Reminder: dacă spun că o duceau bine în comunism…

Nu mai știu dacă am scris asta, dar trebuie repetată oricum, mai ales în perioada asta, când revin în memorie perioada sinistră a anilor 80. Veți observa în discuție mereu oameni care spun că o duceau bine în comunism și că ăia care se plâng că era foame sunt rău voitori.

Și nu mint. Sunt oameni care o duceau bine. Că aveau ce să fure, de unde să fure și făceau troc. Vrei o jucărie pentru copil? Unde lucrezi? Vii cu 4 kile de zahăr și o ai. Ai nevoie de o țeavă? Unde lucrezi? La fabrica de cabluri sau de țigarete? Vii cu 2 baxuri și o ai. Nu ai bunuri pentru troc? Ce știi să faci? Nu știi nimic? Vii la cărat cu cârca.

Și tot așa. Și te forțau și pe tine să furi ca să nu mori de foame. Dar ideea de bază rămâne. Când unii spun că au dus-o bine, știți cum.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

172 comentarii

  1. nu vor recunoste, vor spune ca inventam si sa tinem ciocu’ mic ca noi n-am trait vremurile alea. e o batalie pe care n-o vom castiga decat asteptand sa moara ultimul om care „a primit apartament de la stat”. Nu aud pe cineva spunand ca era mai bine pe vremea lui Ferdinand.

    00
    • Partea cu „nu stii cum e ca nu ai trait” e adevarata.
      Am des conversatii cu adolescenti care imi explica faptul ca e greu sa ai 16 ani, asta in conditiile in care combina gagici pe alese din butoane, se imbraca cu ce haine vor, nu cu ce a ramas de la fratii mai mari si bonus n-au luat bataie niciodata degeaba cand veneau de la scoala.
      Poate ca era rau,poate ca era bine. Oamenii aia au trait vremurile alea, multi dintre noi doar am citit despre ele.

      00
    • Cu atat mai mult vom avea de furca cu problema asta cand vor muri toti ce au trait in comunism. O sa ai in fiecare zi de aface cu prostii care ziceau ca „s-a trait bine in tara asta o data, aveai apartament de la stat, toata lumea muncea, stiu io, am auzit de la vecinul meu nea Dorin strungar’ sa-i fie tarana usoara”

      00
    • @Robert
      Boss….sincer sa fiu, indiferent de avansul tehnologic, nu cred ca va fi vreodata usor sa ai 16 ani:)

      00
    • Și eu am fost caftit pe drumul de la școală. Am dat un bac de BT lui Laurențiu, un bax lui Horațiu și au caftit ca Rambo și T800 toată gașca ălora.

      Bine, cu țigări rezolvai multe dispute… Un prichindel de țig…rroma râdea de mine și de Sorin că aveam gențile ale de mască de gaze în loc de ghiozdan. L-am luat pe sus și caftit în baie. Seara era toată șatra în fața școlii, noi am stat pe metereze și după aia am sărit de la ET. 1 pe acoperișul de la intrarea profilor și ne-am cărat seara (era iarnă) prin cimitirul apropiat. Solul lor a zis că fratele mai mare se mulțumește cu două cartușe de Kent. Le-am dat dar și în pace ne-au lăsat…

      Di păcate eu am experiență cu vadalitatea că mai băteam rromi aleatoriu însă uitam că ei au mai mulți frați decât eu prieteni…

      00
    • le inchizi gura usor la boomeri cu „ati asteptat sa va dea Ceausescu case, nu stiti cum e sa ai credit pe 70 de ani”.

      10
    • @Habarnam, nimeni nu neagă asta, dar noi am avut cândva 16 ani, dar ei mai au până la 30-40-50 cât om avea noi ăştia de pe acilea.

      00
    • @casnica – Mai este un aspect pe care ma mir ca nu l-a mentionat nimeni – diferentele intre oameni erau mai putin vizible si era mult mai suportabil pentru cei de jos. Intre un muncitor la fabrica X si director/inginer nu era o mare diferenta, stateau in apartamente similare si poate in acelasi bloc, mancarea era la fel (ceva mai multe materii de baza), masina tot Dacie, concediul tot la Sinaia/Amara, hainele aproape la fel etc.
      Acum insa cine se adapteaza mai bine sau munceste mai mult are acces la produse mult mai bune, unul sta in 2 camere nedecomandate si celalalt in vila, unul are Logan si celalalt Mercedes si tot asa. Pentru cei ce nu se pot adapta sau nu vor sa progreseze e mai usor sa traiasca intr-o societate socialista care niveleaza diferentele.

      20
    • NOU
      #9

      Ursulica, tu te-ai plimbat vreodata prin Bucuresti. Stii ca exista cartiere precum Cotroceni, Primaverii, etc? Ai auzit de exproprieri? Stii cine statea acolo? Stii ce avea? Stii ca existau in Romania oameni cu piscine si aer conditionat? Nu stii? Stfu.

      10
    • @Yngwie Mainstream – serios, atat intelegi tu din text? Eu iti vorbesc despre oameni in general si tu imi spui ca existau 5% din populatie care o duceau mai bine? Aia a fost mereu si peste tot, pe principiul asta si acum e foarte bine in Romania ca uite cati bani au Tiriac, Becali si fratii Dedeman, nu?
      Piscina si aer conditionat? Wow, sunt socat. Presupun ca si atunci smecherii se plimbau cu elicopterul privat, ca Micula, nu? Sau isi pilotau singuri unul din mai multele avioane, ca Tiriac. Ori poate aveau si ei costume de 5-7 mii de euro, facute la comanda?
      „Aveau piscine si aer conditionat” – tu realizezi diferenta intre comunism si capitalism, ca atunci cand super greii Romaniei aveau aer conditionat aia prin America, Anglia sau Franta aveau sute de milioane de dolari comparativ cu o casa mare din Romania?
      Comunismul a prins exact de asta – ca taranii erau satui sa fie desculti in timp ce copiii boierilor faceau chefuri la Paris, comunismul a redus foarte mult diferentele intre clase.
      Dupa comunism am revenit la starea fireasca unde unii au judete si altii nu au sosete.

      11
    • NOU
      #11

      Bigbo$$, in timp ce unii se duceau la Toulouse pentru ca pitong, altii nu ieseau din catunul lor toata viata, iar tu nu imi spui ca nu erau clase? Lol. Si da, secretarii de partid se plimbau cu elicopterul si cu avionul, chiar daca nu era a lor. Plm, nici vila din Primaverii nu era a lui Ceausescu si nici cea de la Neptun, nici domeniul de vanatoare, etc.

      N-ai inteles nimic. Faptul ca 500( sau 5000) din 20 mil aveau aer conditionat nu inseamna ca nu aveam „clase”, ci doar ca ale noastre „clase” erau de cacat in comparatie cu „vestul decadent”. Si asta datorita comunismului, bineinteles.

      10
    • @Yngwie Mainstream – amesteci lucrurile ca sa fie bine. In comunism aveai 500 de politicieni care se plimbau si traiau pe banii statului, azi ai 500 de politicieni care se plimba si traiesc pe banii statului, nu e nici o diferenta acolo.
      Diferenta este ca azi ai 500 de mii de patroni care o duc bine, ai 500 de mii de angajati cu salarii mari, ai un milion de oameni care s-au intors cu bani de afara si au sarit in alta clasa sociala si tot asa.
      Pentru Gigel, muncitor necalificat din Tungujeii de Jos este mai dureros sa vada azi ca seful are X5 si vila mare pe cand acum 50 de ani stateau in acelasi bloc, doar ca Gigel avea 2 camere nedecomandate si directorul 3 decomandate insa se lua curentul la amandoi la aceeasi ora.

      00
    • @Bigbear Gigel e suparat ca nu au murit caprele tuturor vecinilor?
      Mie mi se pare ca cea mai mare problema a romanilor este alta diferenta de clasa. Aia de sus care pot fura ca pe vremuri fara sa pateasca nimic si ei, de jos, care nu mai pot face asta.

      10
    • @Bigbear Diferențele mai puțin vizibile dureau totuși. Copii fiind, unii aveau pachețel la școală pâine cu margarină si parizer alții cu salam de sibiu si cașcaval. Cei de la țară cu unsoare sau cu slănină. Unii aveau portocale si banane tot anul alții doar de Craciun, cu puțin noroc. Să nu mai zic de diferențele la haine, adidași, penar, ghiozdan.

      10
    • Prostie.
      Pe logica asta nici istoricii actuali n-au voie sa vorbeasca despre epoca fanariota pentru ca n-au trait atunci.

      10
  2. Măcar frigul din case e la fel

    00
    • Mai da-te-n spanac. N-am vazut romani in 2021 sa dea gaura in acoperisul blocului ca sa-si monteze soba (sau teracota, fara gluma) in apartament, asa cum faceau romanii prin orase (Timisoara) in epoca de dezvoltare multilaterala.

      10
    • @Sabotor Din nefericire nu este chiar asa. Lipova, Calafat sunt primele care imi vin in cap. Da.i o cautare si o sa fii surprins cate localitati au blocuri cu sobe pe lemne. Bineinteles si burlanele aferente care merg de la toate etajele spre cer.

      10
    • Și nici trafic în coloană pe Valea Prahovei nu era, na!

      10
    • In valea jiului sunt blocuri ghetou,fara caldura si apa calda ,oamenii saraci;pe vremea comunista aveau salarii mari,conditii de viata bune.

      00
    • In Târgu Secuiesc majoritatea oamenilor fac focul la bloc în soba cu lemne!

      00
    • @Becaly si pe vremea odiosului traiau la fel de greu ca si acum.

      00
    • mai fa si tu niste cozonaci sa se incalzeasca casa, te-ai invatat sa-i cumperi de-a gata de la lidl.

      00
    • @Connex
      Diferența e că în comunism peste tot era așa. Acum sunt câteva orașe falimentare din cauza că alea au fost sate transformate de comuniști din pix în orașe, să locuiască acolo oameni ai muncii care sa fie angajați la cate un proiect megalomaniac și care nu-și are rostul.

      10
    • Sabotor – la acest moment ma uit la două coșuri pe care iese fum, la bloc. Acele cateva orase reprezinta intre 25 si 28% din populatia Romaniei. Mental – te situezi in barca cu cei care sustin ca in comunism a fost mai bine. Iar cearta asta permanenta seamana cu asta – http://www.povesticutalc.ro/povesti-Orbii-si-elefantul.html

      00
    • @Nimeni
      Ideea era ca acele cateva orase n-aveau motive sa fie orase, au fost facute din pix orase, s-au trantit niste blocuri infecte in care sa locuiasca oamenii muncii care construiau cate o idee tampita d-a lui Ceausescu, blocuri care nu erau racordate la un sistem de termoficare pentru ca nu exista sistem de termoficare pentru ca acele „orase” erau orase din pix. Ei, acolo e normal sa vezi hornuri de fum din bloc. In Timisoara insa, oras mare, cu sistem de termoficare, trebuia sa-ti faci soba-n casa ca sa nu crapi de frig exact ca intr-un catun din inima muntilor.

      Si intorcandu-ma la ideea de la care am plecat, ca cica e la fel frigul din case…. nu, nu e. D-aia acum blocurile din Timisoara nu mai au hornuri pentru sobele din casa. Dar tie ti-a fost foarte greu sa intelegi asta, ai dat-o-n balarii.

      00
    • Sabotor – it-ist ? Idei putine si fixe.

      00
    • @Nimeni
      Analfabet funcțional? Ți se prezintă pe îndelete o idee și tu tot nu înțelegi.

      00
    • Exact – ideea aia e doar a ta – te-au mai contrazis si altii, eu am avansat niste cifre. Cateva orase din Romania nu inseamna 4,5 milioane de romani, inseamna cam un sfert din populatia tarii. Datele nu-s inventate de mine, sunt avansate de I.N.S. si, din nefericire, 14% din oamenii astia muncesc. Alege o zi in care nu ai ce face si iesi din orice drum national mai rasarit si mergi incet cu masina privind casele din localitatile prin care treci. S-ar putea sa ai alta idee dupa asta. Si daca tot vorbim de analfabetism functional, repetarea aceleiași idei, fara nici un fel de argumentare nu reprezinta explicatie pe indelete.

      00
    • @Nimeni
      Eu zic sa lasi spirtul mona in pace, ca uite, bei pana la delir si apoi aberezi pe internet:

      Exact – ideea aia e doar a ta – te-au mai contrazis si altii, eu am avansat niste cifre.

      Nu, n-ai avansat nici o cifra, ai scos doar un scremut „eu acum ma uit la un cos de fum intr-un oras”.

      repetarea aceleiași idei, fara nici un fel de argumentare nu reprezinta explicatie pe indelete.

      Bossulean, ti-am explicat cum sta treaba si pentru ca esti tare de cap a trebuit sa o repet, ca tu n-ai vazut argumente acolo, era mult peste ce poate sa inteleaga neuronul ce-l ai in cap.

      Si uite, pentru ca de anul nou mi-am propus sa fiu mai bun, iti explic din nou, ca am timp, cu subpuncte, poate o fi mai usor pentru neronul tau singuratic sa urmareasca daca sunt subpuncte:

      1. s-a facut o afirmatie cum frigul din case e la fel ca pe vremea comunismului
      2. am contrazis acea afirmatie pentru ca eu stiu – ca si multi altii – cum inainte de ’89 caldura era cu portia, de lumea a trebuit sa-si faca sobe SI in apartamentele care – in teorie – erau racordate la o retea de termoficare, cum ar fi de exemplu in Timisoara. Erau zile de iarna in care geamurile aveau flori de gheata pe ele, asa sa-ti faci o idee cum era cu caldura in apartamente inainte de ’89.
      3. apari tu dupa juma’ de mona sa subliniezi ca – hac – te uiti la doua hornuri de fum dintr-un block.
      4. iti spun ca sunt locuri in Romania care au fost transformate in orase asa de florile marului. Si sunt multe – imi vin repede in minte Anina, Petrosani, Lipova – unde s-au trantit niste blocuri, dar fara retea de termoficare si fara retea de gaz, drept urmare aia isi trantesc o soba in apartament. Dar faptul ca sunt niste blocuri intr-un fund de lume nu inseamna ca ala e oras SI NICI NU INSEAMNA ca e la fel ca pe vremea comunismului. Stii, sunt si comune care au blocuri, iar aia tot cu sobe se incalzesc, ca deh, o comuna nu are retea de termoficare sau de gaz, iar daca vezi in comuna aia un cos de fum dintr-un apartament, nu inseamna ca nici la orase (Timisoara) nu e caldura, bai prostule care esti prost.
      5. tu nu si nu, ca idei fixe, ca herp-derp.

      In loc de concluzie, lasa dracului spirtul ca-ti omoara si neuronul ala pe care-l mai ai.

      BONUS: stiu un caz – intr-un oras mare – in care un individ si-a pus centrala pe gaz, apoi centrala s-a stricat sau ceva si el n-a mai reparat-o, dar nici nu s-a racordat inapoi la reteaua de termoficare ci se incalzeste cu resouri sau dracu stie cum. Tu de aici ai deduce ca vai, la fel ca-n comunism, de la reteaua de termoficare nu se da caldura, ca nu te duce mai mult mintea.

      00
  3. Măcar acum ei pot spune că în comunism era mai bine…
    Ia să-i fi văzut pe vremea aia, puteau fi nostalgici după legionari? 😄

    00
  4. tata are o vorba: Atunci era rau acum e greu. Nu dau greul de acum pe raul de atunci.
    Nu puteai fi om cu coloana vertebrala si sa-ti fie bine.

    00
    • Erau si multi cu coloana vertebrala ce o duceau bine. Oameni ce isi vedeau de treaba lor, nu deranjau si nu erau deranjati. Nu era peste tot ca-n filme, sa nu exageram. Nu-s pro vremurile alea, dar am auzit atat povesti bune cat si rele de la oameni de calitate ce nu au pus mana in viata lor. Chiar bunica-miu imi povestea dupa o viata de sofer in „petrol”+pompieri cum daca erai pupincurist ajungeai departe, daca nu, mai slabut. Arata-mi diferenta fata de zilele noastre. El a ramas cu un halat de mestereala si cateva unelte (ciocan, cleste, prostii de astea) dupa 40 ani de job. Nu cred ca poti sa zici furt la asa ceva, ca apai asa si faptul ca folosesc word in interes personal se poate numi furt.

      00
    • Da ma, o duceau bine, se știe, cu 15 grade iarna in casa, câteva ore de curent pe zi si deloc noaptea, carne o data pe saptamana si alte binefaceri…

      Iar coloana aia statea dreapta pana trebuia sa spui ce mai face vecinul cu rude in străinătate.

      00
    • @Robert ceva din comentariul tau ma face sa cred ca n-ai trait foarte mult in vremurile alea. Daca tu le judeci dupa povestirile altora pot doar sa-ti amintesc ca oamnii isi aduc aminte numai o mica parte din ceea ce au trait, de obicei lucrurile frumoase si au ales sa le uite pe cele urate.
      Daca totusi ai trait vremurile si in continuare sustii contrariul celor spuse de mine, imi pare rau. Am avut alte experiente, iar eu aleg sa nu ma intorc niciodata la ele.

      00
  5. Comunismul nu a dispărut pur si simplu ca a murit unu si una

    Restul au rămas printre noi, clandestin.

    Prra putini au raspuns pentru ce se întâmpla înainte de 89.

    00
  6. Majoritatea isi aduc aminte cu nostalgie de comunism pentru ca atunci erau tineri. Indiferent cat de greu era atunci, treci mai usor peste toate problemele cand ai 30-40 de ani decat atunci cand ai 70 de ani sau chiar mai mult.

    Cei peste 60-70 de ani care spun ca era bine isi aduc aminte de tineretea lor.
    Cei sub 30 de ani care spun ca era bine sunt niste tampiti care nu au trait si pun botul la povestile bunicilor (care isi aduc aminte de tineretea lor);
    Cei intre 30-60 de ani care spun ca era bine sunt cei care au avut parinti cu functii importante in partid.

    00
  7. Deci Vali a spus citez „Sunt oameni care o duceau bine. Că aveau ce să fure”,
    și acum e fix la fel :))
    Stai să mai tiparească ăștia în continuare și mai mulți bani că e pandemie și trebuie „ajutoare” că o să se repete citez „Nu ai bunuri pentru troc?”
    De fapt deja se întâmpla bartere din astea fix în domeniul lui Vali în „on-line”, anume „influencerii” păstrează bunurile trimise la „testare”.
    Circula pe vremea aia un banc rusesc, „cica a murit Khrushchev și pe lumea cealaltă sa întâlnit cu țarul Nicolai.
    Asta îl întreabă.
    -Mai este Rusia mare că eu așa o știam ?
    Răspunde Khrushchev
    -O da Rusia e mare precum o știi, chiar mai mare.
    Nicolai continuă cu întrebările
    -Dar mai mor oamenii de foame în Moscova ?
    -Ei mai sunt oameni saraci da, care mor de foame în Moscova
    -Dar în Siberia mai mor oamenii de frig ?
    -Ei, ști doar că în Siberia e foarte frig, da mai mor oamenii în Siberia de frig.
    Nicolai insistă cu întrebarile
    -Dar votca mai are 40 de grade ?
    Khrushchev răspunde.
    -Nu tovarășe, acum votca are 42 de grade.
    Nicolai oarecum descumpanit spune.
    -Bine mă și doar pentru două grade ați făcut voi revoluție ?”

    00
  8. De cozile unde stateam sa luam pe ratie nu zic nimic aia care plang vremurile alea? Stateai la coada pana si pt lapte. Sau de frigul din casa? Tin minte si acum zbaterea continua a mamei mele pe la cozi cand“se dadea” la alimentara cate ceva. Ma lasa la rand si se ducea pe la alte cozi unde “se dadea”. Sau showul cu scos in fata clasei si scandalul facut de tovarase ca avea tovarasul mult iubit coarne desenate pe poza obligatorie din fiecare manual. Vremuri de aur, nu ca acum.

    00
    • Da mă dar mai prindeai câte o „bunăciune” în fața ta la coadă și puteai să o pipăi gratis :))

      00
    • și după aia cu umerașul pe masa din bucătărie…

    • cozi la lapte, pâine, hârtie igienică, vată(dar ce să ştie femeile de azi când explodează rafturile de tampoane, absorbante, cupe şi chiloţi pt menstruaţie şi naiba mai ştie ce), aproape orice.

      00
    • @AB
      Și cîte femei au murit de septicemie, că erau avorturile interzise sub ștacheta ”mamă eroină ” cu 4 copii, că stătea securistul la capul ei pînă spunea numele medicului/babei care i-a făcut avort sau pînă murea.
      I-aș lega de mașină pe ăștia și i-aș tîrî pînă se duce pielea de pe ei.

      00
    • @Marinel, aia e deja altă poveste. Acum era vorba despre cozi.
      Fucking cozi la orice te poți gândi, dar nu așa că azi, coadă la casă cu coșul plin. Coadă de ore întregi, rugându-te la toți sfinții din ceruri să apuci ceva și să ieși viu și nu prea storcit din nebunie. Cozile la portocale erau ceva apocaliptic, la alea la carne n-am fost și babane nu se aduceau la noi în oraș pt fraierul de rând.

      PS. Să nu crezi că nu-s de acord cu tine.

      00
    • Coadă de ore întregi, rugându-te la toți sfinții din ceruri să apuci ceva și să ieși viu și nu prea storcit din nebunie.

      să ridice mâna sus cine a avut părinți care, după 3 ore la coadă la jucării a venit cu o jucărie pentru sexul opus, pentru că asta era tot ce a apucat.

    • @Vali, am stat la coadă la portocale 2 sau 3 ore, fără să pot să-mi ridic căciula de pe ochi pt că mâinile îmi erau prinse în strânsura de oameni, așa compactă era coada. Și fix când am ajuns la tejghea, dar fix, o atingeam cu mâinile, vaca grasă care era în partea cealaltă, spre interior, m-a scos din rând cu șuncile când a ieșit, după ce-și cumpărase cele 2 kile de portocale pe care puteai să le cumperi. Aveam 9 ani și eram cât un spiriduș.
      Când plângeam de disperare au trecut 2 prieteni pe acolo și nu m-au lăsat să încerc să intru la loc în față.
      Dacă nu era tata mai în spate în coadă și nu venea el cu 2 kile de portocale, nu știu ce făceam. Și rar mi-a părut mai rău după ceva ca după cele 2 portocale pe care tata le-a dat lor.
      După ce că nu mă lăsaseră măcar să încerc să-mi iau cele 2 kile regulamentare, acum primeau portocale just because.
      O jucărie era o jucărie, la vremea aia nu mai conta pt ce sex era destinată.

      00
    • haha… bravo AB.

      inca un concept pe care multi noistalgici il ignora.

      acum se planga ca stau la cozi imense la casa cu caruciorul plin. care e ediferenta fata de cozile de atunci?

      in plm, atunci stateai la coada INAINTE sa cumperi ceva. si nu garanta nimeni ca atunci cand iti vine randul o sa mai ai ceva de cumparat.

      si nu se baga nimeni in fata. pentru ca aia care trebuie se duceau prin spate (remebebr tariceanu si revolta generalizata?). era permanenta situatia. acum daca se baga unul in fata il injuri si daca se limiteaza la atat ai pierdut 2 minute. daca il injurai atunci erau 20 de ani.

      00
    • …fără să pot să-mi ridic căciula de pe ochi pt că mâinile îmi erau prinse în strânsura de oameni, așa compactă era coada.

      La o astfel de coadă, din cauza oboselii am adormit în picioare, susținut de presiunea celorlalți. M-a trezit o femeie când m-a observat, îngrijorată că mi-ar fi fost rău.

      00
  9. Eu am prins prea puțin ani de comunism ca sa pot sa înțeleg regimul ceaușist. Dar din poveștile bătrânilor înțeleg ca, comunismul in România nu a fost nasol pe toată lungimea lui. Au fost doua perioade nasoale: una postbelica pana in ‘65 când a venit Ceaușescu și alta dupa ‘78. Între acestea am auzit ca nu a fost chiar rău(nu primeai mâncare pe cartela, etc). O buna bucata din perioada după ‘80 am prins-o și eu și nu mi-aș dori sa revin la ea. Am prins aceasta perioada într-un mare avantaj dar, copil fiind, am inteles perfect ce era in jurul meu. Taică-meu era navigator și eu stăteam in Constanta. Constanta era un oraș in care trocul de care vorbește Vali mergea într-un stil mare iar taică-meu aducea in anii ‘80 electrocasnice in valiza la care mulți romani doar visau: combine audio Pioneer, cuptor cu microunde Phillips, etc…

    00
    • Lipsa libertății de exprimare, instituțiile statului capturate de partid, instituțiile media capturate de partid, limitarea proprietății private, cenzura drastică, condamnările politice, delictul de opinie, delictul de lez-majestate, cultul partidului (apoi al lui NC), teama de a vorbi, frica – în general de a face ceva „necorespunzător”, poliție politică, represiune, deportări etc. Astea toate au fost prezente în toate perioadele menționate de tine. Cu ceva schimbări de nuanță, în sensul că nu au mai existat condamnări politice în vremea lui NC, dar erau disimulate în alte acțiuni, vezi cazul Mugur Călinescu, pe care l-au distrus securiștii. Deportările au fost în anii 50. Cultul personalității a apărut odată cu NC. Așa zisa relaxare de după 1965 era de fapt o critică a noii generații de partid asupra gărzii din anii 50. Așa s-a editat și „Cel mai iubit dintre pământeni”, a fost permis pentru că asta făcea: critica gărzii staliniste inițiale. Alte schimbări au fost că s-a trecut de la cosmopolitism la naționalism de peșteră. Vezi cazul Lucrețiu Pătrășcanu, executat în anii 50 pentru că era naționalist, reabilitat apoi post-mortem de NC. Nu apreciem un regim politic doar după prezența/absența produselor alimentare, deși și asta este important. În concluzie: comunismul a fost rău, indiferent ce vă spun părinții sau bunicii voștri. Eu eram adolescent, chiar ieșit puțin din adolescență și chiar dacă sunt nostalgic după acea perioadă a vieții mele, în nici un caz nu regret căderea comunismului. Sunt gata să lupt la propriu contra unei încercări de re-instaurare a unui regim asemănător (autoritar sau totalitar).

      00
    • @Dan, perioada aia „mai bună” de care-şi amintesc unii a fost oarecum mai bună doar din punct de vedere al faptului că se găsea cât de cât mâncare (2-3 branduri româneşti, cvasi-identice), prin calorifere curgea căldură şi nu se oprea curentul.
      doar că restul problemelor erau tot acolo: decretul privind avorturile a fost dat în ’67, tot atunci s-au împuţinat până la dispariţie produsele contraceptive, interdicţia de călătorie tot acolo era, deţinerea de valută tot era infracţiune, securitatea tot era cu ochii pe noi, turnătoria tot exista, deţinuţii politic mureau pe capete în închisori, la canal sau, după nu ştiu ce amnistierea parcă prin anii ’60+, tot domiciliu obligatoriu la dracu cu cărţi.

      00
  10. Bunicul meu a facut 3 ani la mina pentru ca nașul lui de cununie l-a raportat ca are car si bou/ boi ceea ce a fost o minciună oricum.

    Mulți au folosit comunismul ca o scuza sa fie ani animalele – persecuții, bătăi, torturi, minciuni, trădări.

    Mulți au folosit comunismul ca o unealtă sa urce social, sa agonisească, sa capete prestigiu.

    Ăștia, 99% dintre ei, au ramas printre noi dupa revoluție.

    Si ca sa punem pe tapet cât mai bine realitatea care ne înconjoară, aruncați o privire la Vasilescu pe blog

    https://mihaivasilescublog.ro/2015/12/22/sunt-fiica-unui-terorist/

    Nu comuniștii au facut ce au făcut:

    OAMENII (poate unii erau comuniști, poate unii anti-comnunisti).

    Ideea e ca in esență omul e o ființă violenta, rea, egoistă si lacoma.

    De Crăciun să fim cu toții mai buni!

    Ha!

    Asta e o vorbă care ma face sa vomit.

    00
    • Confirm, bunicul a fost printre cei persecutați în genul ăsta, el a fost ranit la atacul Odessei când luptam alături de nemți, probabil ăsta a fost norocul lui că a fost trimis înapoi în țară și după perioada de spitalizare a fost lăsat la vatră, nu a mai putut folosi mâna dreaptă restul vieții, era paralizată de la cot în jos, a reînvățat să scrie cu stânga.
      Pensia militară a fost de mizerie pentru că au venit comuniștii la putere și el luptase cu „naziștii”. Când au dat legea chiaburilor comuniștii, el nu se încadra la ea fiindcă avea doar 8 hectare de pământ, (legea se aplica la peste 10 ha), dar au fost destui care puseseră ochii pe pământurile lui și uite așa a fost lăsat fără alte 6 ha confiscate.
      Așa sau acoperit multe nedreptăti sub masca „luptei de clasă”.
      Când au intrat rușii în Basarabia au fost mulți basarabeni care au fugit în România și au fost cazați pe la diverși români cu suflet.
      La bunicul a stat în casa mare o pereche de basarabeni soț și soție mulți ani până au primit un apartament în București de la autoritățile comuniste.
      Au rămas prietenii noștrii de familie toată viața, din nefericire nu mai sunt.
      E vorba de D.C Mazilu și soția lui, celebrul epigramist (mulți îl confundau după revoluție cu celălalt securistul).
      Datorită lui „Nea Puiu” am acasă în România o bibliotecă cu peste 10 000 de cărți din care o parte cu autori români contemporani semnate.
      Și tot datorită lui știam cele mai multe bancuri pe vremea „aia”.

      00
    • Confirm partea cu jigodismul. Eu am făcut la mină un an și jumate că n-am vrut să continui școala militară (de fapt cînd le-am spus motivele).

      00
  11. Stateam de vorba acum cinshpe ani cu niste prieteni si le ziceam ca eu pana la Revolutie nu mai vazusem banane / portocale de vreo trei ani. Si asa era, la un moment dat cam disparusera (prin ’88 / ’89).
    Unu din amici mi-a zis superior ca „ce-ai ba, la noi erau”. „De unde pretenas?!”, „De la casa de comezi” pentru ca ta-su era mare mahar local (ulterior consilier la primaria S1).
    Alta amica zicea ca „nu, nu, eu mancam mereu, aveam o ladita pe balcon. Aducea bunica-miu” care era militian cu grad destul de mare.

    Da, unii traiau bine.

    00
    • La vecinul meu s-a spart țeava de plumb din căminul cu apometrul. Nu doar că s-a revărsat apa pe stradă dar odată cu ea și măslinele din butoiul de 60 litri, pus acolo la rece (că nu avea loc în frigider) și neavînd capacul înșurubat… se mirau poporenii pe stradă, dimineața, de unde frate atîtea măsline, că noi n-avem să mîncăm nici de leac.

      00
  12. vin io cu benzina ca n-am ajuns pana aici in viata asta ca 1 sau mai multi cred ei altfel.

    pai nene, macar atunci toti aveau sansa sa fure si sa mai diminueze inegalitatea, sa-i fie mai bine.

    in ziua de azi, ei fac lobby, ca apoi polueaza, fura, distrug, produc bani din pix si nu sunt pedepsiti.
    noi stam pe sub poduri, facem parnaie si pentru o gaina furata, copiii flamanzi seara si citim nonsalanti statistica, traim din ce in ce mai greu de la o luna la alta, s-asa mai departe.

    ca iar mi-am amintit de jegosu de Musk, ca are beneficii de 10000 de ori mai mari pe an fata de un lucrator obisnuit. care sef de oricare fabrica, uzina avea pe vremea aia salariu de 5000 de ori mai mare ca un lucrator de rand!?

    rau comunismul, nimeni nu-l vrea dar nu-s mandru de capitalism si-si va gasi si asta sfarsitul.

    00
    • Erau probleme doar cauzate de neazjunsuri?

      Aia de au murit pe la canal probabil se consolau ca tot prostu’s are ce fura!

      Ai sa iti mai zic una:

      Nu toti fura! Chiar daca ceva poate fi furat, nu toata lumea il va fura. Unii nu fura de frica, altii de bun simt, altii ca au valori dupa care isi ghideaza viata!

      Odata ce ai inceput sa faci nefacute si sa iti gasesti scuze pt ce faci, crede-ma ca it’s all down the hill pentru tine ca individ.

      Petru ca iti conditionezi creierul sa justifice nefacute, stii vorba aia: cine fura azi un ou, maine va fura un bou? Ce faci daca maine nici boul nu te mai safisface? Dai in cap, torturezi, violezi.

      Si mereu creierul tau, care acum deja e antrenat sa te minta va gasi o scuza.

      00
    • Mă gîndesc cîte nopți nedormite o avea Woodrea de construiește lîngă Cluj un ansamblu de 40 mii apartamente. Apropo, strada e deja asfaltată și gurile rele spun că (viitorul) metrou ardelenesc va avea o stație chiar acolo. Ce afaceri o avea, livadă de pomi de bani?

      00
    • @Alex, da, doar ca nu.. „cine fura azi un ou, maine va fura un bou” sunt proverbe trase de par, daca era realist azi nu mai aveai ce fura sau cine sa fure, e adevarat ca un comportament din asta de conditionare te schimba asa cum i-a schimbat si pe cei din comunism insa nu cred ca e nevoie sa exageram
      @J, „aveau sansa sa fure si sa mai diminueze inegalitatea” adica fix treaba comunismului care e si evident de ce a esuat

      00
    • @Alex, ai fwtut o logică cu cine azi fură, măine torturează și violează, de mi-ai băgat singurul neuron în hibernare.
      Tu confuzi niște lipsuri elementare (hrană, căldură ) cu niște mofturi. Dear Sir, pe vremea aia se făcea troc să pui ceva decent pe masă. Să ai un săpun, un pantof, o pungă de vată. Valori azi sunt pupatul în dos și orele suplimentare din corporații pentru un job betăr și more money ce se practică azi, furatul a trei kile de zahăr din vare două schimbate pe un kil de carne de porc i-au transformat pe toți în violatori.
      O friptură de porc duminică pe masă nu are nici o legătură cu ultimul Aifone ce ți-l cumpără tata de Moș Crăciun că ai reușit să sckrii korekt la 17 ani ,,Ana are mere,,.

      00
  13. NOU
    #66

    @andreig exact. Străbunica a asistat la colectivizare și a văzut cu ochii ei oameni arestați și chiar o crimă pentru a încuraja colectivizarea. Bunica era mica, avea vreo 6 ani. După ce a crescut și s-a căsătorit muncea dublu la colectiv, pentru că bunicul era șofer la aprovizionarea magazinelor. Au dus-o bine. Mama s-a născut și a trăit în comunism și îi plăcea, întotdeauna spune că a terminat o școală, a avut serviciu și că pe timpul adolescenței a avut activități pro comunism. Fiecare înțelege și judeca prin prisma lui și compară în funcție de experiența. După căderea comunismului toți au plâns regulile impuse de ăla mare. Străbunica se plângea că pământul nu e lucrat, bunica se plângea că de acuma trebuie sa caute ea mașini agricole pentru cultivarea terenurilor. Mașini agricole pe care oamenii nu le aveau pentru că aparțineau de stat și au avut grija alții să le treacă în averea proprie. Mama se plângea că fabrica unde lucra era în prag de faliment și că nu o să aibe cu ce să mă poarte la școală. Și din familia lui tata aprox la fel. Cum zice și Vali: toți au dreptate și cei ce au dus-o bine și cei ce nu aveau ce manca.
    Toată familia mea era conștientă de cenzura impusă sau de faptul că dacă refuzai jobul oferit de stat, îți faci bagajele pentru canal.

    00
  14. „… ca să nu mori de foame.” – din exprimarea astea cred ca vin unele neintelegeri. Unii folosesc expresia mult prea lejer. Nu aveai prea multe optiuni, nu gaseai usor lapte, carne, zahar…etc. Dar nu mureai de foame, caci era mancare. Nu mereu ce voiai, dar gaseai sa mananci.

    00
  15. In anii 70 chiar se traia bine si saltul fata de perioada precedenta a fost enorm. Perioada aia e amintita de nostalgici. Dar bunastarea era pe datorie, din banii imprumutati si bagati in rafinarii si fabrici se scurgea o parte si catre populatie.
    Romania nu a produs niciodata suficient pentru populatia pe care o avea. Chiar si acum rumuniii traiesc mai bine decit merita si nota plata va veni, la fel cum a venit si pentru generatiile comuniste.

    00
    • NOU
      #76

      Stii tu ceva, dar gresesti profund.
      Romania e perfect capabila sa se intretina, dar cizmarul suferea de un complex mesianic, fapt care l-a facut sa prapadeasca zeci de miliarde de USD (sute in banii de azi) pe proiecte idioate (Canal, „Casa Poporului” Krivoi Rog, etc) si pe ajutoare directe si indirecte (barter pagubos) pentru toti ruptii din lumea asta .

      00
    • Daca se intorc milioanele alea de capsunisti ce plm le dai sa manince?

      00
  16. Eu sunt din 82, oras de provincie, parinti ingineri, faceau naveta zilnic, fara functii importante.

    Nu am facut foamea la propriu, stateam la coada cu bunicii la lapte, carne, apa calda „se lua” destul de des.

    In afara de astea, am avut o copilarie frumoasa, iar atat parintii cat si bunicii spun ca a fost ok, nu grozav, dar ok.

    Pe langa lipsurile enumerate au existat insa niste chestii pe care ei le-au perceput ca fiind benefice si mai ok ca azi:

    – siguranta veniturilor lunare, chiar daca existau cozi si lipsuri, stiai ca totusi nu mori de foame, concediile erau concedii, etc.

    – exista un anumit sentiment de mandrie, pentru tot ce s-a construit, de la industrie la servicii, sistemul de irigatii, invatamantul de stat, etc.

    Da, e usor sa ii injuri ca sunt nostalgici, dar cei care ii injura sunt cei care azi o duc bine si care in general dispretuiesc saracii si nu isi asuma nicio raspundere pentru binele comun.

    Cei cu afinitati de dreapta adica.

    Eu, de stanga fiind, nu ii injur, ii accept si ii respect, insa reciproca nu e niciodata valabila si asta spune multe despre caracterul lor.

    00
    • Daca pana la 30 de ani nu esti de stanga, nu ai inima.
      Daca pana la 40 de ani nu esti de dreapta, nu ai creier.

      00
    • Da, in principiu cu cat devii mai batran, cu atat devii mai cinic si mai deziluzionat.

      E o observatie, si ca orice observatie, nu o face automat o chestie de dorit, dimpotriva, e o reflectie amara a „binefacerilor” dreptei asupra popoarelor.

      00
    • bah petrica, tu risti sa devii prostu satului
      – „siguranta veniturilor” – aha. 87 brasov.
      – „concediile erau concedii” – aha. Pe la tara, la agricultura. Sau pe la cele niste statiuni obosite, unde reuseai sa prinzi un pepsi. Concedii nene, nu gluma
      – „chiar daca existau cozi si lipsuri, stiai ca totusi nu mori de foame” – bine, cum tu manci mult cacat, normal ca nu mureai de foame
      – „exista un anumit sentiment de mandrie, pentru tot ce s-a construit, de la industrie la servicii, sistemul de irigatii, invatamantul de stat, etc” – invatamantu care nu ti-a zis ca inainte de etc nu se pune virgula. Industria care producea fix cacat, cum ziceam, tu erai hranit bine. Iti iriga pula, ca aia aveai de mancare.

      Bah, stanga nu e buna nici de laba ma

      00
    • – “concediile erau concedii” – aha. Pe la tara, la agricultura. Sau pe la cele niste statiuni obosite, unde reuseai sa prinzi un pepsi. Concedii nene, nu gluma

      țin minte că mergeam la Olănești cu portbagajul plin de mâncare, că acolo nu găseai să cumperi altceva decât pâine.

  17. Consătenii mei mereu se plâng ca li se usucă culturile din cauza secetei. Toți au pavate curțile cu dale de pe canalul de irigatii din zona, toți au viile cu araci facute în din tevile de irigatii.
    Romanii urasc privatii si multinationalele ca nu te lasa sa furi cat ai vrea tu

    00
    • Adevărul este că apa de irigat culturile este foarte scumpă și de multe ori ”o singură apă” costă cît recolta în sine, nu mai spun că trebuie să uzi de 2 ori, uneori chiar și de 3 ori. Pentru că: prea mulți trepăduși pe linia de cost, energie scumpă (nu doar de acum) și canale făcute de-ampulea, cu pierderi de apă foarte mari, de 2-3 ori mai mult decît apa ”utilă” (dalele alea de care zici, puse pe folie).
      Ca exemplu, pentru Dobrogea, înainte să se facă Canalul apa venea din Dunăre și trebuia ”împinsă” peste deal, la Basarabi (acum Murfatlar) ca să ajungă in canalul de irigații CA1, spre Mangalia și litoral. Costuri enorme.

      00
    • Discutam zilele trecute cu un viceprimar de la o comună destul de înstărită din Gorj. Despre proiectele realizate în comună etc. Vine rândul la alimentare cu apă. Și îmi povestește că nu sunt instalate apometre iar lumea plătește la paușal. Iar vara nu prea face față rețeaua, că toți își udă grădinile cu apa care oricum este taxată la o treime din prețul de la oraș. Și cei care își udă doar grădinile au bun simț, pentru ca mulți își udă viile, cultura de porumb etc. Rețeaua va trece anul acesta de la primărie la Aparegio, care administrează la nivel de județ. Și să vedeți cum se vor văita locuitorii comunei, după ce li se va actualiza tariful. Nu îmi închipui cum vor face dacă vor fi și contorizați

      00
  18. https://www.youtube.com/watch?v=6BYdBTPrEHw

    Sintetizeaza perfect „revolutia” : „l-am scos pe securist/terorist,era complect ars,parjolit …. era strain?” Cam asta eram in 89: „sunt romanesti ? nu, americane , holland ,london … mo-to-rola ” + „filmeaza frigiderul si puii ! (pt generatia tiktok , sa ai inainte de 89 2 pui intregi necongelati era opulenta suprema )

    Din pacate 89 a fost inceputul sfarsitului pt romania . Dupa ce ne-am impuscat ca chiorii intre noi . RIP

    00
    • fk shit, sa iti para dou pui slabi ‘opulenta’ << uitati ba aici spalarea pe creier de care multi se indoiesc

      00
    • „Din pacate 89 a fost inceputul sfarsitului pt romania”
      cand
      „sa ai inainte de 89 2 pui intregi necongelati era opulenta suprema”

      ba nene…creieru vostru nu reuseste sa cupleze?

      00
  19. Pe cei de sub 30 de ani care sunt nostalgici ai comunismului i-aș închide 24 de ore în casă fără smartphone și WiFi. Ar intra în sevraj și s-ar lecui.

    00
  20. Depinde de la ce ai plecat. Dacă ești născut din 50-60 în colo, vezi lucrurile mai nasol. Dacă ești ca bunicul meu, născut prin 40, vezi cu alți ochi ce a fost.

    De exemplu, înainte de comuniști, a fost monarhia. În zona lui nu erau drumuri pietruite, când ploua era dezastru. Din toamnă până în primăvară, satul lui era izolat, că drumul spre București era indundat și stricat, drumul spre celălalt oraș mare, la fel. Era drum pietruit de la București, până la domeniul regelui, la câteva comune mai încolo.

    După ce au venit comuniștii, s-au făcut diguri și s-a pietruit drumul. Cultura era zero în comuna lui. Comuniștii au renovat școala și au mai făcut una, au făcut cămin cultural unde se rulau și filme (nu neapărat propagandiste, ci și străine).

    Pământul se lucrau cu mâna. Se ara cu boi sau se săpa de mână, se secera de mână, parcelele erau foarte mici și neorganizate. Comuniștii au făcut C.A.P.-urile, au mecanizat, au irigat, au organizat parcelele.

    Familia bunicului nu a dus-o rău nici înainte de comuniști. Aveau pământ și ”slugi”, cum le zice el. A fost aproape să fie considerat chiabur, că avea un aparat de măcinat în curte. Când s-a dus să se înscrie în partid, nu voia să îl primească, pentru că străbunicul a fost în partidul țărănist sau liberal, ceva de genul. Până la urmă l-au primit, că au zis că era prea mic când făcea tatăl lui politică și nu a fost influențat.

    În fine, a dus-o bine și înainte și în comunism și după ei, dar nu regretă perioada comunistă, din contră. Pe Iliescu nu mai zic cât de mult îl apreciază, cum a ținut el țara, într-o perioadă grea.

    În general, da, cine a dus-o bine a cam furat, dar nu e obligatoriu. De exemplu șoferii de TIR sau marinarii o duceau bine doar din bișniță, fără să fie nevoie să fure ceva. Da, era o piață creată artificial, din cauza restricțiilor, dar ideea e că nu furau neapărat. Probabil mai erau și alte categorii de oameni cărora le mergea mai bine pe atunci.

    00
    • ok, înţeleg că pe vremea monarhiei era nasol în multe locuri.
      dar în ’45 şi alte ţări din europa erau la nivel similar sau chiar mai jos ca nivel de dezvoltare şi infrastructură cu românia. ţări care între timp n-au avut comunişti sau nu i-au avut pe ai noştri şi care azi, sau chiar în ’89 sunt/erau la ani lumină în faţă.

      00
    • Dezvoltarea tarii trebuie comparata cu dezvoltarea Lumii sau, in cazul nostru, dezvoltarea Europei.
      Cand n-aveam noi drumuri pietruite, vecinii nostri aveau? Cand noi n-aveam X, vecinii nostri aveau?
      „Comunitisii au dat, au facut”… oare? CE, mai exact? Cu CE in plus au facut ei fata de vecini?
      „Pe vremea regelui nu aveam”… CE? Aveau ceva in plus restul tarilor din Europa, si noi nu aveam?
      „Comunistii au trimis copiii la scoala!” – de fapt, Regele a venit si a inceput un program de alfabetizare (cautati pe net „Cartea omului matur” – sau comentati aici daca vreti sa scriu un text despre aceasta carte „inventata” de Carol I, dupa ce a calatorit prin tara si a vazut ca erau o gramada de analfabeti)
      In concluzie: realizarile unui regim trebuiesc comparate cu restul de tari/populatii din zona. Iar daca ne apucam sa comparam, comunistii romani au fost (si sunt) cei mai prosti comunisti din Europa. Nu ca francezii si englezii aveau, ungurii si sarbii aveau, iar noi muream de foame!

      00
    • Alfabetizarea la noi a început-o Carol I, care l-a pus pe Spiru Haret ministrul învățământului și ăla s-a pus pe treabă.
      Citeam pe undeva că atunci când se succedau partidele (țărăniștii cu liberalii, apoi conservatorii cu liberalii, sau invers), regele îl lua deoparte pe noul prim ministru „pune pe cine vrei, unde vrei, dar lasă-l pe Haret la învățământ”.

      00
    • Doar una, așa, pe scurt. Dacă chiar voiau comuniștii modernizarea, de ce au confiscat caii, căruțele, uneltele și pămîntul țăranilor, de au rămas pălmași?
      Hai să-ți spun eu – ca să fie ei, analfabeții și ciomăgarii, vătafi pe bogăția altora. Și apoi au inventat Canalul (din 1949) ca să ”termine” intelectualii.

      00
  21. Exercițiu de logică: dacă era așa bine înainte, de ce au ieșit milioane de oameni în stradă în ’89?

    00
    • Din cauza restrictiilor severe din ultimii 6 ani de dinainte de 89.

      Oamenii nu aveau ceva impotriva comunismului per total, de asta au si votat cu Iliescu en-masse.

      Comunismul cu fata umana, fara restrictiile impuse de catre inamicul public nr. 1 (Ceausestii), era preferat si chiar dorit.

      In general popoarele sunt de stanga in mod natural, ideologiile socialiste li se pliaza cel mai bine.

      00
    • du-te bă de aici! nu veni cu logica!!!!

    • ca sunt oi; ca sunt oportunisti, ca sunt speculanti, ca s-au saturat de comunist, ca sunt visatori si cred ce ii mint altii, ca voiau o viata mai buna pentru ei si copii lor, ca voiau ca proprietatea privata sa fie proprietate privata

      00
    • Restricțiile de dinainte de revoluție au fost special orchestrate pentru a întoarce poporul împotriva lui Ceaușescu, dacă ar fi încercat lovitura de stat în anii 70 ar fi fost un mare eșec.
      Dar să începem cu începutul, totul a început cu fuga lui Pacepa în 78.
      Datorită aceste „defectări” securitatea a trebuit să „retragă” de la posturi cam toți spionii din occident.
      Ăștia erau deja obișnuiti cu viața occidentală și mulți din ei erau de fapt agenți dubli deja, ei bine ăștia au revenit în România și au început ușor pregătirea pentru „revoluție”, mai întâi trebuia „întoarsă” opinia publică.
      Asta a fost ușor fiindcă prima doamnă „le știa ea pe toate”, au momit-o cu titluri academice și alte pupături în cur și toate „deciziile” problematice care urmau să erodeze viața cetățenilor a fost ușor să îi fie „sugerate”.
      Nici Ceaușescu nu era un „politician versat”, și el a fost ușor de influențat.
      „Revoluția Română” a fost o mișcare atent organizată ani de zile, nu a fost nici pe de parte „spontană”.
      Apropo, nu întâmplator prefața cărții lui Lester Brown Plan B care reia celebrul raport al Clubului de la Roma „Limitele creșterii” este scrisă de Ion Iliescu.

      00
    • Sa-i raspundem lui Petrica: au iesit in strada pentru ca nu mai aveau ce fura de la fabrica. Daca ar ai fi avut ce fura din fabrica, nu mai ieseau ei in strada…
      cacat.

      00
    • „Restricțiile de dinainte de revoluție au fost special orchestrate pentru a întoarce poporul împotriva lui Ceaușescu”
      geniul neinteles, care a fost dat jos de oamenii rai.
      CINE sa fi „orchestrat restrictiile”, ba, Bobu? Cine exact „avea interes” la tara asta de desculti care n-aveau ce manca?
      Mai cititi istorie, ma, ca pana si rusii s-au lasat pagubasi cu influenta lor in Romania… Sunt niste stenograme, niste povesti despre asta, despre Gorbaciob care, pe romaneste, „l-a bagat in ma-sa” pe Ceasca. N-a „orchestrat” nimeni nimic, asta ar insemna ca ii credem inteligenti pe prostalaii aia din CC.
      Ceausescu a fost un bou, si s-a impuscat singur in picior. Sau, mai bine spus, in cap. S-a impuscat singur in cap. Cand te crezi atotstiutor, nu iese bine.

      Povestea celui mai mare eşec al Epocii de Aur, o investiţie de un miliard de dolari cu zero rezultate
      SharePrint Mail
      Povestea celui mai mare eşec al Epocii de Aur, o investiţie de un miliard de dolari cu zero rezultate
      Ciunteşti un munte şi escavezi 5 milioane de metri cubi de rocă. Trânteşti un colos industrial, şi angajezi mii de muncitori care să lucreze pentru el. Investiţie de un miliard de dolari şi…zero rezultate. Aşa se prezintă cel mai mare eşec al Epocii de Aur – Termocentrala Anina, locul unde soţii Ceauşescu visau să scoată curent din piatră seacă. După aproape două decenii de împotmoliri, urmările se traduc în drame sociale.

      Adauga pe langa asta Casa Popoului (a popoului), unde Ceasca voia el musai sa se faca ultimul cui, totul numai in Romania – cauta sa vezi ce „inventii”: au inventat fabrici de cuie (termen generic) pentru a nu le importa.
      Adauga multele alte idiotenii si prostii facute pe principiul „poporul plateste”.

      „special orchestrate”. Falimentul a fost „special orchestrat”? Ca nu poti fi mare cocalar la infinit. Nu poti sa-ti tragi tu palate de cacat dărâmând orase, fara consecinte.

      00
    • Cristi, termocentrala de la Anina se dorea o premieră si era bazată ca multe alte tehnologii pe documentație „procurată” de securiști din SUA.
      Cred că i-au adus lui Ceaușescu studiile lui Fred Hartley publicate în 57 :))
      Bine că americanii insistă și acum cu tehnologia asta, îți aduci aminte când au făcut explorări pentru gazul de șist când era Ponta la guvernare?
      Îmi aduc aminte cum oamenii erau disperați că exploziile subterane le distrug casele iar „specialiștii” trimiși de guvern susțineau că sunt „cutremure naturale”.
      Poate ar trebui să ai o discuție cu dl Coloja, la tine „sărăcia” e o stare de spirit nu o situație materială problematică.

      00
    • Zeci/sute de nostalgici care isi desfac cureaua la masa de Craciun, de mult ce au mancat, dar plang dupa cacatii aia de comunisti… Mii de bolnavi de sindrom Stockholm, in tara unde isi schimba telefonul anual, si masina la cativa ani… Zeci de mii de supizi amnezici, care considera lux viata in care gaseau cu greu doua kile de carne in plus, si se considerau bogati doar pentru ca ei aveau alea doua kile, iar vecinul nu… Amnezicii astia si copiii lor, pe care ii indoctrineaza ca „era bine, maica, pe vremea aia”… astia imi spun – „sărăcia” e o stare de spirit nu o situație materială problematică.
      Nu, ba, tocmai, ca la voi in cap e saracie. Voi o ardeti zilnic ca „pe vremea aia era mai bine”, prostilor. Gem magazinele de mancare, ai libertate, poti sa injuri pe cine vrei, poti calatori, poti avea proprietati… „americanii e de vina ca suntem noi prosti”.
      Nu, VOI sunteti de vina, prostilor, ca sunteti prosti.
      In spatele ochelarilor lor de cal, o ard destept: „Poate ar trebui să ai o discuție cu dl Coloja”… sa imi spuna CE, Coloja? Poate sa imi spuna sa nu ma mai ambalez cu si despre nostalgici, ca n-am sa ii pot sa fac sa vada mai mult decat (nu) vad azi?

      Tu continua sa il scuzi pe boul ala de Ceausescu, continua sa i-o sugi. Ia, zi ceva de „agenturili straine”: „era bazată ca multe alte tehnologii pe documentație „procurată” de securiști din SUA.”
      Dupa ce ca securistii furau tehnologie, ca noi eram atat de retarzi ca nu aveam creier in cap sa gandim… cum puii mei DACII furau!? Cum mortii ma-sii, furau DACII!??!
      Dupa ce furau, acum „americanii sunt de vina”. E aproape hilar.
      E ca si cum l-ai da in judecata pe unul ca ai facut accident cu masina pe care i-ai furat-o din curte. :)
      Si eu, eu sunt bolnav la cap, la mine „sărăcia” e o stare de spirit nu o situație materială problematică… Pariez ca toti astia care plang ca sunt saraci in 2021 au umplut masa de sarmale, piftii, fripturi. Cu gura plina de sarmale injura „americanii” si spun ca „pe vremea aia era mai bine”.

      00
    • @Eugen –

      „Apropo, nu întâmplator prefața cărții lui Lester Brown Plan B care reia celebrul raport al Clubului de la Roma „Limitele creșterii” este scrisă de Ion Iliescu.”

      Ai perfectă dreptate. Nu a fost deloc întâmplător că a fost așa. Cei doi sunt de foarte multă vreme prieteni buni și cred că Editura Tehnică, pe vremuri condusă de tovarășu’ Iliescu, i-a și publicat un volum sau mai multe.

      00
  22. tata fura rulmenti din uzina si ii vindea duminica in obor.

    00
    • FURGĂSEA, nu FURA. Așa se zicea. Am furgăsit niște rulmenți,

      00
    • „s-a orientat” de niste rulmenti.

      00
    • Ce să vezi. după 30 de ani, sunt români care fură din fabrici private chestii şi le vând pe olx. Nimic nou. Întrebarea este, de ce fură?

      00
    • Nț. Rulmenții aveau căutare după loviluție, la Istambul. Inainte de asta nu cumpăra nimeni, că nu aveau utilaje particulare. Doar din cei uzați mai foloseam la cărucioare de ”dat la vale” pe unde mai erau străzile asfaltate, că în rest pămînt și în cel mai fericit caz pietruite. (în sat de 6000 de locuitori aveam 3 străzi asfaltate). Abia după 52 de ani de promisiuni ceaușisto-iliescieniste a ajuns asfaltul și la poarta părinților mei.

      00
    • Amatori, adevăratele afaceri cu rulmenți sau făcut după „revoluție”.
      Era deja prin 96 și lucram atunci într-o fabrică de ciment, avea zgomot un rulment la un motor de ventilator la un filtru, am dat capacul la turbină jos, am extras cu presa turbina de pe axul motorului și am demontat motorul de pe postamentul turbine și l-am dat jos alaturi ca să îi schimb rulmenții, am dat capacele la motor jos, am extras rulmenții si m-am dus la șef să iau rulmenți noi, mi-a dat rulmenți noi dar abia la fața locului când am vrut să îi montez am văzut ca unul din rulmenții noi avea o zgârietură pe el (îi luasesem în cutie, abia la fața locului am făcut „unpaking”).
      Am decis pe loc că mai bine îi las pe ăia vechi și i-am curațat și încărcat cu vaselină nouă.
      La vreo lună de la povestea asta eram cu șeful la o țuică cu ocazia unei onomastici a unui coleg, îi spun treaba cu rulmentul și îmi spune.
      -Bine ai făcut, nu știu de unde sa agățat un suedez care tot aduce „materiale” la aprovizionare, ăia sunt rulmenți din șarjele rebutate de la Rulmentul Brasov, îi împachetează frumos și îi vinde la proști, e cineva „sus” care își primeste șpaga și nu ai ce să faci.

      00
  23. Cand le zici de furat, cozi si frig flexeaza rapid ca Neo in Matrix si aduc vorba despre faptul ca nu aveam datorii, ca Ceasca era patriot si de aia l-au lichidat. Astia oricum sunt niste idioti cu dublu standard, sunt mai mosalai si nu conteaza. Dar ce conteaza ca sunt unii care nu erau nici in coaiele lui taica-sau la revolutie sau copii dar ei stiu ca pe vremea lui Ceasca era bine: era de lucru ca primeai post automat, primeai o casa si apoi te descurcai. Chestia asta comunista lor le lipseste grav pt ca desi sunt tineri sunt niste inadaptati. O sa-i recunoasteti rapid: au facut niste facultati inutile si alea cu greu, sunt puturosi si nu vor sa munceasca decat ceva extrem de usor, cand le e putin greu renunta rapid dar sunt foarte frustrati si vad peste tot vinovati si conspiratii. Stau cu ma-sa si taica-sau ca viata e grea altfel care la randul lor le canta in struna si le toarna minciuni despre comunism.

    00
  24. Da, exact așa era. Vecinul care lucra la Comtim aducea carne, vecina zahăr, alt vecin dulciuri, mama șampoane, tata făcea rost de cornier pentru închis balcoanele. Troc total era. ,,Ai mei nu furau,,. Ba da. Furau. Dar nu știai tu, tinere Free Willy, că nu îți spuneau. Sau pur și simplu nu aveau ce să fure. Că erai copil și dădeai din gură în fața blocului la o miuță,,. Ne-a adus ieri tanti Geta trei kile de portocale, sîc, sîc..,,
    Da, era mai bine înainte. Mi-aduc aminte cănd într-o pauză la școală, am desfăcut creionul mecanic ( burghez eram în plm), am băgat niște hărtie în gură, am făcut cocoloașe și am tras niște ,,gloanțe,, în tabloul Tovarășului iubit aflat deasupra tablei. Vreo 15, să fie. A intrat diriginta, toți ne hăhăiam. S-a făcut instant palidă. Ne-a scos în pauză forțată pe terenul de sport,, că vă văd prea agitați,, căt timp o femeie de la curățenie a șters tabloul. După jumătate de oră cineva a bătut la ușă. Era tata. Diriginta a ieșit afară, a lipsit jumătate de oră.
    M-au mutat în două zile la alt școală. După mulți ani tata mi-a povestit că a fost singura data cănd a apelat la ceva rudă periculoasă din nu știu ce minister, rudă pentru care inclusiv el a fost rugat și implorat să intre în Partid, ca respectivul să aibă ,,origini sănătoase,,. La vremea aia nu știam ce am făcut, mult mai tărziu am realizat ce se putea întămpla. Nu, nu am luat bătaie, nici scandal. Am primit niște explicații. Și le-am înțeles.

    00
    • Sunt nascut pe 21 decembrie 1979, Bucuresti. La Rev’lutie implineam fix 10 ani si cand am vazut ca iesea lumea pe strada, atat de dilimac eram ca am crezut ca iese lumea de bucurie ca e ziua mea. Ai mei ma minteau in casa, ca e nu stiu ce repetitie pentru un film, nu a iesit lumea afara de ziua mea, take it easy. Mi-am dat seama ca e ceva grav totusi, pentru ca ai mei se certau in sufragerie, ceea ce era un no-no total, pentru ca telefonul fix era in sufragerie si stiam ca asa ne asculta nu stiu cine dracu. Cand a strigat Caramitru „jos dictatorul” or something am crezut ca dictator e gen ala care dicteaza, cum aveam ora de dictare la scoala cu invatatoarea, adica ceva easy si light, pana am inteles ce inseamna, desi inclusiv astazi il consider un cuvant fara logica.

      Long story short: 21.12.1989 – best birthday ever. La fel, cand i-am vazut moaca lu Ceasca dupa ce l-au inveselit aia cu multe bullets – cea mai misto amintire. Am foarte multa ura pe vremurile alea, pot spune ca am ceva traume din perioada aia, nu regret o secunda comunismul. Daca as fi pervers, as zice ca era bine pe vremea lu Ceasca, pentru ca eram toti din familie sanatosi si traiau si bunicii. In rest, cacat cu apa.

      00
    • NOU
      #118

      @jugend 26 sept 79, Constanta. La Revolutie vanam oamenii cu AK-uri de la Gara ca sa le culeg cartusele goale. Batut 5 ani mai tarziu si aproape facut rost de dosar penal de Politia Constanta ca aveam un lantuc la gat cu un tub de-asta gaurit. Aia nu intelegeau neam ca le aveam de la Revolutie si vreau sa ma bage la detinere ilegala de arme si munitii (legea asta e cea mai proasta lege din Romania, trebuie sa fii foarte prost sa ma bagi la inchisoare pentru un cartus gol). Romania e rogue state in acceptiunea mea, nu poti fi in Justitie si sa zici ca ai credibilitate cand dosarele Revolutiei si Mineriadei sunt nesolutionate. Nu imi poti cere sa cred ca voi avea parte de o judecata corecta cand cele mai mari dosare sunt nesolutionate de 30 de ani.

      00
  25. cred totusi ca acele case „au fost date” de Iliescu si nu de Ceausescu :)
    pe vremea lu’ nea Nicu, apartament la bloc primeau cei care ramaneau fara casa si pamant, ca fix peste casa lor se facea blocul si mai primeau si „oamenii muncii”…..nu primeai apartament la 18 ani doar pentru ca erai roman.
    iar pe acele apartamente se platea chirie la stat

    posibilitatea de a cumpara apartamentul a aparut dupa ’90

    00
    • Ai mei au primit apartament dupa repartitie, in momentul in care s-au angajat, dupa terminarea facultatii.

      Au platit rate la el vreo 15 ani, iar dupa Revolutie au achitat dintr-un foc ce mai ramasese.

      Nici vorba de chirie, nici vorba de „primeau doar cei fara casa si pamant”.

      „Oamenii muncii” erau toti, ca toti lucrau ceva.

      00
    • same. 138.000 lei, plătit rate la el 10 ani, după care achitat in 91 tot, cu bani de semințe.

    • ratele alea…erau chirie…chiria platita lunar pana la revolutie a foat calculata ca rata si scazuta din pret.

      daca Ceausescu mai traia 30ani, ai tai ar mai fi platit rate 30 ani fara sa fie la sfarsit apartamentul lor….

      si da, l-au primit la repartitie…adica atunci cand s-au angajat si probabil ca nu aveau familie in orasul respectiv…ca daca aveau parinti si erau necasatoriti…primeau un pix, ca se calcula „suprafata pentru fiecare om”…sau cum plm se numea cacatul ala.

      repet, doar ca erai roman si aveai 18ani nu te ajuta sa primesti apartament in Balta Alba…mureai la CAP-ul din satul tau daca „nu avea tara nevoie de tine”….

      00
    • Petrica,90 la suta din apartamente erau cu chirie.Si ce era interesant ,chiria era un procent din salariu,adica un muncitor platea mai putin decit un inginer pentru apartamente similare.
      Se cumparau apartamente si pe vremea tablouluo,ca nu primea oricine apartament cum bine zice Attila.

      00
    • „ai mei au primit…”.

      „au platit rate la el.”

      lamureste-ne. l-au primit sau l-au platit? ca nu-i tot una.

      00
    • @caposu – in general cei cu functii mai importante primeau apartamente mai bune. Ceva mai multe camere, balcon orientat bine etc.

      Plateau mai mult dar si aveau apartament mai bun.

      00
    • ba mai mult as spune ca era chiar mai nasol.

      ca te plimbau ca pe marioneta pe unde era bine pentru ei, nu neaparat si pentru tine si iti dadeau un apartament cum credeau ei ca e bine, nu neaparat cum era pentru tine, si te obligau sa il si platesti. ba, ma lasi cu tampeniile astea?

      in capitalismul asta salbatic de acum din romania nu a fost firma straina SAU romaneasca care sa ma trimita pe mine sua pe vreun prieten/cunoscut de-al meu pe vreun coclaur oarecare si sa imi/le ceara bani pentru cazare. au platit ei de fiecare data chiria, ba in destule cazuri chiar si intretinerea si restul facturilor.

      in mod cert era mai bine pe vremea aia.

      00
    • @vali, prin 90 a ieşit tata la pensie şi pentru că vroiau să se care la casa lor de prin Moldova, mi-a cedat mie contractul de închiriere(cu ceva scandal pt. că un jmecher vroia să-mi dea o garsonieră în schimbul apartamentului că, na, eram mic şi-mi era de ajuns). După aia s-a dat legea aia că poţi cumpăra apartamentul în rate şi restul este istorie cu devalorizarea leului. Nu mai ştiu exact dar parcă tot vreo 130.000 am plătit. Diferenţa este că un apartament de două camere de la noi este acum vreo 10.000-15.000 de euro şi, nu ştiu, cam cât este unul din Bucureşti?

      00
  26. Eu sunt din 1965. Mai îl țin minte pe tata, se luase curentul, s-a întins pe spate în pat, și-a pus mâinile la ochi și a zis ceva gen „ne-au mâncat ăștia viața” (nu mai știu prea bine acum ce a zis).
    Eu i-am spus că o să moară Ceaușescu și o să vină altcineva, o să plătească ăștia datoriile externe și poate o să fie mai bine.
    Mi-a spus că din păcate nu o să mai trăiască el ca sa prindă asta. A trăit, dar din păcate cei care ne conduc și acum sunt foștii politruci de atunci și plozii lor.

    00
  27. Ciocu’ mic, capul plecat, frig, ochii pe butelie, cozi, chiuretaje in apartament, secu, niste frica, niste puscarie. Era bine. Aveai servici, iti dadea apartament, mai ‘luai’ una alta de la uzina. Bravo ma petrica :))

    00
    • Ce as vrea sa traiasca Petrica asta anul 1989 sa vada cum era.Pe mine m-a prins revolutiastagiar la Calarasi.Nu exista mai nimic de mincare,era deja normal.Dar la Calarasi nu exista BAUTURA.Am baut 3 luni vin spumos.

      00
    • NOU
      #131

      Iti dadea apartament doar daca faceai pui.
      Si putea sa fie un apartament extrem de naspa, confort 2, in functie de unde lucrai…

      00
    • Ne povestea adeseori un prieten despre anii 85-87 cand nevasta-sa era inginer stagiar la Campulung. El venea in vizita cu trenul la sfarsit de saptamana. De foamea crunta, de magazinele si restaurantele goale din oras. De frigul inuman din apartament, ea ne povestea ca se culca cu pulover si caciula si se invelea cu plapuma. De dupa amiezele in care nu avea mancare (nu avea cum sa stea la coada peste zi la alimentara, ca mergea la serviciu) si pentru masa de seara si, de multe ori, se culca dupa amiaza si se trezea doar dimineata. Si cum o durea stomacul de foame.
      De frigul din apartament imi aduc aminte atat de bine si dupa atatia ani. De aragazul aprins nu stiu cate ore si care dezmortea aerul de pe hol. Temele le faceam in sufragerie, acolo unde stateam toata familia, la lampa cu gaz. Cand ma duceam sa ma culc, in dormitor era un aer inghetat, de ma trec fiori si acum.
      De datile cand Ceasca elibera o runda de puscariasi si de povestile care se auzeau in lunile urmatoare, de infractiuni cu violenta. Mi-ar placea ca toti nostalgicii pwlii sa fie obligati sa retraiasca doar acele vremuri

      00
  28. nu trebuie explicat, am trait asta.

    La primul pahar de palinca e doar nostalgia „se traia bine si atunci” la al treilea deja incep detaliile „o ciupeala, un ciubuc, o ciordeala”

    Acu ce sa furi? Totul e pe sistem, peste tot camere, unii procurori care isi mai fac si treaba.
    Inainte aveai un var la partid si rezolva de toate, acu iti trebuie 1 var la primarie, unu la DSVSA, unu la spital, unu la politie, unu la taxe si impozite. Cati au atatia veri?

    Nici partidu nu mai e ce a fost, ca nicaieri nu e doar rosu, csf. Nu am avut noi noroc sa prindem vremurile bune.

    A si de la paharu 5 incep sa iti povesteasca cum a construit ei portile de fier, transfagarasanu, canalul, ei cu minutele lor.
    Acu ce construim noi ca generatie?

    00
  29. https://youtu.be/B2oGQ4R-dWg?t=1026

    Traseul clasic pentru o carte rară/nou apărută.

    00
    • Da, așa era la cărți, am avut noroc că aveam un prieten de familie scriitor care ne aducea cărți ediție „princeps” adica necenzurate, odată la două trei luni venea la noi „la țară”, creșteam iepuri de casă pe vremea aia și când venea nea Puiu „D.C.Mazilu” băgam repede la cuptor doi urecheați, venea cu cărți și pleca cu țuică și vin, uneori venea însoțit de un prieten tot scriitor, anunța din timp la telefon când vrea să vină și mama se ducea la șefa casei de cultură și îi anunța vizita, de regulă organizau o mică reuniune „că veneau doi scriitori de la București”, veneau la „întrunire” ceva elevi de la școală, profesori, dar venea și șeful de la UTC sau alții de la partid. De fapt îi „trebuia” acea întrunire ca scuză ca să vina la noi pentru un vin bun și ca să își deconteze biletele de tren, a venit de câteva ori însoțit de câte un prieten cu mașină dar de regulă venea cu trenul, nu a avut niciodată mașină.
      În fine eu nu spun că era mai rău sau mai bine, răul și binele sunt adânc înrădăcinate în societatea umană, și vor exista indiferent de organizarea socială, generația de oameni care trăise atunci se „adaptase” la sistemul ăla iar schimbarea ia luat pe nepregătite. Întotdeuna când se schimbă un sistem cu altul vor fi și pierzători și câștigători, dar chiar dacă câștigătorii pot fi diferiți, pierzătorii sunt tot ăia, anume dacă ești prost și nu înțelegi cum funcționează societatea în care trăiești vei fi tot sărac.

      00
    • Si eu uram pachetele cu carti – pana am descoperit ca aveam o biblioteca extraodinara langa casa.

      00
  30. si pentru cei care se mira cum au aparut combinatorii, uite asa a invatat romanul ‘sa se descurce’

    00
  31. Plapuma rece și umedă. Frigul din oase. Și după 89.

    00
    • Si boierii care puneau botnita stramosilor tai si ii trimiteau la cules de struguri. Lupule, ma lasi? Dupa 89 nu am mai pomenit frig in apartament, la nici unul dintre cunoscuti. Doar atunci cand s-a stricat centrala termica peste weekend si firma (unica) ce asigura service-ul la marca respectiva de centrala era inchisa.

      00
    • Kilroy, uite că sau întors boierii și ți-au pus iar botniță :)) De care e la modă pe la voi FP2 ?

      00
  32. Daca spun ca o duceau bine in comunism erau ticalosi (parte de aparatul opresiv) sau tantalai.

    00
  33. ah, doar ca idee, cine nu stie de la ce vine (don’t google it now) acronimul icral nu ar trebui sa aiba dreptul sa exprime o opinie in privinta locuintelor „date” de comunisti.

    00
  34. Am o propunere. Daca tot sunteti atât de porniți pe acele vremuri și chiar nu vedeți absolut nimic bun, ci doar chin, asuprire, inutilitate, fonduri cheltuite aiurea, spre deosebire de azi când totul e perfect iar politicienii sunt pâinea lui Dumnezeu, spre a da dovada ca într-adevăr sunteți contra, ce ar fi să: nu mai folosiți metroul, sa circulați strict pe șoselele făcute de la 89′ încoace, să retrageți copiii din școlile construite pe atunci și sa ii înscrieți în alea făcute după 89′ încoace, să vindeți apartamentele construite pe atunci (pentru eventualii proprietari) ca și asa sunt prost făcute, mici, strâmbe samd samd și luați-vă cu banii aia ceva mai calitativ nou construit, nu mai vizitați nici un baraj și nici o stațiune samd. Fiți contra pana la capăt dacă e sa fie treaba, treabă.
    Arătați ca într-adevăr vă pasă și suferiți pentru ăia care au fost munciți pe atunci (voit sau nu) și nu comentați doar ca niște papagali.
    De la anul, ca nu mai e mult, utilizați DOAR ce a fost produs de atunci încoace, nu e asa, cu voie bună și dorința de a oferi doar servicii de înaltă calitate.

    00
    • Bati campii

      00
    • revin inca o data cu un argument simplu.

      ceausescu a facut in 25 de ani de domnie 100 de kilometri de autostrada. in cei 30 de ani de dupa, cu toate furturile si ticalosia s-au facut vreo 700.

      e valabil in proportii diferite si pentru restul aberatiilor pe care le-ai insirat.

      00
    • Ioana, ce ar fi sa te trezesti tu, dupa ce taica-tu s-a intors din siberia, cu securitatea la usa, sa iti confiste tot ce ai tu si neamurile tale, sa va petreceti Craciunul la canal sau la Sighet sau intr-un bordei din lut in baragan? A? Oare ce ar fi? Pot continua la nesfarsit cu astfel de scenarii.

      00
    • thebblack întotdeauna sunt mai multe moduri de a rezolva o problemă, actuali guvernanți încearcă să rezolve problema ambuteiajelor de trafic construind autostrăzi, Ceaușescu a rezolvat altfel „cu soț, fără soț” simplu și genial :)).
      O să vezi pe măsură ce se introduce „agenda verde” că unele măsuri impuse de Ceaușescu or să fie „redescoperite”.
      Or să fie reintroduse rațiile de benzină, circulația alternativă „cu soț fără soț”, o să îți trebuiască „recomandare” de la autorități ca să poți să îți cumperi mașină, mai vorbim peste 4 ani.

      00
    • Dragă tiza Faptul că acum treaba nu merge strălucit nu face comunismul cu nimic mai bun decât a fost. Și majoritatea comentariilor sunt scrise de oameni care au trăit în vremurile alea deci chiar nu sunt papagali.

      00
  35. Sa vedem ce a fost bine.
    Bunicul : decedat pe front in ’41. Bunica ramas singura cu 8 copii. Erau „Chiaburi”, deci luat totul si trimis in Baragan ( caruta +1 cal + 8 copii si ce a mai incaput pe acolo ).
    Tatal meu : venit ” la oras” dupa 3 ani de armata ( spart + carat piatra pe canal ).
    Apoi mers la oficiul locuri de munca, si luat un job ca muncitor necalificat in fostul Casino din CT. Atunci avea 4 clase (nu avea cine sa munceasca acasa, era cel mai mare frate). Apoi, invatat + munca + ceva neuroni peste medie si prin anii ’70 ajuns sef de restaurant. Prin anii ’80 il cheama directorul sa-i spuna ca daca nu se face membru de partid va pierde functia. Normal ca le-a dat viteza! A fost „promovat” sef de sala. Apoi prin ’88 aceiasi faza. Iar a refuzat, si uite asa a ajuns ospatar. Daca era delay cu „deranjul” din Decembrie ajungea fix de unde a plecat (muncitor necalificat).
    In ’90 s-a pensionat si de 3 ani cam simt lipsa lui…
    By the way, cand eram prin liceu l-au chemat sa-i spuna ca am refuzat sa intru in UTC (uniunea tineretului comunist) 😀

    00
  36. Tot nostalgicii se plang acum ca e dictatura cand iau zuck :)) comunism, dictatura

    00
  37. Sau au lucrat in instituții care sa le permită o viață buna. Chiar un sofer la o instituție a partidului traia la standarde înalte in raport cu restul populației.

    00
  38. Tendinta da a vedea tinereatea intr o lumina favorabila cred ca e caracteristica generala a oamenilor, nu neaparat a romanilor.
    Memoria selectiva ne fereste sa inebunim.
    Ne aducem aminte ce tineri eram, ce nazdravanii faceam, cu ce fete tinere ne intalneam, proiectam o imagine idilica.
    De fapt, era naspa.
    Nu se gasea hartie igienica, vata, pungi.
    Imi aduc aminte ca n am avut fes intr un an.
    Nu se gaseau chiloti.
    Statea la coada pt paine, lapte, ulei. Paine, nu ultimul model de iphone.
    Erau 2 doua ore jalnice de program tv. Si moldovenii care erau in URSS aveau mai mult. Cu o antena buna prindeam un post ucrainean care dadea muzica straina.
    Era un decret care stabilea ca ai voie 40 kw pe luna, peste plateai mai mult.
    Alt decret spunea ca temperatura ambientala in casa trebuie sa fie de 18 grade.
    Taranii munceau pamantul lor, care nu mai era al lor, si nici produsul muncii nu era al lor.
    Dincolo de lipsuri, perioada aceea a pervertit cumplit sistemul de valori al oamenilor.
    Suntem un pic defecti si ni se trage de atunci.
    Ni se pare absolut normal sa ne descurcam (cu toate variantele acestei descurcari de la serviciu contra serviciu pana la mita in forma clasica) privim cu un pic de ura proprietatea privata si pe proprietari, nu avem respect pt proprietatea publica.
    Avem acum mai multe partide, dar organizate dupa modelul partidului unic. Cu aautocrati la putere, iar cine nu i cu partidul nostru ne e dusman. Fix ca atunci.
    Craciunul era pe cale de disparitie iat Mos Craciun era redenumit Mos Gerila. Bai, schimbasera numele lui Mos Craciun.
    Daca nici asta nu e semn de nebunie generala…

    00
    • nu se gasea hartie igienica… adaug eu faina, drojdie, carne, in magazine.

      suna cunoscut.

      cum ar fi ba nostalgicii *^&%I*%*% sa traiti 10 ani in martie 2020?

      00
    • Lipsa de respect pentru proprietatea publică si invidia/suspiciunea față de proprietatea privată sunt adânc înrădăcinate, poate vor scăpa de ele copiii sau nepoții noștri.

      00
  39. Taximetrist: Era mai bine în comunism. Aveam carne de la abator, aveam apartament de la fabrică. L-am cumpărat cu banii de televizor după revoluție.
    Prieteni cu părinți membru de partid: băi, nu știu, era ok înainte, aveam de toate. N-ai citit revista Pif în copilărie?

    Bunica: Tatei i-au luat vacile, m-au retras de la școală un an că nu mai erau locuri pentru chiaburi. Bunică-tu a fost dat afară de la Medicină că era chiabur (aveau două pogoane de vie, nu știu exact cât e un pogon.
    Tata: Unchiul avea fabrică înainte de război. După a mințit că și-a pierdut actele în război și s-a angajat muncitor în ceva fabrică comunistă.
    Colegă de lucru: Bunicu a murit în pușcărie că fusese liberal înainte de război, bunica dată afară din învățământ tot din același motiv. Pierdut casa au recuperat-o după revoluție.

    Eu eram prea mică în comunism, amintirile mele sunt cu sărăcia lucie din anii 90. Minunata perioadă de tranziție. Încă mi-e frică de sărăcie, dar frică rău.

    00
    • Dacă nu mă înșel 1 pogon= 5.000 mp, 2 pogoane= 1 ha (hectar)= 10.000 mp.
      Ca suprafață de teren agricol nu e mult, poate conta mai mult că era cu vie.

      00
    • Au fost clar multe abuzuri și „interpretări” ale legii de expropiere.
      Legea de expropiere este legea 187 din 23 martie 1945 iar la art 3 alineat h) spune citez :”h) Prisosul terenurilor agricole constituind proprietăţi ale persoanelor fizice care depăşesc suprafaţa de 50 ha, şi anume: pămîntul arabil, livezile, fâneţele, bălţile şi iazurile artificiale, fie că servesc sau nu pentru pescuit, mlaştinile şi terenurile inundabile. ” deci peste 50 Ha se confiscă.
      Deci și la tine la fel ca la bunicul a fost careva care a pus ochii pe terenul lui.
      La bunicul se încadra la litera e) citez „e) Terenurile a celor care în ultimii şapte ani consecutivi nu şi-au cultivat pămînturile în regie proprie, cu excepţia loturilor pînă la 10 ha; ” asta pentru că el a fost în război apoi rănit și prin spital în ăia ultimii 7 ani de până sa dat legea și o parte din terenuri au fost lucrate, date în arendă. Oricum avea 8 Ha deci sub 10 dar nu a contat.
      link lege expropiere
      http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=1569
      apoi au fost furturile de după revoluție și interpretarile legilor de retrocedare, alți hoți alte schimbări de „regim”.

      00
    • Mersi de link. Am aflat cât e un pogon când am scris comentariul pentru postarea asta. E, într-adevăr puțin pământ. Poate a contat faptul că era într-o regiune vinicolă mai importantă (inclusiv acum).

      00
    • Pogon vine de la pogoniti „a mîna boii”, însemna la început întinderea pe care o arau doi boi într-o zi.

      00
  40. Asta cu era mai bine, nu știu când, este atât istorie contrafactuală cât și o diversiune (ca să ne pierdem timpul sau poate să ne reamintim despre zilele proaste, să reargumentăm). O traducere. A o „duce bine în comunism” înseamnă „a te descurca”. Cu alte cuvinte, am spus ce a exemplificat Vali, pe vremuri te descurcai dacă aveai cu ce. Pe măsură ce trec deceniile, nu anii, a te „descurca” va fi din de în ce mai greu. Durează, dar progresul se va petrece, este drept că avansează „milimetric”: forța de muncă va fi, într-o măsură din ce în ce mai mare, plătită pentru că crează valoare într-o afacere (lăsăm deoparte birocrația și aspectul colateral că forța de muncă necalificată va pierde loc în piață și va fi tristă).

    Nu cred că cumetriile și nășiile ar putea mișca „lumea”, mai mult decât pot. Sistemul centralizat, planificat a eșuat în a oferi progres, dincolo de o anumită limită.

    România de azi este aproape o piață de desfacere, dar apetitul dezvoltării în volum (PIB/locuitor) este în dauna dezvoltării calitative. Dacă vreunul din modele cunoscute de societatea românească, în ultimii 70-80 de ani ar fi fost (sunt?) așa de bune IPhone, Microsoft, Silicon Valley, Beatles, internetul, Facebook, Google, etc. s-ar fi născut în România (sau prin estul european).

    00
  41. Am citit tot ce s-a scris pe aici pana acum. A fost greu in comunism? A fost – ultimi 4 ani au fost exterm de duri. Acum o sa va arat altceva – https://www.agerpres.ro/social/2021/12/25/poveste-de-craciun-despre-suflete-nevinovate-cum-spui-unui-copil-sa-nu-mai-viseze-galerie-foto–837515
    Cei care povestiti despre intamplarile voastre din comunism priviti fotografiile copiilor din articol si incercati sa va imaginati cum privesc ei ziua de azi si ce amintiri vor avea peste 20 de ani despre momentele astea, dar mai ales care o sa fie parerea lor despre voi. Vor fi generatia Gretei – iar voi – tapul ispasitor – aia care o duceau bine cand mai putea fi schimbat ceva. Comunistii au fost rai ? Procesele staliniste vor parea povesti de adormit copiii. Stai sa-i vedeti pe cei de atunci. Cred ca o sa aveti parte de o batrinete interesanta.

    00
    • Te inseli
      Dramele acum sunt mult mai mediatizate, se face din saracie un spectacol, cu fografii facute de profesionisti, ca sa puna botul donatorii.
      Daca le ar pasa de copii aceia, nu ar publica poze cu ei. Copilul are si el dreptul la intimitate si respect.
      N ai cum sa compari vremurile actuale cu procesele stalinuste, cu deportarea din 1956, cu colectivizarea, n ai cum.

      00
    • Copii victimele comunismului versus copii victimele capitalismului? Era sărăcia in comunism altfel decât sărăcia capitalistă? Ai încercat să faci o paralelă dar nu ai finalizat ideea. Din cate înțeleg dacă ti-a mers prost in comunism iar acum te descurci binișor esti neapărat vinovatul de servici că sunt și copii flămânzi sau desculți in România. Dar dacă si acum ești amarastean mai ești vinovat?! Și ca idee, informează-te mai exact ce înseamnă proces stalinist si explică transpunerea peste 20 de ani

      00
    • Trecător are dreptate, iar mediatizarea are întradevăr și niște dimensiuni subtile psihologice, tot ce ține de supraviețuirea noastră ca specie este programat genetic în comportamentul nostru și este singurul comportament în care suntem toți la fel, restul depinde mult de grupul din care facem parte, localizare geografică, obișnuințe culturale, etc
      La toate speciile (nu doar la oameni) grija față de copii este înrădăcinată genetic undeva la nivel de subconștient, din acest motiv dacă folosești copii în fotografii vei transmite un mesaj psihologic către toată lumea indiferent de grupul din care face parte.
      Ioana, epurările staliniste nu au fost inventate de Stalin, sunt mult mai vechi, ce spui de „epurările” din timpul revoluției franceze ? ce spui de Robespierre ?
      Întotdeauna orice regim, orice lider nou are nevoie să le impună altora propia voință prin forță pentru a își asigura propia dominație.
      Și acum se întâmplă asta dar mai „soft”, de exemplu la români este tema corupției, cum se ridica un lider „local” care se opune intereselor „stăpânirii” cum e săltat că e corupt, dacă „joci” cum se ordonă de la „Înalta poartă” îți vor merge afacerile bine și nu mai ești corupt, și la alții e la fel, de exemplu aici la nemți cum cârâie unul contra „stapânirii” cum e nazist. Bine că dacă ești un opozant tare al regimului devii direct „terorist”. Astea sunt doar simple „definiții” pe care le pune o gașcă care a acaparat deja puterea, concurenților.

      00
  42. Bai, da, anii Ceausisti au fost grei! Dar sa-mi bag plua de nu anii ’90 m-au imbatranit inainte de timp.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile