Romania 2022: situația e mai grea ca în 1989

INscop a făcut un sondaj pe 2.700 români, din care aflăm

Un procent de 54% dintre români consideră că situaţia generală din România este mai rea decât în 1989. (sursa)

Cu cât un eveniment e mai îndepărtat, cu atât ne aducem aminte mai greu detaliile. Cu atât tindem să îl romanțăm.

Urmăream la un moment dat un interviu cu ceva vedetă măritată cu o copilă de 15 ani și povesteau cum s-au cunoscut și cum a cucerit-o. Se furnica pielea pe tine.

Așa e și aici. Am uitat de foame, de cozile la benzină, de rații, de lipsa informațiilor, de mâncătoria de la muncă, de teroarea instaurată de securitate. Ah, da, căutați interviurile alea vechi cu Ozana Barabancea, care a refuzat să se fută cu Nicu Ceaușescu și gata, n-a mai avut carieră. Foarte frumos. Foarte plăcut. Și gândiți-vă că asta se întâmpla peste tot. Nu ești cu partidul, tovarășe? Adio promovări. Nu stai o tură, tovarășă? La munca de jos.

Și tot așa. Dar cine mai ține minte detaliile astea când visul promis nu s-a împlinit? Când capitalismul ne-a învins pe unii dintre noi? Când am ajuns la pensie și e greu? Când am schimbat “am bani și nu am ce cumpăra” cu “am ce cumpăra, dar nu am bani destui”?

Moldova e aproape. Nu sunt bariere de limbă, au acces la informație și libertate de mișcare. Nu e o mutare rea, pot simți îndeaproape cum era România acum 20 de ani. Pentru +30 e nevoie de învățat cubaneză sau coreeană. Sau bulgară.

E totul cum ar trebui să fie? Nu. Am ales prost de…kkt, de fiecare dată? Da. Ne-au făcut din vorbe comuniștii? Da. Ne fac în continuare? Da. E grea situația? Alegeți oameni mai buni. Mai deștepți. Mai puși pe muncă. Care să fi lucrat și în economia liberă, nu doar la stat. Avem acces la informație acum, dar cumva tot de comuniști și securiști suntem seduși. Ăștia care mai și muncesc nu prea ne plac.

 

munca-economii-economie-you-are-here

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

98 comentarii

  1. Cred ca astia cu sondajul s-au dus la aia pe care ii intreaba si la Starea natiei cum sta treaba.

    00
    • Asta eram si eu curios. Ce varsta aveau oamenii… da nu am gasit inca (sau poate nu exista informatia ca e doar o fenta politica).

      00
    • Mai relevant decat varsta ar putea fi ce partid voteaza.

      Cum toti votantii PSD plus toti votantii AUR= 54% din populatia Romaniei.

      Rezulta ca 54% din cei intervievati, daca esantionul a fost reprezentiv pentru populatia Romaniei, asa gandeau in momentul in care au fost intrebati. Ca e mai rau ca in 89.

      00
    • Nu cumva Starea Nației e o emisiune cu iz comunist, cu hai să înfierăm bogații, hai să dăm și la săraci și de astea?

      00
  2. Cum spunea tov Stalin… conteaza cine numara, asa si aici… conteaza cine face studiul si ce urmareste sa dovedeasca.

    Am o mare curiozitate, probabil mai sunt si oameni cu conexiuni / background in zona de Media / Presa.

    Bai fratilor, care e treaba de G4Media publica de cateva zile articole ANTI Romania cum ca nu ar merita sa intre?

    Sincer nu reusesc sa inteleg de unde obsesia lor si numarul mare de articole scrise pe banda rulanta doar ca sa arunce cenusa in cap.

    00
    • E si adevarat ultimul pe care l-am citit. Bafta si noroc ue daca granitele sunt pe mana Romaniei.

      Doar creste spaga… ca in rest oricine intra in tara asta si isi face si acte romanesti daca are nevoie pentru suma potrivita ;)

      00
    • Banuiesc ca n-ai vazut ancheta aia intitulata Why Belgium is now the cocaine capital of Europe.

      00
    • Mihai, bine ca apara Grecia, Italia si Spania granitele mai bine ca noi. As fi tentat sa zic chiar si de Franta. Pe langa coruptie la astea 3 e si o combinatie de lene cu existenta unor granite mai greu de protejat. Sau sa zicem de retelele de marocani de prin porturile cu adevarat mari din UE?

      Nu zic ca suntem perfecti, ca e evident ca nu suntem, dar nici eu nu inteleg obsesia G4 de a arata cum nu meritam intrarea in Shengen. Ar trebui sa fie un obiectiv national, eram 100% pregatiti de UE? Nu eram, dar a fost cel mai bun lucru pentru Romania, comparati 2007 cu 2022. Nu va fi acelasi progres cu Shengen, dar inseamna evolutia tarii.

      00
    • 1. Cine e gifor media (sub ce nume scriau înainte de apariție) ?
      2. Cine a făcut dovada că băsăul a colaborat cu secu (aia veche)?
      Combinate acestea două, ai un raspuns.

      00
    • AlinP, hai ca nu e greu sa iti dai seama de ce.
      1. Cam au dreptate, adica luat pe fapte si pe realitati mi se pare ca chiar asa e. Tu ti-ai cumpara o camera de supraveghere care nu filmeaza fix cind iti intra hotii in casa?
      2. Spera sa aduca problemele astea pe agenda publica si guvernantii sa se duca sa rezolve cu radarele alea care nu detecteaza avioane si barci cu cocaina.

      00
    • Martha Logu,

      Oare realizezi ca sunt mai putin de 3 sapt pana la decizie iar aia scriu articole pe banda rulanta de cate 10 pagini sa demonstreze cat de corupta e Romania?!

      Unu la mana exista state mult mai corupte si cu probleme mai mari care sunt in Schengen. Pe langa ce a scris cristi cauta si „bbc narco state” pe Google, olandezii sunt printre ultimii care ar trebui sa vorbeasca de droguri / coruptie / pedofilie / narco state / crima organizata / asasinate etc.

      Doi la mana decizia e una POLITICA!!!

      Articolele astea disperate si ANTI ROMANESTI imi aduc aminte de acum cativa ani cand Ciolos zbiera in Parlamentul European sa taie fondurile UE primite de Romania din motive de … „stat de drept”.

      Ungaria si Polonia erau si atunci ca si acum de 3X mai „nedrepte” si TOTUSI politicienii lor in EXTERN nu zbierau asa.

      Am scarba MAXIMA pentru „romanii verzi” care tot timpul gasesc ei scuze care sa justifice complexele lor de inferioritate… si roaga strainii sa ii „pedepseasca”.

      00
    • AlinP, io ti-am zis de ce scriu aia despre noi ca sintem asa si pe dincolo (nu ca n-am fi). Ca aia din vest sint si ei corupti si ca a uprobleme cu drogurile si asta e clar, numai ca aia sint deja in Schengen iar noi nu.
      Chiar si asa cum sintem noi cu pacatele noastre ar trebui sa ne primeasca, sa ne arate ca ne respecta si ca sintem egali, dar dupa cum vedem nu se intimpla. Mai nou nici austriecii nu ne vor. Si poate Ciolosi a avut dreptate. Daca am fi avut stat de drept poate Schweighofer nu ar mai fi carat lemn din Romania si printul curului nu ar mai fi venit sa ne omoare ursii.
      Se pare ca si tura asta stam pe bara…si batuti, si fututi si cu banii luati :)

      00
    • Parerea mea e ca Romania va fi in Shengen, si nu ca am fi noi cei mai breji, dar marfurile din Ucraina trebuie sa ajunga mai rapid in vest si sa nu mai stea in vami de 2 ori.

      00
  3. Cu putina educatie astia de au scris articolul ar fi stiut ca nu poti spune 50% din romani facand referire la un studio pe 2700 romani din 20mil, un procent extrem de mic. ` Sa zicem ca 5-6 milioane au pana in 30 ani, deci nici macar nu au prins comunismul. Aia ce au raspuns?
    Dar deh, da bine sa zici ca era frumos in comunism in vremurile astea.

    00
    • Ai atâta cultură generală încât să cunoști faptul că sondajele de opinie se realizează pe eșantioane reprezentative, right?

      00
    • Deși ai același nume ca mine trebuie sa recunoastem ca ești ff prost
      Nu înțelegi ideea unui sondaj???

      00
    • asa e Roberte, io zic ca daca bagau pe tiktok un chestionar cu „da”/”nu” si un dans din buric iesea ce trebuie, elegant si rafinat.

      00
    • @Robert, care crezi tu că este sample size-ul pentru studii în general?
      Crezi că în US sau alte țări studiile se fac pe milioane de persoane?
      În ciuda a ce se crede despre zona de research (fie el sondaj sau alte tipuri), este o știință destul de clară după (deja) sute de ani de activitate. Dacă se face distribuția corectă în sample, extrapolarea funcționează extrem de bine în general.

      De exemplu, pentru o populație de 18mil, confidence level de 95%* și marjă de eroare 2%, sample-ul suficient este de 2400 persoane. Probabil baza pentru studiu a fost de peste 5000 pentru a ajunge la 2700.

      *ca reprezentarea să fie cât de cât accurate, trebuie să proporțional din toate regiunile, din toate mediile, categoriile sociale, etc.

      „Sa zicem ca 5-6 milioane au pana in 30 ani, deci nici macar nu au prins comunismul. Aia ce au raspuns?”

      Păi cei de până în 35 ani pot fi expuși la versiunile părinților și ale bunicilor. În funcție de situație, varianta din comunism poate fi mult romanțată. Mai ales că ignoranța e mare, mulți se pot baza doar pe povestirilor unor oameni biased.

      00
    • Acum depinde ce inteleg aia prin „romani”, lipseste detaliul asta din sondaj. Ca cel putin o treime din „romani” nu au prins vremurile alea sau erau prea muciosi atunci ca sa inteleaga diferenta.

      00
    • @Rumbu, am pierdut 2 minute să caut studiul.
      Am găsit prezentarea: https://www.inscop.ro/wp-content/uploads/2022/07/18.07.22-ROMANIA-Agenda-2050.-Editia-1-Iunie-2022.pdf

      Pe site-ul Inscop, există și analiza calitativă și interpretarea datelor, dacă o să cauți pe Google numele studiului. Din păcate, datele despre sample, ca deobicei în orice studiu ar putea fi un pic mai extrapolat* decât trebuie sunt lăsate pe dinafară.

      *recte un pic mânărit, dar nu din rea intenție sau pentru a influența rezultatul, ci pentru că nu au avut suficiente răspunsuri pentru a satisface contractul cu beneficiarul.

      00
  4. Ca sa aiba o oarecare relavanta, aia intrebati ar fi trebuit sa fie pe la 30 ani in anii 90. Deci acum ar avea minim 60 de ani. Ce sa spuna unu cu o asemenea varsta? Ca e bine ca a imbatranit? Normal ca nu, ca „atunci era mai bine”, pt ca erau tineri si duceau oricat, acum unii au nevoie de ajutor sa se ridice din pat…..

    00
    • Vei fi surprins sa afli ca multi dintre aia care zic ca era mai bine nici macar nu erau nascuti, dar parintii si bunicii lor le-au bagat in cap idei gen toata lumea avea casa si servici.

      00
    • Aveam 18 ani, cand i-au dat niste pastile cu plumb lu’ Ceasca si stiam deja foarte bine ca lucrurile merg foarte prost. Nu stiam ce inseamna normalitatea, o banuiam, doar. Pe bune, ca asta ar fi un motiv bun sa se inventeze calatoriile in timp: ca sa poti trimite tot soiul de destepti inapoi, sa vada cu ochii lor ce bine era.
      Daca din aia 54% scazi procentul celor care se uita la Acces direct, care muta pe RTV sa vada cum ii mai urmareste guvernul, cei care cred in tot soiul de conspiratii si cei care nu sunt in stare sa emita doua propozitii corecte gramatical, nu cred ca mai ramane vreun procent.
      De niste ani de zile am ajuns la concluzia ca Idiocracy este o privire aruncata in viitor. Si cel putin la doua-trei zile mi se confirma teoria

      00
    • De ce sa fi avut 30 de ani in anii ’90? Crezi ca la 10 ani nu simteam frigul din casa si nu ma saturasem sa mananc dimineata, la amiaza si seara paine cu gem de prune?

      00
  5. Faceti voi misto si caterinca dar sondajul acela ne obisnuieste cu ideea ca la un moment dat, prin vot democratic se va redistribui din avere, adica se va lua de la cei care au cate ceva si se va da la stat. Iar votul e vot nu poti sa te pisi pe el, nu?

    00
    • Ted, corect, dar nu prea conteaza ca te pisi sau nu pe el de vot. Si daca nu te pisi tot acolo o sa ajungem doar ca eventual putin mai tarziu. Si acum intrebarea, ca iubitor de democratie (care asa functioneaza ea de 2000+ ani pe baza de majoritate) ce faci?

      00
  6. Înainte stăteai la 16 grade forțat.
    Acum nu dai drumul la centrală/robineți la subsol.
    Aceeași persoană.
    + rată pe 30 de ani bonus

    00
    • Dacă tot vorbim de cazuri extreme:
      înainte îți dădea partidul apartament. Dar te trimitea la Negrești (Vaslui) că acolo mai erau locuri libere pentru repartiție… Chiar și în zilele astea dacă te duci să cumperi apartament acolo nu ai de plătit rate 30 de ani.

      01
    • Inainte(ai mei) 1977
      -peretii exteriori placati cu polistiren-pe interior
      -caloriferele,din fonta, dublate in toate camerele

      Rata la CEC pe 20 de ani(maximul de atunci) cu dobanda fixa, pe toata perioada, 10%

      00
    • Pixelaș te încadrezi în turma care se uită spre răsărit.

      00
    • Eu ce imi aduc aminte din comunism gustul pitei calde cu unt si rosii, asa ceva nu voi mai manca niciodata pt ca acum toate se fac din aditivi, e-uri si coloranti industriali.

      01
    • Eu vorbesc de București. Aviației, Colentina, Giulești. Vedea-l-aș pe Putin rece ca țeava.
      Am trăit cu răul și acum nu îl mai recunoaștem?
      Ideea e să mergem spre mai bine.
      Se aude tataie Klaus sau ai praf pe senzori?

      00
    • Dinu, ai vrut sa zici „margarina cu franzela”? Ca rosii se mai gaseau (in ce stadiu si cat de chimizate de „agricultura socialista” asta e alta discutie), paine de buna calitate si unt… haha.
      Cred si eu ca erau bune, si niste pietre ar fi fost apetisante dupa ce stateai la cozi 4 ore si veneai acasa intr-o casa fara curent, fara apa calda, cu unica incalzire de la o butelie prapadita luata pe cartela.

      00
    • Înainte nu eram în stare să facem o minge rotundă.
      Astăzi nu suntem în stare să facem o cutie de pal cu mai multe găuri să pun o amărâtă de poliță mai acana.

      00
    • duduia industria cu mingea de 36. :)

    • Nu stiu unde ai copilarit tu, dar pe la noi erau doar mingi de 18 si de 35. Si Artex, dar ala era doar pt. copiii de barosani. Tin minte ca aparuse la un moment dat o legenda, probabil fiindca agricultura socialista fusese invadata de carabusi: cica daca strangeai o punga de 1 leu plina cu aripi de carabusi si o duceai la cooperativa, primeai un Artex nou-nout (minge de piele, pt. cititorii mai tineri). Am umplut noi (vreo 30 de baieti) cam 10-20% dintr-o punga si s-a terminat sezonul, moment in care am realizat ca totul e o pacaleala. Dar am petrecut o luna de zile stand seara de seara pe terenul de fotbal si aruncand in sus cu bluzele de trening sa se prinda carabusii in ele. Era frumos in comunism, ce mai… Si se pare ca salvaseram si agricultura, ca in toamna ne-au dus de la scoala sa le adunam cartofii de pe camp.

      00
    • într-un an am fost de 10 ori la cele două librării din zonă după minge de 35, nu aveau, aveau din alea de 18, care se spărgeau prea repede.

    • La campionatul mondial din Africa de Sud (ala la care dupa 5 minute din orice meci iti venea sa le bagi spectatorilor vuvuzelele in cur, daca te uitai cu sonorul pornit) au reusit imposibilul si au venit cu o minge de piele care imita la perfectie performantele mingii de 18, in special traiectoria imprevizibila de tip „pisatul boului” pe care o lua fiecare sut. Jabulani ii zicea si arata de parca ai fi cusut la un loc niste absorbante.

      00
    • Mingea de 35 nu se cumpăra până nu o aruncai rotită în sus. Cam 8 din 10 făceau ca oul.

      00
    • Dinu probabil a mancat pita aia cu unt si rosii la tara.
      La tara se ducea grau la moara si se facea paine la cuptor, in curte. Se facea si la cuptorul din sat, de la „cooperativa”, unde e adevarat ca se vindea „pe bonuri”, dar bonurile alea le cumparai, cu bani sau cu grau. Nu era o limita maxima, nici de cate bonuri cumperi, si nici de cate paini.
      Unt la fel – se facea in gospodarie, batut de mana.
      Da, erau bune, da’ aveai de lucru zi lumina sa le faci.
      Eu eram la gradinita pe vremea lu impuscatu si imi tot auzeam rudele care veneau in vizita de la oras ca „nu se gaseste nimic”. Nu intelegeam nici ce ar trebui sa gaseasca, sau unde, dar mai ales nu intelegeam de ce vor sa ramana acolo daca e asa de rau.
      Mai tarziu, prin tabere, discutam cu alti copii si ei aveau cu totul alte amintiri din acea perioada: frig acasa, frig la scoala, lipsa produselor alimentare, cozi pentru orice.

      00
    • @RoadroRider – gaseai si la oras si in cluj si in bucuresti atat paine mare de 1kg si unt (care intr-adevar era rationalizat dar oricum toata lumea stia pe cineva la vreun magazin sau restaurant si faceai rost) insa intr-adevar la tara stiai cand se baga painea la cooperativa si o luai calda atat de buna incat pana ajungeam acasa mancam jumatate din ea.

