Risipa de mâncare

John Oliver tratează bine cele două probleme ale risipei de alimente: „fructele urâte nu sunt cumpărate de nimeni” și „nu poți dona alimente aproape de data de expirare, că nu le vrea nimeni”.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

43 comentarii

  1. Fructele urate pot fi procesate pentru diverse alimente.

    Managerii inteligenți fac super promoții la produsele apropiate de termen , astfel reușesc sa vândă tot.

    Inteleg „bunatatea” legii propuse dar nu poți dona produse expirate, eventual le poți dona înainte de expirare și renunți la pumnul ăla de bani din reduceri.

    00
    • Eu as cumpara produse mai „urate” daca ar avea un pret bun.
      Asa, daca la Auchan gasesc cartofi urati (dureaza mai mult sa ii curat), stricati pe sfert sau jumate, normal ca aleg ce e mai frumos, nu!

      00
  2. Un cunoscut a lucrat la legume-fructe, in Kaufland si la sfarsitul zilei se aruncau foarte multe produse la tomberon și le era interzis angajaților să ia vreo ceva. Foarte multe dintre legume erau perfect comestibile.

    00
  3. Vezi că mentalitatea și legislația din SUA nu se aplică și la noi sau în UE.

    Kaufland are promoții cu produsele care se apropie de termenul de expirare, iar în Franța, parcă, s-a dat o lege cum că produsele aproape de termenul de expirare să fie donate sau date animalelor.

    00
  4. Magazinele au o marja „de aruncat” in care lucreaza. Marfa aia e inclusa oricum in pretul de vanzare. Deci, ii doare la basca, ei nu pierd nimic.

    00
  5. Overlay-ul cu Facebook Like e extraordinar.

    Ce urmeaza, alerta cu „STOP! Sigur sa parasesti aceasta pagina?”

    00
  6. De ce as cumpara frutele urate? Cat despre alimentele aproape de date de expirare: daca le donezi cu 5 zile inainte, cuiva care le va consuma in astea 5 zile, nu e o problema.

    00
    • Nu ti-a zis nimeni sa dai tu un ban pentru ele. Se pune problema ce se intampla cu fructele/legumele care nu sunt perfecte.
      FYI: natura nu produce produce fructe/legume dupa standardele noastre.

      Cele care nu sunt perfecte ca aspect, pot fi donate celor care nu au bani sa le cumpere pe cele perfecte.
      FYI: Exista si oameni care nu au bani de friucte/legume

      00
    • Pentru ca nu intelegi ca o rosie hidoasa e de 1,000 de ori mai gustoasa decat una frumoasa, de pus in raft. Idem cu tot felu’ de alte legume/fructe.
      Ia o capsuna de 3 ori mai mica si deformata decat una din piata si iti garantez ca abia atunci o sa realizezi ce inseamna „capsuna gustoasa”.

      00
    • Da. Thumbs down pentru ca spun adevarul, De ce cacat sa dau 5 lei pe un kg de mere cu defecte sau mai stafidite/mai urate, cand pot sa dau aceeasi bani pe un kg de mere mai frumoase, mai mari etc?

      Eu am comentat fix pe concluzia lui Zoso, care a ales pana a cules din articol. In fond, Kaufland poate sa doneze daca vrea. Sau nu, Nu poti obliga oamenii sa doneze.

      00
    • Si daca nimeni nu vrea/nu are resurse de cheltuit pentru a le dona? Cum spuneam, nu poti obliga oamenii sa doneze.

      O rosie hidoasa nu e neaparat mai gustoasa. Nu, Si eu aici nu vorbesc neaparat de forma fructelor/legumelor, ci si de micile puncte, taieturi etc.

      De unde regula asta cu orice fruct(in speta capsuna) care e mai mic si mai urat trebuie sa fie si mai bun?

      00
    • Bogdane, cat de logic ti se pare ca un supermarket sa arunce la gunoi mancare perfect comestibila, fara sa permita macar angajatilor sa ia din ea, inainte sa o arunce? Pentru ca mie mi se pare nu numai ilogic, ci si inuman, ca sa nu zic aberant.

      00
  7. cu adevarat tragica este risipa de carne.

    00
  8. Gandind in afara cutiei: tinand cont ca nu exista vreo criza alimentara semnificativa in niciun segment social (in tarile civilizate), inseamna ca omul statistic consuma suficient de multa mancare pentru a supravietui. La fel de statistic, daca aruncam 20 sau 40% sau pur si simplu lasam jumatate de recolta pe camp, inseamna ca producem in realitate mult mai multa mancare decat avem nevoie (din nou, in tarile civilizate, nu vorbim de Africa sub-sahariana aici). De aici vin alte concluzii interesante, dar le lasam pe data viitoare.

    00
  9. Nu stiu daca s-a schimbat treaba in Romania, dar aia cu donatul de mancare asa este. Ajungi sa o arunci, nu ai ce face.

    Anul trecut datorita unei supraproductii momentane de oua de prepelita am vrut sa donez vreo 80 caserole oua de prepelita (aproximativ 2000 bucati, echivaleaza ca si greutate cu vreo 500 oua gaina) unui camin de batrani dintr-un sat aflat in drumurile mele (care camin arata destul de naspa, deci clar nu este finantat cum trebuie si nu mananca pe acolo doar creveti afumati)

    Am fost trimis la plimbare, ca nu se poate, ca trebuie sa vina un inspector sa semneze, ca nu e voie, ca etc. Asta desi spre deosebire de ceilalti din nisa eu activez legal, sunt inregistrat ca firma, am avizele sanitare, autorizare pt vanzare, eliberez bonuri, etc..

    Ouale aveau 10 zile si cf. recomandarilor uzuale mai aveau 20 zile pana la „expirare”.. dar la oua nu e ca la carne care a doua zi dupa expirare imediat se stricae.. in cazul oului chiar si la 40-45 zile sunt safe sa fie mancate, si vorbesc din experienta ca am incercat pe propria piele..

    N-a fost chip, directorul nu a dorit donatia.. i-am propus inclusiv sa i le „vand”, adica sa ii dau factura si chitanta pe cele 80 de caserole in valoare de 560 lei ca sa nu fie donatie, eu asumandu-mi plata impozitului de 16 % din suma respectiva, fara sa ii incasez, doar sa stiu ca nu imi arunc munca degeaba la gunoi.. si desi i-a suras ideea, era complicat caci pt a se autoriza in meniu oua de prepelita pe care sa le „cumpere” apoi de la mine cu factura trebuia sa traga sfori mai sus si birocratia dureaza si nici nu credea ca s-ar aproba „excentricitati” d-astea.. si cu DNA-ul nu mai e de joaca, daca se apuca directorul caminului de batrani sa le cumpere caviar :)

    In concluzie, aruncate la gunoi :)

    Am mai avut de atunci cateva momente in care as fi putut dona rapid niste zeci de caserole, dar nici nu m-am mai complicat.

    00
    • nu trebuia sa le arunci la gunoi. trebuia sa dai cu ele in trecatori. :-)

      00
    • Da da, tot e mai bine decat prezervative umplute cu apa :))

      Macar de-ar fi fost vreun miting PSD-ist in perioada aia, mi-as fi facut de lucru cu ele.. cel putin pana ma saltau jandarmii, ca sigur trebuie sa isi dea cineva avizul ca sa arunci legal cu oua in Ponta.. daca ia doamne-fereste salmonella ce ne facem?

      00
  10. Am văzut o grămadă de bărbați și femei care au soți/soții urâți/urâte. Ăia cum plm își aleg fructele?!

    Revenind la topic, am două chestii de zis.
    1.Mie îmi plac curmalele. Uscate, urâte, da dulci ca laptele de mamă.
    2. De unde dracu știu producătorii când expiră laptele? Le șoptește vaca atunci când e mulsă (Seinfeld)?

    Concluzia mea: aspectul, data expirării și vacile sunt relative.

    00
    • Realizezi că există niște măsurători bazate pe condițiile de ambalare și depozitare, nu? Iar cu alea au determinat care este perioada optimă de consum, nu?

      00
    • Realizezi că „optim” nu e un cuvânt cu caracter restrictiv, nu?

      00
  11. NOU
    #26

    spunea mai sus un domn ca la kaufland se arunca fructe, legume bune, si apoi un alt domn zice ca mereu sunt promotii cu alimente aproape de expirare. in galati, in kaufland sunt mereu promotii foare bune la alimente aproape de expirare, ex. concrete: rucola de la 5 lei la 1 leu, afine de la 4 la 1, tot felul de branzeturi de fite la mai mult de 70% reducere, hribi uscati de la 15 la 1 leu punga, paine „eco” de la 7 la 2, paste. mezeluri, iaurturi, unt. nu va insir tot magazinu, ca ma injurati. ideea e ca aceste alimente nu expira exact la data mentionata, unele mai sunt bune zile intregi. nici hartia igienica n-am mai cumparat-o la pret intreg.

    00
    • WOW! Folosesti hartie igienica expirata???? Nu inteapa?

      00
    • NOU
      #28

      n-ai auzit de aia care au supravietuit in ruine, dupa cutremur, in japonia mancand carton? eu vreau ceva de calitate! mai ales in bloc de 10 etaje, construit in ’60.

      00
  12. NOU
    #29

    In Auchan baga mezeluri/lactate la reducere, la fel si la lidl dar acolo sunt mult mai putine, dar peste tot sunt produse care expira in 2 zile maxim.
    Eu n-as avea incredere sa iau mezeluri, sansele sa te alegi cu o carne lipicioasa sau acra sunt mari, mai ales ca nu stii pe ce raft de la imbracaminte a fost gasit.
    Ca sa nu mai zic ca daca pachetul are 200-400 grame si expira maine, ce faci ? oamenii isi fac cumparaturi de la hypermarket pe o perioada mai lunga, nu mergi la 3 zile.

    00
    • termenele de expirare au o marja de „eroare” in spate. daca expira in 2 zile, mai sunt ok mai multe zile nu numai 2. asta bineinteles daca au fost tinute in conditii corespunzatoare. dar daca nu au fost, nu mai conteaza oricum nici termenul normal.

      00
    • Usere, încearcă tu asta cu laptele, vara.

      1/3 din cazuri / branduri, laptele e acru cu 5-10 zile înainte de termen.

      Vreau doar sa spun ca depinde de la produs la produs, în funcție de perisabilitate și condițiile de păstrare / transport.

      00
    • NOU
      #32

      Treaba cu laptele nu e chiar asa..Un lapte cat mai putin procesat are vreo 10 zile termenul de valabilitate, dar e bun de consum in acel termen. Acum depinde de la producator la producator: am baut lapte expirat, dar bun de consum.

      00
  13. In Romania eu stiu ca multe din mancarurile apropiate de data de expirare se vand la restaurante cu „meniul zilei”, lucru confirmat chiar de sotia mea care a lucrat la o firma de distributie produse alimentare la borcane si conserve. Evident, pretul de vanzare era mai mic decat cel standard.

    00
  14. Deci nevasta-mea ar arunca si apa minerala daca ar fi expirata…

    00
  15. John Oliver trateaza bine orice subiect, dacă vrem sa stim cand apare un episod nou sunt site-uri dedicate.

    00
  16. Și dacă s-ar da toată mâncarea aia săracilor, cine mai muncește?
    Ceva de genul: casă am, mâncare moka este, ajutor social. Eu de ce să mai muncesc?

    Știu afaceri mici care se închid sau abia supraviețuiesc din lipsa de personal.

    Să le dăm și mâncare moka?????
    Ce glumă

    00
    • și asta e adevărat.

    • Risipa de resurse va duce la prabusirea economiei capitaliste la un moment dat. Nu e ok sa te gandesti doar la profitul imediat.
      Cat despre oamenii sarmani eu cred pot fi motivati si altfel, nu prin infometare.
      Donatiile se pot face catre azile de batrani, orfelinate nu doar centre sociale. La urma urmei si la porci daca le dai e mult mai ok decat sa le arunci la groapa de gunoi.

      00
    • munceste tu pe 700 de lei bogatule care esti si apoi sa vezi ce buna e pomana cu fructe strambe

      00
  17. Voi va dati seama in ce sistem traim? Ne tragem pe cur literalmente sa facem bani ca sa putem trai, dar producem mancare ca sa o aruncam. Stau 8 ore pe zi intr-un birou, iar cand ies de acolo sunt la fel de sleit ca si cand as fi carat caramizi in acel timp. Am bani suficienti pentru un trai mediu. Intre timp sunt altii care o duc mai greu. Dar de dragul acestei minuni a lumii moderne, numita profit, am ajuns, sa aruncam mancare, in timp ce altii mor de foame prin alte parti. Sunt sigur ca exista solutii prin care acea mancare sa fie folosita si macar foametea sa se eradicheze la nivel mondial. Dar ce iese de acolo pentru cei care o produc? Mereu aceasta problema CE IESE? Pai ce iese daca o arunci? E absurd! De fapt platesti serviciul de salubritate, sa ti-o ia din tomberon. Pun pariu ca daca multi dintre noi am fi de partea cealalta a baricadei, am vedea lucrurile putin altfel. Suntem extrem de denaturati.

    00
    • Pe de alta parte nu ii da omului paine ci seminte sa cultive grau si sa isi faca singur paine fara sa depinda de tine.

      Daca ar vrea un megamercato d’asta sa doneze, ar putea sa schimbe legislatia, sunt convinsa! Au putere financiara, isi permit sa schimbe chestii, cum de altfel s-a intamplat si se intampla in situatii care ii avantajeaza. Intrebarea e, cum ii avantajeaza daca fac asa ceva? Cum se dezvolta imaginea lor? Ce profit au? totul se reduce la profit, in asta lume traim.

      00
    • Mda… Ioana cand ne doare capul o seara, luam o pastila. O fi de la oboseala. Cand ne doare capul o luna.. ne facem analize si schimbam tratamentul. Cu sistemul economiei bazate pe profit se pare insa ca suntem neputinciosi. Nimeni nu vrea sa schimbe tratamentul, desi ne doare capul o viata.

      00
  18. Logica pentru care se arunca mancarea ce urmeaza sa expire sau a expirat dar este perfect in regula este foarte simpla. Daca aceasta s-ar da pe degeaba, nu s-ar mai vinde cea cu bani.

    Am vazut in zona de sud a Italiei mii de tone de piersici aruncate pe camp de catre producatori care preferau sa le arunce decat sa le dea la pret mic si implicit sa coboare si mai mult pretul pentru recoltele viitoare.

    Acelasi lucru l-am vazut si in Dobrogea cu castraveti infoliati… zeci de camioane descarcau pe camp.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube