După ce v-am învăţat cum să fotografiaţi un eveniment şi cum să puneţi online pozele pe care le faceţi, astăzi vă învăţ ceva extrem de util. Foate util.
Ce vedeţi în această poză? Unu’ se uită în aparatul lui, unul e gânditor şi fata îşi aranjează sutienul, având o mimă concentrată pe ceea ce face. Dar aici? Nu îmi dau prea bine seama cine e domnul din dreapta, dar restul sunt totalmente neinteresai de poză.
În contrast, aruncaţi un ochi pe pozele de mai jos.
Oamenii sunt zâmbăreţi şi luminoşi.
Lecţia pe care o învăţăm este că nu e frumos să publicăm poze care prezintă subiectul într-o situaţie posibil stânjenitoare. Fie că sunt trişti, cu gura deschisă, într-o poziţie nasoală sau dezavantajoasă pentru ei. Posturile de mai sus sunt inevitabile, pentru ca oamenii se mişcă.
Şi un studiu despre legile privind fotografierea persoanelor şi clădirilor.
ps: Buddha, autorul fotografiilor de la “aşa nu”, foloseşte un aparat foto samsung tip săpunieră, în timp ce eu folosesc un canon dslr. e posibil ca diferenţa să fie că eu fac 3 poze şi o public pe cea mai bună.
Depinde care este intereseul celui care publica poza, daca singurul scop este de a-i ironiza pe respectivii, fotografiile sunt aproape perfecte (intotdeauna se poate mai bine, si intotdeauna pot fi in ipostaze mult hilare).
Cell mai cuprinzator thread cu informatii pentru incepatori ale fotografiei e aici: https://zoso.ro/
Gabe, scrie pe-aici de compozitia unei fotografii? Sau doar testezi cuvinte mari.
Nu sunt pasionat de fotografie, dar am zis că uneori pot folosi şi imagini de la evenimente and shit, iar aşa a apărut şi săpuniera mea. Îmi plac pozele făcute de tine, dar nu am avut niciodată un scop de genul „să devin super expert în fotografii”…
Oricum, sunt lucruri în viaţă pentu care accepţi liniştit să fii tras de urechi
Link-ul pe care il dai credeam ca o sa ne mai spuna cate ceva despre cum se face o fotografie cand de fapt prezinta cadrul legal.
Imi place ca dai sfaturi dar in fotografiile tale sunt atat de multe greseli de incepator (umbra pe perete – n-ai flash extern sau nu stii sa faci bounce, unul din subiecti are un cot in cap). My $0.02.
Totul e relativ. Mie imi place mai mult poza cu ala pasionat de aparatul lui foto, ala din mijloc care are ceva din duiosenia magarului care se uita la poarta noua si aia care-si aranjeaza sutienul. E mai misto, oamenii sunt mai naturali.
@Gabe2006: pentru ca sunt incepator, poate de asta. cand o sa ma dau fotograf, atunci putem comenta pe compozitie. pana atunci…nu.
„eu fac 3 poze şi o public pe cea mai bun.” – mai greseste omu in graba, nu ? Cat despre poze.. man .. tine-te de blog ca la asta te pricepi, nu si la fotografie.
Mda, sa zicem ca mie imi place ultima poza mai degraba tipul din ultima poza… cel care face reclama la Pepsi. Nu e rau deloc. In ceea ce priveste pozele… da… incepator. Eu nu prea cunosc personajele, dar vad ca toate pozele poarta nume de persone, in afara de prima. Nu cred ca pe tipa din foto o cheama lamaie. Dar… mai stii?
http://www.lamaie.ro
Cela mai reusite poze din calupul postat sunt cele in care subiectii nu se uita la aparat si nu stiu ca sunt fotografiati. Acele poze transmit si atmosfera, nu doar prezenta.
Asa a crezut si un prieten, ca daca va trece de la „sapuniera” la dslr fotografiile lui vor arata minunat. Din pacate nu am reusit sa il conving ca doar invatarea a tot ce se poate despre timpul de expunere si diafragma nu este suficient pentru a face fotografii deosebite. In continuare face aceleasi fotografii proaste in ciuda aparatului performant in care a bagat o groaza de bani. In aceeasi capcana ai cazut si tu crezand ca aparatul si nu fotagraful face fotografia.
@mage: adica vrei sa zici ca nu cu urechile l-ai scris? si eu care credeam ca… lasa, ca nu tuturor ne iese din prima.
Ce ditamai zambetul are MJ.
Să venim si cu exemple, nu? Iată ce consider eu – fotografii reusite:
https://ralucagordan.wordpress.com/
atata timp cat e un articol de pozat, un fel de lectie asa la un nivel de incepator, cred ca sunt indreptatite comentariile care iti spun ca incadrarea ea aiurea… si asta ar fi cam prima regula, sa nu fie un om cu un cot in cap, sau din trei subiecti, doi sa fie jumatate… sa fim seriosi, e mai important partea asta decat zambetul luminos…
parca am scris cu urechile comentariul anterior :))))
„@Gabe2006: pentru ca sunt incepator, poate de asta. cand o sa ma dau fotograf, atunci putem comenta pe compozitie. pana atunci…nu.” (Vali)
„Gabe, scrie pe-aici de compozitia unei fotografii? Sau doar testezi cuvinte mari.” (Arhi)
Nu mai sariti degeaba. Vali, ce a zis gabe acolo e de bun simt (cu toate ca nu-i despre compozitie propriu-zisa, ci despre simple chestii tehnice), cat timp vrei sa dai sfaturi despre fotografie.Totusi, inainte de teoria subiectului vesel vin regulile de compozitie. Recomand calduros acest mini tutorial, ca sa intelegi de ce nu-i ok sa tot centrezi subiectul fotografiei: https://24ways.org/2008/art-directing-with-looking-room/
@Iulian: oh, god, nu! aleg sa nu respect regula aia cu subiectul nu stiu unde!
@Stefan: normal.
Avand in vedere articolul scris de tine, Zoso, dar si comentariile pe care le-ai primit reiese ca nu-i niciodata tarziu sa invatam cu totii.
Incadrarea decenta e necesara. Bine, nu te intereseaza sa faci portrete cu incadrari recomandate de link-ul lui Iulian, dar fara coate in cap, jumatati de personaje se poate, nu? Nu ti-a iesit bine cand ai apasat declansatorul? Se rezolva cu un crop mic dupa.
toate bune tuturor.
Faptul ca n-ai flash extern nu e o chestie de incepator. E pur si simplu ceva ce ai si inveti sa foloseste. „Fara lumina poza e pustiu” !
Poza numaru’ 5 are un cot in capul subiectului. Nu zice nimeni ca trebuie sa respecti regula treimilor pentru plasarea subiectului (we know you’re too cool for school) dar macar ai grija sa nu-i intre subiectului coate in gura, sa nu-i iasa fire din cap etc.
Asta e, poate scopul tau nu e sa faci fotografii bune ci sa arati ce lume a fost pe la ce eveniment…
:)) Nu ziceam sa bagi panoramice, ca sa ai kilometrul de spatiu sau alte nebunii; regula isi face efectul si daca muti un pic subiectul, pentru ca da o dinamica pozei. Camaaaan, try it!
Complet gresit. Sapunierele se mai numesc in limba engleza point-and-shoot. Deci sunt bune, ca si telefoanele mobile, pentru facut poza care trebuie in momentul potrivit. Daca tu umbli cu dslr-ul in carca la orice ora din zi si din noapte, inseamna ca esti… baiat vanjos. Si mai ales ca, daca il tii pe auto, vei face niste poze de toata jena. O las pe zee sa va expice ce-s alea poze.
Despre ce trebuie publicat sau nu ii las pe „pro bloggeri” sa explice.
[Mitzi zice: miouuu, mrrrr, mrrr]
Sunt niste reguli de baza pe care multi nu le au implementate, avand impresia ca daca au un aparat scump pot face fotografii la orice, oriunde. Nu e asa. Sunt multe reguli de urmat, si pozitia subiectului in fotografie este foarte importanta.
De-asta un coleg de facultate care intamplator e si un fotograf foarte bun, ne cearta cand spunem „poza” in loc de fotografie. Fotografia e arta.
Daca nu te ajuta poza, o gramada de lucruri se mai pot corecta pe calculator, înainte de a apăsa pe „publish” …
Zoso, ai folosit light diffuser in poza cu Cabral? ca stiu ca-ti cumparasesi.
am impresia ca poza e facuta inainte de achizitionarea flashului.
„in dreapta” nu e Pricope de la Adobe?
@zoso: stii vreun magazin online (romanesc) cu aparate dslr la SH? (in afara de f64.ro)
@chriscross: da https://zoso.ro/
sau daca imi spui ce cauti, intreb pe la prieteni.