Tot aștept de prin aprilie ca guvernul UK să se hotărască cine, unde și când poate călători în afara țării. În România, din ce văd din știri, lucrurile sunt un pic diferite, dar dacă privim în ansamblu, realitatea e că mai toate țările au politici similare. Și toate sunt axate pe a împiedica oamenii să iasă din țară.
Avem, în principiu, două măsuri:
- condiția de a fi vaccinat sau de a face teste
- carantinare la intrarea în țară
Ambele se leagă între ele, dar hai să le luăm, totuși, pe rând, și să explic de ce măsurile sunt mai degrabă ridicole. O să iau ca exemplu UK, 1. că sunt familiar cu el, 2. că este și cel mai radical dintre toate. Guvernul a decis să creeze „liste semafor”.
Pe lista verde, avem țări precum Noua Zeelandă și Australia, care oricum nu primesc călători din UK (sau nu primeau până mai zilele trecute), Islanda, Gibraltar (care, de fapt, e tot UK) și, până marți, Portugalia – urmează să fie scoasă. Și aici e partea interesantă: guvernul a decis, săptămânile trecute, să includă Portugalia deși existau alte țări în care numărul cazurilor per milion era mult mai mic. Iată, de exemplu, situația pe ultimele două săptămâni via The Guardian:
Teoretic, cel puțin, România și Polonia ar fi putut intra lejer pe lista verde încă de atunci, iar Portugalia putea fi lăsată pe dinafară – și totuși, din cine știe ce motiv, au băgat-o. Putem, desigur, specula că guvernul n-are încredere în raportările din țările estice, că nu se testează suficient, că nu se vaccinează suficient șamd. Scuza oficială e că „nu vrem să importăm tulpini care încă n-au fost descoperite„. Da, da, sigur. Ar fi fost mai sincer să spună „vrem să împingem în față turismul local„.
Alte țări, precum Franța – nu mai știu dacă și România – spun că nu e nici o problemă dacă ești complet vaccinat. Și aici intervine partea simpatică și, din punctul meu de vedere, mincinoasă:
- Pfizer și Moderna au o eficacitate, după prima doză, de 90%. Vârful (ca număr de anticorpi) e înregistrat undeva după 10-12 zile conform graficelor care circulă pe net, recomandarea e să aștepți două săptămâni. OK, de acord, zicem 14 zile după prima injecție. După a doua, eficacitatea crește la 95%, deci diferența e relevantă în funcție de cum o socotește fiecare – mie nu prea mi se pare când vine vorba de călătorit
- AstraZeneca, pe de altă parte, are o eficacitate de 76% după prima doză – vârful e la 22 zile distanță, dacă am citit eu bine – și de 82% după a doua. Practic, cu două doze de AZ, ești sub o singură doză de Pfizer. Prin urmare, care ar fi scopul pentru care ai ține departe de aeroport pe cineva care a făcut o doză de Pfizer sau Moderna cu cel puțin două săptămâni în urmă?
- tehnic vorbind, la 90% eficacitate, a doua doză e doar un booster și, firește, ideal e să o faci, dar pragmatic, ai putea la fel de bine să te lipsești de ea sau să o faci lejer după trei luni, ca briții, că deja e demonstrat că anticorpii de la prima doză rămân în organism cel puțin 12 săptămâni
- politicile curente spun însă că nu te carantinezi dacă au trecut cel puțin zece zile de la a doua doză, ceea ce e un pic ridicol. În țările care respectă recomandările producătorilor, asta înseamnă că, de la prima doză, trebuie să aștepți minimum patru săptămâni și patru zile (în cazul Pfizer, cinci plus patru zile pentru Moderna, aproape 14 pentru AZ) ca să poți călători fără autoizolare. Sau, dacă locuiești în UK, ca mine, vreo 14 săptămâni cu totul indiferent de vaccin
- deși ești, deci, protejat împotriva unui vast mănunchi de tulpini la vreo 12 zile de la prima doză, guvernul vrea să te mai țină în țară cel puțin o lună. Și n-aș avea o problemă cu asta dacă s-ar spune din capul locului: „noi credem că cetățenii sunt imbecili, mai așteptați un pic până vă lăsăm slobozi„, măcar ar fi sinceri.
A doua chestiune are legătură cu politicile de carantinare. E mai specifică Angliei, dar asta nu înseamnă că n-avem exemple stupide și din România. Mai exact, dacă ești „în tranzit” prin România și stai în țară mai puțin de 72 ore, nu e nevoie să te carantinezi, poți să împarți cu generozitate virusul la toată lumea. Doar dacă depășești trei zile tre’ să te închizi în casă. Inteligent, ce să zic.
La englezi, te carantinezi obligatoriu, timp de zece zile, dacă vii dintr-o țară care nu-i pe lista verde chiar dacă ești vaccinat cu ambele doze. În România, dacă ai făcut a doua doză cu cel puțin zece zile în urmă, nu mai intri în carantină nici dacă vii dintr-o țară de pe lista roșie. Devine un pic confuză toată treaba asta, nu? Deci:
- dacă o singură doză are eficacitate de 90%, care e scopul carantinării în lipsa celei de-a doua?
- similar, pentru UK, dacă există semne serioase că persoanele vaccinate nu transmit virusul mai departe, de ce ai fi carantinat obligatoriu la venirea dintr-o țară de pe lista galbenă dacă ai cel puțin o doză făcută?
- dacă, totuși, există șanse ca o persoană vaccinată să transmită virusul, iar tu vii dintr-o țară de pe lista roșie în România, de ce scapi de carantină? Așa-i că n-are sens?
- specific UK, dacă ești vaccinat, de ce trebuie să te carantinezi zece zile și să faci două sau trei teste PCR în condițiile în care și o persoană nevaccinată beneficiază de același tratament?
Și aici intervine partea amuzantă în UK. Pentru cine nu e familiar cu situația, ești obligat să faci teste PCR în zilele 2 și 8. Le faci la domiciliu, de capul tău, și le trimiți prin poștă sau trimiți pe cineva să le ducă la farmacie și speri să primești răspunsul a doua zi. Dacă vrei să scapi mai repede, mai faci un al treilea test în… ziua 5, iar dacă iese negativ, ești slobod să umbli pe străzi, cu condiția să-l faci și pe ăla din ziua 8.
Să presupunem, deci, că iei o tulpină cu perioadă de incubare de șapte zile. Plătești £500 pentru tot pachetul de trei teste, la cel din ziua 5 ieși negativ, împarți cu generozitate virusul la toată lumea timp de vreo patru zile, în ziua 8 iese pozitiv, din ziua 9 te carantinezi încă zece zile. Care e logica? Bonus, bățul trebuie să ți-l bagi singur în nas, acasă. Cine garantează că îl bagi suficient de adânc și că, de fapt, testul nu va ieși negativ chiar dacă tu ai fost infectat?
În principiu, n-am o problemă cu măsurile de siguranță, sunt necesare. Ce mă calcă pe bătături e lipsa de sinceritate: de fapt, guvernul încearcă să te împiedice să călătorești. Măsurile în sine – cazul Angliei – sunt ori inutile, ori n-au logică. De unde și bănuiala mea că măsurile astea sunt folosite pe post de sperietori. Cel puțin în UK, unde pentru un român sau polonez costă de vreo 5-6 ori mai mult testele decât biletele de avion.
Știu că am făcut o ciorbă, că am amestecat măsuri de colo și de dincolo, nu mi-am propus să fie un text coerent, ci doar să dau niște exemple de cât de lipsită de logică e strategia, de cât de ușor poți fenta niște măsuri șamd., respectiv că nimănui nu-i pasă de o implementare serioasă. „Hai să-i ardem la buzunar pe fraieri„, cam la asta se rezumă tot – ori sunt testele prea scumpe, ori pierzi jumate de salariu obligat să stai acasă etc.
PS: Da, știu, în România e mult mai relaxată treaba, Grecia e deschisă etc. Nu asta e ideea.
Ce mă calcă pe bătături e lipsa de sinceritate: de fapt, guvernul încearcă să te împiedice să călătorești. Măsurile în sine – cazul Angliei – sunt ori inutile, ori n-au logică.
La fel si in Canada. Banuiesc ca e ceva legat de comonwealth.
Unde sint vremurile alea cind Tony Blair anunta cu sinceritate ca Sadam are bombe atomice si ca se duce peste el sa i le confiste. Sau cind Cameron le explica tot cu sinceritate britanicilor ce va insemna Brexit-ul pentru ei.
Ciudate vremuri traim, sa nu mai gasesti tu un guvern sincer….
Ce martalog esti, le zici secretu’
In Canada e si-mai-si:
1. Trebuie sa stai obligatoriu in hotel 3 zile, pe banii tai, vreo 3mii $. Chiar daca vine rezultatul in prima zi, toti banii pt 3 zile trebuie sa-i dai. Hoteluri ‘designated’ de guvern. Acu’ vreo luna vreo 13 angajati dintr-un hotel de-asta au iesit pozitivi. Deci e clar, afacerile stat-hotelurile astea exista ca sa faca niste proprietari de hotel niste bani, nu pt carantina.
2. Vaccinarile-s foarte in urma, cred ca din toate tarile G7 Canada e la coada cu vaccinarile. Tura 1 e vreo 60%, tura 2 e la vreo 6%. Ce-i mai nasol ca tura 2 e peste limita de 42 de zile.
3. ‘Lockdowns’ cacalau, nu ai voie nicaieri, masca obligatorie altfel te invita afara, politie exagerat de mult.
@DanC: esti obligat sa stai la Four Seasons pentru 1K pe noapte?
men, uk sunt retarzi. the end.
australia, uk, noua zeelanda, sua, japonia, etc
cand astea se deschid total, atunci s-a terminat oficial pandemia.
Să nu generalizăm, UK are niște idei aparte…
Gen „hai sa iesim din UE ca o sa ne fie mai bine”
Da, este evident că se dorește ca fiecare să stea acasă. Altfel pentru ce trebuie să fie orice măsură între țări europene care au grad foarte redus de transmisie, unde practic nu mai circulă virusul?
În timp ce există ”n” excepții la nivel european.
– transportatori, diplomați, expați, jurnaliști, piloți, lucrători ue etc, sunt vreo 14 categorii de exceptii. De la orice: vaccin sau tst si au fost mereu la exceptii. Acestia nu pot transmite virusul? Sunt tot felul de evenimente, de ex a fost Saptamana Modei in Franta, unde au venit multe modele din SUA, fara nicio carantina, intr-o perioada in care francezii nu puteau sa se plimbe prea mult in jurul blocului, iar despre vizitatori din SUA nici nu putea fi vorba.
Si tot felul de situatii de acest fel.
Da, Schimbare Climatica etc, sa stam acasa, sa circule numai cei care au voie, ca in comunism. Efectiv cu n exceptiia sa arata, daca era EBOLA ma intreb daca mai erau atatea exceptii.
Si cat timp este Europa verde (sau multe state) si sunt exceptii, de ce nu se ridica restrictiile? Pentru ca… este prea frumos si prea fara poluare acum, ca asa erau multe articole nu, cu cat de curat este aerul acum ca sta lumea acasa
Nu cred că are legătură cu poluarea, banii din turism sînt mai importanți.
Nu știu cu ce are legatura, insa se vorbeste deja de mult timp ca si dupa pandemie (cand va veni vremea de gratie sa scapam de ea) zborurile vor fi la 50% fata de nivelul actual. Au fost articole CNN , BBC, de opinie, chiar si Bill Gates a spus asta acum cateva luni. Cu zborurile de business are sens ca multe se pot face online, insa vom vedea ce va mai fi si in ce directie ne indreptam. Bine ca suntme parte din UE si macar aici a fost libera circulatie, chit ca au fost si restrictii, plus ca vor fi mult relaxate ca altfel nu mai este UE daca nu se poate circula si multe tari au inceput sa o ia spre nationalism, spre extrema dreapta, sa doreasca sa se rupa de ue asa ca tb sa rezolve cumva problema in interior, dupa ce vor securiza granitele externe
E bine ca nu ti-ai propus sa fie un text coerent, mai alex cand e vorba de un subiect sensibil (sau chiar mai multe).
*Mai ales
Scrie-l tu mai bine și promit să ți-l public.
Pour a cup of tea and some whiskey lad.
Voi englezii sunteti niste salbatici. Toata lumea stie ca ceaiul se bea cu rom.
Toata lumea stie ca whiskey-ul il bei, iar ceaiul il arunci. Nu le amesteci!
Problema e ca prima doza de oricare vaccin are o eficacitate medie de cca 60%. Medie, da? Poate sa fie de 90 aau 20 la suta. Abia dupa doza a doua obtii acel 90-95% ideal. Care poate sa fie sau nu atat. Ca e tot medie.
Sunt putin surprins ca nu ai sesizat aspectul asta. Care schimba putin datele scenariilor tale.
„A reanalysis of the BNT162b2 trial data suggests that a single dose of this vaccine has an efficacy of 92.6% in the early post-vaccination period”
Asa o fi. Doar ca ce am citit pana acum si am auzit si de la oameni cu cap aia e.
Dar tine cont ca tot de medii vorbim. Cu valori imprastiate bine.
Tocmai lipsa asta de coerenta si de predictibilitate ma face sa nu iau in vedere o calatorie acasa. Pentru ca as avea macar o escala, daca nu doua, si ca sansele sa ma arda careva cu o carantina sau teste amboulea este uriasa. Asta in conditiile in care sunt vaccinata de acus’ 2 luni, deci teoretic is „safe”.
Trece frica dacă te informezi înainte. Mai ales dacă ai vaccin – sunteți norocoși, noi de exemplu încă nu am prins. Poate trebuie să faci un test, dar nu e un capăt de țară dacă vrei să vii. Acuma dacă vrei să știi exact de acum ce o să fie în octombrie, e un pic cam exagerat.
@A: chiar este risc sa ramai pe dinafara cu tot cu vaccin. Au patit-o britanicii acum cu Portugalia, introdusa din scurt pe lista rosie nu pt ca au cazuri multe, ci pt ca circula nu stiu ce variante. Care circula in zona Lisabona, in Algarve unde erau in vacanta majoritatea britanicilor este verde, se zbora ditrect acolo, dar nu a contat. Nu a contat nici ca sunt vaccinati, tot vor face carantina si si-au scurtat vacantele, au lergat sa faca teste (obligatorii chiar si pt vaccinati) este harababura.
Australia iar: zeci de mii de australieni inca nu s-au putut intoarce acasa si sunt costuri uriase pentru biletele de avion plius acea carantina obligatorie si scumpa… depinde de tara, in UE a fost OK, nu au fost reguli chiar f stricte, dar altele au facut reguli foarte dure nu este imposibil sa te trezesti cu nu stiu ce carantine.
Din postura cuiva care își dorește să viziteze rudele și prietenii din UK de aproape doi ani pot spune că politicile UK sunt făcute doar să jecmănească oamenii, să-i stoarcă de bani și să le taie tot cheful de plimbare (mai ales celor cu familii sau salarii modeste).
Nu am văzut menționat în articol, dar de la toți cu care am vorbit din UK am auzit povești că testele pentru ziua 2 și a 8 nu ajung niciodată. Le plătești, dar nu vin. Nu-i interesează rezultatele. Dă-le banii și atât.
Să numai zic de faza cu testul PCR la îmbarcare. Dacă lucrezi în medii în care testarea PCR e obligatorie și se face periodic (gen spital, azil de bătrâni etc), testul respectiv nu poate fi folosit la îmbarcare. Trebuie neapărat un test făcut la privat.
Da, am văzut și aia duda aia cu testele angajaților NHS, e stupidă. Legat de cele PCR, depinde. Poți să alegi de la cine le cumperi și le ridici înainte de călătorie direct de la farmacia parteneră respectivilor și nu mai ai problema asta. Dar da, zici că e un mecanism de îmbogățit laboratoarele farma.
Este aberatie in sine sa certi si test PCR la o persoana vaccinata, eu de exemplu am facut si boala in decembrie si am terminat vaccinarea in februarie (Pfizer) dar nu tot intra in UK fara carantina ca deh sunt un pericol… Niste idioti !
UK când au pus pe lista verde ( din EU doar) Portugalia, am zis, ok, finala ligii campionilor între două echipe britanice se dispută în Portugalia cu spectatori. ( O simplă coincidență, dar când o scoți imediat în săptămâna de după finală deja e cam mare coincidența. Când toți au făcut eforturi uriașe cu măsurile de carantină, tu, guvern ți-ai băgat picioarele și ai lăsat să intre indienii gârlă. Normal că nu te lasă să ieși, banii se cheltuiesc local, după câte „țepe” (voite sau nevoite) financiare și-au luat (una e test and trace). E nevoie uriașă de bani la buget.
Alex, ai impresia ca deciziile anterioare ale tarii au avut sens? Pe langa ce ai descris tu foarte bine, vezi exemplul cu pasaportul „cu vaccinuri”. …
Uneori ma mira cum tarisoara asta este atat de dezvoltata sau cum programul de vaccinare functioneaza atat de bine si a fost implementat relativ rapid.
Nu mai exista nici o logica in decizii si toata lumea este afectata de asta
O avea legatura cu faptul ca au jegmanit (dupa dex e jecmanit, dar in cazul lor as pune accentul pe JEG) trei sferturi de lume? Doar zic.
Hai că trebuie remarcat și respectat faptul că ROI e negru și NI e roșu. Treabă serioasă, nu are cum să nu fie reală!
Că fuck logic în ce sursă a folosit The Guardian!
Păi dacă călătorești, ajunși să vezi cu ochii tăi grămezile de morți care zac prin șanțuri și pe marginea drumului prin alte țări, și nu ar mai putea să-ți vândă propaganda liniștitoare cum că totul este bine și nu e dracul chiar așa de negru. Sau invers.
Apropo, câți ați mai supraviețuit în Marea Britanie, căci conform mass mediei din Germania a circulat pe acolo un virus mutant care cică a făcut ravagii. La cât de periculos și de contagios am citit că era cred că MB și-a înjumătățit populația până acum. Tu ce ai făcut de ai rămas în viață?
Si-a vaccinat jumatate de populatie, ce sa fac si UK. Fraieri, nu ca noi.
70% cu prima doza, 40% cu ambele. Nu-s chiar tampiti.
Mai taie din procentele alea, Google is your friend. Și dacă sunt toți vaccinați, de ce sunt în zona roșie?
75% cu prima doză, 45% cu cea de-a doua – din toată populația adultă (peste 18 ani). cam 60% din total populație cu cel puțin o doză, tocmai s-a aprobat și pentru copii 12+. Sînt pe lista roșie din cauză că e pe creștere numărul de cazuri cu tulpina indiană.
Revin cu întrebarea, dacă sunt atât de mulți vaccinați, de ce crește numărul de cazuri? Nu e bun vaccinul, sau ce se întâmplă acolo? Ați băgat apă în el să ajungă la toată lumea?
Bezmetique, nu e nevoie sa semnalizezi. Numarul de cazuri in uk e mai mic ca in ro. Au avut inclusiv zi fara morti, sunt pe lista rosie (a romaniei si a alotr tari) nu pe baza de nr de cazuri ci pentru ca nu vrem sa ne aduc tulpina d-aia buna de la subcontinetul pe care l-au sclavagit. Acu’ ia niste hartie igenica si sterge-te la gura.
@bezmetique: eu ce nu inteleg la Israel si la Marea britanie este ca tot cer teste si pt cei vaccinati si tot pun tot felul de reguli cu carantine pentur majoritatea tarilor, desi la ei circula o gramada de variante si sunt atat de multi vaccinati. Multi britanici se intreaba: ok, ne-am vaccinat, acum de ce nu putem sa umblam liber? Si daca vaccinurile nu functioneaza, de ce se mai fac?
PS: cred ca functioneaza ca rata de deces covid a scazut mult, chiar daca au multe cazuri, insa ideea cu vaccinul era sa se ridice restrictiile de circulatie ceea ce nu se intampla
Ma bucur ca am plecat la timp din UK
Se termina și banii la un moment dat…
“Scuza oficială e că “nu vrem să importăm tulpini care încă n-au fost descoperite“”
Boris a lăsat usa deschisă la zboruri din India pentru că motive
I remember that, ba chiar nu voia să-și anuleze propriul zbor acolo.
La fel au făcut și cu cele din Pakistan, cu o zi înainte să intre pe lista roșie au fost operate zeci de zboruri din Pakistan spre Marea Britanie cu tot felul de avioane închiriate de unde s-au putut.
Exact asta cred ca a fost marea problema: fiecare a facut ce a vrut/crezut mai bine/furat mai mult. Ar fi fost ideal, din moment ce toate tarile au fost afectate, sa se uneasca, sa discute si sa ia deciziile impreuna. Stiu ca e greu la nivel global, dar macar in Europa daca ar fi fost asa. In fine, e vineri seara. Visez deja
„never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity”
valabil si in uk, si ro, si aiurea.
Pe timpul lu Ceaușescu, când era mai bine evident, trebuia să treci Dunărea înot și să stai în carantină la bulău, și acum va plângeți de 200 euro bani de țigări și cola. Se poate șterge articolul, consuma curent degeaba să ții blogul in picioare cu așa tânguieli.
Sau mai bine îți șterg ție comentariul, că și tu consumi curent degeaba țînînd calculatorul deschis. Zău acu’, ai 16 comentarii cu tot cu ăsta.
Eu lucrez ca translator într-un proiect cu cei de la nhs test&trace.
Și după ce am aflat regulile pe care cei care ajung în UK sunt nevoiți sa le respecte, mi s-a părut strict o mare afacere.
Am avut până acum sute de telefoane și grija lor principală pare sa fie dacă se cumpără testul ala de ziua a 5-a care cred ca e cam 100 de lire. Cele doua teste obligatorii sunt 170…
Si daca nu ajung testele, fie comandate prin privați fie prin nhs, ei spun același lucru „SUNAȚI LA 119” deși mulți degeaba au sunat ca tot nu au primit nimic.
Un alt lucru stupid, este ca dacă testele de ziua 2 si 8 nu ajung la timp și vin în ziua a 6-a de exemplu, tu oricum le faci și le trimiți ca și când le-ai fi făcut la timp.
Testul de ziua a 8-a e obligatoriu, chiar dacă faci test to release si e negativ, test căruia nu-i vad eficienta dacă oricum riști sa fii infectat și sa ieși pozitiv cu cel din ziua 8, între timp plimbându-se în voie practic doar pentru ca ai plătit în plus.
De-aia spun, și pot sa îmi iau nspe mii de minusuri, ca mie mi se pare o mare afacere totul.
Si încă o chestie, cei din agricultura au voie sa între în tara fără sa stea în carantină, doar cu un test negativ… Pai stai puțin, aia nu tot printre oameni se plimbă între timp? Ok lucrează în aer liber, dar în restul timpului, teoretic pot infecta în voie, ca aparent testele negative pentru non-câmpiști nu sunt relevante….o mare porcărie..
Deci nu poti sa vi din UK in Ro fara sa stai 10 zile in carantina + 2-3 teste cand te duci inapoi?
Eu alta chestie vad trista… urmeaza o situatie interensanta pentru romanii liberi cugetatori care momentan sunt in tara… dar parca ar vrea sa plece la niste ciupeala, sa vezi tu cum urmeaza sa ai nevoie de teste, carantina + contract de lucru…. o sa fie distractie pe paine cum discriminarea o sa fie mascata ca „masura anti covid”.
Aia deja se întîmplă, sînt zeci de cazuri de oameni ținuți de Border Force ori cu orele, ori peste noapte, în celule, că așa li s-a năzărit, deși unii au settled luat. Dar da, în momentul ăsta, dacă vrei să pleci din UK, la întoarcere tre’ să bagi zece zile în izolare și două teste PCR (al treilea dacă vrei să scapi după șase zile).
@Alex: pe aia cu border control povestim separat. Ca presa a prestat rahat cu polonicul.
@Goldy: sunt si exceptii. Dar da, in esenta, daca vii dintr-o tara de pe lista rosie sau portocalie, te-au fript la punga.
Are si nu prea are legatura cu subiectul, dar simt eu sa fac comparatia asta fortata legata de conditiile de calatorie. SUA spun ca „nu pot” scoate vizele pentru romani deoarece rata de respingere e de aproximativ 10%, iar conditia pentru a putea intra in programul Visa Waiver este sa ai rata de refuz a vizelor sub 3%. Va rog frumos sa trecem peste adevarul dureros ca sunt multi romani care raman ilegal acolo sau fac „diverse”, etc. E penibil sa vii cu argumentul noi vrem sub 3%, voi aveti 10%. E penibil rau, pentru ca tu SUA decizi ce rata de respingere a vizelor am, daca vrei sa am 10% atata o sa am, daca vrei sa am sub 3% atata o sa am, ca nu e ca si cum nu poti influenta asta. Stiu o sa spuneti ca prefera sa ne spuna cu frumosul ca inca n-au incredere in Romania, ok, inteleg si asta. Dar sa o spuna pe fata, nu sa ne bage placa cu 3% de fiecare data cand se discuta de programul Visa Waiver pentru romani, ca e plin internetul de oameni super ok care n-au primit viza (asa e cand in ziua aia primesc viza primul, al treilea, al cincile, etc.). Deci ce face acum UK nu mi se pare nimic nou sub soare, mai ales faza cu Portugalia si finala Champions League.
Nu știu dacă ai scos Spania din ecuație voit sau pur și simplu nu ai habar de ceea ce reprezintă turiștii englezi pentru spanioli. Aseară la știri era doliu național. Dacă ești curios, mai dezvolt.
Spania nu m-a interesat, nu știu ce se întîmplă acolo, dar dacă ai detalii, bagă mare, că nu strică.
Am scris un text foarte lung, dar mai are nevoie de corecturi și adăugiri ca să fie înțeles pe deplin de specialii care citesc pe aici și acum sunt pe fugă, dar am rămas dator cu un răspuns. L-am salvat pentru următoarea ocazie.
Pe scurt. Englezii au fost cea mai vacă de muls. 1000 de lire erau 1500 de euro, le putem cere 3 euro în loc de 2 pe aceeași bere. A picat coșmelia, veniți că vă facem culoar de zbor dedicat Anglia-Spania ( zborurile către alte destinații erau pauză), vă oferim test PCR gratuit pe aeroport și carantină la întoarcerea în Anglia, în Spania doar vă simteți bine. Sula-n barză. Trei amețiți pierduți pe stradă. Jumătate din orașul unde stau e zona lor ( așa îi și spune Zona Engleză ) e zombi land. Totul închis, ferecat, țipenie de om. Că e în comunitatea cea mai strictă din punctul de vedere al restricțiilor, asta e adevărat dar compensează cu facilitățile oferite.
Mie îmi pute un pic a niște acorduri comerciale, decât cu turismul. Gibraltar e un bolovan, ce plm de turism să faci acolo? (Turism comercial?)
Mie imi place ce face Boris.
E mai faina Grecia fara turisti britanici
ii cam arde pe greci la turism; britanicii consuma alcool in disperare in vacante (si nu numai). ne zicea o fosta gazda din Grecia baruletul lui mic dintr-un golf facea 20.000 EUR/noapte doar din bauturile servite nemtilor si britanicilor (in sezon).
noi balcanicii mergem in regim self-catering, cu juma’ de frigider dupa noi, stam 2 familii in doua camere, nu isi scot grecii nici de-un uzo cu noi.
uk e de rasul curcilor, cu niste marionete pe post de ‘conducatori’ si alte marionete pe post de agitatori, deja cand il vezi pe nigel ala si ratatul ala cu parul galbenus iti dai seama cam pe unde e inteligenta englezului, tot niste muricani dar cocotati pe insula si sa nu uitam ca fata de muricani englezii au fost mereu rasisti
Exact si intre timp, sa tot vina migranti fara teste, fara nimic, ba ii mai si cazeaza la 4 stele pe banii statului
Efectiv este o gluma proasta ce se intampla acolo: https://www.dailymail.co.uk/news/article-9653583/Home-Office-launches-probe-Border-Force-entered-French-waters-collect-asylum-seekers.html
De acum e doar politica internationala, nu mai tine de pandemie, statistici sau sanatatea populatiei.
Uita-te la SUA in care Biden inca mentine decretul lui Trump din ianuarie 2020 prin care niciun non rezident US care vine din sau prin Schengen nu poate intra in tara. Fara nicio discriminare pe numar de cazuri, grad de vaccinare sau tulpini.
@Alex
In prima parte cand te referi la eficienta primei doze de Phizer sau Moderna vs ambele doze de Zeneca ai luat cifrele si le-ai comparat sec fara ca se te uiti putin la procesul si modul prin care au ajuns la acel rezultat.
Detaliază de ce ar fi relevant.
Testele care determina eficacitatea s-au facut in zone geografice diferite, perioade de timp diferite si tulpini ale virusului diferite.
Pentru Phizer si Modena s-a facut in Statele Unite intr-o perioada in care se inregistrau cazuri nu foarte multe.
Zeneca in schimb a facut teste in Brazilia, UK si Africa de Sud cand virusul era in floare.
E ca si cum ai testa 2 lacate petru biciclete punand 100 de biciclete in Brasov si alte 100 in ghetou in Ferentari iar apoi sa tragi concluzia ca lacatul folosit in Brasov e cu xx% mai bun.
Mai pe romaneste, noi privim cifre diferite obtinute prin metode identice insa in conditii diferite.
Ceea ce conteaza insa e ca toate 3 au 100% eficienta impotriva Covid in sensul ca daca faci boala nu mori de la ea, faci doar forma usoara.
Ma doare la banana de britzi. Eu am probleme mai importante. Cat se da la popa, ca m-au pus niste inconstienti nas la botez si cică io tre’ sa vorbesc cu popa aspectele astea. Are POS popa?
cred că acceptă Egold
Popa ca popa dar vezi ca trb 50 lei la baiatul de cara apa, daca e botez, si 50 lei la baiatul care aduce nu stiu ce lumanare din altar. Doamne’juta
ortodox?
Deja am ametit incercand sa inteleg ce e in UK, asa ca am renuntat. Mie mi se pare ca in Romania lucrurile stau mai clar:
Lista Verde – fără restricții.
Lista Galbenă – test PCR negativ, vaccin împotriva COVID-19 sau carantină 14 zile.
Lista Roșie – vaccin împotriva COVID-19 sau carantină 14 zile.
Listele sunt actualizate saptamanal pe baza indicelului de infectare la 1000 de persoane la 14 zile. Poti studia ultimele liste si poti vedea usor evolutia. Eu de exemplu pot estima ca in maxim 3 saptamani Grecia o sa treaca din lista galbena pe lista verde.
Între timp i au ars pe aia din Corfu ca sunt încă pe lista roșie. 80% din rezervări erau UK. 😉
Autorul articolului, cu care am cel putin 2 chestii in comun (nume + tara de resedinta) are perfecta dreptate, masurile UK-ului intr-o anumita masura sunt absolute aiurea si par focusate pe facut bani pentru „prietenii” din mediul privat / pharma.
Ce nu a mentionat el este situatia absolut halucinanta a aeroporturilor, unde la venire, aceiasi sala / culoar sunt impartite de calatorii din statele verzi, „galbioare / chihlimbarii / rosii”. Pai este un fxxxing virus cu transmitere aeriana, si tu bagi sute de oameni veniti fix din focare majore si care sunt ulterior obligati sa stea in hoteluri de carantina in acelasi spatiu cu oameni care vor lua contact cu comunitatile ? Absolut stupid.
Si alta chestie. Da, e f clar ca masurile de vara asta sunt facute fix sa previna turismul extern, iar rezultatul ? Guess what, preturile la orice cazari interne au explodat, si chiar si asa nu mai gasesti aproape nimic in locatiile cat de cat decente. Cornwall/Dorset/Devon, zone traditionale de „mers la mare” (si frumoase, de ce sa nu recunosc) sunt inaccesibile anul asta.
Toata lumea se va calca pe picioare local si vor injura guvernul, dar HORECA local va intra cat de cat de plus si guvernul nu vor mai trebui sa sprijine sectorul cu bani.
P.S. Ironia sortii, patronul „Wetherspoons” (lant de crasme ieftine), de altfel mare suporter Brexiter, a inceput sa zica ca trebuie incurajata „migratia de personal” pentru ca guess what? Au plecat toti europenii care-i lucrau pe salariul minim. Incepe distractia lol.
Legat de aeroporturi, cel puțin la Heathrow acum zborurile care au originea în țări din zona roșie merg în terminal separat – finally.
La finalul lunii martie am făcut tranzit prin LHR și la coada de la frontieră era vai ș-amar.
Ce se intampla in UK nu prea are sens pentru nimeni si mai mult pentru cetatenii de acolo. Cu toate acestea nu prea am vazut revolte mari in acest sens semn ca oamenii au acceptat intreaga situatie.
Motivul pentru care toate masurile sunt idioate si mai ales nu au sens este unul simplu: Toate guvernele din lumea asta au fost coplesite de aceasta pandemie si foarte putine au stiut sa reactioneze consistent pe un plan asumat. Pandemia a uniformizat anumite decalaje intre tari si mai mult a aratat ca nu toate tarile alea spre care multi se uitau cu jind sunt ceea ce par. In acest moment nu mi se pare nici o smecherie sa locuiesti in Franta ori UK daca stam sa ne raportam la ce viata a fost in Romania cu toate neajunsurile de pe aici.
Cea mai mare problema pentru orice guvern din lumea asta ar fi ca aceasta pandemie sa se termine brusc in urmatoarele 3 luni. Efectiv multi nu ar fi in stare sa accepte acest lucru si ar mai pastra anumite rahaturi doar asa ca putem. Sigur panicarzii de serviciu sunt de parere ca ar fi si un val 4 si ca daca limitam plimbarile in vara am putea sa-l evitam. Realitatea si mai dura este ca nimeni nu stie ce se va intampla, dar orice masura indiferent de gradul de idiotenie al ei va fi aplicata daca da un sentiment fals de siguranta. Si fix asta face acum UK-ul desi daca il intrebi pe unul sau pe altul o sa afli ca nici ei nu stiu de ce au luat masurile astea.
N-am citit toate comentariile, dar mă leg și eu de o chestiune minoră: la testele pe care le faci singur, cine garantează că bagi bățul destul de adânc….
Nu știu cum sunt testele astea în UK, dar am făcut 2 în România. Sunt ca testele de sarcină :), apare o liniuță (intr-un anume loc), care arată că testul funcționează (ai băgat bățul destul de adânc) și 2 liniuțe dacă e pozitiv.
Am luat ceea ce păreau 2 tipuri de teste, ambele au venit cu instrucțiuni cum, cât și unde să bag bățul, unde pot apărea liniuțele și care este semnificația.
Sunt mai multe tipuri de teste. Cele la care faci referire nu-s PCR.
Am priceput. Da, cele făcute de mine nu erau pcr, era unele simple, de la farmacie. Că sufeream de sperietură.
C = control , liniuta aia se coloreaza doar daca bagi batul suficient . practic e un antigen ce toata lumea il are.
Gresita interpretarea ca linia de control apare daca „ai băgat bățul destul de adânc”. Linia de control la orice fel de test rapid (SARS-Cov2, sarcina, droguri etc.) arata ca ai picurat suficient lichid. Doar atat si nimic mai mult. Poti sa faci proba, fa un test fara sa bagi batul cu tampon in nas si linia de control tot va apare. Linia de control este situata intotdeuna dupa locul in care apare linia de test in sensul de absortie al lichidului.
borderline qanon shite / smiorkeling
astea-s conditiile. sa zicem mersi ca nu suntem in belarus.
@Alex: ai ajuns luni in Londra?
am si eu o intrebare de pustan credul la care tot ce zboara se mananca.
sa zicem ca te intorci din Honolulu si ai primit decizie de carantinare. Cine te verifica? Vine nea caisa militianu sa iti bata la usa, sa te intrebe daca ai murit? Sau ei se bazeaza ca ai ghinion si se vede unu cand traversezi strada neregulamentar, te legitimeaza si hopa, ca tu trebuia sa stai acasa?
ca ma gandesc ca si in UK si in RO treaba asta cu carantina e mai mult de speriat lumea si amoru artei.
@raw: am fost anul trecut in RO. M-a vizitat politia zilnic.
În România te verifică poliția, în SUA de exemplu merg pe încredere. Amenzile mari te fac totuși să respecți carantina.
In UK de ex au fost destui printre cei pentru care am tradus apelul de verificare (care se face zilnic), care au spus ca au primit vizite ori de la politie ori (cel mai des) de la echipa asta numita test&trace care tine de NHS. Unul din ei chiar a primit o astfel de vizită în timp ce eram cu el la telefon…
Anul trecut am avut niște colege bolnave, iar soțul unei colege a fost în carantină fiind contact direct al unui coleg bolnav.
I-a vizitat poliția aproape zilnic, fie chiar și „ieșiți la geam să ne faceți cu mâna”.
De câteva ori au venit inclusiv în ultima zi.
deci inseamna ca anu trecut chiar s-a tinut cont de treaba asta. probabil si in orasele mai mici.
sunt curios cum au stat lucrurile anu asta si vara asta.
@raw: ai rabdare un strop pana vine vara. Iti dau de veste pe la inceput de august.
Bai tata dar ai scos niste cifre din burta :))) – 500 de lire pachetul de teste? PCR la ducere? poti face antigenul cand vii spre UK (100 de lei pret), pachetul pentru day 2 & 8 e fix 100-150 de lire acum. Stiu ca l-am facut desi sunt vaccinat… in rest perfect de acord, o idiotenie mai mare n-am vazut: vaccinat, test la venire, izolare + inca 2 teste….
N-am scos nimic din burtă, e oferta pe care-am primit-o: £50 antigen la plecare, £250 day 2 & 8, £150 test to release. Poate ai găsit tu mai ieftin în altă parte, sînt curios însă dacă ți le-au și livrat la timp, respectiv dacă ai primit rezultatul în termen, că asta parte o problemă majoră zilele astea prin UK. Asta dacă ai călătorit recent și nu zici din ce-ai citit și tu pe net. Dacă mai adaugi și un antigen sau PCR înainte de întoarcere, ieși la £500.
Tu propui sa adaugi la popularitatea Pfizer/Moderna in detrimentul AZ si J&J fara sa te gandesti ca nu au fost (in multe tari inca nu sunt) suficiente doze de Pfizer/Moderna pentru a ajunge la imunitatea de turma in scurt timp.
Inteleg ca zici ca daca ai 1 doza de Pfizer ar trebui sa ai mai putine restrictii fata de aia cu AZ/J&J. Iti dai seama ce ar insemna asta pentru planificarea vaccinarii?
Oricum scandalul cu cheagurile a afectat campania de vaccinare in multe tari, multe zeci de mii de oameni vor muri din cauza asta .
Cum ar fi sa adaugam la asta si beneficii pentru calatorie?
Asta in primul rand, in al doilea rand vaccinurile vin cu o recomandare de administrare si cu studii de la producator care spun cand ofera protectie maxima. Inteleg ce zici, ca Pfizer dupa o doza e cat AZ la final dar nu putem modifica asta dupa fiecare studiu care mai apare.
Nesiguranta si schimbarile dese fac mai mult rau decat supararea ca e scump la mare in UK sau la Mamaia. Poti sa te bronzezi si in balcon dar o alta bunica nu mai ai de unde sa scoti.
Eu nu propun nimic, doar spun că, în genere, o doză ar trebui să fie suficientă, iar recomandările de călătorie ar trebuie să fie de tipul „după ce prima doză și-a atins vîrful de eficacitate”. Da, e adevărat, la Pfizer/Moderna ar fi 14 zile, la AZ 22 zile, că în funcție de asta ai mai mult control asupra infectării, respectiv a împrăștiatului virusului, dar asta-i altă poveste. Singura idee din textul de mai sus e că restricțiile nu sînt făcute ca să protejeze populația, ci ca s-o țină pe loc. That’s it.
Protejezi populatia daca folosesti toate dozele disponibile, nu daca ne inghesuim toti la Pfizer ca sa plecam repede in vacanta. Gandeste-te la toata poza, nu doar la nevoia de vacanta in afara tarii.
run by committee e problema UK. Adica deciziile se iau in comitetul de urgenta sau cum whatever i se spune. Problema elitelor din UK e ca tot timpul vor sa aiba o parere diferita de restul lumii sau cel putin un pic diferita, iar cand iau deciZii ei vor unanimitate. Asta e un nonsens. Dupa 20j de ani de lucrat cu brits pot spune ca doar proiectele conduse dictatorial de un singur om au avut succes; unde sunt mai multi decidenti a fost jale cu intarzieri si decizii cretine sau doar pe jumatate. my2c
Iti spun sincer ma doare fix in cot de fandoselile britanicilor. Tot ce vreau este ca in Romania sa ajungem cat mai aproape de zero incidenta. Restrictiile lor ne ajuta sa avem vacante linistite in Grecia sau Spania. In rest sa stea ei acolo intre ei ca la gradina zoologica.
E totul din pix. Au scazut si crescut cazurile brusc. Daca te uiti pe grafice e un unghi de aproape 90 de grade. Cum ar putea fin natural? Stie virusache sa faca din astea?
Au crescut cazurile mereu dupa ce a aparut o noua tulpina, de fiecare data mai contagioasa. La noi lunar au intrat in tara sute de mii de oameni ca exceptii, asa ca a circulat si tulpina britanica si altele.
Acum populatia s-a imunizat in parte cu vaccin, in parte natural. Cel putin cei care circula, ca cei care stau in comunitati izolate nu sunt problema, ca nu imprastie decat in cerc restrans si acolo ramane, dar cei care circula sunt imunizati in mare parte deja. Cat va tine imunizarea este alta problema. Vom vedea din toamna incolo, insa au fost multe rapoarte din Austria, Italia, SUA, ca si imunitatea naturala tine peste un an si poate chiar toata viata. A aparut si in New York Times informatia.
Cat va tine imunitatea naturala nu stim, dar este clar ca a jucat un rol important la scaderea numarului de cazuri, pentru ca avem sub 20% populatie vaccinata cu ambele doze, nu se ajungea la rata scazuta de transmisie altfel.
Scad si cazurile la ATI si decesele, teste se fac multe, la fel ca acum cateva luni. Sa speram insa ca si in toamna/iarna va fi la fel de bine si ca va dura imunitatea. Cea de la vaccin, cea naturala, de care o fi, numai sa dureze, sa scapam de pandemie
@Mirela: nu te mai uita la ProTV, serios acu’.
Mai lasati-le naibii de tulpini. Testele PCR abia disting intre gripa si covid, da’ pai intre ‘tulpini’ de covid.
Miroase putin a payback pentru ca nu au avut brexitul asa cum au vrut ei?…scot bani de pe populatie, la greu, ii rup pe ceilalti care se bazau pe turistii englezi…win, win.
Io sper ca UK să se scufunde. De tot. c-așa-i frumos. Măcar n-o să pută doar a căcat, ci va fi diluat mirosul cu cel de scotch, ceai și lapte.
Și eu mă întreb dece libertatea de liberă circulație a UE este „de facto” ingrădită așa de tare.
Eu cred, fără a fi specialist în domeniul acesta, că se datorează crizei de refugiați din 2015 creată de „Mutti Merkel”.
Doar în Germania au fost lăsați aprox 1.000.000 de refugiați, din care majoritatea au întrat fie fără acte, die cu acte false.
Acum doi ani a trebuit să-mi fac buletin nou (al 3lea sau 4lea de and sunt aici). Pentru prima dată în viață din Germania mi-a trebuit certificatul de naștere în original! L-am arătat, a făcut copie, totul ok. Certificatul meu de naștere îl are statul german însă din 1990. La soție idem. La băștinașii care sunt născuți aici, idem. Nu știu cum este în alte landuri, însă asta era situația în Berlin Friedrichshain-Kreuzberg acum doi ani.
Eu remarc o sporire a cantității și a calității controlului din partea statului, în special la călătorii.
Englezii, că Scoția cică are reguli separate de carantină, au o populație care se plimbă des prin lume iar controlul lor de la frontieră era cam la mișto comparativ cu alte țări din UE și bănuiesc că e în continuare la fel pentru cetățenii lor, și cred că le-a fost mai ușor să vină cu astfel de reguli și să pună toată Europa în ”carantină” decât să verifice care și cum de unde vine … lucru care bănuiesc că nu se poate la porțile lor automate. Intre timp la intrarea în România controlul se face ”manual” și individual și trebuie să prezinți o dovadă de unde vii