      00
    • Vă mai amintiți când industria de mobilă se plângea că s-a scumpit rumegușul presat?
      Importăm mobilă din China.
      În 15 ani ați copiat și voi ceva de la Ikea?
      Hot-dogul de 1 leu e 2.5 lei acum. Nici măcar ăsta nu l-ați copiat.
      Nu vă rămâne carton de la ambalaje?! Cleiul Ikea e mai bun?!
      Eu înțeleg că v-ați axat pe mobilă de videochat, dar mă repet.
      Un cub de 60 de pal fir-ar mama lui, nu paralelipiped înclinat.

      00
    • Pâine la cooperativă? Man, am 55 de ani, mulți-înainte-mulțumesc. În 1987 veneam sîmbăta de la facultate cu trenul de 4 din Obor. Se mergea pe scară până la Lehliu, unde cobora jumătate din tren (și avea vreo 10 vagoane, nu ca acum). Tot poporul căra saci. Ce era în saci? Pâine. În rural nu găseai pâine nici să dai cu tunul. Iar la mine în oraș rația era de jumătate de pâine (250 de grame) pe zi și cap de fericit constructor al socialismului. Unt vedeam la TV la bulgari (ca în piesa lui Andrieș cu Telejurnalul). La carne se stătea la coadă o zi și o noapte. Dacă aveai noroc, prindeai, dacă nu, asta era. Cel mai bine era când se băgau frați Petreuș – stăteai numai de dimineață pînă seara.
      Da, s-a trăit mai bine o vreme – cam de prin 68 până în 80, când a venit scadența la împrumuturi. Că industria socialistă producea pe bandă rulantă tractoare vândute la jumătate de preț la tot felul de congolezi și vietnamezi. Iar ăia plăteau în chipsuri cu creveți. În primăvara lui 89 eram la practică la IEPER pe platforma Pipera. Alături, fabrica de tuburi catodice, cu doi munți la stînga și la dreapta porții de intrare. Munți de cioburi de rebuturi. Maistrul de la secție ne spune într-o zi: băieți, directiva e că pînă în 2000 îi depășim la electronice pe japonezi. Numai că la ei procentajul de rebut e 5% pe șarja de circuite integrate. La noi e 50%.

      00
    • Mnu stiu despre Lehliu sau alte sate, eu cand zic ” la tara” ma refer la Ardeal. Evident, in functie de regiunile tarii, experientele pot fi sau nu diferite.

      00
    • Sper sa nu se inteleaga ca sub vreo forma regret timpurile alea!
      Gen, ca tulai doamne ce pita buna!
      Da- o dracu de pita, daca nu poti sa faci ce vrei n-are nicio hazna!
      @Dinu: tin minte ca noi ne intelegeam in familie daca in perioada urmatoare suntem dispusi sa ajutam cu painea (framantat&co). Ca daca nu, ne lingeam pe bot. O luam de la cooperativa. Si nu era asa buna ca aia de casa. Sau cu batutu untului. Sau cu plivitul de buruieni, ca nici rosiile alea nu cresc fara ajutor. Cand tre’ sa si lucrezi pentru ce manci parca altfel arata treaba.

      00
    • @Marcos: cand mergeam la cumparaturi la oras luam intotdeauna franzelute albe pentru porci. Era mai rentabil decat sa cheltuim bonurile sau gradul pentru painea buna de mancat.

      00
    • „gaseai si la oras si in cluj si in bucuresti atat paine mare de 1kg si unt (care intr-adevar era rationalizat dar oricum toata lumea stia pe cineva la vreun magazin sau restaurant si faceai rost)”

      @Dinu, gandeste-te putin la ce ai spus: daca toata lumea (subliniez, TOATA lumea) facea rost de unt „stiind pe cineva”, inseamna ca untul ala ajungea pentru toti si atunci nu mai era nevoie sa fie rationalizat, nu? Daca era destul si toti aveau cat sa le ajunga de ce ne jucam toti de-a contrabanda si il luam pe pile?

      Tu erai pe vremea aia privilegiat (d.p.d.v. al untului cel putin) si faceai rost de el cat si cand aveai nevoie pe socoteala unora care nu mai ajungeau sa vada unt cu lunile dar te pacalesti singur cu bagand abureli de astea cu „toata lumea stia pe cineva si toti aveau”.

      00
  7. ‘ai las-o dracu’… Ozana Barabancea?

    00
  8. „Alegeti oameni mai buni!”… Al naibii daca mai ies la vot. Am fost si eu tanar si naiv si am votat tehnocratii si specialistii (Constantinescu & Ciorbea & Co.) Si a fost jale!

    Dupaia am jurat ca nu mai ies la vot in viata mea. Dar ofticat de faza cu tabletele si cu bancile din parc am vrut sa schimb ceva si am votat Chlotide… ati vazut si voi ce a iesit.

    Probabil nu ma pricep sa aleg, de acum incolo sa aleaga altii, poate au mana mai buna.

    00
    • Eu sincer nu pot sa inteleg mentalitatea asta. Zici ca votul ala e ca virginitatea uneia de 16 ani. Mare chestie ca ai fost dezamagit ca ai facut un drum de 10 min sa pui o stampila pe ciorbea. Mai mare dezamagirea cand te uiti la un meci de fotbal 90 de minute si joaca prost aia cu care tii, dar dupa nu iti juri ca nu te mai uiti niciodata.

      00
    • Doar activistii de partid si naivii mai merg la vot dupa aproape 35 de ani in care au fost pe rand votati toti iar rezultatul a fost acelasi.

      00
    • A iesit Clotilde, pai e foarte super extra bine ca un gras analfabet nu-si mai cumpara diamante din bani publici.

      00
    • Dinu, sa ne intelegem luati in medie toti politicienii sunt la fel. Si dragnea, si nicusor, si drula, si iliescu, si orban si cine mai vrei tu.

      Si asta pentru ca nici un om normal la cap si compentent in ce face nu se face politician. Cine isi doreste sa fie parlamentar, minstru sau mai stiu eu ce, sa riste puscarie pentru orice chestie care iti poate fi inscenata (chiar daca esti corect)?Si pentru ce, pentru un salariu care e de cele mai multe ori mai mic decat poti obtine in afara politicii?
      Politicieni se fac doar aia care sunt avizi de putere si dispusi sa faca orice pentru ea asa ca toti sunt la fel.

      INSA …. trebuie asigurata „rotatia cadrelor”. Cu cat ii lasi pe unii mai mult la conducere cu atat prind radacini si devin si mai nocivi (fix ca in jungla, daca nu exista echilibru intre specii una devine de necontrolat).

      D-aia psdul care a fost la conducere cel mai mult e si cel mai nociv.
      Iar rotatia cadrelor o asiguri prin vot, iar mersul la vot iti ia fix 10 minute la X ani….asa ca sa nu ne mai cacam pe noi ca vai domne’ merg doar naivii la vot. Nu, doar prostii nu merg la vot.

      00
    • ati vazut si voi ce a iesit

      poti – cu subiect si predicat – sa explici ce a iesit si de ce e Clotilde mai rea/proasta decat primarii dinainte? Sau doar arunci cuvinte asa, din plictiseala…

      00
    • Sabotor, iti spun eu argumentul lor, ca am si eu prieteni d-astia. Domne’ ei au votat pe madam clatite, si-au rupt din timpul lor pretios, si-au pus toata increderea in madam, macar sa vina sa le faca o muie pe weekend ar trebui.

      Sigur ca sectorul 1 arata mizerabil, sigur ca ti-e sila sa mergi prin el, +/- cum era si cu purcelul ala corupt dinainte, si tot restul de dinainte si de dupa madam. Dar nu despre asta e vorba, e vorba despre EI, si votul LOR care e ombelico de mondo, fara votul lor statea clatita-n loc si acum se simt tradati.

      00
    • @Boris – cred ca daca facem calculele corect astia buni de dreapra au fost mai mult la guvernare decat psd + 96-2000, 2004-2012, 2015-2017, 2019-2021 + corcelile cu psd – 2012-2014, 2021-…..ca la presedintie nici nu mai are rost sa calculam de 18 ani avem trunatorul petrov si dulapul decorativ la fel produsi de aia buni de dreapta.

      00
    • Nu stiu cum ai inteles tu ca exista vreo unii buni de dreapta din perspectiva mea. Iar legat de calcule, da, fa-le corect din ’90 incoace si mai vorbim. Fsn-fdsn-pdsr-psd asta e filiatia in caz ca esti mai tanar. Iar in ultimii 10 ani maxim vreo 2.5 ani in care psd nu a avut ministrii la guvernare.

      00
    • Nu neapărat miniștrii în guvernare trebuie numărați ci majoritatea parlamentara. Că acolo se fut chestiile, la fel cum local se fut prin consiliile locale. Degeaba ești ministru dacă nu poți trece legile prin parlament. Degeaba ai intenții bune ca primar dacă consiliul local votează numai împotrivă.
      Să nu uităm că PSD e campion la faultat adversarii în timp ce controlează majorități iar apoi când ajung la butoane nu știu cum să facă ca să căpușeze cât mai mult statul.

      00
    • Și eu sunt curios care sunt nemulțumirile oamenilor cu privire la primarii actuali din București. M-ar interesa și părerea despre contracandidații lor, că nu poți regreta că ai votat Nicușor, decât dacă te gândești că era mai bine cu Firea.

      00
  9. Foame, lipsuri, frig in casa, mancatorie e si acum pentru unii. Vezi procentele cu pensiile si iti dai seama ca multu n-au avut bani nici cand erau salariati.
    Diferenta majora e ca daca strai in banca ta nu te dadea nimeni afara din casa.

    00
    • Uite un exemplu practic de făcut bani cât au fost salariați: caută puțin despre privatizarea semănătoarea și tentativele New Holland de a cumpăra (dacă pun linkuri văd că nu apare comentariul). După ce noi nu le-am „vândut țara” băieții au plecat în Polonia unde au cea mai mare fabrică de utilaje agricole din Europa. Până la urmă terenul a fost cumpărat de investitori locali….

      00
    • @ic
      Exact povestea aste le-o spun idiotilor cu New Holland. Mai este si povestea cu privatizarea ARO
      Si ar mai fi una buna: in 13-15 Iunie ’90 presedintele Renault era cazat la Intercontinental, venise pentru a relua colaborarea cu Dacia. Cand a vazut democratia originala a fugit cu primul avion acasa. Zece ani de investitii pierduti.

      00
  10. “Așa e și aici. Am uitat de foame, de cozile la benzină, de rații, de lipsa informațiilor, de mâncătoria de la muncă, de teroarea instaurată de securitate. Ah, da, căutați interviurile alea vechi cu Ozana Barabancea, care a refuzat să se fută cu Nicu Ceaușescu și gata, n-a mai avut carieră. Foarte frumos. Foarte plăcut. Și gândiți-vă că asta se întâmpla peste tot. Nu ești cu partidul, tovarășe? Adio promovări. Nu stai o tură, tovarășă? La munca de jos.”
    E la fel și in ziua de azi doar mai subtil așa.

    00
    • E la fel si nu prea. Una din marile diferente e ca nu te mai tine nimeni legat; daca crezi ca in alta parte te poti descurca mai bine, esti liber sa pleci. Si nu ma refer doar la strainatate: inainte erai repartizat undeva si acolo te gasea doamna cu coasa, nu te transferai la oras cand aveai tu chef.

      00
    • Cum credeți că a fost din 1990 până în 2000? Hai, nu din 1990, dar din 1993 de când a început cu inflația și închideri de întreprinderi și șomaj. Erai tânără și frumușică, cineva sigur voia să profite de tine, dacă veneai la interviu.

      Aveai și alternative, puteai pleca la pulă în Germania/Italia/Spania etc.

      00
    • @ubercool in 2022 e la fel.
      Doar mai legalizat sub diferite contracte sponsorizări etc.
      Ori la privat sau la stat e aceiași poveste.
      Doar tot romani lucrează.

      00
  11. Cum sa fie rau in ’89? Ne-a povestit nea Mitica Dragomir cum l-a prins Revolutia cu 3 milioane de dolari cash si cu vile prin Bucuresti si Brasov. Deci se traia bine.
    Imi venea sa-i aplic un tratament rusesc cu barosul.

    00
  12. Aceeași oameni din articolul următor https://umas.ro/privatizare/ (vezi faza cu New Holland) acum bagă în cap prostii ălora mai tineri despre cum o duceau ei bine mai demult… Și cum sechestrat în birouri și au alungat pe capitalisti.

    00
  13. cubaneza :))

    00
  14. Sondajele astea sunt de tipul: „Salut persoană care ai 65+, era mai bine cand aveai 20 de ani și erai tânăr și futeai tot ce prindeai?”

    Cine plm să plângă efectiv după trecut în general și comunism în special?

    00
    • Sau „Salut, tinere de 25 care vrei o familie si un apartament care costa 150k, nu-i asa ca era mai bine pe vremea cand primeai loc de munca si locuinta gratis de la stat?” Ca unii tineri atata stiu despre comunism.

      00
  15. Toate studiile astea sunt bune de aruncat la gunoi. Foarte concret esantionul ala reprezentativ nu este reprezentativ din cateva motive simple:
    1. Esenta anilor din comunism a fost descurcareala dublata de furatul de la stat. Sa fi fost magazioner, sau sa lucrezi pe la alimentara te transformau intr-un mic dumnezeu. Schimbarea de regim a afectat pe multi din acesti mici dumnezei care nu si-au gasit rolul in noua societate.
    2. Foarte multi sunt nostalgici pentru ca aveau o varsta. Cei care erau copii prin anii 80 isi aduc aminte de acea perioada cu mult drag si omit partea cu neajunsurile. Nu este valabila pentru toti insa am cunoscut ceva oameni care imi spuneau ca ce bine era atunci.
    Refuz sa cred ca cineva care a dus-o greu in comunism si acum o duce bine o sa vina sa-mi spuna ca e nostalgic dupa acele vremuri. Categoric exista o frustrare in oameni ca si-au irosit viata pe niste rahaturi si ca ar vrea sa-si gaseasca un sens. Insa acea frustrare isi poate gasi refugiul in orice alta ideologie sau regim. Ca nu si-o gasesc sau prefera sa dea foc intregului stat ca sa se simta bine este o alta discutie….

    00
    • Magazioner = un soi de stăpân de moșie, vânzatoarea de la Alimentara = o mică regină in blocul ei, până si vânzătoarea de la librărie avea frigiderul plin din cărțile ascunse sub tejghea. Vânzătoarea de încălțăminte, care făcea trafic cu puținele perechi de la Bourul, tot ca susnumitele.
      S-a mai scris pe aici si prin alte părți, nu se „dădea” locuință la oricine si oricum. Ai mei au plătit 30 de ani creditul la apartament. Aa, că ți se dădea apartament dacă optai pentru Cuca Măcăii, este altceva.
      Scria unul mai sus că erau 16 grade in apartament. Nu coaie, erau 12 dacă nu țineai aragazul aprins de la 16.00 până la 22.00, cand te culcai, uneori te duceai la budă pe întuneric, că „nu a mai venit” curentul. Te culcai in pijama si pulover, sub plapuma si pătură

      00
  16. Tragi tovarasi si pretini.. sovietul din republicile lui vine si cu o iexplicatie. Unu.. la mana… in mentalul colectiv (nu CAP) tineretea are cele mai frumoase momente. Asadar.. aia care putea spune altceva, nu-s! Ca.. sunt pe afara, la „rupt cioante” ( am auzit expresia intr-o crasma din MM, unde multi isi rup oasele prin Vest).
    Doi.. in capitalism ca sa traiesti, treci cu buldozerul peste principii, eleganta etc. Alea sunt de romane. Viata e alta.
    Trei.. cine nu e putoare la stat, rupe cioante, la ala, care vine cu X, cat o fi, si S 100, sau cu sigla marului muscat, cu vile si alte carute, iar flamandul sta la macaroane cu varza, in 2 camere, cu 3 copii.
    patru la mana… nici noi de pe aici.. inca avem microbul comunismului in noi! Al binelui comun. Ce p.. a mea e bine la comun? Dar.. toti visam dupa el!
    Am ajuns la 5… da! jegos sunt.. Comunismul a dat, repet A DAT!.. La noi sarachii, a dat.. bataie, inchisori, foamete, lipsa decentei umane.. a dat.. un bloc.. a dat un loc de munca… a dat un sac de cartofi.. a DAT! „Amu” statul.. capata taxe si impozite… f..l in gat! nu DA.. IN MA-SA!
    Bun a fost Iliescu!
    Sanatate!
    * vin cu vesti din viata reala… Brucan a f…t-o cu 25 de ani. Aia.. cu stea, au dreptate si sunt lucizi. Ca la Moise, vreo 2 generatii si scapam de soviete.
    Va pup, pe gura!

    00
  17. Cata ironie cu Ozana Barabancea. Ia fii atent la interviul asta*: „…Sincer, eu nu regret comunismul, pentru că era mai multă disciplină. Dacă ne mai dădea măcar un paşaport sau se purta măcar un pic mai bine cu noi, l-am fi suportat pe Ceauşescu […] Măcar Ceauşescu şi-a plătit toate datoriile faţă de Banca Mondială. Noi avem acum datorii uriaşe şi ne-am vândut şi sufletul”

    https://adevarul.ro/showbiz/vedete/interviu-ozana-barabancea-am-vandut-toate-1885760.html

    00
  18. Ar fi interesant de stiut ce au votat cei 54% de-a lungul anilor.

    00
  19. Eu cred ca oamenii din sondaj se refera/gandesc la altceva decat aspectele din articol sau comentarii.

    Nu este vorba despre libertate, bunuri, comunism vs capitalism sau varsta ci despre stabilitate vs haos. Este foarte posibil ca pe multi oameni nesiguranta zilei de maine sa ii apese foarte mult, toate acele scandaluri politice, mariri de preturi, zvonuri despre cum vine cutremurul cel mare, ne ataca Putin, nu ne vor in Shenghen, ca ne taie gazele la iarna sau a crescut pretul la ulei etc.

    Ar fi interesant de facut un sondaj de genul „preferati ce este azi (libertate, produse variate, etc) sau comunism (control strict insa stabilitate in ce priveste nevoile de baza (cazare, mancare etc)”. Este posibil ca multi sa prefere limitarea liberatii sau a optiunilor de consum/deplasare in favoarea acelei linisti ca totul este la fel si maine si poimaine, stiu la ce sa se astepte.

    00
    • Si zici ca aveau mancare? In anii 80 cand stateau zilnic la cozi de care face lumea acum misto cand mai e cate o promotie pe an la Lidl? Sau cand da hatz shaorma gratis? ZILNIC!!

      00
    • Preferi sa traiesti relativ bine, dar cu frica permanenta ca oricand se poate imputi treaba si ajungi in cacat, sau sa fii linistit ca esti de la bun inceput in cacat si cu siguranta ca nu va deveni mai rau, dar nici mai bine?

      00
    • @None – nu am inteles niciodata de ce in special pe internet (insa nu doar) totul este „eu, eu, eu”. Discutam obiectiv o idee, daca mie mi se pare o prostie sa te dai cu bicicleta pe munte nu inseamna ca nu pot intelege faptul ca sunt altii care fac asta.

      Hai sa reformulez decizia – angajat sau antreprenor? Tot erau pe aici discutii despre Dacalu si programul lui, cati oameni for sa fie freelanceri pe 10 mii pe luna in loc sa fie angajati pe 4 mii, ca exemplu? Agricultura, constructii, curatenie etc – esti sigur ca toti oamenii vor sa fie antreprenori, sa isi faca singuri orarul si sa creasca in venituri sau exista si oameni care prefera un venit stabil si o exista liniara desi mai jos ca nivel?

      00
    • @Bigbear: Cam acelasi lucru ziceam si eu. Multi gandesc in stilul asta: la ce-mi trebuie mie drepturi, libertate de gandire, de miscare etc.? Cat timp mi se da ceva cat sa nu mor de foame si de frig, eu sunt multumit. Ca daca trebuie sa-mi procur eu pe puterile mele ce am nevoie, cine stie daca mai fac fata? Doar ca in exemplul tau, fiecare poate alege pentru el daca vrea sa fie salariat sau se arunca la antreprenoriat etc. Pe vremea lui Ceausescu nu prea alegea lumea antreprenoriatul, nu-mi dau seama de ce.

      00
    • @None – vorbim de lucruri diferite, eu vorbesc de faptul ca unii poate prefera stabilitatea ce vine cu limitari si tu incerci sa imi spui ca in comunism era rau.

      Nu trebuie sa imi explici, nu am suportat comunismul in care am copilarit si nici democratia „originala” romaneasca, din care am plecat.

      00
    • @Bigbear Pana sa fii freelancer pe 10,000 pe luna o sa fii freelancer pe 25 de dolari la 3 luni. Daca nu ai pile sau renume, este o munca titanica sa ajungi la un portofoliu de clienti din care sa faci 3000 de lei lunar, indiferent ca esti programator, designer, redactor, traducator, etc.

      Iar daca te referi la freelanceri ca PFA care fac „munca in teren” (meseriasi, soferi), da plata poate fi mai buna dar si conditiile de lucru cu clientii sunt mai… delicate. O exceptie ar fi avocatura si notariatul desi cred ca si acolo este o suprasaturare a pietei in 2022 si destul de multa competitie.

      Tine pana la urma de un cumul al resurselor pe care le ai la dispozitie: capital social (adica pile), financiare, abilitati si deprinderi, stare de sanatate.

      De exemplu nu poti avea pretentia de la cineva cu deficiente locomotorii sa faca mentenanta la acoperisuri si s-o mai faca si pe cont propriu, in regim de freelancing.

      Faza e ca situatia in Romania nu e tocmai roz si usor, usor ramanem in tara doar cu oameni „legati de glie”: fie prin conditie sociala, fie prin boala, fie prin obligatii. In rest cam oricare roman care poate pleca, va pleca. Asta daca n-a plecat deja.

      00
  20. Problema evident deriva din oamenii care au condus tara si care, mai ales cei care au generat dupa alegerea lor valuri de oameni pe strazi, AU OMORAT SPERANTELE. Pe rand toti s-au dovedit similari.
    Si asta este mai grav decat daca iesea Vadim.
    Revine obsedand, chiar si privind in trecut, intrebarea pe cine ai fi putut alege ??? Rand pe rand, toti au dezamagit. Crunt as zice.
    Deci ce este de facut? Nu poti ignora votul pentru ca atunci se duce totul dracului.
    Eu cred ca solutia este tot in vot DAR cu 2 schimbari:
    1. voteaza doar cei care au in 3 ani din 4, totalul taxelor si impozitelor in sold pozitiv cu statul . Adica au contribuit la buget mai mult decat au primit orice fel de ajutor sau subventie. Daca nici astia nu au decenta sa nu se lase cumparati atunci mai bine tragem direct cortina si gata
    2. sa existe optiunea de a refuza candidatii propusi. Concret pe buletinul de vot ai rubrica unde poti alege „Refuz candidatii”. Daca 50%+1 din circumscriptie refuza candidatii, atunci se refac alegerile obligatoriu cu alti candidati. Daca un candidat refuzat intr-un colegiu vrea sa candideze altundeva sa poata, dar sa fie mentionat pe noul buletin ca a fost refuzat in colegiul X. Ok vom aveam veselie cu X runde de alegeri dar pana la urma vor veni unii care vor intelege ca degeba te pune partidu pe lista ca poti poti pleca acasa cum ai venit.
    Parerea mea

    00
  21. Pentru nostalgici și pentru cei care n-au prins vremurile alea dar le povestesc părinții/bunicii că „era mai bine”, două clipuri:

    https://youtu.be/FeSM0jzi10k

    https://youtu.be/ZT2xQw10rbo

    Ce se vede acolo e încă blând față de ce a fost de fapt.

    00
  22. astia mai tineri care nu credeti povestile de groaza din vremea aia, care stiti de la parinti doar de casa la toata lumea si loc de munca… intrebati-i, dar nu direct „tataie, era mai bine atunci sau acum?” răspunsul in cazul asta va fi 7nvariabil „atunci”. atunci erau tineri si in putere, atunci aveau sperante… acum, oviata mai tarziu nu au nimic sau aproape nimic. faptul ca din cauza ACELUI sistem si al urmasilor lui nu au nimic nu figureaza pe radarul lor, la televizor zice altceva.

    intrebati-i piezis.

    duceti-va la ei cu un cos plin de carne, lactate, paine de specialitate calda, o bautura buna, haine, detergent… si povestiti-le nemulțumiți si nervosi ca ati stat la o coada enorma, 20 de oameni, si unsfert de ora ati pierdut ca sa iesiti din magazin.

    povestiti-le ca vi s-a stricat masina si nu aveati nici macar cric in portbagaj. si au venit aia de la asistenta si la service v-a zis ca nu au ce sa-i faca. si ca tocmai ati semnat actele pentru alta, saptamana viitoare o sa veniti cu ea sa o vada.

    povestiti-le ca la birou faceati bancuri despre sef. si v-a auzit ala si ca pedeapsa v-a refuzat cererea de concediu, da’ nu-i bai ca v-ati dat demisia si v-ati angajat la altii, pe bani mai multi.

    povestitile concediile din paris sau viena si intrebati-i nevinovati daca si pe vremea lor erau la fel acele orase.

    povestiti-le ca s-a stricat un nustiuce la centrala si 3 ore a trebuit sa stati fara caldura si apa calda pana sa o repare mecanicul.

    povestiti-le toate astea si altele si provocati-i sa va povesteasca si ei cand li s-a intamplat asa ceva. preferabil pe un ton amuzat, in spirit de gluma sau lauda, ‘pe vremea mea’… dar ascultati cu atentie detaliile din fundal, nu poantele si autoglorificarea.

    atunci veti vedea si auzi cu adevarat ororile acelor vremuri. spuse chiar de ei. si uneori facute tot de ei.

    00
    • ăștia care am mai împins la mașini ca să nu le mai pornească la cozile alea kilometrice la benzină nu avem nevoie.

      ăștia care am stat la coadă la zahăr, o dată cu căciulă, o dată fără, ca să luăm două kile, nu avem nevoie.

      ăștia care aveau 2 plovere 4 ani, că altele de unde, nu avem nevoie.

      ăștia care nu primeau jucării de moș gerilă (nu știe tineretul ce e aia) că nu apucau, deși stăteau 4 ore la cozi, nu avem nevoie.

    • Exact. Poți scoate adevărul cu binișorul de la ei dacă știi cum să-i provoci. Altfel, realitatea lor de atunci a ieșit din context, se asociază cu tinerețea și cu „vremurile alea bune”. Bine, pentru cine nu dorește să afle adevărul ci doar să-și confirme o convingere interesată sau nu, vor exista mereu anecdote de tot felul care să ateste cât de tare era țărișoara și ce bine o ducea poporul. Chiar și maică-mea, care a suferit crâncen pe vremurile alea, mai are puseuri de izbucniri gen antenatrei. Eu, copil atunci, îmi amintesc doar de întunericul și sufocarea din jur, plus ura crâncenă pe care o simțeam față de to’așul și to’așa și bucuria maximă cuplată cu neîncrederea când au fost executați.

      00
    • Din pacate , tara poate incepe s-o ia spre bine doar atunci cand crapa 70-80% din cei care aveau peste 20 de ani in ’89.

      00
  23. Am ajuns rău de tot. De exemplu, acum ca să ieși din țară trebuie să prezinți buletinu’ la vamă. Și există riscul să intrăm în Schengen…normal că era mai bine când traversai Dunărea înot mai mult sau mai puțin împușcat.

    00
  24. NOU
    #96

    Tind sa cred ca sondajul e adevarat. Am un prieten de aceeasi varsta doctor in Bucuresti 40 de ani nostalgic comunist. Efectiv si-a sters din memorie partea cu cozile la mancare, rationalizarea, frigul din apartamente, penele de curent si imi turuie de fiecare data ce bine era pe vremea lui Ceau si cum ei aveau de toate si Romania era cea mai mare putere mondiala. Eu cand imi amintesc cum stateam o zi intreaga la coada pentru o punga de portocale imi vine sa-i sparg dintii, mai ales ca stiu ca ai lui o duceau si mai rau decat ai mei. Cum ascultam EuropaLibera cu toate usile inchise sa nu auda careva. Cum ne turnau jegurile de pe scara pentru fiecare chestie care li se parea lor dubioasa, ba ca aveam masina ba ca aveam nu stiu ce… Efectiv nu gasesc o explicatie logica cum poate sa aiba memoria selectiva. Nu mai zic ca o arde cu toti sosocarii si toate conspiratiile.

    00
  25. doctor in Buc si statea la cozi pt mancare? asa e o gluma proasta sau ce?
    Da era mai bine inainte de 1989 pentru că nu aveam un tată împușcat mortal În Revoluție și o mamă care a murit la câtiva ani pentru că nu a putut să-și mai revină după ceea ce a vazut atunci!
    Era bine ca aveam 11 ani și nu realizam nimic doar scoală și joacă
    Era frig da, nu era libertate, părinții au luat casa in rate pe zeci de ani, bunicul a fost detinut….nu era măncare variată (nici acum nu mor după mâncare) dar la țară aveau și animale în curte (porc. gâină etc) și sobă cu lemne….

    00
    • Doctorul din București are 40 de ani acum, în ’89 abia învăța să scrie. @Danny zică că părinții doctorului se descurcau greu. Probabil nu trimiteau un plod la coadă la carne, ouă, unt, sau, doamne ferește, la portocale, că nu știau dacă mai bine viu.
      Doctorul din București, 40 de ani în anul domnului 2022 nu-și amintește astea, dacă le-a știut vreodată.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)