spui tu e fix asa: tu, nicu vrei doar niste tichete de masa sa ai ce manca. Punct.

      Doar ca, dupa ce se termina perioada inchiderii, nu vei comenta aici sau in alta parte ca nu ai loc de munca. Punct. Mucles. Ai primit ajutorul cerut! De tine!

      00
    • deci dupa tine SME-urile trebuiesc lasate sa moara (chiar daca vorbim de sute de mii de oameni) de dragul lockdown chiar daca asta duce indirect la sute de mii de morti „de fame si suicid” dar nu e ok sa lasi sa moara populatia de 75 de ani + si multiple comorbiditati ca sa protejezi economia si viata colectiva a celorlalti ?

      sa te duci la octogenari sa-ti dea de mancare la corporatie acolo unde te simti protejat.

      00
    • Shhh bre, nu e „politycăly corect” să spui așa ceva, chiar dacă e adevărat. Că doare, și omul „nou” nu știe ce e aia durere. Nu se duc să doneze sânge, că doare înțepătura de ac, și tu spui adevăruri așa crunte!

      00
  5. E joc politic si partide diferite, retine numele lui si urmareste ascensiunea politica. Horeca reprezinta 60% din totalul locurilor de munca din judetul in care locuiesc (Conwy) si e in top 3 zone cele mai afectate economic de pandemie (Cornwall pe primul loc). Parlamentarul ce ma reprezinta nu e asa vocal ca Andy Burnham dar s-a implicat si el in obtinerea de beneficii pentru firmele locale.

    00
  6. Trebuie sa asigure un nivel minim de supravietuire, nu sa ajute patroni sa isi schimbe masina. Cum ar fi in Romania sa fie ajutat baiatul lui dragnea(sau alt copil de genul) ca a ramas fara afaceri din cauza pandemiei..

    00
  7. Nu intelegi cu functioneaza economia, crezi ca baiatul de la Glovo iti aduce supa calda de la guvern ?Care restul banilor ? Bucurestiul are probleme apa calda/caldura cand e vorba de crestere economica si tu visezi ajutor de caldura. Adu-ti aminte ca a durat vreo 3 luni pana sa avem masti la discretie si daca guvernul inca lucreaza la alea 2-3 cutii lunare pe saraci.

    00
  8. Încă o postare Guest Author. O grămadă de text ca să nimic. Putea fi redus tot la ultimele 3 paragrafe.
    Vali, nu îți mai plăti colaboratorii la numărul de litere, că ăștia îți încarcă factura aiurea! :D

    00
    • In romulania, pacient de covid cu 1 plaman plin de lichid primeste ca tratament 1 pastila de paracetamol pe zi sau azitromicina, daca e norocos 1 injectie cu dexametazona si clexane (asta daca nu cumva uita asistenta sa ia clexane din „birou”). Iar acel pacient a fost initial trimis acasa (repet, cu 1 plaman plin de lichid); a fost internat cu interventii pe aproape de ministrul sanatatii ca nu mai sunt paturi disponibile si, chiar si cu astfel de interventii, i s-a prescris tratamentul de mai sus (probabil din cauza ca nu mai avem niciun fel de resurse pentru non-ultravipuri). Asa ca da, scapa cine poate, in niciun caz cu ajutor din partea „autoritatilor”.

      00
    • jay, eu nu neg această realitate. Eu am spus că postarea asta, la care comentăm noi, are prea multe cuvinte în plus. Care nu demonstrează nimic, care nu sprijină povestea, care doar îți mănâncă timpul. Adică altfel de text decât cele pentru care zeci de mii de oameni vin zilnic aici. Ăsta e subiectul comentariului meu.

      00
    • Si eu veneam sa te completez, nu sa te contrazic. Mai simplu spus, pentru tara noastra acest articol ar fi trebuie sa sune foarte scurt si ar fi explicat totul: we’re fucked!

      00
  9. pardon,
    in romania scapa cine are bani pusi deoparte pentru zile de genul asta.

    traiasca statul socialist roman

    00
    • Cat e spaga pentru un loc la ATI? Ca poate deja nu mai conteaza cati bani ai.

      00
    • intreaba-l pe nea flutur

      00
    • @Baliverne
      atat cat e nevoie sa-mi dea mie patul tau.
      nu e prea complicata problema 😁

      00
    • Peste tot in lume scapa cine are pusi bani deoparte, ca nu e doar Romania in cacat.

      Eu stau intr-un oras cu 9 milioane de locuitori. Manchester vad ca are juma’ de milion. Oricum, oras mare, deci multe afaceri ce se duc dracului. Punctual ce s-a facut in NYC, ca de asta stiu.

      1. Lockdown strict in martie. S-a dus pe aia suflet turismul, afacerile etc. E gol in Times Square si pe 5th, de zici ca e apocalipsa.

      2. Statul a dat 500 de dolari pentru un copil si 1200 pe adult intr-o familie. Celebrii „helicopter money”. S-au dat o singura data. Noi am primit 2900 de dolari (2 adulti si un copil).

      3. Micile companii au putut sa se inregistreze la ceva ce s-a numit „Unemployment Insurance”, un fel de somaj pentru LLC-uri. S-au dat in jur de 18 mii de dolari, depinde de firma, de cifra de afaceri etc. Asta s-a intamplat in statul New York, prietenii din New Jersey de pilda nu au beneficiat.

      4. Pentru zilele in care copiii nu au fost la scoala, s-a dat un fel de card „bonuri de masa”, in conditiile in care sistemul de invatamant ofera 3 mese gratis pe zi (mic dejun, snack, pranz). Trebuie sa il incasez, is undeva la 400 si ceva de dolari.

      5. Dupa socul initiala, stie toata lumea ce carnagiu a fost aici in primavara (rata mortalitatii de peste 10%), vara a trecut cu calm si a inceput sa se imputa chifteaua din septembrie.

      6. Pentru ca un lockdown complet nu mai e viabil (si asa e busita economia nasol), s-a decis sa se vada care sunt cartierele „rosii”, unde e nasol de tot. Pentru ca la un oras de 9 milioane de oameni cu jde’ cartiere, nu peste tot e contagiune mare. Deci nu are sens sa blochezi si zonele cu positive rate de sub 3% asa amboulea. S-au facut 3 culori de zone: rosu, unde e nasol, portocaliu, langa zona rosite, galben in jurul portocaliului. Eu sunt intr-o zona galbena, afacerile sunt deschise, scolile sunt in continuare deschise pentru in -person learning. Zonele rosii si oranj – scolile full remote, afacerile non-esentiale inchis etc.

      Dupa 2 saptamani de cand s-a facut acest lockdown partial, cazurile incep sa mearga mai OK, ieri anunta guvernatorul ca se ridica partial restrictiile in 2 zone rosii, in ultima inca mai sunt chestii nasoale.

      7. Testarea in stat este GRATIS. Se roaga de noi sa ne testam. Is unii care fac testul saptamanal, sa fie siguri. Am semnat deja de acord sa o testeze pe fie-mea in scoala, inca nu s-a intamplat.

      8. In zonele normale scoala se face si in persoana, cu proceduri FOARTE CLARE. Nadia a mers de o luna la scoala (are o zi pe saptamana, maxim 2, depinde de orar), inca nu si-a luat-o. Dar vedem. 6-7 copii in clasa, masti pe bot non-stop etc.

      9. Purtarea OBLIGATORIE a mastii ajuta la tinerea in joc a contagierilor. la noi sunt 800-1600 de cazuri, dar e constant de o luna si ceva. Se moare mult mai putin, pana in 10 oameni. Asta inseamna ca probabil cei foarte vulnerabili s-au dus, plus ca spitalele, mult supradimensionate fata de ce are Romania, fac fata tot mai bine. Sunt deja niste protocoale de tratament care le dau rezultate etc. Speranta noastra este deci ca, daca il luam in bot, macar sa nu ne omoare. Spitalizarile si tot ce tine de COVID sunt gratis, desi in rest orice chestie medicala te costa de te rupe.

      10. Cand e criza, sunt si oportunitati. Poti cumpara metale pretioase la preturi OK (prin aprilie cumpara barbatu’ un sent de tacamuri de argint la mai mult de juma’ din pret. Era cat pe ce sa luam o barca din Pennsyvlania, era 500 de dolari cu tot cu „remorca” aia pe care sta. Numa’ aia costa mia de dolari, daca nu mai mult.

      E de durata porcaria asta, asa ca trebuie sa ne tinem sanatosi si sa tinem de bani pe cat posibil. Noi am economisit/investit ce am primit, pentru ca este clar ca nu se termina dansul atata de repede.

      La nivel micro, important este sa ne pazim NOI si familiile noastre, pentru ca peste tot sunt jocuri politice, sunt interese, e prostie cat cuprinde. De fiecare depinde sa ne pazim cat de bine putem.

  10. problemuța e așa: chiar dacă într-o zonă e incidență extrem de ridicată a infectărilor, autoritățile locale nu fac nimic, nu impun purtatul măștii în public, nu restricționează adunările de oameni, nu închid crâșmele, nu rezolvă problema aglomerației în transportul public, nu impun proceduri foarte clare de protecție la locul de muncă etc. pe cale de consecință, rata de infectare crește și mai tare, spitalele sunt depășite, și au și niște costuri enorme, aproape orice loc de muncă devine un focar, iar oamenii fie stau acasă, fie vin la muncă și infectează exponențial. vine apoi autoritatea centrală și nu mai taie cu bisturiul, cum trebuiau să taie autoritățile locale, ci cu barda, că guvernul nu știe altfel.

    iar la final, toată lumea e nemulțumită, oamenii mor, rămân cu sechele, firmele se prăbușesc, nu mai sunt bani. și asta doar pentru că pe oamenii din sectoarele cele mai expuse economic pandemiei i-a durut fix undeva de creșterea numărului de infectări.

    00
  11. eu nu inteleg de ce tot comparati romania si mentalitatea din romania cu alte tari, alte mentalitati, alt traseu istoric, alt fel de a reactiona. da, in romania primarii, politicienii, prefectii etc. rar dau doi bani pe populatie, populatie care la fel de rar a fost vocala si prezenta in a-si revendica drepturile. pentru ca noi suntem invatati sa ne descurcam, de sute de ani. am zeci de oameni in jurul meu invatati a trai doar cu nevoile de baza, iar majoritatea romanilor nu mor de foame la propriu, ca au rude la tara nascuti si crescuti cu agricultura de subzistenta. „ma duc la tara sa mai iau niste cartofi, niste rosii, oua si poate o gaina”. am 33 de ani si din aprlie pana in septembrie inca mai primesc oua de la strabunica-mea. daca vine apocalipsa financiara, mamaie-mea are 1000 de mp numai buni de cultivat cu diverse. ma descurc eu, toate verile pana la 18 ani am stat la tara, si nu cu palma in cur. stiu vag cum ar trebui sa dau cu sapa, sa hranesc animalele si sa pun rasaduri. plus ca acum avem internetul, retardat sa fii si sa nu inveti in cateva tutoriale, nu mai zic de carti furate, cum sa traiesti. da, ar fi frumos si corect sa aiba grija statul de noi, ca platim taxe si impozite, sa avem spitale, sa functioneze birocratia brici, sa fie curat pe strada, sa …, sa … , sa … etc. dar viata rar e corecta, si ar fi mult mai functional pentru noi toti sa acceptam realitatea in care traim, ca numai asa ne scoatem din rahatul in care ne aflam.

    00
    • Noi avem cel mai bun guvern din istoria recenta, ne uitam in jur sa vedem cum dau rateuri altii pentru ca ne-am plictisit de atata perfectiune.

      00
    • @casnica In principiu zici bine cu supravietuirea lucrand pamantul, numai ca, daca chiar apare foametea, exista dilema: cum supravietuiesti pana apuci sa profiti de pamantul ala? Ca iti trebuie cel putin jumatate de an ca sa scoti ceva papica de pe el. Cel putin asta e dilema mea.

      00
    • @Dex: ai dreptate. nu stiu raspunsul.

      00
  12. România nu are cum să fie UK, material & financiar.

    00
  13. sociolog de berarie

    00
  14. Bun, nu se blocheaza orasul dar hai sa purtam masti si sa evitam aglomeratia. Locuitorii orasului sunt in situatia de a li se inchide orasul fiindca i-a durut in cur de recomandari si restrictii. Tampitii astia care se plang trebuie sa inteleaga ca nu poate fi viata la fel ca inainte, nu in viitorul apropiat, cu cat sunt mai incapatanati cu atat o sa se prelungeasca situatia asta de rahat.

    00
    • Ieri vazusem la TV un reportaj unde politia mergea pe strada si aborda lumea fara masca. Era o doamna binisor imbracata, se exprima destul de bine in romana si sustinea ca ea nu poarta masca, e lege abuziva. Asta cu „hai sa purtam masti” s-a fumat demult, e clar ca pe multi ii doare la basca.

      00
    • Oamenii nu realizeaza, sau nu vor sa realizeze ca bomba a explodat deja. Ei tot spera sa o bage inapoi in cutie si totul sa fie ok.
      In loc sa vada problema evidenta, au impresia ca restrictiile sunt problema si daca se ridica restrictiile totul va fi ok.
      Cum va fi ok? Omul va veni in fiecare zi la mall sa manance ca si cum virusul n-ar exista? Cum va livra firma ta un produs la timp daca ti se imbolnavesc angajatii? Toata lumea va incepe sa-si cumpere masini noi, cand sta cu grija ca maine poate nu mai are ce manca?

      00
  15. interese
    interese
    INTERESE
    interese
    interese

    00
  16. Viitorul e: Venitul Minim Garantat!
    Get used to it:
    – state sociale, visul leprelor. Si-asa se plang generatia XYZQ ca o freaca-n universitati si au student loans si ca nu pot sa-si ia case ca babacii.
    – inflatie de minim 10%. Poti sa le zici QE sau relief packages sau social benefits, nu conteaza.

    Bogatii sunt de acord si prefera sa mai dea putin din avere prin inflatie ca sa nu ajungem la Hunger Games.

    Important e sa dai maselor un codru de paine platit de middleclass-ul care munceste si de bogati si mult mult circ.

    00
    • Cam asta cred si eu. Pe masura ce robotizarea va lua tot mai multe joburi, singura solutie sa eviti revolte sociale ale celor flamanzi este un astfel de VMG. Cine vrea mai mult, munceste, cine nu, nu.
      Acest drum era ireversibil, cred eu. Pandemia doar a accelerat procesul.

      00
    • cum zicea carlin?
      clasa de mijloc munceste si plateste toate taxele, clasa de sus abia munceste si nu plateste nimic iar clasa de jos e acolo doar ca sa i sperie pe cei din clasa de mijloc

      00
    • Un fel de „Snowpiercer”…

      00
  17. nu stiu daca e pe langa subiect sau nu, dar mie mi se pare important sa abordam subiectul starii spihice a poporului roman. ca femeie care s-a tratat medicamentos de depresie si anxietate (fara rezultate pe termen lung), dupa 2 ani de terapie spihologica pot sa recunosc pe strada oamenii care nu sunt ok si par a fi la cateva mese distanta de a ceda nervos. si sunt multi. din toate categoriile. va las pe voi sa estimati ce impact va avea pedioada asta asupra tuturor. eu deja fac calcule pentru o casa cu teren. am realizat ca traiul in blocuri e complet absurd.

    00
    • Legat de casa cu teren, ce măsuri de siguranță iei în calcul ?

      00
    • pentru hoti: cat mai putine lucruri, fara bijuterii, fara bani tinuti in casa, casa de dimensiuni si aspect de bun simt. pentru criminali: pistol cu bile, macete, topoare etc.

      00
    • inainte de casa cu teren (preturile inca nu sunt jos dar vor fi in cateva luni cand somajul se va intensifica) gandeste-te ce stocuri de mancare ai in casa.
      mai mult ca sigur Romania va ajunge la lockdown total ca si celelalte tari de altfel si de data asta am eu asa o senzatie ca lanturile de distributie, inventarul de produse al producatorilor e puternic afectat de covid asa ca in caz de anunt de lockdown, urmatorul pas va fi cumparaturi de panica.
      va amintiti rafturile goale din primavara? multiplicati cu doi.

      Asa ca o camara, debara cu conserve, cereale, alimente deshidratate, ulei, faina, pentru cel putin 2-3 luni nu strica.

      Dupa parerea mea the worse is still to come, lumea e pe punctul de a ceda, deja vedem focare de revolte in Europa care s-au lasat cu scandal (Praga, Bruxelles, …).
      Somaj galopant, monede depreciate, interdictii masive si represive, lipsa unei ocupatii, starea de frica prelungita vor exploda intr-o mare revolta a populatiei si distrugeri masive.

      Atunci e bine sa stati la cutie si sa consumati din rezerve.

      00
    • Tu si restul lumii!!!

      Acum, ca si-n primavara, copiii sunt acasa. Tu esti casnica, nu-ti plasa.
      Tot universul se-nvarte in jurul casei.

      Ce te faci cand se vor redeschide toate? La un moment dat (poate nu tu), dar restul se vor intoarce la servici, copiii vor fi dusi la scoala si atunci TOTI vor vedea ca nu e „afacere” sa fii sofer pentru copii si sa-ti toci nervii in trafic 2h+ pe zi.

      Atunci toti or sa se-ntoarca in oras, in cutiile de chibrituri.

      Daca mergi cu valul, inghiti preturile la case care-au crescut vertiginos in ultimul an. La fel vei face si cand te vei intoarce la bloc.

      00
    • Multumesc pentru sfaturi. Situatia mea e atipica: nu am copii, apartament achitat de sot integral, familie fara datorii. Planul de a locui intr-un final la casa e de bataie lunga (10 ani), pentru ca vom proceda la fel ca la apartament: banii jos. Deh, soț navalist. Planurile pe termen scurt: curs de croitorie si poate apoi o scoala agricola (visul meu e sa cresc ciuperci, va rog sa aveti mila).

      00
    • pasul 1: astepti sa ploua

      00
  18. NOU
    #72

    din câte știu are loc și o raportare (încurajată tacit) oarecum distorsionată a cazurilor în companii. adică e totul raportat astfel încât să nu se suprapună un număr de cazuri care ar duce la închidere. nu prea dorește nimeni închiderea. că s-a sacrificat HORECA e adevărat și implicit alte afaceri care susțineau domeniul. dar eu cred că la noi chair fac tot posibilul să nu închidă mai mult de școli, HORECA.

    00
  19. Pai, cam asta e deviza, de cand marii conducatori au ales lockdownul. Ca nimeni, nu o spune pe fata, ca unii alesi locali isi fac treaba e o alta discutie. A doua problema, pe care o am eu cu autoritatile atat romane, cat si de prin alte tari, este pasatul vinei pe cetateanul de rand.
    In Romania, treaba asta a ajuns sa fie pe fata, inteleg diversele masuri paliative pentru incetinirea infectiilor, dar am o problema cand voi ca institutii nu sunteti proactivi in a incetini pandemia. S-a tot dat exemplu, marele judet Arges si cum masurile de acolo au fost bune, insa nimeni, nu a pomenit de faptul ca autoritatile au fost proactive, au intervenit prompt in fiecare focar si au izolat treaba. Culmea, au aplicat niste masuri recomandate de mai marii de prin sanatate de la OMS si anumite legi valabile in tara.
    Treaba cu lockdownul este foarte simpla, este ultima masura si in general o aplici cand nu mai ai ce aplica si nimeni nu-ti mai face fata. Insa cand vi si o aplici, vi cu alternative si te asiguri ca nu o sa-ti moara unii sau altii din cauze conexe lockdownului si nu de covid.
    Si da, solutia sa inchidem tot pana trece furtuna este cea mai simpla si care necesita cea mai putina munca, pe cand solutia in care sa facem lucrurile sa mearga sa izolam focarele, sa testam in masa, e aia care necesita cea mai multa munca. De curiozitate, ce solutie credeti ca se va prefera in Romania?

    00
    • @Asdad2005: in AG autoritatile au fost proactive si au incetat sa mai raporteze orice testat si confirmat pozitiv cu domiciliul in alte judete (ex VL).

      00
    • Solutia preferata in Romania este lockdown pentru fraieri cat timp baietii destepti taie ce-a mai ramas din paduri.

      00
  20. guest_author-ul explica fara sa vrea si de ce am ajuns in situatia asta.
    faptul ca intelege lumea nu mai departe de strada sa dpdv economic si social (daca are o crisma la colt de strada si e inchisa, i-a picat economia si scapa cine poate). o perspectiva mai larga nu. neintelegerea ca exista o corelatie dintre dinamica bolii si vectorul principal de distributie – omul.

    00
  21. La Timisoara a fost adus unul grav si l-au tinut in salvare pe oxigen ca nu mai aveau paturi. Si l-au tinut asa si … „noroc” ca s-a „eliberat” un pat si pacientul „eliberat” a fost „mutat” in sac si asta din salvare pe patul eliberat. Asa grav este ! Se merge pe principiul primul venit, primul servit. Cat traieste nu il muta de la O2. O sa creasca cazurile si mai mult dar la ATI tot in jur de 800 raman si pana se mai suplimenteaza paturile o sa moara multi cu zile. Si nu e vorba doar de paturi si tuburi de O2, e vorba si de personal calificat ce este insuficient si cu nervii la pamant de luni de zile. Cum zicea si Vali, aveti grija de voi in primul rand, nu va bazati pe stat ca suntem intr-un mini cataclism.

    00
    • Poate vine Tataru cu un plan sa aduca indarat acasa toti doctorii care au fugit in Occident. Dar astia sint prea prosti, ei se pregatesc de alegeri in decembrie.

      00
    • Nu orice medic este specializat pe ATI(anestezie si terapie intensiva). Sunt aia ce cand te operai dadeai „si la anestezist” un plic separat pt „coctail-uri”. :) Nu poti sa iei pe unul plecat din tara specializat pe dermatologie sau care se ocupa de ingrijire paleativa intr-un camin de batrani si sa-l bagi asa usor in pita la ATI. O doza administrata gresit si ai predat bocancii. Au in plan sa bage pe ATI mai multi dar nu se va intampla in ritm cu boala.

      00
    • @Martha Logu: doar dacă se mai construiesc spitale, altfel unde-i pui pe toți doctorii care ar reveni, să zicem, în România?
      La ce mâncărime există-n sistemul sanitar românesc, nu m-aș întoarce nici pentru 10k €/lună. 80% din personalul medical e acolo doar pentru „beneficii”.

      00
    • Cu putin efort lucrurile pot fi schimbate de medicii care s-ar intoarce din vest. Dar pentru asta trebuie cineva sus acolo care sa organizeze lucrurile. Dar dupa cum ziceam, astia ai nostri sint prea prosti, iar cind nu sint prosti sint mizeri si hoti. Adica sa ne gindim numai la cazul Costache, ala care, in mintea lui aia putina, gindea ca ministrul are program de bugetar, 8-16, iar de la 16 omul poate sa isi vada de viata si de operatii. Si unde, la Sanador, macar de ar fi facut-o intr-un spital de stat. Sau la Beuran, ala cu spaga…

      00
    • @Martha Logu: La banii ce-i fac azi medicii ar sta si-n Romania. Parca altceva lipseste, nu crezi?

      Subiectul nu-i nou… Nici eu n-as sta sa fiu sacul de box al pacientului sau sa omor oameni salvabili pentru incompetenta tovarasilor.

      00
  22. Tu scrii numai ca sa te afli in treaba? Ce-ar fi sa te documentezi putin inainte?
    S-au dat bani pentru somaj tehnic in starea de urgenta si dupa.
    S-a dat (se mai da?) indemnizatie lunara de 2400 lei net unor categorii de profesionisti afectati de pandemie.
    Ieri s-a incheiat faza 1 dintr-un program prin care se dau 2000 de euro nerambursabili firmelor mici, PFA, cabinete medicale etc., procedura super simpla, platforma a mers impecabil. Au fost fonduri pentru 50000 de granturi, s-au inscris putin peste 29000 in 10 zile cat a durat inscrierea. Fazele 2 si 3 o sa ofere sume mai mari firmelor mai mari.
    A fost amanata plata TVA cu luni multe, fara hartogarie inutila.
    Posibil sa mai fie si alte chestii, eu de astea am auzit.

    00
    • Azi a inceput faza a doua – ajutoare intre 2000-150000 euro, conditii ceva mai restrictive pentru obtinere decat la faza 1 (logic, la sumele alea). 10000 de cereri in primele 20 de minute, 19000 de dosare depuse pana la ora 17, ca sa va dati seama ca platforma a mers.

      00
    • Vorbesti de parca i-a dat Citu din buzunarul propriu.

      Sa vezi distractie cand o sa vina nota de plata la ei.

      00
  23. Sa inteleg ca la Manchester problema COVID a fost rezolvata si oamenii primesc ajutoare financiare? Sau e doare gargara politicianista?
    Sa stii ca avem si noi in Romania oameni care se gindesc la binele oamenilor „Astăzi am făcut dreptate pentru 5 milioane de pensionari”
    Altfel, unul dintre cele mai anoste posturi din ultima vreme, facut asa ca sa iasa norma. Sint convins ca in inbox la Vali zac uitate chestii mult mai interesante.

    00
  24. Primaru din manchester fost secretar de stat in guvernul tony blair deci e socialist.A facut un pic de atmosfera,a pierdut in skandenbergu facut cu guvernul conservator insa a devenit cunoscut in toata anglia.Omul-politician priveste in viitor un viitor prim ministru poate.
    Primaru asta s-a certat cu nevasta unui fotbalist care nevastă descria mancesterul aşa:
    „Nu mi-a plăcut deloc. Toți oamenii sunt palizi, ciudați … Merg în așa fel încât să nu știi dacă te vor ucide sau nu. Mâncarea este dezgustătoare … şi de la ora 14:00 era întuneric. Am vrut să mă sinucid „.

    00
  25. „Cam asta e diferența între noi și ei. La noi, scapă cine poate. La ei, mor sau se salvează împreună.”

    Sigur nu e un caz relativ izolat ce face acel primar ? Nu cred ca tot UK ul e asa de aplecat spre nevoile oamenilor.

    00
  26. Cica in Arges, dupa valul din iunie, prefectura a luat masuri, restrictive ce-i drept. Efectele se vad, iar Arges sta acum in 40-50 cazuri zilnice in loc de 100+ sau mai rau. Deci: 1 – iata ca autoritatile locale pot lua masuri de reducere a infectarilor
    2 – iata ca sunt si la noi exemple

    nu mai generaliza despre cum e la noi guest author, cand de fapt pleci de la un singur exemplu (Manchester). parca umbli cu masuri diferite.

    in rest, mai succint e mai placut, mai ales cand nu dovedesti mare lucru

    00
  27. Cum sa generalizezi situatia de la noi plecand de la un exemplu din afara? Argesul a fost in topul infectarilor in iunie. Prefectura a impus restrictii, efectele se vad. Argesul are acum 30-50 cazuri pe zi, in loc sa fie cu restul la 100 sau mai sus. Iata cum, tot cu un singur exemplu as putea sa generalizez aiurea, spunand ca autoritatile de la noi se preocupa de cetatean si ca si la noi se fac lucruri. Macar nu consumai 10 paragrafe.

    00
  28. diferenta e simpla:
    in UK ca primar daca orasul se duce dracu’ (in toate aspectele) sub mandatul tau, te-ai lins pe bot de unul nou, in Romania daca n-ai facut nimic primesti bonus inca un mandat.

    Concluzia? primarul englez trebuie sa se lupte cu sefii lui pentru ca viata cetatenilor urbei sale sa fie decenta pe cand in ro primarul trebuie sa se lupte cu cetatenii sai pentru ca viata sefilor de la centru sa fie decenta (usoara si luxoasa).

    00
    • Nicio problema, pui floricele pentru babe, borduri să vadă pensionarii, mai spargi soseaua să vadă corporatistii că se munceste & nu se stă și, gata…

      Bonus dacă ești coios sau vorbești semidoct cu insuflație doctă.

      00
  29. Freedoooooom!!! Orice restrictie este anti-constitutionala. Principiul este unul singur: responsabilitate individuala. Te risti? Accepti consecintele (te imbolnavesti, faci forma usoara – bravo tie / te imbolnavesti, nu mai sunt paturi/medicamente/doctori etc., mori – iti asumi).

    Altfel, fiecare se protejeaza cum stie si crede mai bine. Se interzici altora sa faca ceva sau sa ii obligi sa poarte masti si alte cacaturi e profund totalitar.

    00
    • Ori esti prost, ori trolezi si sunt eu prost ca pun botul :)

      Masca pe care o port EU, te-ajuta PE TINE sa nu te infectezi.
      Masca TA, ma ajuta PE MINE sa nu iau virusul.

      Totalitar sau ne-totalitar in societatea in care traim n-ai voie sa omori pe altu fie ca-i dai in cap, fie ca-i pui novicioc in ceai, fie ca ii tusesti COVID in fata.
      D-aia e ok sa te oblige sa porti masca!

      00
    • sa nu mai stai la semafor. e restrictie, nu e constitutional. plus ca rosul ala e prea comunist de la natura. te risti sa treci strada, problema ta. a intrat unul in tine.. problema ta.

      00
    • Ești puțin idiot, și nu doar în scris („te riști”), ci și în gândire.
      Nu trăiești în junglă, sa fie fiecare pentru el, ci într-o comunitate. Daca nu porți mască, crești șansele să îi infectezi pe alții, mai puțin idioți.
      Nu sunt în măsură să dau sfaturi, dar pentru ăștia că ține, as da pedepse.
      Nu îți convine? Parașutat in junglă, și acolo poți fi doar pentru tine, și sunt convins că nu vei fi singur 😂

      00
    • Se le luam pe rand:

      @Gogu nu ti-am cerut eu sa imi faci bine cu forta. Treaba ta daca porti masca. „Eu interzic berea si tigarile ca e pentru binele tau.”. Multumesc, dar nu multumesc.

      „Totalitar sau ne-totalitar in societatea in care traim n-ai voie sa omori pe altu” – Orice activitate presupune riscuri. Ca societate limitam riscurile pana in momentul in care aduc atingere libertatilor omenesti. Astfel, morti sunt pe sosele, dar nu interzicem condusul. Morti sunt de ciroza, dar nu interzicem alcoolul. Morti sunt de [insert boala], dar nu carantinam pe toata lumea.

      fie ca-i dai in cap, fie ca-i pui novicioc in ceai – presupune actiune si premeditare
      fie ca ii tusesti COVID in fata – pasivitate si non-intentie

      Astfel, nu ai voie sa ingradesti oamenilor dreptul la o viata normala. Punct.

      @zippo – Exact! Te risti si treci strada pe rosu, problema ta! Multumesc. Mi-ai intarit argumentul.

      @Gabriel – Evident, traim intr-o comunitate. Legile si constitutia sunt expresie a acestora care protejeaza oamenii in momentul in care gloata cere capul lui Motoc. Deci, se pare ca avem diferente fundamentale in cum intelegem societatea si jungla: Pentru mine Civilizatie – societate libera, protectie constitutionala, libertate si responsabilitate individuala, Jungla – isterie, totalitarism si dictatura (medicala in cazul de fata), dreptatea gloatei. La tine…. e invers

      00
    • Se le luam pe rand:

      „…nu ti-am cerut eu sa imi faci bine cu forta. Treaba ta daca porti masca.”
      Poate pe tine te doare-n cot, pe mine nu. Eu iti cer sa nu-mi faci rau. Cum? Poarta masca!

      „Orice activitate presupune riscuri. Ca societate limitam riscurile pana in momentul in care aduc atingere libertatilor omenesti”
      Libertatea ta se termina cand imi incalca libertatea mea. Si invers e valabil. Cand imi incalci dreptul la viata, ma pis ca societate pe dreptul tau de a nu purta masca.

      „fie ca-i dai in cap, fie ca-i pui novicioc in ceai – presupune actiune si premeditare
      fie ca ii tusesti COVID in fata – pasivitate si non-intentie”
      Daca adorm la volan si te-omor, eu n-am nici o vina ca n-a fost cu intentie si am fost pasiv. In anumite conditii pasivitatea reprezinta complicitate si vinovatie.
      Deci, POARTA MASCA!

      Astfel, nu ai voie sa ingradesti oamenilor dreptul la o viata normala. Punct.
      Adica pe tine te doare-n cot de aia care mor, tu vrei sa te lase la restaurant si la teatru si la buntzi-buntzi dupa. Sper doar sa te razgandesti inainte sa ingrosi randul alora de la ATI. Pentru ca o sa iei patul unuia care s-a protejat.

      00
    • Tot pe rand, că nu ai înțeles din prima:
      – „te riști” este GRESIT. Te-am atenționat și în primul comentariu, și totuși, l-ai folosit din nou.
      – libertatea ta, se oprește acolo unde încalcă libertatea altora. Tu prin faptul că nu poți mască, îmi încalci libertatea mea de a merge în condiții de siguranță să-mi iau parizerul de la magazin.
      – dictatură?!? Daca tu nu poți conviețui, in condițiile actuale, respectand ceilalți membri ai comunității în care te afli, consider ca trebuie mai bine este exclus. Junglă a fost o părere personală. Sunt convins că toate grupurile „fara botniță”, faceți de-un județ. Va aliați cu aia, „născut viu”, deși cred că în mare sunteți aceeași.

      00
    • @Gogu,
      „Adica pe tine te doare-n cot de aia care mor, tu vrei sa te lase la restaurant si la teatru si la buntzi-buntzi dupa. Sper doar sa te razgandesti inainte sa ingrosi randul alora de la ATI. Pentru ca o sa iei patul unuia care s-a protejat.”

      banuiesc ca tu porti masca de anii trecuti ca sa nu dai gripa sezoniera, H5N1 (1M+ morti) si altora, nu ? nu poti spune ca nu le-ai avut, poate le-ai avut si ai fost asimptomatic.

      „Poate pe tine te doare-n cot, pe mine nu. Eu iti cer sa nu-mi faci rau. Cum? Poarta masca!”

      ai vreo dovada in sensul asta? daca interlocutorul nu poarta masca, tu vei lua covid prin masca ta? daca da, lasa-ne link aici ca sa intelegem si noi mai bine care e mecanismul pentru ca eu am vazut doar meme-ul care zicea ca daca doi poarta masca, riscul de contagiune e de 5% ceea ce mi-ar placea sa cred dar…

      …avand in vedere explozia pe care o vedem acum in numarul de cazuri ca si cum nimeni n-ar purta masca cred ca niste date stiintifice ar fi utile. Daca macar 1 din 5 ar purta corect si mereu masca ceea ce nu poti nega, conform WHO, numarul de cazuri ar trebui sa fie cu 20% mai mic decat in martie ceea ce…nu pare sa fie cazul, nu doar intr-o tara unde cultura si nerespectarea regulilor pot fi invocate ci peste tot.

      Cel putin in jurul meu, 90% poarta masca si cel putin 75% nu le poarta aiurea sub nas sau pe barbie si totusi….zona e declarata rosie si ne pregatim de lockdown total. Nimeni nu reuseste sa abordeze intrebarea asta, dar s-o raspunda ?

      00
    • @Pensionarul
      1) De cand are gripa efecte asupra masurii in care se coaguleaza sangele?
      Gripa obisnuita nu provoaca cytokine storm.
      Incetati, va rog, cu prostiile astea. COVID NU E GRIPA!

      2) Virusii sunt in picaturele mici de saliva/mucus pe care le elimini atunci cand stranuti/tusesti. Astea sunt oprite in mare masura de propria masca.
      De-asta zic ca masca ta este pentru a nu le da altora ce ai tu.
      Daca tu stranuti fara masca sunt foarte mari sanse sa ma infectez eu, chiar daca eu port masca. Particulele alea raman in aer si eu le inhalez. Masca mea nu ma ajuta pe mine. Masca mea te ajuta pe tine, daca eu stranut/tusesc.
      5% de care ai citit inseamna ca daca eu port masca, nu iti voi da tie, si daca tu porti nu imi vei da mie. Transmiterea e privita din ambele parti cand se calculeaza procentajul.

      3) Virusul are o perioada de incubare de pana la 2 saptamani (in cele mai multe cazuri). Adica astia infectati pe care-i vezi tu azi s-au infectat acum 2, poate 3 saptamani. De atunci, a durat 1-2 saptamani pana sa apara simptomele si inca cateva zile pana sa se testeze si sa iasa rezultatele.
      Deci ce vezi azi testati sunt cei infectati in intervalul 1-10 oct.
      Cine purta masca atunci? HoReCa era deschis atunci. Scolile erau deschise.
      De-abia pe la 1-10 nov o sa vedem rezultatele restrictiilor actuale.

      4) Cand a aparut virusul toate tarile au reactionat abrupt si cu o mare severitate pentru ca nu stiau urmarile, atat la nivelul sanatatii cat si la nivelul economiei.
      Din cauza ca acum sunt restrictii mai lejere decat in primavara, rata imbolnavirilor nu va scadea ca in cazul primului val. Platoul va fi mai sus.
      Prevad un val 3 spre sfarsitul lui ianuarie cand se vor vedea efectele sarbatorilor de iarna.

      5) Esti norocos ca atatia in jurul tau iau in serios problema.
      In Bucuresti cam 25% sunt fara masca, si inca 25-40% o poarta doar sa nu ia amenda.

      6) Lockdown ca in primavara n-o sa vedem pana la alegeri. Dupa alegeri … cine stie cate mii de cazuri vor fi pe zi.

      00
    • @Gogu, poate in Romania obligativitatea mastii in exterior e de curand insa in interior e de ceva vreme.
      Spuneam insa de tarile din Vest. In Germania, Franta, Spania si Italia mastile sunt obligatorii peste tot de ceva vreme.
      Pentru Franta sunt deja niste luni in care masca se dadea jos DOAR la restaurant/bar. In rest peste tot. Totusi, Franta a anuntat record de cazuri ieri (si aici e o confuzie pentru ca presa nu suprapune niciodata cazurile cu testele, nu-ti dai seama daca explozia e pentru ca se testeaza mult mai mult sau pentru ca incidenta de pozitivi dintre testati e mai mare). Cert e ca mastile nu par sa fi incetinit nimic. Mai ales daca ne gandim la procentul ala de 5% risc daca purtam toti.
      As fi foarte interesat sa vad o defalcare a cazurilor pozitive pe meserii sa vad cati angajati din horeca, supermarketuri si servicii s-au imbolnavit si daca exista vreo diferenta statistica fata de aia care lucreaza la birou/acasa.

      00
  30. Diferenta in alte locuri comparativ cu .ro e ca primarii inteleg cum sta treaba cu economia si care e rolul lor in comunitate. Si asta combinata cu o maturitate politica a votantilor poate insemna ca se poate sfarsi foarte repede cariera lor politica.

    Asta cu scapa cine poate este valabil peste tot daca se adeveresc previziunile ca iarna asta o sa suga situatia maxim.

    Diferenta consta in faptul ca prin locuri cu apa calda, n-o sa te trateze in scarba cu paracetamol adus de tine de acasa.

    00
  31. Hai sa povestim despre nimic… Primarul din localitatea mea natala, dupa ce a fost ales pe listele PNL a trecut la PSD cand a fost valul ala de primari trecuti la PSD din PNL… cand era Dragnea tatuc…. dupa jumate de an se plimba si facea poze cu o pancarta prin oras „Asfaltat cu Drag(nea).” … cam asta e nivelul si coloana vertebrala a alesilor din tara asta… stiu ca generalizez, dar tipul e cam pe la 45 de ani, cu afacere prospera inainte de a deveni primar cu facultate terminata la vremea ei pe bune… deci e peste nivelul mediu de primar, totusi caracterul de molusca e prezent in ceea ce priveste relatia cu cei de la centru.

    00
  32. Andy Burnham a redeschis discutia cu marea diferenta de abordare intre nordul vs sudul tarii. Manchester nu numai ca a avut funding redus comparativ cu Birmingham si alte orase din Sud dar masurile impuse in lockdown Tier 3 nu pot functiona fara un pachet de beneficii oferit business-urilor. Nici cei care sunt in Tier 2 nu o duc prea bine intrucat nu pot beneficia de nici un fel de ajutor financiar, ceea ce a adus la situatii in care lumea prefera sa fie in lockdown complet. Discrepanta dintre nordul si sudul tarii e din ce in ce mai evidenta, oricat de mult s-ar impinge acest Northern Powerhouse of England, funding-ul catre nordul tarii a fost intotdeauna insuficient si minuscul fata de ce se intampla in Sud. Se ajung la niste situatii in care Londra decide pentru orasele din Sud si nu e normal avand in vedere banii care intra la buget din nord.

    Problema cu lockdown-ul acum e ca toata lumea deja e plictisita de acest dute-vino cu legi, restrictii, reguli idoate (ai voie sa te intalnesti cu 6 persoane doar afara, nu inauntru, si multe altele). Daca pana acum scopul a fost sa salvam NHS-ul si sa reducem cazurile, totul se muta catre partea financiara acum. Cu milioane prierdute pe un sistem Track & Trace prost facut de Serco si cu debusolada creeata de Boris poporul s-a cam saturat de actuala clasa politica. O sa vedem peste cativa ani cine voteaza din nou cu Conservative Party.

    Singura solutie la toata situatia actuala e sa se inchida tot le fel ca in martie si sa se ofere pachete substantiale pentru a ajuta business-urile. Problema e ca nici fourlough-ul de aici (un fel de concediu cu plata) nu poate fi extins pentru ca nu ar fi corect fata de cei care au muncit non-stop de cand a inceput carantina fara sa primeasca vreun beneficiu in plus.

    00
  33. Ori ne salvam impreuna, ori murim impreuna. Corect.

    „Bine mă, închidem orașul sau județul, dar ce facem cu oamenii care vor rămâne fără locuri de muncă, ce facem cu afacerile care vor avea de suferit?”

    Asa este, e nevoie de o administratie sa se gandeasca in ceasul al 14-lea cum sa salveze oamenii de propria prostie. Pentru ca ai in sat turma de conspirationisti, anti-masti, care nu-s in stare sa aiba grija. Oamenii au de suferit pentru ca altora de langa ei nu le pasa.

    Case in point, la Cluj era relativ ok …. pana cand stundetii si-au dat seama ca nu pot fara party. Focar in zona de camine, unde erau destui veniti din alte tari. Cine sufera, afacerile din zona care au trebuit sa se inchida, au suferit si lipsa de imaginatie a autoritatilor acare au bagat controale peste controale, la gramada si au suferit si aia care aveau grija si aia care nu.

    Cine sufera? Nu studentul, tanar care boleste un pic si are 99% sa-i treaca repede. Sufera ala cu o problema mai serioasa al carui pat de spital l-a luat pe moment, aia care se tineau de un job pe care l-au pierdut ca s-au inchis chestii, toti cei care si-au smuls parul din cap cand au auzit de idioti.

    00
  34. Apropo ajutor de somaj, de 3 luni am depus in Baia Mare dosarul pentru somaj. Inca nu e aprobat…. Locuri de munca nu sunt. Cine nu are rezerve, moare de foame. Trebuie sa ne salvam mai intai noi insine. Altfel nu merge.

    00
  35. Din pacate in Romania nimeni nu se prea gandeste la impactul economic al masurilor luate. Iar in ceea ce priveste ajutoarele promise pentru firme…

    00
  36. Frate daca ar fi dupa mine sa nu se inchida nimic si sa nu se faca nimic. Survival of the fittest. Dar cum altii au dreptul sa nu poarte masca si eu ar trebuii sa am dreptul sa umblu cu parul dupa mine ca sa ma feresc de ei

    00
  37. ajutorul cica ar fi pentru firmele primariei, asa cum sadik cere bani pentru TFL în Londra, iar Andy asta e un fel de Firea de Manchester … în rest guvernu’ uk da bani pentru firme si oameni fara scandalul asta

    00
  38. Mai e o difernta: ca in Ro nu ai de platit (de obicei) chirie, sau ai de platit 2-300 EUR, pe cand in Londra 1000+ de lire. La noi mai gasesti un mester sa repare ceva pe 200 de lei, la ei gasesti pe 150 de lire. Un tuns cat face? Si uite asa, te trezesti ca in UK supravietuiesti cu 1200 de lire, la noi cu 300… Malaiul e malai, branza e branza, curentul costa cam la fel, dar chiria si serviciile… De rate nu mai zic, ca daca pici in cap de la salariu mare si rate la masina scumpa la nimic sau redus, e nasol. Nu mai zic de bone etc etc.

    00
  39. @ubercool – când naiba o să înțelegeți că masca aia este frecție la picior de lemn, e ca un floc in fata sulii!90% din măști sunt absolut ineficiente in fata virusului. Câtă vreme diametrul virusului este intre 60si 140 nanometri iar gaura țesăturii de 3000, la ce te ajuta masca? Rolul măștii este doar să-și vândă stocurile băieții deștepți din jurul lui joianis, iar apoi sa obișnuiască populația cu noua normalitate, cu botniță!!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile