Review: Xiaomi Yeelight RBGW LED

Xiaomi Yeelight RGBW sunt niște becuri „smart”, LED, cu control prin WiFi, similare cu Philips Hue (care la acea vreme nu aveau modele WiFi), dar care nu iau pielea de pe tine.

Sunt potrivite pentru lumină ambientală și au LED-ul pentru lumină albă separat de cele RGB, astfel că albul e natural și nu compus din 3 culori.

Pro:

  • Conectivitate WiFi – nu necesită o „cutiuță” (bridge) Zigbee ca la modelele anterioare Philips Hue
  • Temperatură lumină albă reglabilă – alb rece sau cald
  • Diverse preseturi/scene, de la „trezește-mă ușor” la „adoarme-mă” sau „let’s fuck tonight”
  • Integrare cu Google Home / Assistant – astfel că o dată realizată legătura, poți să folosești comenzi vocale gen „Hey Google, turn the living room lights on” (sau off), sau „Make the living room lights purple/blue/green/yellow”. Se integrează și cu Alexa (și Siri), dar nu am cu ce să testez
  • Integrare și cu IFTTT și Tasker – eu am configurat când plec de-acasă să se opreasca toate becurile
  • Unul din ele merge aproape 24/7 de aproximativ un an jumate și nu a dat semne de oboseală

Cons:

  • Flux luminos pe alb destul de slab. Potrivit pentru iluminare ambientală, dar cam atât
  • Aplicația nu are control în LAN direct. Astfel că orice comandă trimisă spre bec trece printr-un server remote, deci uneori durează puțin până primește comanda becul. Evident, avantajul e că merge de oriunde ai conexiune de net, și nu doar de pe WiFi-ul de acasă. Până de curând nu aveau servere decât în China/Singapore/US, recent au adăugat și în Germania. Nu am testat cu Germania pentru că setările se pierd între regiune, și trebuie să le fac din nou…
  • Poți crea scurtături pe home screen cu comenzi rapide – toggle on/off al unui grup de lumini, de exemplu, dar din păcate, datorită modelului server-client acele scurtături nu răspund instant (uneori deloc). E practic mai rapid să deschizi aplicația completă ca să trimiți o comandă spre bec. Surprinzător e totuși că orice comandă vocală prin Google Assistant (sau Home) este instantă.
  • Modelul testat (cel de 9W) suportă doar WiFi în 2.4Ghz – modelul nou (de 10W) știe și 5Ghz

De când le-am luat au schimbat aplicația Yeelight de 3 ori, ultima versiune fiind chiar decentă fața de cele anterioare.

Am montat 2 în dormitor (nu am nevoie de lumină puternică acolo), ca să nu mai fie nevoie să mă ridic din pat când uit lumina aprinsă și unul într-o lampă în living.

Îl găsiți la $18.99 pe BangGood sau 159 Lei pe eMag Marketplace.

xiaomi smart led rgbw light bulb

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

68 comentarii

  1. Ce fain ca trebuie sa aprinzi lumina de pe telefon. Such wow

    00
  2. cand se supara chinezu iti da stingerea

    00
  3. Dacă îl aprinzi din întrerupător, și apoi îl stingi din aplicație, bănuiesc că îl poți porni tot doar din aplicație? Sau întrerupătorul e mereu în și folosești doar aplicația?

    00
    • Sunt in serie cele 2 intrerupatoare(fizic si online), daca nu faci modificari in instalatia electrica si doar pui becul „destept” in dulie.
      Oricare ar fi pe oprit, nu ai lumina si trebuie ca ambele sa fie pe on sa functioneze.

      00
    • Daca il stingi din intrerupator il lasi fara alimentare, deci nefunctional.
      Solutia e sa iei si un touch xiaomi, si o centrala xiaomi si atunci functioneaza corect.

      Eu le am legate cu senzori de miscare tot xiaomi si amplasate in holuri, intrari, garaj.

      00
    • La Hue, dacă ai întrerupătorul pe on și ai oprit becul din aplicație, un simplu off/on din întrerupător îți pornește becul pe lumină albă (cred ca albul default e la 5000 K). Probabil toți producătorii de lumini smart au implementat soluția asta.

      @Krakatau6: nu e doar on/off. Se pot crea „scene”: lumină albă (maximul pe care îl dau becurile), lumina pentru cină, pentru film, lumină de relaxare, fade random prin toate culorile etc. Am o instalație Hue cu 6 metri de led strip la geam în living (frumos plasat, difuzează lumina, nu bate direct), bec în bucătărie (open space dar cumva „după colț” relativ la living) și un alt Hue în hol (opus bucătăriei, tot după colț raportat la living) și un altul în baie (chiar relaxant să faci duș în lumină albastră sau mov) și altul în dormitor (roșul face minuni), crede-mă e destul de spectaculoasă treaba.
      Când plecăm de acasă (mai precis doar când toate mobilele asociate sunt la vreo 200 m de casă, toate luminile se sting singure). La fel, când unul din mobilele asociate ajunge acasă, sunt deja pornite (tot detecție la aprox 200 m) luminile din hol, living și bucătărie. Am putea trăi fără smart lights? Da. Dar dacă tot le avem, ne bucurăm de ele. Plus e amuzant să spui „Hei Siri … Let’s go sex!” și să ai toat apartamentul luminat în roșu.

      00
    • Da, intrerupatorul trebuie sa fie always on. Asta e partea naspa, daca le opresti din intrerupator aplicatia aia devine inutila.
      Eu am niste becuri Philips si dimmer switches si, ca sa nu mai am problema asta, am scos intrerupatoarele mecanice si am legat firele, iar peste ele am pus intrerupatoarele Philips.

      00
    • Cum am zis mai sus, are un „default state”. Dacă-i tai curentul (adică întrerupător), și-l pornești la loc (tot din întrerupator), revine la starea configurată.

      Starea implicită este „alb cald”, dar este configurabilă din aplicație (poți să-l lași pe ce culoare vrei).

    • Partea nasoala e daca se ia curentul…cand revine ti se aprind toate becurile. E unu din motivele pentru care am ajuns sa folosesc becurile smart pe care le am ca pe niste becuri clasice – sting aprind de la intrerupator.
      Controlatul becurilor de pe telefon mi se pare cea mai stupida solutie intr-o casa. Daca esti om normal si nu stai cu telefonul lipit de tine si cand esti acasa…e o corvoada sa controlezi becurile din telefon. Mereu voiam sa aprind becu, de exemplu, si imi dadeam seama ca nu am telefonul. Mergi dupa telefon…intra in aplicatie, da comanda, asteapta sa ia comanda. In timpu asta aprindeam de 10 ori becul de la intrerupator.

      00
    • Dacă-ți faci casa de la 0, poti să o faci toată să funcționeze device-urile între ele la nivel local.

      Astfel, că, așa cum au mai recomandat unii pe aici, poți să folosești https://www.home-assistant.io/ – dacă ești puțin pasionat – iar în loc de întrerupătoare clasice (care deschid/inchid circuitul electric), poți să pui întrerupătoare care în schimb trimit comenzile de on/off la becuri, iar becurilor să le setezi starea implicită ca „Off”.

      Opțiuni sunt multe, dar cum am menționat, tipul ăsta de bec este util pentru iluminare ambientală, nu utilitară precum majoritatea românilor au în case.

      Eu am pe o lampă.

    • @John, de cate ori trebuie sa aprinzi pe zi becul? E zi, becurile stau stinse (daca e in beci sau debara il aprinzi de la buton). Apune soarele, setezi instalatia sa porneasca automat (dupa apus si doar daca cineva e acasa). Deja e seara, ai becurile pornite, daca nu vrei ambianta speciala (film etc.) nici nu trebuie sa te atingi de ele. Mergi la somn, le stingi din mobil si gata.

      Si nu trebuie sa intri in aplicatie pentru functiile esentiale: https://imgur.com/ebZ6H1K

      PS: daca se ia curentul si nu e nimeni acasa, in 2 minute se sting. Admit, singurele smart lights pe care le-am folosit vreodata au fost Hue.

      00
    • @John – de acord ca e stupid sa stingi becurile din telefon, daca esti acasa.
      Dar nu e stupid sa le stingi din telefon daca nu esti acasa. Sau sa se aprinda si sa se stinga singure, fix atunci cand ai nevoie. Pentru ca asta e obiectivul – luminile sa functioneze singure cand ai nevoie, chiar daca esti in apropiere sau nu.
      Hue au intrerupatoare wireless, senzori de miscare si ifttt. Poti sa le folosesti ca becuri normale sau ca becuri smart.

      00
  4. Al meu bazaie (coil noise) foarte tare cand e la 100% luminozitate. Dar incerc sa dorm cu lumina stinsa totusi :)

    00
    • N-am pățit. Tot Yeelight?

    • Yup, exact modelul asta – pe modul sunlight pe la 70% incepe sa se auda. Si aplica/lustra de tavan xiaomi bazaie dar cand e oprita din telecomanda. Eu nu pot sa dorm cu bazaitul ala si o opresc din intrerupator noaptea. Si multi altii se plang de asta pe interneti.

      00
    • Am încercat și eu. La mine nu se manifestă.

      Stai într-un bloc nou (gen, după 2000), sau mai bătrân, cu instalație electrică mai veche? Sunt curios.

  5. De la Oficiul de Protectia Consumatorului va deranjam. Am vazut ca becul la care faceti reclama are wifi si aplicatie online. Deci daca sunteti amabil sa ne informati in scris daca presetul let’s fuck tonight are si control parental, la ce adresa de mail doriti dvs ca tot la noi ajunge pana la urma.

    PS(avem si noi un mic protocol inca un vigoare cu una din institutiile statului de drept, mai ales pe cazuri de coruptie(minori)

    00
  6. Spyware are? Ca eu nu il iau fara spyware.

    00
  7. Mai ieftin la V39(importator Xiaomi): https://www.v39.ro/smart-gadget-uri/bec-led-smart-xiaomi-rgb-wifi-2-4ghz-10-watt-800-lumeni-e27-compatibil-google-alexa-varianta-eu-pret.html
    Ieri mi-am luat un TP-LINK LB120 de la eMAG cu 108 lei, mă gândesc să mai achiziționez unul când apare o ofertă.

    00
  8. Se incinge? Stiu ca e LED etc. dar intreb pentru un prieten.
    Ai avut vreodata probleme cu ceva sa nu mearga sau au fost flawless?

    00
    • Nu se încinge.

      Am pățit o dată să ajungă un produs defect (se rupsese ceva în transport), i-am trimis chinezului o poză și mi-a dat să aleg între a trimite produsul din nou sau să-mi dea refund 100%.

  9. folosesc TP-link, comenzile sunt instant prin aplicatia Kasa smart. La intensitate maxima are 800 lumeni,echivalentul unui bec de 60W. XiaoMi are declarati 400-550lm, la cate Baterii Externe Power Bank 20,000 mAh am luat si de fapt aveau baterie de 4,000mAh, nu m-ar mira ca lumenii lor sa fie la fel.Tp-link ca arata ca un bec nomal.

    00
    • Aliexpress?

      Ai să râzi, dar sunt și „fake-uri” de Xioami pe-acolo :-| (mă refer la capacitatea bateriilor)

      Știu că atunci când căutasem, nu găseam dacă TP-Link au RGBW sau doar RGB (mă interesa în mod special să aibă LED alb separat).

      Și nici nu specifică pe culori (gen: Lumens Flux : Red 45-75Lm / Green 100-150Lm / Blue 20-50Lm / Warm White 400-550Lm), ceea ce, din nou, mă interesa în mod special.

      Eu sunt și mai pretențios la flux luminos. Cum am zis mai sus, e OK pentru lumină ambientală (și dormitor), dar nu e OK pentru living, unde eu am 3 x 1450Lm ca să mă simt bine.

    • Amazon US, Tp-link merg ok de cateva luni.
      Best seller pe Amazon US Ayyie Solar Charger,10000mAh Solar Power Bank, bateria de fapt are 4000mAh.
      Preturile pe Alieexpress sunt asemanatoare cu cele de pe Amazon SUA, amazon e un putin mai scump dar ajung in 48 de ore de cele mai multe ori( cu prime), ai vreo 90 sau 120 de zile sa returnezi , pe cand direct de la chinezi dureaza o luna, apoi drum pe la posta care e in aceeasi situatie ca posta romana.

      00
    • Păi și acolo e cam același lucru. Nu e ca și cum nu e plin de selleri chinezești pe Amazon US. S-a mai discutat pe la Vali pe-aici.

      În general n-am avut probleme cu Poșta Română. Prin serviciile cu poștă europeană, de obicei primești produsul mult mai repede. Recordul meu personal a fost 7 zile de la shipping din China până la primirea coletului în mână, de la poșta vamală.

  10. …Adica pentru a seta becul trebuie sa-i dau comanda din telefon si sa treaca prin serverul din Singapore/China/Germania?

    00
    • Sau dacă ești mai „șmecher”, poți să-l integrezi într-o platformă de genul https://www.home-assistant.io/ care „vorbește” cu becul local (au API direct).

      Pentru cei mai mulți utilizatori, da, va trece comanda printr-un server extern. Trebuie să iei în calcul că e un produs pentru end-user, care vor să stingă lumina când sunt la birou, fără să știe ce-i ăla VPN sau port forwarding sau IP fix…

  11. am ambele modele cel de 600 si varianta 2 cu 800 de lumeni și nu bâzâie niciunul. cred că ai o problemă cu becul. aplica n-am montat-o să văd dacă face zgomot dar la testele de priză nu am auzit nimic.

    merg perfect cu Alexa, setezi intensitate, culoare etc.

    19 usd pe banggood înseamnă cam 70 de lei și o lună de așteptare (plus drum în vamă), se găsesc și pe olx la 100 de lei bucata.
    for fun merită, să-ți faci toată casa e complicat, te plictisești de oprit din telefon.

    00
    • Am impresia că totuși poți folosi Xiaomi Aqara ca să poți controla on/off, păstrând în același timp funcționalitatea din aplicații (adică, întrerupătorul să îi trimită becului comanda de Off în loc să-i taie curentul).

      Nu am experimentat, că stau în chirie și n-am chef de investiții de genul :D

  12. Cred ca eu sunt mai leneș, decât sa iau telefonul, deblocat, cautat aplicația, deschis aplicația, stins becul, prefer sa ma ridic din pat, 5 pasi pana la întrerupător, 5 pasi înapoi în pat, plapuma peste și somn!

    00
  13. pentru Aqara îți trebuie și gateway-ul lor.
    cel mai simplu e să-l integrezi cu Alexa sau Google Home.

    00
  14. mai ai si alte device uri mi smart ? ma uitam si eu in ultima vreme la diverse dar parca inclin mai mult spre sonofuri cu openhab. si nu as sxhimba becurie, ca s „vintage”, ma gandesc la optiunea smart switch…

    00
    • Nope. Cum am zis, stau în chirie, și n-am chef să investesc în lucruri destul de statice, că nu am de gând să distrug pereții înainte să plec :D

      Mă uitam, totuși, după niște întrerupătoare de genul ăsta tot de la Sonoff.

      Din păcate, din câtă electrică știu eu, ca să le montezi trebuie să-ți cam refaci circuitul electric la tot ce ține de iluminat, pentru că noi nu avem N la întrerupătoare, de obicei.

      sonoff wiring diagram

  15. La toate IoT-urile astea ce depind de un server extern si pentru a executa o simpla comanda, astept cu nerabdare cand cineva o sa stinga lumina.

    Eu cred ca solutiile unde rulezi tu la tine acasa aplicatia si hotarasti daca sa aiba acces la internet sau nu, sunt mai bune. Altfel la un moment dar e inevitabil sa nu devina distractiv :)

    00
    • IoT nu se poate fără server extern… nu la modul consumer-end. Consumatorul de bază nu știe să-și configureze routerul pentru port forwarding sau ce-i ala dyn-dns și de ce are nevoie de așa ceva ca să stingă lumina doar pentru că a uitat WiFi-ul oprit.

      În orice caz, dacă ai nevoie de soluție de genul ăsta, poți să folosești Yeelight, pentru că o dată ce le activezi „LAN Mode”, poți să le tai accesul la internet mai departe… Dar nu vei mai putea face multe lucruri de interconectare, din motive evidente. Astfel că nu mai e IoT… E „Internet of something that may or may not be controlled from your smartphone”.

  16. Daca tot sint lucrurile simple hai sa le complicam putin… Sau ce face olteanul cind nu are ce face: se dezbraca de haina, o pune jos mai incolo si o pazeste sa nu i-o fure careva. Aşa si cu bulectricile astea…

    00
    • Închide tu becul fără să te ridici de pe canapea, sau fă-l albastru sau roșu…

      Mă repet: astea sunt perfect pentru lumină ambientală. Înțeleg că toți am crescut atunci când curentul electric 24/24 era un lux, dar după vremea împușcatului, unii căutam ceva mai mult decât o sursă de lumină ca să nu ne băgam furculița în ochi când mâncam.

  17. Ori îmbătrânesc eu, ori lume se complică fara rost… becuri „smart”?
    Da’ becurile alea simple ce problemă au?
    Becuri wi-fi? CE PUII MEI!? E UN BEC!

    00
    • Becurile nu sunt doar ca să nu-ți bagi furculița în ochi când îți sorbi ciorba.

    • Dacă mă îngheață ăștia și mă trezesc peste 30 ani, am belit-o, nu am sa fiu in stare să îmi aprind becu’…

      00
    • Exista si bec cu boxa wireless incorporata. Think about that. Stau si ma gandesc cat de sci-fi o sa arate lumea peste 50 de ani. Tot asa, conectat prin telefon, dai muzica din telefon prin bluetooth si se aude la bec. Funny!

      00
    • Le-am vazut si eu… dar nu cred ca poti sa ai mari pretentii de calitatea sunetului :D

    • Singurele becuri „extra” care mi se par utile sunt cele care au in ele cameră de supraveghere. Din alea mi-as lua, și mi se par necesare pentru scari de bloc, de exemplu. O adevărată piață de desfacere.

      00
  18. Sunt realmente interesat de review/uri la chinezarii de doi lei, facute de copiatori jenanti… vai, nu sunt asa scumpe ca la prostii aia care baga bani in cercetare! Sunt chestii ieftine, ca orice furt… de ce sa dau bani la philips… ca aia doar baga bani sa poata copia leprele comuniste si noi sa luam apoi ieftin. Asa o sa ne miram ca ajungem la spital si suntem pusi pe aparate de cacat copiate de china si ne miram ca, vai, murim. Dupa care, evident, ne revoltam. Enjoy!

    00
  19. Voiam sa intreb: cat tip timp ii trebuie vecinei sa-ti aprinda lumina via wifi?

    00
  20. Îți recomand cu căldură https://www.home-assistant.io – l-am pus acasă pe un raspberry pi, pe care mai am și un pi-hole (pi-hole.net) și îmi face față cu brio la un kit Xiaomi (gateway, senzori ușă/bec), 1 netatmo, 1 Xiaomi box și două televizoare smart de la Samsung. Tot pe pi am pus și un VPN. Accesul către Home assistant e limitat pe IPurile locale. E senzațional când pleci de acasă și ai nevoie de acces la ele + blocatul reclamelor..

    00
  21. Eu le folosesc via Homebridge via Raspberry Pi ca sa le pot vedea in Apple Homekit. Merg mult mai rapid asa decat prin aplicatia lor.

    00
  22. N-am studiat așa că întreb. Alternative mai ieftine exista?

    00
    • Probabil că da, dar deși Xiaomi nu sunt tocmai genii la software (le-a luat cel puțin 3 încercări de a face o aplicație decentă), măcar ei au scos ceva decent. Cam asta-i, în general, problema cu chestiile chinezești. Chiar daca hardware-ul e minunat, de obicei software-ul lasă de dorit.

    • Dacă prinzi la ofertă poți lua un bec care luminează doar alb TP-LINK de la eMAG. Acum este 74 lei, TP-LINK LB100. Eu am 2 becuri de la TP-LINK și sunt foarte ok, aplicația este bine optimizată.

      00
    • Znuff, ce prost esti!

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile