O risipă de bani: cursuri PC pentru persoane defavorizate

UE dă 5 milioane de euro pentru niște cursuri de alfabetizare PC pentru câteva categorii de persoane, în ceea ce poate fi cel mai bine descrisă drept o sifonare de bani.

Pentru că fiți atenți cui se adresează cursurile:

Persoane cu vârste de 15-64 de ani care au absolvit maximum 8 clase (gimnaziu),

OK. Ce joburi speră să apuce oamenii ăștia de au nevoie de PC? Paznici de noapte cu part time operator PC? Videochatistă?

Persoane cu dizabilități, boli cronice sau alte afecțiuni care le limitează activitățile zilnice,

Aici e o formulare extrem de nefericită, pentru că dacă le limitează activitățile zilnice sigur nu se pot concentra pentru un job la PC (mă rog, la bloggeri se poate, ba chiar e recomandat).

Copii și tineri (0-17 ani) din comunități dezavantajate,

Care o să vadă PC-ul doar atunci și apoi la televizor, că șansele să aibă unul acasă, pentru a exersa, sunt minime.

Persoane de 16-64 ani care nu sunt încadrate pe piața formală a muncii (nu sunt salariați cu contract de muncă sau nu lucrează oficial pe cont propriu, cu sau fără angajați – patron sau administrator de firmă, PFA, AF, întreprindere individuală, liber profesionist)  și nici nu urmează o formă de învățământ,

Freelancerii și patronii de mezelării, adică?

Persoane care locuiesc în locuințe supra-aglomerate (mai puțin de 15,33 mp pe persoană), Persoane aflate în nesiguranță locativă (nu dețin locuința în proprietate personală).

Adică jumătate dintre români? Șefu, nu eu dețin casa, banca o deține, mai am 28 de ani de rate, ce mă înveți pe PC ca să plătesc ratele mai repede?

OK, 5 milioane nu sunt bani mulți, sunt așa, câte 120.000€ pentru câte un ONG din fiecare județ, ONG care se va preface că face cursurile, va emite niște diplome, apoi va întocmi un raport, îl va înrăma și gata. Nu se va schimba nimic, cum nu s-a schimbat nimic nici după cele 10.000 de cursuri de recalificare făcute până acum.

via startupcafe

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

40 comentarii

  1. Stai sa vezi cand cei cu maxim 8 clase vor incepe sa-si exprime idei si pareri pe net, sau cine stie, poate nici nu vei sesiza diferenta.
    Tind sa cred ca vor folosi pc doar pt FB, porn si comentarii de-ampulea, ca restu de 99% dintre romani de altfel.:)

    00
    • „Persoane cu vârste de 15-64 de ani care au absolvit maximum 8 clase (gimnaziu)”
      „Persoane cu dizabilități, boli cronice sau alte afecțiuni care le limitează activitățile zilnice,”
      -asta e cu dedicatie pentru politicieni

      00
  2. Mai bine le-ar face ălora din administrație, poate tastează mai mult de o tastă la 3-4 secunde și prind mouse-ul ăla cum trebuie, nu cu doua degete.

    00
  3. Ii invata ca sa mearga mai usor la angajare casier la mega.

    00
  4. Mai bine sa le ofere alora de la posta cursuri de scris fara sa se uite la tastatura caci e mai util.

    00
  5. am văzut multe persoane cu dizabilități la casele din auchan sau mega, dacă măcar un singur om care depinde de o pensie socială reușește să obțină un loc de muncă chiar și prost plătit (salariul de casier e totuși mai mare decât pensia socială), tot e un plus, măcar nu mai este nevoit să muncească la negru în curățenie sau la cusut jucării

    00
    • Nu este pensie sociala… este pensie de handicap. Cei cu drept de munca au norma de lucru injumatatita dar se considera norma intreaga(un picior lipsa, o mana, deficienta mintala, orb, surd etc.). Acum spune-mi tu mie ce strain ar angaja doi oameni cu handicap pentru a face treaba unuia cu norma intreaga in pofida faptului ca cei doi vor face treaba mai proasta din cauza handicapului dar vor avea 2000 de lei salar brut fiecare

      00
    • așteptam primul cometariu care să găsească o eroare de mesaj fiindcă nu am pus un ș, un ț sau vreo virgulă – de ce ai rămas doar la străin? puteai să întrebi la modul general: care angajator indiferent de nație are chef să angajeze cu juma de normă oameni? răspuns: același care nu mai găsește nimic de angajat, bănuiesc că de-aia le-au făcut și forme legale, nu știu dacă legea îi obligă să angajeze un procent de pers cu dizabilități – nu știu cum e legea la francezi, dar bănuiesc că sunt deja obișnuiți cu ideea că aceste persoane trebuiesc și ele integrate în societate

      00
  6. NOU
    #22

    Hai intai sa reusim sa invingem un concept legal gresit, faptul ca persoanele cu dizabillitati nu au voie sa munceasca si daca o fac, duce la pierderea pensiei, iar odata cu statutul de pensionar pe handicap se duce si acoperirea 100% a medicamentelor, multe foarte, deosebit de scumpe.

    Ste[phen Hawkings in Romania ar fi asteptat ca un catel la usa… postasul sau moartea, care se indura sa-i treaca primul pragul!

    00
    • Unde scrie că își pierd pensia dacă muncesc?

      00
    • A fost si mediatizat cazul Laurei Ioana Florescu care a pierdut pensia de handicap pentru ca a scris un volum de poezii si l-a vandut pe net. Nu a luat multi bani din asta, dar statul roman vegheaza.

      00
  7. Se pregătește noua generație de postaci și de troli…

    00
  8. O matusa de-a mea a facut cursuri din astea acum cativa ani, tot pe bani de la UE. Nu se incadra exact in standardele alea dar au anuntat de pe la primarie ca e nevoie de oameni pentru cursuri si ”se dau 5 milioane” asa ca s-a bagat.
    Era nevoie doar sa fie prezenta si sa stea in fata calculatorului, sa bifeze ca a fost la ora. A invatat doar sa stea pe Facebook din pacate.

    00
  9. Daca privesti din acel punct de vedere e corect, insa scopul e sa le dea o sansa in plus, fie si la 1% din ei, sa le largeasca orizontul.
    In aceeasi logica a ta nu ar trebui ca aia ultra saraci sa aiba voie sa treaca de alfabetizare (nu am idee, clasa a 2-3a) pentru ca oricum sunt 7 frati in 2 dormitoare si tot sluga sau muncitor cu ziua o sa ajunga, nu are nevoie sa invete chimie si istoria medievala.

    00
  10. Daca ar ramane si banii in tara ar fi super…din pacate bmw, audi, mercedes, etc…

    00
  11. bani aruncati
    dar ongistii amintiti mai sus vor avea macbookuri noi

    00
  12. ”Persoane cu dizabilități, boli cronice sau alte afecțiuni care le limitează activitățile zilnice”.

    Call Center. La compania unde lucrez sunt mai mulți angajați în scaun cu rotile, ba și un bărbat suferind de nanism (e pitic și are și brațele subdezvoltate, adică prea scurte. I-au adaptat biroul, cu un spațiu aparte pentru tastatură. E printre cei mai buni agenți, deja e specializat pe cazuri critice – reclamații grave).

    00
  13. În teorie, că România nu e încă acolo, ai nevoie de PC nu doar să găsești un job. Relația cu banca, statul, citit un ziar, făcut deschis un cont de email. Cunoașterea PC ului e un minim pentru a putea funcționa într-o societate.

    00
    • Ca, de exemplu, in Danemarca, unde toate interactiunile cu statul se fac online. Un coleg ii tinea maica-sii (femeie trecuta bine de 70 de ani) „cursuri” de PC ca sa poata sa isi foloseasca contul personal.

      00
  14. Mai bine le aduce canalizarea la poartă să nu se mai cace în curte

    00
  15. De prin 99 pana in 2003 primeai in saxonia 17Euro pe ora pe cursant… Cursurile durau 8 saptamani. Bani buni.

    00
  16. Cu exceptia proiectelor de infrastructura si agricultura in general fondurile UE sunt sifonare de bani.

    00
  17. de ce crezi ca jobul e singurul loc unde ai nevoie sa lucrezi cu un computer?
    cum te poti astepta ca statul sa treaca serviciile sale online cand o gramada dintre cetatenii sai nu stiu sa deschida un calculator?
    ti s-ar parea corect ca toti functionarii sa vorbeasca exclusiv in chineza la ghiseu pentru ca asa vad unii progresul si tu sa nu ai habar de chineza? – cam asa ar fi si pentru categoriile de mai sus daca lucrurile s-ar digitaliza la ghiseu.

    00
    • in rest poti folosi telefonul cu succes
      pc-ul e mai putin popular si mai greu de intretinut decat un telefon/tableta pt average joe

      00
  18. Acum cativa ani tata (muncitor blue collar toata viata, dealtfel calificat si foarte bun dar complet ne-digital) a primit o oferta foarte buna de munca, ceva mai pitoresc si mai bine platit decat ce facea la momentul respectiv. A trebuit sa refuze, cu regrete, pentru ca jobul implica sa se descurce putin cu niste utilaje care aveau ecrane, butoane, chestii.

    Analfabetismul digital costa mult societatea, si desi multe din cursurile astea sunt o sursa de venit fara efort pentru cine le organizeaza, la nivel macro sunt utile.

    00
  19. Acum 2 ani a fost implementat un proiect pentru toate AJOFM din țară, unde fiecare copil de rom primea câte un ghiozdan personalizat, agendă, caiete, pixuri, stilou, radiere, stick-uri USB de 16GB, toate moca. Ce crezi că au făcut suedejii cu ele? Le-au pus pe olx. Fondurile au fost de la UE. Bani aruncați pe geam.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)