Carrefour, Real şi Auchan au început un proiect prin care vor instala automate de preluare a PET-urilor goale de plastic şi de metal, oferind în schimbul lor un bon valoric care va putea fi cheltuit în magazin.
Sigur, în ţările civilizate aşa ceva există de ani buni (am văzut unele în 2008 în Germania, şi altele prin Austria şi Ungaria), dar e bine. În curând râurile şi pajiştile noastre vor putea respira libere, şi presimt o bătaie pe PET-uri mai ceva ca pe pâine.
La Auchan Titan am vazut asta anul trecut. Dadeau 0,06 lei/ PET.
Am înțeles că oferă doar 5 bani per ambalaj…
In Mega Image sunt de vreo juma de an automate d-astea, dar de cand merg pe acolo n-am vazut pe nimeni care sa le foloseasca
In .de e 0.25€ petu’ – bine, ti se retin banii cand cumperi sticla si de fapt ii recuperezi cand bagi plasticul la automat. O sa fie fun…
pai 0.06 lei / pet e foarte putin, ideea e sa fie taxate toate pet-urile cand le cumperi, sa zicem cu 0.5 lei – 1leu sa fii motivat sa le duci inapoi sau sa le strangi pe ale altora
Bataia pe peturi a inceput de cativa ani. La cluj, o tona de peturi se poate valorifica contra 800e. Si asta nu e de azi, de ieri. Sunt oameni care fac extrem de multi bani pe carca suedejilor care sapa in gunoaie dupa deseuri de genul. Look it up, cica la cluj e a doua cea mai mare (dupa ce criterii, nu stiu) statie de colectare a deseurilor din europa.
In Nemtia 25c este bidonul, 19c este apa (asta da raport)
Daca mergi cu 10 bidoane se simte la buzunar. Daca e 0.05 / pet … sa faci 5 lei trebuie sa strangi 100 bidoane …
Pai si ce fac, umplu portbagajul cu 100 de PET-uri si fac 10 drumuri masina parcata-magazin, ca la sfarsit sa se adune 5 lei sa iau 2 ape? Mi se pare ca se dau prea putini bani pe ele. Macar un 0,2 daca dadeau, in loc de 0,05.
la centrul de recuperare este intre 5 si 8 bani si nu trebuie sa bagi pet cu pet, ti le ia la kilogram. un nene de asta care traieste din asa ceva nu o sa stea niciodata sa bage 1000 de peturi, pet cu pet, intr-un automat. iar unul care nu traieste din asta se va kk pe ei de 5 bani
Eu am la mica distanta de bloc, un loc unde se strang peturi. Iar cum a zis si Mark-3000 sunt batrani (mai creoli) care le strang deja. Mai e si lume rautacioasa care arunca in tomberoane peturile dar deh.
E ceva normal pe afara. Am fost la un amic in Suedia acum 2 ani, si intr-o zi imi spune ca mergem sa ducem pet-urile la supermarket. Stransese destule, cam de 1 sticla de vin ok
Va semana „bataia” asta cu perioada eclipsei cand Coca Cola oferea cadouri sigure pentru niste capace. Lumea aduna si din jurul gramezii de gunoi.
La Auchan este de mult.
Cu un balot de PET-uri iti poti cumpara o paine.
In Auchan e mai demult, dar sincer la cati bani dau prefer sa le duc la gunoi (in Pitesti sunt tomberoane pentru PET-uri). Chiar nu ma vad umpland masina de PET-uri si bagand in automat o carca de peturi ca sa-mi pot cumpara apoi o guma de mestecat.
Daca n-ati observat sunt destui nevoiasi care strang deja pet-urile. Pentru ca proiectul sa mearga trebuie facut cum e in Germania, a descris cineva mai sus procesul.
@Arhi, tocmai asta e problema, ca dau prea putin si multa lumea o sa isi bage ceva in reciclatul lor, de ce sa se mai oboseasca sa duca pet-urile pana la magazin cand le pot arunca unde apuca. Daca se ofera o suma cat de cat rezonabila, macar un 50 de bani/bucata atunci clar lumea era motivata.
As fi vrut sa zic ca se va umple Auchan-ul de boschetari dar dupa ce am citit comentariile de aici mi-am dat seama ca nici aia nu se obosesc sa le foloseasca, acolo unde sunt deja.
Au bagat si la Mega Image, dar e „munca patriotica”, adica nu primesti nici 1 banutz gaurit pentru efortul tau sau macar un bon de reducere.
E prea ieftin, vii cu 20 de pet-uri pt un leu? In Finlanda e 15 centi cutia de bere/cola, 20 centi pet-ul de 0.5 sau sticla de vodca/vin si 30 de centi pet-ul de 1,5L sau 2.
multa lume elitista- ca e prea putin si nu renteaza pentru ei; realitatea din romania e ca sunt multi oameni pentru care deja renteaza.
@andrei
pardon, vii cu 200 de pet-uri pentru 1 leu, nu cu 20
la Auchan Titan e de cel putin 1 an automatul, am vazut de mai multe ori colorati bagand pet-uri in el
dar 5 bani e mult prea putin ca sa merite efortul
hmm, cred ca am gresit, e 5 bani pet-ul nu 0.5 bani
io am tomberon de peturi la subsol si nu vad de ce le-as cara pana la supermarket.
add: cand o sa platesti la volum de gunoi generat, o sa vezi cum o sa cauti disperat un loc sa scapi de chestiile voluminoase (cum ar fi PET-urile), fie si pe gratis. Iar cand o sa platesti gunoiu’ pe o parte si recipientul la supermarket pe alta parte, o sa fii de doua ori motivat sa le aduni si sa le cari.
La nemti – 0.15 sticla de plastic, 0.25 doza, 0.08 sticla de bere. Cine dracu sa mai bea Cola?
E bataie pe PETuri deja, se fura direct din clopotele de reciclare.
Cel mai important pentru un om obisnuit e sa nu le arunce la gunoi. Mai departe le poate pune alaturi la ghena (femeia de servici abia asteapta), le poate duce la clopotele de reciclare din apropiere sau de ce nu la un hypermarket din cele mai sus.
Unii din cetatenii de mai sus nu se gandesc de loc la protectia mediului.
Băi, mor pe astia cu ‘e munca patriotică’ … da frate, este… dar e frumos sa ai un oras curat. De ce pana mea e nevoie sa plateasca cineva pentru ca noi sa fim civilizati? Stiu ca altii fac bani din colectare dar nu mi se pare ok ca cineva sa stimuleze oamenii sa fie civilizati prin plata….
Pentru cei ce le duc la cosul de reciclat (ca mine): e frumos sa le turtiti inainte si apoi sa le puneti dopul, sa ocupe cat mai putin spatiu.
vrajeala si aberatie.
in germania in 2007 pe un pet de 2l primeai 25 centi.
4 peturi de 2l = 1 euro, 1 euro = 4 lei – Deutschland
iar in romania jegosii astia dau cat ma? 0.06? uauuu. trebe s-a ma duc cu camionu de peturi sa primesc reducere 1 leu….
bataie de joc. mai bine arunci drq petul ala pe geam sau te caci in el. mai mare harmalaia pt drumu pana la mizeria de supercacat
Colegu, astia n-au nicio legatura cu protectia mediului si reciclarea! Colectarea PET-lor este o afacere pura. Am cunostinta, care lucreaza pe o rampa de gunoi ecologica. Acolo 10 suedeji aduna zilnic ambalaje din plastic in valoare de 2000 de lei. Nu-mi venea sa cred ochilor, cind am vazut citi bani i-au platit la suedeji pentru niste ambalaje sortate pe culori. Bineinteles ei au o masina de compactat, cu care ambalajele sunt facute baloti. Dupa compactare acceasi cantitate se vinde mai departe cu profit de 100%. Acum extrapoleaza aceasta munca de adunare-compactare la hipermarketuri si vezi ce profit frumusel poti face. Practic se pot plati din PET-uri 5-6 angajati pe luna, daca nu mai multi. Merita sau nu? Sunt prea putine firme care fac ceva pentru scopuri ecologice doar din propria initiativa. Si in vest majoritatea o fac deoarece sunt obligati de stat.
In Germania PET-ul se plateste la cumparare, urmind ca cind il duci inapoi sa iei banii. Asa ar trebui facut si la noi. Ambalajul (PET si cutii de bere) sa coste 1 leu, iar daca-l returnezi iei leul inapoi. Pina atunci vedeti cele scrise mai sus, cistiga doar cine colectioneaza.
Peturi luam … peturi folosite luam … noua melodie de dimineata :))
In Suedia e 1 coroana/doza si 2 coroane/pet-ul.
In auchan titan sunt de vreo 2 ani (s-a mai zis, stiu), doar boschetarii il folosesc. Serios, doar nu ma car cu sticlele de acasa pana in Auchan, cine e nebun sa faca asta? Pretul primit e simbolic oricum, dar problema nu e legata de bani, ci de comoditate.
Eu cred ca automatele sunt introduse pentru imaginea magazinului si pentru educarea clientilor si nu pentru a obtine un castig din pet-uri. Undeva se educa si simtul comunitar, ala care iti spune sa nu arunci ambalaje pe strada ca ii deranjezi pe altii sau sa nu iti scuturi scrumiera la stop desi e cool.
@zicatorul: clientul e educat mai rapid dacă are şi un câştig. de aia cărucioarele merg cu monede de 50 bani.
@vali petcu – de acord cu tine, de aceea exista acel castig ce multi il vad ca prea mic. Ma indoiesc ca pentru o firma de retail se justifica economic sa stranga peturi si sa le duca la o baza de reciclare. Diferenta este ca in cazul carucioarelor firma are un interes concret (sa isi protejeze proprietatea) iar in cazul peturilor e mai mult o chestie de imagine, sa dea bine.
In Danemarca se plateste intre 0.6 lei pentru o doza pana la 1.7 lei pentru o sticla. Doar ca aici platesti banii aia cand cumperi marfa, asa ca vei vrea sa-i recuperezi dupa ce ai consumat continutul. Si dupa o petrecere sau dupa vreo 2 saptamani de consum se aduna o suma consistenta.
Cit de romanesti sunt comentariile:
Daca le zici romanilor de aruncat gunoiul, zic ca n-au cosuri. Daca le zici de reciclat, zic ca n-au tomberoane separate. Daca le oferi tomberoane separate, eh, sunt prea departe. Si daca le oferi si ceva bani pe ele, sunt prea putini bani.
Muieti-s posmagii ?
Probabil ca romanii asteapta sa se dea 1000 euro/ambalaj.
Ca sa inteleaga si romanul: un cetatean civilizat triaza deseurile pt ca e civilizat. Sumele astea modice sunt puse pt a incuraja reciclarea, dar nu se imbogateste nimeni din ele. Sunt puse pt ca atunci cind ai un deseu in mina si vrei sa-l arunci la gunoi, sa iti aduci aminte ca mai bine il pui deoparte si-l reciclezi, macar asa recuperezi o suma modica. Aia care se ocupa cu strinsul deseurilor aruncate de altii vor fi mereu cei saraci.
Nu mai vorbim despre aia care dau exemple cu cit se plateste in afara, dar uita sa mentioneze (sau habar nu au) ca banii aia sunt adaugati la pretul produsului. Daca le-ar scumpi cineva berea cu 2 euro, ar incepe sa urle ca ce e aia.
Iar apropo de cite PET-uri intra intr-un portbagaj, un hint: daca le scoti dopul, le poti turti, si vor intra de 10 ori mai multe.
Premiul pt cel mai roman comentard: oNaiR. Agramat („trebe s-a ma duc”), prea important pt sume mici („jegosii astia dau cat ma? 0.06?”) si necivilizat („mai bine arunci drq petul ala pe geam”), cu alte cuvinte un roman verde. Astia ca el cica-s acum in Europa. Cred ca s-au ratacit, ca locul lor e pe undeva prin evul mediu in cel mai bun caz.
In Olanda pentru fiecare ambalaj PET de 1,5 litri platesti la casa, marcat separat pe bon, „statiegeld” (garantie) in valoare de 0,25 Euro. Ambalajele goale le duci la automat, care le scaneaza, le numara, si-ti elibereaza un bon cu valoarea ambalajelor predate, valoare care se scade la plata din valoarea totala a cumparaturilor. Atentie: aparatele fiecarei retele de magazine nu accepta decat tipurile de ambalaj puse in vanzare de magazinul respectiv (de ex. daca nu vinde Pepsi, ambalajele de Pepsi sunt refuzate automat). Procedeul se aplica si la ambalajele de bere in navete complete. Rezultatul: cointeresare materiala si curatenie, stiut fiind ca olandezii pun pret pe fiecare banut.
M-ar bucura aplicarea procedeului si Romania, ar fi un pas mare in fata!
Poate ca va fi bataie pentru peturi …dar daca vrei sa reciclezi, e o idee buna. E incomod sa cauti prin oras puncte de reciclare, cand le poti avea la supermarket.