Rezultatele construirii haotice în România: inundațiile iau casele cu totul

Uitați-vă la casele din clipul de mai jos. Uitați-vă cum sunt luate de apă, care, chiar dacă e multă și nervoasă, n-ar fi trebuit să le zboare așa ușor. Ăsta e rezultatul construirii haotice în România: fundație mică, teren instabil, case luate ușor de râuri.

sursă video
sursă video

Și da, e mișto cu mobilă ieftină, dar de unde credeați că vine lemnul ăla?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

49 comentarii

  1. O casa solida e pe bani, si de unde bani cand tu ca oltean nu produci nimic. Bine avand in vedere unde e filmat, ma mir si ca astia au case, la cat de lenesi si imputiti sunt nici nu merita altceva decat o inudatie.

    00
  2. Sef, nici eu, nici tu nu suntem ingineri de constructii, da’ parca imaginile respective au mai fost date si pe la National geographic, de prin alte tari…

    00
  3. Eu doar pentru bani as traverza podu ala…

    00
  4. Stie cineva unde este facuta a doua filmare ?

    00
  5. Salutare.
    1. Casele respective le gasesti aici : https://www.google.ro/maps/@45.1248158,24.2792304,278m/data=?dg=dbrw&newdg=1!3m1!1e3 .
    2. Daca te uiti pe harta o sa vezi ca inainte de inundatii erau undeva la 12-13 metri de la casa pana la marginea raului Olanesti. Din video se vede ca apa a inaintat pana sub case, adica vreo 20 metri de la malul initial.
    3. Din cauza ploilor din ultimele zile, astazi au cedat 3 baraje, dintre care ultimul inainte de case (la 40-45 metri in amonte ).
    4. In total sunt 4 case afectate, cele doua care stau sa cada si inca doua care au structura afectata.
    5. Cele mai multe dintre casele alea au fost cumparate pe credit Prima Casa, deci exista si aprobare/ aviz de la primarie, cat si acordul bancii (in baza unui dosar, evaluari, etc).
    6. Cele doua case nu erau asigurate.

    00
    • Asta cu asigurarea imi place :)
      Acum bineinteles ca vor trebui sa le faca cei din guvern case noi,
      ca deh, ai avut bani de casa dar nu si de o asigurare.

      00
    • Ueit a minat! Credit ipotecar si nu erau asigurate? :D Beautiful.

      00
    • lasa ca nici cei cu asigurare nu primesc mare lucru, asta daca primesc ceva. e teapa nationala cu asigurarile obligatorii.

      00
    • Interesanta harta.
      Se vede clar ca niciuna din casele alea nu avea ce sa caute acolo.
      Daca folosesti ca reper traseul drumului 64A (care „sta” pe curbele de nivel) se vede ca zona respectiva, in care s-a construit lejer, era o zona erodata istoric tocmai de debuseul viiturilor râului.
      Daca tot a dat lejer autorizatii de constructie in acea zona primaria ar fi trebuit sa regularizeze cursul râului si sa prevada un dig solid de protectie (nu gabioane) care sa impiedice erodarea in cazuri din acestea, de viituri catastrofale.
      Dar cum viiturile vin odata la 20-30 de ani si alegerile sunt la 4 ani, nu a fost cazul…

      PS Daca au fost luate cu un credit pe bune, casele ar fi trebuit sa fi fost asigurate. In cazul asta PAD nu mai este obligatoriu. Numai ca asigurarea e in favoarea bancii… :(

      00
    • Daca’s luate prin Prima Casa, asigurarea este obligatorie. Doar ca-i in favoarea bancii

      00
    • Prin Prima Casa te obliga banca sa iti asiguri casa. Si in general cam la toate creditele ipotecare.

      00
    • și câte miliarde e asigurarea aia anuală?

    • Asigurarea obligatorie costa 6 pachete de tigari.
      Acum in functie de valoarea casei si ce suma vrei sa asiguri,
      mai scoti din buzunar si o sticla de bere si o punga cu seminte :))))

      00
    • @Zoso: nu e „miliarde”, e o suma de bun simt, pe care si-o permite oricine are o casa de genul ala; si nu, nu doar daca o faci la Astra :) .

      00
    • @ Vali Petcu: Pentru o casa evaluata la 34.000 euro (P+M in curs de finalizare), asigurarea pentru credit prima casa a fost undeva la 150 lei/an cu o gramada de optiuni incluse.
      Bine, casa se afla intr-o zona neinundabila cam la 13 km de cel mai apropiat rau care poate cauza probleme (Muresul), cu sol stabil de campie. Dar nu cred ca poate sa difere atat de mult intre zone. Mi se pare inconstienta sa iti faci credit la o casa dar sa nu o asiguri, chiar daca asigurarea e in favoarea bancii. Guess what, oamenii vor ramane in continuare de ratele de plata, doar ca de data asta si fara obiectul creditului – casa.

      00
    • Pe langa asigurarea obligatorie e buna o asigurare facultativa. Eu de exemplu am dat 100 euro pentru o valoare asigurata de 50k euro. E decent zic eu.

      00
  6. Culmea, pe filmarea nr 3 pe gard scrie din fier forjat, APE :)

    00
  7. Acelasi loc ca in filmarea 1, ceva mai tarziu:

    00
  8. @Andrei: fiind pe exteriorul curbei pe un rau neregularizat, era destul de clar ca acolo va fi erodat malul. In mod normal era nevoie de aviz de la Apele Romane, din cauza vecinatatii si ca sa mai temperezi romanul care vrea sa isi faca casa la cativa metri de apa.
    @zoso: chestiile astea se fac dupa niste normative, cu niste marje de siguranta, tinand cont si de niste aspecte economice, ca nu facem buncare, nu ne pica meteoritu’ pe casa si nu ne dam cu tancu’ prin pod.
    La fundatii se merge pe terenul bun de fundare si pe adancimea de inghet, care e in jur de 0,80-1,20m, in functie de zona. Mai pui ceva de rezerva. Cand vine apa si sapa 1,50m, pe ce naiba sa mai stea? In rest, casele sunt solide, nota 10 la rezistenta, le muta apa si le inclina si n-au nimic. Pacat ca nu se pot pune la loc :D A, ca tu vrei sa iti faci fundatii la 10m adancime, ca ai bani de sapat si ingropat betoane, nici o problema, pe banii clientului se poate face orice.
    La podurile din filmul 2, dupa normative, se considera maximul istoric pentru cursul de apa respectiv si se adauga o rezerva, astfel incat apa nu are voie sa ajunga la grinzile podului. N-a ajuns. Nici n-au fost erodate picioarele podului.

    00
  9. Casele-s ok, amplasamentu-i prost.

    00
  10. treaba asta s-a intamplat din cauza barajului fisurat sau se inunda des zona ?

    00
  11. Citat din viitorul presedinte: „O sa alocam sumele necesare sa reparam ce e de reparat, in special la partea de lucrari hidrografice si de reparat casele”. E, asa om bun si saritor, cum sa nu-l voteze lumea?

    Citat din ministrul de interne: „Avem aproximativ, in momentul de fata, doua victime care au fost inecate.” Oh God! Sa cheme cineva politia, zic.

    00
    • Viitura a rupt mai multe baraje in amonte si din cauza asta a venit apa cum a venit in sat. Hai sa nu fim ipocriti ca oamenii chiar si-au luat-o in barba nevionovati, pe astia e corect sa-i ajute statul.

      00
    • sunt de acord, cu condiția să nu isi mai facă acolo casă.

  12. știu, sună off-topic, dar nu e: plantați copaci, împăduriți versanții, cereți guvernanților legi prin care rata de înlocuire să fie de 10 copaci plantați la 1 tăiat, legi prin care plantatorul să fie premiat și cel care taie să fie pedepsit serios. ăsta-i ecologism, nu hipsteri cu bidoane…

    00
  13. Și la Fukushima erau niște pietre vechi de hotar, pe care scria să nu construiești aproape de malul oceanului.

    00
  14. autoritatile cum au aprobat acele proiecte ? adica ma gandesc la primarie trebuie sa ti se spuna ca nu poti construi ca esti prea aproape de apa .

    00
  15. Nu prietene , asta e rezultatul defrisarilor si al distrugerii in nestire al padurilor. Cand nu mai ai cine sa iti ia apa din pamant … asta se intampla. Ma bucur intr-un fel. Sper ca toti ai care au distrus 80 milioane de m3 de lemn din 90 pana acum sa isi vada casele si ce au mai drag luate de ape.

    00
    • Care toţi? Nu l-ai auzit pe Arhi că e unul singur, ungurul acela? Cum Poanta nu pierde nici o ocazie de a-şi face campanie, nici noi nu pierdem nici o ocazie de a ne manifesta xenofobismul.

      Ar fi interesantă o statistică cu suprafeţele defrişate şi nişte nume în dreptul lor. Pentru că de ex. la mine în judeţ nu prea e picior de ungur, cu toate acestea lemnul se transportă zi şi noapte. Inclusiv din rezervaţiile naturale de unde legal nu se poate exploata nimic.

      00
  16. Cate dintre casele alea au autorizatie de constructie si daca aveau, de ce aveau in zona aia ?

    00
  17. S-a defrișat masiv. Acum apa se scurge rapid și spală totul în cale. Adevăratele soluții sunt împădurirea suprafețelor defrișate sau realizarea de baraje mari în amonte. Ambele sunt scumpe și de durată.
    Mi-e teamă că digurile nu mai sunt suficiente la amploarea actuală a viiturilor.

    00
  18. Romanul e dessssteppppt, stie construi,..oriunde. Insa Dumnezeu dragutul face randuiala si mai trage apa.

    00
  19. Filmarea 1 si 4 sunt din comuna Vladesti (7 km in amonte de Rm. Valcea), 2-ul din centrul orasului Ramnicu Valcea (la 30m de mall, podul desparte centrul de sud), 5-ul e filmat de pe barajul de la Vladesti. Barajul a fost maxim pana la jumatate din anii 70 pana acum. Niciodata nu au fost probleme cu el. Acum mai are o jumatate de metru pana la umplere (din cauza asta i-au dat drumul controlat). Satenii (cei din amonte, de la 20 km de Rm Valcea, adica orasul Olanesti): paraiele din sate, care aveau debitul unui furtun de spalat masina acum erau rauri pe care nu aveau curaj sa le treaca nici cu masina. Maica-mea imi zice ca din ’69 nu a mai vazut in Valcea ceva asa serios. Sunt destul de fututi.

    00
  20. Nu s-a spart niciun baraj la Olaneşti. Sunt niste „praguri” ordinare care ar fi trebuit sa franeze apa, care s-au colmatat in ultimi 20 ani si nu si-au mai indeplinit rolul.
    Casele alea sunt facute in albia raului, intr-un fost poligon auto, intr-o zona in care raul face un cot imens. Asa ca viitura a ales calea cea mai scurta pana spre Olt.
    Aprobarile s-au dat prin binecunoscuta metoda vâlceana: şpaga la primar sau seful de la urbanism, metoda care l-a bagat la zdup pe fostul primar Miricia Gutău.
    In Rm. Valcea sunt 2 poduri rutiere paralele (prima imagine) unul facut acum cativa ani, pentru a da niste bani unor firme de partid. Podul nou este aproximativ inutil iar la o asemenea viitura poate deveni un stavilar care poate duce la inundarea malurilor.

    00
  21. Oameni care se pricep afirma ca, de fapt, defrisarile iresponsabile masive, si banditesti, ar fi principala cauza a inundatiilor de acest tip.
    Apa aluneca cu usurinta pe versantii goi si provoaca acumulari torentiale in cursuri de apa altminteri firave.

    00
  22. Un singur cuvânt am de spus : defrișări. Asta meritam dacă ne chelim pădurile pentru 2 lei

    00
  23. pai specialistilor. veniti cu poze aia care ati vazut defrisari. sau taceti dracu din gura.

    00
  24. Probabil specialisti ca tine sunt in ministere, de-aia se duce tara in cap. Auzi la el analiza despre fundatii. E adevarat ca sunt multi suedezi care construiesc aiurea si fura materiale, sapa fundatie minca, baga fier putin, beton slab etc, dar daca tu crezi ca o fundatie de 1,5m in jos sau mai mai mare ar tine la furia asta a apelor, te inseli. Poate sa fie cea mai solida casa. Conteaza unde o pui. Daca vrei sa arunci undita de pe prispa direct in rau, iti asumi riscul ca la inundatii, sa iti ia casa pe sus.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile